2020-01-13 1475 瀏覽
大板炸串唔係道道都有,呢度既大板炸串地唔地道我唔知,但就一定好好味😋今日個炸雞軟骨麻麻地炸得唔夠透,但係其他炸物都好好味最出色就係炸魷魚同牛肉,2個都炸得岩岩好。另外,吞拿魚他他都好驚喜!
2020-01-13
  • 吞拿魚他他
2019-12-21 1575 瀏覽
一上到就好似去左日本既居酒屋一樣,大約30個位到啦,好多都係日本人,連個老闆都係,店員又好nice,餐牌有中文唔洗擔心,仲要開到兩點岩晒夜鬼既我🤪🤪店員推介左個烤香腸,點個芥末又真係幾好食喎😋八爪魚丸同大阪又真係無乜分別😂😂最好味係佢下面塊蝦片😂😂😂但係唔好等太耐食呀,佢好多汁會冧晒架明太子玉子卷值得推薦,因為好多既明太子啲蛋又香又滑😍😍我地仲叫左個牛腸鍋,好有九洲既味道個湯底好正👍🏼👍🏼PS個洗手間佈置得好靚,差啲唔舒得出番黎😂
店員推介左個烤香腸,點個芥末又真係幾好食喎😋

明太子玉子卷值得推薦,因為好多既明太子啲蛋又香又滑😍😍

我地仲叫左個牛腸鍋,好有九洲既味道個湯底好正👍🏼👍🏼

PS個洗手間佈置得好靚,差啲唔舒得出番黎😂
2019-12-16
$400 (宵夜)
  • 大阪代表美食章魚仙
2019-12-05 1041 瀏覽
前一晚女友同朋友試完,第二日就話要番食,有好野食,當然第一時間去試啦,我地大約6:45上到去(有book位) ,上到去環境感覺都似日本嘅居酒屋,大約有30個位左右,已有半場食客,主要日本人,因為呢間老細係日本人,所以全間鋪嘅員工都識日文,氣氛唔錯~我地點咗白子,薯仔沙律,芝士明太子蛋卷,啤酒煮蜆,酒盜芝士,鮟康魚肝,吞拿魚他他,鹽枝豆,炸串嘅有:牛腸串,芝士餅串,帆立貝串,白魚串....另外飲酒..咁多樣食物比我感覺~白子:好新鮮,似日本本地食炸物:感覺一流,炸皮唔厚,食材新鮮芝士明太子蛋卷:一定要食,非常好食👍🏻吞拿魚他他:佢做法唔做全蓉,中間留番一啲細粒,增加口感,新鮮,好食~酒盜芝士,鮟康魚肝:送酒小食,唔錯薯仔沙律:偏鹽咗一點啤酒煮蜆:全晚比較失望嘅一道菜,煮得過熟..除咗食物,最值得讚嘅係每一個員工都好有禮貌,同埋環境好乾淨(包括廁所) ,所以呢間一定會再番轉頭食
咁多樣食物比我感覺~
白子:好新鮮,似日本本地食
炸物:感覺一流,炸皮唔厚,食材新鮮
芝士明太子蛋卷:一定要食,非常好食👍🏻
酒盜芝士,鮟康魚肝:送酒小食,唔錯
薯仔沙律:偏鹽咗一點
啤酒煮蜆:全晚比較失望嘅一道菜,煮得過熟..
白子刺身
鮟康魚肝
吞拿魚他他
  • 明太子芝士蛋糕
  • 炸串
@oh_hkfood已經嚟咗依到兩次,而每一次都有好多嘅驚喜,依到嘅環境仲真係好有日本fu。首先,依間餐廳平日都好多人,但位置唔多,而嚟得嘅人客都會坐好耐同朋友飲酒食野,所以大家記住要book位💁🏻‍♀️跟住當然要推薦佢嘅野食!(1)必食嘅明太子玉子燒係我首推,唔好以為明太子得表面咁少,佢係蛋卷裏面仲有好多流心嘅明太子同埋芝士,配合起上嚟味道剛剛好,唔會俾明太子太咸搶左味!依家仲同依個啤酒做緊套餐優惠,配埋個招牌傳統料理土手煮👍🏻 (2)當然仲要食佢嘅炸串啦,講真所有都炸得好味,炸皮超薄,配埋個醬汁真係ichiban!炸串嚟講就一定要試雞蛋豬肉卷,炸得好有技巧,蛋黃仲要係流心的
@oh_hkfood

跟住當然要推薦佢嘅野食!
啤酒套餐

章魚小丸子
  • 日本雞蛋豬肉卷
  • 明太子玉子燒
2019-11-01 651 瀏覽
唔知 知邊鬼個 茶毒 我,帶我嚟呢度食宵夜, 跟住我就上咗癮,隔天就要來一次如果 畀我拆解到邊幾隻手就知 邊幾個茶毒 我梅水晶 前菜必食鹹鹹酸酸 開胃好少地方 有甘原味既明太子食 我一個人食兩份正亞, 明太子玉子超乎想像中咁好食,中間包住除咗明太子仲有芝士,芝士仲可以接長,好夾未串炸以價錢嚟講係抵食嘅 ,ok囉幾廿蚊正常但係你話好好味又未去到就係呢碗拉麵 ,令我上咗癮,日日都想食麵質爽口 味噌湯底帶微辣夠濃味勁正炸雞軟骨都吾錯

