2019-12-11 40 瀏覽
又到聖誕🎄指定動作行尖咀🚶🏻‍♀,步入廣東道由Tiffany 👗走到Chanel ,由Hermes👜走到Armani .....在👩🏿‍💻Apple旁邊我真的餓了!尖沙咀最怕食到遊客餐🙊,我要食D地道嘢.....☝🏽決定上樓食茶記!去到六合小廚,一坐低即有例湯飲🥣.....冇味精,材料足! 試下D招牌菜先,先嚟個潮式煎蠔仔烙,有別於大排擋將蠔餅炸至完全焦脆,六合的版本😋更有層次、細膩⋯⋯外層少許燶邊,內𥚃煙韌有粉香,令蠔仔仍然鮮甜🌊!再來封面主角👉🏼金牌燒味拼盤,🐷义燒肥瘦適中、刀功一流,鬆軟又有咬口....Good! 🐖燒肉層次豐富,外皮脆而不硬,還有一絲黏口的感覺,實在出色! 👉🏼👈🏼可惜燒味例牌沒有我最愛的燻蹄,下次必集多幾人食埋個潮州反沙芋!🤤
2019-12-10 28 瀏覽
過嚟尖沙咀呢一邊又唔係好想食西餐,有健康荷包又唔係特別送㗎,於是就過咗嚟而家呢一間小廚,同朋友一齊食一餐今次我驚老細叫咗三個菜首先第一道菜係蠔餅,過活邊上選擇得比較趣,豪仔亦都算大粒,食落都幾香口,不過就真係偏黑左少少!第二道菜由於辣蟹就真係冇啦都真係比其他地方貴,於是我就叫咗個避風塘茄子九肚魚嚟食,個九肚魚都揸得幾香再加上呢個避風塘茄子揸得好香面入邊都可以好趣!最後我又叫埋呢一個炒飯,不過個炒飯就真係差左少少,個炒飯好多飯焦,亦都比較乾水,不過個味道尚算可以,老細就話下次會做好少少,佢話因為晏晝真係比較多人冇咩反正所以可能個廚師就俾咗好多飯焦我!呢個就真係要改善一下啦!

今次我驚老細叫咗三個菜

2019-12-06
2019-12-05 43 瀏覽
呢日同呀媽去完中港城買船飛搵地方食晚飯,行返出Apple shop嗰邊,經過有幢大廈門口,有姐姐好積極叫我哋上7樓食飯,車仔麵小菜都有。行嚟行去,已經好攰就上去試下啦😀。上到去都有唔少食客,店員話午餐仲有得叫。不過我哋想叫餸食飯,餐廳有幾款2人套餐揀,我哋揀咗有蝦個款($388),因為樣樣都啱食。呢日嘅明火例湯係南瓜青紅蘿蔔湯,好大碗,仲有好多湯渣添🎃🥕,有南瓜所以幾甜。港式叉燒拼白切雞🐓,味道幾好,叉燒肥瘦適中;雞就雞胸同雞髀都有。蒜蓉蒸海蝦🦐,開邊蒸上碟好吸引,份量超多,蝦好新鮮,食哂蝦已經食唔落粉絲。帶子炒西蘭花🥦,帶子有好多粒,幾好味,有碟菜清清地唔錯。總括嚟講,食完我可以肯定講呢個唔係2人餐,因為份量超多🤣,加多2碗白飯夠4個人食呀。餐廳環境無乜特別,正正常常,但都闊落有卡位坐,而店員都幾友善,有笑容👍。餐廳除咗小菜外,仲有車仔麵、水餃、芝士撈丁等等賣,都幾多選擇。

