2021-12-08 743 浏览
晚上在中環吃飯,餐廳面積不大,但氣氛很好,一排酒櫃放滿各式日本酒,還有一棵聖誕樹。我們坐在鐵板燒前,晚上沒有套餐,全部單點。不過大家可以留意,九時後還有特價小食。⭐️黑鯥$38厚厚一切,經過炙燒,入口有焦香,魚味濃郁。⭐️金目鯛$38呈粉紅色,同樣在魚皮炙燒,入口魚脂充沛。 ⭐️松葉蟹他他$88賣相精緻,從下而上有牛油果、赤身、蟹肉和魚子醬金箔,配搭黑醋和火箭菜,跟葡萄脆餅一起吃,口感豐富。 ⭐️鐵板燒牛舌$88廚師即席板燒,本身已經切成一塊塊,配搭蔥和珊瑚草,入口爽脆。 ⭐️海膽焗龍蝦$298龍蝦先在鐵板上炒到半生熟,挑出龍蝦肉,再加上海膽醬入焗爐焗。入口十分彈牙,配搭海膽醬入口更濃香滋味。 ⭐️和牛蒜香炒飯$148除了碎牛肉和米飯,還加入雞蛋和香蔥,在鐵板上炒過的米飯特別香,粒粒米飯都很乾爽,不錯。 ⭐️鹿兒島A4和牛肉眼$488鹿兒島A4和牛肉眼厚厚一塊,雪花分佈得密密麻麻,大約四成熟。入口滿嘴的油脂實在令人覺得滿足,幾乎上入口即化,如果覺得味道不夠,還可以加上芥末醬汁和蘆筍。 ⭐️日本海膽生和牛卷$268把生和牛捲起,生和牛有一定厚度,粉嫩的肉身上有滿滿的雪花花紋,看起來已經很吸引,上面還點綴

⭐️黑鯥$38
厚厚一切,經過炙燒,入口有焦香,魚味濃郁。

⭐️金目鯛$38
呈粉紅色,同樣在魚皮炙燒,入口魚脂充沛。

⭐️松葉蟹他他$88
松葉蟹他他

⭐️鐵板燒牛舌$88

⭐️海膽焗龍蝦$298
海膽焗龍蝦

入口十分彈牙,配搭海膽醬入口更濃香滋味。

⭐️和牛蒜香炒飯$148
和牛蒜香炒飯

⭐️鹿兒島A4和牛肉眼$488

⭐️日本海膽生和牛卷$268
日本海膽生和牛卷

把生和牛捲起,生和牛有一定厚度,粉嫩的肉身上有滿滿的雪花花紋,看起來已經很吸引,上面還點綴著海膽、魚子醬和金箔,奢華而精美。

和牛入口竟然十分冰爽可口,就像在吃魚刺身,軟綿綿的口感實在令人滿足。

⭐️南非活鮑魚$198
南非活鮑魚

鮑魚十分新鮮,廚師切成一片片,入口有胡椒調味,口感軟腍,鮮味十足。

⭐️大蔥炒日本雞腎$88

大蔥雞腎適合佐酒吃,入口爽脆,配上大蔥調味,鹹香無比。

⭐️本日甜品$68
本日甜品

甜品賣相十分吸引,頂層是粒粒淺藍色的橙酒啫喱,配搭奶凍,還有藍莓、士多啤梨和火龍果。

入口奶味突出,配上水果口感更清新迷人。
海膽焗龍蝦
本日甜品
2021-11-29 142 浏览
月初到訪銅鑼灣某間新開、極多KOL宣傳的鐵板燒店後,覺得頗為失望。於是再發掘其他鐵板燒店,就選到中環的Kura。Kura沒有套餐提供,全部單點食物,大家就可以隨意選自己喜愛的菜式🤗⁡ 👉🏻食物: 4.4/5⁡▪️澳洲活龍蝦龍蝦新鮮、肉質爽滑,加入龍蝦膏炒,熟度剛好,不會太乾👍🏻⁡▪️鹿兒島A4和牛肉眼一件足以讓二人分享,A4和牛油脂較多,加上師傅最後淋上牛油溶液,所以入口比較重牛油味,邪惡之選😈 比較可惜是沒有蒜片🥲⁡▪️西班牙紅蝦拌稻庭烏冬紅蝦蝦膏非常香、惹味🥰😍用上稻庭烏冬取代意粉頗有特色!私心覺得如果烏冬改用粗身,口感會再更煙韌!⁡▪️牛舌切成長條形,頗有嚼口。⁡▪️日本雞腎😍😍😍😍😍💯超爽口!黑椒味濃、沒有異味,不錯的下酒菜👍🏻⁡▪️北海道生蠔比較大,肉質肥美、甜和creamy⁡▪️室津/赤穗生蠔想對細小,海水味較重

👉🏻食物: 4.4/5

▪️澳洲活龍蝦
龍蝦新鮮、肉質爽滑,加入龍蝦膏炒,熟度剛好,不會太乾👍🏻

▪️鹿兒島A4和牛肉眼

▪️西班牙紅蝦拌稻庭烏冬

▪️牛舌
切成長條形,頗有嚼口。

▪️日本雞腎
😍😍😍😍😍💯超爽口!黑椒味濃、沒有異味,不錯的下酒菜👍🏻
▪️北海道生蠔
比較大,肉質肥美、甜和creamy

▪️室津/赤穗生蠔
想對細小,海水味較重
2021-11-28 474 浏览
喜歡坐Bar枱,更喜歡坐日本鐵板燒Bar枱,因為睇住師傅純熟嘅手勢舞弄兩把鏟為我哋準備食物就已經償心悅目,送上嘅食物又好味,整個過程都係亨受,人生快事。今次嚟到Kura,非常喜歡這裏嘅環境,服務人員又親切,師傅亦好健談,到這店好似進入另一世界,一個令人喜悅嘅世界。這裏食物全是高質,想搵一啲能批評嘅地方都冇,只有驚喜。🌹鮟鱇魚肝鵝肝大家都常見,但有海底鵝肝之稱嘅鮟鱇魚肝就比較少見。見到今日精選有得揀,立刻點了。首先擺盤靚到爆,玻璃器皿分上下層,上層放食物,下層放一啲花做裝飾,打卡一流。三件大大件嘅魚肝,完全冇腥味,口感比鵝肝實少少,唔膩,加上秘製醬汁,非常鮮美可口。🌹日本海膽生和牛卷這個用生和牛代替壽司飯,咁有創意真係第一次見,比傳統壽司更珍貴。生和牛新鮮嫩滑,油脂分布剛好唔會太肥,和牛卷上面嘅海膽鮮香甜冇腥味,細細件整件入口,太讚。🌹鱈白子鐵板白子或者叫魚白,其實就係雄魚嘅「精囊」,白子有豐富嘅魚精蛋白同脂類,細滑如奶油、豐腴如脊髓嘅口感。起初小編叫咗刺身,但師傅提議食鐵板燒,就跟師傅話,果種外香內嫩令人驚喜,醬汁亦非常吸引,小編食完這道菜叫服務員唔好收返碟,因為啲醬留返嚟點其他!🌹澳

