2022-09-09 431 浏览
和男朋友來到灣仔覓食,見小紅書推介這一間,便來試試,結果大失所望,品質不如預期。Lunch 我們叫了3-course set lunch 和 Pithivier  of  pigeon  and  foie  gras(我以為是招牌菜,點知中伏)3-course set lunch 還可以前菜「鴨肝凍批」第一口吃下去味道濃得不是一般人接受得了,我男朋友就拒絕吃下去,還好我自己偏向重口味的人,只覺得是很重的腐乳味帶點鵝肝味,所以我一人就吃完這個前菜!但絕對不叫美味好食!Main course 香煎三文魚還可以,但只叫不過不失&平平無奇。畢竟煎三文魚的烹飪技巧不需要太高,而且也是安全的食材。唯一合格的就是甜品心太軟,但也只是一般水準, 沒有驚喜!Pithivier  of  pigeon  and  foie  gras最令人震驚和憤怒的必定是這道菜!😡😡🤬🤬🤬我會話系完全「中伏」!想講粗口!脆皮是乾身的,裏面的肉碎也是乾身的,鵝肝在裏面也是乾身的完全吃不出美味,味道就如「梅菜蒸肉餅」,毫無滋味可言!🥶感覺自己是做了水魚,花$428+10%去吃一道「梅菜蒸肉餅」!而且他們烹飪了more t
3-course set lunch 還可以
唯一合格的就是甜品心太軟,但也只是一般水準, 沒有驚喜!
最令人震驚和憤怒的必定是這道菜!😡😡🤬🤬🤬我會話系完全「中伏」!想講粗口!脆皮是乾身的,裏面的肉碎也是乾身的,鵝肝在裏面也是乾身的完全吃不出美味,味道就如「梅菜蒸肉餅」,毫無滋味可言!🥶感覺自己是做了水魚,花$428+10%去吃一道「梅菜蒸肉餅」!而且他們烹飪了more than 30分鐘,我竟然為這菜等30分鐘和這個價錢去吃這種東西!做左名副其實嘅冤大頭!
最後埋單$843,我覺得完全唔值!如果用同樣價錢,去outback 會更値得! 因為就算平民餐廳如outback, 都已經好食過佢十倍!
2022-09-08 295 浏览
📍Le Bistro Winebeast - #YFF灣仔 💎【法式之旅2.0—細味法式滋味 精緻有情調正宗法國菜】繼續法式之旅~ 今天來到位於灣仔一個不起身街角的法式小酒館,由曾任職於多間米芝蓮星級餐廳的法籍廚師主理,主打wine pairing的摩登法國菜式,愛酒又想感受法式小館獨特風情的你千萬不要錯過啦~ 店面不算寬敞,但裝修溫馨雅緻,蠻有歐洲小餐館的風情。➤ Perfect Egg ($148)這道prefect egg 每次的配搭都略有不同,是日以蘑菇作為主題,蘑菇卡士達醬、truffle foam以及溫泉蛋的配搭非常不錯,口感順滑creamy,配以香脆法包多士,層次豐富。➤ Grilled Beef Wagyu ($348)Medium rare的和牛,肉質粉嫩,油花分布均勻,口感軟嫩,滿口都是油香。配菜potato terrine (馬鈴薯千層) 頗有驚喜,以多塊薄切薯片疊起焗製,味道焦香,口感柔軟又帶點爽脆。➤ Pithiviers of Pigeon and Foie Gras ($398)目測店內八成顧客都點選了這道菜式,由於製作需時,大家記得預留時間order~
【法式之旅2.0—細味法式滋味 精緻有情調正宗法國菜】

➤ Perfect Egg ($148)

➤ Grilled Beef Wagyu ($348)

目測店內八成顧客都點選了這道菜式,由於製作需時,大家記得預留時間order~ 以乳鴿和鵝肝製作的皇冠批表面烤得香脆鬆化,切開可見層次分明。乳鴿以椰菜包裹,肉質得以保持濕潤細嫩,鵝肝質感軟綿,跟酥脆的批皮搭配起來,變成一道口感豐富的菜式,整體味道相當香濃。

