2023-11-16 4189 瀏覽
又是一個懶洋洋的星期天。看完兩個小時的早場電影已經下午一點,開始肚餓。於是到附近看看有什麼好吃醫肚。  凱薈於尖沙咀The ONE。從地鐵站一出不用5分鐘便到,十分方便。 這裏的裝修高貴,而且寬敞,枱與枱之間有足夠距離,坐得舒服,仲可以望到海景,非常適合婚禮同宴會 。  我們一行二人叫了幾樣小菜一起分享。  蟹籽春風蘿蔔腸 (⭐⭐⭐⭐⭐) 這個蘿蔔絲酥腸味道豐富,腸粉皮煙煙靭靭,蟹子脆口,蘿蔔絲酥鬆軟香口。   羽衣甘藍素餃 (⭐⭐⭐⭐⭐) 羽衣甘藍是公認的健康食品,營養價值豐富,而且這裏是根本地農夫合作,食起來更為新鮮,嫩口。   筍尖鮮蝦餃 (⭐⭐⭐⭐⭐) 蝦餃大隻而且大牙可口,筍尖配上感覺更為層次豐富。   魚肚四寶雞扎 (⭐⭐⭐⭐⭐)四寶雞扎一份兩件,大件抵食,包括了魚肚,芋頭,火腿等等不同食材,兩個人分享剛剛好。  魚肚灌湯餃 (⭐⭐⭐⭐⭐) 這裏的灌湯餃十分抵食,於是叫了一份試試。大隻而且脹卜卜,餡料豐富。其中最愛吃魚肚,吸滿了高湯,吃起來爽口。 魚湯杞子芥蘭苗 (⭐⭐⭐⭐⭐) 另外還叫了個芥蘭苗,吃點蔬菜才健康。芥蘭新鮮,而且吃起來幼嫩,用魚湯浸烹調更吃得出芥蘭的鮮味。

凱薈尖沙咀The ONE。從地鐵站一出不用5分鐘便到,十分方便。 這裏的裝修高貴,而且寬敞,枱與枱之間有足夠距離,坐得舒服,仲可以望到海景,非常適合婚禮同宴會 。
我們一行二人叫了幾樣小菜一起分享。

蟹籽春風蘿蔔腸 (⭐⭐⭐⭐⭐)
羽衣甘藍素餃 (⭐⭐⭐⭐⭐)
筍尖鮮蝦餃 (⭐⭐⭐⭐⭐)
蝦餃大隻而且大牙可口,筍尖配上感覺更為層次豐富。
魚肚四寶雞扎 (⭐⭐⭐⭐⭐)
魚肚灌湯餃 (⭐⭐⭐⭐⭐)
魚湯杞子芥蘭苗 (⭐⭐⭐⭐⭐)
籠仔蒸斑頭腩飯 (⭐⭐⭐⭐⭐)
最後叫了個蒸飯,吃點澱粉質才飽肚。班頭腩一共有七至八件,吃起來新鮮嫩滑,配上蒜蓉輕輕調味,感覺更為惹味。
總括而言,這間餐廳食物質素不錯,而且價錢十分大眾化。下次經過也一定會再來。
  ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
凱薈 尖沙咀彌敦道100號The ONE 17樓
推介菜式:籠仔蒸斑頭腩飯

