2018-05-09 371 浏览
由於朋友十分喜愛食西餐,同為左慶祝佢考哂試,今次一齊搵好西食好西今次黎到呢間餐廳有2層,每層地方唔係太大,所以每個位都好闊落,無壓逼感。同朋友被安排係上層坐,成個環境就係甘有feel。我地每人都叫左個set dinner生蠔大隻,偏鮮甜同爽口。平時食開既生蠔海水味偏重,呢隻反而食得出好鮮甜沙律唔撈唔知有甘多吞拿魚,需然我唔太食吞拿魚,但都食得出幾新鮮,朋友佢不斷食不斷讚黑松露花膠燉湯湯底用雞去煲,仲話煲左幾日先再放花膠去燉蕃茄蘋果蟹肉湯唔係用蕃茄蓉架!足料無味精蟹肉好多好有口感,但蘋果就唔係幾食到海鮮鮑魚酥酥入面夾左蝦肉魷魚呢d海鮮再加上鮑魚汁變到好香。酥皮鬆脆,牛油味重。青檸雪葩係for我地清口腔食主菜有yogurt同青蘋果,食落好fresh。不過如果少d蘋果,多d yogurt 就好香橙法國鴨胸用6,70度慢煮,鎖水份令到肉唔乾身。澳洲頂級牛柳配法國鴨肝鵝肝聽得多,鴨肝第一次聽同食。本身對肝臟無咩好感。但呢到既鴨肝又比我想像中好食。牛柳同鴨肝好夾,牛柳亦都好嫩同多汁基本上呢間餐廳既海鮮都好新鮮,加上服務都唔錯,食物份量足夠亦唔會因爲太多而食唔哂浪費左。環境舒適,背景音樂都唔會太大聲

同朋友被安排係上層坐,成個環境就係甘有feel。

我地每人都叫左個set dinner

生蠔

沙律

黑松露花膠燉湯
湯底用雞去煲,仲話煲左幾日先再放花膠去燉

唔係用蕃茄蓉架!足料無味精
蟹肉好多好有口感,但蘋果就唔係幾食到

酥入面夾左蝦肉魷魚呢d海鮮
再加上鮑魚汁變到好香。
酥皮鬆脆,牛油味重。

青檸雪葩
係for我地清口腔食主菜

香橙法國鴨胸
用6,70度慢煮,鎖水份令到肉唔乾身。

澳洲頂級牛柳配法國鴨肝

環境舒適,背景音樂都唔會太大聲而影響到食客人傾計,十分適合情侶黎食
2018-05-05 324 浏览
浪漫從來不是情侶💑的專利,好友之間也可以的。今晚同相識很多年的好朋友一起慶祝生日。我們選擇了兩個set Dinner,分別係火灸A5和牛配牛乾菌意大利飯+澳洲頂級牛柳配法國鴨肝。套餐包括有餐前小食、湯、前菜、甜品等等。煙三文魚凱撒沙律平時不太喜愛凱撒沙律,不過今晚二選一,被選中的是凱撒,充足的秘制沙律醬,大大片煙三文魚,好味。夏威夷香蔥吞拿魚紅蝦沙律中西合璧的沙律,味道非常特別,新體驗。蕃茄蘋果蟹肉湯湯材料被煲成溶,酸酸甜甜,朋友很喜歡。黑松露花膠燉湯眼見塊花膠會唔會太大塊呢?😂這碗湯好適合period 完既朋友,保保身!湯清而不淡,有濃濃黑松露味。海鮮鮑魚酥真心好好食,食完會想encall!青檸雪芭雪芭像飲完紅酒被需要的水一樣,沖淡口腔然後再品嚐其他美酒佳餚,不過它與水不同之處是精美,美味,甜酸而又fresh。澳洲頂級牛柳配法國鴨肝今晚主場,頂級牛柳,7成熟的肉質帶有少少紅,肉質鮮嫩,一D都唔硬,仲好JUICE。火灸A5和牛配牛乾菌意大利飯重頭戲慣常在後,試和牛前先享受視角較果,再食入口即溶和牛,意大利飯介乎熟與未熟之間,但又唔會有生既感覺。蕉糖咖啡慕絲桂花糕P.S. 特別要贊侍應貼

煙三文魚凱撒沙律

夏威夷香蔥吞拿魚紅蝦沙律
中西合璧的沙律,味道非常特別,新體驗。

蕃茄蘋果蟹肉湯
湯材料被煲成溶,酸酸甜甜,朋友很喜歡。

海鮮鮑魚酥
真心好好食,食完會想encall!

火灸A5和牛配牛乾菌意大利飯

蕉糖咖啡慕絲

桂花糕

P.S. 特別要贊侍應貼心既服務質素。
Otto 一個特別的名字,令我聯想到某牌子的按摩用品,所以當我看到原來有間法國餐廳的食評,用了同一名字,好奇之下,自然會留意一下吧。這間餐廳曾經得了三年米芝蓮推介食肆和法國藍帶飲食學院推薦餐廳,既然獲得這麼多推薦,想必差不到那裡,今晚終於訂了位一試。這𥚃有二層,16樓燈光比較光猛,17樓燈光就好有情調,我們被安排17樓入座,旁邊還有一個酒吧。晚餐價錢由$498至$698,包括小食、湯、前菜、主菜、甜品、餐茶。另外現在有個推廣活動,讚好Facebook 可以每位送一客吞拿魚他他。我們當然讚了👍吞拿魚他他,雖然是送的,不過質素毫不馬虎,吞拿魚非常新鮮,配上的餅乾,令到口感軟中帶脆,美味可口。小食:是法國的鑽石💎生蠔,味道爽甜而鮮味,是極品生蠔👍👍👍👍湯:蕃茄蘋果蟹肉湯,黑松露花膠燉湯。蕃茄蘋果蟹肉湯,蕃茄的酸味,蘋果的爽甜味,蟹肉的鮮味,交織著一篇動人的旋律,每一匙湯,都有蟹肉在𥚃,對於我太太,她覺得説不出的感動在其中。黑松露花膠燉湯,上枱時,侍應說是用雞來燉湯。這個湯的味道和中式燉雞湯,味道差不多。至於厚厚的花膠,咬落煙靭中帶點腍,滋味非常。唯一特別之處,廚師採用黑松露,這個經常出現在西

