星期五收工之後同同事去左上環一家酒吧餐廳「TMK Punk & Rolls」摸下杯底🍶,上一條樓梯到達餐廳,就見到仿似瘋狂理髮師嘅理髮椅😂😳,餐廳走暗黑型格風,中間有一架復古電單車,還有各式各樣的塗鴉和搖滾🤘🎸擺設,好有vibes,啱晒鍾意打卡📸嘅foodie!😎餐廳主打西日料理,如果想一次過試晒餐廳嘅招牌菜,一定要試下套餐,每位都只是$298起,有8道菜,作為Pirata Group旗下嘅餐廳,食物真係有返咁上下質素!😏叫套餐仲可以$150 free flow beer & sake,好抵!🔸Lotus Root Chips(V)蓮藕片香脆可口,少少鹽作調味,佐酒一流!👍🏻🔹TMK Hamachi ‼️推薦‼油甘魚鮮甜味美,配以柚子醋和蜂蜜芥末調配而成的醬汁,酸甜開胃!😋🔸Tamago Sticks ‼️推薦‼招牌玉子燒誠意十足,平時散叫$98有三條三款口味。【Mentaiko】明太子配蛋黃醬係絕配,微辣惹味【Parma Ham】巴馬火腿加左黑松露嘅點綴,鹹香十足【Ricotta】乳酪芝士加香蔥,味道清香好吃😋!🔹Panfried Gyoza日式餃子🥟皮夠薄,皮煎得香脆,餡料特別,除咗有

上一條樓梯到達餐廳,
就見到仿似瘋狂理髮師嘅理髮椅😂😳,

餐廳走暗黑型格風,
中間有一架復古電單車,
還有各式各樣的塗鴉和搖滾🤘🎸擺設,
好有vibes,啱晒鍾意打卡📸嘅foodie!😎

餐廳主打西日料理,
如果想一次過試晒餐廳嘅招牌菜,
一定要試下套餐,每位都只是$298起,有8道菜,
作為Pirata Group旗下嘅餐廳,
食物真係有返咁上下質素!😏

🔸Lotus Root Chips(V)
蓮藕片香脆可口,少少鹽作調味,佐酒一流!👍🏻
Lotus Root Chips(V)

🔹TMK Hamachi ‼️推薦‼
油甘魚鮮甜味美,
配以柚子醋和蜂蜜芥末調配而成的醬汁,酸甜開胃!😋

🔸Tamago Sticks ‼️推薦‼

Tamago Sticks

招牌玉子燒誠意十足,平時散叫$98有三條三款口味。
【Mentaiko】明太子配蛋黃醬係絕配,微辣惹味
【Parma Ham】巴馬火腿加左黑松露嘅點綴,鹹香十足
【Ricotta】乳酪芝士加香蔥,味道清香好吃😋!

🔹Panfried Gyoza
日式餃子🥟皮夠薄,皮煎得香脆,
餡料特別,
除咗有豬肉和蝦,仲有薑粒,肉汁豐富,又有咬口。
配上秘製嘅蟹醬汁,更能提鮮!🤤

🔸 Dipping Wings ‼️推薦‼
雞翼外皮炸脆,
配上日本特濃蛋黃和日式燒鳥醬汁,味道香甜可口,想不斷encore!👅

🔹Spicy Salmon Maki ‼️推薦‼
面頭有塊厚切的煙燻三文魚,
卷物裏包着忌廉芝士、青瓜等,加上自家製芥末乳酪,微辣惹味!🔥

🔸Mazemen ‼️推薦‼
其實即是乾拌拉麵!😏
食法好簡單,將所有配料如椰菜、蘑菇、粟米、甘筍、辣肉碎等拌勻,就可以食用啦!😂
麵條以少量豬骨湯保持濕潤,口感彈牙,
札幌style的配料比較濃味,不錯吃!
Mazemen

