2014-06-24 1004 浏览
好友生日撰定Quinn食生日飯,貪其有情調的裝潢。裝潢高級誤以為收費不平,但set dinner: 餐湯+前菜+餐湯+主菜+飲品/甜品,只是$148起價錢亦算情民。餐飽外型以雞尾包,其實是蒜蓉包,有趣!日餐湯-洋蔥湯好味道清清地不油膩,配上上層的法包和芝士,味道不錯。前菜有香煎黑椒吞拿魚和芒果木瓜沙律。吞拿魚有少少硬,未能做到外香脆內軟,味道一般。沙律好fresh, 芒果香甜,清新開胃。主菜點了石燒黑毛豬T骨,石燒三文魚和 龍蝦炒扁意粉食物用熱石板賣相已經吸引 。先介紹黑毛豬T骨,侍應建議可以7成或半熟,因為可以用石板輕輕一煎,保持肉質嫩滑。大大件厚切豬排,肉質爽口,不堅韌又鬆化,切開還juice肉汁。反觀石燒三文魚比較普通,煎好的三文魚再放上熱石板味道未見提升只會痴底。龍蝦炒扁意粉,少少辣好惹味,龍蝦火口剛好,肉質嫩滑彈牙。減少用油分量更加好。是日甜品-木糠布甸,分量雖少但味道不錯,又滑又creamy。好友生日,特別點了焦糖燉蛋加上生日字。賣相吸引!焦糖燉蛋,蛋味濃郁不太甜,燉蛋滑溜,焦糖香脆。
好友生日撰定Quinn食生日飯,貪其有情調的裝潢。

餐飽外型以雞尾包,其實是蒜蓉包,有趣!
前菜有香煎黑椒吞拿魚和芒果木瓜沙律。
主菜點了石燒黑毛豬T骨,石燒三文魚和 龍蝦炒扁意粉

好友生日,特別點了焦糖燉蛋加上生日字。賣相吸引!

焦糖燉蛋,蛋味濃郁不太甜,燉蛋滑溜,焦糖香脆。
2014-06-18
2014-05-16 1316 浏览
每次經過呢間餐廳,都會被餐廳紫色裝潢吸引住,咁啱朋友試過話食物質素ok,所以今次特意黎幫襯。入到餐廳,餐廳裝潢很有格調,主色以紫色為主,不過餐廳播放既音樂既然以日韓輕快歌曲為主,幸好今次與一班朋友聚會,所以歌曲對我們黎講是次要先講蒜蓉包 ,個包份量大約掌心既size,不過可能由於hand made關係,侍應話需三個人享用一個包,雖然個包充滿蒜蓉香味,值得一讚,不過對於安排感到奇怪 是日餐湯方面,今晚餐湯是南瓜湯,味道非常香濃,內有香料及烘焙過的麵包碎,並品嚐到少少檸檬清香,非常好飲 前菜方面,有碳燒菠蘿雞肉沙律配雪梨酒蜜糖汁及蒔蘿醃三文魚配雜沙律選擇。前者雞肉比較“鞋”,味道麻麻;後者醃三文魚味道適中。 主菜方面,黑菌大蝦配蕃茄及蘆筍+意粉以白汁配黑菌煮個汁,大蝦亦非常新鮮及爽口,味道唔錯 主菜燒烤汁燴豬肋骨及薯茸雜菜方面,個燒烤汁好香濃,豬肋骨唔韌,好好食主菜石頭燒美國黑毛豬T骨配薯皮雜菜方面令我感到有點失望,因正常黑毛豬肉質會比較爽口,但呢塊既質感有點似厚切豬柳,雖然醬汁好香,

主菜石頭燒美國黑毛豬T骨配薯皮雜菜方面令我感到有點失望,因正常黑毛豬肉質會比較爽口,但呢塊既質感有點似厚切豬柳,雖然醬汁好香,但食落麻麻

甜品方面是咖啡奶凍,好香咖啡味,好creamy,味道ok
2014-05-13
2014-05-06 1414 浏览
經常路過這家西餐廳,被它特色的裝修吸引。這夜和朋友路過,商量了一會兒後,決定一試。入座後,看看四周環境,以紫色為主調,裝飾雅致,牆上掛有富格調的油畫。座位闊,沙發有小咕,令人坐得舒適。晚餐有沙律、湯、主菜及甜品/飲品,價錢只需大約$158至$198,十分大眾化。每人各點了一客晚餐。前菜 - 麵飽所有客人都獲提供的,是法式蒜蓉飽,表皮香脆,內裡軟腍,塗了薄薄的牛油和蒜蓉汁,味道香而濃郁,但又不會令口腔有大量蒜蓉味,出現令人尷尬的情況。前菜 - 沙律賣相極吸引,顏色豐富,排列整齊,令人賞心悅目。煙薰過的吞拿魚,肉紋條理分明,煮得半生熟,淡淡的粉紅色,亦呈半透明狀態。味道方面,有濃濃的吞拿魚味,甜甜的,亦帶有肉汁。蔬菜有羅馬生菜、車厘茄和豆角,每種菜都非常新鮮,生菜和豆角爽脆,車厘茄多汁鮮甜,配了甜甜的果醋,成為一個開胃清新的沙律。烚蛋滑溜,蛋黃不易散開。湯是洋蔥湯,有大量一絲絲的洋蔥,以及一片法飽。外表平平無奇,以為是一般貨色。喝第一口後,完全改觀。它沒有洋蔥的腥味,反而是濃濃的甜味。洋蔥很軟腍,亦甜美,感覺很神奇。浸在湯內的法飽變軟了,有軟綿綿的口感,吸收了濃湯的精華。主菜1)大蝦露
前菜 - 麵飽
前菜 - 沙律