🌹鮟鱇魚肝

🌹日本海膽生和牛卷

🌹鱈白子鐵板

🌹澳洲活龍蝦
為咗客人安心真係用活龍蝦,佢哋處理隻龍蝦之前畀我哋見吓隻龍蝦,真係好生猛。龍蝦肉爽口彈牙,加入秘製醬汁就更覺鮮甜。這又係師傅提議小編唔揀今日精選嘅焗龍蝦而揀這個,結果冇錯。

🌹刺身:金目鯛、真鯛、深海池魚、黑鯥
小編又想食刺身又想平,就一次過揀咗喺餐牌上最平嘅衣四款刺身
鯛魚喺日本餐廳比較常見,真鯛啲魚鱗混雜淡紅同銀白色,肉質偏爽;金目鯛就全身鮮紅,似大眼雞魚,愈大條油分愈甘香。
深海池魚小編又再試,今次都係嗰種油脂多又甘香,肉質鮮嫩肥美,難忘。
黑鯥小編就第一次試,肉質彈口,但油脂比較少,這這裏魚皮有微炙,口感豐富。

🌹鐵板燒牛舌
雖然唔能夠證實,但小編覺得師傅係只用每條牛舌最厚嗰部份,因為件件一樣厚身。牛舌非常爽口,加上鐵板燒煮熟,牛舌表面嘅咸燒香好吸引,份量又多,小編食飽飽了。

🌹日本茄子
師傅用咗日本肥肥短身嗰種茄子,薄切跟住鐵板燒,又香又甜,點上甜酸醬一齊食,好味到以後都唔想再食長形茄子。

🌹法國羊肉香腸
雞肉腸成日自己屋企煮嚟食,見到未食過嘅羊肉香腸立刻點嚟試試。哇,原來超好味,內裏羊羶味又多汁,外面燒香,口感口味獨特跟雞肉腸冇法比。配上紅緑海帶同一啲脆嘅碎粉,小小一碟抵讚。

🌹日本舞茸
舞茸又叫血管清道夫,有助降低三酸甘油脂,係健康食品。師傅今次用酒煮香,進一步提升菇的味道,利害。

🌹美國頂級牛柳
五成熟牛柳內裏鮮紅多汁嫩滑,表面微濃,加上鹽提味,非常香口,配菜仲有香菇同紅椒,小編非常喜歡了。

🌹焦糖日本蕃薯
日本甜蕃薯向來都係小編致愛,這次加上焦糖甜上加甜更加吸引,食落先知原來焦糖烤成脆片,焦糖脆蕃薯腍口感豐富,師傅話凍咗塊焦糖更脆,又真係喎!

🌹法國羊架
9成熟羊架,羊羶味更濃肉質更鮮嫩,烤香有鹽提味,更有黃瓜青瓜薄片做配菜,仲有一件紫薯味食物增加口感,羊肉嘅濃同瓜嘅清配合得好好,喜歡。

🌹紫蘇雞丸
雞肉弄碎造成丸狀,加入秘製醬汁,味濃口感黏,這個係普通造法。但師傅簡單加了一塊紫蘇葉半包住雞丸,再鐵板上烤,雞肉味與紫蘇味同時散發出嚟,諗法就唔簡單。仲唔只係咁,師傅加了一隻生日本蛋,將雞丸沾一啲蛋汁才食,味道更上一層樓,十分喜歡。

🌹紅酒啤梨
最後點了嗰甜品,又係一經典。用啤梨做甜品非常少見,啤梨嘅甜味吸引,但師傅用紅酒將啤梨嘅甜味提升,出嚟效果比想像中更好,紅酒只保留咗酒香味而冇酒精味,而啤梨又腍身,小編極喜歡,非常欣賞師傅嘅創意。
2021-11-27 105 浏览
中環必試系列 大力推薦🤩主打鐵板燒 仲有過百款清酒可以揀🍶食物種類多 有刺身,海鮮,肉類等👍🏻環境舒服 店員服務態度好好!🌟金目鯛,深海池魚採日本空運刺身 仲要好厚切金目鯛炙燒後油脂更豐富深海池魚 入口質感爽脆鮮甜🌟松葉蟹肉他他賣相超級靚 鮮甜既松葉蟹肉配牛油果他他 整個好開胃👍🏻🌟澳洲活龍蝦店家自設魚缸確保新鮮💯煮之前都見到勁生猛 廚師熟能生巧甘將🦞拆肉 再加埋龍蝦膏去炒 龍蝦肉非常爽口彈牙 真係必嗌🤩🌟北海道活北寄貝新鮮即開 味道好鮮甜而且肉質夠晒肥厚 入口亦嫩滑彈牙😋🌟北海道帆立貝帆立貝煎到外脆內軟 完全無overcooked !🌟法國鵝肝鵝肝表面煎得焦黃香濃配以🫐+cranberry 醬同米餅食落好夾而且無甘膩👍🏻🌟美國頂級牛柳牛柳生熟度剛好 肉質軟腍 肉汁亦豐富 配埋香草醬💯🌟西班牙紅蝦拌稻庭烏冬又係必嗌之選🤩紅蝦肉鮮甜爽彈廚師再用左香濃既蝦膏同煙韌彈牙既稻庭烏冬一齊炒 烏冬非常掛汁 好好味😋食完之後已經即刻book定下一次😂
中環必試系列 大力推薦🤩
主打鐵板燒
仲有過百款清酒可以揀🍶
食物種類多 有刺身,海鮮,肉類等👍🏻
環境舒服 店員服務態度好好!

🌟金目鯛,深海池魚

再加埋龍蝦膏去炒 龍蝦肉非常爽口彈牙 真係必嗌🤩

🌟北海道活北寄貝
新鮮即開 味道好鮮甜而且肉質夠晒肥厚 入口亦嫩滑彈牙😋

🌟北海道帆立貝
帆立貝煎到外脆內軟 完全無overcooked !