甜品有日本傳統最中餅Sake Monaka和蕨餅Warabi Mochi ~
蕨餅幾煙靭,有黃豆味和抹茶味,配上雲呢拿雪糕🍧,正!👍🏻
Warabi Mochi

最中餅配搭幾特別,sake mousse 淋上焦糖醬,幾新穎。😂

Sake Monaka
Lotus Root Chips(V)
Mazemen
2024-09-30 246 浏览
難得的星期五,我約左朋友到中環大館逛逛,睇完展覽、又在IFC行一圈,晚餐時間,我提議不如食西餐,但朋友同時亦提議食日本菜,於是我地決定來個mix&match,來個西日式的融合菜,兼顧大家的口味。在openrice找到了上環的TMK Punk & Rolls。這間餐廳的菜單正合意,裝潢以日式風格結合搖滾風的鮮粉紅色為主,令人一進門就感受到活力。我們點了Spikes Menu八道菜每人只需$298。蓮藕脆片用切片的蓮藕配上七味粉,炸得酥脆,口感似薯片。油甘魚刺身配柚子醬油及蜜糖芥末,口感鮮美味,炸蒜片和花瓣增添風味。Tamago Sticks其實是三條蛋捲,搭配不同口味的配料,如松露、帕馬火腿、明太子及忌廉芝士碎蔥,口感多重。龍蝦汁餃子令人驚喜。壽司卷內有三文魚、忌廉芝士、青瓜和牛油果,唔同口味,口感豐富。焦香的雞翼配上月見汁,好惹味。烏冬麵搭配濃郁的日式咖喱汁及香脆炸豬扒,絕對是主菜中的亮點。Sake Monaka是創意十足的甜品,Sake和焦糖製作的忌廉夾在脆餅中。Warabi Mochi是抹茶蕨餅和黃豆粉蕨餅的配上雲呢拿味雪糕,清新無比。估唔到呢個西日式融合菜品創新且水準不錯,價格亦

估唔到呢個西日式融合菜品創新且水準不錯,價格亦相當合理,值得推介。
2024-09-05 349 浏览
突然想食高質日本菜😝,就可以睇吓我哋今次搵到嘅日本菜餐廳。餐廳環境好靚,而且嘢食嘅擺盤亦都好精緻🌟,啱晒喺呢度享受住靚靚環境,食超滿足嘅日本美食。.🪷Lotus Root Chips ($68)蓮藕脆片超級香口,本身蓮藕爽脆嘅感覺,變成脆炸片,啱晒一班人share。.🥟Panfried Gyoza ($118)食得日本嘢,唔少得要香口嘅餃子。揸到脆香嘅餃子皮,配埋裏面滿足嘅餡料,唔錯。.🍢Tamago Sticks ($98)明太子嘅味道好香,超滿足。一條條嘅造型,好適合做前菜小食。.🎏TMK Hamachi ($128)魚肉上面加上舖頭特製嘅醬料,食落口感軟滑,而且好有特色。.🐟Spicy Salmon Maki ($128)有冇人都好鍾意食三文魚!呢款用埋辣三文魚,味道更加刺激惹味,比起平時嘅卷物更加有新鮮感。.🍤Futomaki ($138)蝦嘅味道,超級濃郁!喺天婦羅蝦上面仲有加埋櫻花蝦,雙重蝦嘅味道,好香口。.🐣Dipping Wings ($108)雞翼亦都好香,裏面嘅肉質都唔錯,夠嫩又有汁。.🍜Mazemen ($128)拉麵湯底香濃,而且唔會過膩,配埋彈牙嘅麵質好夾。.
🪷Lotus Root Chips ($68)
🥟Panfried Gyoza ($118)
🍢Tamago Sticks ($98)
明太子嘅味道好香,超滿足。一條條嘅造型,好適合做前菜小食。
🎏TMK Hamachi ($128)
魚肉上面加上舖頭特製嘅醬料,食落口感軟滑,而且好有特色。
🐟Spicy Salmon Maki ($128)
🍤Futomaki ($138)
🐣Dipping Wings ($108)
雞翼亦都好香,裏面嘅肉質都唔錯,夠嫩又有汁。
🍜Mazemen ($128)
拉麵湯底香濃,而且唔會過膩,配埋彈牙嘅麵質好夾。
🍡Warabi Mochi ($68)
麻糬嘅口感真係好啱我哋心水,咬落煙煙韌韌,好食。
🍶Sake Monaka ($78)
講到日本嘢食,更加唔可以唔提日本清酒。酒香味醇香,好有日本嘅感覺。
2024-08-28
餐廳裝橫夠哂Punk🤘🏻仲放有一架電單車作裝飾🏍️餐廳主打Sake🍶及Cocktail🍸還有多款小食及主食😋中間放有一張大長枱,好適合放工一大班朋友去Happy Hour🥳即日起至9月30號逢惠顧早午餐菜單或晚市嚐味套餐,仲有10人同行🆓2人免費優惠。🌟Snacks🌟1️⃣Lotus Root Chips蓮藕片香脆可口✨有著淡淡的蓮藕香氣,鹹香味濃😚十分適合作爲佐酒小食🌟Small Bites🌟2️⃣TMK Hamachi油甘魚肉質鮮細膩🐟加上以柚子醋及葱油調教而成的醬汁,十分惹味,再配以青椒🫑炸蒜🧄芥末,層次感十足。用上花瓣作點綴🌸令擺盤更精美3️⃣Tamago Sticks玉子燒以木棒串起🍳好似雪條🤣賣相吸引又特別。【明太子】明太子份量慷慨,帶點鹹鮮味道【巴馬火腿及黑松露】層次感十足,鹹香味濃;【酸忌廉加蔥】簡單又好食4️⃣Panfried Gyoza日式煎餃子 🥟皮薄餡靚,内裏的豬肉餡料肉汁豐富🐷醬汁以龍蝦汁調配🦞口感濃稠,絕對是這道菜的靈魂,令味道有所提升5️⃣Tuna醬油漬吞拿魚外層輕輕燒過🐠刺身肥美豐腴,配上橄欖油🫒番茄🍅芝麻及炸蒜片,賣相精緻,好食到停唔到口。🌟Rolls🌟6️⃣Spicy Sal