👍🏻地點方便
👍🏻環境舒適
👍🏻價錢大眾
午餐
2023-10-22 3346 瀏覽
星期六去飲茶一定要預先訂枱,無訂枱基本上中午時間都無位。當日中午有一半場擺酒,高樓層望住270 度維港景,好適合做婚宴場地,賓客都可以打下卡。有羽衣甘藍水耕菜的不同點心,特別得來又支持本地水耕種植。雪山叉燒包 | $45不時有不同點心一次過出,由侍應賣。比雪山包吸引要了一份,外皮薄及鬆化,中間的叉燒餡料多但有少少鹹。蟹籽春風蘿蔔腸 | $45蘿蔔腸幾得意,蟹籽藏在腸粉內,晶凝通透的粉皮下見到橙色一粒粒,令人可以一口食到腸粉同蟹籽。魚肚灌湯餃 | $52湯中兩件魚肚吸收了湯的清甜,煮得夠腍,灌湯餃皮夠薄。筍尖鮮蝦餃 | $52蝦餃精緻,蝦肉彈牙爽口。蒜香蝦春卷 | $45已經切好的春卷方便分享,外皮脆脆內裡包著蝦粒。潮州粉果 | $40皮比較厚但饀料多,點辣椒油食。黑糖叉燒 | $168甜甜地有燶邊位,半肥瘦叉燒有嚼口又香。大約有十舊,可以一班人分享。茶位 | $17/位、外賣盒 | $4/個

有羽衣甘藍水耕菜的不同點心,特別得來又支持本地水耕種植。

雪山叉燒包 | $45

蟹籽春風蘿蔔腸 | $45

魚肚灌湯餃 | $52
湯中兩件魚肚吸收了湯的清甜,煮得夠腍,灌湯餃皮夠薄。

筍尖鮮蝦餃 | $52
蝦餃精緻,蝦肉彈牙爽口。

蒜香蝦春卷 | $45
已經切好的春卷方便分享,外皮脆脆內裡包著蝦粒。

潮州粉果 | $40
皮比較厚但饀料多,點辣椒油食。

黑糖叉燒 | $168

茶位 | $17/位、外賣盒 | $4/個
午餐
  • 黑糖叉燒
2023-10-13 2302 瀏覽
約咗屋企人食飯,揀咗尖沙咀呢間酒樓。之前晏晝飲過茶,食物唔錯,環境都坐得舒服,有啲似婚宴場地。我哋今次晚飯都好滿意。黑糖叉燒 $168叉燒肥瘦適中,燒得好靚,邊邊有焦焦,黑糖甜甜,甘香甘香,肉質鬆軟,濕潤有肉汁😋金沙墨魚仔 $78炸得金黃香脆,炸粉好薄,包住裏面嘅爽滑墨魚仔,鹹蛋黃味香濃,甘香甘香,好香口嘅一個小食👍🏻姬松茸燉螺頭湯$108/位價錢有點小貴,但係真材實料,每一盅燉湯裏面都有螺頭、瑤柱、姬松茸兩隻、雞、瘦肉,燉湯好香好甜😋招牌釀焗響螺 $128/隻賣相好靚😍釀響螺嘅材料除咗有螺肉粒之外,仲有好香嘅洋蔥、薯蓉、爽爽嘅馬蹄、青豆、同埋一啲好似肉碎🤔有少少咖喱味,食落好香,唔會膩😋頭抽煎班片 $228斑片大大件,魚皮充滿骨膠原,煙靭煙靭😍魚肉爽滑,鮮味唔會腥,配上頭抽更加突顯魚鮮味。面頭一啲炸薑絲令到呢個餸菜更加香😋咖哩牛油焗大蝦呢隻蝦好巨型,超級大隻😍每隻蝦頭都充滿甘香嘅蝦膏,蝦身下面𠝹左一度,所以搣殼比較易,而且較為入味👍🏻唔好聽個名咖喱牛油就以為係好濃味,其實佢唔會遮到蝦嘅鮮味,個汁主要係上湯嘅味道加少少咖喱味提香,配搭海鮮恰到好處😋雖然隻蝦超級大隻,但係廚師火候啱啱好,

