2024-04-15 67 浏览
以橄欖綠為主色調,落地窗可欣賞街景自然簡約設計帶點時尚氛圍環境寛闊舒適與柔和燈光營造愜意感❥ Tasting Menu $538❥ Starter ✾ Ibérico Ham 48 Months 48個月伊比利亞火腿配搭烘烤的迷迭香香味意大利麵包火腿油潤鹹香與麵包鬆軟口感相得益彰✾ Burrata Pugliese布拉塔芝士柔軟奶香加點羅勒調味配搭新鮮車厘茄和生菜✾ Charcoal Peperonata炭烤茄子、甜椒和乾蔥搭配棕色鳳尾魚油醋入口軟腍且帶點煙燻香,而魚油醋增加鮮味✾ Tuna Tartare吞拿魚他他入口軟綿,油脂香滿滿以葡萄柚和白酒醋調味,增添一份清爽感✾ Padrón Peppers以特級初榨橄欖油炸過小甜椒加少許鹽調味,一口一粒;甘甜香口❥ Main✾ Seafood Fideos $80/p.p用西班牙鍋盛載著海鮮短麵,十分誘人幼長短麵吸滿濃郁海鮮濃底,鮮甜美味且加入魷魚粒粒增添點嚼勁口感兩大隻西班牙紅蝦爽彈,蝦頭中滿滿蝦膏汁拌勻於短麵中令鮮味更豐富❥ Dessert ✾ Tiramisu滿滿可可粉覆蓋表面,馬斯卡彭奶酪幼滑輕盈;而手指餅乾濕潤帶咖
以橄欖綠為主色調,落地窗可欣賞街景
自然簡約設計帶點時尚氛圍

✾ Burrata Pugliese
布拉塔芝士柔軟奶香加點羅勒調味
配搭新鮮車厘茄和生菜
✾ Charcoal Peperonata
炭烤茄子、甜椒和乾蔥搭配棕色鳳尾魚油醋
入口軟腍且帶點煙燻香,而魚油醋增加鮮味
✾ Tuna Tartare
吞拿魚他他入口軟綿,油脂香滿滿
以葡萄柚和白酒醋調味,增添一份清爽感
✾ Padrón Peppers
以特級初榨橄欖油炸過小甜椒
加少許鹽調味,一口一粒;甘甜香口

❥ Main
✾ Seafood Fideos $80/p.p
用西班牙鍋盛載著海鮮短麵,十分誘人
幼長短麵吸滿濃郁海鮮濃底,鮮甜美味
且加入魷魚粒粒增添點嚼勁口感
兩大隻西班牙紅蝦爽彈,蝦頭中滿滿蝦膏汁
拌勻於短麵中令鮮味更豐富

❥ Dessert
✾ Tiramisu
滿滿可可粉覆蓋表面,馬斯卡彭奶酪幼滑輕盈;而手指餅乾濕潤帶咖啡酒醇香
每一口充斥令人沉醉的甜蜜滋味
✾ Panna Cotta and Cherries
入口嫩滑帶淡淡奶香,一層薄薄白朱古力在表面
加以酒漬櫻桃點綴同時帶點酒香

✾ Ginger Lemonade $80
薑味較為突出,而檸檬酸甜中和薑的微辛
入口清新,開胃解膩
✾ Peach Ice Tea $80
蜜桃茶加以檸檬汁,入口酸酸甜甜
且帶蜜桃果香

2024-04-10 2227 浏览
朋友介紹了這間在上環氣氛蠻好的Juno !!!! 今次試了Juno Menu (per$538)老實說單是5道前菜就已經食飽飽,款款都充滿意大利風味!!! 再加上主菜,及後的甜品🍮及餐飲也是非常推薦~(慕住Tiramisu前來)另外這裏每晚都有Happy Hour☺️✨Ibérico Ham 48 Months48個月既風乾伊比利亞火腿配上自家製既rosemary focaccia, 真的超好吃!! 火腿咸香配上橄欖油面包真的😍✨Burrata Pugliese 每口芝士沙律🥗少少的羅勒配合蕃茄、榛果都十分濃烈但又很清爽✨Charcoal Peperonata烤紅甜椒,底部是茄子、青蔥和魚油,口感非常新穎 ✨Tuna Tartare用葡萄柚、霞多麗醋、阿爾巴里白酒輕微調味過的Tuna Tartare!新鮮又美味!!! 吞拿魚他他是前菜中我的至愛❤️✨Padrón Peppers炸過既青椒配上特級初榨橄欖油,很容易吃著吃著清了半碗😋✨Seafood Fideos 新鮮意大利紅蝦短汁面條就是不一樣!!! 超級鮮甜的蝦肉~蝦頭也不要浪費~裡面精華非常多!重點也是超鮮甜的 😍✨Tiramisu佈

朋友介紹了這間在上環氣氛蠻好的Juno !!!!

