2016-05-11 231 浏览
揸車經過,以為係一間酒吧餐廳,但入到去先知係一間印度菜餐廳,可能去到都九點幾十點左右,所以唔係太多人,有兩個食物MENU, 一個DRINK MENU,其中一個食物MENU係套餐SET,好似有十款左右,每一款都可以跟一碗湯/沙律,再跟一塊印度薄餅,第一次叫SET DINNER既時候,點錯左英文字母,原本想叫龍蝦意大利飯,但唔小心點錯左燒魚大蝦,跟住黎到,唯有照食啦,另外再叫多左一塊芝士印度薄餅,同埋牛油雞,食完都覺得仲未夠,就再叫返一開始叫唔到果個龍蝦意大利飯,芝士印度薄餅, 味道係OK,不過個底有D燶食唔到,要咬走D焦魚同蝦SET DINNER,魚有DD 辣,蝦彈牙牛油D, 有D蕃茄味,都幾滑,但舊舊都好舊,點薄餅唔錯應該係南瓜湯,幾滑同香,幾好飲龍蝦意大利飯,估唔到一間印度餐廳, 但個意大利飯會甘好食,值得一叫
揸車經過,
以為係一間酒吧餐廳,
但入到去先知係一間印度菜餐廳,

可能去到都九點幾十點左右,
所以唔係太多人,
有兩個食物MENU, 一個DRINK MENU,
其中一個食物MENU係套餐SET,
好似有十款左右,
每一款都可以跟一碗湯/沙律,
再跟一塊印度薄餅,
第一次叫SET DINNER既時候,
點錯左英文字母,
原本想叫龍蝦意大利飯,
但唔小心點錯左燒魚大蝦,
跟住黎到,唯有照食啦,
另外再叫多左一塊芝士印度薄餅,
同埋牛油雞,
食完都覺得仲未夠,
就再叫返一開始叫唔到果個龍蝦意大利飯,
芝士印度薄餅, 味道係OK,
不過個底有D燶食唔到,要咬走D焦
魚同蝦SET DINNER,
魚有DD 辣,蝦彈牙
牛油D, 有D蕃茄味,
都幾滑,但舊舊都好舊,
點薄餅唔錯
應該係南瓜湯,幾滑同香,
幾好飲
龍蝦意大利飯,
估唔到一間印度餐廳,
但個意大利飯會甘好食,
值得一叫

• 龍蝦意大利飯
  • 南瓜湯
1K
今次朋友為我準備了一間米之蓮餐廳共進晚飯,心情都好興奮,因飲飲食食我最喜歡!雖然係印度餐廳,但食物選擇都有豬牛羊雞,同海鮮,而價錢亦不算昂貴,大眾化價錢!今晚我就叫了晚市套餐,超抵食,個餐包湯丶烤飽丶主菜同埋飲品,另加$20重可以升級芒果特飲餐湯而新鮮即製烤飽可選擇不同口味,我就選擇了黑松露口味嘅烤餅,香味十足!烤餅香脆!主菜就點了龍蝦番茄意大利飯$168廚師細心將龍蝦嘅蝦鉗拆殼,大大隻蝦鉗肉放在意大利飯上,碟旁放了半邊芝士焗龍蝦!用這個價錢有咁樣的質素,已經感覺賺了,入口時更發覺,濃郁嘅番茄汁配帶少少硬嘅意大利飯,好有口感!龍蝦肉又好彈牙鮮味!另一個主菜天多羅燒魚配大頭蝦番茄醬$178碟上賣相就好似一個美麗圖案,三隻大頭蝦伴在碟旁,中央放上天多羅燒魚,魚肉用了好多香料腌製,味道不錯,蝦肉彈牙!認不住再加多個燒豬肋骨$128上枱時發現不單純燒豬肋骨,重配上燒菠蘿,有肉又有菜,真的超值!肉質鬆軟,入口前骨與肉已經自動分開!而肉質仍保持濕潤軟熟;菠蘿鮮甜,正!飲品芒果特飲,用新鮮芒果做嘅沙冰,不是太甜,一解悶熱嘅天氣!不是出了名就一定貴!價錢同味道性價比高!絕對推介!
餐湯
主菜就點了
龍蝦番茄意大利飯$168
龍蝦肉又好彈牙鮮味!
另一個主菜
天多羅燒魚配大頭蝦番茄醬$178
認不住再加多個
燒豬肋骨$128
不是出了名就一定貴!價錢同味道性價比高!絕對推介!
2016-05-08 500 浏览
Tulsi has 3 branches in Hong Kong. As a big Indian food fans, I have visited all of their branches except this and I am coming to their SYP branch today! Their menu has a slight difference with less appetisers options, and I found that the taste is slightly different from other branches as well. Left: Indian Masala Tea ($10) - it was not as pungent as other branches and I think it was nicely made with a good balance of their very strong taste tea and milder milk.Right: Mango Lassi ($48) - their

Right: Mango Lassi ($48) - their mango lassi is a bit thinner than other branches which I actually liked. The consistency was easier to be sucked from the straw. Not to forget that the mango taste was fresh and sweet, a perfect drink for summer!
Organic Green Salad ($78)

We are going all vegetarian today so we have ordered this organic saiad which consists of cucumbers, tomatoes, purple onion, salad leaves, with the dressing of thick balsamic vinegar.

