2020-03-12 1325 瀏覽
兩年前在名古屋市,於関谷醸造開設的居酒屋‘圓谷’內喝過一系列酒蔵直送的‘蓬莱泉’作品後,便一直沒有再喝‘蓬莱泉’。不是不好喝,相反,是太好,總覺得即使在香港買到,也不能跟當時的相比。今天再喝,主要原因是新一季的生酒,及原料中跟當時最出的一瓶一樣,加入了自家釀造的燒酌。標榜‘米由来’,意即除米麴外,連燒酌也是由米釀造,所有原料也是從米而來。也因為加入了燒酌,所以不能稱為有特定規格的日本酒。淡中甘,中重米香,微汽泡感,超香。極出色,雖然還不是我喝過蓬莱泉中最喜歡的出品。蓬莱泉 しぼりたて 生酒関谷醸造產地 愛知県設楽町使用米 日本産米精米歩合 55%酵母 --Alc 18%日本酒度 --酸度 --冷飲食物嘛,眼同類型的JanJan互有長短,兩家可以說是在香港找到最高質的就是了。

蓬莱泉 しぼりたて 生酒
日本酒度 --
酸度 --
冷飲

2020-01-13 1525 瀏覽
大板炸串唔係道道都有,呢度既大板炸串地唔地道我唔知,但就一定好好味😋今日個炸雞軟骨麻麻地炸得唔夠透,但係其他炸物都好好味最出色就係炸魷魚同牛肉,2個都炸得岩岩好。另外,吞拿魚他他都好驚喜!
2020-01-13
  • 吞拿魚他他
2019-12-21 1576 瀏覽
一上到就好似去左日本既居酒屋一樣,大約30個位到啦,好多都係日本人,連個老闆都係,店員又好nice,餐牌有中文唔洗擔心,仲要開到兩點岩晒夜鬼既我🤪🤪店員推介左個烤香腸,點個芥末又真係幾好食喎😋八爪魚丸同大阪又真係無乜分別😂😂最好味係佢下面塊蝦片😂😂😂但係唔好等太耐食呀,佢好多汁會冧晒架明太子玉子卷值得推薦,因為好多既明太子啲蛋又香又滑😍😍我地仲叫左個牛腸鍋,好有九洲既味道個湯底好正👍🏼👍🏼PS個洗手間佈置得好靚,差啲唔舒得出番黎😂
店員推介左個烤香腸,點個芥末又真係幾好食喎😋

明太子玉子卷值得推薦,因為好多既明太子啲蛋又香又滑😍😍

我地仲叫左個牛腸鍋,好有九洲既味道個湯底好正👍🏼👍🏼

PS個洗手間佈置得好靚,差啲唔舒得出番黎😂
2019-12-16
$400 (宵夜)
  • 大阪代表美食章魚仙
2019-12-05 1051 瀏覽
前一晚女友同朋友試完,第二日就話要番食,有好野食,當然第一時間去試啦,我地大約6:45上到去(有book位) ,上到去環境感覺都似日本嘅居酒屋,大約有30個位左右,已有半場食客,主要日本人,因為呢間老細係日本人,所以全間鋪嘅員工都識日文,氣氛唔錯~我地點咗白子,薯仔沙律,芝士明太子蛋卷,啤酒煮蜆,酒盜芝士,鮟康魚肝,吞拿魚他他,鹽枝豆,炸串嘅有:牛腸串,芝士餅串,帆立貝串,白魚串....另外飲酒..咁多樣食物比我感覺~白子:好新鮮,似日本本地食炸物:感覺一流,炸皮唔厚,食材新鮮芝士明太子蛋卷:一定要食,非常好食👍🏻吞拿魚他他:佢做法唔做全蓉,中間留番一啲細粒,增加口感,新鮮,好食~酒盜芝士,鮟康魚肝:送酒小食,唔錯薯仔沙律:偏鹽咗一點啤酒煮蜆:全晚比較失望嘅一道菜,煮得過熟..除咗食物,最值得讚嘅係每一個員工都好有禮貌,同埋環境好乾淨(包括廁所) ,所以呢間一定會再番轉頭食
咁多樣食物比我感覺~
白子:好新鮮,似日本本地食
炸物:感覺一流,炸皮唔厚,食材新鮮
芝士明太子蛋卷:一定要食,非常好食👍🏻
酒盜芝士,鮟康魚肝:送酒小食,唔錯
薯仔沙律:偏鹽咗一點
啤酒煮蜆:全晚比較失望嘅一道菜,煮得過熟..
白子刺身
鮟康魚肝
吞拿魚他他
  • 明太子芝士蛋糕
  • 炸串
@oh_hkfood已經嚟咗依到兩次,而每一次都有好多嘅驚喜,依到嘅環境仲真係好有日本fu。首先,依間餐廳平日都好多人,但位置唔多,而嚟得嘅人客都會坐好耐同朋友飲酒食野,所以大家記住要book位💁🏻‍♀️跟住當然要推薦佢嘅野食!(1)必食嘅明太子玉子燒係我首推,唔好以為明太子得表面咁少,佢係蛋卷裏面仲有好多流心嘅明太子同埋芝士,配合起上嚟味道剛剛好,唔會俾明太子太咸搶左味!依家仲同依個啤酒做緊套餐優惠,配埋個招牌傳統料理土手煮👍🏻 (2)當然仲要食佢嘅炸串啦,講真所有都炸得好味,炸皮超薄,配埋個醬汁真係ichiban!炸串嚟講就一定要試雞蛋豬肉卷,炸得好有技巧,蛋黃仲要係流心的
@oh_hkfood

