朋友知我鐘意食蠔😍 就啦啦聲介紹左我去呢間「平·靚·正」又抵到爛既The Sky Bar開餐🤤 試諗下,$298就有齊咁多樣野,就算俾埋加10%你絕對都會覺得係物超所值😝先講講我叫左d咩啦👉🏽Go Go Go💃🏽1. 洋蔥白湯連一杯紅/白酒2. 頭盤:12隻生蠔😌(認真我冇誇張:真係隻隻又肥又大又鮮甜)3. 主菜:三文魚+大蝦+蟹腳 😋4. 甜品:芝士蛋糕整體食後感😌 呢個價錢,呢個質素絕對係正👍🏼 包你唔會後悔!🚨當然口味因為而已,以上評論只是個人感受
🤤
先講講我叫左d咩啦👉🏽Go Go Go💃🏽

1. 洋蔥白湯連一杯紅/白酒

3. 主菜:三文魚+大蝦+蟹腳 😋

4. 甜品:芝士蛋糕

整體食後感😌 呢個價錢,呢個質素絕對係正
👍🏼 包你唔會後悔!

🚨當然口味因為而已,以上評論只是個人感受
2017-05-08
2017-06-03 493 浏览
近日工作方面壓力比較大,友人說要款待我吃蠔,讓我放鬆心情藉享受美食減壓。心想這次又要他花一大筆,但蠔癮發作,我也不跟他客氣了。友人著我不用擔心價錢,因為這裏的蠔餐很划算,我看了看menu, 的確價錢比想像中便宜。298元除了有一打生蠔及紅或白酒一杯,還可選一款主食。蠔的產地是法國,有質量保證,雖然蠔身略小,但足有一打,一至二人享用足夠有餘,而且味道方面也很令人滿意。既有輕柔的鮮甜海水味,肉身亦爽口,偶有一,兩隻較厚身帶來驚喜。不嗜蠔也可選海膽,伴以青瓜口感爽脆。同時提供紫菜片包著吃,很有fushion感。餐湯是濃厚微酸的蕃茄湯,很欣賞待在一旁的法包,外脆內鬆軟,比有些高級麵包店做的更好吃。主菜方面不過不失,豬手尤其未能做出應有水準,主要是豬手皮沒有香脆效果,但論價錢而言,也不敢要求過高。牛扒則比豬手做得出色,本身食材油脂勻稱,牛味香濃,不愧為餐廳的主打菜式,整齊的網紋更顯非一般烤肉風味。套餐還附送甜品,起初以為只是普通一小杯布甸或蛋糕,可是端來的卻是出奇精緻的mousse cake,太捧了!

太捧了!
2017-05-25 581 浏览
週年紀念日就黎左呢間試下食~有3個set選~每個set都好吸引~我地選左2人set仲有紅酒,白酒自選tim頭盤係海鮮拼盤有生蠔,長腳蟹,海螺,青口海鮮好新鮮沙律就選左蘋果沙律同鵝肝麵包都ok,鵝肝唔太膩~個湯係北海道粟米溶~幾特別好香粟米味~主菜就選左西冷牛扒,同蕃茄磨菇蝦意大利飯~西冷4成岩岩好~好~個飯就好香好正~仲有1隻龍蝦跟set~好貼心分開半隻係主菜上龍蝦好鮮甜好正甜品就係綠茶蛋糕都好清新~甜味岩岩好~餐飲選左coffee都ok香~整體上都幾好食~滿意又唔貴~
週年紀念日就黎左呢間試下食~有3個set選~每個set
都好吸引~我地選左2人set
仲有紅酒,白酒自選tim
頭盤係海鮮拼盤
有生蠔,長腳蟹,海螺,青口
海鮮好新鮮
沙律就選左蘋果沙律同鵝肝麵包都ok,鵝肝唔太膩~
個湯係北海道粟米溶~幾特別好香粟米味~
主菜就選左西冷牛扒,同蕃茄磨菇蝦意大利飯~
西冷4成岩岩好~好~
個飯就好香好正~
仲有1隻龍蝦跟set~好貼心分開半隻係主菜上
龍蝦好鮮甜好正
甜品就係綠茶蛋糕都好清新~甜味岩岩好~
餐飲選左coffee都ok香~
整體上都幾好食~滿意又唔貴~
2017-05-12 712 浏览
因為一次在facebook看到the sky bra的廣告。$288 頭盤 有生蠔/海膽/和牛刺生3選一,仲有白酒主菜及甜品。主菜選擇多,有牛,豬,龍蝦等等今次點了3個餐,要了2份生蠔(1份12隻),一份和牛刺生。生蠔偏細,尚算新鮮。和牛刺生比廣告相細件好多,不過牛味十足,十分滋味!西蘭花湯~入口綿密,西蘭花味足。夠熱。西冷~點了5成熟,可惜出了7成熟。份量多,牛味重,醬汁有點偏咸。英國豬柳~厚切豬柳,肉嫩多汁。龍蝦黑松露闊條麵~龍蝦肉偏淋,闊條麵軟硬 適中。松露味突出。綠茶芝士蛋糕~淡淡的綠茶味,感覺清新。