🌟Snacks🌟

5️⃣Tuna
TUNA

🌟Rolls🌟
6️⃣Spicy Salmon Maki
面層放有大大粒魚子,再加上厚切三文魚,内裏包著芝士🧀及青瓜🥒層次感十足,味道帶點微辣

7️⃣Futomaki
面頭放上魚子及醬油漬魚子,內裡包著青瓜🥒玉子🍳蟹柳等,口感豐富
Futomaki

🌟Big Bites🌟
8️⃣Curry Katso Udon
豬扒炸粉好薄🐷内裏能鎖鮮嫩多汁的肉質,配上咖喱烏冬,咖喱汁口感濃稠,令咖喱香氣十分香濃,烏冬口感彈牙有嚼勁😋令人回味無窮。

🌟Dessert🌟
9️⃣Sake Monaka日本傳統甜品最中餅,外層的淺褐色外殼,以糯米粉為原料烤製而成;餡料的部分,則用上忌廉

🔟Warabi Mochi
黑糖及抹茶味蕨餅口感軟糯,配上雪糕同食🍨十分滿足
Warabi Mochi &  Sake Monaka

• Hamachi
  • Curry Katso Udon
  • Spicy Salmon Maki
2024-10-25 56 浏览
店名: TMK Punk & Rolls 地址: 上環皇后大道西77-91號荷李活中心地下G&H號舖及M樓西營盤站A2出口,行7分鐘環境: 5/5價錢: 4/5味道: 4.5/5TMK Punk & Rolls係一間以Punk 為主題既日式酒吧,餐廳內佈置非常Punk,而且好多細節位都落足心機‼️例如掛起左兩件充滿Punk 風格既皮褸,整體感覺令人如同置身電影中,最有驚喜莫過於放左一架電單車係到🤩食物方面更是外在與內在兼備😆Lotus Root Chips (V) ❤️❤️❤️❤️$68脆片口感非常脆口,有微微鹹香,一啖脆片,一啖清酒,非常放鬆😋Panfried Gyoza ❤️❤️❤️❤️❤️$118煎餃所搭配既醬汁令到成件事昇華左,餃子本身肉汁豐富,外皮微微脆口之餘,亦唔會煎爛👍🏻TMK Hamachi ❤️❤️❤️❤️❤️$128油甘魚配搭特調既醬汁,令到本身油香豐富既油甘魚加多左一層口感😆作為前菜一流Tamago Sticks ❤️❤️❤️❤️❤️$98玉子燒誠意十足,有三條,各有不同造型同味道👅玉子外脆內嫩,明太子味非常入味🥰帕馬火腿,鹹香十足,而松露,則有一種令人滿足既魔力😍Futomaki ❤️❤️❤️❤️$138壽司
店名: TMK Punk & Rolls

