2017-08-25 119 浏览
喺北角新光戲院睇完大戲周圍行搵嘢食,搵到一條好多食店既巷,經過見到呢間環境格調唔錯,就入咗去試吓。一邊裝修好得意,麻雀雖小搭五藏俱全,鋪頭雖然好細但係環境不錯,份外格調。田園沙律配自家油醋汁菜好新鮮而醋嘅味道好有口感,同好特別,鍾意食醋嘅朋友一定要點佢地嘅自家醋汁沙律黎食。意大利芝士條配黑松露醬芝士有五條,佢出面嘅炸皮同街外邊唔同,佢係混入左香草,感覺香口啲, 入面的芝士有拉絲嘅效果,黑松露醬好香,配黑松露醬有意外驚喜嘅味道。輕煎帶子蟹子黑醋珍珠帶子煎得好香口,如果鍾意食帶子嘅話應該要嗌兩份先夠喉,黑醋珍珠味道特別。黑松露海膽鵝肝忌廉芝士意大利飯呢個可以推介一下,黑松露醬配意大利飯好香,鵝肝煎得剛剛好,好香之餘食囉唔會太油,而海膽就大大份非常之甜,唔會腥,最後意大利飯個汁唔會太流,好香口。最後叫咗兩杯熱嘅薄荷朱古力,朱古力龍尾得來加小小薄荷味,飲落都幾好OK。

田園沙律配自家油醋汁

意大利芝士條配黑松露醬

輕煎帶子蟹子黑醋珍珠

黑松露海膽鵝肝忌廉芝士意大利飯

2017-08-16
2017-08-23 217 浏览
今晚女朋友好辛苦OT,所以入北角去接佢放工,順便係附近食埋飯。北角呢條小巷,雖然由頭行到尾都唔洗1分鐘,但就隱藏咗多家食肆,有5,6間好特別既食肆,今次就來左呢間「 Soul 9+」。九點幾來到,呢到餐廳的環境佈置和裝修頗有特色 ,外面入面都有約有十多張枱左右,有幾枱客,唔洗等位。叫左以下幾樣野:-1) 輕煎帶子蟹子黑醋珍珠 $78 (想叫,但太夜賣曬)2) 煙燻海膽玉子 $983)白酒煮蟹肉黑魚籽意粉$984)牛油燒美國安格斯西冷扒 $198煙燻海膽玉子 $98首先上既係燒玉子 有個蓋蓋住 d 煙同玉之 Waiter 叫我地等一陣先打開開始食 。個燒玉子好軟好好味 最重要唔知係咪 d 煙焗住 令到個玉子好有煙熏既味道! 再配埋海膽 食落去好 fresh! 推介!白酒煮蟹肉黑魚籽意粉$98,意粉入口爽彈富嚼勁,意粉內混入了不少鮮嫩蟹肉,蟹肉同魚子剛好,無搶晒蟹肉口感,意粉質地有咬口彈牙,食味不錯。 比得上Pizza Express 的白酒蟹肉意粉。牛油燒美國安格斯西冷扒 $198西冷扒頗為厚身,Order 5成熟,但最後應該出左6-7成熟,肉質Juicy,以黑胡椒和鹽巴調味,吃起來蠻有

1) 輕煎帶子蟹子黑醋珍珠 $78 (想叫,但太夜賣曬)
2) 煙燻海膽玉子 $98
3)白酒煮蟹肉黑魚籽意粉$98
4)牛油燒美國安格斯西冷扒 $198

煙燻海膽玉子 $98

白酒煮蟹肉黑魚籽意粉$98,

牛油燒美國安格斯西冷扒 $198
西冷扒頗為厚身,Order 5成熟,但最後應該出左6-7成熟,肉質Juicy,以黑胡椒和鹽巴調味,吃起來蠻有牛味。 下面放滿大大條薯條,還有旁邊的拌碟,有心思,如是5成熟就更Perfect。