✨Ibérico Ham 48 Months

✨Burrata Pugliese
每口芝士沙律🥗少少的羅勒配合蕃茄、榛果都十分濃烈但又很清爽

✨Charcoal Peperonata
烤紅甜椒,底部是茄子、青蔥和魚油,口感非常新穎

✨Tuna Tartare
新鮮又美味!!! 吞拿魚他他是前菜中我的至愛❤️

✨Padrón Peppers
炸過既青椒配上特級初榨橄欖油,很容易吃著吃著清了半碗😋

✨Seafood Fideos
重點也是超鮮甜的 😍

✨Tiramisu
佈滿幼滑既朱古力粉, 幼滑的Cream Cheese 配上lady finger真是最令人回味無窮的甜品💕

@junohongkong
Juno (上環)
上環永樂街88號地舖
  • Tiramisu
  • Ibérico Ham 48 Months
  • Burrata Pugliese
  • Tuna Tartare
2024-04-10 48 浏览
☀️每逢假期都想訓耐d,唞足精神再去食個weekend brunch,過一個休閒放空的下午!上環新開既呢間地中海餐廳,裝修別緻有格調,坐係玻璃窗位置望著街景食野,特別放鬆舒服!🍽️Brunch set包括有2個starter、1Main、1Dessert ,整體豐富又有水準!Pumpkin Soup 🎃 南瓜湯非常濃郁,香甜好飲。Lobster Omelette 🦞 龍蝦奄列好香,彈牙鮮甜好好食!Caviar d’Aubergine🍆法式茄子味道酸甜清新,意想不到的驚喜!Calamari Fritti🦑魷魚香脆彈牙,配上醬汁特別滋味!Prime USDA Rib-eye 500g(to share for 2)🐮🥩Prime肉眼扒份量超多,口感柔軟,充滿濃郁嘅肉汁,每一啖都係口中溶化,鍾意食牛扒嘅你唔好錯過啦!🍧Tarte Tatin Tiramisu 兩款甜品都各具特色,尤其係Tiramisu口感細滑,帶有濃郁嘅咖啡香同酒味,超級滿足呀!

☀️

🍽️

Pumpkin Soup 🎃
南瓜湯非常濃郁,香甜好飲。

Lobster Omelette 🦞
龍蝦奄列好香,彈牙鮮甜好好食!

Caviar d’Aubergine🍆
法式茄子味道酸甜清新,意想不到的驚喜!

Calamari Fritti🦑
魷魚香脆彈牙,配上醬汁特別滋味!

🍧

2024-04-09 254 浏览
這家位於上環的地中海意大利餐廳非常吸睛💚,以深綠色為餐廳主色系💚,環境時尚有氣氛,聚會及與伴侶共進晚餐都很適合!Tasting 🅜🅔🅝🅤💰$490 p.p.• 5 starters • main • dessert ✨𝐒𝐭𝐚𝐫𝐭𝐞𝐫s💚 lbérico Ham 48 Months 伊比利亞火腿48個月搭配新鮮烘烤迷选香味意大利麵包火腿味道鹹香味出眾,肉質柔軟,配上有迷迭香香氣的麵包,中和鹹度,入口剛好💚Whipped FetaFeta奶酪、檸檬、烤南瓜子及烤葵花籽,配上石榴和蜂蜜(素),石榴的酸為整個菜式帶來驚喜,入口更開胃,籽類堅果亦增添口感💚Caviar d'Aubergine 炭烤法式醬茄子茄子經炭烤至軟腍,配上松子仁、薄荷、羅勒、蜂蜜醬(素),羅勒香出眾,薄荷略帶清涼感,材料的搭配令菜式多重層次💚Codfish Fritters "Beignet de morue"炸鱈魚餅西班牙鹹鱈魚炸至外層魚皮金黃色,內裡魚肉軟滑,名副其實的外脆內軟;配上柑橋蛋黄醬,一去魚類本身帶來的油膩感💚Padrón Peppers西班牙甜椒以特級初榨橄欖油炸甜椒(素),素食者都可享用,加上海鹽和橄欖油
Tiramisu

