2017-06-24 38 浏览
最近公司請左個 90's 後生仔,放工好鍾意約我地周圍去飲飲食食。今日又帶我地去試新野,門面望落去真係幾有型喎!Menu同埋啲嘢食好似真,又好似甜品。最緊要價錢唔貴,乜嘢都想試吓!佢鍾意食小食先,尤其是炸雞翼同埋薯條。後生就最鍾意食熱氣野,所以一於叫分大嘅炸物拼盤 $138。有嘢食就要有野飲啦!好靚嘅 Drink 藍天之雲 $40,甜度適中。我想食少少飽啲,所以就叫咗個厚吐司,雪糕士多啤梨忌廉吐司山 $68忌廉吐司山 脆卜卜,有好香嘅牛油味,加埋溶咗嘅雪糕yummy。焦糖香蕉雪糕pancake $58,香蕉外層有焦糖包著,加上軟綿綿的 pancake

今日又帶我地去試新野,門面望落去真係幾有型喎!

炸物拼盤 $138。

有嘢食就要有野飲啦!好靚嘅 Drink
藍天之雲 $40,甜度適中。

忌廉吐司山 脆卜卜,有好香嘅牛油味,加埋溶咗嘅雪糕
yummy。

2017-06-23 36 浏览
喺旺角覓食,我最鍾意行去黑布街、白布街,因為嗰度比較多選擇,而且多為本地人創業,餐廳較有特色。今日就揀咗位於白布街嘅Smokey Ice,暫時大廈外牆仲裝修緊,但並不影響。鋪天蓋地的漫畫,前衛而時尚。七成熟雪糕牛扒$88此為餐廳的招牌甜品,造型十足十鐵板牛扒,但實為雪糕,的確幾可亂真,玩味十足!仲識噴煙,非常吸睛!雪糕絕非平價貨,一食就知係movenpick,覺得值回票價呀!好似係腸粉$58以coconut roll扮腸粉都俾佢諗到,真係好有新意。不過我個人就唔係幾鍾意啲罐頭菠蘿,覺得不太夾。紫薯窩夫$78睇Menu絕對估唔到實物係咁大盆、咁靚㗎 ,超有驚喜!欣賞佢真材實料,窩夫入面都釀咗紫薯,無論配紫薯雪糕定係蜜糖食,都一樣咁甜絲絲,值得推薦!炸物拼盤(大) $138由於男朋友冇咸野落肚係唔會覺得飽,所以我地都點左小食。拼盤有炸薯條、炸雞翼、雞球同迷你辣魚餅,每款都起碼有4、5、6件,仲有三款醬汁任君選擇,非常滋味!藍天之雲$40飲品賣相靚就靚,不過味道比較淡,下次都係試其他。食物設計得非常新穎,好有諗頭同創意,而且未到絕對過關,實力兼備,係旺角覓食嘅好選擇!

鋪天蓋地的漫畫,前衛而時尚。

七成熟雪糕牛扒$88

雪糕絕非平價貨,一食就知係movenpick
,覺得值回票價呀!

好似係腸粉$58

紫薯窩夫$78
睇Menu絕對估唔到實物係咁大盆、咁靚㗎 ,超有驚喜!

炸物拼盤(大) $138

藍天之雲$40
飲品賣相靚就靚,不過味道比較淡,下次都係試其他。

2017-06-20
2017-06-23 40 浏览
好似系腸粉 我就係見到呢個推介吸引左入嚟!以前呢條街得一兩間甜品店,依家差唔多成條街都有好多選擇,真係少啲創意都不能夠出奇制勝室內裝修走美式漫畫路線,啱晒年青人口味。好似系腸粉 $58,除咗造型同埋賣相都好似之外,連細節都做得好似。真係用過鋼碟加張牛油紙,似街邊食腸粉嘅感覺。炸丸子就成粒魚蛋咁而腸粉就充滿椰汁嘅香味。飲品我點了火之蝶 $38,顏色靚,Lychee butterfly pea 充滿荔枝嘅香味,而底部嘅爆珠就好似飲緊益力多咁男人話除咗甜品之外都想試下啲小食,蜜糖芝士火腿西多士 $38我係紫色控,當然唔會錯過紫薯窩夫 $78窩夫外脆內軟,配埋紫薯雪糕,感覺十分滋味親民嘅價錢,有趣嘅體驗。
好似系腸粉
我就係見到呢個推介吸引左入嚟!

