2011-08-02 1197 浏览
去澳門開會,老闆下午請食飯,一行十二人去了永利軒,都幾好喎先說環境:這日人流不多,環境幾好,張櫈好舒服,不過可能因為太大張,所以覺得有啲逼食物方面:地膽叫了兩個點心套餐,共十二款點心有:蝦春巻,牛肉,蒸蘿蔔糕,叉燒腸,牛肉腸,叉燒包,煎糯米雞,菜苗餃等,全部都好有水準,正另外叫了一個片皮鴨二食,個片皮鴨切好包好先上枱,全塊都係皮,少少肉都無,個人認為單薄咗啲二食個鴨件炒涼瓜好大碟,件鴨好多肉,不過炒得唔夠惹味,如果炒得乾身少少會更好仲有一個中式炒牛柳,啲牛柳都幾”冧”,但略嫌咸咗啲另有一瑤柱蛋白炒飯同一個水餃湯麵,個飯炒得好爽,粒粒飯分開,好好味,個麵就普通啲喇!甜品方面叫了個椰汁紅豆糕,一個芒果巻,普通啦埋單偷聽到係$18xx,都幾抵呀
去澳門開會,老闆下午請食飯,一行十二人去了永利軒,都幾好喎

仲有一個中式炒牛柳,啲牛柳都幾”冧”,但略嫌咸咗啲
,個麵就普通啲喇!
甜品方面叫了個椰汁紅豆糕,一個芒果巻,普通啦
埋單偷聽到係$18xx,都幾抵呀
2011-07-22
2011-06-01 937 浏览
主人與奴隸獸總是覺得,大部份粵菜食肆的素菜款式選擇不多,而且都是千篇一律,例如:清炒時菜,北菇扒時蔬,羅漢齋,鼎湖上素,椒鹽豆腐.....等等,真是了無新意。所以今次光顧澳門的永利軒,他們的素菜就帶給我們不少的驚喜。除味道絕佳外,還頗有心思創意。觀自在素燻腐皮:煙燻的味道恰到好處,不會有一股難以下嚥的焦味。腐皮口感軟身,饀料亦分佈均勻,好味。芝香豆蓉紫菜酥:層層疊疊的腐皮,兩面各有芝麻紫菜,炸之。食落香脆惹味,但又不會覺得油膩。彩椒燴糖醋油條:油條內釀了荔芋,油條香脆,芋蓉又粉又幼滑,味道亦濃,糖醋汁的味道不太甜不太酸,剛剛好。夏果露荀炒素丁:用料十分新鮮,有素菜的新鮮味道。特式綠豆沙:侍應的特別推介,去殼綠豆,昆布,海底椰,蓮子,紅棗配以椰漿,口感又爽又绵,想不到各種食材如此配合,十分好味。杏汁海底椰燉木瓜:味道亦不錯,可惜與綠豆沙相比,就較為失色了。永利軒的環境氣氛不錯,服務只屬一般,但仍可尚算是米芝蓮的一星食肆吧!

觀自在素燻腐皮
芝香豆蓉紫菜酥
彩椒燴糖醋油條
夏果露荀炒素丁:用料十分新鮮,有素菜的新鮮味道。
夏果露荀炒素丁
特式綠豆沙
彩椒燴糖醋油條
觀自在素燻腐皮
2010-11-13 648 浏览
一般過一般服務、平凡過平凡裝修、普通過普通點心!真係唔明白佢有乜野咁巴閉...「呢到唔俾影相」!! 雪影叉燒包... 添好運好食過多多聲!露筍蝦餃王... 蒸到過哂龍,D蝦un既!唉~ 五星級酒店既服務... 就係點心都未食晒就遞menu問你要唔甜品咁趕你走... 真係高招!飲個茶、坐佢一個鐘就想趕我走,係咪有D過份呀!總括一個講哂,唔會有下次!!
一般過一般服務、
平凡過平凡裝修、
普通過普通點心!
真係唔明白佢有乜野咁巴閉...「呢到唔俾影相」!!

