2015-08-31 2322 瀏覽
根據不同的節氣、體質、身體狀況,中國人設計出相應的湯水,固本培元;即使沒有科學根據,又或是心理作用,有時候不得不信湯水的威力。媽媽的湯水固然是最好,但畢竟有些湯水,這一家之煮都弄不到,例如豬肚湯、豬肺湯、燉品等,媽媽說「那麼多工序,又嘥火!」,所以在外邊點湯品仍是有價值的。Economies of scale,就是正正counter 了媽媽的煩惱。約了友人到灣仔午膳,我提議吃清淡的粉麵,找了一輪後,決定來試信得過。跟這友人相識至相熟,是源於搜羅美食,幾年前已開始蒲 openrice,已是卓越食家。她說信得過信得過,應該信得過。 在杜老誌道下車,走一分鐘就到了。附近沒什麼食肆,而信得過的紅色招牌很搶眼,不難找。平日的12.50pm,門外沒有人在等,不過有人駐足看menu。門外大大隻「保證回味無窮」,「火朣老雞濃湯」…我有興趣的是後者,因為有隻字我唔識 - 膧。原來火朣是我們常說的金華火腿,火朣是火腿最好的部份,用來煲湯會很鮮甜和帶出肉香。茶餐廳的格局,靠牆有卡位座,而出名的是各款和豬有關和菜式和湯水,有趣有趣。座位尚算闊落,環境亦沒有茶餐廳般喧鬧。Menu 不難明白,主要是sell 湯

門外大大隻「保證回味無窮」,「火朣老雞濃湯」…我有興趣的是後者,因為有隻字我唔識 - 。原來火朣是我們常說的金華火腿,火朣是火腿最好的部份,用來煲湯會很鮮甜和帶出肉香。
Menu 不難明白,主要是sell 火朣老雞濃湯底可配上豬的各部分,作正餐的可加 $6 有麵,加$10 有烏冬。好在我不是一隻豬,否則進了這店應該身首異處,有入無出。招牌菜有正宗黃沙乳豬潤、白胡椒水晶豬手等。
除了小食外,如果湯加麵食,價錢大概是$50左右。念在無味精的靚湯和煲耐火湯所耗的電費,價錢是相宜的。
為免客人入來會 wrong focus,開初寫上「不設茶水」,莫非想告訴你「要喝就喝湯吧,不用喝茶粉沖的水了」;可能後來發現太 rigid 都未必是好事,所以只是要你付$2 才有茶水。與其付$2 飲杯水,不如嗒真d 靚湯啦。
我和友人點了 - 花膠杏汁白肺湯加米線($60+6)正宗黃沙乳豬膶湯($40+6)加米線一客油菜($20)
上桌後,才知我和友人的米線是有分別的。我想不起我點的其實是「花膠杏汁白肺湯 + 雞湯米線」。友人的豬膶米線並沒有分開,因為豬膶只是一個 "topping",一碗過,湯底仍是雞湯。
花膠杏汁白肺湯
杏汁白肺湯本身已經滿足到我,只是身痕試試多$20就有的花膠

知道陸羽茶室香港大學校友會都有杏汁白肺湯,但只嘗過後者。未喝時湯能嗅到杏香,兩者相若;舌頭嚐到的杏味方面,這店的比港大校友會的薄,可能是較少杏汁所致;顏色方面,亦沒有港大校友會的奶白;價錢方面港大校友會一鍋 $420,分到十碗左右,每碗計的價錢是和這店的相若。
如果要給一個分數,這店的是 8/10,港大校友會是9/10吧。可貴的是我不用召集親朋戚友才能點一鍋幾百元的杏汁白肺湯,一個人來這店付幾十元就吃到了。