湯:蕃茄蘋果蟹肉湯,黑松露花膠燉湯。

黑松露花膠燉湯,上枱時,侍應說是用雞來燉湯。這個湯的味道和中式燉雞湯,味道差不多。至於厚厚的花膠,咬落煙靭中帶點腍,滋味非常。唯一特別之處,廚師採用黑松露,這個經常出現在西餐中的貴價食材,出現在一個燉湯內,好像為這個湯,起了畫龍點睛的作用。

前菜:海鮮鮑魚酥和青檸🍋雪芭。
海鮮鮑魚酥,鮑魚炆煮得好入味又腍身,配合海鮮蓉再加酥餅,我兩口吃完,好味道到,簡直天作之合。

青檸🍋雪芭,本來看餐牌時,不明白為何在主菜前安排雪芭,原來這個青檸🍋雪芭,有開胃和清味蕾作用,就憑這點可以體驗廚師👨‍🍳的貼心服務。

主菜:海鮮拼盤伴蟹肉蕃茄多士,澳洲頂級牛柳配法國鴨肝。海鮮拼盤伴蟹肉蕃茄多士,海鮮有蝦、鱸魚、帶子。
蝦是西班牙紅蝦,獨有的鮮味,令人一試難忘。
帶子是很難煎得好,煎得耐就太熟,會帶點靭,廚師👨‍🍳這方面處理得非常好,熟中帶軟,而軟中帶鮮。
鱸魚大大件,魚皮煙煙靭靱,肉質鮮味。
蟹肉蕃茄多士,兩片麵包夾著大量蟹肉和蕃茄,每一口都是蕃茄和蟹肉,美中不足是油膩感重了一點,可能因為要用油來煎多士,如果油少些和麵包乾些仲好味。

澳洲頂級牛柳配法國鴨肝,鴨肝沒有鵝肝的脂肪這麼肥膩,而味道差不多,我比較喜歡鴨肝的香脆軟滑。
牛柳外表微焦,內外軟嫩腍身,肉汁非常豐富。

餐飲:咖啡☕️,非常濃郁,值得一提,淡奶的瓶經過加熱,所以加在咖啡中,都沒有影響溫度,這個安排非常鍋心❤️

甜品:綠茶木糠布丁🍮,桂花果凍。
綠茶木糠布丁,淡淡的綠色味道,加在木糠布丁,味道新穎。

桂花果凍,甜味適中。
一邊吃甜品,一邊飲咖啡,真是人生一大享受。

總括:環境舒適,服務到位,價錢適中,期待下次再嘗試其他食物。

2018-05-03 278 浏览
朋友話帶我食好西,帶左我去Otto Restaurant 餐廳有兩層,我同朋友先係16樓出,再行樓梯上17樓。上到去,餐廳環境優雅,富有情調朋友訂左枱,所以我地被安排坐最入既枱,枱後面有一幅白色牆身,仲放左啲得獎獎狀我地隔離張枱都整理得好整齊乾淨我地一坐低就俾塊雲石枱墊所吸引紋理清晰,摸落好冰涼。而且張枱本身都係雲石黎,餐具齊全,仲有杯暖既檸水侍應仲幫埋我地舖餐巾,好貼心侍應先送黎麵包,個麵包籃入面仲有附上一張卡,講明麵包係用米粉麵團整既,而米粉麵團其實係一種營養價值高既稻米麵包好鬆軟,而且仲有黑松露牛油配添丫今晚order左2個set dinner。餐前小食有煙三文魚凱擻沙律。三文魚煙薰得剛好,沙律醬將味道昇華除左個醬好味之外,麵包粒都好吸引我地,夠脆又香口夏威夷香蔥吞拿魚紅蝦沙律呢個前菜完全係另一種風格!吞拿魚粒新鮮,冇筋,紅蝦大隻,疏菜新鮮,粟米好甜我好欣賞呢間餐廳既湯!番茄蘋果蟹肉湯,呢個湯冇得輸,個湯好濃郁,而且蟹肉既份量十足,啖啖都係蟹肉黎,好味另一個湯好補架!係黑松露花膠燉湯,呢個湯真係放左花膠架,飲落個口有小小黏,證明真材實料海鮮鮑魚酥估唔到係原隻鮑魚上,鮑汁再加海鮮肉
朋友話帶我食好西,帶左我去Otto Restaurant

餐廳有兩層,我同朋友先係16樓出,再行樓梯上17樓。

上到去,餐廳環境優雅,富有情調

我地隔離張枱都整理得好整齊乾淨

我地一坐低就俾塊雲石枱墊所吸引
紋理清晰,摸落好冰涼。

而且張枱本身都係雲石黎,餐具齊全,仲有杯暖既檸水

侍應仲幫埋我地舖餐巾,好貼心

麵包好鬆軟,而且仲有黑松露牛油配添丫

今晚order左2個set dinner。
餐前小食有煙三文魚凱擻沙律。
三文魚煙薰得剛好,沙律醬將味道昇華

除左個醬好味之外,麵包粒都好吸引我地,夠脆又香口

夏威夷香蔥吞拿魚紅蝦沙律
呢個前菜完全係另一種風格!
吞拿魚粒新鮮,冇筋,紅蝦大隻,疏菜新鮮,粟米好甜

我好欣賞呢間餐廳既湯!