Tasting 🅜🅔🅝🅤💰$490 p.p.
• 5 starters • main • dessert

💚Caviar d'Aubergine
炭烤法式醬茄子

💚Padrón Peppers
西班牙甜椒
以特級初榨橄欖油炸甜椒(素),素食者都可享用,加上海鹽和橄欖油,簡單調味同樣外脆內軟,十分惹味

✨𝐌𝐚𝐢𝐧 𝐜𝐨𝐮𝐫𝐬𝐞

💚Truffle Tagliolini
特色黑松露意大利細麵
採用蛋香味特濃的意大利細麵,麵條爽口有彈性,而且掛汁力十足,面層放上一塊塊的新鮮松露片及创絲帕瑪森奶酪,一併入口散發經典而濃郁的松露香氣

💚Ballottine d'Agneau à la Provençale
普羅旺斯烤嫩羊肉卷
使用豐富香料包括乾蔥、黑橄欖、番茄、迷迭香、大蒜搭配出層次分明的羊肉卷,採用了羊排和羊肩肉,精選的肩部活動較多,所以羊肩肉纖維長,肉質粗一些,肥筋也比較多,入口比較肥嫩

✨𝐃𝐞𝐬𝐬𝐞𝐫𝐭

💚Tiramisu
義大利餅乾、馬斯卡彭奶酪、Valrhona可可粉
必試經典Tiramisu!沿用製作Tiramisu的3大必備材料,面層灑上可可粉,中和底層偏creamy的口感,正中下懷

💚Tarte Tatin
塔丁蛋糕
以蘋果塔、焦糖奶油、香草冰淇淋組成,焦糖奶油的甜度反襯托蘋果塔酸酸的味道更突出,香草雪糕以海量雲呢拿籽製成,感覺很真材實料

✨𝐃𝐫𝐢𝐧𝐤𝐬

2023-12-02
𝐒𝐭𝐚𝐫𝐭𝐞𝐫s  -  Whipped Feta
Caviar d'Aubergine
Tarte Tatin
📍上環摩登地中海菜‼️· 味道普通有點失望🥲 — Juno🍝·Follow @pigfoodiexhk for more food!🐷#pigfoodiexhk_上環#pigfoodiexhk_西餐==============================Juno係Chueca嘅姊妹店,主打融合地中海嘅意大利菜~餐廳位於上環,以墨綠色為主色,外型時尚摩登~本身見唔少人推介都幾高期望,可惜不似預期🥲——————————————————————-⭐️ Juno Truffle Tagliolini $220 (3/5)意粉用咗幼蛋麵,幾有蛋香,口感煙韌~醬汁creamy,但其實冇松露香係芝士汁嚟🫠調味仲偏鹹,頗失望🥲·⭐️ Lobster Acquerello Risotto $320 (4/5)呢款唔錯😆飯粒煙韌,龍蝦汁濃稠鮮甜!·⭐️Tarte Tartin $90 (3.5/5)一上檯就覺得好似東坡肉😂食落好重香料味,蘋果粒都唔少,撻皮再脆少少會更好—————————————————————整體嚟講餐廳環境舒適,店員服務都好好,但係食物普普通通🫠個人覺得唔洗特別去試~———————————
#pigfoodiexhk_上環
#pigfoodiexhk_西餐
——————————————————————-

呢款唔錯😆飯粒煙韌,龍蝦汁濃稠鮮甜!
⭐️Tarte Tartin $90 (3.5/5)

