餐厅: La Serre
资讯:

2021-11-11 210 浏览
天氣涼返少少,啱晒去海濱長廊散吓步呼吸吓新鮮空氣。 la serre 係一間位於觀塘的海濱長廊的西餐廳,地點可能不算最方便,但勝在夠清靜悠閑。餐廳是一間玻璃屋,夜晚燈飾亮起,應該會更有格調。適逢下午茶時間,點了$68的 cake set 。套餐包一杯鮮奶咖啡,拉花精緻,味道香濃。咖啡可轉脫脂奶,可惜當天缺貨。甜品選了蘋果批配雪糕。蘋果批很足料,吃得出滿滿的蘋果肉,外皮就充滿牛油香。暖暖的甜點配雪糕吃令口感更豐富

餐廳是一間玻璃屋,夜晚燈飾亮起,應該會更有格調。

適逢下午茶時間,點了$68的 cake set 。

Flat  white

蘋果批配雲呢拿雪糕

2021-10-10
用餐优惠
優惠券
Flat  white
2021-11-03 305 浏览
本身book咗打風果幾日,臨時同餐廳講轉時間都OK, 好幫到手。餐廳嘅員工即刻覆同處理,都好好人呀。其實呢間餐廳之前都去過㗎喇,但係呢就只係飲少少嘢嘅啫,今次係因為掛住呢度嘅氣氛好舒服,所以就嚟咗食晚餐啦。我地揀咗坐外面,天氣涼咗,呢個位夠靜又夠涼,又可以望下海,好正。我哋頭盤就叫咗一個煙三文魚牛油果沙律啦。一個人份量就剛剛好。然後主菜方面,就叫做蕃茄醬西班牙紅蝦意大利幼面。雖然應該唔係新鮮貨,但係調味汁好味,蝦做到算爽算彈牙,令到我地秒清咗碟面。🤣我朋友就叫咗一個烤西班牙黑豬梅頭肉配蘋果蓉。塊排都幾厚身,肉汁豐富,而且呢個部位唔肥膩,食完唔怕有罪惡感,而伴菜都擺得幾靚。蘋果蓉就令甜味更突出。嘢飲方面呢,就叫咗一杯藍色夏威夷同埋一杯Bailey朱古力奶昔。估唔到藍色夏威夷超級有驚喜呀,有椰奶,Rum同埋橙。意想唔到咁夾同咁fresh! 今日最推薦係呢杯!💕 Bailey朱古力奶昔就係同想像中一樣,你儂我儂,夠哂濃味。最後有埋個甜品就剛剛好。呢個芒果cake 個mousse 好creamy 好夠味,上面仲有粒粒芒果又靚又增加口感,仲有個餅底好厚,我中意😬。

煙三文魚牛油果沙律

Mango  Cake
  • 蕃茄醬大蝦意大利飯
  • Blue  Hawaii
2021-11-03 132 浏览
觀塘海濱呢間「LaSerre」係以玻璃屋設計,有分室外同室外,掛滿了吊燈💫好有一種滿天星的感覺怖置裝飾非常有情調相約另一半或閨密非常適合 ,而且餐廳室外範圍更可以帶寵物進入 ,非常適合與愛犬🐶散步完既妳地 , 非常貼心💛餐廳主要係以多國菜為主的餐廳 , 並且更有Cocktail 及白酒供應 , 基本上都可以滿足不同人需求🙊今次點左2前菜1個主食並2個飲品 , 再配合埋涼爽的天氣選擇邊望觀塘海濱長景色一邊享用晚餐 , 簡直是享受生活💆🏼‍♀️🔸牛油果煙三文魚沙律開胃醒神沙律 2-3人食都無問題 三文魚同牛油果份量都非常之多 沙律菜都有好幾種款式 口感非常豐富🔸焗鱈魚柳配香茅椰子汁 $188每份有2塊鱈魚柳,魚皮煎得香脆可口,魚肉質感好結實並唔會鬆散,夾住香噴噴的魚油 🔸鮮茄鮮蝦意粉$298大大隻爽口的蝦仁配合濃濃的蕃茄汁,蝦仁有先煎香後再烹調 味道整體上好配合。🔸水果茶 $38每壺的水果茶原來都好似平時high tea的形式 一小杯慢慢的享受。水果方面都由職員依時令水果而沖調 味道有一定保證。🔸Italian chocolate milk shake $88呢杯係cocktail黎既~有我