另一個湯好補架!

海鮮鮑魚酥
估唔到係原隻鮑魚上,鮑汁再加海鮮肉,加埋餅底,食落特別得黎又夾

青檸雪芭
食到呢度,本來已經好飽,但一食呢個就變到好開胃,青檸味好濃,仲有兩塊青蘋果,酸酸味味,好醒胃。

海鮮拼盤伴蟹肉番茄多士
呢樣主菜都幾考巧夫,要逐樣整,係好特別既主菜。
帶子鮮甜,魚好滑,蝦爽口

多士外脆內軟,中間仲包左啲蟹肉

澳洲頂級牛柳配法國鴨肝
牛柳幾成熟係廚師發板,但煎出黎個效果我又幾滿意,因為牛柳肉粉嫩多汁

鴨肝,鵝肝就食得多,鴨肝就第一次食,雖然食落個質感同鵝肝係相似既,但個味道好唔同,鴨肝會帶少少鴨既羶味,可能未必啱所有人食

薯蓉有啲薰過既煙肉粒,蔥花,忌廉,口感豐富。

以下呢兩個是日甜品整得好唔錯

先係杞子桂花糕,味道好清新,又唔會太甜。

綠茶木糠布甸都好正

餐茶都唔錯。

總結,感受到廚師既用心同創意,食落每道菜都充滿驚喜,好滿足既一餐
2018-04-18
2018-04-26 4144 浏览
上一篇文章說過要在三月份讓男友盡情當個法國佬。試過大坑的法式餐廳後今天在銅鑼灣覓食。Otto Restaurant。裝修簡潔,分別有上下兩層。下層用上長桌方便多人眾會或家族聚餐。走過長樓梯後,上層是兩人座位,適合情侶使用。餐廳環境有8分(10分滿分),以一家浪漫唯美的法國餐廳來說絕對是做到本份。燈光微黃而暗,一進去已感受到濃厚的羅曼蒂克。但冷氣太大,坐下不久已需要穿上外套....眼看旁邊的女客人還要借朋友衣服麵包非常鬆軟,而且餐廳好貼心,放置卡片作介紹。😂讓我不自覺想起在公園的植物....男朋友略嫌這大蝦沙律有太鹹,他一直向我反映其實用黑醋會更好。反而我覺得餐廳用日本刺身豉油很特別,而且蝦和吞拿魚都夠新鮮,配上生菜一起咀嚼,其實味道剛剛好。芝麻也作了一個小點綴。樣貌似足龍蝦湯。蕃茄味很重,每口都是蕃茄蓉和蟹肉絲(足料)。可惜的是蘋果味完全被蕃茄的濃郁所覆蓋掉。這有點失望。但蟹肉和蕃茄作配搭也滿為清新。法國菜中有燉湯是種創新。花膠大大塊,黑松露是靈魂調味,但絕不鋒芒太露...湯應該是用上冬菇慢慢燉成,顏色深而香。這碟海鮮鮑魚酥絕對要大讚。酥皮脆到停不了口。鮑魚一口咬下.....法國的美食
上一篇文章說過要在三月份讓男友盡情當個法國佬。
試過大坑的法式餐廳後今天在銅鑼灣覓食。

走過長樓梯後,上層是兩人座位,適合情侶使用。
燈光微黃而暗,一進去已感受到濃厚的羅曼蒂克。

煙三文魚凱撒沙律

夏威夷香蔥吞拿魚紅蝦沙律
芝麻也作了一個小點綴。
蕃茄蘋果蟹肉湯

可惜的是蘋果味完全被蕃茄的濃郁所覆蓋掉。這有點失望。
但蟹肉和蕃茄作配搭也滿為清新。
黑松露花膠燉湯

法國菜中有燉湯是種創新。
花膠大大塊,黑松露是靈魂調味,但絕不鋒芒太露...
湯應該是用上冬菇慢慢燉成,顏色深而香。
海鮮鮑魚酥
這碟海鮮鮑魚酥絕對要大讚。酥皮脆到停不了口。
鮑魚一口咬下.....
青檸雪葩 Lime Sorbet
法國的美食概念其實很令人作借鏡,在進食的過程中為食客帶來一個中場休息。
讓味蕾回到最初的起點。青檸雪葩 Lime Sorbet 清爽你的口腔。
用上青蘋果青檸...又是一個大特突破。
澳洲頂級牛柳配法國鴨肝
千真萬碓是鴨肝。
(其實現在很多餐廳都開始使用鴨肝啦,老實說鴨肝和鵝肝味道、肥厚度、油潤度、可口度都相當相近。直逼真假可亂。) 牛柳很軟,炭燒味有點過頭了,不過肉質甜,要五分熟就真的五分。廚師夠水準。
海鮮拼盤配蟹肉番茄多士
這份多土裡面都是蕃茄,個人覺得份量太多了反而有點膩。
帶子、蝦跟魚柳每款海鮮都只有一件,如果海鮮份量增加,多土減半會更好。
對我來講用蟹肉蕃茄多土做主食是很創新的,看來餐廳都非常有爆發力。
這點很應該大讚呢。
Daily Dessert
Daily Dessert 是抹茶木糠布甸及桂花糕。
OTTO又一中式食物 ,桂花很清香真的好像把花都吃下肚。
唯一不足的是抹茶木糠布甸有點怪怪的,抹茶味道不夠,而且木糠配上抹茶有點藥水味...
很多人說OPENRICE出現了很多打手... 也有人說OPENRICE的食評已不值一看。
但我覺得沒有一間餐廳是完美的,很多正評當然是因為餐廳有可取之處,食物也有質素。
我們這些食家們多給他們鼓勵,老實給他們建議,不是更好嗎?
我那麼欣賞OTTO是因為他們除了食物之外還會注意到食客感受...
最後結帳時店員還熱情地問我們感覺如何

