朋友介紹,週末來中環New York Cut吃這個一週年限定weekend menu超抵食,特別適合愛吃牛扒的朋友,可以任食牛扒,價錢只是每位$388,太狂了!另外還可以加$128有三款酒pairing,就可以享受美酒佳餚。踏入餐廳,雖然在鬧市中,可能樓底高,裝修幾有藝術氣息,感覺幾有氣派同開揚,餐廳還有一間環境超美的小酒吧,非常適合和朋友們一起飲酒聊天,在晚上一定很有氣氛。生牛肉他他新鮮的牛肉配上特製的調味,還有一棵誘人的蛋黃撈勻食,放上脆香的多士,一口咬下去,肉質嫩滑,口感豐富,迷人的味道。緬因龍蝦濃湯非常濃稠及濃郁的湯品,啖啖濃郁的海鮮味道,龍蝦肉質鮮美彈牙,還有薯塊和露筍等,用料是高質的。NEW YORK STRIP牛扒這裡的牛扒水準很高,五成熟煎到外脆內嫩,入口有濃濃香氣,肉汁豐富,火候恰到好處,對我來說一件的份量已很多,夠滿足了,大胃王可挑戰再ORDER。蕃茄醬長通粉/蒜香意粉蕃茄醬長通粉酸甜適中,蒜香意粉濃郁香味,兩者都軟硬適中,也不會太粉,感覺正宗。薯條除了意粉外,還配上新鮮即炸的薯條,香脆有薯香,真是吃牛扒不能缺少的。Tiramisu是日甜品是自家製的Tiramisu

生牛肉他他

緬因龍蝦濃湯

NEW YORK STRIP牛扒

蕃茄醬長通粉/蒜香意粉

薯條

Tiramisu
是日甜品是自家製的Tiramisu,並不是Tiramisu味蛋糕那種,是正宗做法沒有固定形態那種,店員在我們面前分了一部分給我們,感覺有home made風味,口感細緻有咖啡酒香。

而我們也試了三款wine,可能溝酒的關係,真有微醺的感覺呢。

CHIARO PROSECCO N.V.
最喜歡這一杯,義大利氣泡酒 口感輕盈,帶有鮮明的水果和花香。氣泡細緻,入口清爽。

WAKEFIELD MERLOT 2023
果香濃郁的紅酒,口感柔順,適合搭配紅肉或濃味菜餚。

清新爽口的白酒 ,帶有柑橘和熱帶水果的香氣,酸度適中,適合搭配海鮮或清淡沙拉。

環境、食物、服務同樣十分高分,這個weekend menu真的好抵食,性價比極高,一定要來試!
2024-10-21 813 浏览
今次到訪適逢New York Cut開業一週年,出左周年優惠,5 Course Dinner Set$498/位,Bookmark左呢到咁耐當然趁住咁大嘅優惠就黎🥰▪️Hamachi & Salmon Ceviche以檸汁醃過三文魚同油甘魚刺身,加入洋蔥等配料,搭配炸過嘅脆片一齊食,味道清爽開胃▪️Pan Seared Foie Gras鵝肝都幾大件,上面放上無花果,加上甜甜酸酸嘅黑醋汁,令整體食落無咁重油脂感▪️Signature Crab Crepe +$88入面包住滿滿鮮蟹肉,配上香檳牛油汁,帶少少甜味亦令到蟹肉鮮味更突出▪️Beef Cheek Penne長通粉軟硬適中,牛面頰肉軟腍,不錯▪️USDA Prime Ribeye 肉眼揀左5成熟,口感滑溜,帶少量脂肪,表面鋪滿黑松露同淋上濃香蘑菇汁😍my favourite 💕▪️Wild Catch Seabass鱸魚外層煎到金黃香脆,肉質嫩滑。魷魚爽口彈牙,醬汁帶點泰式的香葉味道▪️NYC Dessert Platter拼盤有一件芝士蛋糕、tiramisu同日本牛乳雪糕,最欣賞佢嘅雪糕💖軟滑得黎牛乳味好濃厚▪️Sommielier Wine