🌟法國鵝肝

肉汁亦豐富 配埋香草醬💯

🌟西班牙紅蝦拌稻庭烏冬
又係必嗌之選🤩紅蝦肉鮮甜爽彈

食完之後已經即刻book定下一次😂
這間日式餐廳我必定再來雖然今次我們主要吃鐵板燒,但我發覺這間食肆由鐵板燒、小食、刺身,甚至甜品都很出色。裝修很有氣派,客人可自由在雪櫃選擇飲用的酒,也可選擇柚子或提子味梳打來喝。餐廳有濃厚的居酒屋及酒吧的氣氛,店員和鐵板燒師傅很喜歡跟客人溝通聊天,又主動推介我吃特色甜品,整個飲食過程實在太令我享受了。我們吃了很多食物:日本海膽生和牛卷(必食):海膽鮮味十足,頂級的海膽是特別滑嫩,不會有腥味,甜味入口。特別之處是一大片厚而肥美的和牛卷起來,賣相精緻,用來代替壽司飯。和牛肉質極嫩,多汁鮮甜,雪花油脂分佈比例剛好。日本舞茸:這是一種非常珍貴的菇類,因為是在室內設施栽培,含有大量營養素,可維持免疫力,有助每天腸胃暢通!廚師把舞茸切成長條,味道香口,口感彈牙,菇味特別香濃,我吃到舞茸滲有酒香氣,比一般的草菇的味道優勝,平時常吃的菇絕對不能跟舞茸相提並論。鮟鱇魚肝: 師傅保持魚肝完整,而盛載魚肝的器皿太特別。器皿的上層放有新鮮魚肝,有特色食用配料伴碟,下層有不少顏色鮮艷的美麗小花朵來作裝飾。魚肝完全無腥味,加上秘製醬汁,新鮮無比,柔嫩順滑的口感令人一試難忘。鱈白子(必吃):原本我打算吃刺身鱈白子,
這間日式餐廳我必定再來

我們吃了很多食物:

鮟鱇魚肝

鱈白子(必吃):原本我打算吃刺身鱈白子,但師傅建議以(鐵板燒)形式來吃,師傅果然是好推介!鱈白子入口即溶,我一邊吃,一邊忍不住驚嘆神情。外層燒得很香,內層的鮮嫩程度絕對令人意想不到。

鱈白子

澳洲活龍蝦:海膽醬汁香濃鮮甜,味道滲入龍蝦肉,吃得令人捧腹滿足。龍蝦肉非常有嫩滑而有嚼勁,口感甘甜,風味濃厚。如果大家有機會,無論如何都一定要嘗試。吃完後,我的唇齒間散發出清悠的龍蝦香氣。
澳洲活龍蝦

刺身:(金目鯛、深海池魚、黑鯥、真鯛)師傅將四種刺身放在精緻的盤碟,有黑松露及新鮮魚子伴碟,一口咬下去魚子汁爆出鮮甜味湧入口中。來到這間高級日式鐵板燒及日式料理餐廳,當然要吃這幾件特別而罕有的品種魚類)

金目鯛:這種鯛魚是魚中之王,薄切刺身是考驗師傅刀法技巧的一道招牌菜式。這簡直是完美的薄片,厚度適中,用筷子夾起魚片能(透析光線),魚肉經光線折射泛出帶油潤的光澤。

真鯛:日本料理中的鯛魚刺身,清鮮甜美,屬貴價料理,味道特別甘香。

黑鯥:肉質鮮甜,味道極品!魚同時包括兩種口味,一部分是刺身,另一部分連魚皮微炙,魚油豐富,口感香滑。

深海池魚:魚肉厚,肉質極鮮嫩肥美,油脂非常厚,魚油甘香細膩,入口質感爽脆,齒頰留香。

金目鯛、深海池魚、黑鯥、真鯛

鐵板燒牛舌:牛舌脂肪含量高,佔七成的卡路里,爽口彈牙。我很喜歡灰色雲石花紋的碟,打卡拍照看上去很有氣派。
鐵板燒牛舌

日本茄子:比香港茄子好食十倍,師傅把茄子切薄片,以鐵板燒形式來燒,令茄子更入味。茄子微燻更香口,嫩而多汁,再點上秘製甜酸醬

日本茄子

法國羊肉香腸:羊羶味道香濃,外層極香脆,咬下去極爽口,加上有紅綠色海帶伴碟,清新爽口,和濃味的羊肉腸形式強烈對比,有些脆脆的碎片散在腸上,既美觀又能增添口感豐富度。羊肉香腸比一般香腸好吃很多倍,完全是兩種不同的境界。

法國羊肉香腸

美國頂級牛柳:識食的一定食五成熟的牛柳,這才能保持鮮嫩度,令口感不韌。有秘製的醬汁、鹽和黑淑,有香菇和紅椒伴碟,美觀而不浮誇。一啖一口牛柳,令我太享受。

美國頂級牛柳

焦糖日本蕃薯:最特別之處是甜蕃薯的外層是焦糖脆片,趁熱食雖然好味,但放涼後食外層竟然更脆。
焦糖日本蕃薯

法國羊架:偏熟但依然能保持嫩滑,可見師傅功力深厚,黑椒味突出,不會過鹹,啖啖肉,旁邊有件吃下去是紫薯味道的泥糕狀食物,加上有黃色瓜和青瓜薄片,令味道層次分明,瓜的清新和羊架的香濃味配合得相得益彰。
法國羊架

紫蘇雞丸:雞肉口感黏而嫩。師傅成把雞肉握成扁圓形肉丸,黏上紫蘇葉,用鐵板燒形式令雞肉外層微焦香氣四散。秘製醬汁香濃,肉汁鎖在肉中。賣相很美,樣子有點像有醬汁的細飯團,把雞肉丸沾些新鮮日本嫩滑生雞蛋汁,味道出神入化,用心形盤盛裝雞蛋,可見師傅在擺盤設計的用心。

紫蘇雞丸

甜品:紅酒啤梨:用啤梨作為甜品真的非常罕見,師傅很有創意,竟然想到啤梨加紅酒這個特別配搭,啤梨是腍身的水果,紅酒汁容易滲入啤梨內層,令啤梨很入味。啤梨味道很清新,而師傅採用的紅酒一定是好的品種,因為酒味很甘甜,而且香醇撲鼻,完全沒有刺喉感覺,這絕對是我吃過最有特色的甜品之一。