主菜選擇多,有牛,豬,龍蝦等等

西蘭花湯~入口綿密,西蘭花味足。夠熱。

英國豬柳~厚切豬柳,肉嫩多汁。

綠茶芝士蛋糕~淡淡的綠茶味,感覺清新。
2017-03-19 2628 浏览
兩條友今次揀咗食西餐~我揀咗個Oyster Menu, 呢個餐有晒我想食o既o野. 個餐有一打生蠔 (咁o既數量先可以滿足到我), 另外仲有我最愛o既牛, 蝦同鴨肝(雖然本人比較喜愛鵝肝).又有一杯白酒送, 雖然好酒的我一杯緊係唔夠喉啦~但個餐包埋又唔洗加錢就絶對ok, 所以個套餐就好似出奇旦咁滿足晒我, 仲要都係$298, 唔試真係對唔住自己首先, 好快就嚟咗白酒加即開生蠔, 冇沙唔腥新鮮, 但因為個套餐咁平, 當然唔可以期望係法國蠔啦, 就算係美國PACIFIC, 喺出面都要18-20蚊一隻, 食一打都回到8成本啦, 可況我個fd唔食, 所以我一次過啪晒廿四隻過吓口癮.之後嚟個磨菇忌廉湯, 味道ok無特別啦.到主菜喇, 美國穀飼西冷,虎蝦,法式鴨肝.  先講牛, 我叫Medium Rare, 火喉控制到, 但牛味就不太濃, 因為係穀飼關係我都預咗, 我朋友就叫咗個美國肉眼, 味道都濃過我o個塊, 但佢叫七成熟囉~唔係我杯茶. 虎蝦味道不過不失無特別, 係個鴨肝都比我預期中大舊. 煎得香口適中,如果夾D多士一齊食就無咁溜, d伴菜都唔少, 烤得几好, 我全部食完都真係覺得飽喇.最後上

之後嚟個磨菇忌廉湯, 味道ok無特別啦.

