2023-03-23 566 浏览
第一次食荷蘭菜!一間好似荷蘭私房菜形式的餐廳!食到最尾同廚師傾計,原來他是荷蘭華僑,因為對食材有要求,所以每次廚師發辦都是跟據當時seasonal 食材而定餐單!CP 值高 9 Courses Menu du Chef ($1388)荷蘭小食 (荷蘭香腸拼海蝦丸)Dutch snacks荷蘭希靈魚Herring Fish橡目煙燻野生鰻魚Oak Smoked Eel荷蘭傳統青口鍋 配拖鞋包Traditional Dutch Mussels Pot香煎荷蘭鱸魚Sea Bass in Lemon Butter荷蘭新鮮海螯蝦Dutch LangoestineLobster Soup干邑龍蝦湯Slowed cooked Wagyu Short Rib黑啤慢煮和牛肩甜品Dessert

荷蘭小食 (荷蘭香腸拼海蝦丸)

Dutch snacks

• 荷蘭希靈魚
  • 荷蘭新鮮海螯蝦
  • 黑啤慢煮和牛肩
2023-03-23 253 浏览
啱先同朋友係尖沙咀食完野,路過見到尼間樓上嘅餐廳,一入門口就比個球型水晶燈驚訝咗,以前都係酒店先見到尼啲咁靚嘅水晶燈,認真好靚,轉彎就已經望景,老實講個景都幾開揚,對住九龍公園,整體幾舒服。另外聽講大廚係荷蘭翻嚟嘅華僑,餐廳好多裝飾都係荷蘭嘅特色,個人認為好啱影相打卡,而且餐廳環境都十分幽靜,我哋幾個坐低飲杯咖啡,傾吓偈,都幾寫意。係香港咁繁忙嘅尖沙咀要搵到啲咁舒適,而且可以靜下心嘅地方真係都幾難得。
2023-03-23
2023-01-10 1731 浏览
身邊嘅朋友好多都寫過呢間,終於到我啦。又唔係勁期待,但講真荷蘭菜真係未食過,聽都唔多,除左風車同大麻合法仲有芝士好食之外,仲有啲乜嘢好呢?原來荷蘭海鮮好鬼出名,你又知唔知?朋友之前都係一碟碟叫,但係原來有一個好似廚師發辦咁嘅餐單,仲要有wine pairing ,而佢嘅餐單食盡全部好食又出名嘅海鮮菜式,作為第一次嚟嘅朋友,叫呢個餐單非常適合。首先一定要讚餐廳嘅環境,好開揚好舒服,都幾多唔同嘅荷蘭擺設。兩個小食上場,一個係加上洋蔥嘅荷蘭腸,一個係Pitterball,勁多肉汁,同我平時了解到嘅荷蘭菜好唔同,勁期待。前菜係荷蘭希靈魚,加上了淡淡的沙沙醬,下面放上一隻荷蘭青口,呢一個好傳統喺歐洲可以食到嘅魚類菜式,個味道好醒神,完全係不折不扣嘅傳統歐洲菜。野生鰻魚,經六個鐘煙燻後,個味真係好精彩,用上自家沙律醬,個底又有好多沙律菜,令其鮮味更加突出。有朋友特登嚟為咗個青口來食飯,可想而知幾出色,好彩今晚有貨,唔係成日有嘅荷蘭青口,個湯點意大利麵包真係好正,脆脆嘅麵包,加上飽滿嘅青口,好得。佢嘅龍蝦湯我都真心覺得係幾出色,酒香同大件嘅龍蝦肉。荷蘭傲蝦,我真係未聽過,原來呢個都係好少見到嘅蝦類品

身邊嘅朋友好多都寫過呢間,終於到我啦。

佢嘅龍蝦湯我都真心覺得係幾出色,酒香同大件嘅龍蝦肉。

荷蘭傲蝦,我真係未聽過,原來呢個都係好少見到嘅蝦類品種,簡單煎香,唔需要多用其他醬汁,還有用上一種比較少見嘅意粉,我覺得反而有點像意大利飯,傲蝦嘅肉質唔係爽口,但有種濃烈嘅海水感覺,唔知點解極似瀨尿蝦。