帶子炒西蘭花🥦,帶子有好多粒,幾好味,有碟菜清清地唔錯。

2019-11-30
2019-12-01 27 瀏覽
今天經過尖沙咀行完街,決定在尖沙咀食晚餐,因食厭了尖沙咀各式各樣的多國菜,想反樸歸真食返家常中式小菜。經過一番尋找後,搵到了位於廣東道海威商業中心的六合小廚。呢間餐廳屬於樓上私房菜,空間寬敞,位子多,好快便入座決定食物。菜單上選擇琳琅滿目,有普通碟頭飯,套餐至到小菜配飯。我地當然係決定嗌餸食飯啦,兩個人叫佐兩餸一湯。第一道好快上到既就係豆腐魚頭湯,碗湯夠大碗,落足料,因為魚頭同豆腐熬出黎既關係碗湯奶白色,特別既地方係佢落佐薑,所以唔會飲到有魚腥味,仲有暖胃既效果。欖菜肉碎四季豆係一如既往的送飯首選,惹味的來唔會太鹹,話咁快就送完一碗飯。至於沙拉豬排本來唔係菜單上的選擇,皆因我鍾意食沙拉骨,見到京都豬排後就問佐下老闆可否轉沙拉豬排。老闆爽快地話無問題,不愧為私房菜小廚,難唔倒佢地。整體味道不錯,價錢合理,份量夠大,有機會絕對會回頭再食,適合食厭快餐特色餐,想食會地道中式小菜的人一試。
2019-11-10
2019-11-13 38 瀏覽
今晚同主子行尖沙咀, 行完廣東道蘋果店後, 就過左隔離7樓食小菜, 呢度7點都冇乜人食飯, 我地叫左秘製蜜椒牛腩粒, 土豆沾滿黑椒同蜜糖, 好好味, 牛腩煎到好香口, 好特別, 又脆又甜, 然後叫左個薑蔥魚腩煲, 薑蔥都好入味, 唔太咸,魚腩就稍為多左啲細骨, 要好小心食, 加多個椒絲腐乳通菜, 都炒得夠火侯,正宗既菜肉魚餐,味道還不過不失,不過在食飯途中,發現米奇出沒, 幸好冇跑黎我地呢張枱, 如果唔係真係反枱都趕唔切....而且途中我聞到煙味, 原來有食客在吞雲吐霧,比我感覺更差...

2019-11-13 44 瀏覽
男朋友要去整錶 咁啱路過,有姐姐派傳單。見到有炒蟹,好想食,於是上咗來~ 但結果上到去,話d蟹賣曬。😂只好order其他嘢食了。.>~< 招牌胡椒豬肚湯 HKD | 98呢個湯有豬肚同豬骨,胡椒味唔算太重 但都入味。豬肚比較軟熟 唔會太韌,易嚼。.>~< 薑蔥皖魚腩煲 HKD | 98熱辣辣嘅皖魚煲,爆炒出薑蔥味,皖魚表面亦有香煎,好惹味。配白飯好正。.>~< 炒菜心 HKD | 58平時食開嘅菜都係水煮,呢個係有鑊氣嘅小菜。 .總言之,呢度嘅菜色都唔錯。 環境亦ok 可以一試。
但結果上到去,話d蟹賣曬。😂只好order其他嘢食了。
>~< 招牌胡椒豬肚湯 HKD | 98

>~< 薑蔥皖魚腩煲 HKD | 98

>~< 炒菜心 HKD | 58
平時食開嘅菜都係水煮,呢個係有鑊氣嘅小菜。

總言之,呢度嘅菜色都唔錯。 環境亦ok 可以一試。
2019-11-08
  • 胡椒豬肚湯
  • 薑蔥鯇魚腩煲
2019-11-07 36 瀏覽
座位多 位置闊落 職員落單速度快 價錢方面比同區嘅比較平 一坐低之後見到menu 好多都好吸引 但第一餐早餐係一個美好嘅一日嘅開始 緊係要食夠啲 所以同朋友一齊叫左個車仔麵 車仔腸粉 仲有泰式燻蹄車仔麵 叫左河粉 冬菇 時菜 墨魚鬚 魷魚 玉米豬肉水餃 胡椒豬肚湯底+$8 估唔到份量勁多 雖然嗌左唔粉餸但估唔到會有咁多 飲落個湯底都幾足料 仲有幾舊豬肚🙈 豬肚唔會好韌 岩岩好 冬菇幾入味 墨魚鬚同魷魚有啲似樣🤣但食落去口感唔太一樣 水餃比起平時食個啲大粒少少 幾好食 車仔腸粉叫左鹵水雞翼 蘿白 豬皮 墨魚肉春卷平時食腸粉好少會叫咁多配料一齊食嫁 依樣野對我地黎講少見 同埋幾特別歲鹵水雞翼好入味啲肉唔會overcook 蘿白好鮮甜 唔會起筋 豬皮有咖哩味 吸哂啲咖哩汁 仲keep到彈牙嘅口感 墨魚肉春卷食落肉魚蛋多啲 泰式燻蹄份量都幾多下 幾開胃 酸酸地又辣辣地 幾好 佢每片燻蹄都係厚切 食落口感好豐富下次再黎食要試埋佢地其他嘅菜式 因為樣樣都吸引我搞到我好想食呀 聽住啲入面廚房啲鑊氣小炒啲聲真係好正好吸引🥰🤤
座位多 位置闊落 職員落單速度快 價錢方面比同區嘅比較平