如果 畀我拆解到邊幾隻手就知 邊幾個茶毒 我

梅水晶 前菜必食鹹鹹酸酸 開胃

好少地方 有甘原味既明太子食
我一個人食兩份

,好夾未

串炸以價錢嚟講係抵食嘅 ,ok囉幾廿蚊正常
但係你話好好味又未去到

就係呢碗拉麵 ,令我上咗癮,日日都想食
麵質爽口 味噌湯底帶微辣夠濃味
勁正

炸雞軟骨都吾錯

2019-10-03
$400 (宵夜)
  • 明太子玉子燒
2019-08-29 956 瀏覽
今日放工索性食埋飯先返屋企,黎到呢間食炸串的餐廳試一試,又係銅鑼灣地鐵站出口隔離,就決定上去試一試。好少咁認真寫食評,但呢間餐廳值得推介一出電梯,成個感覺已經置身於日本的地道居酒屋,入去餐廳,更加好似去左日本咁,裝潢以木為主,計埋bar共有30個位,大部份都係日本人。前菜小食方面叫左螢光魷魚沖漬(味道好有鮮味,開胃一流) ,土手煮(即係牛腩,味道好濃)同埋魚肝(正!)跟住黎個海鮮卡爾帕喬,即係海鮮salad,味道調得唔錯,抵食之後就主食,梗係主打炸串,叫左和牛、帆立貝、雞脾肉、五花肉、八爪魚、蘆筍、甜蕃薯。最好食一定要叫的係和牛!外層鬆脆入口即溶內裡又多汁 !之後黎個烏冬同飯團,一坐低個時已經叫左, 可能冇咩人叫,等左好耐都未黎, 呢到要減分。烏冬同飯團好有日本感覺, 係日本人先整到呢種質素, 呢個價錢, 抵食可能等個烏冬同飯團等得太耐, 意猶未盡咁叫多個明太子芝士蛋,呢個一定要叫!兩個人total食左$800 ,我地食到好飽, 成個環境, 食物質素都非常抵食!

好少咁認真寫食評,但呢間餐廳值得推介

最好食一定要叫的係和牛!外層鬆脆入口即溶內裡又多汁 !

2019-08-26
2019-07-17 735 瀏覽
大阪旅行時候第一次接觸炸串,一直都好想再食。見到銅鑼灣有,一於上去試一試!一打開門,環境真係好似入左日本既小小居酒屋既感覺,裝潢係木調感覺,有一行bar枱,大約4-5張4人枱,環境唔大,加埋我地只有4台客人。有位廚師係日本人,我坐正係佢前面。首先叫左兩杯frozen draft beer,一杯係西柚,一杯係百香果味。兩杯都好好飲,泡沫係半冰半泡既,兩杯水果味都好出,好適合唔太識飲酒既朋友飲。但兩款相比之下西柚更好飲,因為百香果個杯偏甜,我就唔太好太甜既啤酒喇!前菜叫左螢光魷魚沖漬,味道好鮮,咸咸地但唔係死咸,好食!薯仔沙津入面有煙肉粒,好似仲有吞拿魚,味道調得好好食!炸串方面叫左牛肉、和牛、帆立貝、蝦、櫻花蝦魚蓉、芝士三文魚、魷魚、蘆筍、雞腿肉、蟹肉。特別好食既係蝦,肉好扎實,大大隻,爽口! 牛肉都大大舊但又一d都唔會炸過龍,仲有少少滑添! 和牛有用香料醃過,入口都好快溶。蘆筍都好甜。櫻花蝦魚蓉個人覺得就咸左少少。蟹肉肉唔多,所以顯得炸皮厚重左。另外仲叫左個腐皮烏冬,不過不失!兩個人total食左$6xx ,有咁既環境同質素非常值呀!

前菜叫左螢光魷魚沖漬,味道好鮮,咸咸地但唔係死咸,好食!
薯仔沙津入面有煙肉粒,好似仲有吞拿魚,味道調得好好食!

另外仲叫左個腐皮烏冬,不過不失!

兩個人total食左$6xx ,有咁既環境同質素非常值呀!

2019-05-14 1319 瀏覽
放假成日黎銅鑼灣行街,周圍既野食都已經食到厭。偶爾見到網上有人推薦呢間專做日本炸串既餐廳,位於銅鑼灣Sogo附近,位置唔難搵,於是抱住好奇既心態一試😋甫踏入餐廳,就聽到一連串日本既greetings, 原來餐廳由侍應到廚師,差唔多全部都係日本人,而食客都講緊日文,唔講唔知仲以為自己去左日本。再講下食物,首先係呢個大陂傳統料理土手煮,就咁睇中文可能會一頭霧水😅原來佢係一個牛筋煮,牛筋煮到好稔,湯底好似係味噌,好岩撈飯。之後到呢個大阪代表美食章魚仙,一盤有六粒非常抵食,底部仲墊左大塊蝦餅,廚師好細心咁將蝦餅分左幾塊,以防因爲比醬汁整淋左而分唔開,讚👍🏼之後出場既係三文魚茶漬飯,三文魚碎配淡淡茶香,最岩係食炸串時比喉嚨清下味。一碗份量絕不失禮,岩晒食唔飽既大食朋友😂講左咁耐終於到主角炸串出場啦!呢度會將食客既炸串order逐開單整,所以炸串都係一次過上。我地二人嗌左幾款,總括黎講炸皮夠薄,仲keep到食物鮮味,配埋酸酸甜甜既醬汁,真係好開胃!以下係炸串既簡評:特選牛:夠juicy, 切成牛粒唔驚太韌蘆筍:食落索索聲,好清甜黑松露件魚蓉:口感特別,咬一啖黑松露味噗鼻而黎牡蠣豬肉卷:兩種食材都幾
甫踏入餐廳,就聽到一連串日本既greetings, 原來餐廳由侍應廚師,差唔多全部都係日本人,而食客都講緊日文,唔講唔知仲以為自己去左日本。
大陂傳統料理土手煮

