2022-07-25 171 浏览
人氣日本牡蠣拉麵店位於中環歌賦街午市時份座無虛席所以要有心理準備要稍稍等待這日坐在bar檯位置地方夠寬敞所以坐得十分舒適日本小店就是貼心拉麵上台時附有花花圖案的濕紙巾並為每位食客預備好圍裙以防拉麵湯汁沾污到衣衫牡蠣拉麵有沾麵和湯拉麵選擇Foodamin這次選了牡蠣白湯拉麵拉麵即叫即煮端上時熱辣辣而且已聞到蠔湯的香郁拉麵附有一隻牡蠣、一塊叉燒並加上紫蘇花、青檸和生洋蔥碎作配料蠔湯非常非常濃郁香甜拉麵口感彈牙不會過淋或是過硬而且非常掛汁每吃一口都是濃厚的蠔味非常滿足不過牡蠣只有一隻略嫌有點到喉不到肺未夠過癮😅
人氣日本牡蠣拉麵店

牡蠣拉麵有沾麵和湯拉麵選擇
Foodamin這次選了牡蠣白湯拉麵
拉麵即叫即煮
端上時熱辣辣而且已聞到蠔湯的香郁
拉麵附有一隻牡蠣、一塊叉燒
並加上紫蘇花、青檸和生洋蔥碎作配料
蠔湯非常非常濃郁香甜
不過牡蠣只有一隻
略嫌有點到喉不到肺
未夠過癮😅
2022-07-21 134 浏览
知道依間同座銀係同一集團,更加期待。因為座銀係我嘅Top Three 拉麵店😎。朋友亦都話俾我知預咗要等位,所以趁今日放假我就早啲去。大概六點左右去到,都坐滿左八成。好幸運唔使排隊就食到😝我就叫咗牡蠣🦪白湯koeru ($158),等咗大概15分鐘左右就到啦,由餐盤到濕紙巾到刀叉都覺得店家真係一絲不苟。拉麵碗10分保溫,食麵最緊要熱辣辣先好食✅。碗麵嚟到最緊要飲咗個湯頭先,第一啖湯真係好正好似一萬隻蠔包圍住你個味蕾一樣,好濃稠🤤再試下啲面,比座銀嘅面更幼更彈牙,又掛湯。兩隻蠔亦好清甜,肥美。相反叉燒就有少少失望,比較柴而且唔香。另外我哋再加配咗煙燻蛋,果然煙熏味好香蛋味好濃。建議大家都要追加。總括而言,我覺得一試都無妨,或者下一次試下另外兩款,唔知會唔會有其他驚喜。缺點:食完拉麵後相對座銀較口渴,同埋已經開業幾個月,menu有酒叫但未有酒牌🤦🏻‍♂️

牡蠣沾麵 🫕🍜湯頭出奇地保持到豚骨同蠔汁既平衡!當中加入少許紫蘇、粉紅胡椒、洋蔥碎,令到你食到蠔既濃郁味道之餘,亦不會太過膩!而沾麵則用上平打麵,外形上不禁想起陝西的油潑扯麵!十分掛湯,亦有口感!沾麵湯內亦有角切豚肉,肉味香濃,有咬口!沾汁不會太鹹,亦都保持到溫度!牡蠣清湯 🍜 壓軸亦是私心推介必食既清湯拉麵!湯底是以100%鮮蠔熬成高湯,所以好香好清甜蠔味,亦帶少少回甘。加入牡蠣油及蠔豉碎原汁原味,濃郁甘香!配上日本蠔、叉燒、同蝦肉雲吞,十分豐富之餘,盡顯玩味!有一刻我以為自己食梗雲吞麵!真心higher than expectation,絕對不比沾麵遜色!清酒牡蠣 🦪 🍶日本牡蠣以高湯及清酒烹調,肉質鮮嫩多汁,味道清甜濃郁!size 亦都非常大,媲美美國桶蠔size! (記得飲埋個清酒湯)📍NEXT Shikaku中環歌賦街11號地舖11 Gough Street, Central
牡蠣沾麵 🫕🍜

牡蠣清湯 🍜

清酒牡蠣 🦪 🍶

📍NEXT Shikaku
中環歌賦街11號地舖
11 Gough Street, Central
2022-07-13 127 浏览
座銀同鯛白湯既姊妹店,有相當既信心保證😜 NEXT Shikaku 係以蠔湯底做主打,一行入餐廳已經聞到超香既蠔味!當日一心想去食沾麵~不過無供應🤷🏻‍♀️然後就揀左白湯拉麵🥹‣ 牡蠣白湯拉麵 「koeru」 ⋆ $158拉麵湯底超濃厚!簡直有沾麵湯底嘅濃郁感,佢係用蠔、豚肉同雞肉一齊熬,所以味道好豐富。另外仲有一件低溫慢煮叉燒同酒煮蠔,配料不過不失。拉麵質地比較有嚼口,質感有少少似linguine😂