餐廳環境

2021-11-26
2021-11-26 81 浏览
呢間日式餐廳主打剌身同埋鐵板燒,佢有啲吧檯既位置,可以比客人睇住師傅整鐵板燒,亦可以同師傅交流,感覺好chill。刺身方面,我地點左拖羅、海膽膽埋真鯛。拖羅好厚身,食落去feel到好新鮮,亦都好肥美。海膽好濃郁,口感creamy,入口即化。真鯛就整成玫瑰花狀,好精緻。鐵板燒方面,點左法國羊肉香腸、大蔥炒日本雞腎、日本舞茸。羊肉腸幾特別,平時好少食,一啖咬落去,勁多汁啊,好juicy。另外仲點左海膽醬焗龍蝦,龍蝦炒過之後再加入海膽醬去焗,口感彈牙。主食西班牙紅蝦拌稻庭烏冬,呢個fusion菜整得好高質。

刺身方面,我地點左拖羅、海膽膽埋真鯛。
拖羅好厚身,食落去feel到好新鮮,亦都好肥美。
海膽好濃郁,口感creamy,入口即化。
真鯛就整成玫瑰花狀,好精緻。

鐵板燒方面,點左法國羊肉香腸、大蔥炒日本雞腎、日本舞茸。

主食西班牙紅蝦拌稻庭烏冬,呢個fusion菜整得好高質。

2021-11-26 97 浏览
🤪今次沒有浪漫地慶祝紀念日,反而係開懷暢飲暢食地慶祝記念日🤣由於今次既訂位唔係我安排,而係另一半訂左呢一間座落於中蘭桂芳地段既鐵板燒餐廳,今晚既用餐體驗令我喜出望外🤩都略略試過唔同類型既鐵板燒餐廳,但呢度以第一次品嚐體驗黎講,令我覺得好滿意👍令我呢個鐵板控都覺得有些許驚喜☺️餐廳裝潢型格,sake牆身盡入眼簾,新鮮既食材同專業既廚師,氣氛輕鬆且空間感足夠,由最初我地都只係靜靜地品嘗,但由第一枝sake同生蠔開始⋯就好似慢慢融入左Kura⋯加上鐵板燒師傅Toby非常有耐心同貼心,會留意客人用餐進度去安排上菜速度,另外我身邊個位都大讚駐場既Sake Sommelier—Iden 非常用心盡量幫客人品嚐到想要既清酒味道及菜式配搭,咁貼心既服務質素,真係好難得遇到😳好感動同好開心🥳😂真係好滿足🥰🥰仲有好耐無試過兩個人邊食邊飲⋯仲飲左3枝Sake😂~唔會怕飲唔哂仲可以同廚師一齊開心share🎉

梭子魚刺身/深海池魚刺身/金目鯛刺身
蟹肉牛油果他他
雞腎
鱈白子(鐵板燒)
鱈魚柳
纪念日
梭子魚刺身/深海池魚刺身/金目鯛刺身
蟹肉牛油果他他
雞腎
鱈白子(鐵板燒)
鱈魚柳
海膽醬汁焗龍蝦
黑豚肉豬鞍
羊架
和牛粒炒飯
提早book定位咁岩就可以坐正喺大廚前面嘅bar枱,可以望住大廚整每道鐵板燒😍枱面仲放左寫住我名嘅thank you card,感覺好窩心☺️入座後職員會介紹下daily special/推介菜式,仲話而家做緊promo,飲任何一枝清酒加$100就食到6隻生蠔🦪心大心細嘅我地諗左好耐終於落單🤣·1️⃣刺身類海膽($288/40g)拖羅($118/切)金目鯛($38/切)深海池魚($38/切)黑鯥($38/切)真鯛($38/切)帆立貝($128/個)刺身擺盤好吸睛😍每款都好厚切好新鮮,海膽就咁食已經好鮮甜,仲提供左紫菜可以包住食😆拖羅好肥美,帆立貝有驚喜,口感爽口彈牙,唔同出面食開果種帶子刺身咁淋,真係好新鮮呀😍·2️⃣澳洲活龍蝦🦞($598/400g)雖然400g聽落唔算好重,但當大廚拎成隻龍蝦放喺我哋面前,真係好大隻,夠晒兩個人食😂😂呢隻龍蝦咁岩換殼,好多膏,肉質好彈牙,每一舊都炒得好入味🤤·3️⃣北海道生蠔($98/隻)手掌咁大隻嘅生蠔😍第一輪叫左兩隻,好重蠔味好creamy🤤最後忍唔住encore多兩隻😆大廚好細心咁留意到我哋第一輪無食到蠔上面嘅蔥,第二次叫果陣問我哋係咪唔食蔥,好細心🥰🥰·4️⃣
1️⃣刺身
海膽($288/40g)
拖羅($118/切)
金目鯛($38/切)
深海池魚($38/切)
黑鯥($38/切)
真鯛($38/切)
帆立貝($128/個)
2️⃣澳洲活龍蝦🦞($598/400g)
3️⃣北海道生蠔($98/隻)
4️⃣松葉蟹肉他他($88)
呢個他他同生蠔都係daily special menu上面,蟹肉上面鋪左金箔,下面就係蕃茄同牛油果,牛油果好軟滑creamy😙😙夾埋一齊放係麵包上面,一啖食落去好清新😋😚
5️⃣美國頂級牛柳($228/100g)
我哋叫左五成熟,大廚掌握得好好👍🏻唔洗驚變左well done😂牛柳好重牛味,肉質唔實唔鞋,好juicy😋😍點少少海鹽同胡椒更加惹味😆
6️⃣紫蘇雞丸($88/2件)
本身食完牛柳已經飽飽地,大廚就問我哋試唔試下呢個紫蘇雞丸,係佢哋人手搓,咁緊係試下啦😆😆以為雞丸會係一個波咁😳大廚真係無介紹錯,雞丸好juicy,中間仲夾雜左雞軟骨碎,所以咬落口感層次好豐富,唔係普通一舊雞肉肉餅咁簡單😍🤤
餐廳環境都好舒服,唔會充滿油煙味,仲有成兩幅牆咁多嘅清酒櫃😆推介大家聖誕大餐黎呢度食一定好滿足☺️不過記得要早啲book位喇🥳
2021-11-21 661 浏览
🍢 [ 紫蘇雞丸 | HK$88 ]一份兩件。喜歡雞丸中間有軟骨好有咬口。配上生雞蛋食彷彿好似食緊雞軟骨串咁。. 🔥 [ 鐵板鱈白子 | HK$128 ]初嚐鱈魚子,齋睇好似腦咁,其實佢係魚睪丸。 😝 比想像中大份,可以選擇刺身,或者鐵板燒。初嚐唔夠膽試刺身,揀咗鐵板燒。外身少少脆,入口即溶。加上下面嘅魚湯,整體幾夾,更加Creamy。. 🥢 [ 鐵板鰻魚 | HK$148 ]醬汁剛好唔會太鹹。 魚皮脆身嘅感覺,中間魚肉有魚油脂嘅香味,食到真魚味。. 🐂 [ 和牛蒜香炒飯 | HK$148 ]即叫即炒嘅感覺好正。連埋和牛粒一齊炒。雖然肉嘅比例唔算特別多,但係好香。炒飯夠乾身,唔油膩。. 🔥 [ 法國鵝肝 | HK$168 ]法國鵝肝一份兩件,面頭果醬,下面配埋米通一齊食。鵝肝入口即溶,有油脂嘅香味。 原本仲覺得佢面頭嘅果醬好似好奇怪,但其實加配起嚟可以減低油膩感。. 🔥 [ 活鮑魚 | HK$198 ]新鮮鮑魚,勁大隻。喜歡佢燒得剛好,唔會韌。唔需要特別重嘅調味,食到佢新鮮嘅味道就夠。. 🐃 [ 美國頂級牛柳 | HK$228 / 100G]點咗五成熟,燒得剛好。感覺juicy,肉汁幾