Panfried Gyoza ❤️❤️❤️❤️❤️

TMK Hamachi ❤️❤️❤️❤️❤️

Tamago Sticks ❤️❤️❤️❤️❤️

Futomaki ❤️❤️❤️❤️
壽司卷份量非常大份,內裏塞滿吾同配料,一啖一個,咬落去好有滿足感😚師傅已經調左味,唔洗再額外點豉油🙈

Dipping Wings 雞❤️❤️❤️❤️
雞翼配左一款生雞蛋醬汁,但雞翼本身已調好味,輕輕點少少醬就非常惹味,外皮脆口,肉質嫩滑😙

Mazemen ❤️❤️❤️❤️
哩款熱拌麵配有多種配料,食法非常簡單,就係將所有配料撈埋一齊,麵嘅份量非常多,口感偏軟身,醬汁都偏濃味😝

Sake Monaka❤️❤️❤️❤️
內裏配上口感極棉忌廉同栗子蓉🌰外面係鬆脆既餅😙

Warabi Mochi ❤️❤️❤️❤️❤️
蕨餅係用蕨粉做的和菓子,口感非常鬆軟,配上雪糕,大滿足☺️

Umeshu Manzairaku Kaga 萬歲樂加賀梅酒
❤️❤️❤️❤️❤️
呢個shot係店員贈送,採用黃香李製成,口感偏甜,果香味重,店員仲同我地一齊飲,非常親切😝
2024-10-21 45 浏览
最近去咗西營盤一個充滿Rock and Roll感覺嘅酒吧🍻,餐廳播放住搖滾樂,環境熱鬧而有型,非常適合朋友聚會同放鬆。**Lotus Root Chips (V)**:蓮藕片炸得香脆,淡淡嘅鹽味,清脆可口,非常適合開胃🦾。**Tamago Sticks**:甜蛋、帕爾馬火腿同明太子,配上瑞可達芝士,味道非常豐富,甜中帶鹹,層次感十足🍳🍖。**TMK Hamachi**:黃鰤魚配上柚子醬汁同蜂蜜芥末,魚肉鮮嫩,醬汁清新,味道非常特別🐟。**Panfried Gyoza**:煎餃子外皮香脆,內餡係蟹肉濃湯、鮮薑、豬肉同蝦肉,口感豐富,味道濃郁🥟。**Futomaki**:乾櫻花蝦同炸蝦天婦羅,壽司卷口感豐富,海味十足🍤。**Dipping Wings**:炸雞翼配上蛋黃同燒鳥醬汁,外脆內嫩,香氣四溢,令人一試難忘🍗。**Curry Katsu Udon**:咖喱吉列豬扒烏冬,湯底濃郁,吉列豬扒外脆內嫩,配上海苔碎,口感豐富🍜。**Warabi Mochi**:蕨餅配上黃豆粉、抹茶同雲呢拿雪糕,口感滑溜,味道清新甜美🍵🍨。**Sake Monaka**:清酒慕斯夾心酥脆餅乾,配上椰子焦糖,

**Sake Monaka**:清酒慕斯夾心酥脆餅乾,配上椰子焦糖,香甜可口,非常特別🍶。
TMK成個格局真係又punk又潮,同時都睇得出佢地係日本酒吧黎😎 成個氣氛好似cyberpunk咁,日式感覺配上punk元素,好似打緊機咁 ✌🏻係度食野飲野有d唔同既feel,而我地今次就試左佢地既tasting menu,可以食多d唔同既野丫嘛𝗪𝗛𝗔𝗧 𝗪𝗘 𝗢𝗥𝗗𝗘𝗥✨ Lotus Root Chips蓮藕片炸成既小食,取代左平日常食既薯片。選材好日式。脆口又帶dd辛口,係酒吧黎講真係仲好過薯片,最緊要係開胃得黎又唔膩 👍🏻✨ Panfried Gyoza鑊仔煎餃子,味道濃郁好食😋日式煎餃既優點佢都有,唯獨係佢用左底部既醬汁取代左一般既餃子汁。✨ TMK Hamachi魚子醬油甘魚刺身,佢地揀既魚子醬口感脆口,同有少少煙韌既油甘魚形成左口感上既對比,非常出色✨ Tamago Sticks三色玉子燒,分別有明太子、Parma Ham truffle、芝士🧀 最驚喜既一定係parma ham truffle,竟然係同玉子燒咁夾。Parma ham既鹹配上甜既玉子燒,其實幾好😌✨ Spicy Salmon Maki Roll辛辣既三文魚卷,店家建議唔點豉油食,味道已經非常足夠!鹹香再帶點

