HOW旗下的餐飲生活概念店選用品牌愛用的天然木材打造舒適木系休閑空間店內嘅裝修以天然木造傢俬協、店門口有工藝品展示,上次去完荃灣廣場分店,印象唔錯今日黎TKT ,更多鋪面積賣自傢俬,行入去先見到用膳地方,同荃灣店一樣有窗口位,但會主鬧市舊樓多,景觀相對冇咁開揚,但店員服務好好,貼心提醒有樓梯級🥢牛油煎大蝦 •香蒜辣椒大蜆扁意粉 💰178餸幾多同足,以海鮮連殼蜆肉、巨型大蝦,加香辣油煮扁意粉,口味較刺激香辣,👭🏻孖妹覺得辣左少少,意粉軟硬適中,略油膩,但海鮮都好新鮮鮮甜🥢𝐒𝐄𝐀𝐅𝐎𝐎𝐃 𝐏𝐈𝐙𝐙𝐀 💰 𝟭𝟴𝟴 𝗨𝗠𝗘𝗕𝗢𝗦𝗛𝗜 𝗖𝗛𝗜𝗖𝗞𝗘𝗡+💰 𝟮𝟴 (𝟭𝟮吋雙拼)薄餅可以揀大細,另外可以upgrade 食雙拼,今次揀左較少見配搭 :雞肉・霊芝菇・菠菜・日本梅乾,口感比一般傳統口味輕盈冇咁油膩餅底好薄身唔油膩,海鮮口味亦都相當多元化,有三文魚、墨魚、蝦滑、蟹肉棒,配上洋蔥木魚提升層次口感,雙拼完全照顧到淡口味嘅客人,相較👷🏻‍♀️細孖比較鍾意海鮮🥢 Mocha Jelly 💰68先聞到咖啡香,用朱古力醬調成Mocha,加入大半杯牛奶,最後灑上朱古力粉同朱古力醬,朱古力味較重,咖啡啫喱唔甜

🥢牛油煎大蝦 •香蒜辣椒大蜆扁意粉 💰178

但海鮮都好新鮮鮮甜

🥢 Mocha Jelly 💰68

先聞到咖啡香,用朱古力醬調成Mocha,加入大半杯牛奶,最後灑上朱古力粉同朱古力醬,朱古力味較重,咖啡啫喱唔甜值得一讚!

🥢Pistachio Bliss💰78

開心果醬,草莓,奶油,牛奶,巴西𝗖𝗼𝗹𝗱 𝗕𝗿𝗲𝘄 打成,底部以開心果醬做底,加入用草莓醬開嘅牛奶形成兩層layers,最後放奶油同開心果碎作點綴,外觀好colorful柔和,望到都開心,開心果醬偏奶香,淡淡開心果同cream融合。中和𝗖𝗼𝗹𝗱 𝗕𝗿𝗲𝘄 嘅澀味,口感Thicky,好仔好啱飲

✍🏻總評:

• Umiboshi  Chicken
  • Mocha Jelly
  • Pistachio Bliss
2024-11-15 26 浏览
尖沙咀的「How to Live Well」是一間結合日式咖啡館與生活家居店的特色餐廳,環境寬敞明亮,設計簡約而不失優雅。柔和的燈光與自然木系設計令人感到放鬆,可以享受悠閑的時光。燴和牛面頰肉·肉醬粗管通粉牛肉肉質鮮嫩多汁,醬汁濃郁,粗管通粉吸收咗香濃的肉醬,質地彈牙,非常掛汁。SAUSAGE PARTYPizza賣相唔錯,有9寸同12寸兩個size,餡料豐富,包括辣肉腸.牛肉香腸、豬肉香腸 .意大利燈籠腸 加入洋蔥同蕃茄醬,口感層次豐富。Mocha Jelly 口感滑順,搭配啫喱同奶泡,層次感強烈,賣相出色,打卡點嗌。Ice chocolate 朱古力香味突出,口感爽滑。