➤ Vegetable “Tian” ($68)
本以為這道菜是五星級大鼠中賣相精緻的普羅旺斯燉菜,上菜時發覺蔬菜切成粒狀而非片狀煮製,才頓覺Vegetable Tian和Ratatouille是兩款不盡相同的菜式。店家用上切成粒狀的蕃茄、翠玉瓜、甜椒和茄子,並加入多款香料以及橄欖油焗製而成,先烤後焗的雜菜仍能保持鮮甜多汁,味道酸甜惹味,是種簡單的美味。
2022-09-07 185 浏览
150g Beef Tartare, served with toasted bread $208: 牛肉他他濃味 拌勻蛋黃嫩滑 顏色鮮紅色 可見衛生程度高而且夠新鮮!.Foie Gras Terrine, toasted bread, preserves $208: 鵝肝醬有3大厚切😍 味道非常濃郁 配莓醬refreshing~ 配酸種麵包最正😝.Piéce Du Boucher, butcher’s choice steak $428: 終於試到餐廳名物 - 用酥皮包住乳鴨及鵝肝 有一片綠葉包住免冶肉 口感外脆內軟 再淋上牛仔醬汁,係一道非常有心思嘅一道菜👍🏼.Potato Gratin Dauphinois, leek, onion, cream, nutmeg $88: 薯仔片配芝士 洋蔥 及 忌廉, 香滑滿足🧀.Vegetable ‘Tian’, Provence-style oven-baked vegetables $68: 有蕃茄 蘑菇 彩椒等,味道酸酸甜甜,好清新!.Chocolate Fondant, raspberry, vanilla ice cream $98

: 薯仔片配芝士 洋蔥 及 忌廉, 香滑滿足🧀

: 有蕃茄 蘑菇 彩椒等,味道酸酸甜甜,好清新!

: 朱古力心太軟 一切開非常流心😍 酒味好重 中和甜度,配雲尼拿雪糕冰火交融 非常滿足😋
2022-08-26 289 浏览
這間位於灣仔巷仔的法國西餐廳,位置頗不起眼,由法籍廚師主理,主打摩登法國菜。餐廳提供超多款法國不同產區的紅白酒,亦有配酒晚餐wine paring供應,喜歡品酒的人士可以一試。🦋Perfect Egg $148Mushroom sabayon, toasted bread, Parmesan Cheese 流心的温泉蛋加上芝士及磨菇卡士達醬,口感滑順且帶點空氣感,多士非常香脆,蘸上這個法國特色”混醬”,令味道昇華到另一個層次。🦋Grilled Beef Wagyu $348五成熟的和牛,肉質嫩滑有嚼勁,配菜有迷你紅蘿蔔仔及薯批。薯批由薯仔切成薄片造成再焗,甜中帶點爽脆口感。🦋Pithivier of Pigeon and Foie Gras $428賣相吸引的餐廳名菜 — 威靈頓鴿子,來到當然要一試。這道菜即叫即焗,需耐心等候足30分鐘,心急人點餐時務必三思。薄薄地酥皮下面再有一層椰菜,包住嫩滑多汁的鴿肉及入口即溶的鵝肝,鵝肝脂香極濃,餘韻悠長。🦋Soup of the day $68店員在食客面前,將熱騰騰的南瓜湯倒入碗子,碗中已預先放了南瓜蓉,充滿儀式感,質感非常濃稠且有口感。🦋O