跟住當然要推薦佢嘅野食!
啤酒套餐

章魚小丸子
  • 日本雞蛋豬肉卷
  • 明太子玉子燒
2019-11-01 654 瀏覽
唔知 知邊鬼個 茶毒 我,帶我嚟呢度食宵夜, 跟住我就上咗癮,隔天就要來一次如果 畀我拆解到邊幾隻手就知 邊幾個茶毒 我梅水晶 前菜必食鹹鹹酸酸 開胃好少地方 有甘原味既明太子食 我一個人食兩份正亞, 明太子玉子超乎想像中咁好食,中間包住除咗明太子仲有芝士,芝士仲可以接長,好夾未串炸以價錢嚟講係抵食嘅 ,ok囉幾廿蚊正常但係你話好好味又未去到就係呢碗拉麵 ,令我上咗癮,日日都想食麵質爽口 味噌湯底帶微辣夠濃味勁正炸雞軟骨都吾錯

如果 畀我拆解到邊幾隻手就知 邊幾個茶毒 我

梅水晶 前菜必食鹹鹹酸酸 開胃

好少地方 有甘原味既明太子食
我一個人食兩份

,好夾未

串炸以價錢嚟講係抵食嘅 ,ok囉幾廿蚊正常
但係你話好好味又未去到

就係呢碗拉麵 ,令我上咗癮,日日都想食
麵質爽口 味噌湯底帶微辣夠濃味
勁正

炸雞軟骨都吾錯

2019-10-03
$400 (宵夜)
  • 明太子玉子燒
2019-08-29 956 瀏覽
今日放工索性食埋飯先返屋企,黎到呢間食炸串的餐廳試一試,又係銅鑼灣地鐵站出口隔離,就決定上去試一試。好少咁認真寫食評,但呢間餐廳值得推介一出電梯,成個感覺已經置身於日本的地道居酒屋,入去餐廳,更加好似去左日本咁,裝潢以木為主,計埋bar共有30個位,大部份都係日本人。前菜小食方面叫左螢光魷魚沖漬(味道好有鮮味,開胃一流) ,土手煮(即係牛腩,味道好濃)同埋魚肝(正!)跟住黎個海鮮卡爾帕喬,即係海鮮salad,味道調得唔錯,抵食之後就主食,梗係主打炸串,叫左和牛、帆立貝、雞脾肉、五花肉、八爪魚、蘆筍、甜蕃薯。最好食一定要叫的係和牛!外層鬆脆入口即溶內裡又多汁 !之後黎個烏冬同飯團,一坐低個時已經叫左, 可能冇咩人叫,等左好耐都未黎, 呢到要減分。烏冬同飯團好有日本感覺, 係日本人先整到呢種質素, 呢個價錢, 抵食可能等個烏冬同飯團等得太耐, 意猶未盡咁叫多個明太子芝士蛋,呢個一定要叫!兩個人total食左$800 ,我地食到好飽, 成個環境, 食物質素都非常抵食!

好少咁認真寫食評,但呢間餐廳值得推介

最好食一定要叫的係和牛!外層鬆脆入口即溶內裡又多汁 !

2019-08-26
2019-07-17 737 瀏覽
大阪旅行時候第一次接觸炸串,一直都好想再食。見到銅鑼灣有,一於上去試一試!一打開門,環境真係好似入左日本既小小居酒屋既感覺,裝潢係木調感覺,有一行bar枱,大約4-5張4人枱,環境唔大,加埋我地只有4台客人。有位廚師係日本人,我坐正係佢前面。首先叫左兩杯frozen draft beer,一杯係西柚,一杯係百香果味。兩杯都好好飲,泡沫係半冰半泡既,兩杯水果味都好出,好適合唔太識飲酒既朋友飲。但兩款相比之下西柚更好飲,因為百香果個杯偏甜,我就唔太好太甜既啤酒喇!前菜叫左螢光魷魚沖漬,味道好鮮,咸咸地但唔係死咸,好食!薯仔沙津入面有煙肉粒,好似仲有吞拿魚,味道調得好好食!炸串方面叫左牛肉、和牛、帆立貝、蝦、櫻花蝦魚蓉、芝士三文魚、魷魚、蘆筍、雞腿肉、蟹肉。特別好食既係蝦,肉好扎實,大大隻,爽口! 牛肉都大大舊但又一d都唔會炸過龍,仲有少少滑添! 和牛有用香料醃過,入口都好快溶。蘆筍都好甜。櫻花蝦魚蓉個人覺得就咸左少少。蟹肉肉唔多,所以顯得炸皮厚重左。另外仲叫左個腐皮烏冬,不過不失!兩個人total食左$6xx ,有咁既環境同質素非常值呀!

前菜叫左螢光魷魚沖漬,味道好鮮,咸咸地但唔係死咸,好食!
薯仔沙津入面有煙肉粒,好似仲有吞拿魚,味道調得好好食!