室內裝修走美式漫畫路線,啱晒年青人口味。

而腸粉就充滿椰汁嘅香味。

我係紫色控,當然唔會錯過紫薯窩夫 $78
窩夫外脆內軟,配埋紫薯雪糕,感覺十分滋味

親民嘅價錢,有趣嘅體驗。

• 好似係腸粉
2017-06-21 28 浏览
本是陪老婆食甜品的一晚上,卻遇上令人驚歎的美食。這是一間新開張的小店,門面不算十分華麗,卻是玩味十足。單看 Menu 上的食品,已是十分多元化,大部分更是未見過的。甜品、小食和飲品各具特色,有部分單看名字是看不出端倪的。隨意點了兩款小食,老婆點了兩個甜點,再試一下飲品。飲品的名字很特別,正好配合它的外型。小食比想像中更好吃,雞翼有質素。炸魚薯條更是高質,比不少西餐廳更佳。魚肉滑溜但不易散開,薯條香脆不油膩。醬汁方面可見更大的誠意,數十元的一道小食,竟配上三款不同口味的醬汁,迎合不同客人的口味。這誠意正好用作應付一群好友聚會。當晚最令人驚豔、留下十分深刻印象的,絕對是牛扒雪糕。想不到牛扒雪糕當中竟沒有牛扒!而它的賣相跟牛扒十分相近,用上傳統鐵板燒的鐵板盛上。牛扒用不同顏色口味的雪糕,表示牛扒不同部分的質感和生熟程度。這種表達食物的方法,令我不得不讚嘆創作者的創意。看似牛扒,卻不是牛扒。而他們的水準不限於牛扒的創意,更多的是誠意。除了以雪糕代牛扒,對於每一項配菜皆是一絲不苟,香蕉經過處理後演繹了薯角的角色,真有趣!創意加上誠意,如果味道不佳,也只是一件藝術品。但這店的signature d

小食比想像中更好吃,雞翼有質素。

創意加上誠意,如果味道不佳,也只是一件藝術品。但這店的signature dessert除了創意及誠意外,入口也是令人很滿足的,是真正的色香味俱全。

感到非常滿足的一個晚上,或者下次會再來試一下其他的signature dessert。
2017-06-20
2017-06-20 68 浏览
放工做完facial,時間唔早但又未食飯,夜夜地又唔想食太多野。老公來接我,問我食咩好,把心一橫,直接食甜品好了。去到白布街黑布街附近,有好多曾經令我難忘的甜品店。周圍望望,留意到有一間新開的店,店名幾特別。除左甜品,竟然有fish and chips,甘就唔驚老公無熱食落肚啦!入內見到裝修都好有特色,感覺好Chill。餐牌好豐富,食物種類多,而且有好多都係自家設計。其中有一頁更加係signature,以甜品模仿熟食的外觀,非常創新。先點左兩客小食,老公好滿意個fish and chips。而我就最鍾意個蜜糖雞翼,雞翼上檯熱辣辣,火候剛好,咬開仍有肉汁好Juicy。表面的蜜糖稍稍燒香,令到表皮有少少脆,又甜絲絲。籃檸檬係酸酸地的,有少少似檸水,但佢地唔係用普通的糖水,所以甜味道較濃厚。放在發光的杯墊上,有種藍寶石的感覺。雪糕牛扒就係店員的推介,佢地好有心思用鐵板盛上。由牛扒到配菜,全部都係甜食,但望落真係似到十足十。而且唔係得個樣,每樣食材都有一定質素。牛扒仲有兩種雪糕的顏色混和,粉紅色混在啡色中間,模仿medium的牛扒。創意加上功架,就係一款自家製的Signature desser

入內見到裝修都好有特色,感覺好Chill。

先點左兩客小食,老公好滿意個fish and chips。

牛扒仲有兩種雪糕的顏色混和,粉紅色混在啡色中間,模仿medium的牛扒。創意加上功架,就係一款自家製的Signature dessert。

窩夫係我最鍾意的甜點,而呢度都令我頗滿意。先係擺碟夠心思誠意,簡單如醬汁已經有三款選擇。忌廉亦唔係隨意放上,而係勾劃得十分有美感。主角窩夫熱度十分,口感好鬆軟,配上多款醬汁配料,令人感覺滿足。