雪影叉燒包... 添好運好食過多多聲!
露筍蝦餃王... 蒸到過哂龍,D蝦un既!
飲個茶、坐佢一個鐘就想趕我走,係咪有D過份呀!
總括一個講哂,唔會有下次!!
2010-11-12
十月九日 (星期六)上一回和老公仔到永利揾食,誰知永利軒已fully booked,白行一趟今次吸取教訓,在香港已預先訂了枱總算順利闖闗不是太肚餓,所以不想吃小炒剛巧這裡推出點心套餐從Menu內選取六款點心,$148,價錢相宜最後我們從中點了:頗為特別的一客點心帶子很新鮮彈牙再用上少許青芥末,帶點辣味,刺激起我們的味覺神經用了一點蟹粉,不是太特出反而豬肉煙韌,熱哄哄而可口相對之下,這個算是最普通但仍是水準之作另一特別之作在糯米雞上鋪上一層蛋吃下更為香口,不過糯米較為稔一點鬼馬即是油炸鬼,令腸粉更為脆口,增添口感配上鮮牛肉和嫩滑的腸粉皮,是不錯之作瑤柱臘味都不錯我們則略嫌蘿蔔絲做得不夠精細一條一條的令口感大減
十月九日 (星期六)

今次吸取教訓,在香港已預先訂了枱
總算順利闖闗

不是太肚餓,所以不想吃小炒
剛巧這裡推出點心套餐
從Menu內選取六款點心,$148,價錢相宜

最後我們從中點了:

頗為特別的一客點心
帶子很新鮮彈牙
再用上少許青芥末,帶點辣味,刺激起我們的味覺神經
蟹皇蒸燒賣

用了一點蟹粉,不是太特出
反而豬肉煙韌,熱哄哄而可口
蜜味义燒包

相對之下,這個算是最普通
但仍是水準之作
蛋煎糯米雞

另一特別之作
在糯米雞上鋪上一層蛋
吃下更為香口,不過糯米較為稔一點
鬼馬牛肉腸粉

鬼馬即是油炸鬼,令腸粉更為脆口,增添口感
配上鮮牛肉和嫩滑的腸粉皮,是不錯之作
瑤柱臘味蒸蘿蔔糕

2010-10-09
蛋煎糯米雞
蟹皇蒸燒賣
2010-10-19 321 浏览
睇完水舞間,團長決定去永利搏殺。去永利冇理由唔順便食永利軒。話晒都有星!何況之前三次食晏叫點心都幾OK呀。晚飯八點,人不滿。可能喺週日晚嘅關係。有多枱袓國同胞,但有一桌特別惹人注目。聲浪超大,敬酒聲晌撤雲霄。真不明白好好地食一餐對他們是有乜意義?我們決定殺入直路(冇頭盤)。叫左乳豬雙拼、客家蝦乾小炒皇、九層塔雙冬脆腸、魚湯杞子浸菜苗、福菜筍乾扣腩肉、菘子蓮藕豆乾鬆(配生菜包)、蟹肉瑤柱葱花炒飯。乳豬皮略嫌不脆但整體還可。小炒和脆腸對我嚟講太咸。浸菜和扣肉不過不失-荀乾好“蝦”人,偶一失手會有“味”。他們做冇失到手。生菜包的粒粒炒得唔夠乾身,味道僅算合格。唯一一讚的是炒飯,有鑊氣,飯身粒可分開,是小數見微知著的工夫。冇要甜品,中菜甜品一般都乏善足陳,無謂嘥quota。四勝三負。落樓盛惠每位二佰一十大元。唯一吊詭的是背境音樂,閣下下次去有可能都聽到。。。勿驚!