🦋Perfect Egg $148

🦋Grilled Beef Wagyu $348

🦋Soup of the day $68

🦋Organic Green Salad $68
有機青菜沙律

2022-08-11 402 浏览
有情調嘅餐廳除左啱couple, 亦都好啱Girls' talk, 慢慢食慢慢傾,出面風大雨大都唔驚😚 嚟到呢間法國餐館,有好多signature dishes都係之前冇食過,所以基本上我地都係叫佢推介嗰d😂✨Perfect Egg - 温泉蛋躲在Mushroom Sabayon入面,撈均一齊食,好香菌味好creamy, 温泉蛋加添蛋香同順滑口感,沾Toast食又係另一個口感🤩✨Octopus Apple Tart - 齋聽呢個配搭都覺得特別,裡面大大粒八爪魚,口感唔錯,最底有蘋果粒增添新鮮感~✨Pumpkin Soup - 連個湯都好精緻,先上粒粒南瓜蓉,再即場倒入南瓜湯,濃郁得嚟又有口感👍✨Pithivier of Pigeon & Foie Gras - 成個威靈頓鴿咁,好特別,裡面仲有邪惡鵝肝同埋juicy肉質,用左層菜同菌包住佢地,好惹味😍✨Potato Gratin Dauphinios - 佢將薯仔刨成薄片,再一層層咁鋪靚然係焗,食落似千層麵好得意😋✨French Fries - 比想像中大兜,配左茄汁同松露蛋黃醬,薯條熱辣辣夠香脆~✨Apple Crumble - 終

Perfect Egg

French Fries

✨Apple Crumble - 終於嚟到甜品出場,做到冷熱交融,有驚喜,勁好食💕
Apple Crumble

Perfect Egg
French Fries
Apple Crumble
2022-08-05 312 浏览
依間小餐廳好岩黎慶祝,係熟人推介真係會走寶‼️如果諗唔到想叫咩,侍應會為你推介☺️同埋會主動講你聽Tasting Menu 係咩,服務態度真係一百分💯.Perfect Egg $128聽講依個prefect egg 每期既配搭都唔同,今期係磨菇,黃酒醬等等,再配埋法式包☺️個包好脆口,同個prefect egg 好夾.Grilled sea bream $298依條魚唔會話好厚身,魚肉嫩滑😇唔會話好多骨,底層配左好滑身既薯蓉.Grilled Beff Wagyu $348店員會問你想要幾多成熟😌今次叫左三成熟,所以上黎既時候仲係粉嫩嫩☺️入口超多汁,唔會話有渣,整體好唔錯👍🏽.Pithivier Of Pigeon And Foie Gras $428威靈頓牛扒就食得多🤣威靈頓白鴿就第一次食🤨出面外層用酥皮包住😚鎖住左啲肉汁❗️中間有鵝肝,超邪惡

Perfect Egg $128

Grilled sea bream $298

Grilled Beff Wagyu $348

2022-07-23 369 浏览
終於去到星期五,想要食餐好嘅。為咗方便大家下班,就揀咗呢間成日喺公司附近經過但係又未試過嘅小酒館。聽聞都會有啲同事嚟食吓lunch,所以覺得應該都唔太差。睇咗Menu食物價錢比較貴,紅白酒平均一杯都要$100起跳。餐廳嘅座位都比較迫,我哋二人咁岩安排咗係一啲比較有氣氛高漲嘅客人隔離,所以全程都要擘大喉嚨嚟講嘢。之後都放棄咗繼續傾偈。期間隔籬枱仲要鬧侍應遲上菜。。。食物方面,每樣嘢食都幾極端,好食嘅就算係好食,唔好食嘅真係覺得係大伏.好食嘅有,beef tartare , Choco fondant 可以話係難食嘅係confit duck leg, 本身落單嘅時候我都掙扎究竟叫鴨胸定係呢味菜,侍應同我講佢鍾意呢味菜比較多,我就相信佢。可能近排冇食過啲乜嘢難食嘅嘢,食呢味菜嘅時候我可以話係覺得非常之失望。個鴨肉就好似人哋愛嚟煲湯嘅湯渣一樣咁解。四百幾蚊嘅pigeon foie gras 個酥皮比較薄,層次欠奉。餐酒質素亦都係下欄嘢,其實收百零蚊一杯可以比好少少。同埋本身我嗌果汁,侍應同我講係home made freshly made,點知出到嚟係樽裝(可能你覺得我會唔會咁離地,但係出邊真