主菜
1)大蝦露筍蕃茄乾扁意粉
這是由主餐牌選的,同時可選擇作為晚餐的主菜。有大量忌簾汁,很creamy和濃郁,和扁意粉拌得很均勻。主角大蝦有一隻,份量似乎略為少。肉質爽口彈牙,亦白滑軟腍。扁意粉十分可口,滑身而質感結實。配菜的露筍乾很扁身,能吃到它豐富的纖維,甜美但沒有汁液了。蕃茄乾酸酸的,點綴了主菜的味道,仍可吃到一點點蕃茄蓉,而乾身的蕃茄皮有點脆身。美中不足的是放了太多橄欖油,雖然增加了滑溜的口感,但似乎比較油膩和不健康。
2)石燒羊架配薯角
約五吋厚的羊架連同薯角及其他配菜用熱石板送上,食物擺放整齊,灑上少許茨汁,汁液在石板上「吱吱」作響及不停跳動,蒸汽不斷冒升,食物的香氣隨蒸汽送入鼻腔,令人精神為之一振。
切開羊架一看,煎至半熟,再把它放在滾燙的石板輕輕一煎,即變成medium well。這樣可以隨個人口味調節熟的程度,十分個人化的設計,很有心思。羊肉呈粉紅色,肉質細嫩,煮得乾身之餘仍保留了肉汁,但並沒有羶味。配了燒汁,更感香口。配菜有甘筍、車厘茄和茄子。全都鮮甜可口,燒過的蔬菜顯得更惹味。薯角厚身,輕輕咀嚼已感到它的薯蓉在口腔內散開,嚐到陣陣薯仔的香氣。
甜品
可以在甜品和餐飲任擇其一,我選了甜品,是木布丁。用雪白色的瓦杯盛載,份量略為袖珍,但吃過整個晚餐後,這份量已很足夠。

表面有藍莓和草莓,充滿光澤,新鮮而甜美。木份量適中,不會令口腔有黏著的感覺。奶凍有濃濃的牛奶味,口感輕軟幼滑。
服務方面,侍應們很有禮貌,對食物的煮法和來源地熟悉。上菜速度不會太趕急,每次完成一道菜才上下一道,節奏令人感到閒適。服務員亦會問我們對食物的意見。
這頓晚飯沒有令我們失望。
2014-05-01
2014-04-25 1346 浏览
好姊妹生日都喜歡搵靚餐廳,之前行過見到入面好靚,紫色配黑色,好似Anna Sui嘅style😈book左台,只會留10分鐘,大家唔好遲到啊!好靚,真係好靚,心情都會好啲。我地叫左2個dinner set, 再加小食嘅。首先2個頭盤,其實好難食,紅菜頭,食完我即刻有點反胃,要狂飲水。可能我食唔慣掛,但真係好難食啊!😩😭😭然後湯到喇!幾濃幾好飲,我就覺得唔夠熱,都無咩特別架喇!配個脆脆地嘅多士,不錯唷,肚餓有野入口。叫左個薯皮,好味好味好味道!😋都幾中意叫焗薯皮,都有小小肉連埋,但呢個真係得個皮haha,個醬加埋一齊入口,係幾match嘅,2位好友都食到津津有味。另外一個小食係薯圈,香口野,都好難唔好食,好食過pizza hut,真係好食!main course就係個risotto同肉眼排,個意飯比想象中好食啵,因為之前食risotto嘅經歷真係賴過野,之後就好小食嚕。而肉眼7成熟,2位友人唔食得生,所以7成,我就覺得太熟,我中意6成熟嘅。然後傾下計飲下朱古力,就清晒台上嘅野食。個朱古力無咩特別。然後就到甜品時間,打電話book時已經叫餐廳寫字落甜品度。但係可能電話問題,餐廳聽錯,寫錯壽星
book左台,只會留10分鐘,大家唔好遲到啊!