荷蘭北海來的龍脷柳,菠菜係底,咁大條嘅龍脷柳都真係極度震撼,同平時我哋香港食到嘅質素唔同,而且由於廚師係荷蘭華僑嘅關係同我哋食開嘅處理都真係好大分別,個人都幾鍾意呢個味道。

唯一唔係海鮮嘅一個主菜,美國安格斯牛,荷蘭芝士同薯蓉,同剛剛吃過的感覺完全不同,味道上對較為簡單,如果呢個菜式都係海鮮,應該感覺完美。不過佢個芝士脆脆真係做得好好,果然係荷蘭嘅朋友。

由於今晚我哋狀態普通,所以淨係試3支嘅wine pairing ,不過酒就選得唔錯。最後嘅甜品Apple crumble加雪糕都唔係求其。

講真都算滿意,雖然價錢唔算平,但係要食得特別又好食都係一個幾好嘅新菜式選擇。
2023-01-01 249 浏览
喺香港來來去去都係食法國菜意大利菜,再唔係就係日本菜或者美國菜咁啱今日行過見到有荷蘭嘅菜式同朋友傾起就真係未試過見到佢哋個餐牌都非常之吸引,所以就想去試一試啊第一餐嘅荷蘭菜其實真係一啲知識都冇完全唔知佢哋食開咩,但發覺原來佢哋嘅菜式都幾歐洲菜,所以一坐低已經過咗店員介紹之後就推介左呢兩款小食包括係荷蘭水牛芝士炸牛肉球同埋餐廳自製嘅荷蘭香腸話明係店裏面自己製嘅荷蘭香腸裏面嘅肉質就完全係唔會加入咗防腐劑,所以識落濃郁鮮味之餘仲更加有炸完嗰種嘅香脆感覺而另外一款嘅水牛芝士球牛肉味濃郁,而且再加上知是非常之咁夜未所以不敢就即刻叫返咗杯嘢飲去襯托一番,完完全全係一個送酒小食之後叫咗另一款錢財就係荷蘭煙燻鰻魚,但係呢一款鰻魚就唔同日本嗰啲有醬汁燒成嘅鰻魚係一種煙燻嘅感覺而且佢嘅鰻魚質地仲非常之咁滑而且煙燻嘅味道中遠完全專心入咗鰻魚入邊非常之咁特別最後主菜就叫咗荷蘭芝士,配上了豬鞍荷蘭嘅豬扒非常之咁多汁,而且又話唔會好似其他國家嘅豬咁會煮出嚟都始終有一少少豬味而且計時更加令到豬肉嘅味道升華咗非常之咁好食,再配合埋新鮮炸起嘅薯條,簡直係一個滿足嘅大餐最後甜品就有蘋果批配上了雲呢拿雪糕為今晚畫上了一個完

而且煙燻嘅味道中遠完全專心入咗鰻魚入邊非常之咁特別

最後主菜就叫咗荷蘭芝士,配上了豬鞍
而且計時更加令到豬肉嘅味道升華咗非常之咁好食,
再配合埋新鮮炸起嘅薯條,簡直係一個滿足嘅大餐

最後甜品就有蘋果批配上了雲呢拿雪糕為今晚畫上了一個完美嘅句號
2022-12-31 268 浏览
無意中發現呢間餐廳 同男朋友去食 set lunch非常抵 大概四450蚊一位 物超所值非常好食 服務員非常細心 推薦俾大家環境非常舒服 景色幾靚值得一試 一共五個course第一個course 係炸小物 有牛有雞好好食第二個course係魚 煙燻魚 都好特別嘅味道 個汁非常夾第三個course係青口加拖鞋包 個汁超級好食 個包都唔錯第四個course係 戰斧豬扒 上面有芝士 一切落去爆汁 第五個course係蘋果批加雪糕 好食位置係海港城對面 非常方便大家搵餐廳可以去試下