看看碗內坤乾 - 花膠只有兩塊,不算厚身,我想只能稱為魚鰾。$20 看來不太值…
豬肺成顆粒狀,入口順滑,沒有豬臊味。真是「粒粒皆辛苦」,做豬肺湯要花上很多工夫,要不停「啤水」,所以廚藝有多高的媽媽都不會弄。是不為也,非不能也。
嚐過湯後,轉戰米線。Menu 上寫的「雲南滑嘟嘟米線」,是名副其實的,不過我略嫌太腍了。米線吸收了雞湯的鮮味,滑嘟嘟很易入口,「雪雪」聲就吃完了。
雖然喝白肺湯已令我「成肚水」,我都有喝上大半碗的雞湯,因為真的很鮮甜味美,而且沒什麼油。用上金華火腿來煲,怎會不鮮甜?份量和時間拿捏得好,不會令湯過濃或過鹹。
這是友人點的黃沙乳豬膶湯加米線。我不偏食,就是不喜歡任何膶的味道,所以沒有試。友人吃得津津有味,應該不賴。原來內臟呈微黃色,是因為夠嫩和乾淨,對我來說是冷知識。
正宗黃沙乳豬膶湯加米線
均衡的一餐,怎少得蔬菜?向店員說「不要落油!」,就真的沒有淋上滾油。醮蠔油來吃清灼的菜心,健康之餘又不失味道。
郊外油菜
上菜快,不消半小時就吃完了。正值午膳時間,幸好這天不是滿座,店員沒有趕我們離座,還跟我們談窗台上的酒 - 原來是店主的珍藏,非賣品也;單是15年的響,都價值不菲啊!
每人只是大約$60,就能喝到料足、火喉足的靚湯麵,相信沒有替代品了。至於我喝了花膠杏汁白肺湯後,皮膚有沒有變滑,肺有沒有潤,就不得而知了。即使沒有 before and after,味蕾告訴我信得過的湯是信得過的!
附上其他menu 以供參考 -
2015-08-26
花膠杏汁白肺湯
  • 杏汁白肺湯
2015-07-15 2163 瀏覽
去開灣仔做野,順便黎呢度搵食,一搵就搵到呢度有間賣湯嘅鋪頭,一入門口,侍應已經好熱情咁招呼你坐低,介紹午餐,再幫你點餐。等野食過程中見到佢地好有禮貌咁周圍打點,又同客打招待。我叫左杏汁豬肺湯$40 +$6 (米線), 個湯食得出冇味噌,大約有5~6舊豬肺,可惜的是啲湯點都會有啲油。米線味道正常。lunch set $78有豬肺湯,飯同一舊勁大嘅蒸鯇魚,好抵,可惜我唔太餓,食唔落咁大舊魚啦