餐酒質素亦都係下欄嘢,其實收百零蚊一杯可以比好少少。同埋本身我嗌果汁,侍應同我講係home made freshly made,點知出到嚟係樽裝(可能你覺得我會唔會咁離地,但係出邊真係會有鮮榨嘅)。

埋單係1400百幾,我同朋友都係帶住唔知食咗咩嘅感覺返屋企。唯一可取係侍應態度都好親切。
2022-07-22 196 浏览
呢間酒吧 最吸引到我嘅菜式 一定係八爪魚蘋果撻🥧鹹香嘅芝士🧀配搭清甜爽口嘅蘋果肉🍎同彈牙嘅八爪魚粒🐙成個配搭真係好新穎✨個撻皮好鬆脆 夾埋一齊食 味道同口感層次都好豐富🥰
2022-07-20 198 浏览
灣仔有間充滿歐洲風情嘅小酒館。平日六點左右已有唔少食客,七點多啲就full house🥂。🍴Octopus Apple Tart $188芝士底下有唔少🍎蘋果粒同🐙章魚粒。芝士質感輕重奶香亦有淡淡苦味,但加埋蘋果粒感覺好清新。八爪魚質感彈牙,仲有啲海水味🌊。🍴French Fries $68Double-fried嘅薯條特別香脆可口。以🌶紅椒粉、🧀芝士碎簡單點綴已經好好味。🍴Grilled Sea Bream $298🐟鯛魚肉質比較結實,魚油唔算多。但魚皮燒得酥脆,以鹽、胡椒粉調味增添鹹香。🍴Grilled Beef Wagyu $348五成熟嘅🥩和牛燒得外脆內軟,入口充滿肉汁。只係西冷邊位較肥,預先切走會食得方便啲😥。燒汁有好重🥕🧅蔬菜甜味,減低咗油膩感😋。🍴Vegetable "Tian" $68蔬菜經過低溫烤焗保持到清爽多汁,亦有啲橄欖油香氣🫒。🍴Orange Rum Chocolate Mousse $118第一啖會覺得mousse嘅🍷rum味超濃,食食下就會適應佢嘅香味。🍊橙味sorbet好滑好清新。配搭唔算好有驚喜,但朱古力同橙嘅配搭都係傳統好味嘅。