四勝三負。落樓盛惠每位二佰一十大元。

唯一吊詭的是背境音樂,閣下下次去有可能都聽到。。。勿驚!
2010-10-10
  • 蟹肉瑤柱葱花炒飯
(非会员)
2010-10-19 154 浏览
知道有$148點心歺.可選6種點心,種類可在網上或永利軒門口張貼,種類都ok,扌氐!所以一試,但結果...由於近2時的關係,所以雖沒訂位也只等了約15分鐘執枱便有位.環境:地方比想像中細,唔算迫,但唔算濶,有d嘈,過張登凳都幾好坐.侍應比了歺牌然後問飲乜荼.歺牌無寫,所以問有乜嘢荼同$嗡了一堆荼.總之$由10蚊位,60蚊同80蚊壺.我們選了60蚊壺的"明前龍#"心想2人只是多付40大元,d荼葉應upgarded咗,靚好多,點知...D荼到,有2個壺,其中一個是空的,方便D荼泡好後倒入,避免荼葉浸住而變苦,好似幾好,幾講究.點知D荼第一轉有少少香味,沒有荼味,正常丫.再沖第二轉,仍然冇乜味,打開荼壺,荼葉少得可憐,於事告訴侍應,她給我加了荼葉,但好明顯,不是同一質素的荼葉,D"荼葉好碎,心想一定D荼會苦.Bingo!中了,亦即是中計了.我不要求公平,但要求合理.我對荼沒有研究,在家附近買$28両的龍#已纟巠很好渴這$60連加一$66的荼(既時而像滾水,時而冇香味的苦荼)差差差('後來我在新葡京粥面飲$5的龍#,好很多.)我們叫了鬼馬牛腸,燒雞酥,無骨鴨,帶子蛟,燒賣,竽頭糕腸粉上枱時

我們叫了鬼馬牛腸,燒雞酥,無骨鴨,帶子蛟,燒賣,竽頭糕
腸粉上枱時微暖,皮有D硬,並不滑,似翻叮.油窄鬼有D油,完全琳,唔脆,牛肉冇乜味,好少
燒雞酉禾是最好吃的食物.合桃幾脆,飠料似义燒,口吾似雞,不過味道不錯,酥皮亦鬆化,唔算油
無骨鴨
k唔算好食,亦唔算難食,不過如果可以揀,我唔揀呢樣,D子薑好食,但得3小粒,菠籮罐頭貨冇特別,反而D鴨冇鴨味,但質感似牛肉
帶子蛟:外形幾靚,似酒店質素,味道幾好(帶子只是面層一少片,內裡是虾)
燒賣:另一失敗之作.味道各樣都ok,但D燒賣皮梘水味好勁,好難頂
竽頭糕
k不過由於是用xo醬炒,多了幾條它瑤柱之外亦多了一灘油
總抹來說,香港的美x絕對高水準,又何必咁遠食D咁嘅嘢.慶幸$229找數,見識,見識
值得一孓贊是點心逐一,兩樣上,可以慢慢食,唔帕灘凍
2010-10-17
庆祝纪念
纪念日
  • 曉雞酥
2010-08-31 180 浏览
永利澳門「差到沒朋友」。服務差劣、要求另類、環境狹窄。最重要的是,完全沒有度假酒店的感覺、設施、與環境。在澳門,它是唯一一家會查我身份證。有一次,一位外勞警衛死都不相信我已經「夠秤」,明知我拿著手提行李不方便,看完身份證還要不相信。問題是,他們根本就不會看中國人!事緣到澳門的第一天,想找個地方吃個午飯,隨即想到永利澳門的中菜廳(永利軒)。誰不知,看似經理的知客問我們有否訂位,回答沒有的回應是:等兩個鐘後再回來(入面全是空檯)。那麼我就明示,不如到對面的美高梅用膳?那位知客一於少理,完全沒有留客的意思,連恭維的說話都懶得講。算數⋯第三天再回到永利軒,今天終於毋須等位。心想環境不俗,拍個幾張照片留念吧。見到餐廳的裝飾擺設,正當我按下快門之際,有一位侍應上前指這裡不得拍照。算數⋯不過可惜的是,那位侍應竟然再回頭指,連檯上的餐具都不得拍照。還要請經理前來重申,完全沒有任何一句合理的解釋。神經病,這是甚麼歪理啊?照片就是菜餚粗劣最有力的證據!當天七款的點心沒有一樣值得讚許,相反還要差的還要點名數出來。不要說我找碴,講到最差的絕對是以下三款: 鬼馬牛肉腸粉:我想請問牛肉在哪裡?是把肉餅榨成了肉碎,