好靚,真係好靚,心情都會好啲。
我地叫左2個dinner set, 再加小食嘅。

然後湯到喇!
幾濃幾好飲,我就覺得唔夠熱,都無咩特別架喇!
配個脆脆地嘅多士,不錯唷,肚餓有野入口。

叫左個薯皮,好味好味好味道!😋

然後傾下計飲下朱古力,就清晒台上嘅野食。
個朱古力無咩特別。

然後就到甜品時間,打電話book時已經叫餐廳寫字落甜品度。但係可能電話問題,餐廳聽錯,寫錯壽星個名,不過整體上唔錯嘅。

如果你想食環境,呢間餐廳又浪漫神秘係好選擇,但想食正食物,呢度或不是好選擇喔。
  • 薯皮
  • 薯圈
  • Risotto
2014-03-28 1479 浏览
真係搞唔清楚佢係食法國菜定意大利菜? 對我嚟講都係西餐, 仲要係慢慢食, 食完一樣先會上第樣的西餐, 呢餐漫長的晚餐, 食咗兩個小時.............餐廳地方唔大, 一邊係三張卡位, 另一邊係一列大約七張二人方枱, 方枱後面就係水吧~ 但估唔到係有1間房, 唔行去廁所都唔知, 可能預你開party, 唔知最低消費係幾多呢?  唔知係佢太高級定我太低級? 唔係好明佢個menu應該點選擇, 所以要叫侍應姐姐介紹一下, 當介紹完後才恍然大悟, 其實都唔係咁複雜, 只係平時食開的西餐廳太簡單~   每個人都順次序落咗order, 响等正餐嚟的時候, 先食一下麵包, 原來你食完唔夠的話, 可以免費添包的~  餐前包第一輪嚟果d包唔熱的, 唔知係因為我地掛住諗食乜, 放到d包凍哂都唔知? 因為第二輪refill果d係微暖的, 但d包唔夠香, 就算點咗, 有兩款醬比你點, 一個係牛油, 一個係類似香草醬的物體, 但兩個都一般~ 香煎鵝肝配碳燒香草飽及甜黑加侖子汁鵝肝煎得好香口, 就咁食就會漏咗d, 所以一定要夾埋個香草包嚟食, 個包都係一般, 唔夠香, 食唔到好香的香草味, 個汁都幾

餐前包
餐前包

香煎鵝肝配碳燒香草飽及甜黑加侖子汁
香煎鵝肝配碳燒香草飽及甜黑加侖子汁
鵝肝煎得好香口, 就咁食就會漏咗d, 所以一定要夾埋個香草包嚟食, 個包都係一般, 唔夠香, 食唔到好香的香草味, 個汁都幾得意, 黑加侖子汁, 不過得幾滴, 似用嚟裝飾多過比你點嚟食~

香煎吞拿魚配雜菜沙律及日式芥末蛋黃醬
香煎吞拿魚配雜菜沙律及日式芥末蛋黃醬
隻碟好長...........但都係得三片吞拿魚, 外層煎香, 內層仲係生, 味道唔錯, 個汁都幾特別, 只係好輕wasabi味, 就算墊底的生菜都好鮮好靚~

自家制炸蟹肉意大利雲吞配白蘭地龍蝦汁
自家制炸蟹肉意大利雲吞配白蘭地龍蝦汁
唔知點解又係得3粒? 咁鍾意單數? 唔通係比你share一粒比人食, 自己食兩粒? 個炸雲吞超熱, 一定係新鮮炸的, 炸得好香好脆, 亦食得到蟹肉, 雖然溝咗其實嘢, 食果陣好似唔好覺有汁, 而家寫食評睇返先知有個蘭地龍蝦汁, 可能又係得幾滴, 所以冇為意到~

法式洋蔥湯配芝士多士
超勁洋蔥, d洋蔥仲多過湯, 但唔知佢仲加咗d咩去煲? d湯好深色, 呈深啡色, 真係唔知原來法式洋蔥湯係咁樣樣的~ 不過最正都係個芝士多士, 雖然佢拎嚟時已經將塊芝士多士浸咗响碗湯入面, 但塊多士個面係鋪滿芝士, 好香, 就算塊多士吸咗d湯林哂, 但你仍然好想成塊放哂入口, 好正~

炭燒頂級牛肉眼扒配黑菌忌廉薯, 炒雜菜及拖肥燒汁
呢個係貴d果個餐的, 但佢上枱時竟然一齊比埋平d個餐果份果款扒, 我就係奇怪, 點解平餐同貴餐個扒一樣呢? 即刻叫經理過嚟, 佢即刻拎走去查, 然後即刻整過份啱的比我地, 仲不停say sorry, 唔知係咪咁, 所以我覺得佢塊扒仲大塊咗呢? 相比同枱爸爸果塊..........
頂級扒果然係唔同d, 就算叫七成熟, 都唔會un, 仲好juicy, 當你以為塊扒正的時候, 原來墊底果pet黑菌忌廉薯仲正, 好香好滑, 亦好飽肚
其實咩叫拖肥燒汁? 我覺得同普通燒汁都係差不多, 可能我唔識食啦~

炭燒安格斯牛肉西冷配炒薯角, 炒雜菜及白菌燒汁
炭燒安格斯牛肉西冷配炒薯角, 炒雜菜及白菌燒汁
呢個係平d果個餐, 我都係叫七成, 但就冇肉眼咁林, 可能由於佢係西冷關係掛? 但佢煎得好香, 好明顯見到一格格, 但唔似網燒, 因為冇陣炭味, 可能只係用坑紋果種板去煎..........
個汁都係燒汁, 但佢係白菌燒汁, 所以會見到一片片的蘑菇~
我冇忌廉薯, 換成的係炒薯角, 其實應該叫炸, 炒又點會咁乾身呢? 開頭食係超正, 但當你食到好飽時, 佢就變得冇咁美味lu~~