▪️Hamachi & Salmon Ceviche

▪️Pan Seared Foie Gras

▪️Signature Crab Crepe +$88

▪️Beef Cheek Penne
長通粉軟硬適中,牛面頰肉軟腍,不錯

▪️USDA Prime Ribeye

▪️Wild Catch Seabass

▪️NYC Dessert Platter

▪️Sommielier Wine Pairing +$188
🍾Ayala Brut N.V.
以果香嘅香檳作為開胃酒,帶清新嘅柑橘檸檬味

🥂Escudo Rojo Reserva Chardonnay 2022
另一款白酒酸味道香甜,有熱帶水果嘅果香味,飲落幾順口

🍷Marques De Riscal Doca 2019
紅酒配牛扒,味道帶淡淡花香,易入口

餐廳入面仲有一個小酒吧嘅Area,氣氛不錯,適合靜靜地同朋友傾計飲番杯
呢間位於中環 H Queen’s 2樓嘅西餐廳,店內裝修華麗有氣派,樓底夠高之餘、又有採光度十足嘅落地大玻璃,加上佢哋主打世界各地嘅頂級牛肉,美國、意大利、澳洲、英國、日本同韓國等產地嘅牛肉都能夠食到,啱晒一眾牛魔王係跟家人、情人嚟慶祝食飯。📋All You Can Eat weekend menu ($388) 餐廳近日為慶祝開業一周年,特別推出呢個只限週末先食到嘅任食牛扒餐。套餐由中午12點開始至下晝2點半為止,期間除咗頭盤同甜品,大家可以盡情任食西冷牛扒同意粉。愛酒人士更可另加$128 90分鐘內飲埋紅、白酒同香檳。認真,以中環區嚟講,呢個價錢,會唔會CP值太高呀!🦞頭盤 - 生牛肉他他 / 龍蝦湯 兩者賣相都非常吸睛,前者用上美國Prime 牛製成,口感鮮嫩富嚼勁,阿叔覺得撈埋生蛋質感就更滑溜,建議加埋酸種麵包一齊食,口感層次會再豐富啲;後者有一細細隻龍蝦肉同大量蔬菜,質感濃稠,味道濃郁。🥩主菜 - 西冷牛扒配意粉用上美國安格斯牛,份量都唔少,建議三至五成熟,肉汁豐富,肉味又濃,自問牛魔王嘅你,即管試吓可以食到幾多件? 食扒之餘,大家仲可配埋蕃茄醬長通粉或蒜香意粉,兩者水準正常

🦞頭盤 - 生牛肉他他 / 龍蝦湯

🥩主菜 - 西冷牛扒配意粉

食扒之餘,大家仲可配埋蕃茄醬長通粉或蒜香意粉,兩者水準正常,不過不失,反而另跟嘅薯條就好有驚喜,即叫即炸熱辣辣,香脆又惹味!

🍰甜品 - Tiramisu
餐廳自家製嘅甜品,口感柔軟濕潤,淡淡嘅酒味又唔會蓋過咖啡香氣,兩者平衡得宜,好味!
踏入10月,意味着離年底只有下數個月,在年初訂下的目標,你又完成了多少?這天到訪的餐廳剛好為慶祝一周年推出限定餐牌,看到價格有驚喜,$498就可以品嘗到5道菜,超抵食!由前菜到主菜、甜品,層層遞進的滋味。想淺酌的話,可加$188品嘗不同美酒,包括香檳、紅酒及白酒,配合返進食,整個體驗圓滿。❙ Hamachi & Salmon Ceviche單看賣相已經吸引,以清新的味道打開餐宴的頭陣,經酸橘汁醃製的油甘魚及三文魚,配搭脆餅同吃,雙重層次。❙ Nyc Classic Cocktail Prawns +$48另一款是經典的開胃菜,大蝦鮮爽彈牙,配上餐廳調製的醬汁,能夠提鮮。❙ Pan Seared Foie Gras套餐有精緻賣相的煎鵝肝,無花果、醋能減膩,吃一口立即溶化,卻不會感到油膩。❙ Signature Crab Crepe +$88大推!!內裡是滿滿的彈川蟹肉,鮮味瞬間在口爆發,加上粒粒剔透三文魚子,賣相、味道兼備,相信人氣指數甚高。❙ Beef Cheek Cavatelli可愛形狀能吸盡醬汁,加上牛肉臉頰、菇類,簡單、濃郁且美味。❙ Beef Cheek Cavatelli可
踏入10月,意味着離年底只有下數個月,
在年初訂下的目標,你又完成了多少?

這天到訪的餐廳剛好為慶祝一周年推出限定餐牌,
看到價格有驚喜,$498就可以品嘗到5道菜,超抵食!
由前菜到主菜、甜品,層層遞進的滋味。
想淺酌的話,可加$188品嘗不同美酒,
包括香檳、紅酒及白酒,配合返進食,整個體驗圓滿。

❙ Hamachi & Salmon Ceviche
單看賣相已經吸引,以清新的味道打開餐宴的頭陣,
經酸橘汁醃製的油甘魚及三文魚,配搭脆餅同吃,雙重層次。
另一款是經典的開胃菜,大蝦鮮爽彈牙,
配上餐廳調製的醬汁,能夠提鮮。
❙ Pan Seared Foie Gras
套餐有精緻賣相的煎鵝肝,無花果、醋能減膩,
吃一口立即溶化,卻不會感到油膩。
❙ Signature Crab Crepe +$88
大推!!內裡是滿滿的彈川蟹肉,
鮮味瞬間在口爆發,加上粒粒剔透三文魚子,
賣相、味道兼備,相信人氣指數甚高。
❙ Beef Cheek Cavatelli
可愛形狀能吸盡醬汁,加上牛肉臉頰、菇類,
簡單、濃郁且美味。
❙ Beef Cheek Cavatelli
可愛形狀能吸盡醬汁,加上牛肉臉頰、菇類,
簡單、濃郁且美味。
❙ Wild Catch Chilean Seabass
顏色鮮豔奪目,野生鱸魚魚肉鮮嫩,
加上魷魚、各式蔬菜,讓人胃口大開。
❙ NYC Dessert Platter
還好甜品胃是另一個空間,嘿~
大愛「黑櫻桃朱古力撻」,朱古力質地絲滑,
櫻桃的清甜配搭得剛剛好,加雲呢拿雪糕又另一個層次,獨食無難度。
New York cheesecake簡單又經典,散發滿滿芝士味,口感綿密細滑。