不要說我找碴,講到最差的絕對是以下三款:
鬼馬牛肉腸粉
:我想請問牛肉在哪裡?是把肉餅榨成了肉碎,還是怎樣?不過我想最鬼馬的是,為我們送上了蛋殼。我真的不敢想像裡面還有甚麼別的。由內層的脆皮可見,他們的點心已經放置了一段時間,而且火候亦控制得不恰當,一端上已經軟化。
青芥帶子海鮮餃
:一夾就散開,內裡的蝦仁及沾上芥茉全掉出來,你甚麼時候聽過鼎泰豐的小籠包會薄到斷開來?
流沙煎堆仔
:更是名不符實,用雙筷夾開,根本沒有「沙」流出來,因為奶皇根本還未有被溶化,仍是凝固的。
另外四款分別是:蟹肉帶子伊麵燒汁京蔥雞包蟹皇蒸燒賣鵝肝咸水角

老實講,我完全想不到一個回到永利的藉口。原來那些甚麼米芝蓮推介、甚麼獎項都是虛構,親身經驗才是最實際。不過因巧合而去嘗試的美高梅中菜廳(金殿堂)卻喜出望外,有意想不到的收獲,周中師傅果然名不虛傳。
一夾即散海鮮餃
2010-08-27
2010-07-13 73 浏览
我地一行4人,前一日已經打電話book定位,hehe~~同埋知道佢有一個點心set係$148有6個點心,打電話果時已經講定要呢個喇~~本來諗住book晏晝,點知佢地話要朝早11點就有位,仲限我地12點要交枱,唉,都算啦,因為我地晨d都仲有地方去食野,咁呢度食d點心,1粒鐘應該夠既,於是都ok啦。點知黎到門口,佢話男士要著長褲 本來weekend想relax d嘛,bf著左條短褲去,haha,好彩~~~佢地有長褲提供既 咁我地都入得去喇~~~叫左 : 蝦餃皇 : 蝦餃呢樣野係去飲茶一定要叫黎食既 呢度有5粒架,haha,超好味!! 上素乾坤袋 : 呢個冇影相呀~~其實佢係將d料,好似有竹筍果d啦,剁碎切粒咁袋入個腐皮袋咁,然後淋個好似鮮竹卷果d既獻上去,都幾好味,黎到既時候仲要入面係超熱@@~我差d俾佢"辣"到條脷~~~ 叉燒腸 : 呢個就唔係咁驚喜咋~~普通,同埋d叉燒比較肥~.~ 炸蝦角 : 雲吞皮包住好多蝦正~~ 鮮竹卷 : 呢個我地一致話係最難食 好似魚肉春卷咋= =完全唔係我地食慣既鮮竹卷黎... 帶子餃 : 帶子好鮮味,做法特別goodgood~~ 燒賣 : 正常4粒,唔係特
我地一行4人,前一日已經打電話book定位,hehe~~

點知黎到門口,佢話男士要著長褲
咁我地都入得去喇~~~

叫左 :

蝦餃皇 : 蝦餃呢樣野係去飲茶一定要叫黎食既
呢度有5粒架,haha,超好味!!

炸蝦角 : 雲吞皮包住好多蝦
正~~

鮮竹卷 : 呢個我地一致話係最難食
好似魚肉春卷咋= =完全唔係我地食慣既鮮竹卷黎...