🔸牛油果煙三文魚沙律
開胃醒神沙律

🔸焗鱈魚柳配香茅椰子汁 $188

🔸鮮茄鮮蝦意粉$298

🔸水果茶 $38

呢杯係cocktail黎既~有我最鍾意既𝔟𝔞𝔦𝔩𝔢𝔶𝔰😍、kahlua 、frangelico、chocolate 、milk,𝔟𝔞𝔦𝔩𝔢𝔶𝔰既味好濃之餘亦飲到朱古力既甜味🤤 滿頭有5分2既cream😍 仲有做朱古力醬畫上一些花紋

2021-11-02 1245 浏览
餐廳使用玻璃作為牆身,就算坐喺室內,都猶如置身海旁,亦設有室外座位,喺秋意綿綿下享受人生3 course set dinner煙三文魚、牛油果沙律嘅牛油果選材一流,唔係硬梆梆,係熟度剛好,入口細膩、軟滑嘅口感,加上以醋作調味,入口酸酸味味,配搭開胃,作為前菜就最適合不過春雞外皮燒至金黃色,賣相誘人😍 春雞飽滿多肉、多汁,雞脾尤其嫩滑,伴碟嘅薯蓉都好得👍🏻牛油味香濃,綿滑順喉燒澳洲羊T骨扒嘅擺盤、伴碟、醬汁保留,只係將主菜嘅春雞換上羊扒,又帶出另一番滋味😋羊扒肉質軟嫩綿彈,輕輕調味,保留羊扒本身嘅肉香味是日甜品喺藍莓芝士蛋糕,蛋糕質感偏軟身,正中我下懷🤩 以藍莓醬代替新鮮藍莓,酸中帶甜,整體甜度適中,濃而不膩飲品:Passion Fruit Squash以新鮮熱情果、新鮮青檸、梳打水、雪碧調製而成,雪碧味佔咗一大半,滿滿嘅熱情果籽,口感豐富,清新宜人William Fèvre, Chablis 2017 味道偏酸,一絲苦澀味都無

3 course set dinner

藍莓芝士蛋糕
Passion Fruit Squash
William Fèvre, Chablis 2017
2021-11-01 111 浏览
原來觀塘海濱海濱有一間幾有情調嘅多國菜餐廳,餐廳有室內同室外仲可以帶寵物嚟🐶今次就叫咗一個3 Course Set Dinner ,今次前菜就揀煙三文魚牛油果沙律,煙三文魚有3大塊 ,重有半個牛油果🥑,好足料👍🏻主菜叫咗蕃茄醬西班牙紅蝦意大利幼麵,紅蝦8成熟,生熟情都煮得啱啱好,紅蝦口感係爽滑,整體唔錯!烤西班牙黑豬梅頭肉配蘋果蓉,黑毛肉質嫩滑,外層煎得夠香口👍🏻最後甜品係芝士蛋糕🍰成個環境好有氣氛