—————————————————————
————————————————————
📍Juno
上環永樂街88號地鋪
2024-03-28 49 浏览
Juno 位於上環,地點非常方便,好近地鐵站👍👍當日同朋友叫左個tasting menu ,每位$498,包括了前菜、自選一道主菜及甜品 。我地點左西班牙大紅蝦短麵,蝦汁好濃郁,令人有驚喜!!!甜品叫左提拉米蘇同焦糖蘋果塔丁,提拉米蘇口感creamy 帶有酒香,焦糖蘋果塔丁搭配雲呢拿雪糕,底層係烤過嘅焦糖配上蘋果crumble 😍😍😍呢兩樣我地都一致認為幾好食🤤因為朋友生日,所以預早叫餐廳寫生日牌😍餐廳職員捧住甜品出黎一齊唱生日歌🎉氣氛一流!臨走仲幫我地影左張即影即有!員工服務很好👍值得一讚!呢度絕對係生日飯之選👍
我地點左西班牙大紅蝦短麵,蝦汁好濃郁,令人有驚喜!!!
甜品叫左提拉米蘇同焦糖蘋果塔丁,
提拉米蘇口感creamy 帶有酒香,
呢兩樣我地都一致認為幾好食🤤
因為朋友生日,所以預早叫餐廳寫生日牌😍
餐廳職員捧住甜品出黎一齊唱生日歌🎉
氣氛一流!臨走仲幫我地影左張即影即有!
員工服務很好👍值得一讚!
呢度絕對係生日飯之選👍
  • Tiramisu
  • Seafood Fideos
2024-03-11 328 浏览
友人早前經過此店,已經想試,湊巧在附近辦完事,順道在此解決午餐。頭盤伊比利亞火腿48個月是店員的推介,跟意大利香草麵包。火腿軟熟得來很是滑溜,油香豐腴,鹹香得以盡情揮發。麵包烘得脆卜卜,卻又不硬,與火腿在口腔裡奏出美味的協奏曲!普羅旺斯烤嫩羊肉卷有羊排、羊肩肉,夾雜一些乾蔥、橄欖以及蕃茄片,香料有迷迭香和蒜頭。各種食材和得很好:羊排和迷迭香本就是絕配,而且羊肉真的夠嫩。羊肩肉做成一個餅狀,鋪了些脆脆在其上,不禁令人陶醉在羊的世界裡!西班牙大紅蝦短麵的大紅蝦份量可比龍蝦,又厚肉又長!蝦頭的膏很多很香,讓人陶醉在滿足之中!蝦肉亦夠爽彈,鮮美無比。麵條短而粗身,掛汁能力不俗。唯一有異的地方就是餐牌上明確寫著的墨魚卻是找不著的,踪影全無,那裡去呢?最後來杯伯爵茶,完美的一餐又成功了。
Iberian Ham
Ballotine d' Agneau
Seafood Fideos
最後來杯伯爵茶,完美的一餐又成功了。
午餐
Iberian Ham
Ballotine d' Agneau
  • EarlGreyTea
  • SeafoodFideos
  • Ballotined'Agneau
  • IberianHam
見住佢裝修,外牆,地板,餐廳佈局很有心思。今日終於有機會同幾個同事去試菜,揀左佢地既set lunch, 價錢確實唔貴,但味道卻頗為失望。Americano 淡如水Spring chicken 比較鞋Tiger Prawns 肉霉,唔新鮮Pasta 好乾Starters / 甜品不過不失唯一Risotto, 大家都覺得幾好味服務就幾好得閒先再試tasting menu
見住佢裝修,外牆,地板,餐廳佈局很有心思。

Americano 淡如水
Spring chicken 比較鞋
Tiger Prawns 肉霉,唔新鮮
Pasta 好乾

Starters / 甜品不過不失

唯一Risotto, 大家都覺得幾好味

服務就幾好

得閒先再試tasting menu
2024-03-07
情人節當日社交平台出現咗好多好靚嘅餐廳打卡照🏞️已收藏!而其中一間就上環新開嘅 Juno ! Juno 同人氣西班牙餐廳Chueca係姊妹餐廳餐廳外牆以橄欖綠色配上歐式嘅落地玻璃!室內米色嘅燈光下營造出愜意嘅氛圍感 ,適合情侶約會/節日慶祝/打卡拍照📸📸📸我參考左OpenRice既食評之後,選擇咗2人份Tasting Menu($490@)🥗伊比利亞火腿配義大利麵包🥗Burrata奶酪🥗炭烤法式醬茄子🥗炸西班牙鹹鱈魚餅及西班牙甜椒🍜西班牙海鮮砂鍋短麵(需另加$80)🍰Tiramisu🍰塔丁蛋糕🍹Pink Love & Passion Fruit Mojito❤️我比較鍾意芝士同鱈魚餅呢兩款前菜Burrata芝士配新鮮蕃茄羅勒!清爽開胃!炸鱈魚餅香脆可口!鱈魚鮮味配柚子沙律醬!不錯!❤️主菜西班牙海鮮短麵「 超 級 好 食 」西班牙紅蝦肉質彈牙,濃濃嘅海鮮湯煮出黎既麵,香氣十足!令人會一啖接一啖咁食曬!❤️甜品Tiramisu 係餐廳既招牌菜之一幼滑既cream cheese 內酒味同咖啡濃度適中,作為飯後甜品最適合不過。塔丁蛋糕外表唔算突出,蘋果肉經過烘焗蘋果味變得更濃更香甜,配雲呢拿雪糕 ,
情人節當日社交平台出現咗好多好靚嘅餐廳打卡照🏞️
已收藏!而其中一間就上環新開嘅 Juno !

Juno 同人氣西班牙餐廳Chueca係姊妹餐廳
餐廳外牆以橄欖綠色配上歐式嘅落地玻璃!