喜歡飲酒的話,記得加$188 SOMMIELIER WINE PAIRING~
▪️ AYALA BRUT N.V.
▪️ ESCUDO ROJO RESERVA CHARDONNAY 2022
▪️ MARQUES DE RISCAL DOCA 2019
跟朋友吃過大餐後,如果意猶未盡,可以到餐廳的Mona Bar繼續話題,環境氣氛都超讚~
2024-10-17 443 浏览
最近,我有幸去到位於中環的一間高級西餐廳, 餐廳的環境真是令人驚艷,樓底高,溫暖燈光映照著精緻的裝潢,營造出一種浪漫而又優雅的情調。餐廳推出了限定的周年Menu,質素幾高酒配的享受佳餚配美酒,我哋配咗個SOMMIELIER WINE PAIRING,包括了 AYALA BRUT N.V的香檳,清新的氣泡感為整個晚餐增添了幾分華麗。ESCUDO ROJO RESERVA CHARDONNAY 2022和 MARQUES DE RISCAL DOCA 2019每一杯酒都與菜品完美搭配HAMACHI & SALMON CEVICHE鮮嫩的魚片搭配清新的檸檬汁,酸酸甜甜,配上脆片一齊食,口感豐富NYC CLASSIC COCKTAIL PRAWNS ,這道經典的雞尾酒蝦,蝦肉鮮甜,每一口都是清爽又不膩PAN SEARED FOIE GRAS,鵝肝外脆內嫩,口感豐富。搭配的果醬更加提升了整體的風味,甜中帶鹹SIGNATURE CRAB CREPE ,這道菜的蟹肉鮮甜,包裹在薄薄的法式餅皮中,餅皮的柔軟和蟹肉的鮮美相得益彰BEEF CHEEK CAVATELLI,牛頰肉的煮制恰到好處,軟嫩而不柴,

酒配的享受

BEEF CHEEK CAVATELLI,牛頰肉的煮制恰到好處,軟嫩而不柴,搭配意大利長通粉的Q彈,nice

USDA PRIME RIBEYE,這塊經過45天意大利乾熟的肋眼牛扒,肉質鮮嫩多汁,香氣四溢。

WILD CATCH CHILEAN SEABASS,魚肉嫩滑,搭配清新的配菜,口感清爽

NYC DESSERT PLATTER, 拼盤上的各式甜品色彩繽紛,巧妙地結合了不同的口味,讓人感受到甜蜜的幸福。
2024-10-16 467 浏览
呢個月老公生日,來左中環New York Cut嘆fine dining💕環境格調都相當高級,大大梳化位坐得舒服😌店員都非常有禮親切🥰.✨ 1st Anniversary Dinner menu✨.➡️ HAMACHI & SALMON CEVICHE➡️ NYC CLASSIC COCKTAIL PRAWNS➡️ PAN SEARED FOIE GRAS➡️ SIGNATURE CRAB CREPE➡️ BEEF CHEEK CAVATELLI➡️ USDA PRIME RIBEYE➡️ WILD CATCH CHILEAN SEABASS➡️ NYC DESSERT PLATTER.Menu超吸引🤩兩款麵包,一款比較鹹身,另一款竹炭麵包,外脆內軟,配上煙燻牛油和蒜頭,超正😋前菜好喜歡呢😍脆脆搭搭三文魚他他口感豐富🤤另一款用酒杯裝住蝦好有儀式感!蝦爽口彈牙,配上生菜、車厘茄,口味清新👍🏻再配搭champagne so match😎.Crab crepe 果然係signature超正!啖啖蟹肉搭上三文魚子,basil oil甜甜地,再飲白酒好match😌另一款無花果搭鵝肝麵包,幸福的味道🥰.主菜貝殼粉

➡️ HAMACHI & SALMON CEVICHE
➡️ PAN SEARED FOIE GRAS
➡️ SIGNATURE CRAB CREPE
➡️ BEEF CHEEK CAVATELLI
➡️ USDA PRIME RIBEYE
➡️ WILD CATCH CHILEAN SEABASS
➡️ NYC DESSERT PLATTER

主菜貝殼粉好有咬口!慢煮牛淋身濃味,超高質的菜式👍🏻 RIBEYE好厚身!啖啖肉再飲啖紅酒正😌 魚用上洋蔥汁,淡淡香草好獨特嘅味道,再加火箭菜、basil oil、青瓜、車厘茄,口味清新😋

