2023-05-25 71 浏览
我諗我嚟過呢間餐廳五、六次,但係今日嚟嘅時候完全冇招呼,坐左半個鐘連水都唔斟,又半個鐘都冇嘢食,冇攞麵包來,問佢有冇佢又話有。我而家食埋主菜,突然發覺麵包冇嚟過,但係舊牛油喺度,而家等緊咖啡,我一路坐喺水吧隔離,個水吧同事我諗係點半後先至突然出現,相信都係炒散多。我終於問另一個同事麵包冇嚟過,但係舊牛油就喺度,跟住佢話即刻攞俾我,都冇問我要唔要;佢攞出嚟之後我話其實而家我已經食唔到,跟住佢即刻落返入去攞!我其實有見到有一個女同事非常勤力,走出走入,佢應該好快唔屬於呢度

2023-05-25
庆祝纪念
生日
1K
2023-05-24 78 浏览
“Executive Set Dinner Menu for Two”($698)喺Megabox去完ikea諗住醫肚行行吓見到有間食法國菜嘅餐廳Solé🇫🇷餐廳環境舒適,而且食物價錢又唔太貴所以就決定入去食返個dinner🥰我地點咗2人份嘅Executive Set Dinner當中包咗4份前菜,2份餐湯,2份主菜,甜品落單後會先送上餐包,蕃茄🍅蕃茄可以自行加上黑醋,橄欖油,檸檬汁🍋食完之後胃口開哂😆4份前菜點咗鴨肝慕絲,風乾牛肉,蜜糖芥末籽香草蝦,輕煎醃製劍魚4款都各有特色☺️當中我就最鍾意劍魚☺️餐湯方面點咗是日餐湯椰菜花蘑菇湯另一碗係經典法式洋蔥湯🧅洋蔥湯十分清甜,入面仲有一片法包🥖法包吸收哂湯嘅精華超正😚主菜點咗油封烤鴨配法式雜菜薯角伴香橙醬🦆烤鴨外層香脆,入面十分腍滑🤤配上香橙醬減低油膩感,味道更顯清新🍊另一份係傳統法式卡酥萊伴沙律用上五花肉🐷,豬肉腸,蘑菇,白腰豆豬肉食落鹹香十足☺️肉質爽滑白腰豆大大粒,口感綿密😚因為呢道菜偏鹹,配上沙律就岩岩好🥗最後甜品係委內瑞拉特濃朱古力蛋糕🍫質地細滑,味道濃而不膩😙為呢餐作完美總結☺️

喺Megabox去完ikea諗住醫肚
行行吓見到有間食法國菜嘅餐廳Solé🇫🇷
餐廳環境舒適,而且食物價錢又唔太貴
所以就決定入去食返個dinner🥰
我地點咗2人份嘅Executive Set Dinner
當中包咗4份前菜,2份餐湯,2份主菜,甜品
落單後會先送上餐包,蕃茄🍅
蕃茄可以自行加上黑醋,橄欖油,檸檬汁🍋
食完之後胃口開哂😆
4份前菜點咗鴨肝慕絲,風乾牛肉,
蜜糖芥末籽香草蝦,輕煎醃製劍魚
4款都各有特色☺️當中我就最鍾意劍魚☺️
餐湯方面點咗是日餐湯椰菜花蘑菇湯
另一碗係經典法式洋蔥湯🧅
洋蔥湯十分清甜,入面仲有一片法包🥖
法包吸收哂湯嘅精華超正😚
主菜點咗油封烤鴨配法式雜菜薯角伴香橙醬🦆
烤鴨外層香脆,入面十分腍滑🤤
配上香橙醬減低油膩感,味道更顯清新🍊
另一份係傳統法式卡酥萊伴沙律
用上五花肉🐷,豬肉腸,蘑菇,白腰豆
豬肉食落鹹香十足☺️肉質爽滑
白腰豆大大粒,口感綿密😚
因為呢道菜偏鹹,配上沙律就岩岩好🥗
最後甜品係委內瑞拉特濃朱古力蛋糕🍫
質地細滑,味道濃而不膩😙為呢餐作完美總結☺️
2023-05-23 788 浏览
Solé今次同大家去食喺Megabox嘅法國菜,餐廳位置係角落頭,唔算好顯眼,但入面嘅氣氛、環境同埋食物質素都非常好,枱頭有唔少擺設,亦有法文歌,好適合情侶兩人去慶祝,夠哂浪漫。Executive Set Dinner for Two ($698)4 Starters out of 6🫓鴨肝慕絲鴨肝味道好濃郁,口感creamy,建議最後先品嘗。🥓風乾牛肉牛肉味道略咸,厚度適中。🍤蜜糖芥末籽香草蝦蝦肉鮮甜多汁,少少調味已經好足夠。🧀金文畢芝士伴無花果汁芝士味道較濃,滿滿奶酥味。🧅經典法式洋蔥湯洋蔥炒完好香,湯亦都好飲。🎃是日餐湯-南瓜忌廉湯南瓜湯比較濃厚,味道清甜。2 Main Course out of 4🥩溫煮牛面頰配忌廉薯蓉伴牛肉汁牛面頰肉味好重,咬落去唔會太韌,味道唔錯,薯蓉口感軟滑,整體都好好食😋。🍗油封烤鴨配法式雜菜薯角伴香橙汁鴨髀大大隻,肉多皮厚,食落去滿滿油香同肉汁,味道方面同香橙汁配合得好好,食咁多肉都可以保持清新,值得推薦。🍰委內瑞拉特濃朱古力蛋糕朱古力唔會太苦太甜,咬落去似黑森林蛋糕,但係比較上會好食啲,仲有榛果同藍莓🫐。📍九龍灣宏照道38號Megabox5樓3-4
Solé