車仔麵

車仔腸粉
叫左鹵水雞翼 蘿白 豬皮 墨魚肉春卷

泰式燻蹄

2019-11-05 27 瀏覽
在附近行街買嘢,想醫埋肚才返屋企,整棟大廈比較舊,以食肆為主,大廈入口前有人派傳單推廣,好似幾正宗,便同推廣人員上去。裝修比較傳統,但都乾淨企理,時間尚早人客唔算好多,坐得比較舒服又唔會嘈。菜式都係大路傳統港式為主,但都有好多辣菜可以揀,因為我哋唔係好食得辣所以最後都係點左傳統港式菜。清湯蘿蔔牛腩煲湯底清甜,湯面冇乜油,牛腩牛筋腩為主,蚊得好琳好入味,份量都幾大,而呢個價錢都算幾抵。豆腐火腩煲味道調校得好好,一般火南部都係偏鹹,一定要配白飯空口食唔到,但佢哋嘅未到調校得鹹淡適中,空口食同加飯食都唔錯,半肥瘦燒肉果皮仍然係脆嘅,冬菇又好淋好大粒。招牌闊老炒飯份量超大,基本上三個人食都夠,有幾隻大型嘅蝦,好新鮮又鮮甜而啲肉好結實彈牙,飯底炒得乾身,碟底見到唔係好多油,所以食落都唔會太肥膩。

豆腐火腩煲

招牌闊佬炒飯

清湯蘿蔔牛腩煲
2019-11-03
豆腐火腩煲
招牌闊佬炒飯
清湯蘿蔔牛腩煲
2019-11-04 80 瀏覽
之前睇評論已經比個香辣/避風塘炒蟹🦀燒著左,就一心過黎食,點知好早就賣哂了!😭想食記得打去預訂呀!下次一定再試!-1️⃣避風塘茄子🍆 $88[滿星]⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️‼️炒蟹賣哂,老闆就推介依個,都彌補到我一半慾望既🥺避風塘蒜香味十足,蒜甘口焦香,脆而不煳,蒜香味與辣味、豉味結合,而天椒乾用四川的夠香夠辣,達到了一種口味的平衡,香、辣、惹味俱全😍茄子煎得金黃酥脆,而不索油💕/2️⃣秘制沙拉豬扒 $88⭐️⭐️⭐️⭐️醬汁似京都豬扒+沙律醬混合左既味道,酸酸甜甜,十分開胃!而豬扒煎得外邊香脆,口感不錯💕/3️⃣薑蔥鯇魚腩煲 $98⭐️⭐️⭐️⭐️薑蔥爆得好香,黎到既時候炸炸聲😍鯇魚腩骨唔算多,而且都粗粗地,唔會難吐骨,魚肉都好新鮮,好滑🥰-環境:6.5/10服務:7/10好味指數:8/10回頭率:7/10
1️⃣避風塘茄子🍆 $88
秘制沙拉豬扒
避風塘茄子
薑蔥鯇魚腩煲
2019-11-02 23 瀏覽
位於尖沙咀的六合小㕑,在Openrice很多食評都介紹辣蟹套餐和私房菜套餐,價錢也相當吸引,於是去試試。餐廳位於七樓,店內的環境有點似街市樓上的熟食檔,價錢亦相當親民。二人私房菜套餐也時228起。但我們找店員介紹,試試他們餐廳的特式菜。店員沒有介紹辣蟹套餐,反而介紹我們吃小菜。秘製蜜椒土豆牛腩粒薯仔及牛腩都有炸過,再加蜜糖及黑椒等材料去炒,牛腩外脆內嫩,甜甜的蜜糖加上微辣的黑椒粒中和了牛腩的油膩感,是送飯的佳品,炸過的薯仔蘸上蜜糖亦是最佳配搭,忍不住吃完一口又一口。薑葱鯇魚腩煲鯇魚腩肉質爽脆嫩滑,加上滿滿的薑和葱,非常足料,原煲上充滿薑葱的香味,調味恰到好處,每件鯇魚腩掛上的醬汁都剛剛好,沒有多餘的醬汁。椒絲腐乳炒通菜通菜新鮮爽口,腐乳醬汁充足,每一口都有腐乳醬汁的味道。

秘製蜜椒土豆牛腩粒

薑葱鯇魚腩煲

椒絲腐乳炒通菜
通菜新鮮爽口,腐乳醬汁充足,每一口都有腐乳醬汁的味道。

2019-10-30 31 瀏覽
約左朋友係尖沙咀試下呢間六合小廚。尖沙咀咁旺既地區黎講呢到個價錢好合理。menu好多野簡。大多數都係$88一碟。諗唔到之下唯有叫老闆(佢應該係)介紹小餸比我地。我地叫左避風塘炒茄子,煎蠔餅,潮式炒河粉同埋涼瓜菜圃煎蛋。碟碟都係$88。上菜前有個例湯,好足料,料料都有肉/蘿蔔等材料。避風塘茄子係我第一次食既菜。之前食避風塘鮮魷/蟹多。一食落口好正,炸過既茄子好juicy,原來呢個配搭都唔錯。煎蠔餅份量好多,蠔無腥味,而且落得一d都唔手軟,啖啖蠔肉。潮式炒河粉就比起其他餸感覺輸左少少,味道偏淡,個人會比較喜歡炒牛河多d。不過唔怕啦,還店無叫飯/麵,叫一個炒粉都ok。至於涼瓜菜圃煎蛋,好多苦瓜,食完咁熱氣既野一流,去油膩。餐廳唔洗加一,價錢係尖沙咀地區黎講都算幾抵食🌟🌟🌟🌟🌟🌟🌟🌟🌟🌟整體:4/5味道:4/5價錢:4/5服務:4/5環境:3.5/5
約左朋友係尖沙咀試下呢間六合小廚。