另外仲叫左個腐皮烏冬,不過不失!

兩個人total食左$6xx ,有咁既環境同質素非常值呀!

2019-05-14 1319 瀏覽
放假成日黎銅鑼灣行街,周圍既野食都已經食到厭。偶爾見到網上有人推薦呢間專做日本炸串既餐廳,位於銅鑼灣Sogo附近,位置唔難搵,於是抱住好奇既心態一試😋甫踏入餐廳,就聽到一連串日本既greetings, 原來餐廳由侍應到廚師,差唔多全部都係日本人,而食客都講緊日文,唔講唔知仲以為自己去左日本。再講下食物,首先係呢個大陂傳統料理土手煮,就咁睇中文可能會一頭霧水😅原來佢係一個牛筋煮,牛筋煮到好稔,湯底好似係味噌,好岩撈飯。之後到呢個大阪代表美食章魚仙,一盤有六粒非常抵食,底部仲墊左大塊蝦餅,廚師好細心咁將蝦餅分左幾塊,以防因爲比醬汁整淋左而分唔開,讚👍🏼之後出場既係三文魚茶漬飯,三文魚碎配淡淡茶香,最岩係食炸串時比喉嚨清下味。一碗份量絕不失禮,岩晒食唔飽既大食朋友😂講左咁耐終於到主角炸串出場啦!呢度會將食客既炸串order逐開單整,所以炸串都係一次過上。我地二人嗌左幾款,總括黎講炸皮夠薄,仲keep到食物鮮味,配埋酸酸甜甜既醬汁,真係好開胃!以下係炸串既簡評:特選牛:夠juicy, 切成牛粒唔驚太韌蘆筍:食落索索聲,好清甜黑松露件魚蓉:口感特別,咬一啖黑松露味噗鼻而黎牡蠣豬肉卷:兩種食材都幾
甫踏入餐廳,就聽到一連串日本既greetings, 原來餐廳由侍應廚師,差唔多全部都係日本人,而食客都講緊日文,唔講唔知仲以為自己去左日本。
大陂傳統料理土手煮

以下係炸串既簡評:
特選牛:夠juicy, 切成牛粒唔驚太韌
蘆筍:食落索索聲,好清甜
黑松露件魚蓉:口感特別,咬一啖黑松露味噗鼻而黎
牡蠣豬肉卷:兩種食材都幾夾,蠔唔會有怪味
日本雞蛋豬肉卷:朋友大力推薦,蛋仲係半流心狀態,總之就係好好食
串物
日本雞蛋豬肉卷

最後要講下呢個麒麟啤酒,佢有多種口味揀,我地揀左百香果味,原來d味係黎自上面有沙冰口感既泡,食住炸串飲,夠晒解膩!
麒麟啤酒 -百香果味
大陂傳統料理土手煮
串物
麒麟啤酒 -百香果味
  • 黑松露伴魚蓉
2019-03-23 569 瀏覽
熟識筆者的朋友都知我極愛吃炸物,最近從朋友處得知銅鑼灣開了一間串炸專門店「JunG39 Japan」,據說大廚來自大阪,用料新鮮時令,風味地道,加上店舖營業至凌晨四點,所以一下子已成為日本人的深夜食堂。餐廳位於銅鑼灣軒尼詩道 499 號永光商業大廈 17 樓,店面地方不大,設有散座和吧檯位。由於我們到的時間比較早,訂座嘅客人還沒到齊,所以可以拍到餐廳比較安靜的樣子,但7點半過後,整間店舖已幾乎座無虛席,而且大部份都以日本客為主,非常旺場。安頓後先拿起店員送上的餐牌細看,店內的串炸選擇有近 50 款,由黑毛和牛、煙肉、五花肉,以至沙椎、海鰻、野菜類等應有盡有,另外還有店子自家製咖喱飯、腐皮烏冬等飽肚菜式,甚至連甜品都有得供應,選擇非常豐富。先每人點杯飲品再慢慢揀。老公點了原味 Frozen Draft Beer ($68) 而我揀左杯西柚汁 ($35)。杯啤酒非常特別,頂頭的泡沫造型極像軟雪糕,搶先呷了一啖入口,質感幼滑度和思樂冰相若,再連同啤酒一起喝,冰涼爽快又夠 Cool。食物方面,先來幾款餐前小食打開胃口。點了大阪傳統料理土手煮 ($38),所謂土手煮其實就係將牛肉、牛筋同木薯糕用

食物方面,先來幾款餐前小食打開胃口。點了大阪傳統料理土手煮 ($38),所謂土手煮其實就係將牛肉、牛筋同木薯糕用味噌及味醂以細火墩煮炮製而成,面頭再以青蔥配料作裝飾。牛筋肉燘得極之軟腍,而且入味得來口感亦非常豐富,很適合送酒。

接著是一客安納芋沙律 ($45),安納芋是日本九州鹿兒島上種子島種植的番薯品種,其甜度特別高,做甜品可不加糖,非常健康。而今次大廚就用左安納芋嚟做沙律,再混入煙肉和粟米粒,吃起來細滑又有嚼勁,口感十足,再伴以蕃茄、青瓜和生菜,清新開胃。

之後是一客大阪代表美食章魚仙 ($38),小丸子外形非常大粒,而且份量極多,足足有成 6 粒,十分抵食。店員建議我倆將章魚燒連同墊底的蝦餅一起吃,麵糰外脆內軟,入面嘅墨魚粒多汁彈牙,加上面頭的燒汁、蛋黃醬和木魚碎,味道的確唔錯,配埋脆脆的蝦餅,將口感昇華到另一個層次!

