2021-10-30 263 瀏覽
「黃金廣場外分手,在時代門外再聚。」當年的黃金廣場紅到可以被寫入歌詞,當中屹立多年的一門依然是美味「滋」選,而且交通相當方便。今日有朋友揀地方,我出個人就得啦!餐廳居酒屋格局,好日式的感覺。◽️ 日本烏頭刺身入口爽身,食落新鮮有油分,食完原味後可以蘸一點酸汁,有提鮮作用。◽️ 時令壽司12件壽司款款吸引,賴尿蝦爽身又夠甜;海膽好濃郁;帶子同樣鮮甜;魚類都好豐富,白身魚有淡淡魚味;赤身味道較濃;軍艦夠哂肥,每一件都好滿足!◽️ 刺身拼盤 有四款刺身,赤身口感好嫩;池魚王爽身又有油分;金線鯛肉質細緻,燒一燒魚皮更香口;帶子鮮甜味美,樣樣都好新鮮!◽️ 厚燒玉子必食一門玉子燒,綿密口感散發蛋香,加少少蘿蔔蓉添上一入清新。◽️ 蟹肉忌廉金黃色外表引起食慾,外層鬆脆但完全唔會食到一口油,內裡creamy,一口吃到兩種口感。◽️ 安格斯牛扒牛味濃郁,燒得剛剛好,唔會過熟,軟腍肉質,灑上少許黑椒更好味。◽️ 魚湯烏冬乳白色的魚湯好濃郁,嘗得到陣陣魚鮮味,加上烏冬、菇、菜,陣陣暖意,大推!但店員話不是經常有,如果遇到必點!▪️ 菠蘿杏子酒 酸酸甜甜好滋味,好易入口,仲有粒杏子可以食。▪️ 巨峰乳酸梳打 有陣陣的巨峰味,

◽️ 日本烏頭刺身

◽️ 安格斯牛扒

魚湯烏冬

◽️ 魚湯烏冬

▪️ 菠蘿杏子酒
酸酸甜甜好滋味,好易入口,仲有粒杏子可以食。

▪️ 巨峰乳酸梳打
有陣陣的巨峰味,不會太甜。

▪️ 海鹽荔枝梳打
荔枝味中滲透出少許海鹽味,好清爽。

▪️ 蜜桃梳打
清香的蜜桃味,加上有汽梳打,飲一口爽!
魚湯烏冬
  • 壽司
2021-10-30 112 瀏覽
🎌鬧市日或居酒屋🎌 推介指數 ❤️❤️❤️❤️❣️Yeah Yeah Yeah~ 撒花🥳 朋友話好耐無見要catch up 下、好耐無見仲要請食飯,開心❣️選擇銅鑼灣,食完仲可以四圍逛🛍位於銅鑼灣黃金廣場日式食店,由2004年開業至今,裝潢以居酒屋感覺,店內外內以木作主調,燈光微暗感覺令人放鬆。食物選擇唔少,刺身、壽司、卷物、小食、烏冬、飯等等。飲品酒店及無酒精都令人選擇困難。傳統人手落單,店員有互動,更主動建議飲品❣️🐟日本烏頭刺身✨店員上餐時稱飛機魚刺身,下次嚟唔一定有㗎!欣賞刀功,每片厚薄均勻,擺盤精緻如花。刺身晶凝通透,食落鮮美,魚脂輕盈,質地軟腍。蘸上酸汁更提升味道層次~🐟雜錦刺身拼盤✨4款厚切刺身,外觀吸引。分別有赤身、池魚、金線鯛及帶子。赤身魚味濃厚、池魚質地軟滑、金線鯛經火灸後逼出油脂更肥美、帶子鮮甜軟滑。 #大推🍣雜錦壽司拼盤✨12款壽司分別有海膽軍艦、蔥吞拿魚蓉軍盤、蝦蛄、牡丹蝦、帶子、拖羅、三文魚等等。朋友平時唔食吞拿魚之拖羅好肥美,大家笑咗出嚟🤣🤣 海膽味道濃厚、蔥拖羅魚蓉味道油香、蝦蛄厚身鮮美,牡丹蝦鮮甜肉厚。每人幾件之後都表示滿足🥰 #CP值高🥚一門玉子燒✨Signatu
🎌鬧市日或居酒屋🎌
推介指數 ❤️❤️❤️❤️❣️