熱檸水
熱檸水
係成壼上, 起碼可以沖到2-3杯佢的杯仔, 最啱你慢慢飲, 又可以傾下計, 仲大杯過凍飲

响我地食緊途中, 有位應該係經理的人士過問我地今餐覺得如何, 咁啱我妹妹果份扒比較un, 我即時反映, 佢都即刻話不如換果份意粉比我地, 但妹妹已經覺得好飽, 所以都唔需要換, 只係食埋食得到的部份就算, 通常高級餐廳就係有呢個優點, 比着係果d低級西餐廳, 你叫佢換果份比你? 好難咯~ 呢d真係一分錢一分貨, 用錢買埋service的, 但都係值得~
2013-05-26
母亲节
  • 炭燒頂級牛肉眼扒配黑菌忌廉薯 炒雜菜及拖肥燒汁
2014-01-04 969 浏览
本人第二次寫食評、第一次係去了一間很好的、今次係去了一間服務很差的、令我不得不花時間去評論一下。這次沒有拍照、因我忍到走一刻才決定要寫食評。首先、可讚的地方只有環境舒適、寧靜(可能客人不多)。當我先生點菜時、問題就陸續出現、我先生點用英文點chicken caesar saland ,waitress 就用中文覆凱撒沙律、咁我先生就用返中文點扁意粉、侍應竟然又用返英文覆、語氣惡劣!食物到了、我話我share食、叫另一位拿碟時、佢竟然不發一言、只指著用來放麵包的碟、示意我用那隻碟。講回食物質素、湯、無特別、似加了很多粟米的罐頭湯、沙律只有一種幾塊大的沙律菜、少得很、雞肉還可。扁意粉一般、。到order餐飲、我示意話要咖啡、佢點一下頭就走了去。埋單了、亦只點了一下頭、我先生比錢,但找錢時侍應竟將賬單放了在我面前、就即時轉身走了,多謝還沒說一句。喪屍一樣的服務態度、最大問題、他們大部分時間都去了水吧位傾計、對客人的態度差到不能用文字形容, 大大浪費了Fine Dining 的裝修!
本人第二次寫食評、第一次係去了一間很好的
、今次係去了一間服務很差的
2014-01-04
2013-12-31 842 浏览
我倆較重視食物質素多於環境, 加上此店的格局又不是我杯茶, 昏暗暗的。所以主力評食物質素。 點了一客tasting menu, 另單點了意粉頭盤是澳洲生蠔2隻, 一般大小, 新鮮度可以, 但缺了點鮮味。鵝肝份量不少, 不過煎得不夠香沙律菜新鮮, 不錯問題出在main course和湯龍蝦湯過咸, 而且有煮過了火的感覺, 變了味道而龍蝦汁意粉用上用同一汁醬, 當然是同一下場至於肉眼扒配薯角, 主要就是主食材的問題, 扒質素一般, 多筋多肥脂, 也沒有肉味十分一般的一頓, 收費也不便宜, 環境亦跟隨菜系不搭調令我有一段日子對元朗的西餐廳(特別是fine dining系的)有點卻步...
所以主力評食物質素。

點了一客tasting menu, 另單點了意粉
鵝肝份量不少, 不過煎得不夠香
沙律菜新鮮, 不錯
問題出在main course和湯
龍蝦湯過咸, 而且有煮過了火的感覺, 變了味道
而龍蝦汁意粉用上用同一汁醬, 當然是同一下場
十分一般的一頓, 收費也不便宜, 環境亦跟隨菜系不搭調
2013-06-04
2013-12-10 707 浏览
同朋友慶祝生日入元朗玩,上網見到Quinn幾靚就book位黎試下~~餐廳分兩段時間:6:00 - 8:00 / 8:00 - 10:00我地三個女仔,叫左一個set,另外加其他野: 對QUINN本身都唔係好大期望,但食完之後真係好滿足,睇得出廚師好有心機整,咁既價錢真係超值啊~~~雖然有個侍應成日都無咩表情,但其他侍應態度都好好,不時會為我地添水,唔會過份殷勤令你唔自在,非常輕鬆!朋友生日,我電話訂位時已同職員講左想係甜品度寫字,甜品上時真係好驚喜,因為整得好靚,真係好開心揀左呢度試~~~希望多D人黎支持下啦~~
我地三個女仔,叫左一個set,另外加其他野:

餐前麵飽
Nachos
生蠔
卡邦尼溫泉蛋意粉
龍蝦湯
凱撒沙律- 雞肉
肉眼
對QUINN本身都唔係好大期望,但食完之後真係好滿足,
睇得出廚師好有心機整,咁既價錢真係超值啊~~~
雖然有個侍應成日都無咩表情,
但其他侍應態度都好好,不時會為我地添水,
唔會過份殷勤令你唔自在,非常輕鬆!
朋友生日,我電話訂位時已同職員講左想係甜品度寫字,
甜品上時真係好驚喜,因為整得好靚,
真係好開心揀左呢度試~~~
希望多D人黎支持下啦~~