最後上個甜品~普普通通的士多卑梨味旦糕, 咁就o係呢餐嚟劃上句號喇.
美國特級肉眼
美國穀飼西冷, 虎蝦和鴨肝
题外话/补充资料: 呢度服務,几好 環境闊落同枱與枱之間距離唔太密, 仲有得篤波同掟標, 同埋價錢大眾化, 好適合一班人嚟gathering.
2017-02-01
2017-03-04 2008 浏览
大约3个月前,第一次去食呢间,生蚝都算中中的size,新鲜。仲叫左三文鱼,牛扒,同龙虾汤。我同friend都觉得味道唔错。仲惗住迟滴再一起来食过。 结果……前两日,有friend来香港搵我。我就特登带佢去食呢间。生蚝真系细到……我O嘴,龙虾…雪藏蟹,一d都唔新鲜。。🙄🙄我地剩左一半都唔想食,我连相都唔想影。完全无mood,仲觉得好对唔住个friend😪😪真实评论,一滴🈚假!! 无其他好讲,唔会再去。俾钱我,都唔去!
无其他好讲,唔会再去。俾钱我,都唔去!
2017-02-10 2149 浏览
兩位朋友都不約而同介紹呢間餐廳的生蠔餐不錯, 十分抵食咁話, 於是一行7人就book左檯黎食團年飯點知去到話冇我地book位既record雖然好奇怪, 但忙中有錯都冇辦法, 好彩當日唔full, 即時有位俾到我地。大家見到個餐有一人一打生蠔都好興奮, 一人叫左一個生蠔餐, 由於大部份人都係食肉獸, 所以main course都揀曬rib eye咁滯, 結果大家就咁燒焦了。餐湯 - 味道不錯生蠔 - 新鮮, 但冇味, 仲瘦到有點兒得人驚, 可一不可再Rib Eye - 我叫左medium rare, 雖然真係俾到medium rare我, 味道亦正常, 但塊牛扒冇肉汁架好恐怖呀, 仲要佔左3成都係筋位,  成班人切牛扒切到手軟甜品雖然300蚊一個餐以份量黎計真係好抵, 但食完真係令人想喊, 結論係如果我地肯每人比多100蚊, 應該可以係其他地方搵到水準好好多既同類型食物其實佢的環境同服務都好好, 所以有機會的話, 我會再番去幫襯下佢其他菜式

點知去到話冇我地book位既record

甜品

2017-01-24
团年饭
2017-01-25 2442 浏览
前排知道銅鑼灣The Sky Bar有一打生蠔餐,而且每set只係$288,又幾抵食,決定同男友黎試一試!餐廳環境幾好,員工都好有禮貌。餐牌見到$288生蠔餐好吸引,但又咁啱見到有個匯豐信用卡優惠餐$688,有個海鮮凍盤入面有龍蝦、生蠔、青口,呢個餐似乎更啱食,結果就轉鈦叫左呢個匯豐餐每人有一杯紅酒或白酒,我地都揀左白酒,易入口,同海鮮好夾海鮮凍盤 一隻龍蝦 八隻生蠔 八隻青口龍蝦好多膏,青口出乎意料既新鮮美味,生蠔反而係最失色,冇咩味同好細隻餐湯係蘑菇忌廉湯,好足料炒意粉 味道都唔錯西冷扒 三成熟 都幾有牛味最後甜品係焦糖炖蛋,上面一層既焦糖脆卜卜,炖蛋味道啱啱好,唔會太甜呢餐我地都食得好滿足,環境都唔錯,都算係浪漫既一餐
每人有一杯紅酒或白酒,我地都揀左白酒,易入口,同海鮮好夾
海鮮凍盤 一隻龍蝦 八隻生蠔 八隻青口
餐湯係蘑菇忌廉湯,好足料
炒意粉 味道都唔錯
西冷扒 三成熟 都幾有牛味