呢到d枱分得幾開,不太迫,食完仲坐左陣傾左陣計,Waiter幾nice,無話食完趕人走,女朋友仔食左餐開心飯,會再來食。
煙燻海膽玉子
白酒煮蟹肉黑魚籽意粉
2017-08-01
煙燻海膽玉子
白酒煮蟹肉黑魚籽意粉
2017-08-23 1671 浏览
約了喺總部上班嘅同事一敘,順便收吓風。由於天文台預報會改發三號強風信號,所以決定在附近找間餐廳速食。記得之前在北角上班時,經常會去錦屏後街覓食,皆因那裡藏有不少唔同 Style 嘅美食店,提議過去找找看。沿著這條隱蔽小巷來回走了一轉,最後選定了這家取名「靈魂 Soul9+」嘅餐廳。店子門外設有座位,不過由於這天天氣實在太熱了,所以還是決定躲進室內。拉開玻璃趟門內進,舖面呈長方形,地方頗細小,不過內裡裝潢很有特色,以復古風格為基調。藍色牆身掛上了一支色彩繽紛的電結他、而另一邊就以單車圖案掛鐘作裝飾,配合旁邊的紅色電話亭和餐桌上的擺設,貫徹餐廳的懷舊風。拿起餐牌,選擇都幾多,有沙律、頭盤、意粉、意大利飯、肉類、小食,另外亦有 Drink List。食物全部散點,不過如果揀意粉、意大利飯及扒類,+$38 便可轉為套餐,可享是日餐湯及沙律。就簡簡單單,揀個意大利飯同一客主菜,再轉成套餐,一於邊食邊傾。是日餐湯係薯仔忌廉湯,雖然只是跟餐嘅一道湯,不過從整個賣相,都見到廚師花過心思。輕呷一口,薯仔味非常突出,而且湯身很 Creamy 幼滑,不過如果可以加點切粒洋蔥和蔬菜同煮,應該會更輕怡健康。接著
接著嘅是日沙律,賣相亦夠曬醒神。叉起柑肉和車厘茄往嘴裡送,不錯,甜美多汁;反而用作主角嘅沙律菜,雖然尚算新鮮爽甜,但就稍嫌醋味有點過濃,要扣點分。
店裡的意大利飯只有兩款,對海膽、鵝肝興趣不大,反而看中了紫薯蓉意大利飯,可惜店員說今天沒有紫薯,問我倆是否介意換成白汁,雖然是有點失望,但反正也想吃軟殼蟹,就一於試試。軟殼蟹、橙心番薯片、白汁意大利飯 ($138),Risotto 堆砌成一個圓餅狀,上面鋪咗隻軟殼蟹,面頭飾上沙律菜,而旁邊就伴以橙心番薯片。先舀起以白汁燴成的米飯入口,雖然是有點乾身,不過食落粒粒分明有咬口;伴吃的軟殼蟹亦很有水準,沾上鹽、胡椒、香料及粟粉炸至金黃,入口酥脆又不油膩,配埋脆口嘅橙心番薯片,味道非常夾配。
主菜方面,選了慢煮北美銀花鱸魚、甘筍薑汁、烤雜菜 ($148),這客鱸魚,有別於坊間先煎後焗嘅做法,大廚用咗低溫慢煮方法去烹調,時間上需要多花一倍有多,所以口感真係截然不同。切開魚肉,質地非常嫩滑,充滿魚嘅鮮甜味,而外皮亦煎得甚有水準,不但色澤油亮誘人,而且咬下脆口得來還帶點魚肉嘅軟嫩,毋須蘸點醬汁,已經令人吃得津津有味。