黑糖叉燒 $168

金沙墨魚仔 $78

姬松茸燉螺頭湯$108/位

招牌釀焗響螺 $128/隻

頭抽煎班片 $228

咖哩牛油焗大蝦
呢隻蝦好巨型,超級大隻😍每隻蝦頭都充滿甘香嘅蝦膏,蝦身下面𠝹左一度,所以搣殼比較易,而且較為入味👍🏻唔好聽個名咖喱牛油就以為係好濃味,其實佢唔會遮到蝦嘅鮮味,個汁主要係上湯嘅味道加少少咖喱味提香,配搭海鮮恰到好處😋雖然隻蝦超級大隻,但係廚師火候啱啱好,蝦肉爽滑,一啲都唔會過火靱。

淮山鑽石浸羽衣甘藍 $128
食咗咁多好嘢,梗係要食返個蔬菜😆我哋揀咗呢個超級有營養嘅羽衣甘藍菜式,好似茶樓都比較少有🤔羽衣甘藍用上湯浸,入晒味,配上爽口嘅鮮淮山粒同埋清新嘅蕃茄粒,清淡得來又好食😋
2023-10-12 815 瀏覽
今晚同來港的婆婆餞行,一家人去食晚飯,同長輩食飯當然揀食中菜夠穩陣。呢間中菜廳有維港景色,座位寬敞舒適,靚到係適合做婚宴場地,而且食物質素佳,決定再次來享用晚餐。黑糖叉燒叉燒燒得好靚,表面色澤油潤亮麗,肥瘦相間,肉質鬆化,醬汁比例恰到好處,而且帶有黑糖嘅香甜。金沙墨魚仔呢個小食係水準之作。熱辣辣, 香噴噴,未食都知充滿鹹蛋黃的甘香。一放入口,鹹蛋黃金沙脆皮入口即溶,鹹香鹹香,內裏墨魚仔爽口。姬松茸燉螺頭湯呢個燉湯落足料,真材實料。材料包括響螺頭,姬松茸,瑤柱,雞腳,雞髀肉,瘦肉。個湯夠熱清澈,味道清甜濃郁。啲雞腳燉到好腍,姬松茸好香,螺頭好甜。咖哩牛油焗大蝦賣相極吸引,超巨型嘅大蝦上面鋪滿着金黃色的醬汁及蔥花。大蝦嘅殼已𠝹開了一刀,剝殼時方便,大蝦蝦頭多膏,肉質爽滑,沒有因其巨形而肉韌,蘸上特製醬汁食鮮味非常。醬汁以牛油加上雞湯及淡淡的咖哩調製,沒掩蓋蝦肉的鮮甜,而提昇味道。招牌釀焗響螺打卡一流,氣派十足。釀焗響螺餡料豐富,有新鮮青豆,響螺肉,洋蔥,爽口馬蹄等,口感極佳,以葡汁焗製,惹味可口。頭抽煎班片(4位)新鮮嘅班片煎得香脆,魚皮厚,Q 彈的,骨膠原滿滿,魚肉扎實爽口。食班片時蘸上

咖哩牛油焗大蝦

招牌釀焗響螺

頭抽煎班片(4位)
新鮮嘅班片煎得香脆,魚皮厚,Q 彈的,骨膠原滿滿,魚肉扎實爽口。食班片時蘸上鮮味頭抽醬汁及與極幼細的脆薑絲一同咬下,風味十足。中間伴碟的青豆角做法亦不馬虎,以金銀蒜加上酸蕎頭粒炒得好香。

淮山鑽石浸羽衣甘藍
食完咁多肉類同海鮮,食碟健康蔬菜平衡一下。羽衣甘藍富含維生素C、維生素K、鈣、鎂、鐵等礦物質,是世衞推薦的最佳蔬菜。呢度用嘅羽衣甘藍是本地水耕菜,保證新鮮。羽衣甘藍用鮮甜上湯浸有助中和羽衣甘藍的苦澀,配上准山粒同蕃茄粒,顏色好靚,食得健康。