最後甜品係芝士蛋糕🍰

成個環境好有氣氛

2021-11-01 83 浏览
放工同閨蜜搵地方chill下,搵咗位於觀塘海濱的La Serre。La Serre佈置簡潔,配咗啲燈飾後光線都算柔和,格調都幾浪漫。適逢萬聖節,每張餐桌都有南瓜燈飾,充滿節日氣氛。餐廳餐桌有室內也有alfresco,如果夏天的話我一定揀坐外邊。不過今晚侍應幫我地安排室內用餐。我地二人點左三個小食同兩杯飲品。侍應上餐快速,值得一讚呀。青椒充滿墨西哥風情,外表以為它是辛辣無比,食落卻係少少草青的清新田園之感,沒有落太多香料醬料,保留了原來青椒的味道,亦改變了我對青椒世界觀的認知,原來除了辣、甜,仲有可以有呢一種咁原始的味道,味道有D似枸杞葉。芝士脆片伴上平時整有腰豆的蕃茄肉醬,脆片香脆含有濃郁的芝士味道。令人吃過不停,肉醬同脆片配搭的確係幾夾,惹野,口感多層次。香辣雞槌唔知點解第一口的感覺,我想起酸菜魚的味道,可能廚師用了中式的香料來烹調,食到有類似孜然粉的香料,所以感覺呢度菜好有中式感覺。Mixed Berries Mojito草莓的酸甜、薄荷葉的清新,呷了一口,縱是深秋,仿傚喚起了夏日氣息,薄荷葉份量偏多,蓋過了酒精味道。Fresh Strawberry Daiquiri 拎咗朋友點嘅

我地二人點左三個小食同兩杯飲品。侍應上餐快速,值得一讚呀。

青椒

芝士脆片

香辣雞槌

Fresh Strawberry Daiquiri
拎咗朋友點嘅飲一啖,雖然話就話係以草莓為主題,酒味明顯比mojito勁得多,小女子唔太識得欣賞呢杯野,還是我的mojito好飲一D。
2021-10-27
2021-11-01 224 浏览
A comfortable outdoor resto to enjoy my me-time happy hour. The breezy but warm sunset makes way to fall, there's nothing better than having a few tasty finger foods and a pretty Mojito with delightful open-air Padrón PepperChilli Chicken WingsSweet Potato Fries Mixed Berries Mojito難得早收工,可以名正言順嚟呢間靠近海邊嘅多國菜餐廳,在秋高氣爽、黃昏晚霞時份享受休閒me time + happy hour。當日係臨近Halloween、坐喺開洋戶外chill住咁嘆小食,至高享受・Finger Food・西班牙小辣椒 $68>以為會幾辣,點知原來係爽甜微脆、燒過嘅小辣椒帶點香口,我鍾意食蔬果覺得呢款好食香辣雞翼 $88>面頭鋪香辣脆脆、直迫避風塘XX果種香脆火辣重口味,雞翼肉厚嫩滑夠大隻,身為雞

Padrón Pepper

Chilli Chicken Wings

Sweet Potato Fries

・Finger Food・

西班牙小辣椒 $68

香辣雞翼 $88

>面頭鋪香辣脆脆、直迫避風塘XX果種香脆火辣重口味,雞翼肉厚嫩滑夠大隻,身為雞翼控嘅我又KO晒5隻

甜蕃薯條 $68

>甜呀炸得又脆中間微軟心,點埋茄汁食邊度會停到手!