𝗪𝗛𝗔𝗧 𝗪𝗘 𝗢𝗥𝗗𝗘𝗥

✨ Lotus Root Chips

蓮藕片炸成既小食,取代左平日常食既薯片。

✨ Panfried Gyoza

鑊仔煎餃子,味道濃郁好食😋

✨ TMK Hamachi

✨ Tamago Sticks

Parma ham既鹹配上甜既玉子燒,其實幾好😌

✨ Spicy Salmon Maki Roll

辛辣既三文魚卷,店家建議唔點豉油食,味道已經非常足夠!鹹香再帶點辛辣,加上三文魚子既濃郁,同埋佢中間夾左煙三文魚既味道,整體味道已經好有層次好豐富。

✨ Dipping Wings

雖然佢無中文名,不過佢一定係叫月見炸雞翼🤣
平時食月見雞肉棒就多,雞翼真係少。
佢地放雞蛋既碟好大好闊,放晒成隻雞翼落去轉返兩個圈再食,真係幾滿足😌

✨Curry Katso Udon

咖哩炸豬扒烏冬,非常煙韌既烏冬,炸豬扒都炸得非常香脆但豬扒本身有啲薄,會顯得炸粉過厚。

✨ Warabi Mochi

呢個有黃豆粉蕨餅同抹茶蕨餅既麻薯蓉

✨ Sake Monaka

Monaka日文好似係叫"最中",雖然唔太肯定係咩黎,軟綿綿白雪雪咁

🍹 Katana

見到佢有wasabi既糖醬即刻想試試。最搶眼就係佢上枱個時呢個骷髏頭杯,萬聖節就到,超啱feel啦~

飲落幾清爽,雖然無想像中咁會有d辣辣地,不過就真係做到wasabi味,幾特別 💚

🍹 波子汽水

唔飲酒既朋友都唔怕,佢地有提供好幾款唔同既無酒精飲品
2024-10-12 49 浏览
今晚和朋友到了一間很特別的酒吧餐廳,在西營盤和上環之間,餐廳佈置玩味十足,加上很多外國客人,很有異國風情,來一個不一樣的晚上吧。首先試試Lotus Root Chips,是小小的蓮藕片,它們薄脆,色澤金黃,口感清爽帶有微微的香料味,適合送酒食。Panfried Gyoza是附有醬汁的煎餃子,煎得恰到好處,外皮酥脆內餡多汁,味道鮮美。TMK Hamachi是一道新鮮的刺身,口感滑嫩,配上特製的醬汁更加美味。Tamago Sticks有三款口味的雞蛋棒,有很實在的蛋香,配上鹹上的HAM最特別。Futomaki是一道精美的壽司卷,內含豐富的配料,有炸蝦、蟹柳、魚子等,每一口都是不同的層次感。Dipping Wings酥脆可口,外皮香脆,肉質嫩滑,醬汁甜甜的很濃郁,還可以蘸雞蛋醬油,鹹鹹甜甜。Curry Katsu Udon的咖喱烏冬濃郁帶點微辣,烏冬彈牙,豬排酥脆多汁。最後甜品有Warabi Mochi,是日式的蕨餅,有抹茶和黃豆粉口味,配上一大球雪糕。另一款甜品有Sake Monaka,這是一道以清酒為基底的甜品,薄薄的威化,放著忌廉及一些醬料,酒香獨特。

2024-09-29 72 浏览
作為Pirata Group旗下嘅餐廳,質素一定有返咁上下,間餐廳主打日式fusion西餐料理🌮,將型格龐克風融入料理,夠晒特別!上一條樓梯仔去到餐廳,用黑色作為主色調,加上各款塗鴉同金屬呢啲擺設,仲有成架復古電單車喺度,環境好有feel,打卡一流📸!-——————————————🌮◖Lotus Root Chips◗ 蓮藕脆片有返一定厚度,炸得脆卜卜,加上少少辣嘅調味粉,好香口,拎嚟送酒好正!🥟◖Panfried Gyoza◗ 日式餃子輕微炸過,配上龍蝦醬汁,食落鮮甜又香口🐟◖TMK Hamachi◗ 油甘魚片配上柚子醋同蜜糖芥末醬,魚味出但係又唔會覺得腥,加上青椒片同炸蒜,口感同味道都好層次🍳◖Tamago Sticks◗有三款口味嘅玉子燒:明太子、巴馬臣火腿同芝士,玉子鬆軟juicy,味道全部都幾夾!入面嘅明太子最出色,面頭嘅醬料夠味有鮮味,食完都唔會覺得油膩~🍣◖Spicy Salmon Maki◗用上煙燻三文魚鋪面,飯卷包裹住三文魚、忌廉芝士、青瓜,加入士拉差蛋黃醬,味道微辣幾惹味!🔥🍗◖Dipping Wings◗雞翼有輕微炸過,醃製得夠入味,充滿醬香,雞皮口感微脆,食到好
-——————————————
🌮◖Lotus Root Chips◗

🥟◖Panfried Gyoza◗
日式餃子輕微炸過,配上龍蝦醬汁,食落鮮甜又香口

🐟◖TMK Hamachi◗

🍳◖Tamago Sticks◗

🍣◖Spicy Salmon Maki◗

🍗◖Dipping Wings◗
雞翼有輕微炸過,醃製得夠入味,充滿醬香,雞皮口感微脆,食到好香嘅焦香味,配上蛋黃醬油,鹹甜香口,推薦!