🍴Octopus Apple Tart $188

🍴French Fries $68

🍴Grilled Sea Bream $298

🍴Grilled Beef Wagyu $348

🍴Vegetable "Tian" $68
蔬菜經過低溫烤焗保持到清爽多汁,亦有啲橄欖油香氣🫒。

2022-07-02 2255 浏览
早前經過朋友介紹後,發現灣仔有一間西餐廳好吸引😋😋,朋友話佢去過食佢哋嘅威靈頓白鴿子,大讚好出色,於是我就book咗同朋友去試吓啦❤️-餐廳環境好優雅,牆上面滿佈左酒櫃,坐位亦坐得幾舒服👍🏻首先上枱嘅係餐包,餐包好香濃嘅麥味,口感比較硬身,配埋牛油🧈一齊食👍🏻-Beef tartare😋食他他最怕醬料味道太重,搶左牛肉本身嘅味道,但這個牛嘅味道濃郁,同醬汁相輔相成,互相配合,味道更上一層樓,而佢係跟埋薯條上,薯條炸到脆卜卜,好好味😋😘-Sea bass ceviche 😋佢係一個sea bass tartare咁,上面滿佈Ceviche 😍,魚肉鮮甜,入面仲有green pear,lime,Thai basil😍,係一道好開胃嘅前菜😙-主菜方面我哋叫咗pithivier of pigeon and foie gras,呢個係就係佢哋舖頭嘅signature,我哋要嘅係五成熟,店員送過嚟嘅時候我哋已經好開心,因為佢嘅外型真係好靚😍,酥皮皮薄好香脆,肉質好鮮嫩,配上鵝肝,入面仲用咗菜包住,真係好正😍,而底部仲有啲菇,成個配搭好特別,好match👍🏻👍🏻-另一個主菜我哋叫咗slow cook
餐廳環境好優雅,牆上面滿佈左酒櫃,坐位亦坐得幾舒服👍🏻
首先上枱嘅係餐包,餐包好香濃嘅麥味,
口感比較硬身,配埋牛油🧈一齊食👍🏻
Beef tartare😋
Sea bass ceviche 😋
另一個主菜我哋叫咗slow cook lamb😋😋,
佢嘅擺碟非常之精緻,我哋同樣都係叫咗五成熟,肉質好嫩滑,而且煮得好冧,配上白蘿蔔,白蘿蔔都切得好靚👍🏻💯💯
由於我哋都已經食到好飽,所以我哋實在食唔落甜品啦🙈,下次一定會再返嚟食❤️
2022-06-29
  • Pithivier of Pigeon and Foie Gras
  • beef tartare
這家位於灣仔的法國料理小館,雖然門面不太顯眼,但實力絕對值得二訪⁎⁍̴̛ᴗ⁍̴̛⁎與往常一樣,選擇困難症選tasting menu就對了♡-4-Courses Tasting Menu $598/ppl𓌈˒˒一開首會有餐包,類似法包煙韌的口感🍞𓌈˒˒前菜是Perfect Egg Green Pea青豆蓉非常清新,溫泉蛋可以說是Perfect池!十分流心,兩者融合在一起超夾。𓌈˒˒然後便是香煎鵝肝配上焗豆🫘和甘筍蓉,兩塊大大的鵝肝超厚一點都不吝嗇!吃下去好滑好嫩。𓌈˒˒最期待的主菜為煎鴨胸,大廚推介3成熟,嘩,粉嫩的鴨胸肉看上去已經好juicy了,單是賣相已經好吸引。搭配的紅菜頭汁酸酸甜甜。𓌈˒˒甜品為pineapple pie,這裡的甜品一如既往的高質,脆脆的外派包裹著一粒粒菠蘿肉,這裡的蘋果撻也是超高質,大家來到一定要試!
與往常一樣,選擇困難症選tasting menu就對了♡
𓌈˒˒一開首會有餐包,類似法包煙韌的口感🍞
𓌈˒˒前菜是Perfect Egg Green Pea

𓌈˒˒最期待的主菜為煎鴨胸,
大廚推介3成熟,嘩,粉嫩的鴨胸肉看上去已經好juicy了,
單是賣相已經好吸引。

搭配的紅菜頭汁酸酸甜甜。
2022-06-20 191 浏览
法國菜都真係幾貴~但係呢一間係灣仔嘅法國菜 高質得來仲要唔貴🇫🇷推介呢度個威靈頓鴿!平時都係包住牛肉 但係而家係包住白鴿肉!都真係幾特別🥰外層嘅酥皮好鬆脆 入面白鴿肉好嫩滑 再加埋蘑菇蓉 口感好豐富
2022-06-10 216 浏览
威靈頓牛柳就真係食得多 但係呢一度嘅威靈頓 唔係包住牛🐮而係包住乳鴿同鵝肝🦆香脆嘅牛油酥皮🧈再配埋嫩滑嘅乳鴿肉同肥美嘅鵝肝~口感真係非常之豐富 味道一流 雖然要差唔多$400 但係絕對值得一試!
依間餐廳佔據街口嘅一角,門面不大但非常雅致,每次經過都忍唔住探頭望😀終於搵到機會試🤓餐廳貫撤住法式酒館嘅經營風格,除咗menu一系列嘅house wine,亦有侍酒師為每枱推薦每道菜式嘅配酒😽當日平日晚上去到,有唔少外國人都係席上食客,氣氛非常愉快😆店員親切友善,會等待前菜享用完再上主菜,令食客可以放慢節奏慢慢品嘗😚—《 #Pithiver of Pigeon and Foie Gras》$398 ⭐⭐⭐⭐💥黎到依道必定要點佢地嘅Signature dish 國王派(Pithiver),中間嘅餡料會定時轉換,而小編當日就係配乳鴿同鵝肝😌呢個類似beef wellington既外貌已經非常吸引,表皮光亮,花紋完整,令人好想即刻切開睇下入面😍內部層次分明,上層係厚身嘅鵝肝,下層乳鴿,再有一片椰菜包裹住🥰中間亦有一層薄薄既鵝肝醬,唔細心睇唔會留意到,但食落散發既香味令整個味道更豐富,亦唔會搶fo✌🏼成個批食落外脆內軟,鵝肝啫喱狀味唔太濃,乳鴿雖然口感扎實但亦唔算鞋口😆不過實在有啲heavy,食四分一左右已經非常滿足🥹—《 #Beef Tartare》$208 ⭐⭐⭐⭐️生牛肉他他都係其中一樣餐