以下係炸串既簡評:
特選牛:夠juicy, 切成牛粒唔驚太韌
蘆筍:食落索索聲,好清甜
黑松露件魚蓉:口感特別,咬一啖黑松露味噗鼻而黎
牡蠣豬肉卷:兩種食材都幾夾,蠔唔會有怪味
日本雞蛋豬肉卷:朋友大力推薦,蛋仲係半流心狀態,總之就係好好食
串物
日本雞蛋豬肉卷

最後要講下呢個麒麟啤酒,佢有多種口味揀,我地揀左百香果味,原來d味係黎自上面有沙冰口感既泡,食住炸串飲,夠晒解膩!
麒麟啤酒 -百香果味
大陂傳統料理土手煮
串物
麒麟啤酒 -百香果味
  • 黑松露伴魚蓉
2019-03-23 567 瀏覽
熟識筆者的朋友都知我極愛吃炸物,最近從朋友處得知銅鑼灣開了一間串炸專門店「JunG39 Japan」,據說大廚來自大阪,用料新鮮時令,風味地道,加上店舖營業至凌晨四點,所以一下子已成為日本人的深夜食堂。餐廳位於銅鑼灣軒尼詩道 499 號永光商業大廈 17 樓,店面地方不大,設有散座和吧檯位。由於我們到的時間比較早,訂座嘅客人還沒到齊,所以可以拍到餐廳比較安靜的樣子,但7點半過後,整間店舖已幾乎座無虛席,而且大部份都以日本客為主,非常旺場。安頓後先拿起店員送上的餐牌細看,店內的串炸選擇有近 50 款,由黑毛和牛、煙肉、五花肉,以至沙椎、海鰻、野菜類等應有盡有,另外還有店子自家製咖喱飯、腐皮烏冬等飽肚菜式,甚至連甜品都有得供應,選擇非常豐富。先每人點杯飲品再慢慢揀。老公點了原味 Frozen Draft Beer ($68) 而我揀左杯西柚汁 ($35)。杯啤酒非常特別,頂頭的泡沫造型極像軟雪糕,搶先呷了一啖入口,質感幼滑度和思樂冰相若,再連同啤酒一起喝,冰涼爽快又夠 Cool。食物方面,先來幾款餐前小食打開胃口。點了大阪傳統料理土手煮 ($38),所謂土手煮其實就係將牛肉、牛筋同木薯糕用

食物方面,先來幾款餐前小食打開胃口。點了大阪傳統料理土手煮 ($38),所謂土手煮其實就係將牛肉、牛筋同木薯糕用味噌及味醂以細火墩煮炮製而成,面頭再以青蔥配料作裝飾。牛筋肉燘得極之軟腍,而且入味得來口感亦非常豐富,很適合送酒。

接著是一客安納芋沙律 ($45),安納芋是日本九州鹿兒島上種子島種植的番薯品種,其甜度特別高,做甜品可不加糖,非常健康。而今次大廚就用左安納芋嚟做沙律,再混入煙肉和粟米粒,吃起來細滑又有嚼勁,口感十足,再伴以蕃茄、青瓜和生菜,清新開胃。

之後是一客大阪代表美食章魚仙 ($38),小丸子外形非常大粒,而且份量極多,足足有成 6 粒,十分抵食。店員建議我倆將章魚燒連同墊底的蝦餅一起吃,麵糰外脆內軟,入面嘅墨魚粒多汁彈牙,加上面頭的燒汁、蛋黃醬和木魚碎,味道的確唔錯,配埋脆脆的蝦餅,將口感昇華到另一個層次!

輪到這晚的主角出場,點了 8 款不同的炸串,分別有五花肉 ($18)、蘆筍 ($12)、雞腿肉 ($18)、迷你蕃茄 ($12)、山芋 ($12)、特選牛 ($18) 多春魚 ($20) 和日本雞蛋豬肉卷 ($30)。幾款串炸味道都唔錯,外層炸至卜卜脆,但入口一點也不油膩。老公最愛雞腿肉同特選牛,讚前者水分很足,肉也很嫩;而後者就完全吃到牛肉的香甜和多汁與細嫩,非常好吃。至於其他的串物,都能吃出各自不同的口感,蘆筍水分很多、很清脆,迷你蕃茄清甜爆汁,而多春魚亦鬆化香口,蘸點附上的秘製醬汁,食味一流!