🍜◖Mazemen◗
呢款札幌日式拌麵,先將蛋黃汁撈埋椰菜、蘑菇、粟米、甘筍同辣肉碎,拉麵掛汁彈牙,整體味道配合得唔錯

🍡◖Warabi Mochi◗
煙韌蕨餅配上雪糕,但略嫌雪糕比較淡味

🍶◖Sake Momaka◗
清酒味嘅雪糕,酒味幾出,加上焦糖醬夾住最中餅一齊食

🌟 Encore指數:8.2/10

❀ TMK Punk & Rolls #上環 ❀❗新廚坐鎮 上環型格搖滾風日本菜 ❗——————————————————Pirata group旗下上環型格搖滾風日本菜TMK Punk & Rolls最近換咗新嘅大廚,推出唔少全新fusion日本菜😆最平$298已可以食到 free-flow 8道菜的tasting menu😱餐廳以粉黑為主調,配合大量風格塗鴉及搖滾金屬擺設,充滿氣氛❤️‍🔥.✷𝑀𝑒𝓃𝓊✷☞ Lotus Root Chip變奏版薯片,灑上椒麻七味粉,香口小食。.☞ Panfried Gyoza $118採用日式餃子,特別在於配上自家製嘅濃郁龍蝦汁🦞鮮甜味為餃子畫上點綴。.☞ TMK Hamachi $128酸酸甜甜非常開胃嘅油甘魚🐟配柚子醋及蜜糖芥未醬料、青椒片及蒜片。.☞ Tamago Sticks $98非常喜歡💕能夠一次過試三款不同味道嘅玉子燒。分別為ricotta cheese 、黑松露巴馬火腿及明太子,味道循序漸進漸,同時感受到蛋香。而且玉子燒烤紮實又滑溜🥰.☞ Spicy Salmon Maki $68☞ Futomaki rolls $138兩款款fus
❀ TMK Punk & Rolls #上環 ❀
❗新廚坐鎮 上環型格搖滾風日本菜 ❗
——————————————————

✷𝑀𝑒𝓃𝓊✷
☞ Lotus Root Chip
變奏版薯片,灑上椒麻七味粉,香口小食。

☞ Panfried Gyoza $118

☞ TMK Hamachi $128

☞ Tamago Sticks $98
非常喜歡💕能夠一次過試三款不同味道嘅玉子燒。
而且玉子燒烤紮實又滑溜🥰

☞ Spicy Salmon Maki $68
☞ Futomaki rolls $138
兩款款fusion卷物真係好好味🤤
先有微辛士拉差蛋黃醬三文魚卷,外圍一塊三文魚片,內裏再有三文魚、忌廉芝士、青瓜,辣辣地非常惹味😚
另一款就有玉子、蟹柳,仲有大量三文魚子,鮮味十足。

☞ Dipping Wings $108
大廚引以為傲嘅菜式,各個讚不絕口‼️
靈感源自日式免治雞肉串,不過換上炸得剛剛好嘅雞翼,雞皮表面仲有微微焦香。
配以月見汁,香甜可口👍🏻

☞ Mazemen $128
☞ Curry Katso Udon $118
主菜方面,有富有札幌風味嘅日式拌麵🍜麵質粗身爽彈,完美掛喺濃郁嘅豬肉骨醬汁,配有蘆筍、香菇、玉米。
另外仲有咖喱烏冬🥘主廚精心調製出香而不辣嘅咖喱,烏冬入味。仲有大大塊炸豬扒!

☞ Sake Momaka $68
☞ Warabi Mochi $78
甜品非常出色,用上Sake製成嘅最中餅富有創意💖內裏嘅焦糖醬加入Sake元素,酒味香而不澀,連平常不飲酒嘅我都覺得好好食😋
另外蕨餅口感煙靭,配以雪糕🍦oishi!