燴和牛面頰肉·肉醬粗管通粉

SAUSAGE PARTY

Mocha Jelly
口感滑順,搭配啫喱同奶泡,層次感強烈,賣相出色,打卡點嗌。

Ice chocolate
朱古力香味突出,口感爽滑。
2024-11-10 53 浏览
我發覺呢間餐廳好悠閑,可以比人對住街景好好放空…木質裝修簡約,走日系風,非常大的空間同高樓底,令人可以在繁忙中舒展身心。海鮮Pizza12吋Pizza底餅非常香脆,豐富的醬汁夠惹味,多款海鮮令口感層次豐富,包括蝦仁、帶子、蟹柳同埋三文魚。面頭仲鋪有滿滿嘅柴魚,同海鮮嘅味道好夾。煎北海遵帶子伏特加蕃茄奶油長通粉意粉的口感滑順,搭配濃郁的奶油和蕃茄醬,帶出海鮮的鮮味,北海遵帶子的鮮甜又厚身。Pistachio Bliss開心果味都算突出,不過咖啡味略強,咖啡非常香濃,與柔滑的奶油搭配,口感層次豐富。Guava Oasis清新爽口,西柚味解膩
我發覺呢間餐廳好悠閑,可以比人對住街景好好放空…

海鮮Pizza

煎北海遵帶子伏特加蕃茄奶油長通粉

Pistachio Bliss

Guava Oasis
清新爽口,西柚味解膩
2024-11-05 660 浏览
好耐未試過係香港食嘢係視覺 食物 價錢合理 服務都覺得好好 好想讚下 環境好闊落 食物質素好高 服務亦好友善 連Happy birthday手字都寫得好靚 芝士蛋糕好好食!!!值得
2024-11-01 676 浏览
放假最鐘意去獨自Cafe嘆杯咖啡,放下空、同自己叉叉電今日揀左K11購物藝術館內How To Live Well,Cafe環境非常舒適闊落,空間感十足,木系裝潢充滿柔和感。加上呢度咖啡非常啱我口味,過了一個悠閑的下午日本溏心蛋牛油果蘋果薯仔沙律呢款沙律有我最溏心蛋、牛油果,仲有新鮮沙律菜,配上芝麻醬,健康又好味牛油煎大蝦·香蒜辣椒大蜆扁意粉牛油煎大蝦鮮味爽口,香蒜大蜆新鮮惹味,扁意粉好掛汁,個人很喜歡Cappuccino咖啡拉花好吸精,咖啡味濃,口感幼滑整體來說,環境舒服,食物水準高,值得推介
放假最鐘意去獨自Cafe嘆杯咖啡,放下空、同自己叉叉電

日本溏心蛋牛油果蘋果薯仔沙律

牛油煎大蝦·香蒜辣椒大蜆扁意粉

Cappuccino
咖啡拉花好吸精,咖啡味濃,口感幼滑

整體來說,環境舒服,食物水準高,值得推介

2024-10-22
午餐
2024-10-23 970 浏览
環境工業風簡約得幾有型好闊落空間感充足傾密計都得煎北海道帶子伏特加蕃茄奶油長通粉帶子鮮嫩大隻配上伏特加蕃茄汁清新香滑整體口感好豐富炸比目魚柳日式咖哩飯日式咖哩同超市買嘅盒裝差不多魚柳數量非常有限話晒$138架麻飲品&湯又滑又香濃
環境工業風

飲品&湯

又滑又香濃

2024-10-23
2024-10-13 1149 浏览
📍 How To Live Well(尖沙咀)K11隱藏喺傢俬舖入面的高質餐廳✨Seafood Pizza 12”海鮮pizza高質!嚟到熱辣辣 木魚碎夠哂香 海鮮都幾足料 千島醬料味道好開胃 餅邊烤得剛好外脆內軟 食落好滿足🍕✨燴和牛面頰肉肉醬粗管意粉粗管意粉口感好特別 粗管令每條意粉都充滿肉醬 肉醬都好濃郁 牛面頰肉煮得好淋好入味 真係好食到想encore☺️嘢飲方面試咗兩款 Mocha Jelly比起一般mocha多咗cream同啫喱嘅口感 好似一個甜品咁 Bouncing Bee就好清新解膩 亦都有啫喱增添口感 好特別!餐廳環境好靚 係木質調設計 空間都好闊落 坐位之間有足夠距離 坐得好舒服 好適合同朋友聚會傾偈❤️

📍 How To Live Well(尖沙咀)

K11隱藏喺傢俬舖入面的高質餐廳

✨Seafood Pizza 12”