總括而言,今次的用餐體驗很好,菜式無論賣相和味道俱佳,環境亦舒適,
2023-10-07 941 瀏覽
尖沙咀The ONE 食肆選擇多,今日想食中餐菜,於是到17樓的「凱薈」用膳。樓佔全層,面積頗大,高高的天花,而且高居臨下,落地大窗,更可以遠眺中環景色,甚具皇者氣派。內部裝修高雅,設有漂亮佈置的舞台,又有花環拱門,是豪華婚宴的理想場地。枱面上放了推廣羽衣甘藍的菜式,由本地有機水耕農場提供,當然要支持一下本土農業啦!「黑糖叉燒」,份量非常多,叉燒肉肥瘦適中,腍軟爽口兼有肉味,調味也恰到好處,黑糖甜蜜蜜的,非常可口。「夫妻肺片」,川辣味牛栢葉、牛肚等,腍軟中帶爽口,微辣惹味。「羽衣甘藍叉燒腸」,用有營蔬菜加入點心中,只用羽衣甘藍的嫩葉,口感不錯。這裏的叉燒特別好,叉燒腸粉也不例外。「芝士煙肉帶子酥」,酥皮芝士撻,有芝士的香味,煙肉的肉味,帶子的鮮味,共冶一爐。西式點心,中式味道。「黑椒牛柳酥」,由香脆的酥皮包住片片牛肉,肉味豐富,集香、脆、軟多重口感。「魚湯雲耳浸勝瓜」,鮮嫩青翠的勝瓜,浸泡在鮮甜的魚湯裏,完全入味,加上爽口的雲耳,令口感更豐富。「窩燒櫻花蝦海皇炒飯」,熱焫焫,香噴噴原煲上枱,有蝦,有雞蛋,帶點飯焦香,份外吸引。這裏的菜式有水準,環境又夠堂皇,性價比絕對不差。

這裏的菜式有水準,環境又夠堂皇,性價比絕對不差。
  • 黑糖叉燒,羽衣甘藍叉燒腸,黑椒牛柳酥,櫻花蝦海皇炒飯
2023-10-06 954 瀏覽
垃圾酒樓,態度惡劣一個問題,個個同事答既嘢都唔同,仲要發爛渣惡過人,仲要推卸責任,打電話又cut線,仲要明明係佢哋問題,仲好意思大大聲,仲要夾埋仲經理係到玩嘢,直頭不知所謂
垃圾酒樓,態度惡劣
2023-09-29 1096 瀏覽
約咗重要人物飲茶,揀咗位於The One 凱薈 , 每次去The one 𨋢高層食店,都覺得呢座building 設計超失敗,大堂電梯上不到高層,又要在某層轉乘只有-部的升降機,超級麻煩。我同自己講以後吾再book 這坐大廈的高層食店。幸好「凱薈」比返好印象我,大堂夠寬躺,我哋坐得好舒服。成餐食左不少點心,其中脆皮腸粉最得讚,腸粉皮薄又嫩,炸両也脆卜卜,好味。其他的蒸點心,包括有叉燒包、叉燒腸,菠菜餃、紅菜頭餃山竹牛肉、蒸餃、蝦餃等各點心水準正常,特別的是用上湯浸的山竹牛肉,入口軟滑如綿,點小小醋提味更正!廚部有杞子浸芥蘭;椒鹽炸豆腐前者油份非常少,芥蘭嫩綠冇渣炸豆腐預期地香口,惹味。這間酒樓無論食物、服務、價錢也不俗,五舊水三個人食飯得得飽吾介意咁轉接先上到去絕對可以一試。