雖然這晚吃得不多,但兩款菜式都做得唔錯,睇得出店主好用心去經營,而且店員亦很隨和有禮,服務態度很好,絕對值得支持一下。
2017-08-22
朋友介紹呢間餐廳俾我,就book位黎試下啦!點知行錯左另一邊,明明已經到左門牌,但都見唔到間餐廳,打電去問先知係另一邊如果大家黎既,記得一出北角港鐵站轉左,直行,穿條巷就到架啦,其實好近,識行一定甘行!黎到門口,感覺幾有氣氛,估唔到北角呢度都有間甘正既餐廳,朋友果然無介紹錯啊!餐廳內裡唔算好大,燈光暗暗地,職員好快就上水同餐牌,有禮貌,上菜同收拾都好快。唔好睇佢餐廳細細,餐牌上都幾多野食簡,小食、意粉、飯、薄餅、沙律、扒,物都有。美中不足係無甜品,定係我睇漏左?先叫左個章魚燒同行個小朋友十分喜歡,自己食左半份!首先,佢用五顏六色既爐仔裝住章魚燒,視覺吸引!章魚燒上有大量既木魚絲同紫菜,夾住配料,一啖一粒剛剛好,不過好熱,要小心啲水牛芝士薄餅可以自選配料加上去,今次我就加左三文魚同黑毛豬火腿,各加18蚊。個底好脆,薄皮,有蕃茄醬,酸酸地,唔會好濟。材料好多,食落啖啖肉!正!食西餐總會叫塊牛扒,係我既至愛!牛扒好厚身,好香牛油同黑椒味,煎到焦焦地,好香口!伴碟有沙律菜同薯條,份量唔少!呢一份扒既價錢唔貴,大份得黎又好食,抵食!牛扒叫左五成熟,好多肉汁,好林,夾雜住黑椒,好香!佢係用果汁去煎

先叫左個章魚燒

燒章魚小丸子

水牛芝士薄餅

義大利紅醬水牛芝士薄餅,加配三文魚,黑毛豬火腿

食西餐總會叫塊牛扒,係我既至愛!

牛油燒美國安格斯西冷扒

牛扒叫左五成熟,好多肉汁,好林,夾雜住黑椒,好香!佢係用果汁去煎,所以食落有啲酸酸甜甜既味道,特別開胃!

個邊位有少少肥肉,咬落去啲肉汁同油脂bi晒出黎,正!

凍朱,大杯得黎夠凍!
凍朱古力

柚子蜜,幾濃,甜甜地,好香柚子味。

柚子蜜

今餐好滿足!食物同服務都唔錯!值得再黎!
燒章魚小丸子
義大利紅醬水牛芝士薄餅,加配三文魚,黑毛豬火腿
凍朱古力
柚子蜜
2017-08-19 165 浏览
行入呢個小巷原來別有洞天!估唔到呢度有間甘有特色既餐廳。雖然舖頭唔係好大,但裝潢別致,小小既廚房可以做到甘多款菜式!七點零黎到已經坐滿人甘濟,入面約有十枱左右,雖然地方唔大,但坐位唔會好逼,坐得舒服。門口位置有張枱可坐,如果唔係夏天,我都會坐出面,靜得黎幾舒服。唯有冬天先啦。前菜我地叫左個煙燻蛋上枱時職員叫我地等一分鐘先開,我地當然聽話啦。一開!一陣煙漂出!煙燻三文魚既味,哈哈玉子好大塊,滑滑既玉子上面有一排海膽!海膽新鮮,清甜濃郁。玉子甜甜地,好滑,煙燻既味道滲晒入玉子同海膽度,第一次食呢種味道,正!夾住食係一大享受!擺得靚靚,帶子如菜名,半熟,外邊煎香,爽口!蕃茄汁甜甜地,又有少少蕃茄蓉,沾滿意粉。唔錯!美國豬鞍扒薯條較粗,好脆口!正!豬鞍煎香,邊脆地。好喜歡個汁,應該係橙汁黎,因為餐牌寫住係,哈哈。個汁甜甜酸酸甘,食落好fresh!同豬扒一齊食又幾夾,會無甘濟。果汁令佢煎時焦焦地,好香口!豬鞍扒,有啲肥肉痴住,肉質好林,juicy!飲品叫左薄荷朱古力同朱古力,價錢唔貴,不過不失。住左港島甘耐都無行入過黎呢度,估唔到今日入黎就有收穫啦!喜歡呢間餐廳,食物好食,價錢合理又有氣氛。喜歡

前菜我地叫左個煙燻蛋
上枱時職員叫我地等一分鐘先開,我地當然聽話啦。

一開!一陣煙漂出!煙燻三文魚既味,哈哈

煙燻海膽玉子燒

玉子好大塊,滑滑既玉子上面有一排海膽!

夾住食係一大享受!

半熟帶子。鮮茄扁意粉

美國豬鞍扒
薯條較粗,好脆口!正!

燒美國豬鞍扒  。香橙汁。烤雜菜薯條

果汁令佢煎時焦焦地,好香口!

豬鞍扒,有啲肥肉痴住,肉質好林,juicy!

