2019-10-28 1334 浏览
If you are a seafood lover, you should not miss this wonderful Sunday brunch which lasts for 3.5 hours for enjoyment.There is a versatile collection of appetizers in TRUE Italian taste. Moreover, those  mouthwatering seafood dishes incl. lobsters, clams, oysters, crab legs, etc. are difficult to put them away from your stomach. Other palatable dishes like cold platters and freshly baked bread are also delicious. If you are fond of wine or champagne,  you should not miss the free flow package whi
If you are fond of wine or champagne,  you should not miss the free flow package which is very value for money. Moreover, the excellency of superb customer service and the free offer of Bday cake slice with greeting plate is wonderful indeed.
2019-10-27
午餐
優惠券
1K
2019-10-13 1961 浏览
讚1. 影相一流,成張長檯都係野食,利害2. 頭盤好味,薄餅底烘得好,沙律菜好新鮮;烤牛扒都好味,肉質好,成數準,有肉香彈1. 甜品比較起黎就差啲啦,味道單一左少少,甜得黎無乜變化

1. 影相一流,成張長檯都係野食,利害

1. 甜品比較起黎就差啲啦,味道單一左少少,甜得黎無乜變化
2019-09-28 2102 浏览
週五的晚餐,人客頗多,只能坐走廊位,侍應不停穿插,很擾人。散叫2份湯、1前菜、1意粉及2主菜。餐前奉意式麵包,長條包加入芝麻,脆而香;sour dough亦具水準。海鮮湯其實是龍蝦湯,湯底濃香,但添加的2件蟹肉雲吞,淡而無味,有㸃粉口,徒具一格。前菜尚可,牛仔肉意粉則令人讚嘆。主菜的燴海鮮是失敗之作,幸好另一款主菜大西洋黑鱈魚補償了缺失,魚肉滑漏有彈性,脂肪豐富,是大酒店餐廳應有之出品。太飽,無叫甜品,只飲了杯illy expresso,完美。

太飽,無叫甜品,只飲了杯illy expresso,完美。
慢煮牛仔肉意粉
煎帶子配小豆
Burrida  di  pesce
朱古力片
2019-09-27
纪念日
慢煮牛仔肉意粉
朱古力片
  • Merluzzo  Al  Vermouth  E  Porcini
  • Cappelletti  Di  Vitelli
2019-09-09 2231 浏览
同家人聚會,都好鐘意來尖沙咀海景嘉福酒店既Theo Mistral 食佢地嘅Sunday Brunch, 因為Sunday Brunch 時間由11am至2:30pm,真係可以慢慢坐,慢慢食,大家可以傾下計吾洗趕,而且仲有個小朋友玩既playroom, 小朋友可以食完野入去玩,甘大人就可以成機relax一下啦~~海鮮頭盤: 龍蝦,長腳蟹,大蝦,青口,煙三文魚,八爪魚沙律,即開生蠔沙律區: 多款沙律菜, 紅菜頭沙律,薯仔沙律,大蝦沙律,多款Ham同cheese, 意式蛋餅熱食: 法式麵包,pizza餐湯: 意式海鮮湯,意式雜菜湯主菜: 大約有5/6款左右,我地選擇左black cod fish, sea bass, lamb pork 甜品: 大約8款左右,樣樣都精緻好食價格: $388 + 10%海鮮類食物新鮮好食,尤其係即開生蠔,入口好細滑,味道非常鮮甜。蟹腳又長又大又多肉,入口juicy, 係回本之選。另外主菜既銀鱈魚魚肉非常嫩滑肉厚,而且皮煎得香脆好味,值得一試。