非常好食 服務員非常細心 推薦俾大家

• 荷蘭戰斧豬扒
  • 自家製蘋果批
  • 荷蘭橡木煙燻鰻魚
2022-12-22 1252 浏览
朋友帶我去食荷蘭菜, 真心從未係香港食過, 荷蘭其實係我夢未而求去的地方, 因為佢地係一個開心指數高的地方, 的人同食物都想感受一下. 荷蘭係近海地區, 所以菜式方面, 都係以海鮮為主, 很合適我喜歡吃的朋友去啊. 這店主係荷蘭人主理, 在尖沙咀的店開了五個月, 可能不太多人知道, 但我覺得真的值得推介一下這些有特色的店. 能夠食到當地有特色及不太常吃到的, 值回票價呢! 原來這裡有類似omakase 的菜單, 包括魚/肉/甜品的6道菜, $988/人(兩位起). 於是我地讓大廚為我地預備精選菜式. 餐廳裝潢比較歐陸有家庭式, 親切有氣氛, 坐位分怖亦舒適, 也適合包場. 這時店員提議我地飲荷蘭製造的喜力啤酒, 因為麥味較香甜, 易入口, 很合適女士飲, 配以下兩款小食一流. 罐裝喜力keep住到冰凍, 包裝都好靚, 賞心悅目. 荷蘭香腸配洋蔥咖哩蛋黃醬荷蘭菜中, 香腸係不可劃缺的食物, 自家製腸仔用了雞及豬肉混合, 足料肉味濃, 重點就係個醬汁, 蛋黃醬再加荷蘭洋蔥咖哩, 味道唔會好辣, 再加茄汁, 酸味重少少, 很惹味的. 自家製荷蘭脆炸海蝦丸用上當地的河

荷蘭香腸配洋蔥咖哩蛋黃醬

自家製荷蘭脆炸海蝦丸
用上當地的河蝦攪碎, 再搓成丸, 所以鮮蝦的蝦膏味非常濃郁, 外層脆漿香脆, 一咬蝦肉汁溢出, 鮮甜無比. 一道很配佐酒的小食.

希靈魚半生熟, 這款平時比較少吃到, 當地海產確係比較豐富, 所以比較多用鹽醃製存放, 這吃法保持魚肉軟嫩, 配洋蔥酸瓜一起吃, 提升鮮味. 喜吃魚肉刺身的, 這款可一試.

荷蘭傳統青口鍋

新鮮由荷蘭運送的青口, 將青口注入原裝海水, 再打氧, 2日內直送到餐廳, 保証新鮮度, 肉質粒粒飽滿, 沒任何雜質, 好欣賞餐廳對食材的堅持, 用上最優質上盛材料, 給客人嚐到最當地的食材. 大廚用白酒配cream烹調, 簡單而傳統的青口鍋, 美味入饌, 值回票價.

蒜茸牛油焗拖鞋包
Ciabatta bread 係餐廳自家製, 一試難忘,因為個人喜愛蒜茸香的麵包, 麵包外層焗到好脆, 咬落鬆軟又香, 蘸點青口的忌廉汁更加香口入味, 絕配的配搭, 如果可以買回家就好了.

家鄉荷蘭豆湯
這款是當地冬天每家都會煮的豌豆湯,除左豌豆, 仲用煙肉, 腸, 豬肉及好多蔬菜來煲, 傳統會杰身啲, 這裡的比較濃稠度適中, 一款好岩冬天飲的湯, 飲完好暖身, 味道相對好清甜, 絕對唔會好油膩.

香煎荷蘭鱸魚
來到主菜, 已經好飽. 所以吃魚會比較合適我地, 鱸魚肉質比較實亦好嫩滑, 醬汁用左牛油檸檬及海鹽, 提升左魚的鮮香, 深海魚魚油非常豐富. 配菜有菠菜, 蕃茄,黃薯, 可減輕油膩感.

最後仲有配菜: 荷蘭粗薯配咖哩蛋黃醬, 炸薯條不會過份油炸, 新鮮炸起, 酥脆可口, 重點係醬汁, 超級配合, 食到唔停口.

自家製蘋果批
大廚用心造的蘋果批, 細細件夠哂, 熱辣辣的蘋果撻, 蘋果蓉香甜再配埋凍冰冰雲尼拿雪糕, 冷熱相比, 雙重滋味. 甜品完美作結好滿足好完滿.