帶子餃 : 帶子好鮮味,做法特別
goodgood~~

燒賣 : 正常4粒,唔係特別好味

叉燒包 : 之前叉燒腸果d叉燒就肥d,但呢個叉包d叉燒反而係瘦d既= = 不過個人係鍾情瘦叉既~~

總括黎講,呢度d出品係好食既
不過d點心既size真係迷你左d囉...如果"正常"size就真係勁滿足喇~~~
金龍~~
好靚既新鮮玫瑰花
帶子餃
2010-07-11
金龍~~
好靚既新鮮玫瑰花
帶子餃
2009-10-27 88 浏览
一早已計劃左午餐要到永利軒嘆點心, 聽說會幾滿, 要訂才會有位。已避開中午這段繁忙時間, 2:40pm才去, 去到見門口個牌寫三點落場。本來打算走, 但媽媽又話來到就問下啦!行去櫃檯問下, 還可以入, 不過未有位要等下。等左十分鐘左右才可以入。永利軒有兩個入口, 一個要經過娛樂場, 但如果帶住小朋友的話可由另一個入口入。 這裡座位唔似一般酒樓咁擠迫, 樓底夠高, 唔會太侷促。格調高雅, 一入去就見到用施華洛水晶石造成的水晶龍。張檯都幾細, 放多幾籠點心都要就位, 醬料是辣醬, 有青紅兩種, 綠色的有青椒味。因為要留肚, 所以只要了四樣點心。 脆蝦卷腸粉 $25: 配甜醬和麻醬, 以為好似炸兩, 原來內藏的不是油條, 而是春卷皮加上滿有米香的腸粉和鮮蝦, 是意想不到咁夾。 黃金包$28/4個: 本想要招牌點心雪影餐包, 點知賣光, 侍應小姐建議我們叫黃金包。外層炸到香脆不油膩, 咬落唔會有油咇出來,入面的是蘿蔔絲, 夠稔又清甜。 蝦餃皇$35/5隻: 餃皮透薄而煙韌, 不易穿。 除左鮮蝦, 仲有筍粒, 無太多肥豬肉。 鮑魚雞粒酥$38/3個: 賣相已經好誘人, 金金黃黃咁,未食諗住像雞
一早已計劃左午餐要到永利軒嘆點心

這裡座位唔似一般酒樓咁擠迫, 樓底夠高, 唔會太侷促

蝦餃皇$35/5隻: 餃皮透薄而煙韌, 不易穿
。 除左鮮蝦, 仲有筍粒, 無太多肥豬肉。

鮑魚雞粒酥$38/3個: 賣相已經好誘人, 金金黃黃咁,未食諗住像雞批, 食落才發現有兩種皮, 面頭個種係雞批個種皮, 底層就係好似叉燒酥個種酥皮。雞粒和鮑片用蠔汁煮過, 很入味
, 鮑片都不會切丁丁粒, 吃到一片片的。

講食物之餘, 亦要讚下其服務。期間侍應不停加茶, 仲要係幫你斟埋。另外上點心時都會唔好意思前唔好意後,仲講返咩野點心, 慢慢享用咁。令你完全有被招待的感覺

本身預左這餐要$200, 但原來只需$157, 計返條數, 茶芥應該要$10/位。係香港都好少去酒店中茶廳飲茶, 反而在澳門就躍躍欲試
。這裡點心價位比香港的低一點, 睇返酒店網頁更發現有個$148套餐, 可任選六款點心呢! 但只限平日。聞說帝影樓的點心不錯之餘又可欣賞靚景, 下次去澳門又有新目標了。
脆蝦卷腸粉
鮑魚雞粒酥
黃金包
脆蝦卷腸粉
鮑魚雞粒酥
黃金包
  • 鮑魚雞粒酥、脆蝦卷腸粉
(非会员)
2009-08-14 51 浏览
今日兩個人去左澳門,因為想睇吉祥樹,所以去左永利點知吉祥樹變左條龍睇完好肚餓就順手係永利食野啦因為係lunch,所以食永利軒,見蔡san又介紹過,所以一試我地無book關係,等左成45 mins最後食左$148 6個點心呢個set,兩個女既夠飽,因為同點心menu個d size一樣但係最後個紅豆鮮奶撻食完等左30 mins先黎,d服務員又隱暪漏單,話甜品後上,催左兩次呀!!相都唔記得影啦!但野食唔錯
今日兩個人去左澳門,因為想睇吉祥樹,所以去左永利
點知吉祥樹變左條龍