2015-07-15
2015-04-16 2905 瀏覽
同事話請我食飯,我就簡左一間想試左幾年既餐廳,叫做信得過.賣點只有一個,就係主力食豬內臟!既然我想去好耐點解我又唔去?因為唔近地鐵站囉.呢度既湯頭寫住用火朣老雞濃湯底,我就是但叫個$58既豬什米線.一試湯頭,真材實料,就係濃濃雞湯,十分鮮甜!豬什煮得唔過火,該爽既就爽,該軟既就軟.再叫個$75 黃沙豬潤,煮得真係十分粉嫩無渣,潤味無極限,完全係同深水埗豬潤麵個o的豬潤唔同級數(雖然價錢反映左).完成左多年來既心願,有機會再來過.(不過場內不少烏蠅飛來飛去,環境衛生既分數大幅下調)
既然我想去好耐點解我又唔去?因為唔近地鐵站囉.
2015-04-16
2015-03-30 2562 瀏覽
首先係個黃沙乳豬膶正!🐷豬膶好嫩滑!因為我本身好怕d over cook嘅豬膶。個花膠湯最啱d少湯水嘅女人仔😁,雖然唔係用頂級花膠,但都好過成日飲凍檸茶吖!佢地d 湯類,仲可以配新竹米粉or 米線,出前一丁!我自已一個去食,叫個豬膶米粉,個湯底係老火雞湯,寫明唔落味精,埋單$50有找!超抵!👍
  • 黃沙豬膶
2015-03-24 2324 瀏覽
鐘意飲白肺湯的我,成日想再飲..有日男人講灣仔有間飲白肺湯吾錯,仲要係豬的專門店。當然即日去飲湯!~大約9點半到,得我地一桌人係度。待應招待得好好,有茶又傾計想食咩飲咩...當然鐘意飲白肺湯的我,不二之選就白肺湯,但原來加$6仲有粉(堅抵喎)而男人話太耐冇食豬腰想食下好吾好味,再加左個辣的雙拼小食如下:杏汁白肺湯加米線($46) :湯水真係冇味精,杏汁吾太覺有,但白肺味勁出。白肺咬落去軟又滑,好好味。而米線吾太淋,適中,湯底都係冇味精。都飲左一半而冇口乾。豬腰新竹米粉($49) :豬腰爽又脆,冇豬什味。米粉分量勁多。都有5舊豬腰,價錢合理。蝴蝶腩加豬膶加辣($80):豬膶厚又大塊,但最重要吾硬。蝴蝶腩有少少爽口,但加辣太多麻味,辣味比較少,但都好味道同份量適中。大約10點已經關廚房,準時10點半收工,所以時間要甲返先得絕對係想飲肺湯的好好選擇!~
杏汁白肺湯加米線
豬腰新竹米粉
蝴蝶腩加豬膶加辣
大約10點已經關廚房,準時10點半收工,所以時間要甲返先得
絕對係想飲肺湯的好好選擇!~
2015-03-23
杏汁白肺湯加米線
豬腰新竹米粉
2014-10-20 3654 瀏覽
經過此店好幾次,都看到門口招牌上的標誌 : 一瓶被打了一個大交叉的味精。不加味精,相信湯底一定用了很多豬骨煲成,很想試試,今回友人買了外賣,終於有機會了。先試其名物杏汁白肺湯。濃濃的豬骨湯透著淡淡的杏香,還是喝出湯的甜味來,喝後感覺舒服,來一客這個湯一定錯不了。此店另一招牌菜是黃沙豬膶。所謂黃沙,和一般的豬膶不同,較為軟身,也不鞋口,是沒有筋的,也不差。反而最有驚喜的是這道炒豬雜。豬粉腸,豬大腸,豬膶,豬肚,豬橫利等以咸菜炒之,鑊氣十足,炒功了得,全不油膩,咸度剛剛好,越食越滋味!外賣總計$228,至少是真材實料,沒有味精,物有所值的。I would like to recap in English: take-away$228, at least the food has mo mei ching, worth the price ge.

外賣自取
午餐
2014-08-26 3679 瀏覽
星期五又係公主出街食lunch扮富貴人家嘅日子喇今次同事推介信得過,話佢啲蝴蝶腩好正,咁就去食喇,點知真係,嘿!入到去已覺得賴賴地嘢,舖內吉位超過一大半!由於公主我唔係太肚餓,所以叫咗個鮮元貝雲吞湯無跟米線(加麵食要加$5囉唔該)個雲吞無特別,皮係滑,但啲肉好梅完全無豬肉味,基本上唔洗咬就咁吞都得 鮮元貝真係好迷你,不過都叫有啲鮮味嘅~個湯都幾好幾有鮮味,飲得出真係無味精!郊外油菜好有住家feel,可能佢呢度無梘水麵賣,所以淥唔出翠緑亮身嘅油菜所以都係無特別,自己屋企都煮到~正宗口水雞,求其響啲雪到死實又無味嘅雞件上淋啲辣油同XO醬就叫口水雞呀?有無咁兒戲呀?公主我好少筆鋒咁辣,但呢碟嘢完全無口水雞應有嘅薑、蔥、蒜、醋、花椒、麻油等等,根本係百無!好心佢唔好寫咩正宗啦,呢碟真係失禮晒口水雞呀!好彩公主我無叫佢個蝴蝶腩,我係試咗同事啲一舊仔咋,啲肉完全硬到咬唔到,咬到牙都軟都係格硬吞咗佢咋如果公主我真係叫一碗食,食完包你胃痛!!間嘢由我地入去到走,都未爆過,吉位多得很,唔知係貴定同公主我一樣,覺得超難食p.s. 可能佢見午市都無咩人,員工走埋出廳面包雲吞(食得果啲)真係無咩衛生常識!
星期五又係公主出街食lunch扮富貴人家嘅日子喇
入到去已覺得賴賴地嘢,舖內吉位超過一大半!
鮮元貝雲吞湯