此餐菜式很合口味, 烹調見到大廚用心製作, 食材亦講究, 性價比高, 有水準的荷蘭菜廚師發辦,推介大家來吃.
2022-12-21 158 浏览
講真真係未食過行荷蘭菜今日咁啱去到尖沙咀行過Apple Store見到附近有呢間餐廳,所以就即管上去一坐低就即刻叫咗佢哋當地嘅荷蘭小食分別係炸牛肉芝士球同埋荷蘭香腸兩種味道嘅鹹香非常之咁出色,完全係一種街頭嘅送酒小食之後就叫咗一款白酒青口,而且呢度嘅青口忌廉味道非常之咁濃郁中非常之咁新鮮食得出青口嘅原汁原味濃郁溶入咗喺個餸菜汁入面而且跟埋嘅呢個拖鞋麵包非常之咁好味,將拖鞋麵包沾上了這一個忌廉簡直令人食指大動最後主菜叫咗荷蘭豬扒配薯條荷蘭豬扒非常之咁多汁,而家再配合埋上面濃郁非常嘅芝士味道簡直非常絕配而且豬扒咁口,但係非常之咁諗二即刻乍起嘅薯條都係超級好食另外開一個荷蘭醬非常之咁出色,沾上薯條簡直係絕配
講真真係未食過行荷蘭菜

之後就叫咗一款白酒青口,

簡直令人食指大動

最後主菜叫咗荷蘭豬扒配薯條

2022-12-18 143 浏览
成日喺尖沙咀行完街,食嚟食去都係嗰幾間有啲悶,bookmark左呢間特別少少,好彩冇中伏。阿姆斯特丹脆炸牛肉丸外脆內嫩,脆皮挺身香脆得黎唔會太厚,感覺有啲似日式串炸嘅做法。 牛肉丸有肉汁牛味濃,店員話係牛尾撕成肉碎再加牛骨湯製成,難怪食得出自家製嘅味道。荷蘭傳統青口鍋基本上見一台一鍋咁濟,同其他西餐唔同嘅地方係,除咗忌廉之外,用咗大量雜菜去熬煮,畢喺大湯碟上面配麵包一齊食。 當然青口都係幼嫩鮮甜,但我心底裏覺得個青口湯先係主角,甜到痴線,蔬菜亦都唔似羅宋湯咁煮到爛晒,仲有少少爽脆,清新鮮甜。龍蝦湯罕有地有點火環節,無論賣相定味道都值得稱之為招牌菜。 龍蝦湯好濃稠,有濃郁嘅鮮味,隨意一撈已經係滿滿嘅龍蝦肉。 簡單一句就係濃而不膩,cream、香草、麵包粒等配料令味道更加有層次,又唔會喧賓奪主,一啖接一啖停唔到口。黑啤酒燜和牛肩有種家庭式嘅感覺,和牛肩炆到好腍,黑啤苦味唔會好明顯,只係有少少香味咁。 好鍾意底下嘅薯蓉,仲食到啲薯粒同蔬菜粒,成個組合好有燉菜嘅溫暖感。心太軟甜度啱啱好,雪糕鋪平左再唧奶油,成個甜品好似一式幾份嘅拼盤咁好有心思,由前菜去到甜品都好滿意。

2022-12-18 134 浏览
之前其實同朋友都試過一次,但係老公未食過就一於同佢試吓,上次係試酒嘅pairing,今次係聽到朋友話要試,我覺得冇理由再食嘗試緊Menu,咁就不如試佢嘅貴嘅菜單。於是我就覺得佢嘅貴嘅菜單,原來仲吸引過就咁單點。聖誕節來食都幾好,不過聽講聖誕節都已經爆得幾勁。先有荷蘭希靈魚,加上沙沙醬同夾荷蘭青口,冇記錯睇返啲相上次都食過,我覺得今次呢個前菜做得比上次更加出色。另外同樣係荷蘭腸,上次寫咗今次唔講太多了,一樣咁好食,正。野生鰻魚,六個鐘煙燻下的效果真係不得了,加上了自家沙律醬,勁開胃,配上了那個阿根廷嘅白酒,雖然呢個係一個簡單嘅wine pairing,但係我都覺得非常之完美。荷蘭青口,基本上好多人都係見到呢個菜式,非常好彩今次呢一個Menu會有呢個嘢食,上次我已經好想食,但係當晚冇青口,意大利麵包點上那個汁,粒粒都係飽滿嘅青口。荷蘭鰲蝦加上一種特別的意粉,應該係我今晚覺得最好食嘅一個菜,其實當日廚師有介紹呢個意粉,不過我唔算太專業就唔記得咗啦,唔知點解有種好似risotto嘅感覺,鰲蝦嘅蝦味因為喺北極洋嘅關係嗰種肉有一種特別嘅味道,好食。荷蘭北海龍脷魚真心一出場已經好正,個底有菠菜,之前