約咗重要人物飲茶,揀咗位於The One

幸好「凱薈」
比返好印象我,

大堂夠寬躺,我哋坐得好舒服。

廚部有杞子浸芥蘭;椒鹽炸豆腐
前者油份非常少,芥蘭嫩綠冇渣
炸豆腐預期地香口,惹味。

2023-09-27 740 瀏覽
朋友飯聚首選要地點方便,今日就揀咗係「The One」17樓嘅凱薈,除咗方便仲有靚景添!我哋四位女士,只係食餸唔食飯,廢事為咗食餐飯又要努力去減磅!😜😜🥢花彫乳鴿(壹隻)-好入味,如果乳鴿可以再腍一點就更好!🥢金牌燒腩仔(小食)- 燒腩仔皮脆肉嫩,真的不錯!👍👍🥢姬松茸燉螺頭湯 - 湯料好豐富,熱辣辣,好鮮甜🥢招牌宫爆大蝦球(例) - 蝦球炸得金黃酥脆,蝦肉彈牙爽口,周邊嘅皮蛋也好好味,千祈唔好以為只是用來作伴菜!☺️☺️🥢有米薑蔥桶蠔(例)- 啲蠔超級大隻!🥢生煎排骨(例) - 有別一般的做法,將排骨同菠蘿分開,菠蘿係用新鮮菠蘿,咕嚕肉炸得剛剛好,肉不會變「嚡熠熠」。🥢啫啫唐生菜瞻(例)- 侍應在我們面前將差不多煮好的唐生菜放入窩中再炒,更加有「鑊」氣!唯一美中不足之處是無糖水送,感覺未夠完滿!

🥢花彫乳鴿(壹隻)-好入味,如果乳鴿可以再腍一點就更好!
🥢金牌燒腩仔(小食)- 燒腩仔皮脆肉嫩,真的不錯!👍👍
🥢姬松茸燉螺頭湯 - 湯料好豐富,熱辣辣,好鮮甜
🥢有米薑蔥桶蠔(例)- 啲蠔超級大隻!
唯一美中不足之處是無糖水送,感覺未夠完滿!
2023-09-18
  • 生煎排骨
  • 招牌宫爆大蝦球
  • 姬松茸燉螺頭湯
  • 金牌燒腩仔
  • 啫啫唐生菜瞻
2023-09-25 496 瀏覽
今晚約咗三五知己,中秋聚一聚,順便傾吓下次去旅行嘅計劃。叫咗個晚餐,四個人唔洗一千蚊。黑糖叉燒叉燒肉質鮮嫩多汁,完美融合咗黑糖嘅香甜同獨特嘅風味,令人回味無窮。金沙墨魚仔墨魚仔經過炸製後,表面金黃嘅麵包糠,酥脆可口。但入面仍然保持著嫩滑嘅口感,而且嘗到淡淡嘅海鮮風味。姬松茸燉螺頭湯姬松茸燉螺頭湯口感濃稠。姬松茸嘅濃郁香氣同螺頭嘅鮮味突出。絕對係冬天暖胃養身嘅好選擇。咖哩生油焗大蝦大蝦鮮嫩多汁,咖哩醬汁微辣可口。由於大蝦以生油焗嘅方式烹製,令大蝦保持咗原汁原味嘅口感,同時又吸收咗咖哩同洋蔥調配出嚟嘅香氣,啖啖肉十分滋味。招牌釀焗響螺以大響螺造型器皿載入嘅響螺,釀上鮮嫩嘅肉餡同洋蔥,焗至金黃酥脆。肉餡肉汁豐富,響螺口感帶鮮甜,令人難忘。頭抽煎班片新鮮嘅班片沾上特製嘅醬汁,然後以高溫煎炸,令班片嘅外層酥脆,內部保持鮮嫩嘅口感。頭抽醬汁鹹香味配合炒香嘅四季豆,加上出色嘅鑊氣,非常出色。淮山鑽石浸羽衣甘藍羽衣甘藍爽脆可口,搭配淮山清優嘅獨特香氣,簡單卻美味。加入咗蕃茄粒,更清爽同有營養,滋味又健康。餐廳位處尖沙咀The One 高層,飽覽香港維港景色。