熱食: 法式麵包,pizza

餐湯: 意式海鮮湯,意式雜菜湯

甜品: 大約8款左右,樣樣都精緻好食

價格: $388 + 10%

2019-09-08
  • sea bass
  • black cod
2019-08-30 1785 浏览
呢間意大利餐廳之前都嚟過幾次,對佢印象非常好🤩難得老細話食 team dinner, 當然唔會放過食好嘢呢個機會啦!即刻訂左呢間餐廳😍😍😍嚟到冷氣有啲凍,同同事講,比餐廳職員聽到🙈🙈🙈🙈佢即刻幫我拎左件披肩,服務非常貼心👍🏻👍🏻因為我哋十幾個人一齊食,所以餐牌上好多時都叫到,個人認為個羊麻麻,但係個牛非常出色,好軟熟同冇筋🤤🤤🤤🤤 十分推介!如果10個人一齊食嘅話都可以好似我地咁叫兩個Pizza做頭盤!最後仲有個超級可愛嘅錘仔俾你卜開嗰塊朱古力嚟食🤩🤩🤩嗰塊朱古力唔甜好香朱古力味👍🏻👍🏻👍🏻 正!
呢間意大利餐廳之前都嚟過幾次,對佢印象非常好🤩
嚟到冷氣有啲凍,同同事講,比餐廳職員聽到🙈🙈🙈🙈
佢即刻幫我拎左件披肩,服務非常貼心👍🏻👍🏻
最後仲有個超級可愛嘅錘仔俾你卜開嗰塊朱古力嚟食🤩🤩🤩
嗰塊朱古力唔甜好香朱古力味👍🏻👍🏻👍🏻 正!
2019-07-08 1731 浏览
今日來到海景嘉福酒店既意大利餐廳食Sunday Brunch. 環境很好,地方坐得舒適,Sunday Brunch 時間由11:00am 至 2:30pm, 可以慢慢享受。Sunday brunch包每人一客頭盤小食,同埋主菜,而生蠔,Salad Bar, 甜品,湯,pizza等都係任食既。頭盤小食: 意大利飯/意大利雲吞賣相非常精緻,味道不錯主菜: 羊架/雪魚羊架吾穌,份量多,肉質好味雪魚有兩大件,煎得皮夠脆,魚肉好滑生蠔: 生蠔size細細隻,肉不算厚,但味道非常清甜,一口一隻,可以食好多,算係回本菜之一。龍蝦/蟹腳: 呢兩樣肉質都好新鮮,尤其龍蝦已經切細,更加容易食。除左以上食物外,仲有pizza, 意大利海鮮湯/菜湯,大約8款甜品,雪糕,2/3款水果,cheese, 沙律菜,5款ham左右,各方面既食物水準都不錯,食材新鮮,如果喜歡正宗意大利菜,呢個brunch 算是不錯。不過如果食物種類可以再多點選擇,就會更加好,因為熱盤食物既選擇真係吾多,我地好快已經停曬手,吾知再食咩好,如果可以再多點熱盤或熟食應該會更吸引。另外,餐廳亦有一個小小的遊戲室,可以比小朋友入去玩,甘大人可以安