✨燴和牛面頰肉肉醬粗管意粉

2024-10-07 1650 浏览
之前到訪過位於銅鑼灣嘅分店,一直對佢地家庭式嘅溫馨設計念念不忘😚 今次來訪位於K11 嘅分店😍 裝修風格同樣溫暖舒適,餐廳採用大量自家品牌家具作點綴,美觀又雅緻❤️ 前菜㨂咗職員大力推薦嘅日式脆炸芝麻雞翼😋 隻隻飽滿又多肉👍 食落外皮焦香薄脆,內裡雞肉軟嫩多汁,鹹香惹味😋 意粉類㨂咗燴和牛面頰肉,肉醬粗管通粉🫶 粗管通粉彈牙有嚼感,內裡填滿濃郁嘅肉醬,加上鹹香可口嘅芝士粉,食落啖啖都好滋味🌟 和牛面頰好軟腍好嫩滑,牛香滿溢,超級高質❤️ 主菜再㨂多一款牛牛🤭 慢煮美國頂級牛小排😘 牛小排已預先均等份切好,一整列排開上枱,賣相美觀悅目👍 㨂咗五成熟❤️ 外層焦香,內裡牛肉依舊粉嫩多汁🌟 食落嚼感極佳🫶 跟牛肉配有蒜香忌廉薯蓉同埋意式炒雜菌🤩 滋味濃厚迷人🤤 㨂咗兩客🐧 最愛嘅甜品😚 兩款擺盤都好用心❣️巴斯克流心芝士蛋糕溫熱呈上❤️ 食落軟綿柔滑,每一啖都充滿香濃嘅芝士香,感覺輕盈不膩👍 好正😋 另選了一份海鹽焦糖雪糕三文治❤️ 三文治麵包軟熟潤滑,中間夾著甜美Q 彈嘅焦糖慕絲,食落好有驚喜😋 兩杯飲品㨂咗一杯奶啡同一杯mocktail🥴❤️ 兩杯造型都唔錯❣️ 奶啡拉花頗精緻🌟 飲落順滑醇香🫶 moc

日式脆炸芝麻雞翼

燴和牛面頰肉、肉醬粗管通粉

慢煮美國頂級牛小排

巴斯克流心芝士蛋糕

海鹽焦糖雪糕三文治

latte
兩杯飲品㨂咗一杯奶啡同一杯mocktail🥴❤️ 兩杯造型都唔錯❣️ 奶啡拉花頗精緻🌟 飲落順滑醇香🫶 mocktail 要了 tropical sunrise✅ 好清新好有朝氣👍
午餐
日式脆炸芝麻雞翼
燴和牛面頰肉、肉醬粗管通粉
慢煮美國頂級牛小排
巴斯克流心芝士蛋糕
海鹽焦糖雪糕三文治
latte
2024-10-03 1315 浏览
HOW 旗下的餐飲生活概念店 HOW to live well 一直都大受歡迎,今次就來到尖沙咀 K11 Art Mall分店。內裡面積廣闊,加上樓底夠高,甚有空間感,標誌性的傢俬、藝術裝置以質量及工藝喚起大家對生活細節的要求。選用品牌愛用的天然木材,並將之與粗糙水泥配合使用,打造富設計感的木系空間。餐廳主打西日Fusion菜,款式繁多。雜錦小食拼盤 $148份量巨型,一盤就已集齊五款小食:炸薯角、南蠻漬糖醋炸雞、芝麻雞翼、豬肉香腸、炸芝士圈,一次過嚐遍多個款式。香腸一咬爆出鹹香惹味的肉汁,炸雞沾滿集鹹甜酸於一身的南蠻醬,芝麻雞翼夠香口,炸芝士圈外脆內軟,薯角炸得金黃鬆脆不油膩。牛油煎大蝦 •香蒜辣椒大蜆扁意粉 $178一上枱已散發撲鼻的蒜香,混合蒜蓉和辣椒,讓味道鮮中帶辣,更加鹹香惹味。大蝦啖啖肉又夠爽口彈牙,蜆肉份量不少,貝類海產的鮮汁滲至意粉當中,將鮮味再昇華。扁意粉煮出Al dente輕微韌度的口感,軟硬適中,極易掛上微辣蒜香海鮮汁。美國認證安格斯牛肉西冷·意式炒雜菌·蒜香忌廉薯蓉 $258牛扒大塊厚肉,自選七成熟Medium Well,煎得表面帶炭火焦香,中心仍保持嫩紅色。肉