最後甜品好貼心寫上happy birthday驚喜慶生,老公也好開心💕朱古力撻好鬆脆,配搭chocolate mousses 和提子,Cheesecake 綿滑鬆軟,成餐飯好完滿🥰
呢款限定周年Menu,價錢非常優惠就可以享用!Weekend Brunch 牛扒仲可以任點任食 😍
📣優惠期
Dinner : Start from 7 Oct
Brunch: Start from 5 Oct (Saturday and Sunday)
餐廳後有一間環境超靚嘅小酒吧,非常適合和朋友飲下酒傾吓偈 @mona.hqueen
2024-10-14 490 浏览
🥳最近朋友幫我補祝生日🎂帶我黎到呢間儀式感滿滿嘅西餐廳食飯🥰今日餐廳仲岩岩推出一周年限定餐牌, $498/人就可以喺咁靚嘅地方品嚐到前菜、主菜及甜品,共5個course😳中意飲酒嘅話,加$188就可以享用埋 SOMMIELIER WINE PAIRING🥂✨🥖BREAD BASKET自家製竹炭Baguette, 非常香脆! 重口味D 嘅話可以配上法式牛油及蒜頭🧄✨🐟Hamachi & Salmon Ceviche柑橘汁配上新鮮油甘魚及三文魚,加埋紅菜頭、青瓜及墨西哥脆餅一齊食, 口感層次豐富! ✨🦐Nyc Classic Cocktail Prawns +$48大蝦口感彈牙, 整體味道開胃! ✨Pan Seared Foie Gras煎鵝肝配上無花果完全突出到煎鵝肝嘅油香,但同時又唔會覺得油膩!✨🦀Signature Crab Crepe +$88蟹肉絲卷入面有滿滿嘅蟹肉及三文魚子, 夠晒鮮味! ✨🍝Beef Cheek Cavatelli牛頰肉軟腍入味, 長通粉仲均勻吸收晒濃郁醬汁,好味! ✨🥩Usda Prime Ribeye五成熟嘅肉眼扒口感柔軟, 肉味夠出!✨🐟Wild Cat

✨🥖BREAD BASKET

✨🐟Hamachi & Salmon Ceviche

大蝦口感彈牙, 整體味道開胃!

✨Pan Seared Foie Gras

✨🦀Signature Crab Crepe +$88
蟹肉絲卷入面有滿滿嘅蟹肉及三文魚子, 夠晒鮮味!

✨🍝Beef Cheek Cavatelli
牛頰肉軟腍入味, 長通粉仲均勻吸收晒濃郁醬汁,好味!

✨🥩Usda Prime Ribeye
五成熟嘅肉眼扒口感柔軟, 肉味夠出!

✨🐟Wild Catch Chilean Seabass
智利鱸魚,肉質鮮嫩,煎得夠香,仲完全無骨tim! 呢款主菜仲有魷魚、蔬菜作伴碟, 夠豐富!

✨🧁NYC Dessert Platter
✨🍫New York cheesecake
黑櫻桃朱古力撻及芝士蛋糕都好好食, 兩者都唔會太甜! 提早預訂仲可以寫埋我個名,好驚喜🥰

🌟SOMMIELIER WINE PAIRING (加$188)
✨🍾AYALA BRUT N.V. 香檳
有大量又綿又密度高既氣泡,入口乾身清爽利落,聞起上黎帶有Grapefruit既柚香氣味!
✨🥃ESCUDO ROJO RESERVA CHARDONNAY 2022
來自智利嘅白酒, 帶有馥郁嘅果香
✨🍷MARQUES DE RISCAL DOCA 2019
來自西班牙嘅紅酒,散發著陣陣果香味, 餘韻較長,配搭紅肉一流!
2024-10-14 551 浏览
餐廳位於中環,裝修雅致,而且有高樓底同落地大玻璃,空間感十足,餐廳後面仲有個環境幾靚嘅小酒吧,啱晒同朋友飲下酒傾吓偈餐廳開業一周年,特別推出咗Anniversary Menu,menu包裝好多嘢食都幾抵食,平時一份牛扒都唔止呢個價錢!1️⃣Charcoal Baguette & Focaccia兩款麵包都係hand-made,Focaccia比較軟熟,Baguette就硬身啲,兩款都烘得熱辣辣,配埋法國煙燻牛油同原粒蒜頭食味道好夾Hamachi & Salmon ceviche 由油甘魚、三文魚粒同柑橘粒造成,將餡料放上大塊炸餃子皮一齊食,口感豐富,刺身都新鮮Classic cocktail prawn 凍蝦大隻又彈牙,配上Cocktail sauce 同新鮮檸檬汁都幾refreshing2️⃣Pan seared foie gras 鵝肝面頭煎至金黃,熟度拿捏得啱啱好而且幾香口,配上無花果、多士、黑醋中和油膩感Signature crab crepe 薄薄嘅蛋皮裏面包住蟹肉,好多蟹肉係入邊😋連埋三文魚子一齊食都鮮甜Beef cheek Cavatelli 長通粉配粒粒牛面頰肉,有陣時怕呢啲菜

1️⃣
2️⃣
Beef cheek Cavatelli 長通粉配粒粒牛面頰肉,有陣時怕呢啲菜式會太鹹,佢又唔會過鹹同埋都幾掛汁!
3️⃣
USAD Prime ribeye 油花分布平均,牛味濃厚,叫咗medium中間嘅肉仲帶點粉紅色👍🏼
Wild catch Chilean seabass 新鮮智利海鱸魚肉質嫩滑,仲有蔬菜同蕃茄做伴碟
NYC dessert platter 有芝士蛋糕同fig chocolate tart,芝士蛋糕係我鍾意食嘅硬質感,好creamy同芝士味重,至於朱古力撻都幾濃郁

Wine pairing就配咗呢三款酒
1️⃣Ayala Champagne 有 citrus, flower同sugar cookie flavour,配前菜幾清新
2️⃣Escudo Rojo Reserva Chardonnay (2022) 帶點老派嘅礦物味,滲透住melon, pear 同 lime嘅味道, quite tropical 配海鮮類食物都襯
3️⃣Marques De Riscal Doca (2019) 呢隻紅酒帶點肉桂、黑胡椒同甘草味道,餘韻沉穩,適合配搭牛扒/羊架