頭盤小食: 意大利飯/意大利雲吞
賣相非常精緻,味道不錯

主菜: 羊架/雪魚
羊架吾穌,份量多,肉質好味
雪魚有兩大件,煎得皮夠脆,魚肉好滑

另外,餐廳亦有一個小小的遊戲室,可以比小朋友入去玩,甘大人可以安心用餐,小朋友亦可以放下電啦~~

生蠔
2019-07-07
生蠔
2019-05-23 2677 浏览
對於這間意大利餐廳,甜魔媽媽是打從心底的喜歡,連 Day 2 曼谷之旅也本來預訂了曼谷洲際的 Mistral Italian;不過由於水上市場 + 鐵道市集的行程太累,最終留在住宿的酒店用餐,其實也有點小遺憾啊!而正好甜魔婆婆非常非常喜歡吃意式半自助午餐,繼上回 Sabatini,今次就預訂了 Theo Mistral;同樣是富有意式風情的環境,這裡還多一份慵懶及寫意,是個非常理想的 Holiday lunch 地點~這裡的半自助午餐分為$378三道菜/$398四道菜,其中頭盤及甜品都是自助形式,主菜則有4款選擇,四道菜的午餐再多一份 Seafood Risotto。三母女點了一份 4-course 午餐、兩份 3-course 午餐,已經吃得很豐富了~一進場先是水果區及甜品區(後面再貼圖介紹),水果包括西瓜、木瓜、布冧、士多啤梨、雜果沙律,選擇吸引而且質素上佳,我前前後後吃了很多!而場中央就是頭盤自助,如多款火腿、凍肉、軟芝士、番茄、雜菜、沙律、蜜瓜、橄欖,甚至還有蛋批、牛仔肉等~另一邊還有可以添加的自助麵包、沙律菜、煙三文魚以及數款意大利半軟芝士、硬芝士及更多配料,選擇較 Saba
另一邊還有可以添加的自助麵包、沙律菜、煙三文魚以及數款意大利半軟芝士、硬芝士及更多配料,選擇較 Sabatini 更多,對於喜歡吃頭盤的朋友來講,絕對可以吃飽有突。
下圖就是三母女的第一輪頭盤!很明顯清甜好吃的水果佔了大多數,此外現成的南瓜沙律、大蝦薯仔沙律、八爪魚沙律還有麵包籃味道都很棒,我們忍不住一添再添呢~
平均每人吃下3-4碟頭盤(大食的女人啊...)後,來到主菜環節。下圖是$398四道菜午餐的額外 Seafood Risotto,份量不多,賣相也平庸,但口感及味道都很不錯,很快就被清光了~
玉仔點了不太吸引的燒雞,我一口也沒有試,專心攻下 Baked Souffle with Roasted Cauliflowes, Fontina Cheese, Spinach, Cream and Parmesan;這個由健康菠菜、椰菜花、香濃幼滑忌廉芝士及梳在乎里組成的天使魔鬼混合體,對玉仔及婆婆而言都太漏了,所以由我來KO吧!
甜魔婆婆一早在頭盤中吃飽,所以這個皮脆肉嫩又多汁的 Cod Fish 也落入甜魔媽媽肚中,哈哈!其實午餐的羊架也非常吸引,不過玉仔不吃牛,否則應該也要點下來~
超飽的主菜環節後(我這是怎樣在減肥....),還有豐富吸引的甜品!Theo Mistral 的甜品不複雜,但都好好吃,首嚐的玉仔及婆婆都感到非常驚艷。多款甜點中,個人最愛香濃 Chocolate Brownie、帶酒香的 Tiramisu,另外檸檬撻及意式奶凍也好好吃的!
由於玉仔訂位時指明是慶祝母親節,所以餐廳又致送一件寫上 Happy Mother's Day 的冬甩,當然要來一張合照了!Sony 機仔在此時就發揮功用啦,Cheers~
最後加上咖啡/茶(隨冷熱飲品還附送意大利朱古力一粒,十分甜蜜),真是十分滿足的一頓。可惜玉仔忘了列印 OpenRice coupon,否則整頓還有九折更加抵食!下次吧~

最後祝大家都有個愉快週末~
2019-05-13
2019-04-29 2416 浏览
用左敲左Gimmick 既 敲克力 ><可以有個錘打碎巧克力而且朱古力系黑朱古力 好似70% 雖然好似好普通但係有玩味 有別於一般餐廳而且檸檬撻都好好味,批好脆餡同旁邊既cream都好有檸檬味Cream裡面既果仁好香口,似剛剛局起果仁味道好天然,加上cream既配搭好正蛋糕就一般 普通雜果蛋糕因為本人唔係好中意海綿蛋糕只係個海綿蛋糕系送既 所以試下個海綿好濃蛋味 所以好飽主菜最值得推介系1.2kg既牛肋骨而且配菜都好好味 好合我心意我好中意食薯仔同菇菌類但係我覺得都係原汁原味最好食所以麻麻地配汁 汁味有點濃同咸值得一提系衣間餐廳既檸檬系意大利特色檸檬店內既檸檬產品都係用衣種生產系地中海附近既檸檬整既所以圖入面既Gin 同埋上面提及既檸檬撻都係個檸檬好似彩椒既size 所以真係不平凡既檸檬餐酒味道好容易入口,而且前菜有意大利巴馬火腿,蟹肉他他沙律個蟹肉他他沙律味道好fresh 都唔錯!價錢真係唔清楚,因為我無負責埋單~
而且朱古力系黑朱古力 好似70% 雖然好似好普通
但係有玩味 有別於一般餐廳

而且檸檬撻都好好味,批好脆
餡同旁邊既cream都好有檸檬味
Cream裡面既果仁好香口,似剛剛局起
果仁味道好天然,加上cream既配搭好正

蛋糕就一般 普通雜果蛋糕

系意大利特色檸檬
店內既檸檬產品都係用衣種生產系地中海附近既檸檬整既
所以圖入面既Gin 同埋上面提及既檸檬撻都係
個檸檬好似彩椒既size 所以真係不平凡既檸檬