🥗伊比利亞火腿配義大利麵包
🥗Burrata奶酪
🥗炭烤法式醬茄子
🥗炸西班牙鹹鱈魚餅及西班牙甜椒
🍜西班牙海鮮砂鍋短麵(需另加$80)
🍰Tiramisu
🍰塔丁蛋糕

❤️我比較鍾意芝士同鱈魚餅呢兩款前菜
Burrata芝士配新鮮蕃茄羅勒!清爽開胃!
炸鱈魚餅香脆可口!鱈魚鮮味配柚子沙律醬!不錯!

❤️主菜西班牙海鮮短麵「 超 級 好 食 」

❤️甜品Tiramisu 係餐廳既招牌菜之一

塔丁蛋糕外表唔算突出,蘋果肉經過烘焗蘋果味變得更濃更香甜,配雲呢拿雪糕 ,果然係經典既甜品

平日星期五晚上餐廳近乎爆滿。
記得預早預訂🈵🈵🈵
—————————————————
Juno
📍上環永樂街88號地舖

庆祝纪念
纪念日
  • Seafood  Fideos
2024-02-25 95 浏览
💰 Brunch Menu # 1 - $330 (+1)Starter: (1) Burrata Pugliese(2) Butternut Pumpkin SoupMain:Juno Truffle TaglioniliDessert:Tiramisu💰 Brunch Menu # 2 - $340 (+1) PPStarter: (1) Calamari Fritti(2) Caviar d’ AubergineMainork RibsDessert:Tarte Tatin今個weekend嚟左上環附近,搵到一間性價比好高嘅意大利同西班牙風格嘅餐廳食Weekend Brunch。裝修行現代簡約風,環境好舒服。😄我哋分別叫咗一人一個weekend brunch set,分別有兩個頭盤,一個主菜,同埋一個甜品。第一份brunch頭盤叫咗Burrata Pugliese同埋Butternut Pumpkin Soup。Burrata Cheese口感非常軟滑creamy, 去買完粒蕃茄賣相好靚,岩打卡。第二份嘅頭盤分別叫咗Calamari Fritti係一份魷魚鬚, 非常酥脆,好好食🤤

💰 Brunch Menu # 1 - $330 (+1)
Starter:

Main:
Pork Ribs
Dessert:
Tarte Tatin

第二份嘅頭盤分別叫咗Calamari Fritti係一份魷魚鬚, 非常酥脆,好好食🤤Caviar d’ Aubergine係一份烤我嘅茄子肉,配埋橄欖油,香草同埋蜂蜜,味道非常豐富。

去到主菜,Juno Truffle Taglionili係一個黑松露同蒜味好重嘅意粉,鹹香帶點口感,鍾意黑松露嘅人一定要叫。Pork Ribs個人覺得一定要叫,肉質非常嫩滑, 燒得好香口。

甜品Tiramisu就比較一般,手指餅好似未吸晒嗰啲酒同醬汁嘅味道,口感較硬但係打卡一流。🤭Tarte Tatin味道都唔錯,作為最後一道菜非常滿足。
早前於上環發現一間名叫Juno的餐廳,誤以為是香港藝人Juno麥浚龍開的餐廳😂,擇日決定情人節懲罰自己,做試伏專員去。一搜之下發現餐廳是Chueca 的姊妹店,Juno同樣由資深行政西班牙總廚Jordi Valles Claverol掌舵,主打融入地中海風情的🇮🇹意大利菜,佐以精選自意大利+法國+西班牙的特色食材,帶出地中海獨有滋味,提供多元化性價比高的意式佳餚🍝 。餐廳以悅目的綠色為主調,自然簡約,入口外牆鋪滿立體且亮麗的橄欖綠色瓷磚,室內以大理石餐桌為主調,散發低調奢華感,猶如置身寧靜綠洲🏝️ ,締造輕鬆愜意的用餐氛圍。上星期約了友人品嚐全日供應的7道菜Tasting Menu,7道菜當中有5道前菜、每人一道自選主菜和一道甜品,可一次過品嚐多款招牌菜式😋 。。前菜。🥢lberico Ham 48 Months 伊比利亞火腿48個月配迷迭香味意大利麵包西班牙國民美食48個月伊比利亞🥓火腿,配上每日新鮮出爐+口感鬆軟的迷迭香意大利麵包,迷迭香將火腿獨有的榛果肉香昇華至另一境界😋。🥢Burrata Pugliese 布拉塔奶酪奶味香醇的Burrata芝士🧀口感如絲般綿滑,搭配新鮮小蕃茄+羅