4 Starters out of 6
🫓鴨肝慕絲
鴨肝味道好濃郁,口感creamy,建議最後先品嘗。

🥓風乾牛肉
牛肉味道略咸,厚度適中。

🍤蜜糖芥末籽香草蝦
蝦肉鮮甜多汁,少少調味已經好足夠。

🧀金文畢芝士伴無花果汁
芝士味道較濃,滿滿奶酥味。

🧅經典法式洋蔥湯
洋蔥炒完好香,湯亦都好飲。

🎃是日餐湯-南瓜忌廉湯
南瓜湯比較濃厚,味道清甜。

2 Main Course out of 4

• 經典法式洋蔥湯
  • 南瓜湯
  • 溫煮牛面頰配忌廉薯蓉伴牛肉汁
2023-05-16 77 浏览
今日朋友約咗我去九龍灣食dinner💗,去咗mega box食法國菜,食得好滿足,啲野食好高質🤓好味道🥹‼️✨$698 Set Dinner✨鴨肝慕絲好有藝術感,慕絲好輕盈,鴨肝嘅味道好濃郁又柔軟,好驚艷‼️🤣✨風乾生肉好精緻,肉質好鮮嫩,配埋微酸嘅調味料,口感更豐富❤️✨蜜糖芥末籽香草蝦好清新,蝦肉好鮮甜爽脆,同甜中帶辣嘅芥末籽醬汁搭配,好好味👍🏻🥹✨輕煎醃製劍魚好鮮美,劍魚肉質好鮮嫩,煎得啱啱好,外酥內嫩,好好食‼️‼️😋✨是日精選湯同經典法式洋蔥湯都好有復古感湯汁好濃郁,洋蔥甜味好好味🤣❤️❤️✨菠菜蘑菇烤鱈魚健康又好味,鱈魚肉質好細嫩,烤咗嘅菠菜同蘑菇,好自然清新🌟✨溫煮牛面頰配忌廉蓉蓉伴牛肉汁好豪華,牛面頰溫煮之後更加軟嫩,同濃郁嘅忌廉蓉蓉同牛肉汁搭配,好豐富😋😋✨委內瑞拉特濃朱古力雪糕完美嘅結尾,朱古力香氣同滑順嘅口感,好甜美🥹❤️🍰

