2016-12-31 1224 浏览
去完大三巴,八個大小行下行下又到榮記門口,咁當然要入去食啦,5係點對得住個肚。 遇正午飯時間,大排長龍,有D等5切,另叫外賣係門口食。豆腐花當然5少得,豆腐花仍然是豆香花滑,保持水準,但係只有薑汁糖水,無黃糖供應,有D缺陷美。其實榮記豆腐花出名之外,雞腸同豬油渣都好正。雞腸新鮮彈牙,又5"押",仲有雞油味。至於豬油渣,真係炸到干干淨淨, 脆卜卜 。5似香港D咁,炸一炸就算,油笠笠,好難入口。榮記完當然又要去甜品啦
。 遇正午飯時間,大排長龍,有D等5切,另叫外賣係門口食。
。5似香港D咁,炸一炸就算,油笠笠,好難入口

榮記完當然又要去甜品啦
2016-12-24
午餐
  • 雞腸撈麵
2016-10-07 1884 浏览
第一站就是去吃遠近馳名的豆腐撈麪。榮記位於果欄街47號地下。以撈麪起家的雖然裝修較簡單,但是它的招牌-豆腐撈麪幾乎是每枱客人都指定要吃的。 看似沒什麼特別,但豆腐入口即溶,非常香滑,豆腐味也很濃郁! 而撈麪的麪底也非常彈牙,還有些甜味,口感不錯啊! 怪不得那麼多當地人來光顧呢! 我們還吃了它們另一美食-超滑豆腐花呢! 吃了第一口,真是入口即溶,很香黃豆味,由於我們沒有要求加入花奶,所以味道較清怡,僅售$5.5。下次會試試那個已加入花奶的,也只是$6/碗。 除了豆腐撈麪豆腐和花,這裡的水餃麪, 牛筋麪和鴨紅味道也不錯呢!

2013-12-26
  • 豆腐撈麪
同步刊载
2016-06-08 3070 浏览
食完個雪糕朋友黎左,佢話榮記個豆腐花都好食.於是就過左黎對面,叫左兩個凍豆腐花.由於我都肚餓,就問佢麵有咩介紹,佢話佢由細到大係到都剩係食豆腐花.咁就自己揀,叫左豆腐鴨紅麵,魷魚撈粗.豆腐花黎先,香滑清甜,質感唔怕太水,正!!!重點來了,果兩個麵!!!!我明白點解朋友剩係食豆腐花.豆腐鴨紅麵,可以有幾難食呀!?尼個真係還好,因為都冇味.魷魚撈粗,撈到好似湯麵咁,d湯定汁,我都唔識分啦,杰杰地,有少少鹼水味少少豉油味,反正唔知自己食緊咩.賣單MOP 73豆腐花好正,但d麵真係做得好差.下次再黎都剩係會食豆腐花.
食完個雪糕朋友黎左,佢話榮記個豆腐花都好食.
於是就過左黎對面,叫左兩個凍豆腐花.
咁就自己揀,叫左豆腐鴨紅麵,魷魚撈粗.
豆腐花黎先,香滑清甜,質感唔怕太水,正!!!
重點來了,果兩個麵!!!!我明白點解朋友剩係食豆腐花.
豆腐鴨紅麵,可以有幾難食呀!?尼個真係還好,因為都冇味.

賣單MOP 73
豆腐花好正,但d麵真係做得好差.
下次再黎都剩係會食豆腐花.
豆腐花
豆腐鴨紅麵,魷魚撈粗
魷魚撈粗
2016-05-30
2016-04-28 2828 浏览
繼續澳門遊。。。 本來飲完個早 + 午茶之後,都飽飽地,但行到咁上下,又想食個tea填下個肚。。。 而早喺出發前,喺網上搵過呢間舖。。。好似好多野食,又好似冇咩食,但見好多人都讚呢度啲豆腐勁正,又滑。。。價錢又平民,啱哂我地~但我自己就覺得呢度都唔易搵。。。一直喺大街小巷左穿右插。。。兜左勁耐,問埋人先搵到。。。 但都幾出名,喺內街隨便問個街坊,佢聽到就好詳細咁教我地應該點行。。。先唔洗再亂兜。 入到去,舖頭唔算大,一眼望哂,但一啲都唔迫。佢應該有餐牌,不過我張枱咁啱冇。唔緊要,仲有個巨型嘅餐牌掛喺牆,方便食客睇。(真係超巨型呀!!) 坐低第一件事,唔諗喇,嗌個淨豆腐試下先~~(其實都想食個麵,但都擔心會穫利回吐。。。唯有留番下次啦) 黎到嘅時候,對眼己經俾佢迷住左。。。驟眼望已經覺得好滑,好吸引。。。 一食入口,滑到差啲直入喉嚨,實在太滑喇! 完全唔識形容。。。只可以講真係滑到冇朋友呀!! 除左豆腐,全餐餸都係呢度嘅招牌菜,搵得咁辛苦,梗係要試埋呢個招牌菜啦。 呢個全餐餸有分大,中,細三款。我地志在試新野,見中同細個價錢差唔多爭一倍,但個分別在於冇雞翼同埋份量
繼續澳門遊。。。