食物選擇唔少,刺身壽司、卷物、小食、烏冬、飯等等。飲品酒店及無酒精都令人選擇困難。傳統人手落單,店員有互動,更主動建議飲品❣️

🐟日本烏頭刺身

🐟雜錦刺身拼盤
雜錦壽司拼盤

🍣雜錦壽司拼盤
一門玉子燒

🥚一門玉子燒
✨Signature菜式,熱呼呼厚厚的玉子燒。 蛋味十足,質地內裡軟滑,配上蘿蔔蓉同酸汁令味道更加豐富~

🦀蟹肉忌廉
✨熱焫焫脆卜卜蟹肉忌廉,外層酥脆炸得乾身、內層餡料creamy 軟滑!唔錯~

🥩安格斯牛扒
✨大大塊安格斯牛扒,面層灑上黑椒,熟成度medium rare。牛味濃厚,質地軟腍,完全無渣。
日式魚湯烏冬

🐟日式魚湯烏冬
✨湯頭魚味濃郁無腥味,烏冬彈牙帶煙韌,配料京蔥絲、蘿蔔、雜菌等等。大家連湯都飲哂~ #必點
海鹽荔枝梳打/蜜桃梳打/巨峰乳酸梳打/菠蘿杏子酒

🌊海鹽荔枝梳打
✨ 外觀半透明,梳打夠凍又夠汽,荔枝味中帶海鹽味,蒟蒻增加咬口。

🍑蜜桃梳打
✨蛋黃色令視覺清新, 香甜蜜桃配上梳打,感覺涼快,

🍇巨峰乳酸梳打
✨粉紫色巨峰乳酸,加上同樣夠汽又冰凍嘅梳打,甜度恰到好處且味道唔假。

🍍菠蘿杏子酒
✨Shochu 系列之一,店員私心推介菠蘿杏子。甜度剛好,菠蘿加上杏子味道更豐富。

總結:-
食物 ❤️❤️❤️❤️❣️
環境 ❤️❤️❤️❤️❣️
服務 ❤️❤️❤️❤️❣️
🔖 一門 (銅鑼灣)
🪑銅鑼灣軒尼詩道502號黃金廣場4樓
  • 一門玉子燒
  • 雜錦壽司拼盤
  • 雜錦刺身拼盤
  • 日本烏頭刺身
一出𨋢充滿東洋風藍色既燈光彷如回到昭和時代,內裡四周以木系為主,好classic!Menu 上每一道菜都有相,啱哂我呢種睇賣相點餐既人😆🥗一門沙律酸汁酸度無over,沙律菜爽脆新鮮,加上青瓜、甜口既日本洋蔥,幾開胃。🦪北海道刺身蠔10月為「食慾之秋」,入秋既食材最肥美當造,當天時令蠔來自北海道,蠔身入口creamy,肉質鮮嫩肥美鮮甜,帶淡淡海水味。加上醋汁更提鮮!🐟海膽油甘魚薄切 (明太子風味)白身既油甘魚味道清香,薄薄地切開十多片,魚肉晶瑩透光軟綿,切口光滑分量十足配埋海膽同明太子,提升視覺、味覺感~先將佢地捲入油甘魚片中,成件放入口,味道有一份外淡內濃既變化,加埋外層特調醬汁,酸酸地勁滋味!雜菌厚玉子一整件黃金玉子上檯充斥住蛋香,高湯蛋香 質感鬆軟得黎唔會散開,入面包住野菌更多一分鮮嫩甜味蟹肉忌廉4粒吉列脆波波,咬開鬆軟金黃外層,裡面既軟心忌廉即刻‘嗶’晒出黎,質感夠哂creamy,食到咀角都沾上奶白cream最正係好燙口,忌廉當中既幼細蟹肉更渗出輕盈咸香感。鐵板燒白身魚Menu上無特別列出必定係時令,由廚師發板既赤羽太,屬石斑種。魚油唔多,肉質鮮嫩細緻 配菜:青辣椒好甜,茄子🍆本
一出𨋢充滿東洋風