It was light and refreshing indeed, that's what a simple salad needs. To me, I particularly liked their thick aged balsamic vinegar which was sweet and tangy. Besides, the serving size was also really generous, we could barely finish the whole plate!
Potato Naan ($26)
Black Truffle Naan ($28)
The potato naan was a little bit thicker than the black truffle one with chunks of tumeric marinated potatoes stuffed inside the fluffy hot naan.
Meanwhile, the black truffle naan was a bit thinner and crispier since the black truffle paste was just smeared on top of the naan after it has been cooked. It gave a pretty good bite although the truffle aroma was a bit too mellow to my liking.
Palak Paneer ($78)
The blended spinach mixture was always a nice complement with the chunky paneer cheese. A classic Indian vegetarian dish for to be scrapped on your naan. The tangy cheese melted a little bit from the heat and the spinach was smooth with a nice grassy taste to it.
Bhindi masala ($72)
An okra masala dish that was prepared with onion, diced tomatoes, chickpea paste, herbs, and some dried chili. Do keep your eyes out on the chili as they might be too hot for some of you if you aren't good with spicy food.
I liked to fold my potato naan around with this okra dish as the tumeric taste and the mashy soft potatoes just went perfectly well with the soft and slimy okra chopped pieces! It was just finger-liking good!
Traditionally in India, most of their diet is vegetarian based with only a few days a week consuming meat produce. We really enjoyed our vegetarian semi-fine lunch in SYP, somewhere off the beaten track. I would definitely recommend this place for those who like Indian food with friendly service and spacious dining enviornment.
题外话/补充资料: +10% service charge
2016-05-07
  • Bhindi masala
2016-05-06 229 浏览
港鐵港島西線通車區內物業升值潛力佳少爺仔朋友一向都不知道民間疾苦約我去西營盤眀德山實地視察話688萬做西半山業主 =.=’冇辦法啦因為佢係住喺<堅離地城> haha我記得係米之蓮推介過2016年香港米芝蓮推介餐廳羅勒印度餐廳套餐今次佢就帶我去食間western feel 既印度餐廳裝修幾有酒吧feel原來少爺仔之前係佢團購 試過唔錯今次就帶我地來威威我見到晚餐好抵食百幾蚊就有交易Add $20 upgrade的Mango Lassi味道鮮甜清新的芒果乳酪特飲入口那種很fresh的冰凉感~正印度式的湯是味道不太濃隨餐送Naan鬆軟帶點香脆加上黑松露香氣滿溢熱食口感討好Grill pork ribs 128沒想過制作那麼認真燒豬肋骨用鐵架上桌掛著新鮮燒菠蘿未食已經十分吸like燒菠蘿本身非常鮮甜咬落好多汁酸酸甜甜解膩又開胃我好滿意ribs預先切開方便大家食豬肋骨燒得啱啱好熱熱地唔會乾肉醃得入味燒到剛好外脆內軟肉質一點脂肪的確香口帶點微辣口感滋味無窮接著是 Chicken tikka 92鐵板上的烤雞雞肉嫩滑醃得很好味雞肉煮得很juicy Tandoori Fish Tikk
港鐵港島西線通車
鐵板上的烤雞
雞肉嫩滑
醃得很好味
雞肉煮得很juicy
Tandoori Fish Tikka served with Prawn n Tomato Chutney 178
香氣十足
  • Grill pork ribs
  • Tomato Lobster Risotto
  • Mango Lassi
2016-05-06 468 浏览
以前來西營盤需一段時間,但自港鐵通車後就方便得多了,屬原居民的朋友亦說這一帶亦開了不少新的酒吧及食肆。是夜,決定下班後踏足西環覓食,並跟隨朋友來到Tulsi & Wine。門口附近設有水吧區,遠看一隻隻玻璃酒杯倒吊,柔和的燈光映射之下,給予華麗踏實的感覺。除了主餐牌外,亦有晚市套餐選擇,包括餐湯或沙律、主菜、飲品,價錢介乎$118~$178不等,好像較散叫划算,最後點了一個A及D餐Happy Share。沙律賣相不錯,尚算新鮮,而沙律醬亦足,不會太乾。是日餐湯為南瓜湯,味道有點兒像忌廉湯,味道濃及滑,但如果質感挺身少少會更好。附送的烤飽,與別的西餐廳不同,像是薄餅,但非常軟熟。一般吃餐飽,通會沾上餐湯,總覺得濕潤潤的感覺,會更易入口,不過這個可是不用特別沾上,味道更帶點驚喜呢。上層灑上粒粒黑松露,咬落外層尚脆但不油,內裡亦不太腍身難咬,帶點黑松露香味撲鼻。皇牌牛油雞螺絲粉/$118,用上茄醬,香料味重,但不會太鹹,不過螺絲粉有點過腍。其實原本是想點C餐的自家製黑松露野菌意大利薄餅,但朋友錯點了下一行的D餐,最後來了這個自家製羊肉卷薄餅/$138。相比起螺絲粉,這薄餅比預期中有驚喜,雖然
沙律
沙律賣相不錯,尚算新鮮,而沙律醬亦足,不會太乾。
餐湯
烤飽
皇牌牛油雞螺絲粉
自家製羊肉卷薄餅
其實原本是想點C餐的自家製黑松露野菌意大利薄餅,但朋友錯點了下一行的D餐,最後來了這個自家製羊肉卷薄餅/$138。相比起螺絲粉,這薄餅比預期中有驚喜,雖然用上羊肉製成,但完全沒有膻味,而且軟腍,而薄餅好脆不太厚度適中,咬落還有「卡卡」聲的感覺,非常好吃,今次可謂錯有錯著。
套餐奉送熱飲,但我們另加$20轉了芒果特飲青檸梳打。青檸梳打味道不過不失,不會太甜,而朋友點的芒果特飲質感就比較沙,味道尚可。