於是我就覺得佢嘅貴嘅菜單,原來仲吸引過就咁單點。

聖誕節來食都幾好,不過聽講聖誕節都已經爆得幾勁。

另外同樣係荷蘭腸,上次寫咗今次唔講太多了,一樣咁好食,正。

荷蘭北海龍脷魚真心一出場已經好正,個底有菠菜,之前食過好多龍脷柳,但係都冇呢一個咁鮮甜。

美國安格斯牛,荷蘭芝士同薯蓉,相對唯一今晚唔係用荷蘭食材嘅菜式,安格斯牛相對無海鮮咁出色,但也算做得唔錯,佢個薯條做得特別好食。

尾聲佢嘅甜品係蘋果批,感覺唔錯,佢仲有個雪糕,會落去個蘋果牌喺度都真係幾夾,不過呢一度菜式應該唔係好關荷蘭菜嘅事。

酒嘅pairing 你可以揀三杯四杯,由於聽日返工唔想飲太多,所以三杯就算加埋酒大概因為都係千幾蚊,有個咁靚嘅餐廳環境,我覺得真係唔算貴。
2022-12-16 122 浏览
雖然去過荷蘭🇳🇱旅行,但係乜嘢係正宗荷蘭菜式就無乜概念,朋友食過尖沙咀既「The Dutch House Restaurant」推介,於是上星期六去品嘗正宗荷蘭菜,無論食物質素同餐廳環境都一流✨。因為對荷蘭菜無概念,店長非常細心介紹荷蘭菜同埋推介👍🏻,首先頭盤點荷蘭傳統青口,青口新鮮直送,非常新鮮🦪,完勝平時食既急凍青口,青口充滿海水鮮甜味✨,配搭意大利包沾滿濃郁嘅湯汁,回味無窮。而傳統白蘭地龍蝦🦞湯絕對係我品嚐過龍蝦湯中最充滿龍蝦鮮味既一次,龍蝦肉豐富,加埋膽麵包粒,非常有層次,再加埋少許白蘭地酒,更能帶出龍蝦鮮味。而主菜黑松露蘑菇雞酥餅🐓,絕對係大廚手工之作,極度香濃既黑松露蘑菇醬汁配合一絲絲嘅雞肉非常好味😋,將黑松露雞絲讓入焗得非常香脆既酥餅中間,可謂完美配搭👏🏻。最後甜品🍮焗梳乎厘配雪糕🍦,冷熱交替,非常好味。

最後甜品🍮焗梳乎厘配雪糕🍦,冷熱交替,非常好味。
2022-12-13 133 浏览
要不是朋友提議,其實我絕不會諗到要去試荷蘭菜,可能臨近聖誕節,黎到見到紅色同原木為主嘅色調,唔知點解令我諗起之前去食芝士火鍋嘅傳統瑞士餐廳,即時覺得同12月好啱feel,有種期待感。 店員同廚師好熱情介紹每一道菜嘅細節,仲提到老細兼大廚原來係荷蘭人,食落真係感覺到佢煮出咗家鄉家庭菜嘅味道。荷蘭香腸雖然焗得好香口,但質感幼嫩完全唔會乾。 最令我驚喜嘅係香腸調味好惹味,甚至食到一絲全盛時期廚師腸嘅香味,配埋洋蔥同咖哩蛋黃醬冇可能唔好食。傳統白蘭地龍蝦湯即場有個火焰表演,店員倒入白蘭地之後點火,除咗靚之外飲嘅時候真係感覺到淡淡酒香提鮮。 呢個可以話係我飲過最濃郁最好飲嘅龍蝦湯,濃得黎完全唔會有苦味,只係單純海鮮香甜味,飲得出打得順滑嘅龍蝦殼個種炒香過嘅甲殼香氣,店員仲話100%龍蝦製成,冇加其他蝦落去,難怪咁出色。 好鐘意佢真材實料勁多龍蝦肉,一碗近乎有半隻龍蝦咁多,完全係濃縮左龍蝦嘅精華咁。黑松露法國鵪鵓應該係我嘅鵪鶉初體驗,本來以為同乳鴿差唔多,但的確係有鵪鶉獨特嘅香味,而且肉味超濃。 鵪鶉已經起咗肉,唔同部位有唔同煮法,髀炸得好酥脆,相對係香口而肉味比較淡。 鵪鶉扒就好似高級日式串燒店