🍢 [ 紫蘇雞丸 | HK$88 ]

🔥 [ 鐵板鱈白子 | HK$128 ]

鐵板鰻魚

🥢 [ 鐵板鰻魚 | HK$148 ]

🐂 [ 和牛蒜香炒飯 | HK$148 ]

🔥 [ 法國鵝肝 | HK$168 ]

🔥 [ 活鮑魚 | HK$198 ]

🐃 [ 美國頂級牛柳 | HK$228 / 100G]
點咗五成熟,燒得剛好。感覺juicy,肉汁幾嫩,明顯嘅牛味得黎唔油膩。

池魚刺身

🍣 [ 池魚刺身 | HK$298 ]
個人比較少食魚嘅刺身,因為好驚啲刺身一送到枱就已經好大陣味。 呢款我自己食到,因為部分會用上醋去醃製,所以食起嚟唔會有魚嘅腥味。🥰 另外,有部分冇醃製嘅,食到魚嘅鮮味,無魚腥嘅問題。
鐵板鰻魚
池魚刺身
2021-10-13 1698 浏览
半年前黎過呢間sake bar食lunch覺得唔錯,上個月又同同事黎,午餐有刺身同鐵板燒,套餐包沙律、前菜、麵豉湯同甜品,沙律菜好新鮮,而且兩次黎配料都唔同;前菜一次係蘆筍同無花果粒,一次就係刺身。以喺中環食一個5 course lunch黎講唔算貴,我地去嗰時咁啱仲有買三送一好抵食!我地嘅座位後有一列排到天花版嘅酒樽,同事見到好心動想飲返杯,可惜仲要返工要保持清醒。(w/ 10% service charge)🍽安格斯黑牛扒套餐 Black Angus Beef Course($188)牛扒生熟程度啱啱好,中間位置好粉嫩,完全無筋唔韌,一咬油香滿溢,配炸蒜片食無得頂!🍽煎焗法國春雞套餐 Baked French Poussin Chicken Course($138)春雞比想像中大隻,即使唔係雞腿位都好嫩滑,又保留到肉汁,如果雞皮脆身就更正。🍽鐵板燒原條鯖魚套餐 Mackerel Fish Teppanyaki Course($198)本身唔係好鍾意鯖魚,但呢度做到魚皮脆魚肉唔乾,帶油香而且腥味唔重,顛覆左我覺得鯖魚必定乾柴嘅觀感。🍽日本活性水飼豚肉生薑燒套餐 Stir-fried
前菜
前菜

安格斯黑牛扒套餐

煎焗法國春雞套餐

鐵板燒原條鯖魚套餐

🍽日本活性水飼豚肉生薑燒套餐 Stir-fried Japanese Yamato Pork w/ Ginger Sauce Course ($128)
豚肉片幾嫩,加埋洋蔥絲同甜甜嘅燒汁一齊炒好啱撈飯,好食但係熟悉嘅味道,同埋油左少少,相對上面幾樣無咁驚喜。
日本活性水飼豚肉生薑燒套餐

🍽 焦糖杏仁忌廉蛋糕卷
甜品同前菜一樣無固定款式,第一次黎係芝士蛋糕,今次就係早排好hit嘅日東卷蛋,蛋糕焦糖味頗重,忌廉杏仁味較出,有啲膩,就係日本便利店卷蛋嘅質素,唔太推薦買原條。雖然甜品唔係自家製,但食完較油膩嘅嘢以甜品作結感覺良好。

P.S. 留意返最近好似轉左menu。
午餐
安格斯黑牛扒套餐
煎焗法國春雞套餐
鐵板燒原條鯖魚套餐
日本活性水飼豚肉生薑燒套餐
2021-08-23 270 浏览
我很懷念一生中第一餐的日式鐵板燒,餐廳的地點不在香港,而是在日本新宿,當年與一位懂得日語的同事,一同自由行遊當地。那個年代,香港人甚少作自由行各地,行必有方,有方的是先要懂得當地的語言才安心出行,一說這已是四十年前的事了。今天,女兒帶了我來到中環威靈頓街,她說有一家日式鐵板燒料理一定要光顧,我說有什麼吸引,她說到時你就會感受得到。暗地裡我直覺覺得,可能我之前分享過給她,我的第一次吃鐵板燒的經歷,地點環境等等,今次就讓我重嚐當初第一次的感覺。這店叫Kura Teppanyaki & Sake Bar. 鐵板燒加清酒,是完美的配搭,加一個能暢所欲言的知己在當中,這裡正正就是解憂解困解怨屈之地。再看店裡確實如此,看到三五知己,穿得整齊,明眼的我就知道他們是剛剛才下了班的一群,拿著酒杯嚐著清酒共吐著在公司裡的怨屈。食物方面,這晚點了時令和每天空運到港的海鮮 - 池魚刺身和原隻北寄貝,新鮮保持著海鮮的原味,而價錢亦尚可啦。鐵板燒方面,分別點了波士頓龍蝦和蒜蓉牛油汁炒南菲鮑魚也是伴酒佳品。這晚還有的是焗法國鵪鶉腿,焗得不算乾身還保留嫩滑口感。最後來個海胆蟹肉炒飯,健談的廚師,在我們的面前揮耍鑊鏟,