餐廳主打西日Fusion菜,款式繁多。

雜錦小食拼盤 $148
雜錦小食拼盤

牛油煎大蝦 •香蒜辣椒大蜆扁意粉 $178
牛油煎大蝦香蒜辣椒大蜆扁意粉

香蒜辣椒大蜆扁意粉

美國認證安格斯牛肉西冷·意式炒雜菌·蒜香忌廉薯蓉 $258
牛扒大塊厚肉,自選七成熟Medium Well,煎得表面帶炭火焦香,中心仍保持嫩紅色。肉質鬆軟富油香,脂肪不多但肉味較濃,沾上燒汁,令肉香再昇華。
美國認證安格斯牛肉西冷

開心果麻糬卷蛋 $58
近期大熱的開心果甜品,卷蛋質感細緻軟綿,散發純粹濃厚的果仁芳香,中間還有軟糯麻糬和柔滑忌廉,層次感豐富。
開心果麻糬卷蛋

抹茶巴斯克蛋糕 $58
Basque Cheesecake最大的特色當然是其焦黑的表面,口感濕潤綿密,將和風抹茶融入西式巴斯克芝士蛋糕,以茶入饌,濃郁茶香還可平衡芝士蛋糕的甜膩。

抹茶巴斯克蛋糕

Matcha Latte $48
精緻拉花令人眼前一亮,茶香含蓄而清幽,散發抹茶的微瀝回甘。
Chocolate $48
朱古力純度極高,深醇香濃的可可韻味略帶苦澀,絕非普通貨色可比擬。
Chocolate
2024-10-02
開心果麻糬卷蛋
抹茶巴斯克蛋糕
Chocolate
2024-09-30 910 浏览
最近我來到位於K11的一間西餐廳,這裡位置較隱蔽,在商場上層的深處。進入餐廳後,我發現有些低矮的桌子,但最裡面有一個面向窗戶的座位,光線非常充足,適合看書或用電腦工作。當日我點了帶子蕃茄長通粉,價錢為$178。帶子非常大粒,煮得恰到好處,既不過爛也不會太硬,口感十分出色。茄汁中加入了忌廉,味道不會太酸,反而帶來了一絲濃郁的香滑。意粉的狀態也很好,正好是Al dente,嚼感十足。不過,這道意粉的價錢偏貴,$178,如果再加杯咖啡,總消費就要二百幾元。雖然味道上佳,但以這個價位來說,確實讓人感到有點小貴。整體來說,這裏的環境與食物質量都不錯,值得偶爾來享受。

帶子蕃茄長通粉
帶子蕃茄長通粉
這間店的咖啡經常飲,質素很不錯,最喜歡是dirty ,咖啡和奶的比例剛剛好,每次只是在門口咖啡店坐下,今天有時間,專程試一試這店的午餐,第一次到餐廳享用午餐的經驗並不好,不是服務的問題是食物真的很一般,不值得這個價錢,而且中午沒有午市套餐,主要都是散叫,小食平均也要$100,午餐平均也要$150,只是可以以優惠價錢加購飲品。午餐叫了日式咖喱比目魚飯,魚得兩小片,太吝嗇!然後叫了所謂和牛芝士漢堡包,兩片漢堡扒又薄又硬,薯角炸得又不夠脆,麥當勞那個好食10倍,白白浪費$200!共四百幾元吃這個午餐,很失望!

午餐叫了日式咖喱比目魚飯,魚得兩小片,太吝嗇!

共四百幾元吃這個午餐,很失望!