2013-12-07
Nachos
卡邦尼溫泉蛋意粉
龍蝦湯
凱撒沙律- 雞肉
2013-07-26 544 浏览
老媽子生日,一早訂了枱和她慶生放工後立即趕至元朗與爸媽回合他倆一早到了,先攞位晚餐有份三個價錢:2-Course  $1683-Course  $1984-Course  $228爸媽選了4-Course,而我則選了3-Course小妹的前菜,蔬菜配上吞拿魚和那三點黑醋味道很卦,黑醋份量可更多爸媽的前菜,鵝肝多士一來到媽媽便急不及待切開品嘗何是,一放於口中便臉色一沉,道:「入面凍既?」小妹一看,鵝肝內還未熟透便命侍應過來跟進但侍應好像不太理會並說他們的鵝肝是這樣的跟媽媽溝通過後,想要份全熟的鵝肝最後餐廳都願意更換份全新的全熟鵝肝(若餐廳的鵝肝不是全熟,其實可於下單時告知客人可避免同類事情發生而浪費食材) 小妹的主菜:野菌意大利飯意大利飯不糊口,煙煙unun,配上白菌汁,美味非常壽生媽的主菜:羊架配薯菜(於下單時,侍應並沒詢問生熟程度,最後成品是Medium Rare)媽媽不喜愛太生的肉類,故羊架只吃了少許便全數讓給爸爸真的對不起媽媽,是次食飯是慶生,卻弄到如斯田地雖然賣相吸引,配菜美味,但半生熟的羊架半毀掉整頓晩飯爸爸的主菜:石燒雜扒西冷、豬扒、羊架、雞肉腸及數片翠肉瓜聽爸爸說沒什麼特
老媽子生日,一早訂了枱和她慶生

放工後立即趕至元朗與爸媽回合
他倆一早到了,先攞位

晚餐有份三個價錢:
2-Course  $168
3-Course  $198
4-Course  $228

爸媽選了4-Course,而我則選了3-Course

小妹的前菜,蔬菜配上吞拿魚和那三點黑醋
味道很卦,黑醋份量可更多
爸媽的前菜,鵝肝多士

一來到媽媽便急不及待切開品嘗
何是,一放於口中便臉色一沉,道:「入面凍既?」

小妹一看,鵝肝內還未熟透便命侍應過來跟進
侍應好像不太理會並說他們的鵝肝是這樣的

跟媽媽溝通過後,想要份全熟的鵝肝
最後餐廳都願意更換份全新的全熟鵝肝

(若餐廳的鵝肝不是全熟,其實可於下單時告知客人
可避免同類事情發生而浪費食材)

小妹的主菜:野菌意大利飯
意大利飯
意大利飯不糊口,煙煙unun,配上白菌汁,美味非常

壽生媽的主菜:羊架配薯菜
媽媽不喜愛太生的肉類,故羊架只吃了少許便全數讓給爸爸
真的對不起媽媽,是次食飯是慶生,卻弄到如斯田地
羊架
雖然賣相吸引,配菜美味,但半生熟的羊架半毀掉整頓晩飯

爸爸的主菜:石燒雜扒

西冷、豬扒、羊架、雞肉腸及數片翠肉瓜
聽爸爸說沒什麼特別,只是以石板上菜,較為特別而已
小妹甜品:合桃芭菲

是這頓飯最為滿意的地方,以合桃碎和忌廉混成再雪致變硬
奶味重,再加上合桃的口感,為一頓飯作句點
合桃雪芭
题外话/补充资料: 餐廳環境特別營造出浪漫高級的感覺,可惜餐廳侍應服務質數差, 特別是當跟侍應說鵝肝問題時,語氣不但差,更露出厭煩的嘴臉,令人氣憤! 這如此特別的服務!不會再到此!!!!!
2013-02-28
意大利飯
羊架
合桃雪芭
Quinn是一間位於元朗很有情調的餐廳,店內環境感覺好Grand。餐廳以紫色佈置為主,紫色沙發配上水晶燈,而且桌上也放了小燭檯,連餐巾也是紫色的,增添了不少浪漫氣氛。是情侶共餐及跟良朋知己聚會的好地方。雖然坐了近門口的座位不太好,很多有人出入,但都賞算滿意! 餐廳供應的水,內裏有士多啤梨的,飲落有果香的味道,這個我很喜歡!還未點菜已先送上麵包籃,是有兩款不同的麵包的。我們選了兩個 couses 那一款,一個是前菜,一個是 main course。前菜我選了沙律,main course 我選了牛扒。以這個價錢的食物質量是好的。整體對我來說是不過不失的餐廳。

2013-06-08
2013-06-09 400 浏览
朋友飯聚選了大家也方便的元朗區,女生飯局找個漂亮的餐廳最合適,找尋下發覺這家Quinn蠻合心意,可用TABLEMAP訂座更加方便,當天也有電話再作確認,不怕閃失。跟附近街坊食店格調絕不相同的Quinn果然很有情調,紫色沙發還有水晶燈,桌上的小燭光也增添不少氣氛,還有悅耳英文金曲相伴,又令朋友再一次感受浪漫燭光晚餐,以為環境漆黑?其實餐廳後方有大燈照明,對我來說拍照更方便了。客人入座後,女侍應為客人舖上紫色餐巾,在元朗區受到如此服務,真的較罕見。還未點菜已送來一份麵包籃,兩款麵包雖沒有熱騰騰的溫度,總算外皮保持香脆及麵包不韌,尤以法包情況最明顯,另一款混有果仁的麵包相對較鬆軟,個人較喜愛仍帶香脆的法包多一點,想不到原來麵包還可添食,只是大家要留肚吃主菜,愛麵包的我也唯有節制一下。 輕談一會後忌廉湯隨即送到,白湯煮得綿稠細滑,牛奶味也較濃香,香脆麵包粒下的白湯原來很多材料,細滑三文魚、彈牙魷魚等的海鮮相繼被發現,令湯底更有海鮮鮮甜,真好味的白湯!看似小巧的湯碗以為份量不多,以其濃稠度其實也蠻夠飽肚的。晚餐兩款前菜都點了,水牛芝士沙律的精緻外觀當作主菜也不失禮,沙律菜新鮮爽脆蕃茄片清甜多汁,