・Mocktails・

Mixed Berries Mojito
Blueberry▪︎Strawberry▪︎Fresh Mint▪︎Fresh Lime▪︎Soda

>連啖幾款香口finger foods,飲杯冰涼特飲解下熱氣先。好清新,入面有好多薄荷葉,有啲草莓藍莓咁幾解渴,顏色紅紅哋好上鏡

店員幫我調位置,態度okay唔錯
甜蕃薯條
西班牙小辣椒
香辣雞翼
甜蕃薯條
西班牙小辣椒
香辣雞翼
2021-10-29 87 浏览
👧🏻😋👅🍽✨La Serre (觀塘海濱道)寵物友善海景西餐😍🐶 -❤️天氣開始涼緊係要帶毛孩放放電, 難得有間靚景靚食物又俾狗入既餐廳😍❤️見到門口有個牌狗狗和你brunch活動, weekend11am至1pm帶寵物黎就有8折, 仲送零食一份! ❤️雖然唔係活動時間內, 但店員都主動送左狗零食, 開心! 😆 店員都好愛狗, 有黎關心下狗仔仲話佢大隻Haha-3 Course Set Dinner $258✅ 前菜可選沙律/餐湯 + 餐包✅ 主菜可選燒春雞 ($258), 紅蝦意粉 ($298), 烤牛扒 ($358)✅ 是日甜品✅ Coffee / Tea-🐟🥑🥗🥖 煙三文魚牛油果沙律連餐包✨煙三文魚兩大塊好厚身, 鹹既煙三文魚同清甜既牛油果好夾✨沙律有少少醋係面好開胃, 餐包熱辣辣, 長形果個有D番茄乾好香麥味, 兩個都好soft-🇫🇷🔥🐓 燒法國原隻春雞✨主菜都有沙律菜墊底都幾新鮮, 個燒汁甜甜地, 配春雞一流✨隻雞唔算大隻飽滿, 但係骨少肉多, 都食得好滋味! 肉質仲幾滑✨薯條係粒上炸完更乾身脆口, 咁整都幾特別, 仲可以點多D汁-🥭🧀🍰 芒果芝士蛋糕✨個cake身好滑而餅底又脆✨
👧🏻😋👅🍽✨
La Serre (觀塘海濱道)
寵物友善海景西餐😍🐶
3 Course Set Dinner $258
✅ 前菜可選沙律/餐湯 + 餐包
✅ 是日甜品
✅ Coffee / Tea
🐟🥑🥗🥖
煙三文魚牛油果沙律連餐包
✨煙三文魚兩大塊好厚身, 鹹既煙三文魚同清甜既牛油果好夾

🇫🇷🔥🐓
燒法國原隻春雞
✨主菜都有沙律菜墊底都幾新鮮, 個燒汁甜甜地, 配春雞一流

🥭🧀🍰
芒果芝士蛋糕
✨個cake身好滑而餅底又脆
✨面頭既果粒好甜但好彩個cake身唔太甜, 所以都balance到

🐠🥥
焗雪魚柳配香茅椰子汁 $188
✨以上單人餐+另外叫左個main, 兩個人share, 份量都好足夠
✨魚柳厚身有口感, 調味較鹹, 個個汁唔錯清清地, 見佢好creamy但食落都唔漏, 仲好香香茅味

加一服務費
2021-10-28 2634 浏览
行過海濱公園時無意中發現呢間餐廳,趁返觀塘office收工就約埋朋友去試一試😛餐廳擺滿晒萬聖節裝飾,好有氣氛。當日戶外位置已經滿座,我哋坐咗喺室內,餐廳好貼心每枱都有支消毒噴噴比大家清潔。Crab Meat, Avocado Tartare蟹肉,牛油果他他 $118蟹肉份量都幾多,蟹肉鮮甜調味帶少少辣。沙律同牛油果🥑食落感覺清新醒胃。IMPOSSIBLE ™ Vegan Beef LasagnaIMPOSSIBLE ™ 素肉千層麵 $168唔知做咩呢排好想食千層麵,配料有素肉同菇,配芝士同番茄醬,一啲都唔似食緊素👍🏻芝士味香濃。Grilled U.S. Prime Sirloin Steak 12 oz烤美國頂級西冷扒12安士$228切開係鮮嫩粉紅色,外邊有微微烤過嘅炭燒味,西冷入口juicy有牛味,搭配薯粒同沙律🥗夠晒飽肚Fresh mint lime Soda $58Passion Fruit Squash $58飲品調配得清新唔會太甜,如果係喺室外飲就夠晒Chill