和牛芝士漢堡
2024-09-09 1115 浏览
位於K11 Art Mall的連鎖咖啡店,供應日韓和西式的餐點,店內環境以木為主調,空間感好,用餐環境舒服。今次試了三款食物,包括南蠻漬糖醋炸雞,調味酸酸甜甜,皮脆肉嫩,好味!北海道帶子伏特加蕃茄奶油長通粉亦發揮不錯,帶子鮮甜,長通粉軟硬適中,Seafood pizza亦都不俗。整體來說食物調味較輕盈,完食後也不會有負擔~-🔘 南蠻漬糖醋炸雞配他他醬 | hkd$98🔘 煎北海道帶子伏特加蕃茄奶油長通粉 | hkd$148🔘 Seafood Pizza | hkd$148-🍽️ 食物 | Food: 4/5🌅 環境 | Environment: 4/5💆🏻‍♂️ 服務 | Service: 4/5💰 價錢 | Price: 4/5📝 總結 | CP Value: 4/5-A foodie documentation of dining experience in restaurants based in Hong Kong 🇭🇰.
🔘 南蠻漬糖醋炸雞配他他醬 | hkd$98
南蠻漬糖醋炸雞配他他醬
Seafood Pizza
南蠻漬糖醋炸雞配他他醬
Seafood Pizza
#小食拼盤 超滿足對於選擇困難,眼闊肚窄的我,叫拼盤真的非常滿足,而且每度小食都非常好吃,各有特色,如果要嚴選最出色的,逼不得已要選 #日式甜泡菜炸雞 肉質和味道都超驚嘆#地中海時蔬沙拉 #健康素食之選 對愛吃清淡的朋友來說,那道地中海無花果紅菜頭意式黑醋沙拉是個不錯的選擇。味道可能有些特別,初次嘗試的人可能需要適應一下。不過,作為素食或減脂餐,都是健康及美味的。#USDA極品西冷 就沒有太大亮點即便是三成熟,肉質還是偏硬,沒有預期的軟嫩,性價比稍顯不足。不過,烤日本南瓜和煎蠔菇等小點還是不錯的,尤其是那醋漬黃瓜,清爽解膩。#慢煮北海道西冷豬肉讓我津津有味的是那盤慢煮北海道西冷豬肉套餐。豬肉經過悉心慢煮,肉質雖然偏瘦但超級鮮嫩,配上香濃的迷迭香烤馬鈴薯,以及甜甜的蘋果沙司,健康美味。那蘋果沙司更是讓這道菜多了幾分討喜的層次感,讓人回味。#煎北海道帶子 #蕃茄奶油長通粉接著,煎的北海道帶子真的超級好吃。帶子本身的鮮甜和伏特加蕃茄奶油長通粉的濃郁完美融合,每一口都令人尖叫。不過,可能是因為茄奶油的關係,整體口感略微偏鹹,但瑕不掩瑜,值得一試。配上夏日特調剛剛好!#MangoPassionP
#小食拼盤 超滿足

#地中海時蔬沙拉 #健康素食之選

#USDA極品西冷 就沒有太大亮點

#慢煮北海道西冷豬肉

#煎北海道帶子 #蕃茄奶油長通粉

#MangoPassionPunch

說到夏日特飲,Mango Passion Punch絕對是必點的亮點。時令鮮果的清新酸甜,簡直就像喝進了整個夏天的活力與清涼,為這炎熱季節帶來一絲暢快與愜意。

巴洛克流心芝士蛋糕
Dessert選了巴洛克流心芝士蛋糕配紅莓朱古力慕斯,再適合不過了。蛋糕超軟綿綿的,流心芝士的濃郁和紅莓、朱古力慕斯的酸甜順滑,忍不住一口接一口
2024-08-02
  • 小食拼盤
  • 慢煮厚切日本四元豚肉
  • 巴洛克流心芝士蛋糕
2024-08-27 924 浏览
Additional seating was added to the HOW coffee corner which sat adjacent to the main restaurant and their newly added furniture space. The atmosphere is relaxing and inviting and I ordered a cappuccino ($48). The coffee came in a glass instead of a coffee cup. Personally, I would prefer a conventional ceramic cup and saucer which give more warmth and home feel. The coffee didn’t disappoint though, the sleek coffee creama (of the right consistency ) floating beautifully on top with the hand pulle

The coffee came in a glass instead of a coffee cup. Personally, I would prefer a conventional ceramic cup and saucer which give more warmth and home feel. The coffee didn’t disappoint though, the sleek coffee creama (of the right consistency ) floating beautifully on top with the hand pulled latte art😄. It’s a very satisfying cup.
早於幾年已經食過呢間餐廳久違再食~有點失望🥲之前好喜歡的慢煮厚切日本四元豚肉~今日食既口感猶如煲湯豬肉咁鞋😣近筋位有的連小小肥既位置先易咬d🫠大感質素下降了🥲$208亦唔係平價,唔知係咪我今次唔好彩啦另一碟小食拼盤屬普通一點的香口食物~不太會出錯 同朋友share食幾好🙂炸雞粒有3粒 味道唔錯肉質好滑~拼盤份量適合2-3人 $148K11的餐廳環境氣氛都幾好~空間感足夠,但食物質素始終係優先考慮🫣未必會再來了,可惜
早於幾年已經食過呢間餐廳
久違再食~有點失望🥲