呢餐我地都食得好滿足,環境都唔錯,都算係浪漫既一餐
  • 精選凍海鮮盤
2017-01-20 2229 浏览
喺facebook見到有$298套餐仲有一打生蠔。我地呢d生蠔控當然要襯honey生日俾個借口試試。當日book左7點鐘,我地早左15分鐘到,即刻入座。入到去得幾枱客。但過多陣已入滿人了。個職員仲好細心俾個籃我地放手袋添。我地點左2個set. 首先上枱當然係生蠔啦。生蠔有幾款。但係我唔識分,不過味道有海水味濃的,有creamy的。味道唔錯。仲有一杯白酒,我對酒無研究,但容易入口,已經覺得ok。跟著係湯,應該係薯仔湯,因為有少少薯仔蓉係裏面,好味。跟著上主菜,我點左海陸拼盤。鵝肝唔膩,海蝦無特別,西冷我覺得有牛味,但唔濃。上枱時隻碟係熱架。都算有心思呀。最後上甜品,雖然細細件,但我覺得酸酸地好好味。 整體黎講我覺得算中上,抵食。可以值得一試。
2016-12-16 5310 浏览
是日晚餐地點係朋友既選擇, 佢話利舞台Sky Bar新開無耐.  裝修的確新淨舒適又夠闊落.  只可惜我地被安排坐於pool table隔離, 而且餐枱同pool table相隔頗近, 有人打波的話就要小心被督親 (註: 晚餐尾聲有3個人開始打波, 佢地有幾次瞄波要推開我地張櫈; 所以book枱時最好講明唔要果度).  呢度有飛標區, 可能係星期四既關係,   飛標區無乜人玩.  另外有一間private room, 可以坐8-10人咁上下, 入面亦有飛標.  人少少book間房開party唔錯唷.  而且, Sky Bar價錢好公道.  我同朋友打開menu兩眼發光, 一直碎碎唸好抵食, 好抵食, 好抵食, 好抵食.........最終, 我地選擇左一個$288(+10%)有一打生蠔, 餐湯, main course, 甜品及一杯紅/白酒既套餐.  有位十分好笑容及有禮既waitress小姐同我地講差不多8成人客都揀呢個餐, 因為好抵食.  我都覺得如果8成人都揀, D生蠔都應該夠新鮮.  因我朋友係生蠔控, 異話不說就直點兩份.  我既main係龍蝦意大利飯, 朋友係rib eye
最終, 我地選擇左一個$288(+10%)有一打生蠔, 餐湯, main course, 甜品及一杯紅/白酒既套餐.  有位十分好笑容及有禮既waitress小姐同我地講差不多8成人客都揀呢個餐, 因為好抵食.  我都覺得如果8成人都揀, D生蠔都應該夠新鮮.  因我朋友係生蠔控, 異話不說就直點兩份.  我既main係龍蝦意大利飯, 朋友係rib eye 5成熟.
兩個餐一共2打生蠔上枱, 場面相當盛大.  生蠔有D頗為奀瘦薄身,  較為大隻既就的確幾creamy.  因多人叫, 流量大所以生蠔好新鮮.  生蠔控朋友唔加任何汁就一口一個咁食.  咁就係食蠔既豪氣喇.  是日餐湯無得揀, 係奶油雜菌湯, 我本身唔鐘意菌類, 好彩唔係太濃味, 所以接受到.  我既主菜先到, 好香既意大利飯, o下........又有少許松露(雖然我都係唔太鐘意呢陣味, 但只好接受啦), 上面亦有唔少巴馬晨芝士, 飯唔係太多cream又唔太有意大利飯既al dante口感, 感覺就似食普通飯一樣.  加上龍蝦好老(鞋烚烚), 雖然有好多膏但個main course整體就麻麻.  我朋友既rib eye 就十分之林, 真係剛好5成熟.  唔配其他醬汁都已經夠晒味.  但唯一就係比較薄.  我會比8分個rib eye, 我自己個 龍蝦意大利飯只有6分.
最後個甜品係豆腐芝士蛋糕.  texture唔錯, 但無乜豆腐味及芝士味, 唔講應該估唔到.
Sky Bar內有好多聖誕裝飾, 一入到去已經感受到強烈既聖誕氣氛.  加上有酒, pool table 及飛標等娛樂, 相信O係度享受聖誕大餐會好有feel.  我見佢地個x'mas menu都係4百幾有交易.  係幾吸引既.  一於下次同朋友O黎玩O下飛標.
1973 浏览
2016-12-15
2016-12-14 2210 浏览
老婆生日,搵咗幾間之後,決定食呢間,因為可以揀一打蠔個餐或者龍蝦餐買一送一。最後決定食龍蝦餐買一送一,感覺多D嘢食,點知發現左右幾枱都係食一打蠔,就知道可能揀錯咗二人前海鮮拼盤,其實唔差,但係望其他人一大兜生蠔,感覺點都爭D...前菜有兩款,份量少(鵝肝我冇食)西湯我一向都唔太鍾意主菜三選一,當然揀兩款唔同試吓啦!對於大食嘅我...完全唔夠食埋甜品都唔覺飽雖然個肚唔係好滿足,但係總括呢講都唔差。$498+10%都算係咁,有機會再試吓個蠔餐