餐酒味道好容易入口,而且前菜有意大利巴馬火腿,蟹肉他他沙律
個蟹肉他他沙律味道好fresh 都唔錯!
價錢真係唔清楚,因為我無負責埋單~
2019-04-25
  • 自家敲克力
  • 檸檬撻
  • 龍蝦意大利飯
2019-04-25 1776 浏览
結婚周年紀念,正頭痛緊食乜之時。剛好睇到有youtuber介紹呢間餐廳。決定試下!果然值得推介!我地兩人點了幾個菜,Insalata di Aragosta 蟹肉沙律蟹肉鮮甜,蔬菜清新Cappelletti di Vitello 慢煮牛肉雲吞差不多是這裡必吃的名菜雲吞皮薄彈牙,牛肉口感鬆軟,醬汁濃郁Costata di Manzo 西冷牛排牛排煎得剛剛好,配香草汁,好有田園風味四色甜品,可以一次過試多幾款口味餐後指定動作,搞碎朱古力片總括今次晚餐,服務用心,環境舒適,食物更一試難忘。
結婚周年紀念,正頭痛緊食乜之時。
剛好睇到有youtuber介紹呢間餐廳。
決定試下!
果然值得推介!
我地兩人點了幾個菜,
Insalata di Aragosta 蟹肉沙律
蟹肉鮮甜,蔬菜清新

Cappelletti di Vitello 慢煮牛肉雲吞
差不多是這裡必吃的名菜雲吞皮薄彈牙,
牛肉口感鬆軟,醬汁濃郁

Costata di Manzo 西冷牛排
牛排煎得剛剛好,配香草汁,
好有田園風味

四色甜品,可以一次過試多幾款口味

餐後指定動作,搞碎朱古力片

總括今次晚餐,服務用心,環境舒適,
食物更一試難忘。

2019-03-22 1293 浏览
一年一次同屋企人慶祝生日當然唔可以馬虎~地點要就腳又要易搵,最重要食物要有質素。今日就揀咗一間靚靚餐廳係酒店入面嘅同家人慶祝生日喇~酒店係尖東就相當易搵環保分隔得好好,每張台都有自己私人空間,起碼唔會聽到隔離台講咩先啦。嘢食係中上價格,始終高級餐廳,收費合理啦。整體生日飯家人食得好開心,仲飲返幾杯添,既好談下心又有私人空間,不錯選擇!

嘢食係中上價格,始終高級餐廳,收費合理啦。

2019-03-22 955 浏览
三月份與意大利菜相當有緣,本週又到海景嘉福酒店、剛滿一歲的 Theo Mistral by Theo Randall,品嚐英國名廚 Theo Randall 的驚喜新菜式,滿足不得了! 為了慶祝餐廳成立一週年,Theo 由3月15日至3月23日特地重臨香江,於過去的週末提供一周年早午餐派對、周日家庭樂早午餐,並於即日至23號提供 Theo Randall 廚藝大師班,以及期限供應的 $888 一周年五道菜慶祝晚宴 及 $365 Flash to Theo 三道菜輕盈晚餐等~餐廳環境悠閒、氣氛輕鬆寫意,確是放鬆心情好地方,後來更有食客在這裡高歌慶祝生日,親和魅力可見一斑。 這兩天天氣悶熱得要緊(甜魔家晚上甚至要開冷氣了...) ,抵達後先來一杯清爽的 Lemonade 舒展身心;人齊後,再以泡沫優雅細緻的 Prosecco 一同舉杯,Cheers! 新鮮出爐的麵包十分吸引,但這晚菜式很豐富,需要留肚、不能多吃。 首先是 Theo 新設計的 Fresh Boston Lobster and Mud Crab with Florence Fennel, Dandelion and Sa

首先是 Theo 新設計的 Fresh Boston Lobster and Mud Crab with Florence Fennel, Dandelion and Sardinian Bottarga,簡單來說就是新鮮龍蝦、嫩甜泥蟹拆肉後,加上茴香、蒲公英及烏魚子的點綴,啖啖肉無比清麗動人,帶來鮮美不凡的全新體驗!

