2017-07-01
北角港鐵站B4,斜對面行入書局街,原來另有天地,一條巷仔斜路,不同菜色既食肆林立,見到近尾段有間西餐廳,又似酒吧,Soul 9+ 入去試吓,不過已坐滿人,店員介紹可以坐出面就有位,但因太熱,所以等下無防,等了10分鐘就有位,入面多小擺設,偏向型格英倫風,最入有一英式電話亭,看了餐牌,雖然得前後兩頁,但都包羅萬有,說這家店的菜色都由老闆一手一腳煮理, 所以我們得等一下叫了牛油燒美國安格斯牛扒$198 同慢煮北美銀花爐魚配甘荀薑汁烤雜菜$148 , 仲將一個主菜加錢轉埋餐, 因為見到人地食緊既鮮打蘑菇湯好正。先上沙律及餐湯,沙律碟都好有格調,用了石板,將菜色升級,加了結身既黑醋醬。到上蘑菇湯,旁邊細心放上伴碟,見到蘑菇粗粒再加上忌廉先分開倒在底先放蘑菇湯在中間,所以一放湯匙攪勻就見到奶白忌廉,一啖渴下,蘑菇粗粒有趙口,忌廉溝埋好幼滑,一飲停唔到。到主角牛油燒美國安格斯牛扒 $198,厚切,面輕微煎燶,叫了medium rare ,肉質夠淋身,梗熟,牛肉香味濃。下面放滿肥美薯條,好似一排木筏,還有旁邊的拌碟,有心思加了花瓣,看到大廚對每度菜的嚴謹,聽聞大廚就是老闆,好年青喎,全晚都見佢一人忙
入面多小擺設,偏向型格英倫風,最入有一英式電話亭,
餐飲叫了熱既果茶,份外清香, 凍的也試了薄荷朱古力, 不過略嫌多冰, 溝淡了味道。
整晚坐得舒服,加上燈光柔和,最啱情侶黎食。
店員也很有禮招待,整晚都好舒適。