鮮元貝真係好迷你,不過都叫有啲鮮味嘅~
個湯都幾好幾有鮮味,飲得出真係無味精!
郊外油菜
所以都係無特別,自己屋企都煮到~
正宗口水雞

好心佢唔好寫咩正宗啦,呢碟真係失禮晒口水雞呀!

都係格硬吞咗佢咋

如果公主我真係叫一碗食,食完包你胃痛!!

2014-08-22
2013-09-06 6470 瀏覽
時日到灣仔,去openrice見到呢度咁多好評,就黎試下.叫左: 4碗豬肺湯,鹹菜炒豬雜,黃沙豬潤,湯米線.先講湯品.湯有少少淡口,唔夠香. 岩D淡口味人仕.如愛豬肺湯人仕,順德聯誼會係首選. 鹹菜炒豬雜食就好食,如果鹹菜多D就更好.米線冇咩特別,可能我食開深水步米線名店啦,黃沙潤真係好食,呢度係我食過,最有水準既豬潤!Overall呢間野不過不失,不過價錢都唔平,4個人,叫野唔多,食左500多.如果平D既,都會再去.
時日到灣仔,去openrice見到呢度咁多好評,就黎試下.
叫左: 4碗豬肺湯,鹹菜炒豬雜,黃沙豬潤,湯米線.
先講湯品.
湯有少少淡口,唔夠香. 岩D淡口味人仕.
如愛豬肺湯人仕,順德聯誼會係首選.

鹹菜炒豬雜食就好食,如果鹹菜多D就更好.
米線冇咩特別,可能我食開深水步米線名店啦,
黃沙潤真係好食,呢度係我食過,最有水準既豬潤!

Overall呢間野不過不失,不過價錢都唔平,
4個人,叫野唔多,食左500多.
如果平D既,都會再去.
2013-08-23
惠顧過靠得住數次, 信得過卻屬首次, 來到才發覺無論環境和食物也完全不同。給彈牙豬脆脆的名字吸引到, 店員說是豬的上顎和喉嚨位置, 以質感來說真的爽脆, 跟吃豬軟骨的感覺相若, 卻多了一份彈牙感, 不過, 味道卻很淡, 感覺像在吃湯渣。湯底是特濃雞湯, 單點價為 $19, 可是卻跟「濃」字掛不到勾, 味道清淡。喝後沒有口渴的感覺, 足以証明是店方所標榜的「無味精」。不過, 於餐牌內說明「不設茶水」, 是首次於香港食店內看見的, 有點不近人情, 而事實這裡的服務亦認真一般, 店內衛生環境更甚, 有不少小蚊蟲飛來飛去。下次, 還是到靠得住好了。
彈牙豬脆脆
喝後沒有口渴的感覺, 足以証明是店方所標榜的「無味精」。

下次, 還是到靠得住好了。
2013-07-23 4438 瀏覽
經團購買左碗杏汁豬肺湯, 盛惠HK$38!前幾日路過換咗碗返公司嘆, 路程10分鐘, 返到去打開蓋都仲好熱! 順帶一提個外賣蓋有d難開, 好容易濺出d湯!所以要小心!每碗有3舊大豬肺, 超林好好食! 個湯夠濃但唔咸, 啱啱好 飲完真係唔會頸渴!值得推介
經團購買左碗杏汁豬肺湯, 盛惠HK$38!

每碗有3舊大豬肺, 超林好好食! 個湯夠濃但唔咸, 啱啱好
飲完真係唔會頸渴!