如果龍蝦泥蟹肉塔是清純的天使,那接下來的 Baked Souffle with Roasted Cauliflowes, Fontina Cheese, Spinach, Cream and Parmesan 大概是天使魔鬼混合體。健康的菠菜、椰菜花被香濃幼滑的忌廉芝士漫過,加上口感有如 Yorkshire pudding 的脆焗 Souffle,滋味扣人心弦啊!

來到手製意粉環節,無獨有偶,Homemade Tagliolini Pasta served with Mud Crab Meat, dried Lemon zest, Parsley and Red Chilli 又是用上鮮甜泥蟹肉為餡料,同時巧妙加入檸檬、香芹及辣椒,味道清鮮中滲出絲絲辣意,令原已很有口感的手製意粉,滋味昇華創新高度!

Theo 也帶來了兩款新主菜,我選擇了 Roast Rack of Lamb with Roasted Globe and Jerusalem Artichokes, baby Leeks, Fennel, Carrots, Beetroots and Salsa d' erbe;羊架份量十足,肉質嫣紅但血水不多,味道不羶,肉質無比柔嫩,有種令人吃不停口的魅力。同上的配菜如阿支竹、紅菜頭、甘筍等也很高質,一件不剩都被我吃光了!

除了羊架,也試了友人的 Pan Roasted Iberico Pork Chop,肉質豐腴肥美,味道十分有驚喜!另外還分享了一份火箭菜火腿薄餅,明明很飽,但新鮮焗起的薄餅水準實在不賴,忍不住也吃了一整件~

超滿足的主菜環節後,又來到甜品環節。這晚重溫了 Sharing Board,個人心水恰好正如甜品排序,由前至後分別是 Soft Chocolate Cake、Torta di Ricotta、Amlfi Lemon Tart 以及 Panna Cotta with Strawberry。不要誤會這裡的意式奶凍或檸檬撻不好吃,純粹真是珠玉在前,前方的 Ricotta 芝士蛋糕及無麵粉朱古力蛋糕都太美妙了,令人一再添吃!

還未完呢,這晚更分享了來自意大利 Veneto 區 Euganean Hills 的 Bottega Petalo Il Vino dell' Amore Moscato,這款迷人的微甜氣泡酒使用很成熟的 Moscato 品種釀造,由於當該區盛產玫瑰,蜜蜂將花香帶到鄰近的葡萄園去,令此酒含有幽幽玫瑰香氣,十分動人!

最後當然少不了好玩又治療的 Theo Mistral chocolate bar;你有壓力,我都有壓力,一起向朱古力發洩吧,敲碎後還可以吃到香濃高質的朱古力呢!特別一提,這幾晚 Theo 還會出來與食客交流,只是我後知後覺忘了拍照了...

無論如何,真心很欣賞他的創作與出品,並決定在4月的曼谷之旅中,加插安排曼谷洲際酒店 Theo Mio 的晚餐!我已經開始在期待了~

2019-03-20
試食活動
2019-03-20 862 浏览
後補食評,農曆新年後,同朋友一齊食好東西!朋友介紹意大利餐。尼度食中午既半自助餐。始終係高級酒店,環境同服務都一流! 一坐低就先黎面包,有幾款,係肚餓既情況下狂食下幾塊。 之後就出去拎半自助餐既前菜! 食物種類豐富,有西班牙黑毛豬,有芝士等!全部都高質!食左幾轉,就order 主菜!我就要左份半熟羊架!肉質好正常,剛好半熟!美中不足對我來說只是羊味欠缺。但總體都十分美味!飲完餐飲就向甜品區進發!都幾多樣化!外相都好吸引!只是我不喜太甜,所以只食少少,但同行友人都十分喜愛!同場仲有財神出現!總體十分滿意

食左幾轉,就order 主菜!我就要左份半熟羊架!

飲完餐飲就向甜品區進發!

都幾多樣化!外相都好吸引!
只是我不喜太甜,所以只食少少,但同行友人都十分喜愛!

同場仲有財神出現!