晚餐兩款前菜都點了,水牛芝士沙律的精緻外觀當作主菜也不失禮,沙律菜新鮮爽脆蕃茄片清甜多汁,加上那濃稠得可作劃花的甜美黑醋調味,令本來清爽的蔬菜多了一種甜香,幾片雪白水牛芝士奶香輕柔,煙韌的水牛芝士跟蔬菜也是極清新的搭配,這道沙律真的出色。
另一款牛油果三文魚以長型碟子盛載也很有造型,三文魚切粒後仍啖到來自魚肉的油潤也感到其魚香,熟透的牛油果入口即溶,如牛油般香滑的果肉跟柔軟三文魚肉同屬柔軟口感,而有點香脆的麵包片及清爽青瓜則有著另一種爽口食感,有著這兩款有質素的頭盤,令我們對其主菜更有期盼。
多吃魚有益,長通粉也以三文魚作材料,是晚補充的omega 3實在充足了! 長通粉煮得彈牙,以香滑白汁煮過後長通粉更香更綿滑,熱乎乎時相當好吃,但當冷卻後因醬汁本已較濃稠而變得黏口,風味也相對大減!幸好還有一點新鮮火箭菜調和一下,不然更為黏口。
特意點一款跟白汁味道相反的肉醬意粉溫泉蛋,那蕩漾水煮溫泉蛋滑如凝脂,刺穿蛋黃讓蛋汁跟意粉拌勻更添風味;意粉同是煮成合格的彈牙水準,以鮮茄牛肉煮成的肉醬很有茄香和意粉像極好朋友般互相影響,另加的即磨黑胡椒的微微辣香,令這道意粉水準更出色。
吃罷滿意的晚餐,以一杯有咖啡香的熱咖啡作結,尚算夠厚的咖啡脂令咖啡更香滑,有點香氣的咖啡本身熱度足夠已很不錯,配咖啡的不單是已加熱的鮮牛奶,還是帶有一點已打得挺身的幼滑奶泡,一於自行泡製一杯泡沫咖啡,這晚實在滿意極了。

想不到這家餐廳不但門面設計有高級餐廳格局,連做法也以高級西餐廳一樣做法,入座時為客人舖上餐巾,用餐完畢後侍應也主動問客人意見,應是老闆的男仕無論服務及語調也很有禮,令客人感覺舒服。

桌上習慣性放了一枝要收費的水,不過侍應仍會問客人需要普通水還是礦泉水,我們要求熱水也沒有因沒有點樽裝水而臭臉,還不時加添熱水,細心得很。

跟朋友再一次享受燭光晚餐,雖然她很少看OR,在此也誠心祝福她新工作順利如意,有工作能力的人總有人懂得欣賞的。
罕有地有個平靜星期六工作天,心情大好之時又想起這間紫色餐廳,週末下午竟比平日晚上更人少,今次還安排坐在門側陽光最好的位置,這安排對我這個先餵飽相機的食客最為受用,而且還看清楚店內那高貴深紫色的皇冠座椅哩。
點了給自己悠閒感覺的全日早餐,原來也像午餐般送來麵包一份,今次換上柔軟牛油花,比那晚的像醃菜的東西更合口味,麵包雖仍只是室溫,幸好外皮依然夠脆,外脆內軟的麵包抹上牛油已是佳味。
大堆頭英式全日早餐($88)在附近食肆的價目比較下已算得高價,但相比同類型的早餐則算實惠,畢竟這裡始終是元朗邊陲住宅區內哦。

個人一直視為主角的炒蛋份量極多,起碼2個大蛋以上才炒出如此小山份量的炒蛋,層層疊疊的炒蛋內外也沒有什麼蛋汁,外觀顯得較得較乾爽,蛋味還香不會淡而無味,況且油份不太看到,心理上也好過多了!灑上一點幼幼的青蔥,令炒蛋更有蔥香也更好看。

炒蛋下原來是片像"扑落黎呀"的牛油千層包!!!!我的天!!!!這片本身已很魔鬼的牛油麵包再以油煎過後麵包外層更香脆,內層也更形鬆軟,食味比本來更香更美味也更魔鬼!!就讓我把這邪惡魔鬼收到肚裡去好了。
早餐的另一邊是兩條不知是什麼肉做成的肉腸,幼身香腸沒有特別的辣味或香味,只可評為兩條煎得香口而腸衣又夠脆的可口香腸。

鮮磨菇炒得香軟,菇味香香的蠻好吃,當中還有蒜頭一粒,相信廚師以油先爆香蒜頭才炒磨菇,所以才令磨菇那麼香嚕;煎蕃茄厚厚的一大片,蕃茄煎過後多了一種香氣,令本已甜美爆汁的蕃茄更滋味。