Crab Meat, Avocado Tartare
蟹肉,牛油果他他 $118

IMPOSSIBLE ™ 素肉千層麵 $168

烤美國頂級西冷扒12安士$228

Fresh mint lime Soda $58
Passion Fruit Squash $58
飲品調配得清新唔會太甜,如果係喺室外飲就夠晒Chill
  • 素肉千層麵
2021-10-26 70 浏览
•La Serre•La Serre選址觀塘海濱,玻璃屋設計加上店外搶眼嘅吊燈裝飾,環境正到暈❤️店內擺設亦有心思,好適合收工或者放假嚟chill 吓🤟🏼🌀蟹肉牛油果他他色彩繽紛,蟹肉同牛油果嘅配搭口感細膩,伴碟沙律加上油醋汁份外開胃🌀焗雪魚柳配香茅椰子汁帶點東南亞風味嘅焗雪魚柳配香茅椰子汁,將香茅加上椰汁煮成醬汁,感覺新鮮既發揮香茅本身獨有嘅香味,畫龍點睛再加上清新嘅椰子汁,味道層次豐富雪魚肉質結實,食落頗有滿足感,伴碟炸到金黃色嘅薯仔粒粒亦非常吸引,從細節位都感受到餐廳設計餐牌嘅心思❤️🌀Italian Chocolate Milkshake好易入口嘅一款cocktail🍹香醇濃滑的Bailey加入朱古力奶昔,先感受到朱古力嘅香滑,隨後散發陣陣酒香,另有一番風味
•La Serre•

🌀蟹肉牛油果他他

🌀焗雪魚柳配香茅椰子汁

🌀Italian Chocolate Milkshake
好易入口嘅一款cocktail🍹
  • 焗鱈魚柳配香茅椰子汁
2021-10-25 76 浏览
🍴煙三文魚牛油果沙律(跟餐)煙三文魚帶煙燻香氣,牛油果夠熟,軟硬程度剛好,沙律菜幾爽脆。🍴烤美國頂級紅屋牛扒(18安士) HK$358約烤到五成熟,切開肉質紅潤,餐刀唔夠利,西冷部分較難切,食落有咬口但唔會韌,牛味濃郁,肉汁豐富,帶骨牛扒油香特別豐富,牛柳部分夠軟嫩,可惜分量偏細,稱作T骨扒較適合。🍴焗鱈魚柳配香茅椰子汁 HK$188魚皮焗到微脆,魚肉嫩滑細緻,醬汁椰香比香茅味突出,甜而不膩,配搭唔錯。🍴藍莓芝士餅(跟餐)我唔食藍莓,只食咗芝士餅,濃而不膩。🍴Italian Chocolate Milk Shake HK$88奶昔順滑,朱古力味濃郁,Frangelico增添幾分榛子香氣,混入Baileys、Kahlua後更加香甜,酒香明顯。🍴Lychee Cooler HK$58由新鮮荔枝、薑汁汽水、梳打製成,清甜爽口。📍La Serre觀塘海濱道90號地下1號舖

🍴煙三文魚牛油果沙律(跟餐)

🍴烤美國頂級紅屋牛扒(18安士) HK$358

🍴焗鱈魚柳配香茅椰子汁 HK$188

🍴藍莓芝士餅(跟餐)
我唔食藍莓,只食咗芝士餅,濃而不膩。

🍴Lychee Cooler HK$58
由新鮮荔枝、薑汁汽水、梳打製成,清甜爽口。

📍La Serre
觀塘海濱道90號地下1號舖
2021-10-25 61 浏览
開始秋涼🍁夜晚到觀塘海濱的餐廳食飯🍽坐室外吹下風、食個飯、飲杯酒真係好chill🍸寵物友善餐廳🐈🐕見到幾隻可愛狗仔裝修好有氣氛✨店員好友善詳細介紹食物▫️白酒牛油汁炒澳洲青口 青口咬落去會爆汁😋個白酒牛油汁幾creamy▫️烤西班牙黑毛豬梅頭肉配蘋果蓉一切開已經見到豬肉好粉嫩🤩側邊有脂肪令口感更入口即溶配上微酸的蘋果蓉更清新▫️素肉千層麵 麵皮厚度啱啱好,番茄醬好濃🍅素肉碎都幾像真😆加入大啡菇更有口感🤎chocolate baileys milkshake大人牌的朱古力😆濃度啱啱好飲到最後都唔會好淡❕OpenRice 訂位有85折❕