2024-10-13 884 浏览
為慶祝餐廳開業一週年,推出嘅限定Weekend Menu非常抵食😍只需$388就可以食到3-course,牛扒仲可以無限追加🍷酒鬼仲可以加$128享90分鐘free flow指定紅白酒及氣泡酒。✨1st Anniversary NEW YORK STRIP✨ALL YOU CAN EAT Weekend Menu $388首先有竹炭麵包及油浸蒜頭作前菜🌟STARTER🌟🔸CLASSIC BEEF TARTARE牛肉肉質細膩軟腍🥩配上生雞蛋味道更香濃🥚加上香脆多士一齊食🍞層次感豐富。OR‎🔸MAINE LOBSTER BISQUE龍蝦湯質地濃稠帶有鮮甜濃郁的龍蝦味🦞配上薯仔🥔露筍、甘筍🥕用料豐富。🌟STEAK🌟🔸NEW YORK STRIP 任食牛排以炭烤方式烹煮,更能鎖住肉汁,外層亦更加香口🐮點了Medium,生熟度恰到好處,肉質鮮嫩多汁,口感有嚼勁。‎🌟PASTA🌟🔸POMODORO PENNE長通粉口感彈牙,搭配上酸酸甜甜的番茄🍅令人胃口大開OR🔸A.O.P. CHITARRA麵條富有彈性,配上蒜片🧄及辣椒🌶️食落份外惹味🌟DESSERT🌟🔸NYC DAILY DESSERT兩件檸檬

首先有竹炭麵包及油浸蒜頭作前菜

🌟STARTER🌟
🔸CLASSIC BEEF TARTARE
牛肉肉質細膩軟腍🥩
配上生雞蛋味道更香濃🥚加上香脆多士一齊食🍞層次感豐富。

OR

‎🔸MAINE LOBSTER BISQUE
龍蝦湯質地濃稠
帶有鮮甜濃郁的龍蝦味🦞配上薯仔🥔露筍、甘筍🥕用料豐富。

🌟STEAK🌟
🔸NEW YORK STRIP 任食

‎🌟PASTA🌟
🔸POMODORO PENNE
長通粉口感彈牙,搭配上酸酸甜甜的番茄🍅令人胃口大開

OR

🔸A.O.P. CHITARRA
麵條富有彈性,配上蒜片🧄及辣椒🌶️食落份外惹味

🌟DESSERT🌟
🔸NYC DAILY DESSERT
兩件檸檬撻🍋面頭分別加上檸檬cream及蛋白霜,營造出口感絲滑的層次感,配上檸檬,食落味道酸酸甜甜,十分清新。

🍷Free flow wine package +$128
🔸CHIARO PROSECCO N.V.
🔸WAKEFIELD SAUVIGNON BLANC 2023
🔸WAKEFIELD MERLOT 2023

餐廳後面仲有一間環境超靚嘅小酒吧Mona Bar 好適合同朋友去飲酒談心
2024-10-12 496 浏览
同太太相識11週年又係時候要慶祝一下啦😬今次就係中環揀咗呢間高質兼高級嘅西餐廳「New York Cut」,環境相當之有氣氛😊適逢餐廳開業一週年,餐廳專門推出一周年限定嘅Menu,性價比相當之高👍$498+10% / P.P (如想飲少少酒嘅話,可以加配「Sommielier Wine Pairing」,每位只需另加$188)Sommielier Wine Pairing(3 glasses $188)Ayala Brut N.V.來自法國嘅白酒,前菜配上相當合適!亦比較容易入口,而且散發住甜蜜蜜糖味🍯 及 西柚果香,前菜時飲令人食慾大增😊Escudo Rojo Reserva Chardonnay 2022來自智利,食主菜前飲配上鵝肝等佳餚,認真匹配☺️當中成份有蘋果🍎檸檬🍋熱帶果實芬芳,飲落相當清新😬Marques De Riscal Doca 2019來自西班牙,結合鮮明嘅肉桂、黑胡椒、溫和嘅甘草香氣,非常適合配搭肉類例如牛扒🥩Bread🥖黑芝麻麵包 及 酸種麵包配煙燻牛油 同 蒜頭!Hamachi & Salmon Ceviche 經酸橘汁醃製嘅油甘魚同三文魚,配上炸餃子皮一齊食

$498+10% / P.P

Ayala Brut N.V.

Marques De Riscal Doca 2019

Bread🥖
黑芝麻麵包 及 酸種麵包配煙燻牛油 同 蒜頭!