真的很喜歡這裡。
2018-04-17
青檸雪葩 Lime Sorbet
海鮮拼盤配蟹肉番茄多士
2018-04-25 226 浏览
男朋友今年周年紀念終於識訂枱,帶我去食好西。去之前仲話要畀個驚喜我,唔肯講係咩餐廳。去到先知原來係高級法國餐廳!一入到已經見到一條旋轉樓梯, 整間餐廳裝修華麗, 好適合跟情侶一齊渡過浪漫的夜晚。餐牌侍應等我們安頓好就送上餐前麵包,麵包口感鬆軟但不會充滿空氣,口腔係滿滿小麥香味。原來麵包由米粉整成,好新奇!米麵包的營養價值比普通麵包高,亦都較低卡路里,呢個餐前包都令人感到十分窩心!到了餐前小食我叫了煙三文魚凱撒沙律煙三文魚略帶微咸,與微酸的沙律互相配合,味道沒有讓人失望。男朋友叫了夏威夷香蔥吞拿魚紅蝦沙律吞拿魚切成小件放入沙律中,紅蝦刺身則新鮮大件,配上獨特的醬汁,雖然並非像普通沙律一樣用常見的沙律醬,但配合起來,微咸的沙律也讓人喜愛。我點了黑松露花膠燉湯作為餐湯, 味道濃郁,飲咗幾啖後,馬上感受到嘴邊充滿了膠質,有種立痴痴嘅感覺,湯裡材料一定好足! 最驚喜係雞湯中有一塊大花膠,而花膠底暗藏了一大片黑松露, 令雞湯的味道更加可口,提升了鮮味。至於男朋友的番茄蘋果蟹肉湯十分清甜,酸味不重,尤其加入蘋果蓉及蟹肉後,令蕃茄的甜味更突出,而且濃度的湯飲落去有口感,同時又唔會令人感覺到膩,反而有種
男朋友今年周年紀念終於識訂枱,帶我去食好西。
去之前仲話要畀個驚喜我,唔肯講係咩餐廳。
去到先知原來係高級法國餐廳!

餐牌

侍應等我們安頓好就送上餐前麵包,

麵包口感鬆軟但不會充滿空氣,口腔係滿滿小麥香味。
原來麵包由米粉整成,好新奇!
米麵包的營養價值比普通麵包高,
亦都較低卡路里,
呢個餐前包都令人感到十分窩心!

到了餐前小食

我叫了煙三文魚凱撒沙律
煙三文魚略帶微咸,與微酸的沙律互相配合,
味道沒有讓人失望。

男朋友叫了夏威夷香蔥吞拿魚紅蝦沙律

吞拿魚切成小件放入沙律中,
紅蝦刺身則新鮮大件,配上獨特的醬汁,
雖然並非像普通沙律一樣用常見的沙律醬,
但配合起來,微咸的沙律也讓人喜愛。

我點了黑松露花膠燉湯作為餐湯,
味道濃郁,飲咗幾啖後,馬上感受到嘴邊充滿了膠質,
有種立痴痴嘅感覺,湯裡材料一定好足!
最驚喜係雞湯中有一塊大花膠,而花膠底暗藏了一大片黑松露,
令雞湯的味道更加可口,提升了鮮味。

至於男朋友的番茄蘋果蟹肉湯十分清甜,酸味不重,
尤其加入蘋果蓉及蟹肉後,令蕃茄的甜味更突出,
而且濃度的湯飲落去有口感,
同時又唔會令人感覺到膩,反而有種清爽的感覺。

到了前菜
海鮮鮑魚酥
酥底鬆脆及帶點甜甜的味道,
而酥底上則放滿魷魚肉及一隻小鮑魚,
一口咬下去海鮮的味道佈滿口腔,
而酥底的甜味的配合則帶出了新的味道。

甜品是青檸雪葩, 這款小甜品是用以消除口腔的味道,並品嘗下一道菜,
酸酸甜甜的味道讓我諗起乳酸,
而杯底的青蘋果粒加上原味乳酪,令我胃口變得更好,
口中的殘餘味道亦一掃而清。

男朋友點的海鮮拼盤伴蟹肉蕃茄多士經過烘焙, 外皮脆,
內裏包有蟹肉和番茄,整體清甜,
蟹肉拆成幼絲,增加了多士的口感。
而多士上亦放了經過煎煮的蝦仁、帶子及鱈魚,
每款食材也不會讓人失望,
尤其是蝦仁,新鮮且彈牙。

我的低溫烤香橙法國鴨胸,顧名思義以慢煮方法烹調,
所以鮮美的肉汁被保留了,肉一點也不老 。
每一口也有啖啖的鴨肉味道。
用作配搭的露筍和青瓜,都十分爽脆和肉質軟林的鴨胸成了強烈對比。
另外的薯仔加上芝士煙肉 係經典的煮法,但因為食材本來就新鮮同靚,
所以簡單的煮法就已經十分美味。

整個晚餐用桂花杞子糕來結尾,杞子和桂花都很香而且不甜,很適合女生吃!