這晚還有的是焗法國鵪鶉腿,焗得不算乾身還保留嫩滑口感。

最後來個海胆蟹肉炒飯,健談的廚師,在我們的面前揮耍鑊鏟,一邊炒一邊與客人交談,令鐵板前的氣氛沒有冷場,而我卻專注著他的廚藝和烹調技巧,從中希望能在當中偷一點師。
2021-08-09 2565 浏览
有冇人同我一樣想食鐵板燒又略嫌套餐的話並非樣樣都啱自己心水❓今次介紹嘅ĸυra тeppan + ѕaĸe вar絕對啱哂心水,顧名思義主打鐵板燒同清酒🍶對清酒我就麻麻,鐵板燒就好有興趣😍所以主力介紹食物方面喺𝐁𝐚𝐫枱就可以望住師傅為食客準備食物,真係色香味俱全,令人垂涎三尺🤤每日都會有唔同時令海鮮,可以參考黑板同店員介紹👏🏼▫️令和の怪物 🦪 $𝟗𝟖 @𝟏來自岩手縣有手掌✋🏼咁大嘅蠔,鮮味十足,爽脆𝙘𝙧𝙚𝙖𝙢𝙮‼️▫️鐵板鵝肝多士 $𝟖𝟖 望住師傅製作過程,油脂香氣四溢🤤鵝肝厚切份量唔細,熟成度亦啱啱好,多士口感如果香脆啲就💯▫️鐵板牛舌 $𝟒𝟖私心推介,牛舌輕輕調味以鐵板燒得好香,彈牙又爽脆👏🏼▫️刺生拼盤 醬油火炙左口魚裙邊 $𝟓𝟖劍魚腩 $𝟐𝟖@𝟏深海池魚 $𝟐𝟖@𝟏北海道北寄貝 $𝟏𝟗𝟖真鯛薄切 $𝟏𝟐𝟖自選刺身以拼盤上𝙨𝙚𝙩得好靚,即刻相機食先,新鮮亦不在話下,尤其以深海池魚肥美甘香,北寄貝鮮味又爽脆👍🏻💯▫️鐵板燒南非鮑魚 $𝟏𝟗𝟖睇住生猛鮑魚郁住咁燒熟,用上蒜蓉牛油汁調味炒香,惹味又爽口絕對必點‼️🌟▫️鐵板和牛串 $𝟖𝟖 和牛入口軟滑又𝙟𝙪𝙞𝙘𝙮‼️▫️宮崎牛 $𝟑𝟔𝟖亦係必試𝙞𝙩𝙚𝙢🌟
對清酒我就麻麻,鐵板燒就好有興趣😍所以主力介紹食物方面

每日都會有唔同時令海鮮,可以參考黑板同店員介紹👏🏼
▫️令和の怪物 🦪 $𝟗𝟖 @𝟏

▫️鐵板鵝肝多士 $𝟖𝟖

▫️鐵板牛舌 $𝟒𝟖
私心推介,牛舌輕輕調味以鐵板燒得好香,彈牙又爽脆👏🏼

▫️刺生拼盤

▫️鐵板燒南非鮑魚 $𝟏𝟗𝟖

▫️鐵板和牛串 $𝟖𝟖
和牛入口軟滑又𝙟𝙪𝙞𝙘𝙮‼️

▫️宮崎牛 $𝟑𝟔𝟖
亦係必試𝙞𝙩𝙚𝙢🌟用上A4和牛,粉嫩嘅肉質油脂豐膄,可以加埋蒜片口感味道更豐富😋

▫️海膽蟹肉炒飯 $𝟏𝟐𝟖
最亮眼嘅係呢一片嫩滑炒蛋,真係💯 #𝙚𝙜𝙜𝙘𝙚𝙡𝙡𝙚𝙣𝙩 而且唔係得個樣,炒飯加入皇帝蟹棒一齊炒,炒得粒粒分明又惹味,加埋海膽顯得矜貴👏🏼呢個價錢絕對抵食👍🏻👍🏻

整體而言,性價比高🔝 兩個人$𝟐𝟎𝟎𝟎都唔駛,食到捧住個肚走質素亦高,最最最重要冇套餐下可以揀哂鍾意嘅👏🏼👏🏼一定要返嚟𝙚𝙣𝙘𝙤𝙧𝙚
2021-08-04
2021-07-31 1839 浏览
『清酒半價勁抵飲,坐吧枱可以同師傅吹下水』⁡繼續每個星期同酒鬼朋友的見面依然係去飲酒。餐廳位於中環威靈頓街譚仔三哥對面,上到去即刻俾一幅巨型清酒墻吸引目光👀座位分為吧枱同table兩種,吧枱雖然逼啲但係氣氛更好呢。⁡食物方面有刺身、佐酒小食、鐵板燒同甜品等選擇,小黑板仲會列出當日特有的刺身款式📆而重點就係激筍優惠「清酒半價」即場仲有侍應詳細介紹幫你選擇最適合的清酒添!⁡推介🍶光榮菊愛山米 🥢雞泡魚干🥢令和の怪物 🥢A4宮崎和牛————————————————————►光榮菊(半價後HKD750) │ 4.5/5繼2016年關閉後,佐賀縣的「光栄菊」酒藏在2019年尾重新開業,之後在Saketime Ranking排名極速躍升。今次呢支無濾過生原酒採用的是愛山米,精米步合冇顯示。⁡未飲已經聞到強烈的菠蘿香氣🍍入口順滑圓融,甜感非常突出,瓜果香味濃烈清爽而蘋果味成為尾調,再加上生酒獨有的細膩氣泡感,令人印象深刻。⁡►刺身▻▻//令和の怪物(HKD98/pc) │ 4/5肥美鮮甜帶creamy的感覺,手掌咁大食得好過癮⁡//深海池魚(HKD28/piece) │ 3.5/5⁡►Appetiz

『清酒半價勁抵飲,坐吧枱可以同師傅吹下水』

繼續每個星期同酒鬼朋友的見面依然係去飲酒。

推介🍶光榮菊愛山米 🥢雞泡魚干🥢令和の怪物 🥢A4宮崎和牛
————————————————————
►光榮菊(半價後HKD750) │ 4.5/5

刺身▻▻
//令和の怪物(HKD98/pc) │ 4/5
肥美鮮甜帶creamy的感覺,手掌咁大食得好過癮

//深海池魚(HKD28/piece) │ 3.5/5

►Appetizer ▻▻

//鐵板鴨肝多士(HKD88) │ 4/5
細細兩件但係鴨肝超厚身,夠晒香口

//雞泡魚干(HKD88) │ 5/5
軟硬度同甜度都恰到好處,送酒一流!