整體而言,是有誠意和水準的小店,價錢都是合理範圍。睇黎我的旺角下場list又要加一個option了。
2017-06-19
2017-06-19 41 浏览
甜品呢類食物,唔係人人當佢正餐咁食,但有時食得正餐多,你又會唔想食,咁就可以食佢都可以飽肚,而且都有好多口味選擇,有D買相精美估唔到佢就係甜品。是日又去咗食甜品當正餐,地點係旺角交通方便又容易搵到,裝修已漫畫背景。至於食物方面都有D小食選擇,其他一律都係甜品為主,未食前先點咗杯荔枝沙冰,買相唔錯,杯墊底部自動感應發光增添色彩,飲入口陣陣茘枝味幾清甜,加上珍珠粒超有口感小食點咗蜜糖芝士火煺西多士,切開多士面層非常鬆軟,已見芝士同埋火煺一齊,點埋蜜糖醬更好食食完小食到今晚甜品出場點咗七成熟牛扒雪糕,一放上枱陣陣白煙飄來,我仲以為自己真係叫咗牛扒似模似樣造型超掂,切開見濃厚朱古力中間係士多啤梨雪糕,入口雪糕滑溜香濃,其他配菜有多士,香蕉&士多啤梨等最後食到超飽回家

最後食到超飽回家
$120 (宵夜)
  • 七成熟牛扒雪糕
  • 荔枝沙冰
1K
2017-06-18 20 浏览
平時行開呢條間已經有好多唔同嘅食店選擇,近排再行發現又有新嘅甜品店出現,喜歡食嘅我當然要去一試!望望餐牌,除了甜品外重有啲小吃,咁就先點了個小吃炸魚薯條$78,薯條同炸魚都非常香脆,而旁邊重有柚子沙律菜,用柚子醬淋上沙律菜上,最好係碟上重有不同醬汁,供食客選擇不同口味!而飲品就點了解熱嘅芒果沙冰$38,芒果沙冰上插了塊蝴蝶餅,為增加口感重加了少少椰果粒,除入口時細滑嘅芒果沙冰外,重有爽口嘅椰果粒!而下面重有個發光燈座,夠晒特別!最後加埋焦糖香蕉雪糕pancake$58,一球濃郁朱古力味道嘅雪糕,配上新鮮出爐嘅香蕉pancake,pancake夠晒軟熟,香蕉本身夠晒香甜,所以加埋個朱古力雪糕一齊入口就更加好味!價錢相宜,款式夠晒選擇多!

望望餐牌,除了甜品外重有啲小吃,

價錢相宜,款式夠晒選擇多!
宵夜
2017-06-17 40 浏览
經常聽人說女仔有第二個胃吃甜品,甚至可以甜品當正餐,但想不到正餐都可以當甜品,說的就是Smokey Ice一系列的招牌仿主菜甜品,如7成熟牛扒雪糕、疑似吉烈豬扒雪糕、雪糕漢堡和好似系腸粉。其實這類仿主菜甜品雖然不算是首創,之前就在網上見到有介紹泰國有甜品店推出,但香港好像未聽過,基於貪新鮮的心態,明知不用山上水遠去到泰國已經有得食,實在很難抗拒。**************Smokey Ice有兩間分店,今次我光顧的是位於有旺角新興甜品街之稱的白布街分店,店內以美式漫畫作裝潢,玩味十足,座位亦比一般甜品店來得寬敞。Smokey Ice作位一間甜品店,選擇都不算少,除了富gimmick的招牌甜品,還有窩夫、吐司、經典甜品、小食和多款飲料。藍檸檬($38)天氣炎熱,每人先點一杯凍飲吧!藍檸檬雖然只是一杯普通的檸檬汁,但冰藍色的顏色加上通常在酒吧才會見到發光杯墊,賣相大大地加分。檸檬汁酸甜度恰到好處,夠凍之餘亦非常解渴。醫生再見($38)友人病病地就點了一杯醫生再見,希望真的可以跟醫生再見。原來醫生再見主要成份有洋甘菊和蘋果茶,洋甘菊能止咳祛痰,亦可治療失眠和降血壓,難怪叫醫生再見,不過可惜

**************

藍檸檬($38)

藍檸檬
醫生再見($38)

友人病病地就點了一杯醫生再見,希望真的可以跟醫生再見。
原來醫生再見主要成份有洋甘菊和蘋果茶,洋甘菊能止咳祛痰,亦可治療失眠和降血壓,難怪叫醫生再見,不過可惜只有凍飲,如果能多提供熱飲選擇會更好。至於味道則以蘋果香甜味為主。
醫生再見
7成熟雪糕牛扒($88)