值得推介
2013-07-15
5 分鐘 (外賣自取)
用餐優惠
團購
2013-07-22 3627 瀏覽
那時的天 還是陰雨連綿或許一到換季 水土不服的反應就會很大江南 也是時有小雨紛紛不過香港的感覺 是濕潤到家裡好像可以種蘑菇....來一碗豬肺湯潤一潤吧杏汁豬肺湯 很喜愛陸羽的出品 杏汁香濃 會讓人覺得喝下去就可以吼兩嗓子而這裡的特色 更多在於豬肺湯汁是很清的 杏味會淡很多 不過淺一些 吃不慣杏味的也不用擔心喜歡的是豬肺 軟熟到滑溜的質感 對於婆婆牙來說  軟的東西合我心意 但又不可以軟的沒質感 軟在外 又有彈度才不會令人覺得“沒特色”
那時的天 還是陰雨連綿
或許一到換季 水土不服的反應就會很大

江南 也是時有小雨紛紛
不過香港的感覺 是濕潤到家裡好像可以種蘑菇....

來一碗豬肺湯潤一潤吧
很喜愛陸羽的出品 杏汁香濃 會讓人覺得喝下去就可以吼兩嗓子
而這裡的特色 更多在於豬肺

喜歡的是豬肺 軟熟到滑溜的質感
對於婆婆牙來說  軟的東西合我心意 但又不可以軟的沒質感
軟在外 又有彈度才不會令人覺得“沒特色”

2013-04-12
2013-04-15 2878 瀏覽
看過不少介紹「信得過」的電視及雜誌,久聞其杏汁白肺湯與黃沙豬膶十分出色,今天帶父母來光顧。內部格局與茶餐廳相約,設有卡座,枱之間距離不太多。當天見有一車車的內地旅客到達此店,以為自己返左大陸;爭食爭位的情況不絕,非常嘈雜。侍應都忙到招呼不來,環境氣氛令我們都食得不太舒暢。貴為豬的專門店,這裡豬的選擇真不少,有豬膶、豬心、豬腰、蝴蝶腩、粉腸、大腸、豬橫脷....等。貪心的我除每人一碗豬內臟湯炒外,當然點豬雜併盤,可以一次過試多款豬內臟。杏汁白肺湯 $38這裡的杏汁白肺湯,沒有想像中的雪白,帶點灰灰的,好滑好甜,不過就好似杏香不太濃郁。內有五塊豬肺,豬肺洗得非常乾淨一點異味也沒有,豬肺腍腍的爽滑有彈性,鮮味十足,總體不失為一道滋味的靚湯。咁多功夫的靚湯,$38碗都可以。豬雜併盤 $108有豬膶、豬心、豬腰、蝴蝶腩、粉腸、大腸、豬橫脷、等,旁邊再加點白菜仔。這裡的內臟全用本地八個月大乳豬,沒豬臊,又沒哮喘藥,清理乾淨食得安心!白灼火侯恰當,可是連豉油都沒有,味道好清淡,想要豉油但見Menu要$8醬油錢...駛唔駛賺到盡???這裡標榜不用味精,湯底用老鷄、豬筒骨、金華火腿熬四五小時。+$5配粉

杏汁白肺湯 $38
豬雜併盤 $108
這裡標榜不用味精,湯底用老鷄、豬筒骨、金華火腿熬四五小時。+$5配粉麵鮮甜美味,可選新竹米粉或米線
新竹米粉??新聞報告話新竹米粉其實是零米成份只有化學成份...所以都係食米線;但是米線煮到好淋,不太欣賞。

豬仔蝴蝶腩湯米線 $42
牛腩就食得多,都係第一次食豬仔蝴蝶腩。豬仔蝴蝶腩即是豬肺下一塊連著筋膜的小肉,形狀如蝴蝶,每豬只有一塊,十分罕見。口感淋滑,但沒有豬香,要用免費的辣油來調味。
黃沙豬膶+豬肉丸配湯米線 $52
黃沙豬肝的確罕見,而且處理時間功夫雖時,真係好少機會食。
這裡的豬潤厚切,爽口中帶嫩滑,內裏油潤帶甘香,回味無窮。
豬肉丸咬落有肉汁,彈牙。
結果4人埋單$332,雖然食粉麵要差不多八十元位真的不太便宜,但豬內臟難處理,有時間一次都可以。