用餐久久過程中,當隔離座轉身離開時,才發現竟然是我倆大學同學,哈哈! 相信我倆是太過專注在食物之中,無視他人的存在吧XD
2016-04-22
烤飽
自家製羊肉卷薄餅
2016-05-03 259 浏览
是咁的,印度菜嚟講,我個人係好少食⋯因為有d怕好重的香料味。自從N世前喺重慶大廈食過一次就冇再食。不過今日去西營盤覓食,喺openrice見Tulsi&Wine的ranking好高就即管試吓啦。從外表睇,點睇都唔覺佢係一間印度餐廳,set dinner都係主力賣西餐。入到去睇full menu先見到有印度嘢食。2個人點左1份set dinner, 1個main, 2個appetizer。 Appetizer要左好多人推薦的香料胡椒餅,唔知有冇叫錯因為同openrice d相唔同樣。呢個餅比較鹹,因為上面灑左d味粉。一邊食上面d洋蔥同青瓜碎會一邊跌落嚟,有啲麻煩…我諗呢道小食適合用黎送啤酒多d。另一個appetizer係黑松露naan, 諗住用黎點咖喱,但就咁食都唔錯,好香黑松露味。Set dinner要左南瓜湯,個湯比較稀,胡椒味重,有啲印度風味。set的主菜係羊肉kebab。諗都冇諗過kebab原來係pizza! 個羊肉有小小辣,pizza加左cheese好香好好食!值得推薦!我心目中的印度菜signature dish係咖喱雞,冇理由唔點!佢有3款咖喱,店主(我估佢係)話3款都唔辣
香料胡椒餅
黑松露naan
羊肉kebab
咖喱雞
我心目中的印度菜signature dish係咖喱雞,冇理由唔點!佢有3款咖喱,店主(我估佢係)話3款都唔辣,估計係椰汁份量的分別。第一次食緊係食中間嗰款最安全!咖喱好香,唔會比d椰汁味蓋過,但又唔會太重香料味,  perfect balance,改變左我心目中印度咖喱的壞印象。本身已叫左黑松露naan,無端端又送多幾塊黎⋯應該係set dinner/咖喱包的⋯
Any肥,我地今餐食左好多包!食得好飽呀!全部都幾好食,下次再嚟試下d西餐先!
  • 羊肉kebab
  • 咖喱雞
2016-05-02 652 浏览
幾日假期又無得出走,唯有繼續係香港到搵食算 ,所以假期嘅第一日,我就決定出城,由新界去港島!搭巴士再轉叮叮,之後就要行奪命斜路同樓梯,搭地鐵行去餐廳會舒服好多倍。之前都有試過呢間餐廳,星期五夜晚都可以話係全場爆滿,星期六嘅晏晝就得幾枱人。餐廳有提供假日嘅早午套餐,啱曬我呢啲有選擇困難症嘅人,最後就揀咗個二人餐share所有早午餐都有餐湯同埋可以享用自助沙律吧,餐湯就係南瓜湯,南瓜味唔係太濃,亦都唔係太稠,所以要加少少黑椒調味。而沙律吧嘅選擇都好簡單,有車厘茄、粟米、生菜、青瓜同雞肉洋蔥沙律,醬汁就有檻㰖油、黑醋和千島醬,雞肉洋蔥沙律幾開胃 ,酸酸甜甜,有啲似泰式嘅沙律。呢個二人套餐就包兩杯野飲,之前飲過芒果奶昔Mango Lassi,覺得幾好,所以就加多廿蚊將其中一杯餐飲改為芒果奶昔。話就話係奶昔,但係質感唔係好稠,而且都唔係重奶味,酸甜嘅芒果味,可以減輕野食嘅油膩感呢個餐仲有跟黑松露印度薄餅Truffle Naan,上次黎係連埋咖哩一齊食,覺得黑松露味道都幾出,不過今次無其他醬汁點,淨食呢個薄餅,味道比較淡,不過口感就幾好,煙韌得黎有少少脆終於個主菜上枱喇,呢個天多羅拼盤有雞肉Chi
幾日假期又無得出走,唯有繼續係香港到搵食算
,所以假期嘅第一日,我就決定出城,由新界去港島
!
搭巴士再轉叮叮,之後就要行奪命斜路同樓梯
Salad Bar
南瓜湯
Mango Lassi
Truffle Naan
,不過口感就幾好,煙韌得黎有少少脆
終於個主菜上枱喇
,呢個天多羅拼盤有雞肉Chicken Tikka、羊架、燒豬肋骨,仲有燒菠蘿,份量都幾大,另外附上兩個汁,一個係類似咖哩汁,而另一個係薄荷汁。雞肉肉質嫩滑,唔會太乾,沾上薄荷汁,味道特別好
羊架表面搽上咖哩醬,微微嘅辣味,但係我就厭羊羶味唔夠突出
,同埋因為唔係第一時間食,而鐵板下面又有火熱住,所以已經熟得濟
....
豬肋骨上面就有燒烤醬,幾惹味,而且輕輕一咬就可以骨肉分離