至於另上的日本雞蛋豬肉卷 ($30),亦做得很有水準,以煙肉包住醬油流心蛋,再造成炸串,切開後蛋還有流心效果,入口富蛋香又多汁,非常美味,絕對值得一試。

吃完炸串,壓尾再來一客店員推介的 G39咖喱飯 ($78),原來咖喱飯還附有四款炸串,包括南瓜、蘆筍、迷你蕃茄和芝士豚肉,真是欲罷不能。這款咖喱飯比平日吃慣的日本咖喱有點不同,顏色深濃,味道甘香,不過辣度亦比較強勁,如果不吃得辣的朋友,就要多加留意。值得一提是米飯選用了日本珍珠米,米粒圓潤肥厚,口感軟熟,吃起來綿密又有飯香。

其實餐牌上還有很多特色炸串,例如子持昆布、沙椎魚、牡蠣豬肉卷等,不過這睌實在太飽了,還是留待下次再來品嚐吧!
2019-03-21
日本料理最吸引之處就是廚師對於料理的堅持及専一,當地大部分餐廳一般只會供應一種款式料理;即使是廚師,也只會集中精神鑽研一種料理,加上仍然實行非常傳統的師徒制度,所以,烹調技巧只會越來越精益求精。當然,對於鍾意多花款的香港人來說,可能會嫌棄單調乏味,不能夠在一間餐廳同時品嚐各款料理 - 不過,有此要求的話,亦可以光顧居酒屋。反過來說,要追求真正美味,就要接受這種專一及堅持。香港的日式餐廳也秉承了這種日本料理界的傳統,其中又以壽司、吉列豬扒、拉麵、日式咖喱最為普遍,近年,日式燒肉餐廳也越來越多。至於在關西大阪地區非常普遍的庶民美食,竟然在三四年前才在香港出現首間專門餐廳,直到現在尚未流行 ⋯⋯ 所講的就是串揚げ(或串カツ)。開業未夠一年的「串カツ專門店 JunG39」口碑相當不錯,趁着周四晚上又係唔開爐頭、出街食飯嘅日子,提前幾天訂位試試。所謂「串炸」,正如其日文名字「串揚げ」或「串カツ」,就是將食物用竹籤串起、沾上炸漿(或加有少許麵包糠)、然後油炸;食材通常是肉類及蔬菜,亦有少量海鮮。由於細細串、又通常只是普通食材,加上日本當地的串炸店環境有點庶民(即是地踎);與同樣是炸物的天婦羅店採
所謂「串炸」,正如其日文名字「串揚げ」「串カツ」,就是將食物用竹籤串起、沾上炸漿(或加有少許麵包糠)、然後油炸;食材通常是肉類及蔬菜,亦有少量海鮮。由於細細串、又通常只是普通食材,加上日本當地的串炸店環境有點庶民(即是地踎);與同樣是炸物的天婦羅店採用新鮮魚介食材、廚師單對單招呼客人、走高級路線,是兩種截然不同的料理風格。當然,凡事總有例外,大阪亦有一些走高檔路線的串カツ餐廳,採用高級食材及創作手法,不過,就有點違背了串カツ的原意。
兩位老闆兼大廚都是日本人,自己創業的小餐廳骨子裏也滲透着日本小店風情:木餐枱加木椅、木紋磚舖砌牆身、木吧枱、吧枱後的開放式廚房;拼木造成的餐枱甚至刻上了餐廳名字,有點小心思。餐廳一角放置了幾套日本漫畫,並非大熱作品,應該是老闆心頭好。
招呼殷勤的女侍應安排了吧枱座位,可以見到廚師的烹調過程,正!七點左右到達,尚未有太多客人,但竟然有一半以上都是日本人。其實也是意料之中,香港極少串カツ餐廳,自然容易吸納日本客人。不過,同時也反映了餐廳水準一定相當不錯。
飲品非常多元化,可能老闆是日本人,貫徹了日本當地料理小店風格:飲為主、食為副,共有6大頁不同種類的酒精飲品。「JunG39」同樣重視餐牌,除了主打的串カツ,亦有供應其他大阪地道美食,定價同樣非常親民。當然,只是以香港的日本餐廳為基準,以串カツ為例,絕大多數款式定價 $12~$20 一串,至於大阪的平民串カツ餐廳只是 ¥120 左右。
要了兩杯特色 Kirin 生啤($68),揀了西柚及 Sakura 味。兩杯生啤外觀及顏色一模一樣,同樣有一層厚厚的啤酒沙冰,分辨方法全靠插在沙冰的圖案標籤。第一啖味道與啤酒無異,飲多幾啖,開始嚐到甜甜地的果味糖漿。同啤酒廠大量生產的果味啤酒差不多,只不過餐廳自行用最簡單的方法(混入果味糖漿)調製了一些特色味道。
枝豆北海道薯仔蓉沙律($45)將北海道薯仔同枝豆磨蓉拌勻,枝豆的翠綠為本來平凡的薯蓉沙律增添了色彩。枝豆味淡,與薯蓉很匹配,不會相互搶味;加上清甜粟米粒及鹹香煙肉碎提味,很特別又好味的日式沙律。
和牛卡爾帕喬($118)即是 carpaccio,是意大利菜常見的生肉頭盤,不過就採用了更高級的日本和牛,配合橄欖油、檸檬汁、火箭菜、生洋蔥及少量黑胡椒調味,鮮味倍增。
章魚鮮($38)即係大阪非常普遍的小食章魚丸。用了一塊日式煎餅墊底,原意可以用筷子將煎餅叉開,再配上章魚丸、木魚碎及酸醬汁,當作 pizza 咁食;但熱辣辣的章魚丸及醬汁很快已將煎餅變腍,很難掰開,食起來有點「捩𠾍」。普通煎餅本身已沒有味道,又失去香脆口感;章魚丸亦非即燒炮製,而是預製後翻炸,失去了章魚丸的風味。這道小食只是一般。
土手煮($38)細細碟,但有驚喜。睇菜式的英文名稱才知道是味噌醬汁炆煮牛筋,除了軟滑的牛筋之外,亦有一些炆煮軟腍的牛腩肉,全部切成細細粒,方便進食。醬汁的味噌份量唔多、不會太鹹,適合港人口味;而且加了蒟蒻,既健康、亦使醬汁更濃稠,每一小塊牛筋 / 牛腩都可以掛滿醬汁,好味。