黑松露法國鵪鵓應該係我嘅鵪鶉初體驗,本來以為同乳鴿差唔多,但的確係有鵪鶉獨特嘅香味,而且肉味超濃。 鵪鶉已經起咗肉,唔同部位有唔同煮法,髀炸得好酥脆,相對係香口而肉味比較淡。 鵪鶉扒就好似高級日式串燒店嘅出品咁,表面燒得金黃內裏爆汁,對於初試鵪鶉嘅人黎講係好好嘅體驗,因為感覺到呢個用心嘅煮法已經令鵪鶉達到佢最高嘅境界。

欣賞唔少菜式都有wine pairing,作為唔好酒之人,好多時為氣氛而飲最後都唔太享受,但呢度揀嘅酒好唔錯,易入口,亦明顯感覺到有啲有果香、有啲較dry,令菜式有加分。

朱古力心太軟有九成以上都係流心,我鍾意朱古力餡好濃稠唔會太甜,朱古力味超濃,偏黑朱古力嘅味道,不經意食到櫻桃醬,酸酸甜甜完全唔會膩。 店員特別介紹雪糕上面外表平凡嘅餅乾原來係荷蘭芝士餅,口感有少少煙韌都幾得意,唔知點解令我諗起雞仔餅嗰種鹹香,值得一試。
2022-12-13 130 浏览
香港的確係美食天堂✨,任何地方既美食都可以品嘗得到👏🏻,曾經去荷蘭🇳🇱旅行食過地道美食,上星期去「The Dutch House Restaurant」再次尋回荷蘭傳統菜既味道。餐廳位於大廈頂樓,景緻開揚👍🏻,裝修充滿歐洲風格,半開放式廚房傳來陣陣香味,而且服務員夠貼心,詳細講解荷蘭美食同埋推介。佢哋午餐非常抵食🍱,人均$348已經包含五道菜,因為我哋想食既主菜不在lunch set menu內,所以今次就單點左幾款食物。最吸引既主菜係「黑松露蘑菇雞酥餅」,店員話尼款荷蘭菜係以前荷蘭公主最愛既傳統美食之一,强烈既黑松露味道配合蘑菇及雞肉,配襯上脆酥餅,啖啖入口鬆化,層次十足,非常推介。👍🏻而白蘭地龍蝦湯係上碟之前,店員用火槍將少許白蘭地點火加入湯中,陣陣酒香帶出龍蝦湯香甜味道,入口啖啖龍蝦肉👏🏻,濃郁好味。另一款推介菜式「荷蘭傳統青口」,青口新鮮夠大隻,肉質彈牙帶點海水咸味,再配上意大利拖鞋包,非常滿足。而甜品梳乎厘配雪糕,梳乎厘空氣感滿滿✨,甜度適中,配搭雪糕一冷一熱十分好味。