‣ 牡蠣白湯拉麵 「koeru」 ⋆ $158
2022-07-11 154 浏览
今日星期五夜晚有個business 既酒會係中環要同個朋友去social下,咁個朋友就想食哩間好耐。先到先等位,地點係九如坊,平時都係經過食大排檔蕃茄麵多。哩間都算出名既拉麵,平時weekend經過都超多人排,今次我大約6:15左右到冇人排之餘仲有位,可惜要齊人先入得,我都係門口流晒汗等左個朋友15分鐘先入到。其實本人就真係唔太愛拉麵既,朋友叫到我都會試下既。等既期間睇到個menu其實只得三款,每款都要百幾蚊😱好多年前一蘭開既時候又係陪朋友去食,仲要排好耐都成舊水,而加百幾蚊係堅貴。但都會試下既。😋牡蠣白湯「koeru」$158牡蠣即蠔,其實都係睇個圖見另外果兩款唔多岩先食哩款,我地咁岩兩個都食白湯。得一粒蠔,超細啦,但係鮮甜既,但真係唔夠喉。另外有塊都算大同厚既慢煮叉燒,唔會好肥亦都好有咬口,唔會太淋或太硬,味道都唔錯。佢聲稱濃湯底係由牡蠣,豚,雞三種食物熬製而成,濃得黎唔會好利果隻感覺既,係清甜味,唔錯,而拉麵亦都係有質素果隻,不淋不硬,同個湯底好夾同入味,講真我疐係唔太愛食拉麵,但哩碗我係覺得好食既。但份量係少既。😋櫻木煙燻糖心蛋$15/本係好味既,但唔算好特別,係咁少餸既情況下

😋牡蠣白湯「koeru」$158

😋櫻木煙燻糖心蛋$15/本
係好味既,但唔算好特別,係咁少餸既情況下點都好味。但未食到好煙燻既感覺。

總括係好食,環境亦唔錯。如果坐到吧枱感覺更好。但價錢係貴既,但中環地區價錢服務食物質素都係咁上下要既價錢,但要食得飽就未必岩。我地食左一粒鐘左右,走既時候7點幾門口已經有成20人係度等緊位。唔想等就要早到。因佢唔算多位。

⭐️⭐️⭐️⭐️/5星滿

NEXT Shikaku (中環)
中環歌賦街11號地舖

#飲飲食食 #食好西 #周圍玩 #周圍食 #介紹返 #餐廳推介 #美食 #香港美食 #中環美食 #yummy #hongkong #hongkongfoodie #hkfoodie #hkfoodblogger #dinner
#nextshikaku #日本拉麵

中環呢間人氣拉麵店新開張,多人到人龍長長🧑🏻‍🤝‍🧑🏽作為Ode▽ 鯛白湯らーめん同座銀雞白湯的姊妹店,質素當然有保證。肚腩唔中意等,當然放工揼個骨再去啦😏夜晚9點基本上唔洗等😋人又少,可以好好享受😚比較中意食拉麵的肚腩豪不猶豫揀左牡蠣白湯拉麵,上得都幾快。配搭上好細心,因為附上青檸俾客人辟鯹🍋而麵上邊都有紫蘇花😍紫蘇特有的味道同花香🌸撈埋麵第一啖食落去真係不得了,雖然湯濃,但係味道好清新🌿抵讚。而牡蠣湯都有少少牡蠣碎,增加左麵嘅口感🍜麵身較軟,吸湯底嘅味道。最後再食埋粒超飽滿鮮甜嘅蠔😆🦪用左15分鐘就食曬啦😍但係肚腩食完第二日有d 肚痌~同埋店播的配樂節奏太快同埋有啲嘈,雖然想營造型格嘅感覺♣️(或者係想人快啲走啦😅)...但同精緻拉麵就有少少格格不入🧐如果呢種音樂去Mashi No Mashi 反而幾夾,呢度就有小小影響左食拉麵嘅節奏同心情。