放在腐皮烏冬配燒牛腸($40)表面的腐皮及水雲並不特別,賣點在於燒牛腸。大阪地區多平民燒肉店,尤其流行燒牛內臟。烏冬內的燒牛腸雖然已經切得很薄,但仍然很有嚼勁,因為牛腸本身較韌。牛腸味道沒有豬腸的臊味,還要幾鮮甜及帶點肉味,唔怕食內臟的話可以一試。
食完多款特色大阪風味小食,終於輪到今晚的主要目標串炸(串カツ)。吧枱前面有幾款細細樽的調味料:七味粉、海鹽、醬油等;不過,食串カツ當然要跟足大阪地道傳統風味,配搭酸酸甜甜的秘製醬汁。記住:串カツ醬汁應該只蘸一遍,因為大阪的串カツ店,一罐醬汁多人共用。
最先送上日本雞蛋豬肉卷($30)。脆漿超薄,脆漿下的半熟雞蛋外面又包裹了一片薄如紙的豬腩肉,可以更有效沾上脆漿。全熟但嫰滑的雞蛋白、配上半熟的流心雞蛋黃,充滿蛋香,已經不需添加任何調味,也不要蘸串炸醬汁,否則掩蓋蛋香。
串カツ有點似串焼,只是用油炸而非炭燒方法炮製,亦不會添加調味料醃制食材;而且更加細串,可以一次過品嚐更加多枝串カツ,加上價錢唔貴,可盡情大快朵頤。用不鏽鋼盤及隔油架送上串炸,並伴以椰菜片 - 大阪庶民串カツ店的傳統侍客型式。串炸熱氣鬆化,椰菜乾身清甜爽脆,兩者是完美組合。
脆衣薄至半透明,可以見到下面的翠綠蘆筍($12);一口咬下去,爽脆、清甜、多汁,兼且無渣,很鮮嫩。青椒仔($12)少少辣,亦有蔬菜清甜。火腿($18)其實係兩粒火腿芝士卷,微鹹的火腿包著開始溶化的軟芝士,簡單而不失美味。
五花肉($18)薄身,但油炸時間控制恰當,肉質仍然柔軟兼充滿肉汁、又夾雜了間花豚脂,倍增油潤口感。
切成窄條的雞腿肉($18)包裹在金黃的脆衣內,但沒有添加任何調味,與日式炸雞的濃味並不相同。蘸串カツ醬汁,才發現原來醬汁份量太少,極其量只能浸過半枝串カツ。配合港人習慣,「JunG39」的串カツ醬汁獨立供應每枱客人,用剩就會丟棄;為免浪費,醬汁份量就會較少,需要將醬汁碗稍為傾斜,才能浸過整枝串カツ。浸完醬汁即食,既有酸甜香味、亦可保持脆衣的鬆脆。
特選牛($18)同樣沒有醃制或加入任何胡椒或鹽調味,串カツ醬汁的酸甜與肉味濃的牛肉很匹配,較味淡的雞腿肉更好吃。
食完第一輪,實在好味到停不了口,第二輪總共叫了八款,由上至下、左至右分別是:黑毛和牛、穴子、蠔豬肉巻、雞腿肉、帆立貝、南瓜、五花肉及冬菇
南瓜($12)香甜、結實但軟身,加上脆衣,口感豐富。冬菇($12)軟身、少少彈牙,油炸後抽走多餘水份,半乾身的緊密質感很好吃。
黑毛和牛($32)果然同特選牛($18)不同,肉質更軟,又夾雜陣陣雪花牛脂,入口油花滲出 ⋯⋯ 既有和牛油香、又有香脆炸衣,只可以簡單講句,好食。
睇外形,很懷疑穴子($32)其實並非穴子(アナゴ),只是鰻(うなぎ)。冇所謂吧?最緊要好食!軟腍中有少少爽彈,油炸後魚皮香脆,又同時保留了少少肥美的鰻魚油香,淡淡地、唔腥。加上串カツ醬汁,正好掩蓋僅餘的魚油腥味。
蠔水份多,包裹了一片薄如紙的豬腩肉做成蠔豬肉巻($20),既可有效沾上脆漿、又可避免蠔汁流失。咬下半隻,不覺得有豬腩肉,只有軟糯、creamy 的蠔肉;雖然只是細細隻蠔,仍然充滿蠔汁。
一串兩粒迷你帆立貝($18),貝柱肉太細粒,未夠彈牙、鮮味,及不上蠔豬肉巻。
八點半左右離開,餐廳已經座無虛席,環境氣氛非常熱鬧,廣東話及日語不斷傳入耳中。有如此多日本客人,證明串カツ正宗,加上香港確實只有極少數的串カツ餐廳,值得一試再試!
2019-02-28
8 分鐘 (堂食)
日式炸串店係日本大阪地區非常出色,無論遊客定日本人都非常熱愛。以炸漿再落油炸,非常香口而且食得出食材嘅原味,再點上特製酸酸甜甜嘅沾醬,相信食過嘅人都回味無窮,而香港偏偏難搵到水準相若嘅炸串店。呢間位於銅鑼灣嘅JunG39係大廈嘅高層,店裡裝修有日本居酒屋風味,而且坐位舒適夠闊落。今次一坐低就叫咗個炸串界嘅Omakase,最先上枱嘅係數碟前菜鮟鱇魚肝同啤酒,我本人對醬汁濃厚嘅前菜一向都無特別喜好,但呢個魚肝令我食咗半碟,原因係非常下酒。海鮮沙律隨後送上,海鮮唔算好多,但依然鮮美。係炸串之前食點蔬菜,無疑係可以將罪惡感大大降低。章魚小丸子相信大家都食唔少,我開頭都無包任何希望,因為係香港同日本食到嘅章魚小丸子味道實在差太遠,但呢個令我有驚喜,醬汁好出色,小丸子內軟腍同大大粒嘅章魚彈牙口感交集。呢份炸蛋係其中一款驚喜,細滑流心嘅蛋黃,炸到鬆脆嘅外殼,實在回味無窮。主角終於上場,8款廚師發板嘅炸串,大約有蝦、牛、豬、雞同特色菜類。炸串口味與日本水準相若,會有突然去到日本嘅感覺,由於沾醬係另外附上,唔需要同人Share,所以唔需要再「只可點一次」。食曬以上嘅菜式基本上已經7分飽,當然一餐內對亞洲