飲品叫左薄荷朱古力同朱古力,價錢唔貴,不過不失。

凍薄荷朱古力
熱朱古力

住左港島甘耐都無行入過黎呢度,估唔到今日入黎就有收穫啦!喜歡呢間餐廳,食物好食,價錢合理又有氣氛。喜歡小店!下次大家都可以同soulmate 黎soul+9!
煙燻海膽玉子燒
半熟帶子。鮮茄扁意粉
燒美國豬鞍扒  。香橙汁。烤雜菜薯條
凍薄荷朱古力
熱朱古力
2017-08-15 141 浏览
許多宗教都認為,靈魂居於人或其他物質軀體之內並對之起主宰作用。但它們亦可脫離這些軀體而獨立存在。對於不同的宗教和民族,他們對靈魂有不同的解釋。靈魂是什麼?或許對現今人們來說,靈魂是美食,是調劑生活不可缺失的。所以今天想介紹的是位於北角的一家小餐廳。SOUL 9+。靈魂 9+?很有趣是吧?我也這樣覺得。在來這裡吃飯之前,我意外的在網絡上的一篇文章上看過關於SOUL 9+的故事。講述一位90後的老闆兼大廚名叫「阿驅」,只是單靠看書,無師自通的就當起了廚來。而餐廳取名為SOUL 9+就是想代表自己的靈魂存活在此。另外很討人喜歡的是SOUL 9+這裡的裝修非常有味道。餐廳以深藍色為主色背景。用上了木枱、皮椅。充滿外國懷舊色彩。單單是店舖裝潢已如何用心。可見老闆是全心全意把靈魂注入這裡。(部分餐牌)先來個開胃菜,Ltaly Mozzarella Pizza,蕃茄醬酸酸的令人好愉快。加上水牛芝士,很香。分量不多,剛剛好我們二人。男友一眼就盯上這隻春雞。雞的黑椒味很濃,吃完陣陣在嘴巴回甘著。肉也很滑,每一口雞肉也是齒上留香。我和男友分著吃,唉有點痛恨他吃太快都不留給我。最後一道是軟殼蟹橙心蕃薯片紫薯

靈魂是什麼?

或許對現今人們來說,靈魂是美食,是調劑生活不可缺失的。

所以今天想介紹的是位於北角的一家小餐廳。SOUL 9+。

靈魂 9+?

很有趣是吧?

我也這樣覺得。

而餐廳取名為SOUL 9+就是想代表自己的靈魂存活在此。

可見老闆是全心全意把靈魂注入這裡。

(部分餐牌)

7" PIZZA($68) + smoke salmon (+18)

加上水牛芝士,很香。分量不多,剛剛好我們二人。
軟殼蟹橙心蕃薯片紫薯蓉意大利飯

最後一道是軟殼蟹橙心蕃薯片紫薯蓉意大利飯。
看到紫色的飯本來真以為中伏。 出乎意料地飯粒粒分明,而且口感好特別。
令我又驚又喜。
 軟殼蟹當然不再話下,脆脆的相當有蟹味。
果茶

本來想叫凍的,不過其實當天我胃痛。
雖說不太嚴重但老闆很貼心,看到桌上的胃藥提醒我還是熱的好。
果茶真的很清新,而且水溫是暖和的,甜甜的入口,慢慢再散出茶味。
很棒!
2017-08-14
果茶
2017-08-15 1620 浏览
北角嘅錦屏街講嚟無咩特別,但其後街卻有啲似諾士佛臺咁,一條小巷隱藏咗多家食肆,如Villa Villa、古月、酒盗、The Beans、北豆 Bar & Grill……等等,若非友人相約嚟食晚飯,真喺唔知港島呢邊都有條「小諾士佛臺」。而今晚,友人揀咗據知由90後為店主兼掌廚嘅「 Soul 9+」。雖然小店環境細細,但裝修上甚花心思,以深藍色為主色背景,配合木枱、皮椅,最突出喺餐廳尾嘅英倫風電話亭外殼,復古懷舊,紅色好搶眼。而感覺上,店主應該幾鍾情英倫事物,從店內嘅各項擺設就可見一斑。此外,最鍾意喺佢哋啲燈光,除營造出氣氛外,光源落正每張枱上,對相機先食嘅朋友喺個重點。餐牌精簡得嚟幾花俏,類別分為沙律、頭盤(較玩味嘅英文譯名Head Dish)、薄餅、意大利麵、意大利飯、肉類(用主菜可能感覺好啲)、小食。本身餐廳唔提供套餐,頂多就喺點選意麵、意飯或肉類,可以加$38享用是日餐湯及沙律。 是日餐湯晌碟邊加少少點綴,賣相的確唔同晒,今晚個餐湯喺粟米湯,更唔喺打成蓉嘅忌廉湯款式,入口只喺微暖,絕對稱唔上熱,口感更喺跟飲「地捫」嘅唔覺有分別。是日沙律賣相同樣經過啄磨,擺得精緻,並用上近年頗興嘅黑
雖然小店環境細細,但裝修上甚花心思
是日餐湯
是日餐湯
是日沙律