2022-06-27
2022-07-08 121 浏览
Ramen from the Zagin Soba company is always the best. I have always loved the chicken soup and fish ramen. Therefore, I was very excited about the new oyster ramen. This soup is made with pork, chicken and oyster. It’s filled with so much oyster aroma. The noodles are delivered straight from Japan. They were fat and look like hofun, but is much chewier. They are best to adhere all the oyster broth to them. Their charsiu is slow cooked and have distinct grilled flavors on the outside, while the oyster is very fresh. It’s taste was on the briny side. This ramen is definitely one of the best!
2022-07-06 107 浏览
同集團嘅 座銀 雞湯拉麵 de 鯛白湯 魚湯拉麵 都好好食, 決定試下呢間集團嘅新開嘅蠔湯拉麵。 鋪頭就係座銀隔離, 好多人排隊, 見到個侍應配備排隊嘅人嘢飲, 其實都好貼心。 加埋糖心蛋食真係好好食 試曬三碗麵, 覺得清湯最好食, 其他都唔錯。 啲蠔好滑好大隻, 可惜得一粒, 湯底充滿蠔湯同海鮮味, 清湯更能使出蠔嘅鮮味, 加埋糖心蛋食真係好好食 ,但本身唔係食蠔嘅愛好者, 係我心目中:  座銀> de 鯛白湯> NEXT Shikaku, 不過呢間集團真係有品質保證。 侍應服務好, 食拉麵仲有圍裙畀埋你。
侍應服務好, 食拉麵仲有圍裙畀埋你。
2022-06-29
中環歌賦街呢邊屹立幾間出名又好食嘅拉麵餐廳,今次嚟到呢間座銀集團新開嘅Next Shikaku,主打牡蠣湯底,蠔精唔可以放過!******************************❣️牡蠣白湯(koeru)白湯嘅湯底由牡蠣、豚肉同雞熬煮而成,非常濃郁🤪 加入咗少少嘅紫蘇碎、爽甜洋蔥,令到湯底濃而不膩。牡蠣鮮甜大粒。慢煮叉燒厚切,但我就覺得慢煮完再燒下外層會更好。拉麵嘅種類比較少見,係扁身種類,掛湯而爽口😚 ******************************❣️櫻花木煙燻糖心蛋另外加咗錢要咗隻煙燻溏心蛋,唔似出面拉麵鋪溏心蛋嗰種甜嘅醬油味,反而有淡淡的煙熏味!
❣️牡蠣白湯(koeru)
牡蠣白湯

❣️櫻花木煙燻糖心蛋
牡蠣白湯
講起我最喜愛拉麵 座銀雞白湯一路都喺榜首同集團嘅鯛白湯亦喺頭三甲😚知道集團開咗大阪過江龍新店 fans表示興奮Um其實我唔食蠔🥹但會食有蠔味嘅嘢(打完自己都覺得好笑所以粒大蠔扔咗比個fd 下面唔會有粒蠔嘅食評🫠🤍牡蠣白湯「koeru」($158) | Rating: 8.3/10湯底以牡蠣 雞同豬三合一熬製我呢啲接受唔到全牡蠣清湯嘅 揀呢款啱啱好湯底濃稠 甫入口會飲到蠔嘅鮮 之後係雞味比較出湯底有啲搗碎嘅蠔肉 為麵條增添口感用咗呢種扁闊麵 軟硬適中 但個人都係鍾意傳統嘅麵多啲配料除咗蠔 仲有塊慢煮叉燒 唔係特別軟腍 不過不失幾欣賞嘅係其他toppings 洋蔥粒 青檸 木之芽 同紫蘇花令碗麵清新咗唔少 紫蘇花嘅味道亦幾獨特 🤍櫻木煙燻溏心蛋($15) | Rating: 9/10生熟度恰到好處 溏心效果好好!超濃郁嘅煙燻味 又唔會蓋過蛋香$15嚟講cp值超級高 要加!!.整體嚟講 一如既往地出水準之作只係呢個價錢 份量又唔多 抵唔抵試就自行斟酌了🥹

講起我最喜愛拉麵 座銀雞白湯一路都喺榜首
同集團嘅鯛白湯亦喺頭三甲😚
知道集團開咗大阪過江龍新店 fans表示興奮
Um其實我唔食蠔🥹
但會食有蠔味嘅嘢(打完自己都覺得好笑
所以粒大蠔扔咗比個fd 下面唔會有粒蠔嘅食評🫠