前菜有兩款,份量少(鵝肝我冇食)
西湯我一向都唔太鍾意
食埋甜品都唔覺飽

2016-12-14
生日
2016-11-14 2434 浏览
首先系因爲佢個蠔set先黎食,已經早左3日打電話去book打算慶祝週年紀念,點知打左3日都無人聽,好啦,當日再打留埋言無人覆,之後walkin 去,佢話無book無得食生蠔set,真系好失望,講到好似我地無打過電話book甘,真系好嬲之前都食過無呢個情況,愈做愈差
之前都食過無呢個情況,愈做愈差
2016-11-14
2016-11-02 6737 浏览
一向喜愛的sky bar,水準下降了。尤其生蠔已不再新鮮、不Juicy、再不甘香。非常之失望。Waiter送到時話生蠔係黎自Scotland.遠睇係ok.但近睇就知唔靚。大細其實不是問題,最重要係新鮮甘香。所以呢d蠔可以有大而冇當來形容。個湯不錯,留返不少分數。羊架幾好。Medium 好tender.Cheese cake ok la.水準如果再差就不會再去。
一向喜愛的sky bar,水準下降了。

尤其生蠔已不再新鮮、不Juicy、再不甘香。
非常之失望。
一打生蠔
生蠔
Waiter送到時話生蠔係黎自Scotland.
遠睇係ok.
生蠔
但近睇就知唔靚。
Oyster
大細其實不是問題,最重要係新鮮甘香。
所以呢d蠔可以有大而冇當來形容。
Tomato  soup
個湯不錯,留返不少分數。
羊架
羊架幾好。
Medium 好tender.
西冷
Dessert
Cheese cake ok la.

水準如果再差就不會再去。

2016-11-01
Tomato  soup
羊架
2016-10-31 1795 浏览
所謂銅鑼灣利舞臺高級食府⋯⋯之⋯⋯服務態度極之惡劣的The Sky Bar,差到難以形容,一定唔會再去⋯⋯叫生蠔的時候,餐牌上貴啲的,可以選擇三類,客人問一問來源地在那兒,啲侍應行入廚房又行返出嚟、行來行去都問唔到,搞足好幾分鐘才說今日(即事發當日)只有兩類供應。想叫位(疑似高級啲的)男經理開始叫主菜之際,佢同你講"係時候要交枱",真係唔知可以被咩反應。客人一坐下,就先叫了一支紅酒時,如果你當時講清楚,客人不可以坐係度飲酒,只可以隊酒或劈酒,你們只有個半鐘時間(未扣除他們自己的內部混亂時間),客人就明白,電話查詢及入坐時又唔講清楚。這男經理仲要用啲極度無禮貌的語氣返問客人"你哋唔係坐係度飲茶,可以由12點坐到8點⋯⋯你哋想坐到幾多點呀,你話、你話、你話啦⋯⋯"。被成八百蚊只叫了一支紅酒及前菜,未食主菜就迫客人走,當時仲要是全場有接近一半以上空枱,加上受呢啲服務態度嘅氣,個半鐘內交枱了,以後不要再見面⋯⋯態度欠佳的食肆都遇不少,但真係無諗過在銅鑼灣利舞臺管理的,都會有這些質素,驅使我也要做我幾十年人的第一次⋯⋯寫食評。。。Had complained to the shopping ma