食曬以上嘅菜式基本上已經7分飽,當然一餐內對亞洲人黎講都要有飯落肚,所以最後呢碗炸咖哩串飯上場,日本咖哩都係甜甜哋少少辣,呢個都係差唔多,飯用日本米粒,飯香口感都上乘,但同其他食物對比相對失色。

總括而言,呢個日式炸串店質素係中上水準,價錢亦都唔算貴,所以係可以encore之選!大推
2019-01-17
  • 炸串
失去了才知道他的重要, 說的是健康... 病了一段時間— 病了又好,好了又病,好了又病,經歷過這樣的3次循環,曾經比死更難受的失聲但要做司儀 (似是作為歌手的不能唱歌;足球員的腿受傷不能再踢),最後堅持還是要以最專業的態度完成活動了,看來以後還是要把自己照顧得好好的~2019年,食家又來了,感恩第一頓豐富吃的是美味的日本菜,小店有的更是一分溫馨和親切,有點似是居酒屋的格局,主理人好像還是日本人~ Kirin frozen draft beer先來喝點小酒,女生的話,很推薦喝這款Kirin,杯頂的泡沫很好玩,甜甜的容易入口,伴後來的美食也恰到好處。 海鮮沙律第一道的沙律已有驚喜,蔬菜新鮮,還有魚生在內,為晚餐打開精彩序幕。餐前小食除了沙律外,還有兩款餐前小食,該有一款是魚肝的,也好吃~ 大阪代表美食章魚仙可以吃到章魚小丸子是驚喜,有做到外略脆內軟的效果,墊底的是蝦餅,很有日式pizza的風格,該是小丸子的醬汁沾在蝦餅上而令它變軟了,如果蝦餅可以做到脆身的效果確是更好喔。 日本雞蛋豬肉串半流心狀態的雞蛋光看已吸引,脆漿薄而不油膩,很建議在吃前灑點鹽巴。 炸雞全翼這個炸法該跟大阪炸串的方法

Kirin frozen draft beer

餐前小食
除了沙律外,還有兩款餐前小食,該有一款是魚肝的,也好吃~

日本雞蛋豬肉串

炸雞全翼
這個炸法該跟大阪炸串的方法有分別,比較像是酥炸的效果,有保留肉汁呢。

7款炸串
來到晚餐的重點,有冬菇、特選牛、洋蔥和五花肉,炸漿薄而酥脆,最喜歡的是冬菇呢。強烈建議可沾醬,確是會好吃很多呢!