總體十分滿意

2019-03-10 902 浏览
上次是中午來這裡為朋友慶祝生日,是半自助加 main dish 的 set lunch,記得印象不錯。今次晚上六小福來這裡試試,我們叫了兩個 pizza, 一個是辣肉腸 pizza, 另一個是 Parma ham pizza, 兩個 pizza 都是薄批,好香和脆,食得出即叫即製加埋用料好,好味!一份 steak (medium rare), 有口感和肉香味。一碟 truffle risotto, 上菜後侍應在你面前磨下 truffle, 香味四溢,意大利飯煮得很好,軟硬兼施,超好味!一定要試試!一碟鮮茄蟹肉意粉,每樣食物都各有特色!最後order 了一個甜品拼盆和一個tiramisu, 之前在網路上 booking,留言是為朋友慶祝生日,他們便在 dessert 上,放上 Happy Birthday 的朱古力牌子和點上一支蠟燭,細心!Coffee 都令我們很有驚喜,有拉花和 promotion 的字樣,最攪鬼是送上一大片朱古力,旁邊還放了一個金錘子,好好玩呢!驟眼看上去,以為放下了一片大咭片做 promotion. 笑死我!
, 另一個是 Parma ham pizza
,每樣食物都各有特色!

最後order 了一個甜品拼盆和一個tiramisu
2019-02-28
2019-03-02 5722 浏览
假期就是要對自己好一點.食大餐就是最好的獎勵😏來到尖沙咀Intercontinental的名廚意大利餐廳周六有semi buffet lunch menu自助前菜甜品 再有一款主菜前菜選擇相當豐富 除了沙津菜之外有各類火腿 不過就唔係什麼上盛貨色 普普通通啦當然唔少得palma ham 切肉機前面仲好貼心地有薄切密瓜俾你配火腿食沙津款式都好多: 紅菜頭、薯仔、吞拿魚、couscous、茄子、南瓜、雞肉 全部都不錯另外要讚任添的麵包 小法包同麵包條都好食 麵包條夠哂脆又有芝麻香 食上癮主菜反而較為失望 我叫的煎鱈魚係非常嫩滑但皮不脆 而且牛肝菌汁淡而無味 令整度菜都很淡朋友的羊架相對好少少 沒有膻味亦煮得剛好但醬汁都是失色點甜品以撻同蛋糕為主 亦有水果對大部分的甜品興趣都不大 加上已經很飽所以只吃了點水果朋友喜歡朱古力蛋糕 但稱奶凍不合格🙅🏻‍♀️整體食物質素一般般 前菜除火腿外都是平民沙津 沒有什麼特別出色 主菜甜品亦是麻麻不能說是抵食🤔 覺得都係名大於實...
假期就是要對自己好一點.
食大餐就是最好的獎勵😏

但醬汁都是失色點

甜品以撻同蛋糕為主 亦有水果
對大部分的甜品興趣都不大 加上已經很飽所以只吃了點水果
朋友喜歡朱古力蛋糕 但稱奶凍不合格🙅🏻‍♀️
不能說是抵食🤔 覺得都係名大於實...
cappuccino
2019-03-02
聖誕節後的朋友聚會,有朋友說有coupon,而且之前吃過不錯就提議吃這間。原來是由英國名廚主理的,食物同環境也是很高分。⏩地點在tst嘉福酒店地庫B2,因為已訂位,去到便有位。我們等齊人先order,staff也沒催我們。本想點chop但已無了。🥗沙律新鮮,夾著芝士吃不錯。份量不多。🥘個雞中規中矩,反而個汁唔錯!🍕一直覺得意大利餐廳的pizza較好吃,這個卻沒有期望中的好吃。🥩重頭戲是這個1kg T bone($1398),真的非常岀色!炭烤味令食慾大增!而且配菜的菇也律美味😋😋相對的價格也較高呢!🥟意式雲呑是很難煮得好好味,這裡卻是令人驚嘆(來自朋友的感想😂)🍰甜品來說沒有很岀色,不過不失。最有趣是這個朱古力,可用金鎚子扑碎來吃!朱古力是蠻純的,可是已勁飽沒法吃完呢!

本想點chop但已無了。

🥗沙律新鮮,夾著芝士吃不錯。份量不多。

🥘個雞中規中矩,反而個汁唔錯!

🍰甜品來說沒有很岀色,不過不失。

最有趣是這個朱古力,可用金鎚子扑碎來吃!
朱古力是蠻純的,可是已勁飽沒法吃完呢!

2018-12-27
優惠券