全碟最清新的沙律菜只有少量,爽脆清新的加了一點黑醋調味,酸甜的醋香可以消膩滯,只是黑醋味道比晚上餐的稀釋很多,沒那麼濃稠也沒有那麼甜美。
兩款最沒難度的食物同處一角,五花腩煙肉煎得柔軟中有香脆,這是我喜歡的煎煙肉類型;小碗茄汁豆保持室溫沒有特意加熱,黃豆軟綿入口即溶,可是這兩款基本沒特別的加工食品卻是全日早餐裡不能缺少的哦。

上次態度有禮應是老闆的男仕問我要不要杯咖啡或茶?? 那請來杯熱咖啡吧。

熱咖啡水準跟晚上的有點不一樣,咖啡脂沒那麼厚,沒有攪拌下已顯得較單薄,可幸咖啡香味還能保持,只是今次的熱鮮奶只是加熱,不像晚餐時還有奶泡那麼驚喜,可能早晚時段負責水吧的員工不同,才有不同的水準吧?!結帳時才知咖啡不是隨餐而是單點($28),難怪會問我要不要杯咖啡或茶了。

兩次光顧也滿意這家紫色餐廳的食物水準,尤以服務真的不錯,價錢不算太高卻有不錯的服務及食物水準,的確可以作為屯門元朗區的西餐之選。
  • 忌廉湯
  • 全日早餐
2013-05-17 156 浏览
每次遇到好吃或服務好的餐廳,總是很想寫篇食評分享,最後還是不了了之。不過,今次真的十分滿意,決心與大家分享。本來還擔心吃法國菜會比較拘謹嚴肅,但餐廳給我的感覺很causal很舒服,氣氛浪漫得黎輕鬆,非常適合三五知己來fine dining。蟹肉意大利雲吞的外層十分香脆,中間的蟹肉超飽滿,啖啖蟹肉,味道鮮甜,用料十足。洋蔥湯很熱,湯面鋪了一層厚厚的芝士,烤成金黃色,裡面加了大量的洋蔥,洋蔥煮得很軟腍,味道甜美。周打蜆湯非常creamy,奶黃色配上薯仔非常好味。肉眼扒點了medium rare,外脆內軟皮層焦香,火喉拿揑準繩,牛肉味足,靱度適中。切開看看,顏色粉嫩,肉質軟腍且帶有肉汁,加上誘人的脂香,水準十分高。黑毛豬肉眼扒,還未煎得完全熟透,吃下中心嫩腍,肉汁豐盛,味道也很香,比預期中來得好吃。配上烤薯仔及雜菜,份量也多。暖暖的心太軟,朱古力味超濃郁,口感濕潤,配上雲呢拿雪糕,一冷一熱的,水準甚高。
周打蜆湯非常creamy,奶黃色配上薯仔非常好味。

题外话/补充资料: 我覺得這裹的廚師和員工十分有誠意和heart,餐廳的裝潢很好,而服務態度亦很好,再加上有驚喜的食物,真的令人很享受。
2013-05-16
2013-05-07 104 浏览
這天放假,中午1個人的午餐,去了家附近的餐廳-Quinn,店內環境幾 grand, 全深紫色配上吊燈,座位亦舒服,除了近門外的座位不好坐!餐廳有水供應,內裏有士多啤梨,所以飲落有果香!這餐廳做午市也不錯,(晩市頗貴啊) 我已第二次食 lunch,但佢地D莱名頗長,唯有拍下来!頭盤:红莱頭水牛芝士沙律配蜜糖雪梨酒汁頭盤紅莱頭唔腥,連同水牛芝士食,囗感唔錯!主莱:微煑石斑配粟米蓉,炒雜莱,及檸檬白酒忌廉汁主莱內嘅石班上放上檸檬皮絲,但如果静食石班,有D腥!配粟米蓉都0K!餐飲:咖啡值得要讃係杯咖啡,D奶係熱的,但咖啡比較苦!甜品:要加$12加$12的甜品都不可錯边!
頭盤:红莱頭水牛芝士沙律配蜜糖雪梨酒汁
頭盤紅莱頭唔腥,連同水牛芝士食,囗感唔錯!
主莱:微煑石斑配粟米蓉,炒雜莱,及檸檬白酒忌廉汁
餐飲:咖啡
值得要讃係杯咖啡,D奶係熱的,但咖啡比較苦!
甜品:要加$12
加$12的甜品都不可錯边!
2013-05-06
朋友後補我的生日飯, 由於大家都係住元朗決定不出尖咀食, 又係睇到評分及食評就打電話去BOOK 位MENU上每頁款式不算多DINNER SET 有2種, 一是食STONE GRILL , 一是普通由2~4COURSE SET由於只有2個女人吃, 加上我們並不大食決定只叫一個SET 及另叫小食但朋友不吃牛...而我不吃羊...結果未能如願叫STONE GRILL麵包先來: 牛油及麵包沒有驚喜...真的失望appetizer : SALMON TARTARE , 混合牛油果, 連不喜愛吃牛油果的我也覺不錯 龍蝦湯 : 另叫了大家都推介 , 一喝下....很鹹...再試多幾口....真的不得...喝不下 , 我不是第一次飲...有一種很不夾的味道 是有龍蝦味, 但過份地濃, 有種過火的感覺及不知是否加了一種不夾的酒....整體是不好 經理可能見我放棄了成 碗, 即問我是否不合適, 即時換了另一款給我 , 服務讚洋蔥湯: 比龍蝦湯好些....可是感覺油 , 本應是清新感覺....是日
朋友後補我的生日飯, 由於大家都係住元朗
決定不出尖咀食, 又係睇到評分及食評
就打電話去BOOK 位