咖哩生油焗大蝦

頭抽煎班片

淮山鑽石浸羽衣甘藍

餐廳位處尖沙咀The One 高層,飽覽香港維港景色。
2023-09-23 428 瀏覽
有朋自遠方來想食中菜,粵菜酒樓最有香港風情,於是我們揀了 The One 新開的凱薈,不過當日有人包場,我們坐唔到海景位,但環境光猛舒適,最緊要食物有特色又美味,價錢相當合理,四個人分享六款食物及每人一個湯,花費每位二百幾。點了兩份小吃,花彫乳鴿很有酒香,肉又嫩,細細隻原來都可以切開好多件分享。金牌燒腩仔的皮脆卜卜,肉質又鬆軟,口感超正。每人一個姬松茸燉螺頭湯,非常滋潤,味道清甜,大大粒姬松茸及響螺都好好食。有米薑蔥桶蠔很特別,脆米成功提升口感,對比軟熟的桶蠔,薑蔥炒的蠔已經煮到很熟,唔食生蠔的人都唔需要擔心。咕嚕肉做得好,炸得脆,熱辣辣,炸漿唔太厚,菠蘿亦好新鮮。金奬宫爆大蝦球肉厚酸甜,炸皮蛋很特別。啫啫唐生菜炒得香。上菜都幾快,雖然忙於包場的客,都有人間中過來看看招呼,值得再來。

金牌燒腩仔的皮脆卜卜,肉質又鬆軟,口感超正。

咕嚕肉做得好,炸得脆,熱辣辣,炸漿唔太厚,菠蘿亦好新鮮。

金奬宫爆大蝦球肉厚酸甜,炸皮蛋很特別。

啫啫唐生菜炒得香。

2023-09-15 473 瀏覽
夜晚同家人係尖沙咀想食中菜,嚟到尖沙咀The ONE 樓上都有好多唔同嘅酒樓,揀咗呢間位於17樓嘅中菜餐廳,一出lift已經見到十分高貴嘅裝修,上面掛滿唔同嘅吊燈,仲有個好多好靚花裝飾嘅舞台,座位舒適加上落地大玻璃,仲可以望到海景,非常適合婚禮同宴會👍🏼黑椒洋葱牛仔骨-用砂鍋上嘅牛仔骨,上到嚟仲「炸炸」聲-好香黑椒同洋葱味,牛仔骨帶少少粉紅色至7成熟,入口非常淋嫩金獎宮爆蝦球-特色菜擺盤好有心意,外面係用薑砌成花,蝦肉配上皮蛋,中間係大大粒嘅蝦球配上蒜片同辣椒-口感豐富,食法非常多,蝦球炸粉唔會好厚,肉質爽彈拔絲鮮菠蘿咕嚕肉-菠蘿同咕嚕肉分開,可以根據個人口味自由配搭-咕嚕肉表面有糖漿,可以做到拉絲嘅效果,食落啖啖肉又唔會好甜,送飯一流鮮茄鮮淮山浸羽衣甘藍-用上本地農場,新鮮種植嘅羽衣甘藍,清淡而爽口清甜紅豆沙-煲到起晒沙,仲加入咗西米粒