Menu 上每一道菜都有相,啱哂我呢種睇賣相點餐既人😆

🥗一門沙律

🦪北海道刺身

🐟海膽油甘魚薄切 (明太子風味)
配埋海膽同明太子,提升視覺、味覺感~

雜菌厚玉子
一整件黃金玉子上檯充斥住蛋香,高湯蛋香
質感鬆軟得黎唔會散開,入面包住野菌更多一分鮮嫩甜味

蟹肉忌廉
最正係好燙口,忌廉當中既幼細蟹肉更渗出輕盈咸香感。

鐵板燒白身魚
魚油唔多,肉質鮮嫩細緻
配菜:青辣椒好甜,茄子🍆本菇都鎖住水份,好juicy~

杏子鮮橙燒酎梳打
去居酒屋點燒酎夠哂風味,加梳打、杏、橙,令酒味唔會太重,好fresh!!

蜜桃燒酎梳打
散發著蜜桃香氣,仲有果肉添!!
2021-10-28 108 瀏覽
一門呢間餐廳其實我好多年前已經同屋企人食過,記得好好食,所以今次就同朋友再黎試一試。我地一早預約左,平日時間餐廳都坐滿超過一半客人,職員好好笑容,隔住口罩都感受到,值得一讚。我地點左以下食物:白身魚薄切-金線鯛刺身($240)經過輕微火炙,顏色好靚,依然保持見到金線刺身非常新鮮,是時令刺身,我也是第一次吃這種刺身肉質柔軟而且非常鮮甜,口腔亦有種淡淡餘韻,令人回味無窮壽司盛盒(六件)($160),每款有兩件,靚到好似藝術品咁,每件都要close up影返張相師傅說每件都是時令壽司瀨尿蝦壽司第一次食瀨尿蝦做的壽司,原來都好適合,面頭有薑蓉增加風味,瀨尿蝦夠爽口白身魚壽司面頭有蟹子點綴,而且魚味好新鮮帆立貝壽司師傅介開有花紋,面頭輕輕燒過,面頭有甜甜地的醬,帆立貝又厚又大粒,好滋味睇得又食得,非常高質!東洋卷($72)呢個朋友話見網上多人點,所以就點了我原本唔太大興趣,因為我幻想唔到佢係點樣的味道點知食落就覺得好好味!材料好配搭,鰻魚味最出,又夠厚肉蛋味造成的皮亦有香濃蛋味,蟹子同牛油果增加口感呢個卷真心有驚喜豚肉石頭燒飯($96)當我地影完相之後侍應就會幫我地拌勻個飯有輕微飯焦很香口醬汁甜

我地點左以下食物:

白身魚薄切-金線鯛刺身($240)

經過輕微火炙,顏色好靚,依然保持見到金線
刺身非常新鮮,是時令刺身,我也是第一次吃這種刺身
肉質柔軟而且非常鮮甜,口腔亦有種淡淡餘韻,令人回味無窮

師傅說每件都是時令壽司
瀨尿蝦壽司

白身魚壽司
面頭有蟹子點綴,而且魚味好新鮮

帆立貝壽司
睇得又食得,非常高質!

東洋卷($72)

呢個朋友話見網上多人點,所以就點了
我原本唔太大興趣,因為我幻想唔到佢係點樣的味道
點知食落就覺得好好味!材料好配搭,鰻魚味最出,又夠厚肉
蛋味造成的皮亦有香濃蛋味,蟹子同牛油果增加口感
呢個卷真心有驚喜

豚肉石頭燒飯($96)

當我地影完相之後侍應就會幫我地拌勻個飯
有輕微飯焦很香口
醬汁甜甜地幾好味
豬肉亦都唔韌

番茄海鮮湯($180)
呢個湯好足料,有兩大隻蝦,蜆,帶子,菜
個湯除左好濃的番茄味,亦飲到蝦同海鮮的甜味
菜亦都索哂湯汁非常滋味
鍾意海鮮湯的朋友一定要點

飲品方面,我點了海鹽荔枝梳打($42),朋友點了柚子梳打($42)