睇完好肚餓就順手係永利食野啦

我地無book關係,等左成45 mins

相都唔記得影啦!
但野食唔錯
燒賣,珍珠雞
2009-08-13
燒賣,珍珠雞
剛參觀完新舊葡京的"梁炳"豪華賭場,到了永利,頓覺有天淵之別!美國富有人家品味果然高許多! 這處才是輕鬆舒服玩幾手的好地方.午膳還未消化完,只好隨意在賭場內覓食,選了永利軒. 此餐廳用膳環境一流, 牆上面的玻璃巨龍裝飾非常引人注目, 極有心思之作.就連 上餐的碗碟茶壺也頗雅緻,服務員的服務亦可以. 絕對是請客見客的選擇.食物方面有高級洒店的水準,但欠缺驚喜!我們點了3餸1湯,如下:竹笙水雲翠羹 - 口感很清,竹笙爽口,髮菜滑滑地,湯底亦好味黑椒蜆粉條煲 - 蜆非常鮮甜,加粉條配搭合適茘甫牛肉捲 - 薄牛肉片捲起包着慈菇,吃起來有肉汁.有創意,味道可以酒汁香橙蝦球 - 唔覺有咪酒汁,基本乃香橙蝦球之作看得出厨司都想攪創意,但欠主題及特式,價錢不便宜,一般食客無必要特別登門做訪,試一次卻無妨.
午膳還未消化完,只好隨意在賭場內覓食,選了永利軒.
食物方面有高級洒店的水準,但欠缺驚喜!
我們點了3餸1湯,如下:

黑椒蜆粉條煲 - 蜆非常鮮甜,加粉條配搭合適

酒汁香橙蝦球 - 唔覺有咪酒汁,基本乃香橙蝦球之作

玻璃巨龍
茶壺碗碟
竹笙水雲翠羹
黑椒蜆粉條煲
2008-12-04 98 浏览
朋友嚟澳門探我, 住永利, 想食得清淡D, 於是去永利軒食飯. 點知食到一肚氣.碗翅, 又咸又假, 成千銀, 火都嚟哩.蒜片牛柳柳, 過哂火, 牛肉老到不堪.唯一係服務好, 服務員小姐笑足全程, 可惜廣東話麻麻, 雞同鴨講.
碗翅
, 又咸又假, 成千銀, 火都嚟哩.
蒜片牛柳柳, 過哂火, 牛肉老到不堪.

2008-10-23 44 浏览
永利軒位於賭場內的深處,一進入餐廳就看到牆上有一條好像是玻璃做的飛龍,很有氣派。我和長者阿媽預先訂位午膳,被安排坐到飛龍下的卡位,禁不住左顧右盼,欣賞一下這裏華麗的擺設和裝修。卡位雖然很長,但座位跟桌子的距離很窄,坐上去後令人覺得有點侷促。我們兩人要了龍井茶(茶芥2人收$20),茶很香,很好喝。另外叫了五個點心,不消一會,便陸續到齊。雪影餐包($20)– 餐包皮做得像紙般薄,薄得只要用筷子把它提起來便會把它挾扁。放進咀裏咬下去會令人覺得好像吃不到什麼實質的餐包皮, 只能吃到滿咀的叉燒餡味,但這餡就偏甜。如果餐包皮可以厚一點,會令人覺得像吃餐包般實在,而不是吃薄皮包一團甜叉燒肉。花巧多於實際,我不太欣賞。灌湯餃($50) – 兩只縮水硬皮灌湯餃,不太熱,外皮有點乾,好像是風乾過再翻蒸。內容空洞,沒有什麼山珍海味在其中,只有幾條幼幼的魚翅絲及其它不能清楚分辨的材料,好像有少許日式蟹柳,簡直不知所謂。味道一般過一般,無鮮味,美心好過佢。搵笨!酒店水準,不應如此。籮白絲酥餅($30) – 細小的三粒。內裏籮白絲很多,但乾巴巴的沒有汁液,所以就沒有其麼味道。外皮好看,很酥化,但豬油味極極極重及油

籮白絲酥餅($30) – 細小的三粒。內裏籮白絲很多,但乾巴巴的沒有汁液,所以就沒有其麼味道。外皮好看,很酥化,但豬油味極極極重及油膩,有股怪騷味,跟平日在其它酒樓吃的氣味不同,吃這麼小的一件都很滯。可以不吃!