而早喺出發前,喺網上搵過呢間舖。。。

入到去,舖頭唔算大,一眼望哂,但一啲都唔迫。

荳腐 (淨餸)

呢個全餐餸有分大,中,細三款。

我地志在試新野,見中同細個價錢差唔多爭一倍,但個分別在於冇雞翼同埋份量應該少啲,但唔緊要啦,又唔係好肚餓,就嗌個細嘅試下啦~

黎到見到,話係細size,但佢又真係幾足料,份量又多,感覺己經有啲似大雜燴。。。

(實在唔敢諗大嘅全餐餸會係點樣。。。)

豆腐唔洗講,滑到不得了。

魚球即係鯪魚球,雖則得一嚿,但都幾大嚿,幾有口感,好食。

鴨紅=豬紅,一般味道,都好食嘅。

豬皮索左啲湯,正呀!

魚旦就比較細粒,但都有3, 4 粒,而且唔會好淋。

至於雞腸就好爽口,好正呀!

但係魷魚就略嫌唔夠味,唔會好淋但味道比較淡。

菜就好似寶物尋歸底咁,食哂啲餸先見到佢。。。都好,索哂啲味。
全餐餸 - 細
食完兩個招牌菜,而呢度最出名嘅係豆腐,咁冇理由唔食埋個豆腐花啩?!

結果都係抵唔住誘惑,食埋個甜品。

我自己就覺得食豆腐花幾時都係熱辣辣係最好味,點知原來佢豆腐花都有分大細。。。
(真係照顧周到)

經過全餐餸之後,決定都係要碗細嘅兩個人分安全啲。。。

一如所料,即使係細,個份量都有番咁上下。

但係個口感一樣咁正,而今次真係滑到直落喉嚨,就好似食藥咁,滑到不得了。正呀!
熱豆腐花
食完豆腐花之後,終於捨得走喇。。。

如果個胃再大啲,隨時可以一次過試哂所有野呀。。。

而家唯有等下次再黎啦~~一定好快再黎食過~!

BTW, 老闆娘同啲夥計都好nice呀,一邊食野一邊同佢地傾唔少計。臨走問路時佢地仲好熱心咁教我地兩個路痴點行。。。
荳腐 (淨餸)
全餐餸 - 細
熱豆腐花
2016-04-21 2019 浏览
雖然吃過午飯,也要到著名食店 — 榮記荳腐麵食吃豆腐。在此之前,有一位澳門人跟我們說附近有一店的豆腐花比這更美味。但我們找不到……小店內坐滿了客人。真是生意興隆呢!我們點了蒸豆腐,MOP16。在下單時要特別向店員說明不要釀豆腐。可惜,我忘記了醬油……所以,再點另一客時,我們叮囑不要下蠔油。豆腐有少許臭豆腐的臭味。(不要誤會,那不是難聞的味道。)豆腐質感相當滑溜。不用咀嚼,簡直滑不留口。直接滑過喉嚨了!所以,要小心別給它燙傷喉嚨啊。因為已吃了午餐了,我們三人只點了兩客蒸豆腐。店員也不以為意。或許很多遊客也只是到此淺嚐豆腐食品而已。
雖然吃過午飯,也要到著名食店 — 榮記荳腐麵食吃豆腐。

但我們找不到……
小店內坐滿了客人。
真是生意興隆呢!
蒸豆腐
我們點了蒸豆腐,MOP16。
在下單時要特別向店員說明不要釀豆腐。
可惜,我忘記了醬油……
蒸豆腐
所以,再點另一客時,我們叮囑不要下蠔油。