海鹽荔枝梳打比較少飲,原來咸味同荔枝甜味亦都好配襯,啱哂我呢啲鍾意海鹽的人。朋友話佢杯柚子梳打都好味。

今次第二次黎食個感覺一樣好滿足,呢間餐廳果然值得再次光顧!而且好欣賞餐廳裝修,好靚好有日本風味。
2021-10-26
一門 The Mon 以玉子燒出名, 闊落好坐有日本居酒屋feel. 幾岩約埋fds 聚埋傾下厚燒玉子 $60EDO style Omelette叫左最傳統嘅玉子燒, 睇到佢每層薄薄嘅卷埋, 口感好濕潤帶甜甜哋味醂醬汁香, 係好食~ 其他仲有明太子或夾蟹肉等Version軟殼蟹加州卷 $188Soft Crab Shell California Roll有8件, 包住🥑同軟殼蟹, 隔離再有多一隻, 脆身d, 連salad. 味道正常發揮Peach/Lychee Soda $42比較喜歡Lychee, Peach 有點太甜深海池魚薄切 $240薄切肉質細緻爽口, 呈半透明剔透, 加上lime 同帶酸味嘅柚子醬油幾fresh.東洋卷 $72 Toyo Roll 同朋友都覺得係全晚最有驚喜. pancake 皮軟綿綿, 中間係幼滑嘅🥑, 加上醬油又有點吞拿魚味道, 最後係甜甜鰻魚同微脆蟹籽, 味道口感層次都好豐富, 同估唔到咁match. 柚子豚肉豆腐鍋 $96Pork and Bean Curd Soup in Hot Pot 豚肉口感軟腍, 應該以柚子醬油醃過所以幾重柚子香. 連埋成個湯
一門 The Mon

厚燒玉子 $60
EDO style Omelette

軟殼蟹加州卷 $188

Peach/Lychee Soda $42
比較喜歡Lychee, Peach 有點太甜

深海池魚薄切 $240

東洋卷 $72
Toyo Roll

柚子豚肉豆腐鍋 $96
豚肉口感軟腍, 應該以柚子醬油醃過所以幾重柚子香. 連埋成個湯飲落都帶清新柚子香味, 一上菜就聞到. 仲有滿滿豆腐雜菌.

豚肉生薑石頭燒飯 $96
Fried Ginger. Pork Rice in Stone Pot
店員好好咁幫我哋攪埋, 記得要把握時間攪同食, 因為係個stone pot 好熱如果放太耐會燶, 如果時間岩就會有香脆飯焦. 甜甜哋生薑汁配上珍珠米煮嘅香軟飯, 入味軟腍嘅豚肉幾好食

蛤蜊香草鐵鍋燒 $88
Fried Claims with Butter
除左claims 仲有菇調味, claims 肉厚帶鮮味, 配埋個sauce 幾好食

日式炸雞 $75
Fried Chicken with Onion
外層炸得脆口, 中間肉質都ok 唔會太乾, 醃得入味所以唔駛點醬.
  • 東洋卷
  • 厚燒玉子
呢間好近銅鑼灣F出口嘅日本店,素有聽聞,今日同朋友上嚟閨蜜談心~👍🏻日本烏頭刺身每片晶瑩剔透,薄薄一片好考刀功,食落無咩腥味,魚肉味道趨向輕盈清甜,質感軟身 ,可以輕蘸餐廳附上嘅酸汁,搭配不錯。好好彩咁啱撞正即日飛機空運而來~👍🏻時令壽司🤍帶子厚厚兩片,界上坑紋,塗上秘製醬汁,有甜甜餘蘊。🤍油甘魚非常肥美,輕微火炙後魚油脂更加澎湃,入口嫩身。🤍賴尿蝦好鮮甜,帶有少少海水嘅咸味,上面配有少少薑蓉,入口更能提鮮。👍🏻蟹肉玉子燒蛋味香濃,蛋卷實淨,裏面滿滿嘅鮮甜蟹肉,一絲一絲,職員建議可以點上蘿蔔蓉,口感會再清新一點。👍🏻燒安格斯牛扒一整塊切好上碟,肉質粉嫩,黑椒味較搶,入口相對帶有嚼勁。👍🏻柚子豚肉豆腐石鍋湯整鍋有滿滿配料:豆腐、娃娃菜、雞蛋、蔥花、昆布、豚肉。柚子味都唔係特別出,但湯頭都好清甜,飲啖湯即刻全身暖笠笠。👍🏻日本玄米茶呢度係一壺壺上,有兩個小杯。裏面唔係囉茶粉,反而真係用一個茶袋焗泡。入口好清,好有菜香,仲可以不停加水 。👍🏻👍🏻餐廳環境昏暗得來好有格調,枱與枱之間嘅空間好足夠。