食咗咁多惹味嘅肉,感覺都幾肥膩下
,好彩有幾片酸甜嘅菠蘿,可以清一清油膩味道,感覺幾清新
Kulfi
除咗假日早午餐牌之外,我仲睇咗主餐牌上面嘅甜品,平時都少見印式甜品,所以就嗌咗枝印度雪條Kulfi試一試,睇英文嘅餐牌,就可以知道入面有杏仁同矜貴嘅番紅花
,質感似係冰條,而唔係軟滑嘅雪糕條,仲有碎杏仁嘅脆脆口感
;味道方面比較似椰奶,不過就唔好食到番紅花味,其實有無放到呢
2016-04-30
Mango Lassi
2016-05-02 1773 浏览
約了多年沒見的中學同學談近況,相約在我們上學時附近的街道,她喜歡吃重味的食物,也許這間會合她意!東南亞菜式中我較喜歡印度菜,但只限不是大辣的食物,表明自己對辣接受的程度,便由她點菜。同學喜歡吃蠔,點了燒蒜辣蠔,在印度餐廳吃蠔!是我畢生人第一次,也佩服同學的勇氣,既然她點了,姑且試試。一碟有六隻,用了印度香料和蒜焗,微辣,味道竟然不錯,蠔身過得去,雖然不算肥美。我以前吃過印度菜中的牛油雞,印象不錯,建議同學點一份,她又點了鑊仔牛肉及黑松露烤餅。牛油雞的汁醬是橙色的,用了牛油,番茄和香料調製,雞肉是燒烤過的,散發著肉香,配這個微辣醬汁極好味,是我最喜歡的印度菜式。鑊仔牛肉,用了洋蔥,番茄,青椒及香料烹調,牛肉帶點嚼勁,但不韌,醬汁惹味微辣多層次,用黑松露烤餅蘸點來吃,甚滋味!後來要添多一份烤餅相伴,實行連汁都撈埋,以免浪費!談到當年往事,不知不覺渡過三小時多,也分享了同學的近況,家家有本難唸的經,深知幸福非必然,希望她苦盡甘來!
燒蒜辣蠔
牛油雞
鑊仔牛肉
黑松露烤餅
烤餅
题外话/补充资料: 建議多換碟,因頭盤與主菜味道不同。
鑊仔牛肉
牛油雞
2016-05-02 283 浏览
Tulsi & Wine另外2間分店,曾經是3年米芝蓮推介的印度菜餐廳,就在西營盤開了分店,還以平價fusion菜為名的Tulsi & Wine,便吸引了我和朋友相約前來一試。Tulsi & Wine餐廳座位也不算少,更沒想到周末的晚上,雖不是滿座,但只要有客人離席,很快又有客人入座,餐廳還提供酒類,所以飲酒食海鮮的居多。餐廳服務員都要以英文對話,下單或是起菜時間也很快,食物份量也適中,味道也不錯,晚餐價錢又實惠,餐廳環境也坐的舒服,才有這樣的價值吸引了一批食客前來。********************自從西營盤開通了地鐵站之後,便知道了有很多餐廳在西營盤的地區,所以近來都多和朋友相約來西環一帶吃飯。Tulsi & Wine 位於西營盤般咸道,離地鐵站出口只需5分鐘路程。由服務員安排之下入坐,是夜餐廳都有8成滿座,餐廳環境也很舒服,還放滿了很多酒類飲品,感覺是一個讓人前來一邊吃飯一邊品酒的好地方。Tulsi & Wine是一間印度菜餐廳,另外2間分店在北角和鰂魚涌,過去3年都曾經得到米芝蓮推介,不知西營盤店的Tulsi & Wine食物又如何。HKD118-HKD178的收費,包括