我也偷偷吃了男朋友的綠茶木糠杯,木糠好細滑,也是不甜的,
而且綠茶MOUSSE都十分滑,好合我口味!

整體來說,整間餐廳的食材及質素亦都超出預期,
從入口處已經看到很多不同的相片,
當時對餐廳的質素都有一定的信心,
但吃過後,真的很想再來吃多次啊~
2018-04-10
  • 番茄蘋果蟹肉湯
  • 黑松露花膠燉湯
  • 夏威夷香蔥吞拿魚紅蝦沙律
  • 低溫烤香橙法國鴨胸
2018-04-23 2410 浏览
我和先生是朋友聚會而相識,每年的週年,都會和先生慶祝。今年先生早於半個月前於銅鑼灣的法國餐廳Otto訂了位。餐廳分2層,我們被安排到16樓,一出電梯,已經感受到餐廳室內燈光柔和,溫馨的氣氛,室內播放著輕音樂,令人感覺心情放鬆愉悅,充滿浪漫與溫馨。我們要了2個套餐。餐前小食煙三文魚凱撒沙律。煙燻三文魚帶著甘香及煙燻的味道,十分香口。夏威夷香蔥吞拿魚紅蝦沙律。紅蝦大大隻,鹹鹹香香,十分好味。番茄蘋果蟹肉湯。湯顏色帶著蕃茄的紅,廚師做了一個簡單而富藝術的圖案,就像一幅藝術畫,漂亮到令人不捨得吃,湯味道濃郁。黑鬆露花膠燉湯。花膠都算大件,黑鬆露的香味令湯更香。海鮮鮑魚酥。真是由心底讚嘆一聲,廚師的細心與藝術細胞,海鮮鮑魚一上枱,見到的就像是一幅精緻的藝術擺設。真是既可以食又可以感受到法國的浪漫情調。鮑魚有少少𡁻口,很香的鮑魚味。青檸雪芭。酸酸甜甜的雪葩十分開胃。十分期待的主菜,終於上埸。澳洲頂級牛柳配法國鴨肝$618。鴨肝在面上,煎得金金黃黃的顏色十分耀眼,令人見到已經垂涎欲滴,鴨肝外脆內軟淋滑,入口即溶,鴨肝的香味令整個口腔香濃滿口。火炙A5和牛配牛肝菌意大利飯$498。火炙A5和牛是侍應即
我和先生是朋友聚會而相識,每年的週年,都會和先生慶祝。
今年先生早於半個月前於銅鑼灣的法國餐廳Otto訂了位。

我們要了2個套餐。

餐前小食
煙三文魚凱撒沙律。
煙燻三文魚帶著甘香及煙燻的味道,十分香口。

夏威夷香蔥吞拿魚紅蝦沙律。
紅蝦大大隻,鹹鹹香香,十分好味。

番茄蘋果蟹肉湯。

黑鬆露花膠燉湯。
花膠都算大件,黑鬆露的香味令湯更香。

海鮮鮑魚酥。

青檸雪芭。
酸酸甜甜的雪葩十分開胃。

十分期待的主菜,終於上埸。

澳洲頂級牛柳配法國鴨肝$618。

火炙A5和牛配牛肝菌意大利飯$498。
火炙A5和牛是侍應即場在客人面前在枱上即做,用火槍將A5和牛燒至香味四溢,未食已經聞到和牛的特濃香味,真是色香味俱全。
和牛經過火燒後,鮮味滲入到飯裏,令飯十分香,真是香濃滿口。
十分推薦這個火炙A5和牛配牛肝菌意大利飯。

想起那A5和牛的香味四溢及法國鴨肝的香濃滿口,及那浪漫與溫馨的氣氛,現今想起,猶覺回味。
2018-04-18 1805 浏览
今日同一位好耐冇見嘅老朋友聚舊,大家都想靜靜哋談天說地享受美食,佢就推薦喺銅鑼灣嘅Otto法國菜。Otto係一間法國藍帶美食協會推薦餐廳,要成為推薦餐廳係需要通過該會嘅美食專業評審團隊評選,質素無容置疑。餐廳喺銅鑼灣地鐵站C出口對面嘅駱克駅,過條馬路就到,上到16樓電梯門一打開,即刻有位靚仔侍應招呼我哋上樓梯。原來餐廳有兩層,但坐位唔多,適合夫婦情侶拍拖、閏蜜好友相聚。一坐低侍應就幫我哋拉櫈就座,鋪好餐巾、斟暖水,令我哋迅速進入食嘢嘅狀態,然後奉上麵包。裝麵包個籃有張卡介紹麵包係用米粉麵團製作,營養價值高,感覺麵包更軟綿,配上黑松露牛油,更突出牛油香味。我哋叫咗兩客set dinner。【Starter 精選生蠔一隻】大大隻蠔,水潤乾淨,但蠔肉唔夠飽滿。入口一陣就回甘,食落海水味唔重,感覺舒服。【Starter 夏威夷香蔥吞拿魚紅蝦沙律】吞拿魚係切成粒嘅刺身,質感更軟糯軟滑。紅蝦刺身大隻兼膠質重,用醬油醃好入味,配上清新沙律又幾夾。【Soup 番茄蘋果蟹肉湯】頗特別嘅配搭,味道酸中帶甜幾開胃,啖啖蕃茄蓉同蟹肉絲,好足料。【Soup 黑松露花膠燉湯】食法國菜有燉湯飲真係未聽過。大大塊花膠