Hamachi & Salmon Ceviche
經酸橘汁醃製嘅油甘魚同三文魚,配上炸餃子皮一齊食👍

鮮甜爽口彈牙大蝦🍤配上蒜蓉包 同 生菜🥬一齊食,另有一番風味😋

Pan Seared Foie Gras
鵝肝配上無花果,配搭相當之新穎!而且食落又幾夾喎!鵝肝入口即溶,認真不得了🤤

Signature Crab Crepe +$88
充滿松葉蟹肉嘅卷,用班戟皮包住,而且係個面上面加上鮮味十足嘅三文魚籽,令食物質素提升不少😋

Beef Cheek Cavatelli
非常之軟腍嘅牛面頰肉配上菇類,食到相當濃郁嘅牛味,配上煙韌嘅手工扭指麵,無得頂呀👍

Usda Prime Ribeye
終於黎到主菜部分,牛扒🥩當然係冇得彈啦👍而且熟度煮得岩岩好☺️牛肉味濃郁而且配上新鮮即刨黑松露片!令味道昇華😋

Wild Catch Chilean Seabass
野生智利🇨🇱鱸魚肉質彈牙!而且唔腥!再配上爽口彈牙嘅魷魚🦑正👍

NYC Dessert Platter
黑櫻桃朱古力撻 及 New York cheesecake

朱古力撻相當之香濃嘅朱古力味👍而且撻皮十分脆😊

New York cheesecake充滿濃厚嘅芝士味,對於芝士控嘅小編黎講當然覺得非常之正啦😋

P.S. @mona.hqueen 食完正餐,係餐廳後仲有環境相當靚嘅小酒吧,同朋友去飲返兩杯傾吓偈都係唔錯嘅選擇😬
New York Cut 📍中環皇后大道中80號H Queen’s 2樓━在中環! 一週年限定優惠! 任食牛扒brunch只需 $388/pp!?從未想過在中環食brunch可以這麼抵食~ 重點是牛扒都可以Encore 飽上心口走~另外+90 mins wine package亦只需 +$128/pp champagne 同 red white wine 都有!若想飲酒 旁邊便是 @mona.hqueen 環境超好 可以小酌一杯~━🍞 BREAD▶︎ 今日麵包為佛卡夏 外脆內糯口感不錯 可以搭配蒜與牛油~好味指數:●●●●◯━🐮 CLASSIC BEEF TARTARE ▶︎ 擺盤幾漂亮! 牛肉他他搭配生蛋黃 攪拌均勻後搭配麵包脆片剛剛好~▶︎ 比起常見的和牛他他這裡的肉切得較為大塊 調味微帶胡椒味 搭配蛋黃口感更柔順 不愛吃生牛肉的媽媽亦覺得不錯!好味指數:●●●●◯━🦞 SI MAINE LOBSTER BISQUE▶︎ 很多料的龍蝦湯! 湯底順口且帶龍蝦鮮味▶︎ 龍蝦超彈牙 各種蔬菜也不錯~好味指數:●●●●◯━🥩 NEW YORK STRIP▶︎ 喜歡這款炭燒安格斯西冷🫶🏻 是剛好的med

New York Cut
📍中環皇后大道中80號H Queen’s 2樓

🍞 BREAD

🐮 CLASSIC BEEF TARTARE

🦞 SI MAINE LOBSTER BISQUE
▶︎ 很多料的龍蝦湯! 湯底順口且帶龍蝦鮮味
▶︎ 龍蝦超彈牙 各種蔬菜也不錯~

🥩 NEW YORK STRIP
▶︎ 喜歡這款炭燒安格斯西冷🫶🏻 是剛好的medium 有咬口卻不會難咬 肉香十足~
▶︎ 記得可以refill! 食肉獸可以來挑戰~

🍝 POMODORO PENNE
▶︎ 其中一款意粉為番茄長通粉 口味剛剛好 微帶番茄味與香料味~

🍝 A.O.P. CHITARRA
▶︎ 另外一款為蒜香橄欖油意粉 意粉口感是剛剛好的al dente 同樣很入味呢

🍰 NYC DAILY DESSERT
▶︎ 是日甜品為自家製芝士蛋糕與柚子雪芭 甜品也不敷衍!
▶︎ 巴斯克綿密不甜膩 搭配柚子雪芭更清爽解膩呢~
2024-10-09 511 浏览
開業1週年限定Dinner Menu✨華麗的套餐陣容追加Sommielier Wine Pairing😚🍾Ayala Brut N.V. 香檳入口清爽俐落,初時帶Grapefruit果香😙而後是焦香蜜糖,不會過甜🍞Bread Basket含Focaccia 及竹炭Baguette牛油及蒜頭兩種配料🧄🫓Hamachi & Salmon Ceviche油甘魚、三文魚帶香甜柑橘味🍊配紅菜頭、青瓜等蔬果🥒 用料豐富且擺盤精緻🦐NYC Classic Cocktail Prawns彈牙凍蝦搭上明太子汁醬很開胃擠上少許檸檬汁添清新果香🍋🥂Escudo Rojo Reserva Chardonnay酸甜度有恰到好處的平衡含馥郁果香,怡人討喜☺️🦆Pan Seared Foie Gras鵝肝豐厚香腴,口感綿密細膩😌面層無花果清甜可口🦀Signature Crab Crepe柔軟蛋皮包裹啖啖蟹肉😆有種點到即止又意無窮的餘韻🍝Beef Cheek Cavatelli牛面頰切粒,軟熟入味長通粉軟硬適中,調味得宜😋🍷Marques de Riscal Doca 2019透亮黑櫻桃色,口感柔和順滑很易飲味道帶橡木
開業1週年限定Dinner Menu✨