MENU上每頁款式不算多
由於只有2個女人吃, 加上我們並不大食
決定只叫一個SET 及另叫小食

麵包先來: 牛油及麵包沒有驚喜...真的失望
是日餐湯: 反而很好飲, 大蒜XX忌廉湯
薯皮: 是朋友另叫, 不是美式, 是切成小片再加上SAUCE, 看似小碟...食完我地已經好飽
MAIN COURSE : 大蝦松露RISOTTO , 朋友喜歡而我對松露好一般, SMELL 時有松露味, 不過真的食就無 ,
飯不是正宗RISOTTO , 相信是遷就了香港人口味, 蝦就得一隻,幾彈牙,新鮮

實在太飽...吃不下甜品...

感想:
整體不過不失 ,定我沒有叫出名的?
對它們的湯感失望, 沒有應該水準, 差不多$100 一碗
而RISOTTO 不見有特別驚喜 , 但服務的確不錯
2011-04-29
2012-10-11 63 浏览
媽媽習慣以順序寫食評,可是澳門之行的餐廳還未update下來,唯有繼續寫香港的食評。上篇寫完這裡的午餐,今天又講講它的晚市吧。 週末由澳門回來後,週一晚上為婆婆補祝生日;大概日子關係,場內與日間一樣的靜,加上是夜晚,更有ghost town氣氛! 為了吸客,其實餐廳也在推週一至週四抵食的set dinner了,2-course $168,3-course $198,4-course $228,換了週末則由$268起跳。當晚5人1小,也點了3份set dinner,再散點幾項食物,也吃得很豐富了。  又是先來麵包碟,內容比日間要豐富些,挺喜歡那脆脆的餅乾條,有陣咸香,難怪手執一條的寶寶吃得津津有味! 老公是蠔迷,又散點了法國生蠔($198/半打),定價不貴,難得肉質肥美creamy得來又略帶爽口,挺好吃呢!   為配生蠔又點了一杯Ceruantez de Alcardete Bodegas Verduguez Spain,份量不小,而且酒牌的介紹很精準「Light body, with apple & pineapple flavor, is recommended to d

老公是蠔迷,又散點了

為配生蠔又點了一杯
Ceruantez de Alcardete Bodegas Verduguez Spain,份量不小,而且酒牌的介紹很精準「Light body, with apple & pineapple flavor, is recommended to drink as an apertifi with seafood」,挺讚的!

Set dinner的頭盤有兩款可揀,其中兩份都要了
法式洋蔥煙肉荷蘭汁焗蠔(2隻),扣除不吃蠔的姨姨則好每人一隻。煙肉+荷蘭汁的組合好好吃啊,不過焗蠔始終被鮮蠔比下去,所以媽媽在想如不是配焗蠔,而是配egg benedict,一定更美味。是不是想得太多呢?

另一頭盤是
香橙柚子雞肉沙律配羅勒香草,點了一份,以單份晚餐頭盤計份量不小,而且整個組合也很清新、開胃,就是雞肉粒有點「無里啦更」,如換上燒雞胸肉會較好。

散點的
牛肉漢堡($88)最早上來,沒想到這個價錢竟有如此多份量,一共是兩個包哪! 更難得是漢堡牛肉煎得微脆又juicy,配菜的蕃茄生菜也很新鮮,很有質素。而且同上的steak cut fries也超級好吃,令人一條接一條的吃下去!

其他Set dinner的主菜也陸續上場,首先是
燒烤汁燴豬肋骨配焗粟米及炸墨西哥餅。豬肋骨的份量又是很足,肉質鬆化、微甜惹味,頗美味;但更驚喜是炸墨西哥餅,經香炸後變得十分酥脆鬆化,一咬即碎像拿破侖,口味也微帶香甜,質感味道十分特別又可口!

炭燒安格斯牛肉眼扒配忌廉薯蓉、炒雜菜及蒜蓉忌廉燒汁又是大件頭之作,份量令人滿足,而肉眼比起日間吃的西冷更加柔嫩,火候亦佳,味道自然不錯。墊底的忌廉薯蓉也是另一亮點,十分的香滑可口!

食客可在主餐牌選點任何一款意粉配搭成Set dinner(龍蝦意大利飯除外),老公就點了至愛的
蜆肉意粉,用上鮮嫩且鮮美可口的蜆隻,而吸飽蜆汁的意粉更是精華所在,鮮滑可口很美味。

跟餐有三杯餐飲,我這晚要了凍檸茶少冰,水準正常。

見到嫲嫲的熱檸茶是整壺上的,早知點這個好了;因為熱檸茶與奶茶剛好相反,後者自已沖的很糟糕,前者自已沖則可掌握酸度及香氣!

老公要了熱咖啡,還是那麼濃郁。

其實跟餐/散叫餐牌中還有不同款的甜品選擇,不過早前所試甜品質素未如主菜,大家決定另覓糖水下場。環境、食物與服務俱好的一餐(洗手間也很讚,乾淨之餘古典有氣氛),埋單九百多,是物有所值,也推介給大家來吃吃,不然結業了真可惜!
2012-09-23