上菜前有個例湯,好足料,料料都有肉/蘿蔔等材料。

煎蠔餅份量好多,蠔無腥味,而且落得一d都唔手軟,啖啖蠔肉。

至於涼瓜菜圃煎蛋,好多苦瓜,食完咁熱氣既野一流,去油膩。

餐廳唔洗加一,價錢係尖沙咀地區黎講都算幾抵食
🌟🌟🌟🌟🌟🌟🌟🌟🌟🌟
整體:4/5
味道:4/5
價錢:4/5
服務:4/5
環境:3.5/5
2019-10-27 53 瀏覽
突然心癮起想食辣蟹,係網上揾左下見到六合小廚嘅評價幾好,所以揾埋亞哥去試下😁點知去到先知辣蟹無貨😖原來店員話想食辣蟹的話最好提早一日打去訂,咁就包食到😊無辣蟹食就唯有食其他野....點知比我發現餐廳嘅豉油雞勁好食😆😆玫瑰豉油雞雞皮嘅色澤好靚、好勻渾,而且唔肥又香,雞肉本身都有鹹味而且滑嫩。本身就咁食都已經好好味。點知點埋個蔥油更不得了🤭醬汁除左有蔥味,仲有沙薑味,真係勁夾😆一個字:正!煎蠔餅蠔餅香酥,而且好足料,蠔仔肉粒粒漲卜卜🥰橄欖肉碎四季豆呢個菜係經典菜,食得出餐廳嘅好鑊氣👍🏻

煎蠔餅
蠔餅香酥,而且好足料,蠔仔肉粒粒漲卜卜🥰

橄欖肉碎四季豆
呢個菜係經典菜,食得出餐廳嘅好鑊氣👍🏻
2019-10-27 21 瀏覽
Actually I am here to try the spicy crab, however It sold out today. let’s try some Chinese dishes form the restaurant instead. I’ve ordered a pork, scrambled eggs and a beef.All of them are tasted good and It tasted like transitional Chinese dishes. My friend from Malaysia loved them so much

2019-10-25 29 瀏覽
尖沙咀實在有太多餐廳選擇,上樓既小廚都係第一次食。晚上八點左右,行䢬廣東道,見有小廚既廣告,就上去試一試。侍應安排二人卡位,再俾咗餐牌我地望,雖然係小廚,但都有粉麵飯食,小菜款式亦多,侍應推介蠔餅同牛腩粒,我地除咗呢兩款外,再叫咗個湯同四季豆豆腐魚湯:婿白魚湯濃郁而唔腥,豆腐嫩滑,鯇魚亦唔腥蜜椒土豆牛腩粒:大大碟,薯仔略炸過,有小小香口,牛腩嫩林,配上甜甜蜜糖同黑椒粒,蠻野味欖菜肉碎四季豆:欖菜本身有咸味,配四季豆味道適中香煎潮式蠔仔烙:大大粒蠔粒,香口並不油膩好滿足的一餐!

豆腐魚湯:婿白魚湯濃郁而唔腥,豆腐嫩滑,鯇魚亦唔腥

欖菜肉碎四季豆:欖菜本身有咸味,配四季豆味道適中

香煎潮式蠔仔烙:大大粒蠔粒,香口並不油膩

好滿足的一餐!
2019-10-25
2019-10-23 37 瀏覽
以前喺尖沙咀返工 晏晝成日都係食呢一間六合小廚見到佢晚市其實都唔錯 所以放工都同啲同事一齊嚟試吓豉油皇海蝦呢個係姐姐推介俾我哋 話呢到啲海鮮全部都好生猛所以一定要試吓佢哋啲海鮮而海蝦的確冇令我地失望 蝦開咗半邊 可以令豉油更加入味唔會話啲味去晒個蝦殼度 而蝦肉係無味蝦肉好彈牙 唔會梅 證明唔係急凍貨 所以呢個真係冇推介錯秘製密椒土豆牛腩粒相比一般用牛柳粒 牛腩粒真係有啲特別😂牛腩就比較淋身 唔會好似牛柳粒咁咬好耐都算幾新奇 而且薯仔都比較淋身 幾岩一家大細過嚟食🤪🤪 可以照顧到啲細路仔同老人家
以前喺尖沙咀返工 晏晝成日都係食呢一間六合小廚
見到佢晚市其實都唔錯 所以放工都同啲同事一齊嚟試吓