賣相同樣經過啄磨,擺得精緻,並用上近年頗興嘅黑石長碟,但味道講唔上有咩特別,或許件柑肉可能嚟自唔知咩知名地區,甜度卻又唔喺甜到爆燈。而沙律菜雖然新鮮清爽,但意大利醋還是落得偏多,有點點嗆喉嘅感覺。
是日沙律
半生熟帶子、鮮茄扁意粉 $138

主菜嘅扁意粉賣相保持一貫嘅精緻,色彩予人對立感強。扁意粉捲起上碟,都喺精心鋪排過,帶子單睇呎吋就知喺上等貨色,處理上喺單面輕煎成半生熟,所以,一邊口感帶香脆,一邊口感如刺身,頗有趣,此外,味道可謂非常鮮甜;至於扁意粉呢?煮得恰到好處,極具咬口,加上掛滿蕃茄汁及蕃茄蓉,好好食
,只喺明顯又喺有熱度不足嘅問題。
慢煮北美銀花鱸魚、甘筍薑汁、烤雜菜 $148

又喺擺設得好精緻,伴菜嘅甘筍以薑汁煮過,顯出其心思,烤雜菜亦唔喺普通嘅薯仔、西蘭花,更見大廚好喜歡用櫻桃蘿蔔刨片做點綴。條銀花爐魚有別常接觸到嘅鱸魚,比較薄身,所以,就算有兩件魚柳,其份量都唔算多
。食味如何呢?今勻就夠晒熱度喇,外皮煎得十分香脆,肉質卻仍然嫩滑有魚味,甚有水準
。不過有個吊詭嘅疑問,碟邊嘅岩鹽喺裝飾,定喺食用呢?咁粗粒,無理由喺用作蘸魚嚟食啩,唔溶架喎!
慢煮北美銀花鱸魚、甘筍薑汁、烤雜菜
因為+$38只喺升級多咗餐湯及沙律,唔包餐飲,飲嘢就得另外落單,亦無飲品優惠。但除一般汽水、啡茶之外,估唔到有唔少酒精類飲品,如紅白餐酒、啤酒、烈酒,甚至乎雞尾酒都有。不過,如你有細心留意,就發現餐牌喺印住隔離嘅餐廳「the Beans」
,無怪乎一家小店竟可以提供咁多款飲品。
榛子咖啡 $30

$30杯定價唔算貴,由於並非鮮奶咖啡系,所以,只喺加入榛子糖漿嘅即磨咖啡,由於糖漿有偏多嘅可能,故榛子味喺突出,但就偏甜,有點弄巧反拙,口感亦好普通,欠缺一份細膩感。
榛子咖啡
從各項菜式嘅賣相上,可見大廚都用心做菜,當中有啲細位有待改善,較明顯嘅問題喺食物嘅熱度,可能廚房只有佢一個人搞晒,難免顧此失彼。仲有就喺份量都有啲偏少,兩道菜兩個女生食相信問題不大,但轉為男生,就應該唔夠飽喇。
Sitting in a quiet corner at North Point, I finally made way to try this out! Eclectic interior decorations and very pleasing customer services! Food was also above par! 軟殻蟹,橙心蕃薯,紫薯蓉意大利飯Soft shell crab, purple sweet potato risottoPurple purple purple! Who could resist the tempting purple! In terms of flavour, the sweet potato flavour was rich and outstanding! In terms of texture, the risotto was rather hard and dry. Perhaps the more creamy it is, the better. 慢煮北美銀花鱸魚,甘筍薑汁,烤雜菜Sea bass with ginger

軟殻蟹,橙心蕃薯,紫薯蓉意大利飯

慢煮北美銀花鱸魚,甘筍薑汁,烤雜菜
Sea bass with ginger carrot and
vegetables

As a fresh fish lover, this dish definitely satisfied my palate! The sea bass was grilled just on spot, and the side vegetables were palatable too!