👍🏻日本烏頭刺身

👍🏻時令壽司

🤍帶子厚厚兩片,界上坑紋,塗上秘製醬汁,有甜甜餘蘊。

🤍油甘魚非常肥美,輕微火炙後魚油脂更加澎湃,入口嫩身。

👍🏻蟹肉玉子燒

👍🏻燒安格斯牛扒
一整塊切好上碟,肉質粉嫩,黑椒味較搶,入口相對帶有嚼勁。

👍🏻柚子豚肉豆腐石鍋湯

👍🏻日本玄米茶

👍🏻👍🏻餐廳環境昏暗得來好有格調,枱與枱之間嘅空間好足夠。
  • 蟹肉玉子燒
2021-10-25 47 瀏覽
之前公司聚餐同同事黎過食覺得唔錯,所以再約朋友黎食過。裝修都好有日本feel,可以幻想下去左日本旅行😂軟殼蟹加州卷 $188除左加州卷,原來仲有跟一隻炸軟殼蟹同沙律菜。加州卷有除左有軟殼蟹,仲有牛油果😍而原隻軟殼蟹都炸得香脆而唔油膩~ 一門沙律 $78沙律菜加酸酸甜甜嘅dressing,好fresh好開胃。 白身魚薄切 $240魚刺身切得好薄,望落好剔透。呢款白身魚嘅肉質都幾爽口彈牙,配埋青檸汁食好有清新嘅感覺。 厚燒玉子 $60玉子燒係呢間店嘅名物~ 玉子燒整得好滑好濕潤,每層蛋都好薄,薄到有時似食緊鮮腐竹卷嘅感覺!味道甜甜地,但蛋香味就略為淡左啲。 東洋卷 $72呢個東洋卷係必食推介😋😋Pancake薄皮包住牛油果,鰻魚同蟹籽,一口咬落去口感軟綿綿中帶有脆脆嘅蟹籽,好得意嘅感覺🥰 叫左兩份四件同朋友share,食完後大家都想再encore食多件😆 蛤蜊香草鐵鍋燒 $88蛤蜊都幾大粒,好有鮮味,加埋creamy嘅香草sauce,又係食唔停口。 炸雞香蒜汁 $75炸得香脆又唔油膩,內裡雞肉keep到juicy嫩滑 柚子豚肉豆腐鍋 $96一上枱已經聞到好香嘅柚子味,個湯底飲落都有帶清新嘅
之前公司聚餐同同事黎過食覺得唔錯,所以再約朋友黎食過。

裝修都好有日本feel,可以幻想下去左日本旅行😂

軟殼蟹加州卷 $188

一門沙律 $78
沙律菜加酸酸甜甜嘅dressing,好fresh好開胃。

白身魚薄切 $240

厚燒玉子 $60

東洋卷 $72

蛤蜊香草鐵鍋燒 $88

炸雞香蒜汁 $75
炸得香脆又唔油膩,內裡雞肉keep到juicy嫩滑

柚子豚肉豆腐鍋 $96
一上枱已經聞到好香嘅柚子味,個湯底飲落都有帶清新嘅柚子香。有驚喜係連啲豬肉都有濃濃嘅柚子香,應該用左柚子醬醃製而去豬肉本身嘅味道。

豚肉生薑石頭燒飯 $96
鍾意食飯焦可以等一等先攪拌。生薑汁偏甜,撈飯食一流。而豚肉嘅份量都唔少,醃得入味,肉質都幾滑,幾好食!