我哋叫咗兩客set dinner。

Soup 黑松露花膠燉湯】食法國菜有燉湯飲真係未聽過。大大塊花膠,滋潤養顏。成個湯菇味香濃,但就冇乜黑松露味,因為係燉,所以都好清潤,飲完口腔有淡淡餘味。
Appetizer 海鮮鮑魚酥】酥皮非常鬆脆,而且好有牛油香味。酥皮同鮑魚之間係魷魚肉,食落冇一般魷魚咁硬身。鮑魚就一啖入口夠爽彈。
【青檸雪葩】食法國菜喺「中場休息」嗰陣會上一道青檸雪葩俾食客清清味蕾。用雞尾酒杯上碟配紅紅綠綠嘅水果肉(士多啤梨+青蘋果)相當別緻,雪葩下面仲有青蘋果粒,都幾花心思。
Main course 澳洲頂級牛柳配法國鴨肝】餐廳用鴨肝而唔係鵝肝,鴨肝色澤冇鵝肝咁金黃,不過食落味道差別不大,外層皮脆一咬就咇油。牛柳炭燒味濃,肉質軟腍肉汁豐富。伴碟有蔬菜同焗薯,焗薯落左沙律蛋黃醬,食落冇咁飽肚,不錯。

Main course 海鮮拼盤配蟹肉番茄多士】初初以為「海鮮拼盤」會有多種海鮮,但連同多士入面嘅蟹肉絲只得四款,而每款只得一件,期望過高,有啲失望~帶子肉味鮮甜,蝦亦煎得惹味可口,魚柳就鮮甜爽滑,可惜份量唔多。主食嘅蟹肉番茄多士,蟹肉絲佈滿整塊多士,不過口味同個番茄蘋果蟹肉湯有啲重覆。

Daily dessert 桂花糕】除咗燉湯外原來仲有中式食物。擺盤別緻,中間淡茶色嘅桂花糕係用玻璃杯裝住,都幾亮麗。桂花糕清香少甜,食完覺得口腔都清新咗。
Daily dessert 抹茶木糠布甸 】同一擺盤格局,玻璃杯裝住淡綠色嘅抹茶木糠布甸睇落幾可愛風。口感綿滑,不過抹茶味稍微不夠濃。

食法國菜除咗食物味道同擺盤外,其他都好講究。餐廳燈光柔和,伴以悠揚音樂,氣氛高雅中帶輕鬆。而且食得好舒坦,食完一道菜先上下一道,感覺冇咁hurry之餘又確保食客食到最啱溫度嘅食物。我哋就喺度享受咗一頓完滿晚餐;一晚愜意時光。
2018-04-17 1232 浏览
一共兩層,入口即見到天梯, 裝修華麗。麵包 麵包鬆軟帶徵溫,黑配上松露牛油,入口香軟。煙三文魚凱撒沙律 & 夏威夷香蔥吞拿魚紅蝦沙律新鮮沙律,帶有微酸,特別開胃。番茄蘋果蟹肉湯番茄纖維特別多,好有口感。蟹肉都唔少,帶出湯嘅鮮味。黑松露花膠燉湯用大量時間煲嘅湯,好清甜。花膠特大,可見真材實料。海鮮鮑魚鬚酥第一次見到嘅配搭,底層係香脆酥,上層係鮑魚。要一淡食哂, 慢慢咀嚼,先可以感受到當中嘅滋味。青檸雪葩 主菜前,先用雪葩調和口腔,迎接主菜。 青檸酸酸地,愈前愈開胃。火炙A5和牛配牛肝菌意大利飯 和牛好薄,用火燒幾秒已經可以入口,好有牛味,入口即溶。 個意大利飯好香淳,值得一試。西班牙黑毛豬外層香煎,所以鎖住咗內層嘅肉汁,唔會太乾同韌。推薦5至7成熟達到最佳體驗。72道特濃朱古力蛋糕配黑松露雪糕從來唔鐘意食甜嘅牛古力,而呢款朱古力就帶有微苦,而且味道真係特濃!配上主廚自創嘅 黑松露雪糕,帶埋我哋味蕾另一種境界。紅莓拿破崙餅每層嘅酥皮之間都好鬆軟, 層次豐富,夾著住鮮奶油同紅莓。 而且造型華麗,啱曬打卡。
一共兩層,入口即見到天梯, 裝修華麗。