********************

HKD118-HKD178的收費,包括了餐湯、烤餅和飲品,還可以加錢轉飲品或甜品。此外還有2人套餐和燒鮮蠔套餐,看著是日都很多人選食2人套餐和燒鮮蠔套餐,份量也不錯。
餐廳提供了不少酒類飲品,還有其他飲品或特飲,選擇也算是不少。
是日餐湯,南瓜湯,很淡黃色的南瓜湯,和我們平常所飲的南瓜湯色澤有點分別。像水一樣稀的南瓜湯,沒想到入口都幾清甜的南瓜味道之外,還多了點香料的味道,越飲越覺得幾好飲。
新鮮即製烤餅,烤餅表面多了些黑色的醬料,細聞之下,原來是黑松露醬,單看烤餅的色澤,有點像是無酵餅的一種。

黑松露烤餅餅底都很軟綿和暖暖地,沒有什麼咸的味道,而略帶少許甜味,黑松露的味道是很淡口的,只有食到黑松露醬的位置才有淡淡的黑松露味。
自家製黑松露野菌意大利薄餅 HKD138,一個比6吋大少少的薄餅,看上的是白色的芝士忌廉,還有些青菜絲、蕃茄仔粒和野菌在其中。

拿起薄餅的餅底都幾軟腍,薄餅餅底也是很薄身的。還有很多菜絲在芝士之下,芝士並不是可以拉成絲狀的芝士。
自家製黑松露野菌意大利薄餅的餅底和烤餅的餅質感及味道是很相近,這個薄餅一樣只有很淡口的黑松露味道,相對地能吃出青菜絲的味道較多。芝士的味道也是相對較為淡口,並不是濃郁的芝士味道,和我們習以為常的美式薄餅口味是有所不同,但整體感覺都幾清新的一個薄餅。
瑪拉沙雞肉配飯及配蒜蓉烤餅 HKD128,如以往印度菜式的份量一樣,食物的份量相對都是比較為少的。雞肉都只有幾件,飯也是相對較細,蒜蓉烤餅也是細細塊。
瑪拉沙雞肉都煮得入味和腍,瑪拉沙辣味都不算很辣,較為合適香港人食辣的味道,瑪拉沙汁伴飯都幾惹味。
蒜蓉烤餅也是很軟腍的烤餅,沒有很香的牛油味道,蒜蓉味也是很淡,烤餅都是略帶甜味,配上瑪拉沙師甜辣辣感覺有點不太合,直接吃烤餅感覺味道來得更好。
Lime Soda HKD18,晚餐加HKD18便可以由熱飲轉為青檸梳打。清新的青檸味,梳打水略為甜了點,不過吃印度菜多是辣的,所以飲品都相對是較為甜,感覺在飲青檸七喜一樣。
  • 瑪拉沙雞肉配飯及配蒜蓉烤餅
  • 自家製黑松露野菌意大利薄餅
  • 南瓜湯
2016-04-23 539 浏览
其實我堅小食印度菜的, 但朋友公司個老闆係印度人, 之前帶過佢地成班同事去食過既呢一間餐廳, 見佢讚不絕口,  雖然不知口味啱啱自己, 但又心思思想試下, 心動不如行動,  拉埋另一個喜歡試新野朋友去食先... 我真的很小去西半山那邊的 , 不過餐廳也不算太難找的, 由西營盤港鐵站C出口, 右手邊沿般咸邊道行,行到街尾到了采文軒轉彎就見到 Tulis & Wine...   餐廳都算幾大下, 可容納四五十人, 而且裝修也不像傳統的印度餐廳,放設大象及銀器擺設,而是走時尚帶點復古風格 ,燈光亦沒有傳統的那麼昏暗, 整體也很舒服, 很適合包場來搞生日party~~ 原來印度菜既選擇都唔少喎, 花多眼亂同係那個食過既朋友推薦下,終放有決定了,哈哈~~   呢度既待應來自不同地方的, 有印度, 尼泊爾, 同香港人等,就算印度人黎食, 都可同聲同氣,感覺份外親切, 難怪朋友既老闆甘鍾意黎呢度食飯啦~~   點左個天多羅燒烤併盤$568, 都幾豐富的~~先黎個沙律, 普普通通既一個沙律, 清清地,不過本人不嬲都麻麻地鍾意食草, 哈哈~  再黎個是日靚湯, 今日係西蘭花湯,我都幾喜歡飲菜