輪到這晚的主角出場,點了 8 款不同的炸串,分別有五花肉 ($18)、蘆筍 ($12)、雞腿肉 ($18)、迷你蕃茄 ($12)、山芋 ($12)、特選牛 ($18) 多春魚 ($20) 和日本雞蛋豬肉卷 ($30)。幾款串炸味道都唔錯,外層炸至卜卜脆,但入口一點也不油膩。老公最愛雞腿肉同特選牛,讚前者水分很足,肉也很嫩;而後者就完全吃到牛肉的香甜和多汁與細嫩,非常好吃。至於其他的串物,都能吃出各自不同的口感,蘆筍水分很多、很清脆,迷你蕃茄清甜爆汁,而多春魚亦鬆化香口,蘸點附上的秘製醬汁,食味一流!

至於另上的日本雞蛋豬肉卷 ($30),亦做得很有水準,以煙肉包住醬油流心蛋,再造成炸串,切開後蛋還有流心效果,入口富蛋香又多汁,非常美味,絕對值得一試。

吃完炸串,壓尾再來一客店員推介的 G39咖喱飯 ($78),原來咖喱飯還附有四款炸串,包括南瓜、蘆筍、迷你蕃茄和芝士豚肉,真是欲罷不能。這款咖喱飯比平日吃慣的日本咖喱有點不同,顏色深濃,味道甘香,不過辣度亦比較強勁,如果不吃得辣的朋友,就要多加留意。值得一提是米飯選用了日本珍珠米,米粒圓潤肥厚,口感軟熟,吃起來綿密又有飯香。