荔枝燒酎梳打 $52
荔枝味好香又唔太甜,飲到有少少嘅燒酎味,好啱女仔飲。
蜜桃燒酎梳打 $52
朋友呢杯就偏甜,而且唔太飲到酒味。
2021-10-23 43 瀏覽
一門同其他日式料理店唔同,除咗食壽司刺身之外,佢仲有好多fusion嘢食, 所以得閒同朋友都會嚟食佢。 佢喺銅鑼灣sogo對面, 十分方便。日本番薯沙律, 佢嘅日本番薯好甜,配沙律好fresh好好食。 海膽蟹肉牛油果卷, 上面鋪滿厚厚嘅海膽同蟹肉, 中間夾住牛蒡同牛油果, 脆脆嘅牛蒡配壽司飯,口感好特別。白身魚薄切, 新鮮嘅白生魚陪麻油豉油醬, 十分鮮味。A4和牛玉子卷, A4和牛鮮嫩多汁, 包住玉子燒, 估唔到十分match。玉子燒索咗和牛汁, 味道同層次都豐富咗好多。香草煮蜆意大利粉, 香濃嘅香草味配新鮮蜆肉, 配合得好好。蜜桃梳打, 味道好好,而且仲有黃桃肉喺梳打裏面,好好飲。海鹽荔枝梳打, 荔枝味濃而且有淡淡嘅海鹽 配椰果食,口感豐富。

白身魚薄切, 新鮮嘅白生魚陪麻油豉油醬, 十分鮮味。
香草煮蜆意大利粉, 香濃嘅香草味配新鮮蜆肉, 配合得好好。
蜜桃梳打, 味道好好,而且仲有黃桃肉喺梳打裏面,好好飲。
2021-10-23 164 瀏覽
海膽深海池魚,這道菜好醒胃,酸酸尾尾既醬汁,配刺身食一樣咁夾,唔使經常都配wasabi咁單一,海膽有2種,橙色的口感比較幼滑,但海膽味未算好突出,黃色的口感較結實,不過海膽味相當濃郁。厚燒玉子,蛋煮得岩岩好,外層帶有少少半凝固狀態,而且每一口食落都好滑身。海膽吞拿魚壽司卷,共6件,由上至下係海膽、吞拿魚刺身、吞拿魚蓉、壽司米,刺身和蓉係兩種不同口感,混合一齊食口感層次豐富,加埋海膽令味覺更加提升。炸蟹肉卷,共4球,餡料係蟹肉和忌廉,外層酥脆,內裏係“杰”身既軟滑餡料,有d似日本既可樂餅,碟上既醬汁係梅子味,酸酸地夠醒胃,而且可以解膩。生薑豚肉飯,豚肉食落有油脂香味,油脂比例岩岩好,估計係7成肉3成脂肪既黃金比例,另外飯同樣有驚喜,每一啖都食到有生薑既味道,簡直係滲入左每一粒米。蜜桃梳打/海鹽荔枝梳打,大杯兼且冰凍解渴,海鹽荔枝加入左椰果兩者永遠都係絕配。