G39咖哩飯
最後的咖哩飯也有三款炸串,要注意的該是咖哩比想像中要辣一點,可是那胖嘟嘟的珍珠米確是很好吃便是了~

吃得飽飽的,最後看看帳單發覺原來人均也不過$250左右,真的很化算,確是一個很適合三五知己聊天的好地方呢。

串カツ専門店
網址: https://s.openrice.com/QrbS0XAW800
地址: 銅鑼灣軒尼詩道499號永光商業大廈17樓
電話: 21436777
2019-01-03 1814 瀏覽
聖誕節將於日本與家人渡過,出門前就先同甜心兒預祝一番。原本訂咗位去烚吓烚吓,點知同火鍋店訂錯日子,唯有急忙搵新地方啦… 哈,就咁就俾兩口子執到寶,誤打誤撞上咗去一家隱世炸串屋「串カツ専門店 JunG39 JAPAN」。小店藏於一幢銅鑼灣商廈內,據悉只開晚市,但就開到成凌晨四點,七點未到已坐滿食客。廚師清一色為日本人,就連顧客八、九成都講緊日文,坐吧位o既食客個個都同班師傅有講有笑,氣氛真係好好!細佬啲日文真係有限公司架,幸好樓面有位土生土長o既妹妹仔幫忙翻譯,自己先冇出太多洋相。四周可見不少傳統及可愛o既和風小擺設。二人被安排入座牆邊o既散座,小肥只見到牆上o既螢光幕顯示出店內所播放著o既流行曲目,情人唔提真係冇留意到每張木造餐桌都刻有餐店個名「JunG39 JAPAN」。桌上有齊備o既餐具。亦有多款調味醬油、紙巾及多雙公筷。飲品牌共有六頁之多。因晚餐有意食香口炸物為主,結果就揀咗飲沖繩大啤。兩頁食物點菜紙有齊日、中、英對照。店主推介及節令食品就要睇只有中日對照o既黑板。鮟鱇魚肝($48):好耐冇食過o既鮟鱇魚肝香濃軟潤,送酒一流!鹽辛魷魚($38):魷魚仔前菜滑嘟嘟,咸得黎又唔會過火
聖誕節將於日本與家人渡過,出門前就先同甜心兒預祝一番
。原本訂咗位去烚吓烚吓,點知同火鍋店訂錯日子,唯有急忙搵新地方啦… 哈,就咁就俾兩口子執到寶,誤打誤撞上咗去一家隱世炸串屋串カツ専門店 JunG39 JAPAN
四周可見不少傳統及可愛o既和風小擺設。
桌上有齊備o既餐具。
亦有多款調味醬油、紙巾及多雙公筷。
飲品牌共有六頁之多。
因晚餐有意食香口炸物為主,結果就揀咗飲沖繩大啤
沖繩大啤
兩頁食物點菜紙有齊日、中、英對照。
店主推介及節令食品就要睇只有中日對照o既黑板。
鮟鱇魚肝($48):好耐冇食過o既鮟鱇魚肝香濃軟潤
,送酒一流!
鮟鱇魚肝
鹽辛魷魚($38):魷魚仔前菜滑嘟嘟,咸得黎又唔會過火。
鹽辛魷魚
海鮮沙律($80):海鮮沙律火箭菜為主,XO仔以為會好苦啦,點知伴上蝦隻八爪魚片、輕輕燒過o既鰹魚片及木魚碎,效果清新得黎好鮮,一啲苦澀味都冇,反而仲有陣甘香。
海鮮沙律
枝豆($38):枝豆翠綠清脆,簡單可口。
枝豆
大阪代表美食章魚仙($38):章魚燒都食唔少,原來依味章魚仙不同之處係多咗底層塊薄薄o既餅乾。
大阪代表美食章魚仙
章魚仙甜得黎好惹味,軟腍易入口,連同薄餅食更為脆口。
大阪代表美食章魚仙
関東煮盛合わせ($98):得知年輕o既店主們全為大阪人,小肥即點其鄉下名菜,黑板上寫得最大個字o既關東煮拼盤
関東煮盛合わせ
拼盤內含爽腍入味o既魚蛋獅子狗、雞翼、豬肉丸等,個人最欣賞清甜爽潤o既蘿蔔根
最有驚喜必選煙韌彈牙且芳香無比o既蒟蒻
関東煮盛合わせ
日本雞蛋豬肉卷($30):所揀選o既八款炸串中,細佬最愛一開二o既脆炸溏心日本蛋
日本雞蛋豬肉卷
炸蛋以薄薄o既豬肉片包住,外層鬆化香脆,蛋黃流心軟滑,甜濃惹味,實屬必吃之選
日本雞蛋豬肉卷
其餘散點o既炸串全以拼盤一次過上。
炸串拼盤
另配甜甜o既秘製炸串汁一碗。
秘製炸串汁
卡門貝爾芝士($20):芝士係甜心兒所點o既,咬完第一口見芝心咁滑溜就叫小肥一定要影俾讀者睇。
卡門貝爾芝士
卡門貝爾芝士
洋蔥($12):炸洋蔥鮮甜爽脆多汁。
洋蔥
雞腿肉($18):炸雞腿肉軟嫩肉汁夠。
雞腿肉
特選牛($18):名物炸特選牛則鬆軟肉香。
特選牛
五花肉($18):炸五花腩亦香脆鬆爽。
五花肉
蘆筍($12):蘆筍甘香清脆。
蘆筍
蓮花根($12):意外地蓮藕爽厚甜美,極為討好
蓮花根
機緣巧合下遇上樓上炸串屋「串カツ専門店 JunG39 JAPAN」,小店裝潢簡樸,格調輕鬆,四周不斷聽到日語對白,差啲仲以為自己去咗日本添
廚師同食客打成一遍,當真有氣氛極!多款大阪名菜份量足,火候夠,正宗地道風味簡直係超哂班,飲埋酒都只係每位三百幾,個人覺得絕對抵食。
2018-12-19
特選牛
五花肉
蘆筍
蓮花根
上個月,我跟男朋友走到銅鑼灣一間樓上新居酒屋 <串カツ専門店 JunG39>食晚餐! 我們在7:00 入座,大約 7:30 便 full 了!比預期好生意!亦充滿熱鬧氣氛!除了一位菲律賓籍女店員之外,其他絕大部份都是日本人!店員們很有禮!值得一讚!這裡以木色系裝潢,舒適自然,亮點是聖誕裝飾!另外,店方相當週到!由於地方淺窄的關係,木椅子下加木板的設計可放雜物!桌上已備有餐具、紙巾、調味料...等!主打炸串及酒為主!Sharikin 鹽檸檬燒酒 $68鹽檸檬的配搭頗為少見,特色在於師傅把鹽沾上杯邊,加入檸檬,即席在我面前開一包雪成冰狀的日本燒酒 Sharikin,當燒酒未溶化時,嘴唇沾上鹽飲,出奇地帶出一點甜味!亦嚐到檸檬的清酸,燒酒冰漸漸溶化,便開始覺得酒味漸濃;燒酒冰完全溶化後,完整口味又會變淡!一次過試到不同口味變化的鹽檸檬燒酒,很有趣!Orior Beer $68跟一般啤酒味道分別不大!安納芋沙律 Potato Salad $45來自鹿兒島的安納芋,甜美度高!甜美而入口軟綿綿!少見的沙律款式,既清新健康又特別!纖維又豐富!章魚仙 $38章魚仙比起章魚燒,底部多了一
亦充滿熱鬧氣氛!