7成熟雪糕牛扒以鐵板上,中間以朱古力雪糕扮作牛扒,旁邊再伴以多士、香蕉和菠蘿,驟眼看都似一客鐵板牛扒,玩味十足。
7成熟雪糕牛扒
朱古力雪糕上以朱古力醬劃上牛扒灸燒後的網紋,但如果朱古力雪糕顏色再深一點會更加神似。
7成熟雪糕牛扒
朱古力雪糕入口都幾凍,但可能天氣熱,所以融化速度都快,原來雪糕上半部是朱古力味,下半部是士多啤梨味。
7成熟雪糕牛扒
多士中間夾有榛子醬,蘸上雪糕佐食,味道不錯。
雪糕漢堡($58)

雪糕漢堡相對7成熟牛扒較為普通,就是麵包夾雪糕,右面是朱古力雪糕,左面是雲呢拿雪糕。
雪糕漢堡
值得一讚是麵包上灑上麥片,令口感更豐富,但雪糕同樣有融化過快的問題。
雪糕漢堡
總結,食物味道中規中舉,但趣緻的外形用來呃Like絕對一流。
藍檸檬
醫生再見
2017-06-17 34 浏览
今日朋友神神秘秘咁話有間甜品鋪要去試下,我就抱住好奇心跟佢去啦,一坐抵朋友就話一定要食牛扒餐,我就停左停,唔係食甜品咩最後睇返餐牌,原來呢度既甜品好有創意咁將甜品外觀整成意常不到既食物.似酒$38:好大杯,真係做到好似酒,上層係Coconut Cream,望似泡泡,聞落椰奶香十足,下層係Rooibos Tea,味道清淡帶點茶甘.7成熟雪糕牛扒$88:一上枱見佢出晒煙,原來係用左乾冰做成好似鐵板既熱氣,真係好有心思...牛扒係由朱古力雪糕整成,用刀切開裏面既半生熟粉紅色係由士多啤梨雪糕整成,真係整得好似,雪糕質感偏硬,奶味較重...而薯條係香蕉整成,真係十分有創意,仲有伴碟既榛子花生醬西多士,外脆內軟,十分滋味... 水牛城雞翼(6pcs)$68:雖然係甜品鋪,但都有小食提供,所以我地叫左至愛既雞翼黎食...雞皮充滿微辣既醬汁,惹味非常,肉質香嫩...
其他
  • 7成熟雪糕牛扒
2017-06-17 167 浏览
由元朗轉戰旺角的Smokey Ice, 當時紅極一時的冰極牛排,引來人龍一大條,等了兩小時售罄失望而回,今日經過見人流較少,立即跟朋友入去食。原來除了牛扒和吉列豬扒,仲有腸粉甜品。熱帶天空 $38,燈光效果顯得好夢幻,黃綠藍漸變極迷人。原來杯底有個小燈,拿起杯就會關燈,放上杯有重量就會開燈,夠玩味。搞勻變成翠綠色好靚,味道甜甜地有果香,菠蘿味突出,而且很冰凍清爽。七成熟牛扒雪糕 $88,一上場就煙霧離漫,有乾冰飄煙效果,很有氣派,也提升像真度,有如熱辣辣的鐵板牛扒。像真度極高,有牛扒、薯條,還有西多士及生果。牛扒是雪糕做的,燒過的香蕉也好似薯條。驚喜陸續有來,切開一看,連細微位也不馬虎,七成熟也做得如此相似,是朱古力和士多啤梨口味的雪糕。香蕉切成條狀,炙燒一下表面,很似薯條,味道又夾雪糕甜品。西多士很精緻工整,內餡有勁多榛子花生醬,炸得香口不油膩,多士還鬆軟,伴雪糕牛扒食就一流。好似係腸粉 $68,超有創意,無諗過甜品可以搖身一變,賣相激似街頭小食的腸粉。有椰汁做成的滑滑腸粉、的的骰骰好似魚旦的炸糯米糍、仲有豆腐口味雪糕及生果。豆腐雪糕雖然冰感重,中間好多碎冰,但其豆腐味濃重,味道不錯