炸蟹肉卷

蜜桃梳打/
蜜桃梳打

海鹽荔枝梳打
炸蟹肉卷
蜜桃梳打
海鹽荔枝梳打
2021-10-20 48 瀏覽
Discovered this hidden gem in cwb recently! Thanks to my dear frd🤎 Once I stepped into the restaurant I felt like I’m in Japan! We had the Signature Toyo Roll ($72). It’s a pancake wrapped sushi roll with avocado, flying fish roe and eel. Quite interesting and it’s actually not bad.Love their Grilled Squid with Mentaiko Mayo ($158)! Basically everything tastes so good with mentaiko😆 The portion’s quite big too.If you are looking for sth refreshing then you shd try their Avocado and Salmon Salad
If you are looking for sth refreshing then you shd try their Avocado and Salmon Salad ($148), love the yuzu dressing!
We also had the juicy and tender Grilled Chicken ($30) and Pork and Bean Curd Soup ($88). Such a satisfying meal.🤰🏻
This is the type of restaurant that you can keep going back and have the same dishes/ explore new items!
Avocado and Salmon Salad
Toyo  Roll
2021-10-20 44 瀏覽
傳統日式料理嘅一門,裝修以江戶時代為風格,入到店內好像返鄉下嘅感覺🎏 🥰 店內傳統風格一絲不苟,除了外觀外,上菜服務及食物質素都好有水準,而且價錢恰宜,係銅鑼灣CP值頗高嘅日式料理👍 刺身5點 $2985款新鮮刺身,有吞拿魚、三文魚、鯛魚、櫻花蝦🦐、同北海道帶子 海膽吞拿魚壽司🍣 $220吞拿魚加上海膽,特色Fusion 嘅壽司 傳統原味玉子🧈 $60傳統做法嘅玉子燒,必食之選,玉子燒已經好香蛋味,加上蘿蔔蓉及醬汁,更將蛋香味道提升😋 牛肉石頭飯🥘 $96好多燒香嘅肥牛,還有泡菜,石頭飯再加醬汁,整體來說係好好味 芝士年糕🧀 $55好特別既甜品,芝士年糕係用紫菜包住,所以唔會覺得好heavy,加上紫菜脆香,令味道更吸

刺身5點 $298

海膽吞拿魚壽司🍣 $220
吞拿魚加上海膽,特色Fusion 嘅壽司

傳統原味玉子🧈 $60

牛肉石頭飯🥘 $96
好多燒香嘅肥牛,還有泡菜,石頭飯再加醬汁,整體來說係好好味

芝士年糕🧀 $55

2021-10-16 68 瀏覽
最近同朋友見面都係我負責揀餐廳 唔知係咪潛意識太掛住日本 每次都係會揀返食我最愛嘅日本菜🤣海膽吞拿魚壽司 ($220)呢款壽司賣相同味道都係一流一啖食哂係比分層食好味好多倍 因為一啖有齊哂3層嘅滋味同口感刺身盛盒五點 ($298)每款魚生都係厚切 口感十足而且食得出非常新鮮 赤身都好有驚喜傳統厚燒玉子 ($60)玉子燒係呢度嘅招牌之一一層又一層嘅蛋 燒得岩岩好 而傳統口味食得倒味醂嘅酒香日本水菜紅甘薯沙律 ($72)甘薯好粉好甜同胡麻風味好夾日本水菜比平時食開嘅沙律菜更加爽脆牛肉石頭鍋飯 ($128)侍應會幫忙將鍋飯撈好珍珠米撈埋蛋汁其實已經好好味 再加埋菇同牛肉 味道唔錯不過啲牛肉切得比較細碎 如果多返啲就更出色喇 海鹽荔枝梳打 ($42)除咗荔枝嘅甜味 海鹽更加係完全發揮倒作用 令到成杯野飲好有層次
最近同朋友見面都係我負責揀餐廳
唔知係咪潛意識太掛住日本
每次都係會揀返食我最愛嘅日本菜🤣
海膽吞拿魚壽司 ($220)
呢款壽司賣相同味道都係一流
一啖食哂係比分層食好味好多倍
因為一啖有齊哂3層嘅滋味同口感
刺身盛盒五點 ($298)
每款魚生都係厚切 口感十足
而且食得出非常新鮮 赤身都好有驚喜
傳統厚燒玉子 ($60)
玉子燒係呢度嘅招牌之一
一層又一層嘅蛋 燒得岩岩好
而傳統口味食得倒味醂嘅酒香
日本水菜紅甘薯沙律 ($72)
甘薯好粉好甜同胡麻風味好夾
日本水菜比平時食開嘅沙律菜更加爽脆
牛肉石頭鍋飯 ($128)
侍應會幫忙將鍋飯撈好
珍珠米撈埋蛋汁其實已經好好味
再加埋菇同牛肉 味道唔錯
不過啲牛肉切得比較細碎
如果多返啲就更出色喇

海鹽荔枝梳打 ($42)
除咗荔枝嘅甜味 海鹽更加係完全發揮倒作用
令到成杯野飲好有層次
2021-10-11
今日同朋友食一門,說來慚愧,呢間老牌日本餐廳,卡幫妮只係第一次黎食😂😂😂佢既玉子燒係好食,不愧係佢地招牌😄其他我覺得普普通通。銅鑼灣太多選擇,以後都未必會去反呢間😂😂