。前菜。

🥢Burrata Pugliese 布拉塔奶酪
奶味香醇的Burrata芝士🧀口感如絲般綿滑,搭配新鮮小蕃茄+羅勒+特級初榨橄欖油 = 令簡單滋味變得層次豐富。

🥢Charcoal Peperonata 炭烤甜椒
軟腍炭烤甜椒🍆燒味道帶陣陣煙燻香,底層搭配茄子+乾蔥,與魚油醋拌勻 = 更添風味。

🥢Codfish Fritters “Beignet de morue”🐟炸鱈魚餅
外脆內嫩的炸鱈魚餅炸,內裡細滑帶絲絲魚肉口感,配上秘製清新酸甜的柑橘蛋黃醬共享 = 令人回味無窮😋推薦👍🏻 。

🥢Padrón Peppers 西班牙甜椒
西班牙常見的Tapas,特級初榨橄欖油炸的甜椒🫑外層酥脆,內部保持著嫩度+汁液,香口惹味,一點也不辣 = 簡單美味。

。主菜。
🥢Juno Truffle Taglinolini 特色黑松露意大利細麵
採用蛋香味濃的細麵演繹地道松露意大利麵🍝的美味精髓,搭配新鮮松露片+巴馬臣芝士 = 簡單演繹出經典風味💖松露控行過路過不能錯過。

🥢Pork Ribs 烤豬排骨
肉質細嫩的西班牙伊比利亞豬脾骨🦴配上秘製鹹酸醬烤焗,加上石榴籽作點綴 = 創意十足。

甜品
🥢Tiramisu 提拉米蘇
餐廳選用每日新鮮沖泡的義大利Illy☕️咖啡,咖啡香氣與綿滑奶油相互融合,面層鋪滿可可粉,口感綿滑濕潤帶淡淡酒香,每口都令人感到甜蜜驚喜+滿足,完美展現為味蕾帶來無比享受的 🇭🇺意大利經典🍰甜品

🥢Red Berries Creme Vanille🍨紅色莓🍓果香草奶油蛋撻
帶酸甜香的紅色莓果,配上輕盈香滑的雲呢拿奶油+ 中和內餡甜膩個性的紅莓果醬 = 細滑美味😋。

。特飲。
🥢Pink Lover🍷
結合紅莓汁+檸檬+新鮮紅桑子 = 打造飄送淡淡浪漫氣息的粉嫩層次感酒精飲品。

🥢Juno & Tonic🍸
意大利南海岸的Amalfi琴酒設計+酸柑及迷迭香 = 經典調酒Gin Tonic變奏而成的清爽醉人酒精飲品。
2024-02-17
♥️頭盤包括:🌸48個月伊比利亞火腿配新鮮烘烤迷迭香味義大利麵包🌸Whipped Feta奶酪🌸Caviar d‘Aubergine 炭烤法式醬茄子🌸炸西班牙鱈魚餅 配柑橘蛋黃醬 西班牙甜椒♥️主菜我哋揀咗Juno Truffle Tagliolini,幼麵做到彈牙嘅口感,充滿蛋香。松露份量極多,汁好creamy ,條條麵都好入味好juicy!♥️黑松露牛肉燴飯,亦好出色,松露好多,唔會太鹹,好惹味。牛肉嫩滑入味,入口即溶,啖啖味濃,簡直就係食肉嘅享受。♥️Tiramisu 係最美味嘅甜品之選,咖啡味同酒味濃,入口融化。而蘋果批嘅香甜味道出色,批底外脆內軟嘅感覺,食落好有外國風味。
♥️頭盤包括:

48個月伊比利亞火腿配新鮮烘烤迷迭香味義大利麵包
Caviar d‘Aubergine 炭烤法式醬茄子
黑松露牛肉燴飯
Tiramisu
题外话/补充资料: 我好鍾意 junohongkong ,地方係充滿地中海風情嘅新派意大利餐廳,晚餐嘅tasting menu非常豐富,頭盤4款全包,仲有主菜甜品,食到捧住個肚走。 ♥️頭盤包括: 🌸48個月伊比利亞火腿配新鮮烘烤迷迭香味義大利麵包 🌸Whipped Feta奶酪 🌸Caviar d‘Aubergine 炭烤法式醬茄子 🌸炸西班牙鱈魚餅 配柑橘蛋黃醬 西班牙甜椒 ♥️主菜我哋揀咗Juno Truffle Tagliolini,幼麵做到彈牙嘅口感,充滿蛋香。松露份量極多,汁好creamy ,條條麵都好入味好juicy! ♥️黑松露牛肉燴飯,亦好出色,松露好多,唔會太鹹,好惹味。牛肉嫩滑入味,入口即溶,啖啖味濃,簡直就係食肉嘅享受。 ♥️Tiramisu 係最美味嘅甜品之選,咖啡味同酒味濃,入口融化。而蘋果批嘅香甜味道出色,批底外脆內軟嘅感覺,食落好有外國風味。
2024-02-03
炸西班牙鱈魚餅 配柑橘蛋黃醬 西班牙甜椒
48個月伊比利亞火腿配新鮮烘烤迷迭香味義大利麵包
Caviar d‘Aubergine 炭烤法式醬茄子
黑松露牛肉燴飯
Tiramisu
Chueca 姊妹店Juno 近日進駐上環,菜單設計以地道意大利菜為基礎,佐以精選自意大利、法國及西班牙的特色食材,帶出地中海獨有的滋味。之前去過Chueca 令我留下深刻印象,覺得它是香港少有能高度還原西班牙馬德里街頭小酒館風情的餐廳,Juno同樣由資深行政總廚Jordi Valles Claverol掌舵,令人相當期待。餐廳空間寬敞,入口外牆鋪滿立體且亮麗的橄欖綠色瓷磚,室內以大理石餐桌為主調,天花上的吊燈溫暖柔和,打造舒適愜意的用餐氛圍。上星期就約了友人品嚐全日供應的7道菜Tasting Menu,7道菜當中有5道前菜、每人一道自選主菜和一道甜品。𓌉◯𓇋 Tasting Menu ($490 per person)◈◆◈ Starters ◈◆◈lberico Ham 48 Months🥓前菜先來經過48個月熟成的伊比利亞火腿,火腿鹹香醇厚,肉質柔軟。配上新鮮烘烤迷迭香意大利麵包,麵包的口感屬於比較乾硬和煙韌那種,不是我的茶,但迷迭香味為麵包增色不少。Burrata Pugliese🧀Burrata芝士口感如絲般綿滑,奶味香醇,搭配新鮮的小蕃茄、羅勒和特級初榨橄欖油,令簡單滋味變

◈◆◈ Starters ◈◆◈
lberico Ham 48 Months🥓

Burrata Pugliese🧀
Burrata芝士口感如絲般綿滑,奶味香醇,搭配新鮮的小蕃茄、羅勒和特級初榨橄欖油,令簡單滋味變得層次豐富。

Charcoal Peperonata🍆
炭烤甜椒搭配底層的茄子和乾蔥,味道帶陣陣煙燻香,與魚油醋拌勻來吃更增添風味。

炸西班牙鹹鱈魚是前菜當中的亮點,外層金黃酥脆,內裡細滑得來有絲絲魚肉的咬口。蘸上柑橘蛋黃醬,柑橘的清新酸甜風味與煎餅的口感相得益彰。

Padrón Peppers🫑
西班牙常見的Tapas,特級初榨橄欖油炸的甜椒外層酥脆,內部保持著嫩度和汁液,香口惹味。

◈◆◈ Main ◈◆◈
主菜可從三款當中選一款,包括Juno Truffle Tagliolini、Seafood Sideos (for 2) (+$80 per person)、Pork Ribs或Wagyu Beef Cheek (+$40 per person)。

🦐Seafood Sideos (for 2) (+$80 per person)
這道海鮮砂鍋份量十足,大紅蝦充滿豐富的蝦膏,西班牙式短麵都吸收了濃郁的蝦汁,另外還加入了咬感十足的鮮嫩墨魚,每一口都能品嚐到彈牙的口感。

◈◆◈ Dessert ◈◆◈
來到甜品環節,也是三選一:Tiramisu、Red Berries Creme Vanille、Tarte Tatin (+$20)

☕️Tiramisu
每當首次前往一間意大利餐廳,必定要試其出品的Tiramisu。裝在杯子內的Tiramisu細滑輕盈,帶淡淡的酒香,咖啡的香氣與奶油的柔滑質地相互融合,為味蕾帶來無比的享受。

🍮Tarte Tatin (add $20)
新鮮蘋果切成薄薄一片再疊成蛋糕塔,外觀可愛迷人。蘋果香甜不膩,入口有層層口感,底層的鬆脆酥皮為蛋糕塔增添豐富層次感,焦糖忌廉和雲呢拿雪糕能夠平衡蘋果的酸度,完美地為這頓飯作結。

◈◆◈ Drinks ◈◆◈
Passion Fruit Mojito🍸 ($110)
由Havana Rum 3 Years、熱情果、青檸汁、新鮮薄荷及梳打水調製而成的Cocktail,酸酸甜甜的味道相當開胃。