原來除了牛扒和吉列豬扒,仲有腸粉甜品
熱帶天空

七成熟冰極雪糕牛扒

像真度極高,有牛扒、薯條,還有西多士及生果。
牛扒是雪糕做的,燒過的香蕉也好似薯條。

香蕉切成條狀,炙燒一下表面,很似薯條,味道又夾雪糕甜品

好似係腸粉

豆腐雪糕雖然冰感重,中間好多碎冰,但其豆腐味濃重,味道不錯,生果份量也夠多,頗抵食。

炸糯米糍,有少少內餡,類似豆蓉,微甜軟糯好好咬。

最正都是腸粉,份量多而且卷得很似腸粉,加了朱古力及士多啤梨醬汁,更似甜醬和豉油。腸粉有淡淡椰奶香,又滑又爽彈。
2017-06-14
熱帶天空
七成熟冰極雪糕牛扒
2017-06-17 29 浏览
Today, I was having dinner with my wife at Mongkok and after our dinner, we were still not full yet. Thus we decided to walk over to "Dessert Street" which was located at the adjacent of Hak Po St and Pak Po St. When we walked past this dessert stall, we were attracted by the presentation of their desserts. I guessed they were opened not long ago as i have never seen this shop before.  Their signature desserts were steak, fried pork cutlet, burger and rice roll, in the form of ice cream. Besides

Their signature desserts were steak, fried pork cutlet, burger and rice roll, in the form of ice cream. Besides desserts, they do offered some light snacks as well.

Fire butterfly - It was served in a tall glass, with a light base placed at the bottom to light up the glass as a form of gimmick. There were burst bubble at the bottom of the glass and were soft. The drink was sweet and the lychee taste was strong, with not much tea scent though.

Purple passion - The serving was big and there were burst bubbles at the bottom as well. It was very sweet as i guess they put alot of sugar syrup in it. Passion fruit taste was strong though.

Fried ice cream - It was presented in the form of fried cutlet. There were ice cream syrup and whipped cream at the side for us to dip onto. The skin was fried till crispy and it goes well with the vanilla ice cream. The ice cream tends to melt too fast though.
2017-06-14 57 浏览
嚟到旺角嘅Smokey Ice,出面因為維修緊所以有啲棚架晌度。呢列吧檯有啲酒吧嘅感覺。牆上有漫畫英雄做主題嘅二次創作,幾有特色。單睇餐牌嘅相或者會以為只係普通嘅鐵板牛扒、漢堡包、吉列豬扒同腸粉,其實佢哋全部都係甜品嚟,都真係幾搞鬼,亦都係吸引我嚟試嘅主要原因。七成熟雪糕牛扒,用咗乾冰去營造煙霧迷漫嘅效果,雪糕牛扒側邊仲有花生醬西多士、燒香蕉、菠蘿粒同鮮士多啤梨,就好似薯餅、薯條同雜豆咁。雪糕牛扒外層係朱古力雪糕,切開之後中間就包住士多啤梨雪糕,徹底模仿返牛扒七成熟時嘅狀態,既認真又盞鬼。夢幻白桃雪葩,同樣地用咗乾冰製造煙霧效果,維持時間比我之前晌其他地方食過嘅耐好多,大可以安心慢慢影相。雪葩用白朱古力小花點綴,入面就有啲白桃粒晌度,質感細滑清甜,都唔錯。(附上影片,openrice要電腦桌面版先可以睇到)

呢列吧檯有啲酒吧嘅感覺。

牆上有漫畫英雄做主題嘅二次創作,幾有特色。

夢幻白桃雪葩

(附上影片,openrice要電腦桌面版先可以睇到)
夢幻白桃雪葩
2017-06-14 99 浏览
呢日去咗白布街新開嘅Smokey Ice,佢哋晌元朗起家嗰陣已經想試,上年就進駐荔枝角,近月晌旺角開店,對我嚟講就比較方便少少。地下都有幾多位,另外仲有樓上閣樓座。我哋先係叫咗呢碟好似係腸粉嚟試試,驟眼睇真係幾可亂真,佢用咗朱古力醬同士多啤梨醬偽裝豉油甜醬,士多啤梨片、菠蘿同豆腐雪糕就分別扮演豬皮蘿蔔之類嘅角色。魚蛋係吉列麻糬,咬起嚟外面脆入面煙韌。腸粉就係爽滑嘅椰汁味蒟蒻,個樣好得意,味道幾討好。除咗甜品之外,佢哋仲有幾款小食。單睇呢碟水牛城雞翼同蜜糖雞翼嘅賣相已經分唔清是真是假,其實佢哋係真雞翼嚟嘅,水牛城雞翼酸酸辣辣幾惹味,蜜糖雞翼就甜甜哋咁都唔錯。 最後仲試咗兩杯特飲,似酒嘅上層用椰子忌廉做出啤酒泡效果,下層茶味甘香。玫瑰佳人表面同樣係椰子忌廉,不過就換咗做淡淡嘅玫瑰甜味,聽返店員講佢哋遲啲會有手工啤酒,所以就特登整呢啲外表好似酒精咁嘅特飲,俾啲一大班人嚟但唔飲酒嘅人開心吓。