點左個天多羅燒烤併盤$568, 都幾豐富的~~
西蘭花湯
再黎個是日靚湯, 今日係西蘭花湯,我都幾喜歡飲菜湯的, 仲要Creamy 又夠清新, 飲多幾碗都得!!

烤餅
西蘭花湯再配埋鬆軟既黑松露包,簡直絕配呀~
迷理三文魚薄餅
迷理三文魚薄餅,幾香芝士味, 加埋三文魚, 入口鬆軟又夠咬口,幾好食~~

嘩~~ 主菜賣相好得下喎

有大大隻既龍蝦, 生蠔, 去殼蝦, 羊架, 燒雞同波蘿, 份量十足!!
龍蝦: 肉厚紥實, 膏又夠多,食落啖啖肉, 回味
生蠔: 配埋蒜蓉食,夠晒惹味
去殼蝦: 爽口彈牙, 仲要去埋殼, 啱晒懶人既我
羊架: 我唔食羊的, 但朋友話都唔錯, 肉質幾嫩,又唔羶
燒雞: 燒得幾香口, 係有幾舊有小小鞋, Totel 有成7-8舊, 超飽
波蘿: 真係甜ga~ 勁怕d酸波蘿

香料糊椒餅
呢個係香料糊椒餅真睇佢唔出, 我真係見識小呀!! 脆卜卜既糊椒餅配上用洋蔥, 番茄粒同青瓜做既香料食, 味道幾特別, 辣辣地幾開胃, 而配上薄荷醬食, 又另一口感了, 比較清新,  以$38蚊呢個價有甘多片, 算是人低之選

芝士波菜
芝士菠菜
芝士波菜另一估佢唔到既菜式, 原來係將波菜攪拌成汁再混入芝士粒, 大鄉里既我都係第一次見識到, 由於沒叫飯類,所以同樣配以糊椒餅食, 有種說不出既味道, 芝士粒味道不太濃,整體來說幾清新同特別~

西米燉蛋+印度雪糕
甜品時間:
其實已經飽到無朋友, 但還是想試下d印度甜品, 以兩條女都可以食到甘多野,真係連自己都嚇親呀!!
西米燉蛋:蛋夠滑, 西米夠爽口, 加埋上面層又脆又甜既焦糖, 食落甜而不漏, 必食之選!!
印度雪糕:奶味重, 加上nuts, 幾有口咬同夠滑, 唔錯~~

食足三個鐘, 堅飽同超滿足, 很喜歡同女仔fd一齊去吃貨,哈哈~
西蘭花湯
迷理三文魚薄餅
芝士波菜
芝士菠菜
西米燉蛋+印度雪糕
  • 西米燉蛋
  • 印度雪糕
2016-04-16 590 浏览
自從大同拍拖兼要儲錢結婚後,也就是有年多沒有相聚過了,記得有廣告曾說著:朋友,要見的。因此,終於決心主動相約她去重拾當年友情。她,雖有點脾氣,但好的時侯,真的相當好,大學的日子裏,也感激生活上有她的幫忙,才能完滿順利的渡過。有時,就是會忽然想起某些人,覺得她們正是人生不可欠缺的一部分。於是,今天誠意邀請她一起吃餐飯,想要道謝一番。我們大學時,學校請的大廚就正是一名Indian 所以菜式是常常吃,反而回港後,就近乎沒有去吃了。現在兩個人工作地點都在港島區,下班時間差不多,年多沒見,也就沒有不聚的理由。朋友的湯是日餐湯是南瓜湯,她說味道不錯呢,我不吃南瓜,自然就沒有嚐試。沙律菜用料普通但爽甜,香醋汁醬和預期一樣,並沒過酸,雖然賣相不過不失,食味ok。烤包包包好軟熟,食得出係新鮮,一試就肯定知不是隔夜做的。黑松露醬好提味,獨有的香氣,芬芳撲鼻。肚子正餓,大口大口的咬下,滲著淡淡不膩又具油香的包包,這個餐的烤包包竟然又真有意想不到的驚喜。我叫的黑松露野菌薄餅138聲稱薄餅是自家製,眼見店員也有indian自然更深信不疑了。 野菌茄仔菜絲份量真不少,每口pizza都吃到有丰富的涵料,雖然素食,但
朋友的湯