🍾Ayala Brut N.V. 香檳
入口清爽俐落,初時帶Grapefruit果香😙
而後是焦香蜜糖,不會過甜

🍞Bread Basket
含Focaccia 及竹炭Baguette
牛油及蒜頭兩種配料🧄

🫓Hamachi & Salmon Ceviche
油甘魚、三文魚帶香甜柑橘味🍊
配紅菜頭、青瓜等蔬果🥒 用料豐富且擺盤精緻

🦐NYC Classic Cocktail Prawns
彈牙凍蝦搭上明太子汁醬很開胃
擠上少許檸檬汁添清新果香🍋

酸甜度有恰到好處的平衡
含馥郁果香,怡人討喜☺️

🦆Pan Seared Foie Gras
鵝肝豐厚香腴,口感綿密細膩😌
面層無花果清甜可口

🦀Signature Crab Crepe
柔軟蛋皮包裹啖啖蟹肉😆
有種點到即止又意無窮的餘韻

🍝Beef Cheek Cavatelli
牛面頰切粒,軟熟入味
長通粉軟硬適中,調味得宜😋

🍷Marques de Riscal Doca 2019
透亮黑櫻桃色,口感柔和順滑很易飲
味道帶橡木桶陳釀的微妙風味☺️

🥩USDA Prime Ribeye
選用美國農業部認證的極佳肉眼❗️
切開焦香面層,裡頭呈現漂亮的粉紅色
入口是豐腴油脂和肉汁帶來的幸福🤤
嫩實肉質令人驚嘆🤩
雖說肉色甚raw,但完全不覺腥味!

🐟Wild Catch Chilean Seabass
野生鱸魚佐以濃郁茄汁和各式蔬菜🍅
鱸魚外皮薄脆,肉質則嫩滑鮮美
配菜還有小驚喜,是爽彈的魷魚🦑

🍰NYC Dessert Platter
🍫「黑櫻桃朱古力撻」綴以金箔凸顯貴氣
清甜櫻桃與濃厚朱古力相得益彰🍒
🧀「紐約芝士蛋糕」是經典味道
口感幼滑,很是討喜🥰
2024-10-09 378 浏览
中環抵食brunch $388 任食牛扒New York Cut 最新既一週年weekend menu 好抵食,$388就可以任食牛扒,鐘意飲酒既仲可以加 $128 90分鐘free flow~📍頭盤分別係龍蝦湯同牛肉他他,龍蝦湯質地偏濃稠唔係好稀,龍蝦味都好濃牛肉他他和牛他他微酸味道清新細膩,加埋生雞蛋令牛肉更為嫩滑~📍New York Strip( 可無限refill!) 好好食!肉質鮮嫩仲帶牛脂,而且餐廳用炭烤方式處理,牛肉有超濃炭烤香~我食一件已好飽 不過我覺得男仔係可以挑戰兩件!🤫 另外佢係會配兩款意粉,分別係蕃茄長通粉同蒜香意粉 我就比較鐘意後者 因為惹味好多~📍甜品兩件小檸檬撻,味道酸甜清新,檸檬cream順滑濃稠,加場蛋白霜好清新📍Free Flow Wine 有3 款揀:Chiaro Prosecco N.v.Wakefield Sauvignon Blanc 2023Wakefield Merlot 2023📍如有鐘意飲野,餐廳仲有間環境好靚嘅小酒吧,啱一大班朋友仔飲下酒傾吓偈架
中環抵食brunch $388 任食牛扒

📍頭盤

📍New York Strip( 可無限refill!)

📍甜品

📍Free Flow Wine
有3 款揀:

Chiaro Prosecco N.v.
Wakefield Merlot 2023

國慶黃金周長假踏入快將完結,本港餐飲及酒店業均指生意比預期好,認為股市暢旺及港人北上消費熱潮放緩對市道帶來正面作用。近日努力跑健身房的筆者在運動過後,亦不忘出外「覓食」。位於中環H Queen’s ( @hqueenshk ) 的 New York Cut ( @nycut.hqueen ) 是一間久負盛名的優質美式Steakhouse,嚴選8個國家 (國、澳洲、義大利、英國、西班牙、日本、阿根廷及韓國) 的頂級牛肉,菜單更會列明每塊牛扒的詳細資料,包括等級、部位、飼養方式、有否經過熟成等,讓你⼀目了然,再搭配自己喜歡的醬汁食用,延續經典紐約餐飲概念體驗。適逢開業⼀周年,為回饋客人的支持,店家特別推出限定「1st Anniversary Menu」,能以震撼價吃到Set Brunch (由10月5日開始,只限星期六日) 及Set Dinner (由10月7日開始) ,快跟筆者探個究竟!環境:✨「New York Cut」位於H Queen’s 2樓,地理位置非常方便熱鬧,能透過落地大玻璃飽覽鬧市景色。✨餐廳室內裝潢風格以雅致的復古美式風格為基調,木牆壁上掛有性感女神的藝術照片、大型水晶

環境:
✨餐廳室內裝潢風格以雅致的復古美式風格為基調,木牆壁上掛有性感女神的藝術照片、大型水晶燈、植物等,呈現低調優雅的品味,營造了好適合酌酒、品嚐料理的氣氛。
✨開放式廚房更能挑戰食客的視覺、嗅覺及味覺,增加用餐的趣味性。