►A4宮崎和牛(HKD368) │3.5/5
雪花紋理清晰,和牛柔軟油香迸發,夾蒜片好正

甜品 ▻ ▻
//杏仁咖啡雪糕(HKD42) │ 4/5 咖啡味濃
//威士忌雪糕(HKD42) │ 3.5/5 威士忌反而比較淡口
  • A4宮崎和牛
  • 雞泡魚干
  • 光榮菊愛山
  • 鴨肝多士
比朋友🔥燒著左黎到呢間高質日本鐵板燒,可以好好享受坐Bar枱看看師傅👨‍🍳如何操刀將食物發揮得淋漓盡致。大家如果鐘意飲酒🍶,記得係佢地個酒櫃挑選番一支♡心頭好,老闆有好多sake 珍藏。除左美食,餐廳都注重服務同客人既互動🗣,當日師傅都好好傾,大家仲可以請師傅飲番杯 。—͎—͎—͎—͎—͎—͎—͎—͎—͎—͎—͎—͎—͎—͎𝗔𝗣𝗣𝗘𝗧𝗜𝗭𝗘𝗥ᴋɪɴɢ ᴄʀᴀʙ ᴍᴇᴀᴛ ᴡ/ ꜱᴇᴀ ᴜʀᴄʜɪɴ $48🦀係鐵板上輕輕辣過後將蟹肉棒嘅鮮甜帶出,口感細膩。海膽、魚子醬同紫菜夾住一齊食,口感豐富。—̲—̲♡ᴅᴜᴄᴋ ʟɪᴠᴇʀ ᴛᴏᴀꜱᴛ ᴛᴇᴘᴘᴀɴʏᴀᴋɪ $88🦆不得不讚呢個「鴨肝多士」,鴨肝好厚切👍🏽,抵讚,入口時味道濃郁,尾韻強勁,具有厚實的風味感,底部有一塊法包多士承托住吸收左啲油分🫓。加入微酸蘋果sauce可減輕油膩度😋好好食。—͎—͎—͎—͎—͎—͎—͎—͎—͎—͎—͎—͎—͎—͎𝗦𝗔𝗦𝗛𝗜𝗠𝗜相當搶眼既擺盤😍非常精緻有心思,上菜後當然係📸相機食先啦—̲—̲ꜱᴇᴀʀᴇᴅ ᴏʟɪᴠᴇʀ ꜰʟᴏᴜɴᴅᴇʀ ᴍᴜꜱᴄʟᴇ $58去到邊都鐘意點炙燒左口魚,魚油十分豐富又帶點焦香—̲—̲ꜰᴀᴛᴛʏ ᴛᴜɴᴀ $70/ᴘɪᴇᴄᴇ. 拖羅粉嫩肉質好吸晴👀
𝗔𝗣𝗣𝗘𝗧𝗜𝗭𝗘𝗥
ᴋɪɴɢ ᴄʀᴀʙ ᴍᴇᴀᴛ ᴡ/ ꜱᴇᴀ ᴜʀᴄʜɪɴ

ᴅᴜᴄᴋ ʟɪᴠᴇʀ ᴛᴏᴀꜱᴛ ᴛᴇᴘᴘᴀɴʏᴀᴋɪ

𝗦𝗔𝗦𝗛𝗜𝗠𝗜
相當搶眼既擺盤😍非常精緻有心思,上菜後當然係📸相機食先啦
刺身雜錦

—̲—̲
去到邊都鐘意點炙燒左口魚,魚油十分豐富又帶點焦香
—̲—̲
ꜰᴀᴛᴛʏ ᴛᴜɴᴀ $70/ᴘɪᴇᴄᴇ.
ꜰᴀᴛᴛʏ ᴛᴜɴᴀ

拖羅粉嫩肉質好吸晴👀,入口即融,油香十足
—̲—̲
ᴛʜɪɴʟʏ ꜱʟɪᴄᴇᴅ ʀᴇᴅ ꜱᴇᴀʙʀᴇᴀᴍ $128/ᴘᴏʀᴛɪᴏɴ
師傅刀工🔪唔錯,鯛魚薄切口感亦夠紥實
ꜰᴀᴛᴛʏ ꜱᴡᴏʀᴅꜰɪꜱʜ $28/ᴘɪᴇᴄᴇ
劍魚腩有獨特嘅柔軟肉質,脂肪多,鮮甜而不膩
—̲—̲
ꜱᴛʀɪᴘᴇᴅ ᴊᴀᴄᴋ $28/ᴘɪᴇᴄᴇ 深海池魚鮮甜清爽,富有彈性
ᴛᴏʙɪᴜᴏ $248/ꜰɪꜱʜ
ᴛᴏʙɪᴜᴏ

餐廳每日從日本嚴選唔同魚類空運到香港,供客人原條點選,當晚遲左一步,想點條深海池魚但已售罄🥲。所以點左得番一條既白身《飛魚》,非常小見。🧐
口感屬於紥實既一類,富有嚼勁,彈性十足,入口甘香清爽。建議連同無花果一齊食。
𝗦𝗲𝗮𝗳𝗼𝗼𝗱
🐟ᴇᴇʟ ᴛᴇᴘᴘᴀɴʏᴀᴋɪ $128
🐟ᴇᴇʟ ᴛᴇᴘᴘᴀɴʏᴀᴋɪ

小編對鐵板鰻魚有種情意結,比起蒲燒鰻魚多左一分焦脆既口感係表面,多左一分驚喜🥰。外皮要燒得焦脆,肉質又要保持嫩滑,彈口非常考功夫。師傅將鰻魚皮分開煎到香脆可口。
—̲—̲
🦪ʜɪʀᴏꜱʜɪᴍᴀ ᴏʏꜱᴛᴇʀ ᴛᴇᴘᴘᴀɴʏᴀᴋɪ $98
🦪ʜɪʀᴏꜱʜɪᴍᴀ ᴏʏꜱᴛᴇʀ ᴛᴇᴘᴘᴀɴʏᴀᴋɪ

粒粒廣島蠔都脹卜卜好肥美,加咗燒汁燒過後好香口。配料蔥、櫻花蝦、煙肉、檸檬令蠔嘅鮮味更突出
🦞🐂 𝗠𝗮𝗶𝗻
重頭戲來了 接住落黎就梗係輪到食肉既時間啦🤤
🐮ᴀ4 ᴍɪʏᴀᴢᴀᴋɪ ᴡᴀɢʏᴜ ʙᴇᴇꜰ $368
ᴀ4 ᴍɪʏᴀᴢᴀᴋɪ ᴡᴀɢʏᴜ ʙᴇᴇꜰ

未食之前當然要影一影和牛油花既豐盈照啦 去唔到日本都食到日本新鮮靚牛🥰 牛肉入口軟嫰,好小筋,牛脂味濃厚 肉汁鎖得好,火侯控制相當恰當。旁邊伴有蒜片、岩鹽同洋蔥,令口感更豐富,非常好食😋。
♡ 🦞ʙᴏꜱᴛᴏɴ ʟᴏʙꜱᴛᴇʀ $388
🦞ʙᴏꜱᴛᴏɴ ʟᴏʙꜱᴛᴇʀ