烤包

我叫的黑松露野菌薄餅138

聲稱薄餅是自家製,眼見店員也有indian自然更深信不疑了。 野菌茄仔菜絲份量真不少,每口pizza都吃到有丰富的涵料,雖然素食,但一點也不齋,因黑松露醬和cheese令食味增加了不少,芝士不澎湃味道卻好香,來得剛剛好。Pizza不是thin and crispy 卻又不是厚重像吃面包的質地,倒是像前者的Indian pizza烤包那份軟糯,有層次得來的鬆軟,跟意式傳統薄餅比是很不一樣。
朋友的海鮮蕃茄汁意粉168

眼見意粉份量沒欺場,魷魚,青口,蝦也不少,茄汁鮮制,因而不會有化學調味的甜,清新的一道,明明她說飽說飽,竟又吃得一根不剩,實在稱奇。
芒果奶昔跟餐加20

餐牌說是Indian drink,見很多旁座客人都點上,也儘管一試,味道天然真實不甜濟,且帶清香,沒有奶昔的飽肚感,不俗。
友人的青檸soda同樣是跟餐加20

她說就是正常soda加青檸的味道,所以小妹我就沒嚷著試。

這兒地方好易找,環境西餐化,有幾張具格調的大sofa,真的不說不會知道這兒是吃Indian food呀。正正問起朋友對上一次吃india菜是什麼時侯,她說在北角曾團購吃過一家叫羅勒的,我說不就是這兒嘛?只是中英不一呀。哈,世事也太巧了吧。只顧著吃,朋友不說我還沒留意到鄰桌也好像是有團購呀!!!
  • 黑松露烤餅
  • 芒果拉昔
2016-04-13 690 浏览
 自港鐵西營盤線通車及西營盤自動扶手電梯啟用後,西營盤一帶變化不少,發展步伐快了很多,連上至般咸道也亦步亦趨。很多舊樓拆了,都變成高樓大廈。今天在附近走走,行到般咸道口,近西邊街,就順道試試走fusion 路線,主打印度菜,也有西餐供應的Tulsi & Wine印度餐廳。餐廳佈置簡潔,沒有太重印度氣色,黑色裝飾為主,有點酒吧味道,所以叫Tulsi & Wine,真系冇改錯名。由於吃過早餐,肚子不太餓,兩口子祗叫了個午市套餐黑松露意大利飯($98)和小吃沙爹雞肉串($68)。午市套餐包自助沙律吧、餐湯及餐飲。自助沙律吧有紅腰荳、酸辣鳳爪沙律、青瓜、沙律菜、車厘茄、栗米及千島醬,自由配搭。餐湯是南瓜湯,南瓜味濃,湯夠熱,再加點黑胡椒,更加好味。印度侍應也十分熱情,表示餐湯任飲,於是再來2碗,飲個痛快。吃完自助沙律及餐湯,肚已半飽。黑松露意大利飯,濕度和煙靭度煮得剛好,嚼口不錯,黑松露味突出,配上芝士及香菇,熱香撲鼻,值得一讚。至於沙爹雞肉串、雞肉烤得金黃,賣相吸引。雞肉入口出奇嫩滑,有點驚喜,再配上特色醬料及香蔥,十分惹味。吃得飽飽,再來一客跟餐的香濃咖啡,真是享受。Tulsi & Win

吃得飽飽,再來一客跟餐的香濃咖啡,真是享受。
Tulsi & Wine走fusion 路線,有機會要再來試試晚餐,應會另有一番風味。

2016-04-12 570 浏览
位於西營盤附近的Tulsi & Wine,是一間價錢合理的餐廳。在西營盤地鐵站 C 岀口,直行轉一個彎便可到達。今天和姨姨來吃午餐,餐廳的食物種類不少,包括意大利飯,意粉,肉類等等。所有午餐包沙律和餐湯。沙律是自助的形式,想吃什麽都可以。粟米,車厘茄,沙律菜可淋上不同的醬汁。最想不到有鳯瓜,酸酸的調味令人胃口大增。我選了意粉配原蝦蕃茄醬$98,大蝦三隻,不小蕃茄粒的蕃茄醬,令意粉味道濃郁。意粉熟度適中,而且橙紅色貌相漂亮,蕃茄味不酸,份量不小!帶有微微的蕃茄香,原蝦有嚼口,十分喜歡!瑪莎拉雞肉伴飯和烤包$98烤包是吃印度菜必吃菜式,烤包軟熟,點上咖喱醬更為惹味。烤包本無味道,但我知餐廳有種黑松露烤包,應該更好吃。雞肉嫩滑切成塊狀,咖喱不辣,香料味不會過重。mango lassi +$20我最愛芒果,芒果味頗濃,值得推介。印度雪糕$40雖然價錢不平,但值得推介。較小地方有 印度雪糕,奶味為主,內裡有不小豆豆,帶有微微咬口,不錯。

在西營盤地鐵站 C 岀口,直行轉一個彎便可到達。
所有午餐包沙律和餐湯。
最想不到有鳯瓜,酸酸的調味令人胃口大增。

意粉熟度適中,而且橙紅色貌相漂亮,蕃茄味不酸,份量不小!