——————————————————
✨整體味道: 3.9/5
✨環境裝修: 4/5
✨服務態度: 4/5
✨性價比: 4/5
✨再訪興趣: 3.7/5
💞整體來講
大量創新日本fusion菜式,而且價錢合理。食厭咗正宗日本菜 不妨試吓呢間,可能會有新驚喜😆
2024-09-13 100 浏览
朋友話想食日本菜,但係又唔想食普通嘅壽司,於是就又去咗以搖滾為主題嘅TMK Punk & Rolls🎸樓梯一上去就係好有風格嘅塗鴉以及搖滾金屬擺設,仲有一架好有型嘅摩托車,店舖熱播搖滾音樂好有氣氛。主廚Mark一邊上菜一邊介紹背後嘅故事,令人更明白味道設計理念。Lotus Root Chip蓮藕片炸至香脆,灑上椒麻七味粉,很開胃適合送酒。Panfried Gyoza主廚形容佢為家鄉嘅餃子,皮薄餡多嘅餃子配上惹味蟹汁,非常好食🥟TMK Hamachi賣相很精美,醬汁配搭魚子、炸蔥,酸甜底汁更能襯托出油甘魚鮮味。Tamago Sticks三條玉子燒卷分別係明太子、Parma ham黑松露以及Risotto芝士配香蔥,配搭非常新穎但好吃。玉子燒口感很好,鹹甜適中,主廚仲話佢花咗一年嘅時間練習到而家嘅水平,日本匠人精神👍🏻Spicy Salmon Maki三文魚配上可口忌廉芝士,卷成大小適中嘅壽司卷,口感軟滑,食完已經非常飽肚。Dipping Wings雞翼係醬香口味,仲配搭流心蛋黃及醬油,肉質新鮮,香口惹味。Curry Katso Udon豬扒炸得很香脆,咖喱烏冬入味,質感合適,配搭新鮮大蔥

Lotus Root Chip
蓮藕片炸至香脆,灑上椒麻七味粉,很開胃適合送酒。

Dipping Wings
雞翼係醬香口味,仲配搭流心蛋黃及醬油,肉質新鮮,香口惹味。

Curry Katso Udon
豬扒炸得很香脆,咖喱烏冬入味,質感合適,配搭新鮮大蔥更有風味🍜

Sake Momaka
整個甜品有三部份組成,包括香脆糯米餅,軟滑忌廉以及Sake精製而成嘅焦糖醬,酒味濃而不衝,係大人甜品

Warabi Mochi
加入左Sake酒糟嘅雪糕果然好特別,配上兩件原味、抹茶味蕨餅,煙煙韌韌口感很好,冰涼雪糕以及軟糯蕨餅簡直是絕配🍦

主廚好大方分享佢嘅故事,某啲菜式以佢係日本所見所聞來創作,除咗味道好背後仲有故事,呢個體驗都唔錯!
2024-09-10 86 浏览
有日去左上環見到一間超型格既日吧整間店都以punk風格 多個位置都係打卡位中間放咗部電單車 好型格配合超強節奏感的音樂 好有feel你食物方面都非常精緻 帶點fusion的日料Lotus Root Chips Panfried GyozaTMK HamachiTamago SticksSpicy Salmon Maki Dipping WingsCurry Katso Udon Warabi Mochi Sake MonakaDipping Wings好特別 加埋日本蛋黃味道比較濃烈 個皮非常脆口Sake Monaka 真係放咗好多sake 好重米香嘅甜品 口感Creamy 加上脆餅 值得一試TMK Punk & Rolls 📍上環皇后大道西77-91號荷李活中心地下G&H號舖及M樓#100家探店计划 #香港探店 #香港美食 #宝藏餐厅分享 #TMKPunk&Polls #香港生活 #香港打卡 #香港必吃美食 #香港生活 #皇后大道西
有日去左上環見到一間超型格既日吧