開始秋涼🍁夜晚到觀塘海濱的餐廳食飯🍽
坐室外吹下風、食個飯、飲杯酒真係好chill🍸

寵物友善餐廳🐈🐕見到幾隻可愛狗仔

飲到最後都唔會好淡
❕OpenRice 訂位有85折❕
3K
2021-10-25 63 浏览
黃昏的觀塘海濱公園好靚。天色漸暗,霓虹燈一一亮起,構成美麗夜景。公園內有間餐廳,落地玻璃,掛滿燈飾,一眼望去己被吸引,剛好快到Helloween,到處放滿裝飾,氣氛十足。一場來到,晚餐兼打卡先…😊Green Salad清清地,爽脆鮮甜。醬汁味道我好喜歡,酸甜度剛好。白汁意大利長通粉忌廉汁味道又香又滑,不會太濃而膩喉。配料有亞支竹,磨菇,菠菜,正😄!烤西班牙黑豬梅頭肉呢個豬扒做得非常好味,肉質軟腍不嚡口,肉味香濃。蘋果蓉跟豬肉好夾,中和肉的飽滯感,小清新感覺。
黃昏的觀塘海濱公園好靚。天色漸暗,霓虹燈
一一亮起,構成美麗夜景。
一場來到,晚餐兼打卡先…😊

Green Salad
清清地,爽脆鮮甜。醬汁味道我好喜歡,酸甜度剛好。

白汁意大利長通粉

烤西班牙黑豬梅頭肉

2021-10-25
They have the worst quality of cod I have ever eaten.There’s nothing special about the pork.And they don’t even work on the sides of the main it’s just hash browns everywhere.And we waited more than 30 mins just for the dessert - and the waiter just said the cooks are “busy preparing the mains” - I’m not even sure if this is a professional way of creating excuse.

2021-10-14 93 浏览
今日約佐fd係觀塘行街,行吓行吓就行咗去海濱,吹下海風🍃順便睇日落🌄行過經過見到有間餐廳好有情調,就決定坐低食下嘢😎餐廳有分室內同室外,因為室內已經敷咗所以我哋就坐室外,本身以為會好熱,點知原來一啲都唔熱,仲會有陣陣海風吹埋嚟😍真係好chill😊於是乎就叫咗幾個小食慢慢坐等啲日落🌄香辣雞翼($88)本身以為會好似麥當勞嗰啲雞翼咁 上到嚟發現係類似避風塘口味嘅雞翼 勁特別🤣畢竟平時出面比較少見哩仲口味 雞翼一共有六隻 全部都好大隻😜甜薯薯條($68)哩個薯條真係surprise佐我地 佢係用蕃薯整嘅薯條 唔係用薯仔 勁好食!唔洗加茄汁已經好夠味☺️份量仲好足 兩個人都食唔晒🤩炸魷魚($98)個魷魚炸到外皮好脆 仲要好大嚿啖啖肉😋Fresh strawberry soda($58)本身以為只係士多啤梨味嘅梳打 但係入面真係有士多啤梨 食起上嚟仲好甜添😙Passion fruits squash($58)哩杯熱情果個底係雪碧 成個感覺好fresh 食完熱氣嘢好解渴🤪

行過經過見到有間餐廳好有情調,就決定坐低食下嘢😎

香辣雞翼($88)

甜薯薯條($68)

炸魷魚($98)
個魷魚炸到外皮好脆 仲要好大嚿啖啖肉😋

Fresh strawberry soda($58)

Passion fruits squash($58)