✨$698 Set Dinner

✨鴨肝慕絲

✨風乾生肉
好精緻,肉質好鮮嫩,配埋微酸嘅調味料,口感更豐富❤️

✨蜜糖芥末籽香草蝦

✨輕煎醃製劍魚

✨是日精選湯同經典法式洋蔥湯都好有復古感
湯汁好濃郁,洋蔥甜味好好味🤣❤️❤️

✨菠菜蘑菇烤鱈魚

健康又好味,鱈魚肉質好細嫩,烤咗嘅菠菜同蘑菇,好自然清新🌟

✨溫煮牛面頰配忌廉蓉蓉伴牛肉汁

✨委內瑞拉特濃朱古力雪糕
完美嘅結尾,朱古力香氣同滑順嘅口感,好甜美🥹❤️🍰
2023-05-11 120 浏览
見咁多好評貪方便訂咗同老公慶祝生日,非常失望。八百幾蚊一餐飯,我無期望有真正fine dining 嘅體驗同質素,但全程由服務到食物都係茶餐廳嘅質素。1. 餐具全部都花曬,衰過茶餐廳,老公風趣問侍應知唔知solè點解,侍應話唔知🤔2. 全間餐廳得四枱客,侍應長期唔見人,問佢乜都話唔清楚。同枱客人係外國人,但佢全程介紹食物用中文,叫佢用英文佢一句唔好意思就行開。3. 上菜次序錯曬,starter上完先比餐包,問佢攞碟食餐包,乜都無講但突然攞走餐包,然後突然就上咗碗湯,一頭霧水。starter求其夾啲嘢加幾條草就話係starter ,我敢講我求其係M&S買個platter都靚過佢。4.主菜,我咁大食真係第一次連份量咁迷你嘅法國餐都食唔曬一半,因為喊到我飲咗大半支sparkling water. 好少失望到要突登寫食評。仲要揀嚟慶祝生日,後悔莫及。五月份播聖誕歌,問你死未,如果無心做,唔好揸住法國餐呢個名呃人。

2023-05-10
庆祝纪念
生日
2023-05-06 61 浏览
幫愛駒在九龍灣換了新車呔,又到開飯時間,隨即想起附近MegaBox 有家西餐廳環境不錯,一於去食好西。Solé 環境高雅,滿滿白色布藝,感覺浪漫溫馨!座位很舒適,心情也愉快起來!風乾牛肉;牛肉製火腿,帶點鹹香,好食!不多餐廳可以品嚐到!法式醃製紅菜頭,紅菜頭營養價值很高,做涼菜漬物都很適合,醃漬味道不算太重,幾好食。輕煎醃製劍魚,北海魚肉製作的前菜,質感鬆軟,開胃小食良品。蜜糖芥末籽香草蝦,蝦肉彈牙,芥茉醒胃,不錯。是日精選靚湯,忌廉蘑菇湯,有粒粒蘑菇口感!經典法式洋蔥湯,香濃的洋蔥好好味,一試難忘!溫煮牛面頰配忌廉薯蓉伴牛肉汁,牛面頰超級軟腍入味,牛面頰都是近年的熱門食材,是軟熟版的牛𦟌,好食!傳統法式卡酥萊,材料有五花肉、豬肉腸配蘑菇白腰豆伴沙律🥗!法國南部鄉土菜餚,鐵鍋慢慢燉煮,五花腩及白豆吸了豬肉腸及香草味道。湯汁夠多,不會乾柴柴的!白豆入味,口感綿密!鹽味重,配點沙律,有中和效果👍👍甜品是委内瑞拉特濃朱古力蛋糕,賣相精美,朱古力味濃,蛋糕質感滑溜!

風乾牛肉;牛肉製火腿,帶點鹹香,好食!不多餐廳可以品嚐到!

輕煎醃製劍魚,北海魚肉製作的前菜,質感鬆軟,開胃小食良品。

蜜糖芥末籽香草蝦,蝦肉彈牙,芥茉醒胃,不錯。

是日精選靚湯,忌廉蘑菇湯,有粒粒蘑菇口感!

經典法式洋蔥湯,香濃的洋蔥好好味,一試難忘!

傳統法式卡酥萊,材料有五花肉、豬肉腸配蘑菇白腰豆伴沙律🥗!