麵包
麵包鬆軟帶徵溫,黑配上松露牛油,入口香軟。

煙三文魚凱撒沙律 &
夏威夷香蔥吞拿魚紅蝦沙律
新鮮沙律,帶有微酸,特別開胃。

番茄蘋果蟹肉湯
番茄纖維特別多,好有口感。蟹肉都唔少,帶出湯嘅鮮味。

黑松露花膠燉湯
用大量時間煲嘅湯,好清甜。花膠特大,可見真材實料。

海鮮鮑魚鬚酥

青檸雪葩

火炙A5和牛配牛肝菌意大利飯

西班牙黑毛豬

72道特濃朱古力蛋糕配黑松露雪糕

紅莓拿破崙餅

2018-04-17 184 浏览
今日同一個好耐冇見既朋友食飯係外國返黎既佢,我特意揀左間好少少既法國菜,同佢食同聚下舊,我既眼光都唔錯,呢間所有野都真係唔錯一開lift 門,非常有氣氛,門面同內在既裝修非常漂亮,而佢有上下兩層,而去上層既,有1條旋轉樓梯上去,幾特別!而佢既餐桌禮儀都好正式,排得非常整齊。佢場內放住柔和既音樂同燈光,非常舒服,講野都唔敢太大聲,失儀態。不過上層天花個冷氣有d美中不足,裝潢個時天花都整好佢就perfect而餐廳既服務員都非常有禮貌同服務好,我冇特登將餐巾放係身,佢地上第一道菜前都主動幫我整好,非常周到!前菜有唔同既選擇,我同朋友都揀左唔同既野食,有幾樣都覺得幾好法國鑽石蠔雖然得1隻,但質素好高,味不太濃,肥美,再配上新鮮既海洋味道,即刻想試多隻!而蕃茄蘋蟹肉湯十分濃郁,蟹肉份量多,加上蘋果既甜味做點綴,配合唔錢!而呢個青檸雪芭非常surprise! 酸酸甜甜,係上主菜前上呢個的確一絕,清除口腔既味道,開開胃,好甜心☺️海鮮拼盤伴蟹肉蕃茄多士魚皮烤得脆,而魚肉結質鮮嫩,蝦就正正常常,總體好食,但多士其實好似多左d,反而我想佢海鮮可以多一兩種!牛柳5-7成熟,肉質呈玫紅色,外面燒得剛剛好,配上
今日同一個好耐冇見既朋友食飯

海鮮拼盤伴蟹肉蕃茄多士

牛柳5-7成熟,肉質呈玫紅色,外面燒得剛剛好,配上鴨肝同鮮嫩露筍,好夾,但牛柳覺得有點韌,比想像中差少許,但總體都好好味
我地兩個既甜品都唔同,在擺設、味道都好ok,為成餐法國菜畫上完美句號

今次用餐的確係食得好開心
味道服務唔洗講,最重要係享受法國菜個種慢,慢慢一道菜品嚐,係隔離又見到店員即席示範火炙和牛,起吸睛!已經想下次試下呢道菜!
2018-04-11
2018-04-14 168 浏览
今次來到法國藍帶餐廳Otto、沿著旋轉樓梯來到二樓。燈光柔和昏暗、很有地下酒窖感覺、蠻有情調。第一次吃這個以米粉麵糰制成的麵包、非常鬆軟、很好吃而且是低糖低卡呢。夏威夷香䓤吞拿魚紅蝦沙律、沙律菜新鮮、酸酸甜甜。這個黑松露花膠燉湯糅合中西食材、特別亦很香松露味。海鮮鮑魚酥烤得香脆暖暖的、上面鋪上類似蘋果蓉、跟鮑魚的鮮甜很夾。吃過濃味的再來一口青檸雪芭一清味蕾。西班牙黑毛豬烤得七成熟、肉質呈玫紅色、軟軟的。配菜的露筍鮮嫩、焗薯也很好吃。甜品是抺茶木槺布甸、每次吃微甜的木槺布甸都有幸福的感覺。
今次來到法國藍帶餐廳Otto、沿著旋轉樓梯來到二樓。
燈光柔和昏暗、很有地下酒窖感覺、蠻有情調。

夏威夷香䓤吞拿魚紅蝦沙律、沙律菜新鮮、酸酸甜甜。

這個黑松露花膠燉湯糅合中西食材、特別亦很香松露味。

吃過濃味的再來一口青檸雪芭一清味蕾。

甜品是抺茶木槺布甸、每次吃微甜的木槺布甸都有幸福的感覺。

2018-04-12 138 浏览
晚市餐牌只有一頁紙,選擇不算多,幸而每個類別也有我的心水。餐包很軟熟;我吃的餐包表面有烘過的芝士,芝香撲鼻。精選生蠔體積頗大,蠔身有相當厚度,尚算新鮮。黑松露花膠燉湯的菇香比黑松露香氣更明顯;花膠質薄軟身,未夠結實彈牙。海鮮鮑魚酥餅底酥脆,以刀一切,餅底即碎成塊狀。鮑魚細細隻,炆得入味。吃完濃味鮑魚後,正好送來一杯青檸雪芭。雪芭底底墊上青蘋果粒,兩酸融合,清新味蕾,火炙A5和牛配牛肝菌意大利飯店員即席示範火炙和牛,燒槍的火光很吸睛。和牛片經火炙後仍然嫩滑,撒上岩鹽更有提鮮之效。低温烤香橙法國鴨胸鴨胸是半生熟,味濃厚重;香橙汁的清甜也為菜式加分。焦糖咖啡慕斯焦糖味突出,但不會死甜;慕斯入口輕滑。
晚市餐牌只有一頁紙,選擇不算多,幸而每個類別也有我的心水。