意大利芝士條,黑松露醬

Black truffle mozzarella cheese sticks
Irresistible cheese sticks! Loved its texture! Executed favorably for that extra chewiness! Loved it!
  • 意大利芝士条,黑松露酱
  • 慢煮北美银花鲈鱼,甘笋姜汁,烤杂菜
2017-08-11 73 浏览
早已經聽我中學副校長講北角好多野食, 尤其呢頭有一連好幾間,今日試左其中一間, 真的不錯, 有特色, 比較重要既係氣氛唔錯.裝修俾我感覺似海盜FEEL +西式,餐廳不算大, 但坐得都舒服既.服務員都耐心, 同有禮貌. 都算不錯.我比較中意就係食呢個玉子燒, 玉子本身很香, 上面印有soul的名子做得很精緻, 我和朋友搶著食, 玉子雖然不是什麼很貴的食材, 但有其不錯的味道,要食好野有時不需要太貴的食材.豬鞍, 味道清清甜甜,口感偏爽口, 通常我去第2d餐廳會有醬點, 今次呢間就無,佢食原汁原味, 不過我suggest都係有d蜜糖芥末之類會更為吸引人!薯條反而炸得不錯, 外脆內軟的口感. 野飲比較大杯, 成日出去飲野都覺得唔夠飲, 因為出面好多餐廳冰已經佔一半or成杯=3=個杯又細, 飲唔到d咩, 呢間就唔同, 杯夠大, 野飲份量夠多,算滿足^^

裝修俾我感覺似海盜FEEL +西式,
餐廳不算大, 但坐得都舒服既.
服務員都耐心, 同有禮貌. 都算不錯.
要食好野有時不需要太貴的食材.

薯條反而炸得不錯, 外脆內軟的口感.
2017-08-11
今日同朋友去完睇樓、行啦行啦行到一個幾隱蔽嘅小街、真係第一次來見到呢間餐廳個名幾得意叫做靈魂9+吸引左我哋入咗去!呢個煙燻海膽玉子、3分鐘先可以開真係有煙熏味喎⋯⋯如果啲海膽可以多啲就好啦⋯⋯不過呢個價錢真係好抵、做人都係唔好咁貪心,😉個鵝肝海膽松露意大利飯、百零蚊真係抵食!味道也不錯不到貳佰圓的牛好大塊、我哋兩個女仔食完都吃唔到其他嘢真係幾抵食呢間野可以去試吓

見到呢間餐廳個名幾得意叫做靈魂9+
吸引左我哋入咗去!

呢個煙燻海膽玉子、3分鐘先可以開

個鵝肝海膽松露意大利飯、百零蚊真係抵食!味道也不錯
不到貳佰圓的牛好大塊、
我哋兩個女仔食完都吃唔到其他嘢
真係幾抵食呢間野
可以去試吓
Cheese risotto with black truffle, sea urchin and foie gras $128黑松露,海膽,鵝肝,忌廉芝士意大利飯次序由海膽,黑松露,再到鵝肝,淡至濃味,三種味各自再配上芝士意大利飯,滿足不同味覺層次之外,意大利飯咬落少少黐牙嘅Al dente,將虛幻同實在融匯埋一齊。Black caviar and crab meat spaghetti with white wine cream sauce $98白酒忌廉汁煮蟹肉,黑魚䰵,義大利麵意粉有咬口,蟹肉同白酒忌廉汁配合得很不錯。黑魚䰵更是錦上添花。———Baked spring chicken with vegetables and fries $128白酒欖油焗法國春雞配薯菜春雞烤過依然嫩滑,外皮亦夠甘脆。沙律菜夠新鮮,薯條炸得剛好。Apple honey $34 and fruit soda $36蘋果蜜與果味梳打雖然裡面坐位少啲,但裝修都算帶心思。
黑松露,海膽,鵝肝,忌廉芝士意大利飯