Starters 六選四🔹鵝肝慕絲▫️風乾牛肉🔹金文畢芝士配無花果汁▫️蜜糖芥茉籽香草蝦Starter份量唔大,真係開開胃嘅小食,我較喜歡鵝肝慕絲,經典綿滑口感,鵝肝香味豐富但唔似食鵝肝咁肥膩。餐湯二選一🔹soup of the day 忌廉南瓜湯▫️ 經典法式洋蔥湯南瓜湯非常清新,淡淡鮮甜南瓜味,唔會好濃郁飲完就滯咗。經典法式洋蔥湯非常推介,鍾意有個芝士法包係湯入面,浸透洋蔥湯嘅精華,及焦糖化嘅洋蔥甜味。主菜四選二🔹油封烤鴨配法式雜菜薯角伴香橙醬汁油封鴨腿肉質軟嫩,輕輕一切肉一絲絲的鬆開,肉味鮮甜香濃。配上香橙醬汁,令食感更清新減肥膩感,而烤鴨令鴨皮之間嘅脂肪層都溶化入鴨肉,所以非常香口。▫️溫煮牛面頰配忌廉薯蓉伴牛肉汁用慢煮方便可令牛面頰肉質更軟腍,再將燴面頰精華煮成醬汁,配上入味又濃郁嘅牛面頰肉,真係非常香口。重點係忌廉薯蓉,入口幼滑,真係好似食緊奶油忌廉咁,每啖都有清香薯仔味,配上肉味濃郁嘅燴牛面頰食非常balance!甜品🔹特濃朱古力慕絲蛋糕朱古力味香濃,慕絲細滑。整個Dinner set for two非常圓滿,如果餐後有咖啡茶就更Perfect。另外餐廳跟法國一樣,sparkin
餐包
Starters 六選四
🔹鵝肝慕絲
▫️風乾牛肉
🔹金文畢芝士配無花果汁
▫️蜜糖芥茉籽香草蝦
鵝肝慕絲 ,風乾牛肉 ,金文畢芝士配無花果汁 ,蜜糖芥茉籽香草蝦

餐湯二選一
🔹soup of the day 忌廉南瓜湯
▫️ 經典法式洋蔥湯

主菜四選二
🔹油封烤鴨配法式雜菜薯角伴香橙醬汁

▫️溫煮牛面頰配忌廉薯蓉伴牛肉汁

甜品
🔹特濃朱古力慕絲蛋糕
朱古力味香濃,慕絲細滑。
特濃朱古力慕絲蛋糕

整個Dinner set for two非常圓滿,如果餐後有咖啡茶就更Perfect。另外餐廳跟法國一樣,sparking water, distilled water同樣需收費的。
餐包
特濃朱古力慕絲蛋糕
2023-04-28 72 浏览
位於Megabox 的Solé 主打法國菜,價錢親民,悠然的環境蠻有氣氛,是適合來約會的情調餐廳𖥧 我們點了Exclusive Set Dinner for two,菜式相當豐富 𓏗 Welcome food先送上餐前麵包配橄欖油與黑醋。另外餐前小食有羅馬原種番茄,先將原個檸檬切半楂汁🍋 再把番茄切片沾檸汁享用,清新又開胃𓏗 Starters前菜可以六選四,我們選了鴨肝慕絲、蜜糖芥末籽香草蝦、風乾牛肉和金文畢芝士伴無花果汁。擺盤很賞心悅目,每款都是 bite-size 所以試多幾款都無負擔𓏗 Soup是日精選的牛肝菌菌蓉忌廉湯非常濃厚 creamy,充滿牛肝菌獨特的風味。而經典法式洋蔥湯煮得很岀色🧅 洋蔥炒得甘甜焦香,把天然的甜味完全釋放,而放上麵包配半溶芝士令口感更有層次𓏗 Main Course溫煮牛面頰配忌廉薯蓉伴牛肉汁牛面頰燉煮得軟腍入味,啖啖肉再上配幼滑薯蓉🤤 很惹味油封烤鴨配法式雜菜薯角件香橙醬推薦菜式👍🏼 油封烤鴨皮酥肉嫩,用叉子輕輕一剝就從骨頭上分離了。鴨味香濃,配搭香橙醬減輕膩感,令人眼前一亮𓏗 Dessert甜品是委內瑞拉特濃朱古力蛋糕,超濃醇的朱古力味道,甜而不膩