呢日去咗白布街新開嘅Smokey Ice,
佢哋晌元朗起家嗰陣已經想試,
上年就進駐荔枝角,
近月晌旺角開店,
對我嚟講就比較方便少少。

地下都有幾多位,
另外仲有樓上閣樓座。
好似係腸粉

我哋先係叫咗呢碟好似係腸粉嚟試試,
驟眼睇真係幾可亂真,
佢用咗朱古力醬同士多啤梨醬偽裝豉油甜醬,
士多啤梨片、菠蘿同豆腐雪糕就分別扮演豬皮蘿蔔之類嘅角色。

魚蛋係吉列麻糬,
咬起嚟外面脆入面煙韌。
好似係腸粉

腸粉就係爽滑嘅椰汁味蒟蒻,
個樣好得意,
味道幾討好。
水牛城雞翼

除咗甜品之外,
佢哋仲有幾款小食。
單睇呢碟水牛城雞翼同蜜糖雞翼嘅賣相已經分唔清是真是假,
其實佢哋係真雞翼嚟嘅,
水牛城雞翼酸酸辣辣幾惹味,
蜜糖雞翼就甜甜哋咁都唔錯。
似酒、玫瑰佳人

最後仲試咗兩杯特飲,
似酒嘅上層用椰子忌廉做出啤酒泡效果,
下層茶味甘香。
玫瑰佳人表面同樣係椰子忌廉,
不過就換咗做淡淡嘅玫瑰甜味,
聽返店員講佢哋遲啲會有手工啤酒,
所以就特登整呢啲外表好似酒精咁嘅特飲,
俾啲一大班人嚟但唔飲酒嘅人開心吓。
水牛城雞翼
今日和太太往Smokey Ice食甜品, 我點了七成熟牛扒雪糕和焦糖咖啡。七成熟牛扒雪糕一上桌,視覺上一大享受, 鐵板盛載牛扒, 陣陣乾冰溢出, 好壯觀, 視覺上的震憾。鐵板牛扒有士多啤梨, 藍莓、雜果、 燒香焦、朱古力醬西多士和朱古力及士多啤梨造成的「牛扒」雪糕。士多啤梨味道香甜, 藍莓和雜果甜度適中、燒香蕉燒得好香脆、朱古力醬西多士朱古力醬香濃, 西多士煎得金黃食落惹味, 「牛扒」朱古力汁好香濃, 朱古力雪糕朱古力味好香滑, 士多啤梨梨雪糕甜度適中, 視覺味道一流的七成熟牛扒雪糕;焦糖咖啡茶味香滑, 味道香濃,好香蕉糖味。餐廳環境一流, d畫好靚, 很有特色, 而且座位舒適, 值得三五知己聚會和食宵夜好地方,甜品視覺味道一流, 個人推介七成熟牛扒雪糕, 值得一食

焦糖咖啡
七成熟牛扒雪糕
2017-06-11
2017-06-09 108 浏览
白布街呢頭一向都多甜品鋪, 有時行完旺角去旺角東搭車前, 都會幫襯一下。呢日見到新開既Smokey Ice, 驚喜在用「豬扒」「牛扒」做甜品, 似係幾年前元朗果間鋪! 有創意, 價錢唔算太貴(而家甜品差唔多價起標啦), 於是就入左去試。 肉質...即係雲呢拿雪糕, 夾埋食落仲脆既炸豬扒皮。豬扒皮感覺吸得太多油, 有少少油溢味。食落就唔似豬排, 不過賣相一流, 一定可以呃LIKE。「腸粉+豆腐雪糕+炸蕃薯糯米糍+菠蘿」的組合。腸粉有少少椰子味, 不過唔夠濃, 唔知點解加個朱古力醬有少少怪....炸蕃薯糯米糍幾好味。不過重點係豆腐雪糕...有甜甜既豆腐味, 唔錯。

好似係腸粉

$60 (宵夜)