其實餐牌上還有很多特色炸串,例如子持昆布、沙椎魚、牡蠣豬肉卷等,不過這睌實在太飽了,還是留待下次再來品嚐吧!
2019-03-21
日本料理最吸引之處就是廚師對於料理的堅持及専一,當地大部分餐廳一般只會供應一種款式料理;即使是廚師,也只會集中精神鑽研一種料理,加上仍然實行非常傳統的師徒制度,所以,烹調技巧只會越來越精益求精。當然,對於鍾意多花款的香港人來說,可能會嫌棄單調乏味,不能夠在一間餐廳同時品嚐各款料理 - 不過,有此要求的話,亦可以光顧居酒屋。反過來說,要追求真正美味,就要接受這種專一及堅持。香港的日式餐廳也秉承了這種日本料理界的傳統,其中又以壽司、吉列豬扒、拉麵、日式咖喱最為普遍,近年,日式燒肉餐廳也越來越多。至於在關西大阪地區非常普遍的庶民美食,竟然在三四年前才在香港出現首間專門餐廳,直到現在尚未流行 ⋯⋯ 所講的就是串揚げ(或串カツ)。開業未夠一年的「串カツ專門店 JunG39」口碑相當不錯,趁着周四晚上又係唔開爐頭、出街食飯嘅日子,提前幾天訂位試試。所謂「串炸」,正如其日文名字「串揚げ」或「串カツ」,就是將食物用竹籤串起、沾上炸漿(或加有少許麵包糠)、然後油炸;食材通常是肉類及蔬菜,亦有少量海鮮。由於細細串、又通常只是普通食材,加上日本當地的串炸店環境有點庶民(即是地踎);與同樣是炸物的天婦羅店採
所謂「串炸」,正如其日文名字「串揚げ」「串カツ」,就是將食物用竹籤串起、沾上炸漿(或加有少許麵包糠)、然後油炸;食材通常是肉類及蔬菜,亦有少量海鮮。由於細細串、又通常只是普通食材,加上日本當地的串炸店環境有點庶民(即是地踎);與同樣是炸物的天婦羅店採用新鮮魚介食材、廚師單對單招呼客人、走高級路線,是兩種截然不同的料理風格。當然,凡事總有例外,大阪亦有一些走高檔路線的串カツ餐廳,採用高級食材及創作手法,不過,就有點違背了串カツ的原意。
兩位老闆兼大廚都是日本人,自己創業的小餐廳骨子裏也滲透着日本小店風情:木餐枱加木椅、木紋磚舖砌牆身、木吧枱、吧枱後的開放式廚房;拼木造成的餐枱甚至刻上了餐廳名字,有點小心思。餐廳一角放置了幾套日本漫畫,並非大熱作品,應該是老闆心頭好。
招呼殷勤的女侍應安排了吧枱座位,可以見到廚師的烹調過程,正!七點左右到達,尚未有太多客人,但竟然有一半以上都是日本人。其實也是意料之中,香港極少串カツ餐廳,自然容易吸納日本客人。不過,同時也反映了餐廳水準一定相當不錯。
飲品非常多元化,可能老闆是日本人,貫徹了日本當地料理小店風格:飲為主、食為副,共有6大頁不同種類的酒精飲品。「JunG39」同樣重視餐牌,除了主打的串カツ,亦有供應其他大阪地道美食,定價同樣非常親民。當然,只是以香港的日本餐廳為基準,以串カツ為例,絕大多數款式定價 $12~$20 一串,至於大阪的平民串カツ餐廳只是 ¥120 左右。
要了兩杯特色 Kirin 生啤($68),揀了西柚及 Sakura 味。兩杯生啤外觀及顏色一模一樣,同樣有一層厚厚的啤酒沙冰,分辨方法全靠插在沙冰的圖案標籤。第一啖味道與啤酒無異,飲多幾啖,開始嚐到甜甜地的果味糖漿。同啤酒廠大量生產的果味啤酒差不多,只不過餐廳自行用最簡單的方法(混入果味糖漿)調製了一些特色味道。
枝豆北海道薯仔蓉沙律($45)將北海道薯仔同枝豆磨蓉拌勻,枝豆的翠綠為本來平凡的薯蓉沙律增添了色彩。枝豆味淡,與薯蓉很匹配,不會相互搶味;加上清甜粟米粒及鹹香煙肉碎提味,很特別又好味的日式沙律。
和牛卡爾帕喬($118)即是 carpaccio,是意大利菜常見的生肉頭盤,不過就採用了更高級的日本和牛,配合橄欖油、檸檬汁、火箭菜、生洋蔥及少量黑胡椒調味,鮮味倍增。
章魚鮮($38)即係大阪非常普遍的小食章魚丸。用了一塊日式煎餅墊底,原意可以用筷子將煎餅叉開,再配上章魚丸、木魚碎及酸醬汁,當作 pizza 咁食;但熱辣辣的章魚丸及醬汁很快已將煎餅變腍,很難掰開,食起來有點「捩𠾍」。普通煎餅本身已沒有味道,又失去香脆口感;章魚丸亦非即燒炮製,而是預製後翻炸,失去了章魚丸的風味。這道小食只是一般。
土手煮($38)細細碟,但有驚喜。睇菜式的英文名稱才知道是味噌醬汁炆煮牛筋,除了軟滑的牛筋之外,亦有一些炆煮軟腍的牛腩肉,全部切成細細粒,方便進食。醬汁的味噌份量唔多、不會太鹹,適合港人口味;而且加了蒟蒻,既健康、亦使醬汁更濃稠,每一小塊牛筋 / 牛腩都可以掛滿醬汁,好味。
放在腐皮烏冬配燒牛腸($40)表面的腐皮及水雲並不特別,賣點在於燒牛腸。大阪地區多平民燒肉店,尤其流行燒牛內臟。烏冬內的燒牛腸雖然已經切得很薄,但仍然很有嚼勁,因為牛腸本身較韌。牛腸味道沒有豬腸的臊味,還要幾鮮甜及帶點肉味,唔怕食內臟的話可以一試。
食完多款特色大阪風味小食,終於輪到今晚的主要目標串炸(串カツ)。吧枱前面有幾款細細樽的調味料:七味粉、海鹽、醬油等;不過,食串カツ當然要跟足大阪地道傳統風味,配搭酸酸甜甜的秘製醬汁。記住:串カツ醬汁應該只蘸一遍,因為大阪的串カツ店,一罐醬汁多人共用。
最先送上日本雞蛋豬肉卷($30)。脆漿超薄,脆漿下的半熟雞蛋外面又包裹了一片薄如紙的豬腩肉,可以更有效沾上脆漿。全熟但嫰滑的雞蛋白、配上半熟的流心雞蛋黃,充滿蛋香,已經不需添加任何調味,也不要蘸串炸醬汁,否則掩蓋蛋香。
串カツ有點似串焼,只是用油炸而非炭燒方法炮製,亦不會添加調味料醃制食材;而且更加細串,可以一次過品嚐更加多枝串カツ,加上價錢唔貴,可盡情大快朵頤。用不鏽鋼盤及隔油架送上串炸,並伴以椰菜片 - 大阪庶民串カツ店的傳統侍客型式。串炸熱氣鬆化,椰菜乾身清甜爽脆,兩者是完美組合。
脆衣薄至半透明,可以見到下面的翠綠蘆筍($12);一口咬下去,爽脆、清甜、多汁,兼且無渣,很鮮嫩。青椒仔($12)少少辣,亦有蔬菜清甜。火腿($18)其實係兩粒火腿芝士卷,微鹹的火腿包著開始溶化的軟芝士,簡單而不失美味。
五花肉($18)薄身,但油炸時間控制恰當,肉質仍然柔軟兼充滿肉汁、又夾雜了間花豚脂,倍增油潤口感。
切成窄條的雞腿肉($18)包裹在金黃的脆衣內,但沒有添加任何調味,與日式炸雞的濃味並不相同。蘸串カツ醬汁,才發現原來醬汁份量太少,極其量只能浸過半枝串カツ。配合港人習慣,「JunG39」的串カツ醬汁獨立供應每枱客人,用剩就會丟棄;為免浪費,醬汁份量就會較少,需要將醬汁碗稍為傾斜,才能浸過整枝串カツ。浸完醬汁即食,既有酸甜香味、亦可保持脆衣的鬆脆。
特選牛($18)同樣沒有醃制或加入任何胡椒或鹽調味,串カツ醬汁的酸甜與肉味濃的牛肉很匹配,較味淡的雞腿肉更好吃。
食完第一輪,實在好味到停不了口,第二輪總共叫了八款,由上至下、左至右分別是:黑毛和牛、穴子、蠔豬肉巻、雞腿肉、帆立貝、南瓜、五花肉及冬菇
南瓜($12)香甜、結實但軟身,加上脆衣,口感豐富。冬菇($12)軟身、少少彈牙,油炸後抽走多餘水份,半乾身的緊密質感很好吃。
黑毛和牛($32)果然同特選牛($18)不同,肉質更軟,又夾雜陣陣雪花牛脂,入口油花滲出 ⋯⋯ 既有和牛油香、又有香脆炸衣,只可以簡單講句,好食。
睇外形,很懷疑穴子($32)其實並非穴子(アナゴ),只是鰻(うなぎ)。冇所謂吧?最緊要好食!軟腍中有少少爽彈,油炸後魚皮香脆,又同時保留了少少肥美的鰻魚油香,淡淡地、唔腥。加上串カツ醬汁,正好掩蓋僅餘的魚油腥味。
蠔水份多,包裹了一片薄如紙的豬腩肉做成蠔豬肉巻($20),既可有效沾上脆漿、又可避免蠔汁流失。咬下半隻,不覺得有豬腩肉,只有軟糯、creamy 的蠔肉;雖然只是細細隻蠔,仍然充滿蠔汁。
一串兩粒迷你帆立貝($18),貝柱肉太細粒,未夠彈牙、鮮味,及不上蠔豬肉巻。
八點半左右離開,餐廳已經座無虛席,環境氣氛非常熱鬧,廣東話及日語不斷傳入耳中。有如此多日本客人,證明串カツ正宗,加上香港確實只有極少數的串カツ餐廳,值得一試再試!
2019-02-28
8 分鐘 (堂食)
日式炸串店係日本大阪地區非常出色,無論遊客定日本人都非常熱愛。以炸漿再落油炸,非常香口而且食得出食材嘅原味,再點上特製酸酸甜甜嘅沾醬,相信食過嘅人都回味無窮,而香港偏偏難搵到水準相若嘅炸串店。呢間位於銅鑼灣嘅JunG39係大廈嘅高層,店裡裝修有日本居酒屋風味,而且坐位舒適夠闊落。今次一坐低就叫咗個炸串界嘅Omakase,最先上枱嘅係數碟前菜鮟鱇魚肝同啤酒,我本人對醬汁濃厚嘅前菜一向都無特別喜好,但呢個魚肝令我食咗半碟,原因係非常下酒。海鮮沙律隨後送上,海鮮唔算好多,但依然鮮美。係炸串之前食點蔬菜,無疑係可以將罪惡感大大降低。章魚小丸子相信大家都食唔少,我開頭都無包任何希望,因為係香港同日本食到嘅章魚小丸子味道實在差太遠,但呢個令我有驚喜,醬汁好出色,小丸子內軟腍同大大粒嘅章魚彈牙口感交集。呢份炸蛋係其中一款驚喜,細滑流心嘅蛋黃,炸到鬆脆嘅外殼,實在回味無窮。主角終於上場,8款廚師發板嘅炸串,大約有蝦、牛、豬、雞同特色菜類。炸串口味與日本水準相若,會有突然去到日本嘅感覺,由於沾醬係另外附上,唔需要同人Share,所以唔需要再「只可點一次」。食曬以上嘅菜式基本上已經7分飽,當然一餐內對亞洲