服務:
✨職員態度友善溫柔,常面帶笑容,上菜速度配合客人進食節奏,極貼心!用餐時間非常充足。

筆者與米飯班主是日晚上享用了「1st Anniversary Dinner Menu」,每位$498起;愛酒的你記得不要放過「Sommielier Wine Pairing」,每位只需另加$188。

食物:
🍾 Sommielier Wine Pairing
✨3 glasses $188。
✨Ayala Brut N.V.:
來自法國,擁有呈明亮的淺稻草黃色,入口相對爽脆清澈,散發甜蜜的蜜糖多士、清新的西柚果香,叫人愉悅興奮!
✨Escudo Rojo Reserva Chardonnay 2022:
來自智利,中等酒體,淺嚐帶有點老派的礦物感,滲透成熟蘋果、檸檬、熱帶果實芬芳,亦有明顯的草本氣息。
✨Marques De Riscal Doca 2019:
來自西班牙,呈深紅寶石色,中等酒體,結合鮮明的肉桂、黑胡椒、溫和的甘草香氣,餘韻沉穩優雅,適合配搭牛扒、羊架。

🧺 Bread

✨酸種麵包、黑芝麻麵包配法國南部煙燻牛油。

🐟 Hamachi & Salmon Ceviche
✨以淡麗清甜的油甘魚及三文魚入饌,客人再隨心用叉子舀一大口,塗抹在炸餃子皮上同吃,蠻過癮。

🦐 NYC Classic Cocktail Prawns (+$48)

✨鮮甜爽彈的大蝦配生菜或麵包同吃,表現平穩。

🦆 Pan Seared Foie Gras

✨上菜時香氣撲鼻,鵝肝外層被煎至金黃,且帶微脆感,超級肥美嫩滑,入口即融,結合烘過的甜麵包,口感好不錯。

🦀 Signature Crab Crepe (+$88)

✨薄薄的班戟皮入包裹着一絲絲以人手從新鮮螃蟹拆下來的肉,故相當花工夫及時間,每一口都是充滿海鮮香味。

🍝 Beef Cheek Cavatelli

✨煙韌的手工扭指麵 (似迷你版熱狗),伴以軟腍味濃的牛肉面頰、味道醇厚的芝士汁,整體表現很好,非常滿足!

🥩 USDA Prime Ribeye

✨採用USDA Prime Ribeye,油花分布平均,口感爽彈帶少許嚼勁,牛肉風味濃厚,伴上新鮮即刨黑松露片,香氣十足,整體很不俗。

🐟 Wild Catch Chilean Seabass

✨野生捕獵的智利鱸魚肉質結實潤滑,魚氣息濃郁,伴以爽口的烤多魷魚、番茄和菜,充滿海洋氣息。

🍮 NYC Dessert Platter

✨芝士蛋糕:綿密濕口,表現很平穩。
✨朱古力批配車厘子:朱古力味濃厚,甜度相對低,但味道未見苦澀,容易入口,綴以紫紅色的清甜車厘子、金箔,賣相優雅好看又好吃。

後記:原來餐廳後設有另一間小酒吧 ( @mona.hqueen ) 環境美美的,適合情侶間約會或親朋好友間聚會,大家可留意哦!
2024-10-08 342 浏览
中環竟然都有all you can eat steak 位置方便而且為慶祝佢地一週年weekend menu以$388就食到3 course 而且可以無限追加牛扒加多$128仲可以享有90mins wine package 1st Anniversary NEW YORK STRIPALL YOU CAN EAT Weekend MenuFIRST COURSECLASSIC BEEF TARTARE牛肉他他上加上蛋黃令口感更濃稠牛肉他他軟腍又充滿嚼勁味道充滿牛香及蛋香配上脆多士口感更豐富MAINE LOBSTER BISQUE濃郁又豐富嘅龍蝦湯入口充滿濃郁龍蝦香加入烘香嘅薯仔。露筍。甘筍惹味得黎又增添一陣蔬菜嘅香甜感STEAKNEW YORK STRIP充滿炭香嘅牛扒肉質充滿肉嘅嚼勁 嫩腍無筋牛扒外層烤得香口而內裏充滿肉汁配上特製醬汁令牛香昇華PASTA牛扒另配嘅2款pasta同樣出色POMODORO PENNE 充滿蕃茄酸酸甜甜又帶點辣勁嘅Penne質感彈牙面且內外都充分地掛上蕃茄醬汁相當開胃又惹味A.O.P. CHITARRA口感更煙韌又充滿蛋香嘅CHITARRA簡單配以辣椒及
中環竟然都有all you can eat steak

配上脆多士口感更豐富

MAINE LOBSTER BISQUE
濃郁又豐富嘅龍蝦湯
入口充滿濃郁龍蝦香
加入烘香嘅薯仔。露筍。甘筍
惹味得黎又增添一陣蔬菜嘅香甜感

充滿咖啡香而且甜道控制得啱啱好
入口香滑又唔會太膩

Free flow wine package
3款特選酒配搭每一個course更有風味
CHIARO PROSECCO N.V.
WAKEFIELD MERLOT 2023

New York Cut後面仲有一間好值得去嘅bar mona.hqueen
最啱收工同朋友去飲返杯慢慢chat
午餐