豆腐有少許臭豆腐的臭味。
(不要誤會,那不是難聞的味道。)
豆腐質感相當滑溜。
不用咀嚼,簡直滑不留口。
直接滑過喉嚨了!
所以,要小心別給它燙傷喉嚨啊。

因為已吃了午餐了,我們三人只點了兩客蒸豆腐。
店員也不以為意。
或許很多遊客也只是到此淺嚐豆腐食品而已。
2015-12-05
$11 (其他)
同步刊载
2015-12-21 1626 浏览
榮記豆腐剛成為米芝蓮推介,他們的豆腐花自小就是我的最愛,豆腐嫩滑無比入口帶香豆香。澳門的豆腐花通常上菜時已由店家預先放糖,糖是用薑糖水,令豆腐花更香更美味。他們的豆腐麵也不錯,豆腐有微微的焦香,是包裝豆腐不能代提的味道。

庆祝纪念
圣诞节
豆腐花
滑到~直接SIR落個肚度位於大三巴附近,由”檸檬王"行過黎大約5分鐘(350米)既”榮記荳腐”,係好多旅遊書推介既豆腐店。一入店就點左凍豆腐花黎食,由於糖漿己經放在碗底,所以唔洗自己加糖。店員叫我地食之前攪攪個底就OK,咁一攪咪爛哂囉,O嘴!我覺得都係自己放糖好D。 講返碗豆腐花,D"汁”係米色既,感覺好似糖漿同豆奶既混合體咁,一食落口,真係FEEL到直接”SIR”落個肚度咁,滑到太神奇了,應該係我食過最滑既豆鷹,師傳手勢真係勁抵讚!至於豆味,老實講係偏重既,但豆味都係得80分。我之前0係元朗農村做義工既時候,食左幾碗即磨即製即食既豆腐花,所以對於豆味方面,嘴刁左好多。但榮記師傳既手勢真係無得彈!值得一試再試!
滑到~直接SIR落個肚度
2015-11-07
2015-07-19 2009 浏览
店舖距離議事廳一段都唔短路程,四圍都係舊式裝修嘅鋪頭。認住榮記門口掛左個雀籠,有一對雀仔係裡面 堂食凍豆腐花都係$7咋!!豆腐花本身伴著微甜的糖水,甜度剛剛好,這裡的豆腐花同香港不同的地方是不用再額外加黃糖。豆腐花比預期的更滑,"shu"一聲就滑入喉嚨,新鮮豆味,食得出店家有花心思去煮。
店舖距離議事廳一段都唔短路程,四圍都係舊式裝修嘅鋪頭。

認住榮記門口掛左個雀籠,有一對雀仔係裡面

堂食凍豆腐花都係$7咋!!

2015-07-16
$7 (其他)
2015-07-06 1938 浏览
隱身於小巷內的榮記荳腐麪食,是澳門的老字號之一。其招牌菜乃是豆腐花也。以傳統方式製作豆腐,吃起來口感嫩滑帶豆香,果然名不虛傳!豆漿鮮甜帶豆味,入口幼滑不太甜,剛剛恰到好處。除豆腐外,還有全餐餸,所有食材,放在不銹鋼盤內,像大雜燴似的,分大、中、細盤,悉隨尊便。細全餐餸包括:魷魚、魚蛋、鴨紅、豆腐、菜、雞腸、豬皮、鯪魚球。魷魚有嚼頭,但味道較淡。魚蛋口感腍糯,不夠彈牙。反觀鴨紅很滑,雞腸油脂豐盈,腸皮爽脆,味道甘香。豬皮爽口入味,一丁點豬毛也沒有,鯪魚肉彈牙有咬口,而豆腐更滑不溜口,簡直就是代表作!這平民小吃,材料雖然簡單卻叫人回味!不妨走入各大街小巷,發掘更多的澳門美食!
以傳統方式製作豆腐,吃起來口感嫩滑帶豆香,果然名不虛傳!

豆漿鮮甜帶豆味,入口幼滑不太甜,剛剛恰到好處。
香滑豆漿
細全餐餸
魷魚有嚼頭,但味道較淡。魚蛋口感腍糯,不夠彈牙。

這平民小吃,材料雖然簡單卻叫人回味!
不妨走入各大街小巷,發掘更多的澳門美食!
2015-05-20
下午茶
香滑豆漿
細全餐餸
兩日一夜澳門行的最後一站,決定再次光顧''榮記荳腐麵食''的豆花。下午四時許, 食客不多~真的以為是自己眼花花,堂食細熱的豆腐花只是MPO$7.5,很便宜呢!! (開心, 開心 ^^)主角來了!!!豆腐花滑溜溜的程度比街外的更甚;而且豆味倍濃, 更覺滋味~另外就是吃豆腐花不用自行加黃糖及糖水,它家對自己調配甜度的薑汁糖水很有信心 而事實亦是如此恰到好處, 激讚呀!!!
兩日一夜澳門行的最後一站,

決定再次光顧''榮記荳腐麵食''的豆花。
下午四時許, 食客不多~
真的以為是自己眼花花,

堂食細熱的豆腐花只是MPO$7.5,

很便宜呢!! (開心, 開心 ^^)
主角來了!!!
豆腐花滑溜溜的程度比街外的更甚;

而且豆味倍濃, 更覺滋味~

另外就是吃豆腐花不用自行加黃糖及糖水,

它家對自己調配甜度的薑汁糖水很有信心

而事實亦是如此恰到好處, 激讚呀!!!