𓏗 Welcome food

𓏗 Starters

𓏗 Soup

𓏗 Main Course
溫煮牛面頰配忌廉薯蓉伴牛肉汁
牛面頰燉煮得軟腍入味,啖啖肉再上配幼滑薯蓉🤤 很惹味

油封烤鴨配法式雜菜薯角件香橙醬

𓏗 Dessert
甜品是委內瑞拉特濃朱古力蛋糕,超濃醇的朱古力味道,甜而不膩
  • 經典法式洋蔥湯
2023-04-27 81 浏览
#sole 昨晚去了一間浪漫法式料理餐廳,裝潢設計簡單又不失優雅,都充滿浪漫氣息🌹🌹我點了一個二人法式套餐 $698🔹前菜:有六選四,鴨肝慕絲、蜜糖芥末籽香草蝦、法式醃製紅菜頭、輕煎醃製劍魚。推薦劍魚、魚肉夠味、香草蝦都好爽口👍🏻👍🏻🔹經典法式洋蔥湯,份量幾大,洋蔥湯內有法式包,浸滿湯後的法包好香濃洋蔥甜味,由於洋蔥多,湯都好甜既洋蔥味😋😋😋🔹傳統法式卡酥菜(五花肉、豬肉腸配蘑菇白腰豆)伴沙律,好有家庭菜feel, 成鍋上枱,五花肉燒烤後再配蘑菇一齊煮,豬肉和肉腸都好入味😀😀🔹菠菜蘑菇烤鱈魚,個汁好香,鱈魚烤至剛熟,所以偏滑😌😌😌🔹委内瑞拉特濃朱古力雪糕,又真係非常濃郁朱古力味,賣相都很有藝術氣息🥰🥰🥰Solé (九龍灣)地址:九龍灣宏照道38號Megabox5樓3-4及9號舖
我點了一個二人法式套餐 $698

🔹傳統法式卡酥菜(五花肉、
豬肉腸配蘑菇白腰豆)伴沙律,

🔹菠菜蘑菇烤鱈魚,個汁好香,鱈魚烤至剛熟,所以偏滑😌😌😌

Solé (九龍灣)
地址:九龍灣宏照道38號Megabox5樓3-4及9號舖
2023-04-27 51 浏览
呢間位於Mega Box 嘅fine dining已經食過兩次,再回訪再介紹原因非常簡單,就係好高質!地方闊落之餘,裝修設計簡約,係到特別有份寧靜美一開始會有檸檬、番茄,可以將番茄切片,加啲檸檬汁、黑棤、橄欖油,味道幾清新,番茄唔酸仲要好甜,夠開胃- Soup -🥄Daily Soup呢日係南瓜忌廉湯,濃稠口感,清淡健康- Starter -🍴鴨肝慕絲🍴蜜糖芥末籽香草蝦🍴風乾牛肉🍴輕煎醃製劍魚8款之中揀4款,香草蝦彈牙;劍魚口感竟然有啲似豬頸肉咁爽口,開頭都唔記得喺女叫咗劍魚😲;鴨肝慕絲就似鴨肝醬,唔算太膩,可接受;風乾牛肉最啱食,因為平時食開,細細碟但食到四款非常好- Main -🍽菠菜蘑菇烤鱈魚魚肉煮得好滑,魚皮又脆,汁料比較特別又少食,幾新鮮,菠菜好幼嫩🍽慢煮牛面頰配忌廉薯蓉伴牛肉汁牛面肉勁腍!索晒牛肉汁好juicy又惹味,忌廉薯蓉好滑,食到有好多牛油🤣邪惡呀-Dessert-🍫委內瑞拉特濃朱古力蛋糕成件都係朱古力,好甜之餘質地好滑💰$698/2ppl dinner set🚩Solé (九龍灣) @sole_hk 📍九龍灣宏照道38號Megabox5樓3-4及9號舖