2022-12-03 124 浏览
踏上美食之旅,味遊世界多年,卻好像從沒有吃過荷蘭菜,所以今晚的體驗令我們非常期待。來到尖沙咀的這家樓上餐廳,滿滿的聖誕佈置十分有氣氛,而坐窗邊位置能邊吃邊欣賞香港的夜景,感覺像提早過聖誕。聞說老闆是荷蘭華僑,近年來香港開餐廳,所用的都是荷蘭食材,菜式近似法國和意大利,而荷蘭是近海的,所以海鮮菜式為主。荷蘭香腸配洋蔥咖哩蛋黃醬一件非常獨特的叉子,拿起來就可以吃的香腸,是傳統荷蘭小食,以雞肉豬肉製成,無添腸衣,肉味香濃,荷蘭的咖哩汁原來有點像茄汁而沒有咖哩味,我們都喜歡那咖哩蛋黃醬。自家製荷蘭脆炸海蝦丸將荷蘭的小蝦連殼攪碎炸成丸,蝦膏味重,外層薄脆鬆化,內裡creamy,相當出色。荷蘭喜力吃這些小食可以配啤酒,特別的是這荷蘭喜力以荷蘭的水釀製而成,而樽身也很特別,可以保持啤酒冰凍,感覺沒有平常喝的啤酒的苦味,很順口。荷蘭傳統青口鍋荷蘭青口空運而來,以原來包裝的少量海水加白酒烹煮,並沒無加水,原汁原味,果然青口特別新鮮,本來不愛青口的我也吃不停。青口鍋最適合配蒜茸牛油焗拖鞋包,拖鞋包焗到脆身有些少蒜蓉,蘸著醬汁來吃盡吸青口鮮味。Wine pairing可配上一款白酒,味道清香易入口。家鄉荷蘭

荷蘭香腸配洋蔥咖哩蛋黃醬

自家製荷蘭脆炸海蝦丸

荷蘭喜力

荷蘭傳統青口鍋

家鄉荷蘭豆湯
熟悉的荷蘭豆製作成青豆湯,是一款荷蘭家鄉菜,據聞在當地可當作主食,因裡面配有不少煙薰腸和肉,而正宗風味更濃稠飽肚,喜歡青豆湯帶點清新的味道,湯料很豐富。

香煎荷蘭鱸魚
簡單以牛油、檸檬汁及海鹽煎香荷蘭鱸魚,已充份發揮其鮮味的肉質,底下配有一些菠菜苗及車厘茄。

自家製蘋果批
新鮮焗製的蘋果批配雲尼拿雪糕,再有一小塊杏仁餅,一口香脆的蘋果批,一口軟滑雪糕,增加層次感,為今晚劃上完美句號。
2022-11-29 1044 浏览
同事榮休想食餐精彩的午餐,於是老闆請筆者安排一下,為食貓上身,首要條件要鄰近公司,又想成組同事可以靜靜哋傾吓,私房菜格局最理想⋯⋯由於食店的大厦正在番新工程,在廣東道確實難找,鄰近蘋果左則的海威商業大廈頂樓的樓上鋪,有蘋果做地標。食店名字Dutch House Restaurant ,顧名思義就是荷蘭菜。荷蘭小食~店員介紹是當地人普及的小食,有點像我們香港的魚蛋,而另一個小食賣相更有趣,外貌有點像紅酒木塞,是當地人熱愛的腸仔,但這腸仔和普通腸仔不同是沒有包著腸仔外層的那塊”衣” ,口感豐富,包著一些甜洋蔥、番茜,豪邁地用附上的匙羹一啖一口放進咀裡,精彩的下酒小吃店員介紹他們引入一支當地的Heineken 啤酒,這啤酒和本地的喜力味道有點不同,尤其那鐵鋁的啤酒樽,更能將啤酒保持溫度,更說這道菜用來配當地啤酒,一流。可惜日間還要工作,下次天黑再嚟飲過。橡木煙薰野生鰻魚~Oak Smoke Eel 由於野生,肉質豐富,在口腔內那份油香,令筆者回味無窮,是當日最喜歡的一道菜,配著那沙律菜及酸青瓜,酸度中和那層油香,帶出鮮味層次,回味無窮。配 Sauvignon Blanc 相當夾檔。荷蘭傳統青

荷蘭小食~

可惜日間還要工作,下次天黑再嚟飲過。

橡木煙薰野生鰻魚~
配 Sauvignon Blanc 相當夾檔。

荷蘭傳統青口鍋~
筆者安排這個午餐時,因有同事不吃青口,曾向店員要求更改為蜆,但店員說希望保留此菜式,因為是招牌項目,幸好沒有更改,否則真的錯過了。

最後大家真的很快消滅所有青口,配上蒜蓉牛油焗拖鞋包,簡直是絕配。
麵包自家製,鬆軟軟熟,同事大口大口塗在青口湯汁吃得滿滿,那香草忌廉汁,其實並不算是汁,筆者認為絕對是一個海鮮湯。