無骨星州鴨肉($38) –嚐試新口味。用無骨的鴨肉件舖在波蘿和很多子薑片上蒸成。鴨肉算滑,味道甜甜酸酸,像子籮鴨件。算像樣的一道點心,但很細碟。

蝦餃($35) – 5粒迷你蝦餃(方便一口一粒地吃)。不太熱,不會燙咀。皮有點韌和硬,內裏好像全部都是蝦肉,壓得很結實,乾乾的沒有湯汁,蝦雖新鮮但吃不出鮮味。唔鍾意!

長者阿媽飲茶多過我食飯,為怕我個人主觀,我都訪問埋佢意見。由頭到尾佢都冇主動話「好好味」,只有在吃無骨星州鴨肉時話「果D薑幾好味」。離開後趁佢重記得,再迫問佢好唔好味。佢唔係好想答我,支吾以對。咁我明白la,佢好appreciate 我為佢安排的節目,唔想我難過,但實情係「唔係咁好味」。

阿媽,對唔住,浪費了你一餐的quota,但別忘了這裹是永利酒店,而這裏的茶確是香的,環境亦別具心思。最重要的是,這裏有我倆分享「第一次」的記憶…

飛龍在牆,卡位在下
差,極豬油味的蘿白絲酥餅
差,無「料」灌湯餃
吃了一半的無骨星州鴨肉,OK 啦
八月廿六日(星期一)經過昨日的venetian一戰後,我們的兩天遊已經是免費了!真幸運呢!今日checkout後就到了碼頭,再轉車到永利!還給人check身份証.....haha!check完她都笑了一笑!今次也好好彩的...所以到永利軒吃!不過,原來要等位!等一個小時呢!我們再玩電子俄羅斯輪盤!真抵玩,坐了一個小時,都能賺50玩,都是想打發時間呢!入面的裝潢很豪氣的感覺呢!!!.....有一條大龍,還有其他別緻的擺設,令我更想買一部專業點的相機!好!上次看雜誌介紹過此店的雪影餐包(即是墨西哥包面,入面是义燒包),感覺不錯,可能我愛吃包!!!!!!!很香!!!!!再叫了一個XO醬燒鵝蘿蔔糕,我還以為是炒蘿蔔糕!........不過很有心意呢!是一個心形!蘿蔔糕內還有鵝的!一款特別的小菜!再加了一個蝦餃,蝦很鮮!!!不錯呢!吃了一大個鴛鴦炒飯,紅色的是有肉絲加上蕃茄!我們都不愛吃蕃茄,但反而變了鴛鴦炒飯就可以!白色的是蝦仁加菜遠!都不錯呢!味道比較清,各有特色!haha,希望下次可以再來呢!不過誰不知,老公仔因為不聽話的原故...........激走了..................
八月廿六日(星期一)

真幸運呢!

今日checkout後就到了碼頭,再轉車到永利!

再加了一個蝦餃,蝦很鮮!!!不錯呢!

haha,希望下次可以再來呢!

不過誰不知,老公仔因為不聽話的原故...........激走了......................所以我們到MGM就輸了今日的回報!
XO醬燒鵝蘿蔔糕
雪影餐包
鴛鴦炒飯
XO醬燒鵝蘿蔔糕
雪影餐包
鴛鴦炒飯
約五月份去,回來第一時間想寫,誰知此澳門網頁要更新,一等就等兩個月,熱情冷卻,所取帳單已腿色,完全看不到銀碼,希望在記憶中描述。餐廳已紅色為主,有好幾隻大型玻璃門配紅色落地窗簾,可望海,要經賭場入去,否則行外圍要兜大圈才進入,及最好前一天訂枱,幾滿(新像萄京的8酒樓一樣要早訂),因為去這些高級中菜廰的價錢比香港的同級是平的,再加上去賭的人,一萬幾千上落,捨得食,猶其是中國同飽。高級酒樓,點心當然精緻,此店一樣,豬腳仔-當然淋及嫩、义燒包、义燒穌,咸水角、豉油鷄及蛋白炒飯$98,都有水準(請看相片),要推介蜜餞銀魚干,炸銀魚點密糖,脆脆地,甜甜地。,共$497。
,共$497。

蜜餞銀魚干