必食推介
全程望住師傅既廚藝,呢道菜只係落左牛油,蒜香,龍蝦膏爆炒,已經好夠味。龍蝦鉗已經預先為你拆好😋你只需要坐定定品嘗啖啖肉既鮮甜。小編忍唔住食埋下面吸收哂精華既菜。
包你食到好滿足🤤
🍚 𝗥𝗶𝗰𝗲
♡ 🦀ꜰʀɪᴇᴅ ʀɪᴄᴇ ᴡ/ ꜱᴇᴀ ᴜʀᴄʜɪɴ & ᴄʀᴀʙᴍᴇᴀᴛ $128

全晚都見到師傅表演左好多次炒飯,坐低無幾耐就吸引左我一定要留肚食飯!!師傅炒慣炒熟,兜兩兜就炒完一碗金黃色既飯🤤飯粒賣相企身,粒粒分明,有咬口。
師傅介紹呢碗飯落左一定分量既蟹膏去炒,所以粒粒金黃光澤又非常入味。最後再用海膽蓋係飯面,加強口感。咁足料既飯仲要係黃金地段黎講唔貴💰
🍨 𝗗𝗲𝘀𝘀𝗲𝗿𝘁
太飽了 就連放甜品既胃都full 左😆
—♥—♥—♥—♥—♥—♥—
🥢不捨得推介系列,樣樣都好好食,揀邊樣好😵‍💫
𝗥𝗘𝗖𝗢𝗠𝗠𝗘𝗡𝗗
♕ᴅᴜᴄᴋ ʟɪᴠᴇʀ ᴛᴏᴀꜱᴛ ᴛᴇᴘᴘᴀɴʏᴀᴋɪ
♕ꜱᴇᴀʀᴇᴅ ᴏʟɪᴠᴇʀ ꜰʟᴏᴜɴᴅᴇʀ ᴍᴜꜱᴄʟᴇ
♕ ʙᴏꜱᴛᴏɴ ʟᴏʙꜱᴛᴇʀ
♕ ꜰʀɪᴇᴅ ʀɪᴄᴇ ᴡ/ ꜱᴇᴀ ᴜʀᴄʜɪɴ & ᴄʀᴀʙᴍᴇᴀᴛ
—♥—♥—♥—♥—♥—♥—
ᴛᴏʙɪᴜᴏ
🐟ᴇᴇʟ ᴛᴇᴘᴘᴀɴʏᴀᴋɪ
🦪ʜɪʀᴏꜱʜɪᴍᴀ ᴏʏꜱᴛᴇʀ ᴛᴇᴘᴘᴀɴʏᴀᴋɪ
🦞ʙᴏꜱᴛᴏɴ ʟᴏʙꜱᴛᴇʀ
  • ꜰʀɪᴇᴅ ʀɪᴄᴇ ᴡ/ ꜱᴇᴀ ᴜʀᴄʜɪɴ & ᴄʀᴀʙᴍᴇᴀᴛ
  • Boston  lobster
2021-06-04 265 浏览
📍中環高質鐵板燒❤️=========================Kura位於中環威靈頓街,環境雅致舒適,主打日式鐵板燒、壽司、刺身~坐bar檯仲可以睇住師傅喺你面前製作食物㗎😛------------------------------⭐️拖羅刺身 $70/片 (7.5/10)肉質肥美,味道鮮甜😋個人覺得唔洗加調味更能食到食材嘅原味道~😋------------------------------⭐️醬油火炙左口魚裙邊 $58 (7.4/10)口感微帶煙韌,仲有少許油脂香😛 ------------------------------ ⭐️鐵板鴨肝多士兩件$88 (8.3/10)呢個真心要試😍鴨肝軟腍,油脂味非常香濃,配埋香脆嘅多士一齊食無得輸🤤⭐️螢光魷魚漬魷魚彈牙🤤但調味就略為鹹咗少少🙈•⭐️海膽豆腐冷奴 $98 (7/10)豆腐嫩滑,加埋青瓜頗清新~惟海膽有啲苦味🥺 ------------------------------⭐️廣島蠔(4件)$98 (8/10)廣島蠔加咗燒汁燒過後好香口,肉質肥美,加埋面頭嘅蝦乾令蠔嘅鮮味更突出‼️----------------------------
📍中環高質鐵板燒❤️
=========================
Kura位於中環威靈頓街,環境雅致舒適,主打日式鐵板燒、壽司刺身~坐bar檯仲可以睇住師傅喺你面前製作食物㗎😛
⭐️拖羅刺身 $70/片 (7.5/10)

⭐️醬油火炙左口魚裙邊 $58 (7.4/10)

口感微帶煙韌,仲有少許油脂香😛
⭐️鐵板鴨肝多士兩件$88 (8.3/10)

⭐️螢光魷魚漬
魷魚彈牙🤤但調味就略為鹹咗少少🙈

⭐️海膽豆腐冷奴 $98 (7/10)

豆腐嫩滑,加埋青瓜頗清新~惟海膽有啲苦味🥺
⭐️廣島蠔(4件)$98 (8/10)

⭐️鮟鱇魚肝 $58 (6.5/10)

第一次食魚肝,入面黏口,唔太啱我口味🙈
⭐️A4宮崎牛 $348 (8.8/10)

必試item‼️🤤A4和牛肉質軟腍無筋,一咬落去好juicy,油脂香豐腴!🥰
⭐️鐵阪炒野菜 $48 (7.2/10)

勁大碟嘅炒野菜,有齊芽菜、椰菜、蘿蔔絲😂😂補充返啲纖維解膩一流!
⭐️凱撒沙律 $98 (8/10)

無諗過沙律都咁好食!🤣沙律菜爽口,入面仲混合咗芝士碎同煙肉粒,好有鹹香,撈埋溫泉蛋嘅蛋汁超正😍
⭐️海膽蟹肉炒飯 $128 (7.6/10)

師傅會喺你面前即炒😍炒飯加咗海膽醬同蟹絲一齊炒,啖啖飯都有海膽味㗎!😋加埋嫩滑嘅炒蛋一齊食好滿足🥰
⭐️抹茶雪糕 $42 (6.8/10)

奶味較重,略嫌唔夠甘味🙈
⭐️柚子雪葩 $42 (7.5/10)

相比之下,小編更中意呢個~柚子味非常清新,冰感十足🤩
整體嚟講好有水準,個vibe好正😋同朋友嚟chill下一流~