香煎荷蘭鱸魚~
Lunch set 另加$50, 鱸魚一向都較為腍身,但㕑子功力控制得宜,外脆內軟,火力恰當。

荷蘭戰斧豬扒~
荷蘭黑毛豬扒有肉味,值得一提的是,㕑子附上一些玉桂蘋果蓉,比薯蓉更為吸引,玉桂的香味恰當,在蘋果蓉內散出陣陣幽香,那個醬令筆者留下印象,可惜好吃得忘了拍照,將它配上豬扒,無與倫比。

美國安格斯西冷牛扒~
這個份量大伙兒”些牙” 相當不錯,怎能不配紅酒,美味。

Dutch Roasted Whole Chicken $788~
依隻荷蘭雞要三日前預訂,單單睇隻腳就知”來佬貨”, 只有外國的雞是作伸展狀態,本地雞係會屈膝跪地求饒

店員介紹,這隻雞也是從荷蘭引入,純種走地雞,絕無激素,㕑子用上36種香料醃製,再煙薰、冰鎮,最後到來再焗,所以真的是功夫菜。
焗出來的雞皮脆口冇肥膏,肉質鮮嫩,筆者已多年不吃雞皮,也被牠征服。

有趣的是:
隻腳趾咬落去係脆卜卜,好似食蝦條咁,真係估唔到原來外國人對吃鳳爪咁有研究。

薯條~
平平無奇的薯條並不是主角,主角是旁邊的洋蔥醬汁,洋蔥甜美不帶剌辣,酸忌廉,番茜,還帶點點的秘製咖哩醬,這咖啡味道很特別,當薯條遇上醬汁⋯⋯不得了,這個小食真係要啤一啤吖!

自家製蘋果批~
精巧的蘋果批作收結,配上雲呢拿雪糕是筆者至愛,特色的杏仁曲奇是這裡的產品,食店更有出售,方便食客買走帶回家,這個甜品鐵三角,蘋果批的甜美配柔和的雲呢拿雪糕,加上杏仁曲奇,夾雜一起吃,像熱戀中的戀人們,甜蜜又溫馨⋯⋯
本來是吃得飽飽的,又被這甜品啟動了。

整體來說:
香港少有的荷蘭菜,吃得出㕑子很用心思,店員服務態度很好,每上一道菜也很詳細地介紹,在醬汁方面很有研究,更富有特色,筆者首次到來,感受到㕑子帶出一些和普通西餐的新鮮感,帶出意外驚喜,值得推介。
2022-11-28
  • Dutch Roasted Whole Chicken
  • 橡木煙燻野生鰻魚
2022-11-22 107 浏览
先介紹兩款我喜歡的荷蘭街頭小吃荷蘭腸,裏面有雞肉同埋豬肉 無腸衣所以肉味比較濃郁中間加咗蛋黃醬荷蘭咖喱汁 (唔辣嘅茄汁味重d) 上面再加左洋蔥醉~ 酸酸地口感層次豐富炸芝士用兩款荷蘭芝士做的, 芝士味非常濃郁, 芝士控必叫Pitter ball 裏便用咗荷蘭嘅麵條,沒有肉的口感特別, 配以荷蘭花生醬汁,酸酸甜甜非常醒胃主菜~ 荷蘭青口白酒鍋 pairing with white wine沒有加水只有白酒同埋creamy 海水青口是從荷蘭兩日新鮮空運到港,運送途中打咗海水同埋氧氣確保新鮮 確實又鮮又肥美Dry aged 30日 西冷牛排 pairing with 阿根廷紅酒非常粉嫩 ~ 4 成熟必吃荷蘭薯條薯條汁 茄汁蛋黃醬荷蘭咖喱加洋蔥碎 口感層次豐富
先介紹兩款我喜歡的荷蘭街頭小吃

荷蘭腸,裏面有雞肉同埋豬肉
無腸衣所以肉味比較濃郁
酸酸地口感層次豐富

炸芝士用兩款荷蘭芝士做的, 芝士味非常濃郁, 芝士控必叫
Pitter ball 裏便用咗荷蘭嘅麵條,沒有肉的
口感特別, 配以荷蘭花生醬汁,酸酸甜甜非常醒胃

主菜~
沒有加水只有白酒同埋creamy 海水