帶有微微的蕃茄香,原蝦有嚼口,十分喜歡!
瑪莎拉雞肉伴飯和烤包$98

烤包是吃印度菜必吃菜式,烤包軟熟,點上咖喱醬更為惹味。
烤包本無味道,但我知餐廳有種黑松露烤包,應該更好吃。

雞肉嫩滑切成塊狀,咖喱不辣,香料味不會過重。
mango lassi +$20

我最愛芒果,芒果味頗濃,值得推介。
印度雪糕$40

雖然價錢不平,但值得推介。
2016-04-10
2016-03-17 1217 浏览
是日成班大學同學返學校補影返畢業相,影完周圍搵野食,亂咁行下行下就黎咗呢間餐廳。一行六人,好好彩唔洗等位即刻入得。食物種類其實唔算好多,但大家少接觸印度菜,都揀咗一段時間先做到決定!燒菠蘿菠蘿本身好靚,非常鮮甜。而且,師傅燒得啱啱好,唔會燒到乾晒水,熱熱地更香口,咬落去仲好爽好多汁。酸酸甜甜,的確醒胃!粟米蝦餅話得係fusion菜,當然有多國特色。無論味道同埋醬汁,都同泰式蝦餅非常相似,唯一分別係多咗蔥同粟米。蔥令蝦餅更加香口,粟米亦為啖啖肉加返少少層次、口感。黑松露烤餅以往食印度烤餅最怕就係油、油、同油,更甚仲可能有陣油膱味…好好彩,呢個黑松露烤餅完全冇呢個問題,油度適中,真係非常感動呀!黑松露菌香陣陣,烤餅鬆軟。天多羅新西蘭燒羊架未上枱已經聞到陣陣燒烤香味!七成熟火喉,外面燒得少少脆口,裡面肉質嫩滑多汁。羊羶味不大,微辣,香料非常惹味,稍嫌喧賓奪主,蓋過羊架本身味道。黑松露野菌薄餅味道口感與意式pizza完全係兩回事,呢個pizza相對上軟身,批邊冇咁脆口;芝士同黑松露味濃,其他配菜偏淡味,整體味道不過不失。西米燉蛋必試甜品!燉蛋滑,西米爽,配埋面頭脆脆焦糖,口感一流;甜度亦剛剛好
燒菠蘿
粟米蝦餅
黑松露烤餅
天多羅新西蘭燒羊架
黑松露野菌薄餅
西米燉蛋
必試甜品!燉蛋滑,西米爽,配埋面頭脆脆焦糖,口感一流;甜度亦剛剛好,真正甜而不漏,一人食多兩碗都仲得呀!

2016-03-01
2016-03-17 938 浏览
之前一直也想試試印度雪糕,聽說相當特別,今天跟隨朋友來到,終於一償所願吃雪糕前也要先吃正餐,就來點小吃吧,印度薄餅,印度人叫做nann,口感脆脆的相當特別印度咖哩雞,感覺不像是澳門咖哩那樣濃,相反印度香料令味道更濃厚,雞肉也不會變了味點上在nann上一起入口,味道更有層次三文魚Pizza,正宗的pizza,跟nann完全不一樣的感覺,三文魚雖然談不上鮮嫩,但放在pizza上還可以pizza十分香脆,熱辣辣的定是一焗好便立刻拿出來終於到了甜品時間,印度雪糕,極像一條本土牌子雪條,奶味相對較重雪得比較硬,要等大慨十分鐘才可以吃不過味道確實不錯,奶味相當厚實,硬硬的入口也不錯另一種印度雪糕是蘋果脆批,蘋果脆粒放在脆球內,這個是較為regular的做法vanilla雪糕放在球內,在一起放進口內,是極佳的享受2種不是最高級的食材,卻做出了高級的食法,實在是無法想像

點上在nann上一起入口,味道更有層次

pizza十分香脆,熱辣辣的定是一焗好便立刻拿出來

雪得比較硬,要等大慨十分鐘才可以吃

不過味道確實不錯,奶味相當厚實,硬硬的入口也不錯

vanilla雪糕放在球內,在一起放進口內,是極佳的享受

2種不是最高級的食材,卻做出了高級的食法,實在是無法想像