2015-03-08
$7.5
2014-09-16 2072 浏览
豆腐麵( $15.5), 聽見都覺得hea , 但食落真係有驚喜, 滑到豆腐花咁!牛腩雲吞麵( $33左右), 牛腩不錯, 但雲吞就失望了!但我覺得個麵底最驚喜, 好彈牙。 聽到有人要出前一丁, 心想, 你走寶了!哈哈
牛腩雲吞麵( $33左右), 牛腩不錯, 但雲吞就失望了!
  • 豆腐麵
2014-05-06 2488 浏览
上星期同女朋友過左大海一轉,先去左大三巴牌坊照了幾張藝術照(自己讚自己),之後在國際名店歎咖啡,但後來越來越多人,之後轉戰澳門啲小吃,來到榮記坐低叫個豆腐麵和豆腐花,食落豆腐和豆腐花唔夠豆味,有燶味,大嶼山的豆腐花比這裡好食
2014-02-27 2389 浏览
不知道那些差評者是什麼心態 這間小店給我的印象好到爆 爆有人情味的老闆就這一點就足以秒殺那些所謂的美食餐廳 更何況東西還那麼的好吃捫心自問 現在的鄰里關係還能像從前一樣溫馨嗎 呵呵 就連家庭親人內部都很難偁以溫馨了吧 而隱於小巷的這裡卻給予了濃濃的人情味 這裡的老闆才是真正的做街坊生意!撇開外在 食物本身也是讓人感到滿滿的誠意 豆腐花(下圖)乃鎮店之寶(傳說中) 真是滑溜到一個不行 很多豆花會有一種能輕微感受到的化學物質的存在(呃 筆者在廣州長大 你懂的 哈哈) 或是明矾 我也不曉得 但是 這碗豆花真的超實在的! 真是滿滿的誠意! 入口的滑溜卻齒頰留著豆香的感覺真是太棒了!豆奶很特別 非常特別 跟平時喝的超級不一樣 不過 不變的是品質 如上文所述 豆奶(or豆漿?)依舊是入口滿滿的豆香!又一誠意出品!沒錯!最愛的留到最後再說 這個豆腐布丁 真的太驚人了!每一口都讓人回味無窮 能做到這點 我想 這也是值得32個贊的吧(≧∇≦) 豆腐布丁之強大 不變的仍是滿滿的豆香 驚人的是豆腐的口感 若是常居澳門 家中常備就是這個吧! 店面樸素的很 裝修擺設跟其他粵式餐廳類似 只是牆上貼滿了滿滿的歷史

店面樸素的很 裝修擺設跟其他粵式餐廳類似 只是牆上貼滿了滿滿的歷史 從60年前(貌似)的街邊走鬼攤檔到如今仍舊堅守崗位 這份堅持與誠意真是難能可貴 我不認為這間小鋪能賺大錢 而是什麼能讓後代鍥而不捨堅持做到如今?無論如何 這間店為我帶來的不止是美食 更多的還是感動 還有 謝謝老闆 為我們留守感動
2014-02-23
下午茶
  • 豆腐布丁
  • 豆奶
這是第四站,當大家也在努力找李康記的時,便發現了在旁邊的榮記,團團圓T說這店也是不錯的,場內也 是相當懷舊簡樸的。店子只剩下凍豆腐花了,而且因吃不完的關係,就點兩碗便好。湯水是奶白色的,還以為是豆漿之類的,原來就是糖水而已,豆腐花是相當薄身,也較為稀身單薄的,但以$5.5其實也是可以接受的。平均消費: $3
平均消費: $3
2013-12-29 1155 浏览
來澳門想食豆腐花,一定要來榮記。這裡的豆腐花日日新鮮制造,不下石肓粉,所以超滑。當天我點了凍豆腐花,這兒的豆腐花不是下糖漿/黃糖而是下花奶,本身豆腐花已很滑,加入花奶後更滑,而已帶點甜味。另外,值得一讚是門面那個哥仔好有禮貌。

豆腐花
另外,值得一讚是門面那個哥仔好有禮貌。

2013-12-02
$6 (其他)