用咗呢種扁闊麵 軟硬適中 但個人都係鍾意傳統嘅麵多啲
配料除咗蠔 仲有塊慢煮叉燒 唔係特別軟腍 不過不失
令碗麵清新咗唔少 紫蘇花嘅味道亦幾獨特

🤍櫻木煙燻溏心蛋($15) | Rating: 9/10
生熟度恰到好處 溏心效果好好!
超濃郁嘅煙燻味 又唔會蓋過蛋香
$15嚟講cp值超級高 要加!!
整體嚟講 一如既往地出水準之作
只係呢個價錢 份量又唔多 抵唔抵試就自行斟酌了🥹
2022-07-02 103 浏览
座銀旗下的新品牌,出品一如既往的有保證。午飯過後的時間已不見人龍的蹤影,可以直接入座實在是幸運。店家的餐目非常簡單,只有2款拉麵和1款沾麵,而沾麵總是很快就沽清。我和朋友都點了牡蠣白湯拉麵,一送上來已經聞到香濃的海洋氣息。店員簡單介紹享用方法。先呷一口湯,隨即感受到大量牡蠣煮熬而成的精華,非常鮮味,也不會出現不新鮮的海鮮常見的腥味;麵條幻滑,掛湯力也高,是我喜歡的那種。只是廣島牡蠣只有一隻,略嫌不夠。總括來說,整碗拉麵都在水準以上,品質很高,價錢上可能略略有點over price,但確實是值得一試。

牡蠣白湯拉麵
牡蠣白湯拉麵
2022-06-30 117 浏览
近排好多人分享呢間新開嘅蠔拉麵,行咗中午時間真係好多人排隊,我同朋友十二點黎到都排左差唔多九個字。一入到去座位唔多,加上又啱啱開,都明白點解要等咁耐。拉麵望落份量唔大,另外我哋加咗一隻煙燻蛋。第一啖飲落去個湯頭就有濃厚既蠔味,而佢上面既蠔係岩岩好熟,嫩滑鮮甜。雖然只係有一片叉燒,不過份量就啱啱好,唔會太膩。至於煙燻蛋,煙燻香味濃郁,必試!
午餐
2022-06-24 146 浏览
NEXT Shikaku(上環)✨✨✨✨✨✨✨最近新開的人氣拉麵店,是大家熟悉的座銀雞白湯拉麵的姊妹分店,以蠔為主題,只賣3款拉麵,有蠔清湯、白湯及沾麵湯。預料之中,需要排隊等位,等了大概15分鐘左右入座。店內是以石屎牆石磚搭原木,走型格調,開廚設計讓客人可以觀賞廚師製作拉麵的過程。✨✨✨✨✨✨✨評分:🍩🍩🍩1/2(out of 5🍩)1. 牡蠣白湯拉麵 - 網上評價較高的一款,湯頭以蠔、豚肉及雞肉烹製而成,加上一大塊叉燒、一件小肥蠔、白洋蔥粒及筍絲,賣相精美。喝第一啖湯覺得湯頭帶有蠔的甜味,相當濃郁,但之後感覺豚骨湯味道開始搶咗蠔味,感覺是傳統特濃豚骨拉麵,後續味道比較單調,幸有白洋蔥的甜味中和膩感。而配菜蠔及慢煮叉燒則沒什麼特別,蠔似是開水白烚煮熟,所以最好浸湯一陣才吃比較好。拉麵質地偏扁軟硬適中。只是個人覺得碗麵特濃縮的帶點膩。2. 櫻花木煙薰糖心蛋 - 軟糯的日本蛋被煙薰過後,入口除了蛋黃香又滲出淡淡煙薰香氣,好味😋整體個人覺得蠔的味道算突出,🍜湯頭一次過嚐到蠔及豚骨湯味道,蠔控必然要試,重口味朋友亦可一試濃縮版拉麵🍜🌟 另一款蠔沾麵是每天限量推出的,麵底有別於普通拉麵,是特製
NEXT Shikaku(上環)

✨✨✨✨✨✨✨

評分:🍩🍩🍩1/2(out of 5🍩)

🌟 另一款蠔沾麵是每天限量推出的,麵底有別於普通拉麵,是特製的長方形平打麵,目的是掛到最多湯汁,想試嘅朋友一定要趁早!