Had complained to the shopping mall's marketing department several times as well, still no response over 2 months.
How can we re-visit this shopping mall and this restaurant anymore......bye forever!!!
生日
  • 生蠔
「生日想食乜?」很多時候都是朋友為自己慶祝生日的第一句開場白。小妹自問近期愛上吃生蠔,卻未算對生蠔的質素有過高要求,但求新鮮過過口癮就夠了。畢竟生蠔要吃得有水準,價錢必定會很昂貴。既然朋友有心為自己慶祝生日,又無謂令他們破費或大費周章。所以決定選擇近來很多人都推介的The Sky Bar,$288的價錢,已經包有一打生蠔,餐湯、主菜、甜品和飲品,聽落很像有點伏,但親身上陣後,發覺很值回票價。餐廳除了有$288的生蠔套餐外,還有$498龍蝦套餐買一送一優惠。兩者都十分吸引,但本著生蠔而衝來,還是決定今次吃生蠔當生日蛋糕吧。打頭陣是生蠔派對。生蠔貨源來自美國,但屬於那一款品種就不太清楚。體積較細小瘦削,就算不太好生蠔的人,都一樣可以輕易KO 12件。以$288的價錢來比,清宜的海水咸度,質咸未算最creamy但群邊挺爽,餘韻淡然。12件吃完只有一件生蠔入口吃到少許殼碎,其他表現尚好,但最好的就是吃完便宜貨後回家也沒有肚痛。生蠔配白酒是最佳的配搭方法,不過晚上還要上班通宵,避免再飲酒精類飲品了。結果只偷偷嚐了一口朋友所點的白酒,可惜,白酒無論在香氣香果味皆欠奉,只是一杯有汽的葡萄酒。薯仔忌廉
薯仔忌廉湯
薯仔忌廉湯

薯仔蓉打得細密,原本溝入忌廉已經綿密得很,但在湯面上再加了一道香草橄欖油加添香氣油潤的感覺,更加滑上加滑。拌上多士來吃十分滿足,如果多士能烘熱一點會更好。

套餐主菜一共有六款,包括有香煎鱈魚大蝦伴香草、蟹肉蘑菇卡邦尼意粉、烤龍蝦松露意大利飯、烤澳洲帶骨羊扒、美國特級肉眼、德州烤豬背骨等。
烤澳洲帶骨羊扒
小妹所點的烤澳洲帶骨羊扒,連附單骨的羊架,肉的比例只有乒乓球的大小,幸好附上三件,不多但尚能接受的份量。
表面微微略帶燒烤的紋路,帶點焦香的惹味。要求五成熟度,在白瓷碟上未見有多餘的血水滲出,切開肉件,外帶深竭,但內裡紅潤菲菲的色澤,大火令肉汁鎖緊,泛亮飽滿。肉質紥實卻不失嚼頭,溫和的羊羶味令人容易入口,配上黑椒汁和少許芥末醬,肉香惹味提吊不少。
美國特級肉眼
份量相對大一點的肉眼扒,同樣五成熟的熟度,表現和剛才的羊扒一樣有水準。肉質比起羊扒還要鬆化軟腍,邊緣連附一點點肥膏,同時入口,脂肪的油膏酥香油美,令牛味更濃郁香軟。
豆腐芝士餅
軟豆腐芝士餅
長條型的骰又小巧,原以為細細件是因為芝士過於重膩,誰不知蛋糕十分輕盈,豆腐味道比起芝士更加濃厚強烈,清新怡人,消化餅底混入的牛油不多,鬆化但牛油香依舊。
熱咖啡
熱咖啡

因為小妹沒有點白酒的關係,餐飲可以轉換為咖啡或茶,最後便點了熱咖啡。咖啡、淡奶、糖分開盛上,咖啡果香清幽,酸度溫醇,啡香令人渙然心神。只嫌淡奶未經加熱,從而降低熱咖啡的溫度,有少少扣分了。

整體而言,自問對生蠔不太有要求、只想過一過吃生蠔癮的人,The Sky Bar所推出的$288套餐價,的確是一個很好的晚餐體驗。再者,員工們都很有禮,加上勤換碟及勤加水的效率,服務一流,絕對有令人再來encore的機會。

The Sky Bar (銅鑼灣)

銅鑼灣波斯富街99號利舞臺廣場8樓8A舖
2016-09-18