食曬以上嘅菜式基本上已經7分飽,當然一餐內對亞洲人黎講都要有飯落肚,所以最後呢碗炸咖哩串飯上場,日本咖哩都係甜甜哋少少辣,呢個都係差唔多,飯用日本米粒,飯香口感都上乘,但同其他食物對比相對失色。

總括而言,呢個日式炸串店質素係中上水準,價錢亦都唔算貴,所以係可以encore之選!大推
2019-01-17
  • 炸串
失去了才知道他的重要, 說的是健康... 病了一段時間— 病了又好,好了又病,好了又病,經歷過這樣的3次循環,曾經比死更難受的失聲但要做司儀 (似是作為歌手的不能唱歌;足球員的腿受傷不能再踢),最後堅持還是要以最專業的態度完成活動了,看來以後還是要把自己照顧得好好的~2019年,食家又來了,感恩第一頓豐富吃的是美味的日本菜,小店有的更是一分溫馨和親切,有點似是居酒屋的格局,主理人好像還是日本人~ Kirin frozen draft beer先來喝點小酒,女生的話,很推薦喝這款Kirin,杯頂的泡沫很好玩,甜甜的容易入口,伴後來的美食也恰到好處。 海鮮沙律第一道的沙律已有驚喜,蔬菜新鮮,還有魚生在內,為晚餐打開精彩序幕。餐前小食除了沙律外,還有兩款餐前小食,該有一款是魚肝的,也好吃~ 大阪代表美食章魚仙可以吃到章魚小丸子是驚喜,有做到外略脆內軟的效果,墊底的是蝦餅,很有日式pizza的風格,該是小丸子的醬汁沾在蝦餅上而令它變軟了,如果蝦餅可以做到脆身的效果確是更好喔。 日本雞蛋豬肉串半流心狀態的雞蛋光看已吸引,脆漿薄而不油膩,很建議在吃前灑點鹽巴。 炸雞全翼這個炸法該跟大阪炸串的方法