2013-04-14
2013-03-20 2340 瀏覽
此乃在下嘅第一篇食評... 請多多指教~ 聽聞信得過ge杏汁豬肺湯可媲美中環陸羽茶室's,今晚偕老豆+細佬去灣仔試下晚巿時段,一入去就有位,先叫左2客豬澗米線同1個生腸米線伙記態度好+爽手,3分鐘已經有得食!豬膶起沙,正~ 個湯底就平平淡淡...蝴蝶腩!夠腍夠瘦,同個甜鼔油好夾,yet會痴牙我最鐘意水晶豬腳~ 以為係冷盤,原來係一腕熱騰騰嘅豬腳+雞脾菇其貌不揚嘅豬手又香又惹味~ 啱曬寒底嘅我haha 可以用胡椒汁配黃沙膶,一絕也!不過有好多碎骨,小心小心老豆唔夠喉,又叫多個白汋豬膶...比跟米線上嘅豬膶更滑+爽,膽固醇的極致...!!!最後,濃凋到仿如西式濃湯嘅杏汁豬肺湯... 好香杏仁味,早知叫le個湯伴米粉3個人,竟然每人食左百幾蚊 XD其實要一個湯+米粉+share一碟白汋已經夠飽... 今次係叫多左~記住米線無米粉咁掛湯,下次來一客個杏汁豬肺湯米

此乃在下嘅第一篇食評... 請多多指教~

晚巿時段,一入去就有位,先叫左2客豬澗米線同1個生腸米線
伙記態度好+爽手,3分鐘已經有得食!

豬膶起沙,正~ 個湯底就平平淡淡...
蝴蝶腩!夠腍夠瘦,同個甜鼔油好夾,yet會痴牙

不過有好多碎骨,小心小心
老豆唔夠喉,又叫多個白汋豬膶...
比跟米線上嘅豬膶更滑+爽,膽固醇的極致...!!!
3個人,竟然每人食左百幾蚊 XD

記住米線無米粉咁掛湯,下次來一客個杏汁豬肺湯米
2013-03-15
  • 杏汁豬肺湯
  • 白汋豬膶
  • 水晶豬腳
2013-02-01 1711 瀏覽
湯底無味精,是很甜的肉湯,該下了少少火腿去煲,所以帶點鹹鮮,而由於加了新竹米粉,不一回便吸乾了湯(建議改稻庭烏冬效果更佳),老闆加茶時見況,也主動地添湯,近年已很少見到這種老實的生意人了。
2013-01-08 1360 瀏覽
身份有點不舒服,不開胃。男友好心帶我去這間店,說是吃粥。原來他看的那篇食評搞錯了,這兒並沒有粥。因為咳了很久,很傷肺,所以打算喝杏汁白肺湯($38),順順氣。這裡聲稱店內的食品都不用味精,這個湯入口清甜順滑,杏汁味很香。是日最大敗筆,就是叫了白灼黃沙乳豬膶($68)。它明明是白灼,但還未沾豉油,都已經咸到暈。嘗試把它浸在豬肺湯袪咸味,仍然是咸得無法嚥下。我問店員,這個白灼豬膶是這麼咸的嗎?他們竟然答我說是...
身份有點不舒服,不開胃。
男友好心帶我去這間店,說是吃粥。
原來他看的那篇食評搞錯了,這兒並沒有粥。
是日最大敗筆,就是叫了白灼黃沙乳豬膶($68)。
它明明是白灼,但還未沾豉油,都已經咸到暈。
嘗試把它浸在豬肺湯袪咸味,仍然是咸得無法嚥下。
我問店員,這個白灼豬膶是這麼咸的嗎?
他們竟然答我說是...
2013-01-05