⭐⭐⭐⭐💥

《 #Beef Tartare》$208 ⭐⭐⭐⭐️

生牛肉他他都係其中一樣餐廳既signature 🏅食過好多唔同餐廳嘅版本,呢度嘅牛肉他他唔會韌帶少少酸味,中間有啲capers做配搭😎亦唔會落太多生洋蔥搶左個味食落好fresh,撈埋雞蛋黃一齊食感覺再滑身啲🤓

有得揀配薯條或者沙律,可惜嗰日餐廳個焗爐壞咗只可以揀沙律🤨但沙律出奇地有誠意,入邊配左青蘋果片,醃洋蔥同開心果粒,個開心果粒驚人地脆,而且香味極濃,最後成個沙律清晒😜

《 #Perfect Egg》$128 ⭐⭐⭐⭐💥

呢一間嘅完美蛋每一期都一樣有唔同嘅配搭,今次就係配蘆筍、牛肝菌同黃酒醬🤡個配搭都幾balance,略嫌蘆筍有啲大舊,如果每樣野再細啲就更岩點麵包😈

對上一次小編朋友食過一個配搭係開心果仁粒,麵包糠同蘑菇,大家下次見到呢個配搭都可以試吓✌🏼

《#Grilled Duck Breast》$298 ⭐⭐💥

鴨胸相比其他菜式就略為失色😵‍💫外表依然非常吸引,色澤粉嫩,薄切鴨胸下墊有南瓜汁🦆可惜食落卻略嫌難以咀嚼,肉汁唔多,當中亦有筋位😥而且表皮煎得唔夠,缺少焦香味及香脆口感🫠所以雖然調味唔錯,但口感影響整體感覺😿
2022-05-23 243 浏览
食法國菜係一種浪漫無論環境氣氛定食物🍷呢度絕對唔會令你失望🤤🐂150G Beef Tartare經調味既牛肉他他份量相當大肉質非常好又完全冇筋加上已經沙律健康又豐富配返杯Bourgogne Pinot Noir Septembre就perfect啦~🍞Foie Gras Terrine色。香,味,口感都100分只須要食一啖已經令口裏滿鋪肝醬同肉醬香味滿滿絕對令人難忘既前菜而且食落又唔會太膩🦆Grilled Duck Brest法國菜點可以冇鴨胸?餐廳用上紅菜頭同紅酒汁作主要調味味道帶微酸令人垂涎三尺🕊️Pithivier of Pigeon and Foie Gras餐廳必食既威靈頓白鴿仔medium rare就最食到佢既軟嫩質感酥皮薄脆香白鴿肉好鮮又充滿肉汁係香港好難搵到㗎~如果有多張船飛我未必會帶埋你走不過要我帶你再黎呢度體驗一次法式浪漫就絕對可以😜
食法國菜係一種浪漫

已經令口裏滿鋪肝醬同肉醬香味滿滿
絕對令人難忘既前菜
而且食落又唔會太膩

🦆Grilled Duck Brest
法國菜點可以冇鴨胸?
餐廳用上紅菜頭同紅酒汁作主要調味
味道帶微酸令人垂涎三尺

餐廳必食既威靈頓白鴿仔
medium rare就最食到佢既軟嫩質感
酥皮薄脆香
白鴿肉好鮮又充滿肉汁
係香港好難搵到㗎~

如果有多張船飛
我未必會帶埋你走