Kirin frozen draft beer

餐前小食
除了沙律外,還有兩款餐前小食,該有一款是魚肝的,也好吃~

日本雞蛋豬肉串

炸雞全翼
這個炸法該跟大阪炸串的方法有分別,比較像是酥炸的效果,有保留肉汁呢。

7款炸串
來到晚餐的重點,有冬菇、特選牛、洋蔥和五花肉,炸漿薄而酥脆,最喜歡的是冬菇呢。強烈建議可沾醬,確是會好吃很多呢!

G39咖哩飯
最後的咖哩飯也有三款炸串,要注意的該是咖哩比想像中要辣一點,可是那胖嘟嘟的珍珠米確是很好吃便是了~

吃得飽飽的,最後看看帳單發覺原來人均也不過$250左右,真的很化算,確是一個很適合三五知己聊天的好地方呢。

串カツ専門店
網址: https://s.openrice.com/QrbS0XAW800
地址: 銅鑼灣軒尼詩道499號永光商業大廈17樓
電話: 21436777
2019-01-03 1860 瀏覽
聖誕節將於日本與家人渡過,出門前就先同甜心兒預祝一番。原本訂咗位去烚吓烚吓,點知同火鍋店訂錯日子,唯有急忙搵新地方啦… 哈,就咁就俾兩口子執到寶,誤打誤撞上咗去一家隱世炸串屋「串カツ専門店 JunG39 JAPAN」。小店藏於一幢銅鑼灣商廈內,據悉只開晚市,但就開到成凌晨四點,七點未到已坐滿食客。廚師清一色為日本人,就連顧客八、九成都講緊日文,坐吧位o既食客個個都同班師傅有講有笑,氣氛真係好好!細佬啲日文真係有限公司架,幸好樓面有位土生土長o既妹妹仔幫忙翻譯,自己先冇出太多洋相。四周可見不少傳統及可愛o既和風小擺設。二人被安排入座牆邊o既散座,小肥只見到牆上o既螢光幕顯示出店內所播放著o既流行曲目,情人唔提真係冇留意到每張木造餐桌都刻有餐店個名「JunG39 JAPAN」。桌上有齊備o既餐具。亦有多款調味醬油、紙巾及多雙公筷。飲品牌共有六頁之多。因晚餐有意食香口炸物為主,結果就揀咗飲沖繩大啤。兩頁食物點菜紙有齊日、中、英對照。店主推介及節令食品就要睇只有中日對照o既黑板。鮟鱇魚肝($48):好耐冇食過o既鮟鱇魚肝香濃軟潤,送酒一流!鹽辛魷魚($38):魷魚仔前菜滑嘟嘟,咸得黎又唔會過火
聖誕節將於日本與家人渡過,出門前就先同甜心兒預祝一番
。原本訂咗位去烚吓烚吓,點知同火鍋店訂錯日子,唯有急忙搵新地方啦… 哈,就咁就俾兩口子執到寶,誤打誤撞上咗去一家隱世炸串屋串カツ専門店 JunG39 JAPAN
四周可見不少傳統及可愛o既和風小擺設。
桌上有齊備o既餐具。
亦有多款調味醬油、紙巾及多雙公筷。
飲品牌共有六頁之多。
因晚餐有意食香口炸物為主,結果就揀咗飲沖繩大啤
沖繩大啤
兩頁食物點菜紙有齊日、中、英對照。
店主推介及節令食品就要睇只有中日對照o既黑板。
鮟鱇魚肝($48):好耐冇食過o既鮟鱇魚肝香濃軟潤
,送酒一流!
鮟鱇魚肝
鹽辛魷魚($38):魷魚仔前菜滑嘟嘟,咸得黎又唔會過火。
鹽辛魷魚
海鮮沙律($80):海鮮沙律火箭菜為主,XO仔以為會好苦啦,點知伴上蝦隻八爪魚片、輕輕燒過o既鰹魚片及木魚碎,效果清新得黎好鮮,一啲苦澀味都冇,反而仲有陣甘香。
海鮮沙律
枝豆($38):枝豆翠綠清脆,簡單可口。
枝豆
大阪代表美食章魚仙($38):章魚燒都食唔少,原來依味章魚仙不同之處係多咗底層塊薄薄o既餅乾。
大阪代表美食章魚仙
章魚仙甜得黎好惹味,軟腍易入口,連同薄餅食更為脆口。
大阪代表美食章魚仙
関東煮盛合わせ($98):得知年輕o既店主們全為大阪人,小肥即點其鄉下名菜,黑板上寫得最大個字o既關東煮拼盤
関東煮盛合わせ
拼盤內含爽腍入味o既魚蛋獅子狗、雞翼、豬肉丸等,個人最欣賞清甜爽潤o既蘿蔔根
最有驚喜必選煙韌彈牙且芳香無比o既蒟蒻
関東煮盛合わせ
日本雞蛋豬肉卷($30):所揀選o既八款炸串中,細佬最愛一開二o既脆炸溏心日本蛋
日本雞蛋豬肉卷
炸蛋以薄薄o既豬肉片包住,外層鬆化香脆,蛋黃流心軟滑,甜濃惹味,實屬必吃之選
日本雞蛋豬肉卷
其餘散點o既炸串全以拼盤一次過上。
炸串拼盤
另配甜甜o既秘製炸串汁一碗。
秘製炸串汁
卡門貝爾芝士($20):芝士係甜心兒所點o既,咬完第一口見芝心咁滑溜就叫小肥一定要影俾讀者睇。
卡門貝爾芝士
卡門貝爾芝士
洋蔥($12):炸洋蔥鮮甜爽脆多汁。
洋蔥
雞腿肉($18):炸雞腿肉軟嫩肉汁夠。
雞腿肉
特選牛($18):名物炸特選牛則鬆軟肉香。
特選牛
五花肉($18):炸五花腩亦香脆鬆爽。
五花肉
蘆筍($12):蘆筍甘香清脆。
蘆筍
蓮花根($12):意外地蓮藕爽厚甜美,極為討好
蓮花根
機緣巧合下遇上樓上炸串屋「串カツ専門店 JunG39 JAPAN」,小店裝潢簡樸,格調輕鬆,四周不斷聽到日語對白,差啲仲以為自己去咗日本添
廚師同食客打成一遍,當真有氣氛極!多款大阪名菜份量足,火候夠,正宗地道風味簡直係超哂班,飲埋酒都只係每位三百幾,個人覺得絕對抵食。
2018-12-19
特選牛
五花肉
蘆筍
蓮花根
上個月,我跟男朋友走到銅鑼灣一間樓上新居酒屋 <串カツ専門店 JunG39>食晚餐! 我們在7:00 入座,大約 7:30 便 full 了!比預期好生意!亦充滿熱鬧氣氛!除了一位菲律賓籍女店員之外,其他絕大部份都是日本人!店員們很有禮!值得一讚!這裡以木色系裝潢,舒適自然,亮點是聖誕裝飾!另外,店方相當週到!由於地方淺窄的關係,木椅子下加木板的設計可放雜物!桌上已備有餐具、紙巾、調味料...等!主打炸串及酒為主!Sharikin 鹽檸檬燒酒 $68鹽檸檬的配搭頗為少見,特色在於師傅把鹽沾上杯邊,加入檸檬,即席在我面前開一包雪成冰狀的日本燒酒 Sharikin,當燒酒未溶化時,嘴唇沾上鹽飲,出奇地帶出一點甜味!亦嚐到檸檬的清酸,燒酒冰漸漸溶化,便開始覺得酒味漸濃;燒酒冰完全溶化後,完整口味又會變淡!一次過試到不同口味變化的鹽檸檬燒酒,很有趣!Orior Beer $68跟一般啤酒味道分別不大!安納芋沙律 Potato Salad $45來自鹿兒島的安納芋,甜美度高!甜美而入口軟綿綿!少見的沙律款式,既清新健康又特別!纖維又豐富!章魚仙 $38章魚仙比起章魚燒,底部多了一
亦充滿熱鬧氣氛!