次序由海膽,黑松露,再到鵝肝,淡至濃味,
三種味各自再配上芝士意大利飯,滿足不同味覺層次之外,

———
白酒欖油焗法國春雞配薯菜

春雞烤過依然嫩滑,外皮亦夠甘脆。
沙律菜夠新鮮,薯條炸得剛好。

蘋果蜜與果味梳打
fruit soda

雖然裡面坐位少啲,但裝修都算帶心思。
2017-07-11
fruit soda
2017-08-05 85 浏览
昨天特意打電話到店鋪查詢午餐時間及訂位星期六中午12:30,怎料等候了半個小時還未開門,不斷致電店鋪亦無回應,最有趣的是它門外貼上營業時間為12:00-11:00。這次經歷實屬驚喜!

這次經歷實屬驚喜!
2017-08-05
2017-07-31 590 浏览
一齊共事咗4年嘅好同事離職了,非常不捨得,難得她轉到新嘅工作環境,都不忘搵我食飯傾吓偈,當然要請佢食好啲!呢間soul9+,喺正北角站出口,門口卻喺係住宅大廈嘅後巷,方便得來又有啲隱秘,真係啱哂我地收工容易去到,又可以享受個清靜環境吹吓水。呢日星期一晚人流唔多,餐廳內部裝修以藍色為主調,牆上掛著不同的裝飾物襯托破舊木紋的餐桌,帶出簡單而原始的格調。我地兩個女仔,食唔到好多嘢,點了三款食物。黑松露.海膽.鵝肝芝士意大利飯$128率先上碟,點嘅時候真係冇諗過係分開三種口味,真係幾有新意,而且三款出嚟嘅效果都唔錯。當中我覺得最好嘅係鵝肝,煎得夠香脆,軟身嘅鵝肝配上煙韌嘅飯口感同味道都一流。白酒橄欖油焗燒春雞配燒汁薯菜$128,春雞嘅size都好大,雞皮覺得好香脆,薯條都係即炸嘅,除咗雞胸之外其他部位嘅肉都很滑。原本想叫佢個招牌菜煙燻鴨胸杯,可惜冇得賣,我哋就轉左要蟹肉沙律粟米片$88,點知真係相當有驚喜!蟹肉沙律非常足料而且調味剛好,啖啖都有大量新鮮味蟹肉,香草檸檬醬好醒胃,啱哂宜家呢個悶熱天氣,我同同事都大力推薦呢道必點菜色!😍我地兩個養生女生亦都好欣賞西餐廳有紅棗蜜飲,養顏又保身嘅選擇。

難得同事都喜歡這裡的食物,價錢又相宜,下次再同朋友傾心事,都會再來這裡🙂
2017-07-24
2017-07-26 87 浏览
✿╮❤╭✿ ✿雜感女生 好味日記✿ ˚*•✰。SOUL 9+ . 意味情迷。✰•*˚ ✿✿舌尖上的北角✿✿ ❤餓底飯聚.食勻全世界❤ ❤ 聽朋友推介,必食一間醒覺靈魂的小店 獨特的CAFE深藏不露,深入北角小街之內 有俊男大廚,主理意大利菜 今次姑且一試,味道也很是可口 半生熟帶子.鮮茄意粉 半生熟帶子保留了甜鮮,嫩滑的口感 扁意粉更加索汁,令鮮茄味道更出色 黑松露、鵝肝、海膽 忌廉意大利飯 忌廉意大利飯煮得軟硬適中,恰到好處 海膽特甜新鮮,鵝肝就是鵝油香不帶肥膩感 煎得好好 薯條.蜜糖芥末醬 薯條炸得極脆,配上蜜糖芥末醬 如此開胃確然冇得輸! 章魚小丸子.燒餅醬 章魚小丸子與紫菜、木魚絲一起 香熱辣辣,加點燒餅醬,日式風味很對胃口 薄荷咖啡:咖啡味很香,薄荷不太濃,只是點綴而已 冰柚子蜜:朋友之選,夠冰甜,亦是薯條的好朋友 小評: 味道:★★★★☆ 環境:★★★☆☆ 服務:★★★★☆ 衛生:★★★★☆ 抵食:★★★★☆ ❤ SOUL 9+ 北角錦屏街35A東發大廈B座地舖