除了一位菲律賓籍女店員之外,其他絕大部份都是日本人!
店員們很有禮!值得一讚!

這裡以木色系裝潢,舒適自然,
亮點是聖誕裝飾!
桌上已備有餐具、紙巾、調味料...等!

主打炸串及酒為主!

Sharikin 鹽檸檬燒酒 $68

Sharikin 鹽檸檬燒酒
Orior Beer $68
跟一般啤酒味道分別不大!
Orior Beer
安納芋沙律 Potato Salad $45

安納芋沙律
章魚仙 $38
章魚仙比起章魚燒,底部多了一大塊蝦餅墊底,由於沾上醬汁的關係,餅身變得帶煙韌,難以啪開,只好問店員拿刀叉!
章魚上加上沙律醬及酸咪咪的日式醬汁,是一道開胃特色大阪小食!
這款美食是大阪出名的美食!薄脆上有章魚丸!賣相特色,口味獨特!

章魚仙
即叫即炸!
 炸漿金黃薄脆,又能鎖住水份!加上最緊要是食材新鮮!好有水準!
蘸上店方秘製醬汁,別有一番風味!

雞腿肉: 保持肉汁及鮮美!

炸冬菇: 燒起來又不會乾身!仍保留冬菇香氣及獨特菌味!

五花肉: 我不怕肥,脂肪與瘦肉,肥瘦相間,甘香鮮美!

子持昆布: 混合了魚籽,好像在口中爆發一樣!
一小件卻帶來豐富口感!

子持昆布
日本雞蛋雞肉串 $30
火候控制得準繩,外脆內軟,內外兼備,不失鮮美度!

日本雞蛋雞肉串
G39 咖哩飯 $78
對於不食辣的我,相對較辣!一暽間便滲入味蕾!
G39 咖哩飯
2018-11-22
$342.5 (晚餐)
慶祝紀念
G39 咖哩飯
  • 蕃薯沙律
  • 大阪燒
2018-11-28 313 瀏覽
In Hong Kong, eating Kushikatsu or Kushiage (大阪串カツ) only started as a movement a few years ago, started by “Jan Jan” Wanchai, although in recent years when “Hidden” suddenly switched from an Omurice specialty shop into also a Kushikatsu shop, and decided to open until really late for supper, it became a gradual big hit with foodies who were previously unfamiliar with the concept from Kansai !“JunG39” is the 3rd late comer into the Kushikatsu scene. Run by Japanese Chefs, and located inside t

“JunG39” is the 3rd late comer into the Kushikatsu scene. Run by Japanese Chefs, and located inside the same building as “Kozy Okonomiyaki” , it also opens until the late wee hours. What separates here from the competitors, is that if you have had Kushikatsu in Japan before it is usually just 1/3rd the price of experiencing this in Hong Kong side. Well guess what Good news there is? This relatively still undiscovered place was almost as affordably cheap as is in Osaka itself. Surely you don’t want to break the bank for suppers every week?

The Wagyu Beef Carpaccio was surprisingly very marbled yet beefy, in fact one of the best we have had recently & only HKD $118, am ultimate bargain. To complement that, we ordered also a (土手焼き) Miso Stewed Beef Tendons $38, which is also highly popular in 屋台 settings in Japan.

The other Fried skewers were also some decent. I would say Hidden is more upper end in concept, but here it is simply more affordable... even in Japan there is a distinct hierarchy between different Kushikatsu shops, so anyone who compares them side by side is prob ending up embarrassing both sides of owners
.. We ordered many rounds & skewers this night - and as always I would recommend the Herring Roe Kombu (子持ち昆布) $48, also the Fried Runny Egg in Pork Belly (日本産卵豚バラ) $30 only!

Don’t forget to order the Monkfish Liver (あん肝) which was only HKD $48. To finish off, usually people order a G39 Curry Rice $78 to share, the curry spice was surprisingly fragrant so it wasn’t just a DAISO curry roux block to brush off as another finishing carb rice dish - no wonder they put they name after it as a Signature!

We also wanted to order the Fried Red Ginger (紅ショウガ), an item which is almost always ordered to balance the fried items but unfortunately it was sold out for this visit... but we will be back soon anyway. Just save some for me next round