除了一位菲律賓籍女店員之外,其他絕大部份都是日本人!
店員們很有禮!值得一讚!

這裡以木色系裝潢,舒適自然,
亮點是聖誕裝飾!
桌上已備有餐具、紙巾、調味料...等!

主打炸串及酒為主!

Sharikin 鹽檸檬燒酒 $68

Sharikin 鹽檸檬燒酒
Orior Beer $68
跟一般啤酒味道分別不大!
Orior Beer
安納芋沙律 Potato Salad $45

安納芋沙律
章魚仙 $38
章魚仙比起章魚燒,底部多了一大塊蝦餅墊底,由於沾上醬汁的關係,餅身變得帶煙韌,難以啪開,只好問店員拿刀叉!
章魚上加上沙律醬及酸咪咪的日式醬汁,是一道開胃特色大阪小食!
這款美食是大阪出名的美食!薄脆上有章魚丸!賣相特色,口味獨特!

章魚仙
即叫即炸!
 炸漿金黃薄脆,又能鎖住水份!加上最緊要是食材新鮮!好有水準!
蘸上店方秘製醬汁,別有一番風味!

雞腿肉: 保持肉汁及鮮美!

炸冬菇: 燒起來又不會乾身!仍保留冬菇香氣及獨特菌味!

五花肉: 我不怕肥,脂肪與瘦肉,肥瘦相間,甘香鮮美!

子持昆布: 混合了魚籽,好像在口中爆發一樣!
一小件卻帶來豐富口感!

子持昆布
日本雞蛋雞肉串 $30
火候控制得準繩,外脆內軟,內外兼備,不失鮮美度!

日本雞蛋雞肉串
G39 咖哩飯 $78
對於不食辣的我,相對較辣!一暽間便滲入味蕾!
G39 咖哩飯
2018-11-22
$342.5 (晚餐)
慶祝紀念
聖誕節