- Soup -
🥄Daily Soup
呢日係南瓜忌廉湯,濃稠口感,清淡健康

- Starter -

🍽菠菜蘑菇烤鱈魚

🍽慢煮牛面頰配忌廉薯蓉伴牛肉汁

-Dessert-
🍫委內瑞拉特濃朱古力蛋糕
成件都係朱古力,好甜之餘質地好滑

💰$698/2ppl dinner set
🚩Solé (九龍灣) @sole_hk
📍九龍灣宏照道38號Megabox5樓3-4及9號舖
2023-04-23
  • 餐包
  • 南瓜湯
2023-04-26 99 浏览
偶然都會嚟呢度食下lunch。油封鴨脾依然係我嘅首選。最近幾次堂食lunch,都有不太好嘅經歷。廳內服務員質素差,以前態度好好多。偶然有一兩個服務員態度係可以。以前lunch嘅時候都會有蕃茄檸檬做welcome food。到咗依家…每次去,只有偶然一兩次有。遇到冇嘅時候,我去間侍應拎。佢哋話依家變咗夜晚先有,lunch係無得提供😫一樣咁有創意嘅welcome food,由佢開鋪到依家都有,突然間話無得提供,有啲失望…🤷不過油封鴨依舊好味。希望餐廳聽到我嘅訴求,可以放反蕃茄檸檬喺lunch啦!
偶然都會嚟呢度食下lunch。油封鴨脾依然係我嘅首選。

最近幾次堂食lunch,都有不太好嘅經歷。

不過油封鴨依舊好味。

希望餐廳聽到我嘅訴求,可以放反蕃茄檸檬喺lunch啦!
  • 油封鴨
2023-04-25 77 浏览
好耐無去過megabox😆宜家先知開咗間sole餐廳當然要去試下啦🥳當日係星期六 大約兩點到估唔到餐廳無乜人計埋我哋 只係得兩枱人😯比我想像中少人 不過唔緊要 反而提供左一個寧靜嘅環境俾我哋食個lunch😆餐廳提供兩種menu選擇我哋選擇左行政套餐💕- 餐包幾鍾意餐廳有將啲麵包整返熱平時啲麵包都係微暖今次係好熱嫁😆食嘅時候小心啲啦!- 是日餐湯(南瓜湯)味道唔錯 不過湯入面啲麵包就真係麻麻地淨係食咗一舊之後 就冇食過🤣- 炭燒特級西冷牛扒配雜菜沙律 脆薯條伴牛肉汁個西冷牛扒做得都幾好薯條亦都好脆身 唔會好淋💕👍🏻
好耐無去過megabox😆

- 餐包
幾鍾意餐廳有將啲麵包整返熱
平時啲麵包都係微暖
今次係好熱嫁😆
食嘅時候小心啲啦!

- 是日餐湯(南瓜湯)
味道唔錯 不過湯入面啲麵包就真係麻麻地
淨係食咗一舊之後 就冇食過🤣

- 炭燒特級西冷牛扒配雜菜沙律 脆薯條伴牛肉汁
個西冷牛扒做得都幾好
薯條亦都好脆身 唔會好淋💕👍🏻

🇫🇷$698 二人套餐🇫🇷鴨肝慕絲風乾牛肉脆炸白蘑菇煙三文魚伴蜜糖刁草醬法式洋蔥湯南瓜湯溫煮牛面頰配忌廉薯蓉牛肉汁油封烤鴨伴法式雜菜薯角伴香橙醬🔸幾鍾意呢間法國菜嘅原因有兩個,第一係格局裝修靚,但食物價錢唔貴;第二係呢個二人餐可以揀四款前菜,試到好多嘢,而整體食物味道質素都好高👍🏻🔸前菜入面鴨肝慕絲非常之驚喜,入口即化,口感濃郁細緻;風乾牛肉都提供到好正嘅牛味;煙三文魚配咗特別嘅蜜糖刁草醬,令到味道層次完全昇華😙🔸法式洋蔥湯嘅焦化洋蔥,高湯,同埋法包芝士交織出有層次嘅美味,算係我飲過最鍾意嘅洋蔥湯之一🥰🔸主菜水準穩打穩紮,牛面頰嘅腍度處理得剛好,味道都調配得好好味🤓油封烤鴨肉質酥軟,入味,可以比到80分以上👍🏻
🇫🇷$698 二人套餐🇫🇷