雜感女生 好味日記
˚*•。SOUL 9+ 意味情迷。•*˚
✿✿舌尖上的北角✿✿
餓底飯聚.食勻全世界

聽朋友推介,必食一間醒覺靈魂的小店
獨特的CAFE深藏不露,深入北角小街之內
有俊男大廚,主理意大利菜

今次姑且一試,味道也很是可口

半生熟帶子.鮮茄意粉
半生熟帶子保留了甜鮮,嫩滑的口感

扁意粉更加索汁,令鮮茄味道更出色

黑松露、鵝肝、海膽 忌廉意大利飯
忌廉意大利飯煮得軟硬適中,恰到好處
海膽特甜新鮮,鵝肝就是鵝油香不帶肥膩感

煎得好好

薯條.蜜糖芥末醬
薯條炸得極脆,配上蜜糖芥末醬
如此開胃確然冇得輸!

章魚小丸子.燒餅醬
章魚小丸子與紫菜、木魚絲一起
香熱辣辣,加點燒餅醬,日式風味很對胃口

薄荷咖啡:咖啡味很香,薄荷不太濃,只是點綴而已
冰柚子蜜:朋友之選,夠冰甜,亦是薯條的好朋友

小評:

SOUL 9+
北角錦屏街35A東發大廈B座地舖
2017-07-18
2017-07-22 92 浏览
朋友生日同佢去食生日飯 係 OpenRice 見到依間餐廳好評如潮 二話不説即刻去試下睇下係咪真係咁犀利先!間餐廳係北角地鐵站 b4 出口既一條小巷附近 唔難搵 行入去就見到了 見到依間小店好有特色既裝潢 雖然見到入面枱唔多 但卻十分之有格調!餐廳內都佈滿唔同既小擺設 我覺得好有特色 再加上侍應態度超級有禮 第一次未食野就已經對依間餐廳加晒分 不過最主要都係食物既 就等我地試下先!睇完餐牌我地揀左三道菜煙熏海膽玉子燒 $98黑松露,海膽,鵝肝,芝士意大利飯 $128同埋 法國春雞燒汁薯菜 $128首先上既係燒玉子 有個蓋蓋住 d 煙同玉之 靚女 waitress 叫我地等一分鐘左右再打開先開始食 打開之後見住 d 煙係個蓋度湧出黎 仲有 d 簡單既伴碟 剩係賣相已經贏左試下個味道先個燒玉子好軟好好味 最重要唔知係咪 d 煙焗住 令到個玉子好有煙熏既味道! 再配埋海膽 食落去好 fresh! 依味菜極度推介!再黎就係個意大利飯 上面有海膽 鵝肝 同埋黑松露既 risotto 配合起上黎味道唔錯 海膽絶無輕手放 而且仲好新鮮 鵝肝都好大舊 味道仲要好濃厚 食到依度我已經知道我一定會再返黎依

不過最主要都係食物既 就等我地試下先!

睇完餐牌我地揀左三道菜
煙熏海膽玉子燒 $98
黑松露,海膽,鵝肝,芝士意大利飯 $128
同埋 法國春雞燒汁薯菜 $128

試下個味道先

再黎就係個意大利飯 上面有海膽 鵝肝 同埋黑松露既 risotto 配合起上黎味道唔錯 海膽絶無輕手放 而且仲好新鮮 鵝肝都好大舊 味道仲要好濃厚 食到依度我已經知道我一定會再返黎依間餐廳食

最後一道菜係春雞 有埋薯菜 值得一讚既就係我覺得依間小店既用料都十分之新鮮 而且仲要係平民價錢就食到咁就質素既食物 真係無得頂!雞肉都好鮮嫩

我地仲有嗌左兩杯飲品 埋單四百幾蚊 咁既價錢食到咁高水準既西餐 確實係有 d 喜出望外
所以一定會再同朋友過黎食

• 煙熏海膽玉子燒