佢既玉子燒係好食,不愧係佢地招牌😄
其他我覺得普普通通。

銅鑼灣太多選擇,以後都未必會去反呢間😂😂
2021-09-19
2021-10-12 48 瀏覽
好耐無食過日本菜了今次來到銅鑼灣當然要食下日式居酒屋一杯已開幕多年 口碑一直不錯今次點了沙律,湯,飯,刺身和玉子燒一門沙律 🥗 是一門招牌菜式之一,沙律菜配著酸酸甜甜的醬汁和紫菜碎,食入口好開胃深海池魚刺身 🐟半透明的刺身外表吸引,食入口有爽口的感覺,而且鮮味香濃,配上特製的醬汁別有一番風味蟹肉海膽壽司🍣蟹肉是師傅親手拆的,沒有蟹殼可放心食用。蟹肉加上新鮮的海膽一齊食好好食,兩者好配合,食多幾件都不會厭蜆肉海鮮湯 🥣蜆肉湯香甜之餘鮮味又很出,最重要的是夠熱👍芝士玉子燒一門的玉子燒一直都好出名,出名夠滑,夠厚身聞名不如見面,玉子燒真的令人一試難忘香滑之餘又帶著濃濃的蛋香,很值得點
好耐無食過日本菜了
今次來到銅鑼灣當然要食下日式居酒屋
一杯已開幕多年 口碑一直不錯

今次點了沙律,湯,飯,刺身和玉子燒

一門沙律 🥗

深海池魚刺身 🐟

蟹肉海膽壽司🍣
蟹肉是師傅親手拆的,沒有蟹殼可放心食用。

蜆肉海鮮湯 🥣
蜆肉湯香甜之餘鮮味又很出,最重要的是夠熱👍

芝士玉子燒
一門的玉子燒一直都好出名,出名夠滑,夠厚身
聞名不如見面,玉子燒真的令人一試難忘
香滑之餘又帶著濃濃的蛋香,很值得點

2021-10-11 52 瀏覽
🍴帆立貝洋風沙律帆立貝鮮甜嫩滑,醬汁酸中帶蔥油香,灑滿洋蔥、紫蘇花、食用花,格外清新。🍴厚燒玉子口感軟滑濕潤,味醂甜味剛好,富有蛋香。🍴蟹肉忌廉脆皮卜卜脆,炸得乾身,包住香軟忌廉同一絲絲蟹肉,先點吉列醬,再點蛋黃醬,夠晒滋味。🍴特上壽司10件壽司由廚師發辦,幾款白身魚味淡但清新,配搭蔥、柚子等唔同調味,唔會獨孤一味。牡丹蝦肥美爽口,表面蝦油蝦味濃郁甘香。帆立貝以醬油襯托鮮甜原味。赤身、拖羅蓉魚味油香平均。海膽甘甜無異味。🍴玉子免治牛肉石頭飯店員即席撈飯,熱辣辣嘅飯粒沾滿雞蛋,菇同牛肉又香又軟,放一陣再食,飯焦香脆到不得了。🍴巨峰乳酸梳打、Asahi生啤巨峰同乳酸味道濃郁,比例平均。📍一門銅鑼灣軒尼詩道502號黃金廣場4樓

🍴帆立貝洋風沙律

🍴厚燒玉子
口感軟滑濕潤,味醂甜味剛好,富有蛋香。

🍴蟹肉忌廉

🍴特上壽司10件
壽司廚師發辦,幾款白身魚味淡但清新,配搭蔥、柚子等唔同調味,唔會獨孤一味。牡丹蝦肥美爽口,表面蝦油蝦味濃郁甘香。帆立貝以醬油襯托鮮甜原味。赤身、拖羅蓉魚味油香平均。海膽甘甜無異味。

🍴玉子免治牛肉石頭飯

🍴巨峰乳酸梳打、Asahi生啤
巨峰同乳酸味道濃郁,比例平均。

📍一門
銅鑼灣軒尼詩道502號黃金廣場4樓