法式洋蔥湯

溫煮牛面頰配忌廉薯蓉牛肉汁
油封烤鴨伴法式雜菜薯角伴香橙醬

2023-04-21 63 浏览
成日都覺得MegaBox雖然好大😳但係冇乜嘢行,都唔知食乜好~但上次發現原來入邊都有一間好優雅,環境好靚嘅西餐廳🙆🏻‍♀️$698 Set Dinner鴨肝慕絲風乾牛肉蜜糖芥末籽香草蝦輕煎醃製劍魚前菜佢總共有六款,可以俾你揀四款~佢哋嘅份量都係一口嘅😗但咁樣都幾好,可以令你試到好多唔同嘅款式,又唔會太飽!我自己就幾鍾意蝦同埋魚,因為個味道都好出😍是日精選湯經典法式洋蔥湯兩款湯都唔錯,嗰日嘅精選湯係南瓜湯,入面仲有麵包粒,個口感非常好😉溫煮牛面頰配忌廉薯蓉伴牛肉汁油封烤鴨配法式雜菜薯角伴香橙醬汁仲可以揀兩款主菜,牛面珠墩真係超級好食😍😍😍幾乎入口即溶!配合忌廉薯蓉邪惡之餘非常豐富❤️而烤鴨整得都唔錯,配合醬汁 非常開胃清爽!委內瑞拉特濃朱古力雪糕最後仲有甜品做結尾非常滿足☺️❤️

$698 Set Dinner

是日精選湯

委內瑞拉特濃朱古力雪糕
最後仲有甜品做結尾非常滿足☺️❤️
2023-04-17 74 浏览
在Megabox睇完戲,無意中發現5樓有間Fine Dining名叫Solé.餐廳主打法國菜,裝修仲要行浪漫路線,銀白色調柔和高檔,侍應態度親切。Set Dinner抵食,有頭盤、餐湯、主菜,甜品。價錢合理,我哋揀咗HKD698的Exclusive Set。餐廳很貼心的為客人準備了開胃菜,荷蘭黑蕃茄,加上油醋同檸檬汁,清新酸甜又多汁,非常醒胃!然後揀4款前菜 :1)蜜糖芥未籽香草蝦,蝦新鮮彈牙,蜜糖芥末籽令口感豐富。2)金文畢芝士伴無花果汁,軟芝,香味獨特。3)挪威煙三文魚伴蜜糖刁草醬,煙三文魚冇渣,份量足夠。4)脆炸白蘑菇伴荷籣汁,白蘑菇炸得香脆,好特別的口感。餐湯經典法式洋蔥湯 賣相討好,法式特式的湯入面有吸晒湯汁嘅法包,洋蔥湯味道鮮美。南瓜甘筍忌廉湯口感綿密順滑,南瓜甘筍嘅味道好突出,南瓜蓉令口感充滿層次。主菜菠菜蘑菇烤鱈魚 鱈魚厚切,肉質扎實,肉質鮮美,微煎至金黃,浸在龍蝦湯內,底下有浸菠菜同蘑菇,擺盤精美。油封烤鴨配法式雜菜薯角伴香橙醬呢道菜嘅層次感豐富,鴨肉經過油封烤製,鴨肉皮脆肉嫩,味道香濃,配上法式雜菜薯角,口感豐富。香橙醬則為整道菜肴增添了一份清新的風味。委內瑞拉特濃

Set Dinner抵食,有頭盤、餐湯、主菜,甜品

然後揀4款前菜 :
1)蜜糖芥未籽香草蝦,蝦新鮮彈牙,蜜糖芥末籽令口感豐富。
2)金文畢芝士伴無花果汁,軟芝,香味獨特。
3)挪威煙三文魚伴蜜糖刁草醬,煙三文魚冇渣,份量足夠。
4)脆炸白蘑菇伴荷籣汁,白蘑菇炸得香脆,好特別的口感。

餐湯

南瓜甘筍忌廉湯
口感綿密順滑,南瓜甘筍嘅味道好突出,南瓜蓉令口感充滿層次。

主菜
菠菜蘑菇烤鱈魚

油封烤鴨配法式雜菜薯角伴香橙醬

委內瑞拉特濃朱古力蛋糕
呢道甜品有驚喜,尤其喜歡佢香口嘅餅底,蛋糕口感濕潤,質感十分細膩,入口即化,朱古力味好濃郁。