Pink Love🍹 ($80)
另一杯則是無酒精的Mocktail,混合了蔓越莓汁、檸檬汁及新鮮紅莓,味道清新解渴。

◦•◦♡.﹀﹀﹀.♡◦•◦♡.﹀﹀﹀.♡◦•◦♡.﹀﹀﹀.♡◦•◦

𖠿Juno @junohongkong
𖤣𖤥上環永樂街88號地舖

味道 ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♡
服務 ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♡
環境 ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♡ ♡
價錢 ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♡ ♡
回頭率 ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♡ ♡

#junohongkong #上環美食 #上環 #地中海菜 #西班牙炒飯 #美食地圖 #美食推薦 #香港美食 #香港打卡 #打卡 #香港好去處 #相機食先 #吃貨 #foodie #foodstagram #foodiehk #hkfoodie #hkfood #hkrestaurant #hkcafe #hkfoodstagram #hkfoodblog #hkfoodblogger #hkfoodlover #hkgirl #hkig #ighk #hongkongfood #hongkongfoodie #hongkonginsta
永乐街转角处新开的Mediterranean Bistro,本来对于开盲盒一样的新店体验兴趣不大,不过听说是位于歌赋街的西班牙菜餐厅Chueca团队主理,这才决定来试一下。·菜式比较经典,也不算特别多,整体来说就是南法、意大利菜和tapas几种cuisine的结合。人均正常,但是份量很迷你,感觉价格都花在了地段和环境上。·点的大部分都是Chef’s Signature,但没有一道说得上喜欢。黑松露意面这个价格不如Pici,口感还行,不过奶酪酱汁调得太腻,黑松露没什么香气,刨了几片也只是象征性。·Whipped Feta把Feta筛成了近似希腊酸奶的半固态质地,若不靠淋在表面的蜂蜜调味,味道也像无糖希腊酸奶一样蛮酸的,有点出乎意料。·生蚝和海鲈鱼比较雷,前者肉质既不饱满,吃起来还有点腥。Baked Seabass肉质硬而糙,入味程度一般,配菜也给得小心翼翼。·服务还行,但不停暗示着要么加菜要么赶紧结账走,人气比想象中高,但就之前在Chueca的体验相比,这家新店让我有点失望。
2024-02-02
庆祝纪念
团年饭
新開業的餐廳Juno,主打地中海菜式,是上環Chueca 的姊妹店,2間風格差不多,Juno走型格路線,這晚座無虛席,一班職員會圍住幫慶生嘅客人唱生日歌,非常有氣氛,食物好味😋呢間餐廳是非常適合約會,有氣氛之餘也有情調🤍我們每人試了Tasting menu $490/each 主菜已經好吸引,味道好好味🩶Starter 有4款▪️Ibérico Ham 48 Months & rosemary focaccia48個月的Ham 有榛果香不會太喊,好味➰配focaccia一流▪️Burrata Pugliese沙律🥗好味,配埋芝士食好開胃▪️Charcoal Peperonata以不同調味餡料而製成,口感豐富▪️Codfish Fritters “Beignet de morue”▪️ Burrata Pugliese呢2款食物一齊食,好夾🩶Main▪️ Pork Ribs以石榴糖蜜柑橘做醬汁,加入迷迭香,味道超正豬肋肉也啖啖肉,焗得焦香▪️ Wagyu Beef Cheek和牛牛頰肉(addHK$40)牛肝菌和帕瑪森起司燴飯,加埋松露片好香和牛牛頰肉好腍🩶DESSERT▪️Tiramisu 面層鋪上大

呢間餐廳是非常適合約會,有氣氛之餘也有情調🤍
我們每人試了Tasting menu $490/each
主菜已經好吸引,味道好好味

🩶Starter 有4款
48個月的Ham 有榛果香不會太喊,好味
➰配focaccia一流

▪️Burrata Pugliese
沙律🥗好味,配埋芝士食好開胃

▪️Charcoal Peperonata
以不同調味餡料而製成,口感豐富

▪️ Burrata Pugliese
呢2款食物一齊食,好夾

🩶Main
▪️ Pork Ribs
以石榴糖蜜柑橘做醬汁,加入迷迭香,味道超正
豬肋肉也啖啖肉,焗得焦香

牛肝菌和帕瑪森起司燴飯,加埋松露片好香
和牛牛頰肉好腍

🩶DESSERT
▪️Tiramisu
面層鋪上大量可可粉,口感綿滑加入咖啡洒香
正宗嘅意大利🇮🇹風味,好正😊

▪️ Tarte Tatin (add HK$20)
好香萍果味Apple tart, caramel chantilly, vanilla ice cream好夾
  • Tasting menu $490