2012-03-13
"信得過" 原來就喺公司後面嗰條街, 之前都聽聞過同事讚過呢間嘢係好味, 但我都未有機會幫襯過.難得今日興之所至, 一個人去咗呢間食LUNCH 一入門口, 見個老細落手落腳招呼客人. 好快就安排咗我坐底, 咁多選擇, 食乜好呢 待應哥哥一擺個湯上枱, 就聞到好清香既杏仁味 公仔麵, 沒有任何花巧, 只係簡簡單單用湯上. 由於唔想公仔麵發涱, 所以先食咗呢個先, 湯就稍後先飲啦 公仔麵既湯好好飲, 果然係無落味精, 我連湯都飲晒 偷望到隔離枱, 原來佢都係連個湯底飲埋, 證明真係好飲 究竟呢碗招牌湯有咩乾坤呢 一飲, 濃淡得宜既杏仁(汁)味, 值得慢慢細意品嚐. 試下啲豬肺先, 外表白雪雪, 一咬, 原來滑嘟嘟添 驚喜呢!我喺其他食肆都飲過杏汁白肺湯, 但呢度令我印象最深就係滑嘟嘟既豬肺, 好似一入口就會即刻sir落喉嚨咁, 停都停唔切 因為小妹人工唔高 若以$43呢個價錢係合理既, 我都會返轉頭幫襯既
題外話/補充資料:
PS. 如果你一個人嚟食, 都會俾你坐2人枱, 但唔會俾人搭枱, 呢個值得一讚 :)