Sake Monaka 真係放咗好多sake
好重米香嘅甜品 口感Creamy 加上脆餅 值得一試

TMK Punk & Rolls
📍上環皇后大道西77-91號荷李活中心地下G&H號舖及M樓

上環一間好有特色的餐廳🍴 暴走族punk bar成間都係punk 🖤🩷風格的~ 日式fusion菜連樓下門柄都係螺絲批嘅design 🩷🖤由樓梯慢慢行上去,全部啲牆都係塗鴉好靚~ 佢連洗手間出邊有類似髮廊嘅凳~ 中間仲擺咗一架好型嘅電單車😍😍配合埋音樂同埋燈光~ 感覺好似一邊食飯一邊去左睇show甘 真係好適合一邊飲酒~一邊食飯傾偈📌Lotus root chip ⭐️充滿花椒香氣的炸蓮藕~ 食落去好特色!📌panfried gyoza 煎餃子🥟~ 下邊有少啲辣辣地嘅醬~ 開胃🤤📌spicy salmon maki roll卷 少少辣幾得意 📌TMK hamachi 刺身~再加酸汁我覺得超好食😍 📌Yamato sticks 玉子燒👉🏻三種唔同嘅味~ 我最鍾意明太子😍😍甜品都好有驚喜❤️❤️Sake monaka 😋食得出好濃嘅saka味~ 用一個好日系嘅甜品造型~ 另外一款就係蕨餅 ~ 💕💕 估唔到甜品可以咁優雅~ 好有衝擊感~ 如果鍾意音樂或者樂隊都可以過嚟試吓😋📍TMK Punk & Rolls (上環)上環皇后大道西77-91號荷李活中心地下G&H號舖及M樓#上環 #香港 #跟
上環一間好有特色的餐廳🍴 暴走族punk bar
成間都係punk 🖤🩷風格的~ 日式fusion菜
連樓下門柄都係螺絲批嘅design 🩷🖤
由樓梯慢慢行上去,全部啲牆都係塗鴉好靚~
佢連洗手間出邊有類似髮廊嘅凳~
中間仲擺咗一架好型嘅電單車😍😍
配合埋音樂同埋燈光~ 感覺好似一邊食飯一邊去左睇show甘
真係好適合一邊飲酒~一邊食飯傾偈
📌TMK hamachi 刺身~再加酸汁我覺得超好食😍
甜品都好有驚喜❤️❤️
好有衝擊感~ 如果鍾意音樂或者樂隊都可以過嚟試吓😋
📍TMK Punk & Rolls (上環)
上環皇后大道西77-91號荷李活中心地下G&H號舖及M樓
#上環 #香港 #跟住jj去搵食 #日式料理 #西日fusion菜 #酒吧 #暴走族 #punk
2024-08-27 136 浏览
位於上環裝修好有特色 帶punk既元素店內仲擺放左一台哈利電單車作裝飾🏍️餐牌上仲提供應精緻既日美料理還有多款精選既日本酒同雞尾酒🍶🌟Lotus Root Chips 蓮藕片炸得好酥脆鹹香味濃 作為餐前小食💯🌟Panfried Gyoza日式煎餃子 🥟餃子皮好薄內餡好多肉汁加上特調既龍蝦醬汁🦞🌟TMK Hamachi油甘魚肥美豐腴加上柚子醋醬汁同🇲🇽辣椒Jalapeño等 食落更提鮮👍🏻🌟Tamago Sticks有三款口味既玉子棒每個配搭都有特色🌟Spicy Salmon Maki 卷物賣相精緻又好味餡料好豐富 有三文魚,芝士同青瓜等🌟Dipping Wings雞翼整得好入味 蘸埋蛋黃食更滋味🌟Curry Katso Udon 豬扒炸到好脆配上咖喱烏冬😋🌟Dessert Warabi Mochi ,Sake Monaka兩款甜品賣相都好靚又好味
位於上環

有三款口味既玉子棒
每個配搭都有特色

🌟Spicy Salmon Maki
卷物賣相精緻又好味
餡料好豐富 有三文魚,芝士同青瓜等

🌟Dipping Wings
雞翼整得好入味 蘸埋蛋黃食更滋味

🌟Curry Katso Udon
豬扒炸到好脆
配上咖喱烏冬😋

🌟Dessert
Warabi Mochi ,Sake Monaka
兩款甜品賣相都好靚又好味
2024-08-24 175 浏览
餐廳周連加一人均$163就可以享用3-course午餐。前菜選了漬過嘅三文魚魚生片🍣,配雪梨片🍐及鮮指天椒粒🌶️味道豐富,好代表到呢度新派日式fusion菜嘅風格。另一款選了日式炸雞🍗,配乳酪汁,炸雞香脆多汁。主菜選了🐂和牛丼,配流心蛋黃🍳,和牛軟冧肥美,整體充滿麻油香。甜品有🍶清酒慕絲同🍿爆谷雪糕🍦。喜歡杯中物可以每人+$150可以任飲清酒🍶及啤酒🍻或加$50享300mL清酒。除咗食物,呢度最吸睛一定係呢度呢裝潢。店內放咗一部極浮誇嘅日本暴走電單車,整間餐廳走PUNK嘅風格,仲有紋身舖打卡位。
餐廳周連加一人均$163就可以享用3-course午餐。

另一款選了日式炸雞🍗,配乳酪汁,炸雞香脆多汁。

甜品有🍶清酒慕絲同🍿爆谷雪糕🍦。