地址:
NEXT Shikaku
中環歌賦街11號地舖(近上環地鐵站A2出口)
營業時間:
星期一至二、四至日 11:30-22:00
櫻花木煙薰糖心蛋
2022-06-10
櫻花木煙薰糖心蛋
2022-06-13 1000 浏览
(*ฅ́˘ฅ̀*)♡┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈座銀新店-牡蠣🦪拉麵🍜🥰好有驚喜琴晚同朋友係中環食飯 去左座銀新店✨原本朋友想食沾麵原來一日只賣15碗 咁岩果日仲得一位師父 唯有下次早啲去食🙈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈新店環境走型格風,燈光都係暗暗地~裝修用心同舊式拉麵店不同呢而且一樣開放式廚房,一樣可以欣賞師父整麵過程🤣┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈𐂐 ⠜牡蠣白湯 こえる (4.5/5)Koeru 在日文的意思是超越~店家稱這碗拉麵是超越了單吃蠔的感覺湯底由牡蠣,豚,雞三合熬煮而成白湯底。非一般牡蠣湯可以媲美。┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈唔中意食蠔既我表示,本來無乜期待🙈點知出乎預期嘅好食😳湯底同雞白湯一樣濃厚,而且掛湯成碗湯都可以飲🤩每一條麵都掛滿湯汁 真係好正 而且入面仲有一啲蒜頭粒同蘆筍 份量都幾多✨而主角蠔係廣島蠔,大粒又飽滿 對於唔中意食蠔既我竟然都覺得好食!難得呀💫除咗蠔仲有塊肉 都係好淋 幾好┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈𐂐 ⠜櫻木煙燻糖芯蛋 (3.5/5)同舊店座銀一樣味道🤣🤣每次必嗌┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈
(*ฅ́˘ฅ̀*)♡
座銀新店-牡蠣🦪拉麵🍜
🥰好有驚喜
琴晚同朋友係中環食飯 去左座銀新店✨
原本朋友想食沾麵原來一日只賣15碗
咁岩果日仲得一位師父 唯有下次早啲去食🙈
┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈
而且一樣開放式廚房,一樣可以欣賞師父整麵過程🤣

┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈
𐂐 ⠜牡蠣白湯 こえる (4.5/5)
Koeru 在日文的意思是超越~

┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈
唔中意食蠔既我表示,本來無乜期待🙈點知出乎預期嘅好食😳
湯底同雞白湯一樣濃厚,而且掛湯
而主角蠔係廣島蠔,大粒又飽滿
┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈
𐂐 ⠜櫻木煙燻糖芯蛋 (3.5/5)
同舊店座銀一樣味道🤣🤣每次必嗌
  • 牡蠣白湯
特別推薦大家✅牡蠣白湯「koeru」✅牡蠣清湯「ikasu」《牡蠣白湯「koeru」》好驚艷‼️超好食‼️個湯底係用蠔、豚、雞熬製😍,有好濃蠔味🦪🦪,但唔會覺得好咸或者食幾啖就好膩湯面有隻極肥美嘅蠔,隻蠔超正、好濃蠔味🤤,入面仲有好多汁💦,加埋蠔湯麵一齊食,好好食呀😭碗湯裏面仲有蠔碎,增加咗個口感同蠔味,正🤩d麵比一般嘅扁,軟硬適中,好掛湯🍜👍🏻配料方面,d荀好嫩好甜☺️,不過慢煮叉燒就正正常常la😌💰$158《牡蠣清湯「ikasu」》呢一款個湯比較清甜,蠔味明顯冇咁濃,唔係蠔嘅fans可以試呢一款😌麵質就同上面一樣,配料都係有蠔碎、筍、慢煮叉燒,係多咗兩隻雲吞🦐,幾特別落雲吞,都幾好食😂整體嚟講,牡蠣清湯都值得一試,不過就唔會有驚艷嘅感覺🤫💰$158*3間之中,依個蠔拉麵係最新🦪,依家排隊都係最長嗰條,食完會覺得值得😭,不過太熱就唔好去癲😂**我哋weekend 1220去到已經排晒隊,1255先有位,不過我哋食完出去,1325仲長龍🙂***鯛、雞、蠔三間,三間都好好食,不過要揀最好,我哋會覺得牡蠣白湯「koeru」係最好食👍🏻👍🏻👍🏻,特別得嚟又整得好食😋
特別推薦大家
✅牡蠣白湯「koeru」
✅牡蠣清湯「ikasu」

《牡蠣白湯「koeru」》
碗湯裏面仲有蠔碎,增加咗個口感同蠔味,正🤩
d麵比一般嘅扁,軟硬適中,好掛湯🍜👍🏻
配料方面,d荀好嫩好甜☺️,不過慢煮叉燒就正正常常la😌
💰$158

牡蠣清湯「ikasu」

《牡蠣清湯「ikasu」》
整體嚟講,牡蠣清湯都值得一試,不過就唔會有驚艷嘅感覺🤫
💰$158

牡蠣白湯「koeru」
牡蠣清湯「ikasu」