餐包很軟熟;我吃的餐包表面有烘過的芝士,芝香撲鼻。

精選生蠔體積頗大,蠔身有相當厚度,尚算新鮮。

海鮮鮑魚酥

餅底酥脆,以刀一切,餅底即碎成塊狀。鮑魚細細隻,炆得入味。

火炙A5和牛配牛肝菌意大利飯

低温烤香橙法國鴨胸

鴨胸是半生熟,味濃厚重;香橙汁的清甜也為菜式加分。

焦糖咖啡慕斯

焦糖味突出,但不會死甜;慕斯入口輕滑。

2018-04-11 817 浏览
香港區, 米芝蓮食府眾多。如同「7-11」般, 總有一間在附近。但法國藍帶推薦食府, 大家有試過嗎?由老字號生記海鮮飯店所創立, 標榜以法國及意大利菜色為主的高級餐廳。湊巧週年紀念日, 一於與共享這法國藍帶滋味。提早預約, 到達後馬上安排座位, 服務非常慇懃。經旋轉樓梯到閣樓, 所有裝修、擺設、以至一枱一櫈盡顯細緻。自家製麵包配黑松露牛油。麵包熱辣辣, 口感鬆軟, 再搭配黑松露牛油作為飯前小食。是日精選生蠔 - Ostre'Or Special Oyster必食度⭐⭐⭐⭐海水味濃, 肉質非常厚實且帶有點點金屬味。海鮮鮑魚酥必食度⭐⭐⭐⭐鮑魚本來並無任何味道, 醬汁完全滲入其內, 彈牙且有口感。酥餅鬆化, 兩者搭配令口感提升到另一層次。黑松露花膠燉湯必食度⭐⭐⭐⭐巨型花膠, 湯味濃郁。入口後陣陣黑松露香味慢慢傳到味蕾。材料十足, 絕不戲場。澳洲頂級牛柳配法國鴨肝 $618必食度⭐⭐⭐⭐⭐肉質嫩滑, 油份充足入口即溶。鴨肝煎至外脆內軟, 兩者配搭後, 雖然卡路里爆錶但口感卻非能言喻。青檸雪芭必食度⭐⭐⭐飯後怎少得以甜品為晚餐劃上句號。酸酸甜甜, 口感清新, 可一洗口腔油膩感覺。總結: 人均
提早預約, 到達後馬上安排座位, 服務非常慇懃。
經旋轉樓梯到閣樓, 所有裝修、擺設、以至一枱一櫈盡顯細緻。
必食度⭐⭐⭐⭐
海水味濃, 肉質非常厚實且帶有點點金屬味。
澳洲頂級牛柳配法國鴨肝 $618
必食度⭐⭐⭐⭐⭐
必食度⭐⭐⭐

總結: 人均消費大約$500~600, 以這個價錢可以品嘗到法國藍帶滋味, 非常超值的晚餐。
  • 澳洲頂級牛柳配法國鴨肝
2018-04-10 124 浏览
成日去銅鑼灣唔知食咩好 今次終於有好推薦啦呢間餐廳好適合情侶去 地點又就腳地鐵站一出就係 完全唔洗搵 好方便高級餐廳既格調 餐廳環境氣氛超級好 餐廳有兩層 下層主要係飲野為主 上層就係食野為主當日都好多人選擇去個到慶祝生日服務員都非常有禮 細心介紹當日美食推薦我同朋友兩個人就叫左 兩個set dinner 西班牙黑毛豬餐($558)火炙A5和牛配牛肝菌意大利飯 (498) 呢個set dinner相當抵食 有哂餐包、沙拉、小食、開胃甜品、主菜、餐湯、飯後甜品 餐飲 每一環都唔馬虎上菜安排時間妥當 先上左餐包 餐包仲附上簡介 介紹麵包既製作的健康材料 令我地食得安心 麵包都聞落好香小麥味最值得一贊既係帶牛油都特別加有好香既黑松露配麵包食一流餐湯 我地就一人簡左蕃茄蘋果蟹肉湯同黑松露花膠燉湯各有特色 蕃茄湯完全係用鮮茄新鮮製作 加入蘋果榕更香甜 加上啖啖蟹肉 至於中湯 就好香黑松露味 店員有話係燉左幾個小時以上難怪咁好飲 加上花膠又養顏 好岩女仔飲沙拉都好好食 一個叫左煙三文魚凱撒沙律同夏威夷香蔥吞拿魚鮮蝦沙律 兩樣材料都好新鮮 味道都無得挑剔然後就上左個開胃甜品 青檸雪芭 非常開胃等左陣
成日去銅鑼灣唔知食咩好 今次終於有好推薦啦

至於中湯 就好香黑松露味 店員有話係燉左幾個小時以上
難怪咁好飲 加上花膠又養顏 好岩女仔飲

然後就上左個開胃甜品 青檸雪芭 非常開胃
等左陣就上左主菜
朋友就叫左西班牙黑毛豬七成熟,應我就叫咗火炙A5和牛配牛肝菌意大利飯 上菜前,服務員仲特登表演左如何火炙A5和牛 場面相當吸引 令我地食慾大增

和牛仲有入口即化既感覺

以佢嘅配菜焗薯都絕得好有水準 睇得出係新鮮嘅好材料

最後就係是日嘅甜品 仲特登俾我哋揀咗一人一款甜品
係足材料既桂花糕同好濃咖啡mousse

最後仲有餐飲 我地就叫左一人一杯熱檸水
絕對推薦比所有情侶既好地方 適合所有紀念日既慶祝活動!
2018-04-04
2018-03-29 171 浏览
環境唔錯,好舒服寧靜like Facebook 可有吞拿魚他他,每人like有一份。麵包,好like, 熱辣辣,而且有張卡講明無麩質,應是自製的,好鬆軟。牛油係黑松露牛油,好邪惡但好香。店員好好,會主動問駛唔駛加麵包,是免費的。羊扒是小食,$88,覺得都抵食,上到先知仲係羊架,肉質幾嫰。明太子雞翼,細隻d,略咸...紅蝦吞拿魚沙律,$98,紅蝦好大隻,新鮮。吞拿魚粒,初時有少少未溶晒雪感覺,之後都ok既。沙律菜dressing 係芝麻汁,好食。最晚最欣賞,sea bass鱸魚, 好肥美,覺得食緊銀鱈魚咁,好juicy。西冷牛扒,肉質都Ok。整體都唔錯既,Nice place for relaxing dinner
環境唔錯,好舒服寧靜

餐前包

吞拿魚他他

烤羊扒

明太子雞翼,細隻d,略咸...
明太子雞翼

吞拿魚紅蝦沙律

sea bass

西冷牛扒,肉質都Ok。

餐前包
烤羊扒