黑椒洋葱牛仔骨
-用砂鍋上嘅牛仔骨,上到嚟仲「炸炸」聲

金獎宮爆蝦球
-口感豐富,食法非常多,蝦球炸粉唔會好厚,肉質爽彈

拔絲鮮菠蘿咕嚕肉
-菠蘿同咕嚕肉分開,可以根據個人口味自由配搭

鮮茄鮮淮山浸羽衣甘藍
-用上本地農場,新鮮種植嘅羽衣甘藍,清淡而爽口清甜

紅豆沙
-煲到起晒沙,仲加入咗西米粒

2023-09-14 373 瀏覽
好耐冇食中菜,之前bookmark咗凱薈,去開尖沙咀,今晚就一家人去食個晚餐。黑糖叉燒叉燒半肥瘦,肉質鮮嫩多汁,非常入味。肥瘦相間的部分讓口感更加豐富,而且黑糖的甜味與叉燒的鹹香完美結合,令人回味無窮。金沙墨魚仔外層炸得香脆,鹹蛋黃的金黃色彩非常誘人。咬一口,墨魚仔的鮮嫩與鹹蛋黃的奶香完美融合,帶來了獨特的口感和風味。姬松茸燉螺頭湯好足料,湯通透清澈,一點也不油膩。湯中的螺頭肉質鮮嫩,搭配蘑菇的香氣,每一口都讓人心生暖意。這道湯不僅滋補,而且味道鮮美。咖哩生油焗大蝦大蝦新鮮爽口,咖哩的風味濃郁,但並不過於辣,恰到好處。招牌釀焗響螺螺肉與青豆、洋蔥的搭配完美,每一口都充滿了螺肉的鮮甜和蔬菜的清爽。葡汁的味道更是讓這道菜增添了一絲豐富的口感。頭抽煎班片班片煎得金黃酥脆,魚肉鮮嫩多汁,每一口都充滿了海鮮的鮮香。淮山鑽石浸羽衣甘藍健康之選,羽衣甘藍的綠色帶來了一絲清新,搭配淮山的滑嫩,讓人感到滿足。食完仲有紅豆沙送,難忘的一餐。個場都幾大,臨走前影下個場先
咖哩生油焗大蝦
大蝦新鮮爽口,咖哩的風味濃郁,但並不過於辣,恰到好處。
頭抽煎班片
班片煎得金黃酥脆,魚肉鮮嫩多汁,每一口都充滿了海鮮的鮮香。
淮山鑽石浸羽衣甘藍
食完仲有紅豆沙送,難忘的一餐。
個場都幾大,臨走前影下個場先
2023-09-13 342 瀏覽
之前有朋友結婚時係呢間酒樓擺酒,個時已經覺得食物好食,而且又睇到海景,所以印象唔錯。前排同屋企人去開the ONE,就同佢地試下!員工服務態度同飲宴時一樣好,就再睇下野食係唔係都一樣好食先😎首先揀左金獎宮爆蝦球,擺盤已經好吸引我地!中間係炸蝦,外脆內彈牙👍,旁邊有炸蝦可夾埋皮蛋,新奇既配搭,但一齊食落又唔奇怪咼😳另外,我地點左個蟹肉烤粉絲,我有時晚餐唔想食飯同麵,就揀粉絲既菜式😛佢用左砂鍋上,保暖好啲,粉絲炒至乾身再配上蟹肉撈均。我地重點左2隻深海大海蝦,每隻約3兩好大隻,可以選擇牛油咖哩煎或美極煎。我地每款做法一隻,食落蝦肉非常鮮甜彈牙,兩樣整法都好香口😋食中菜通常都會點一個菜,我地今次揀左鮮茄鮮淮山浸羽衣甘藍。羽衣甘藍本身就少餐廳有,而且menu講明係本地水耕菜,就更想支持本地菜!用左鮮茄一齊煮,所以唔會太淡,帶啲酸甜味。再加上淮山,口感爽口,豐富左😋

2023-09-10 294 瀏覽
大雨過後,今天中午和家人去了飲茶。酒樓位於尖沙咀The One 高層,可以望到維港景色,適合婚禮和不同的宴會。蝦餃🍤蝦餃配筍尖,爽口彈牙,皮薄餡靚。菜苗餃🥟紫色的菜苗餃,上面更有瑤柱,賣相和味道都吸引。叉燒腸餐廳有由本地農夫本地種植的羽衣甘藍🥬系列,點了個羽衣甘藍叉燒腸,腸粉香滑,羽衣甘藍鮮爽。錦鹵雲吞 🥟香脆橙黃的炸雲吞,配上酸酸甜甜,而且材料十足的八珍錦鹵,很開胃。雲耳勝瓜 爽口的雲耳,配上清爽的勝瓜,加上上湯,健康之選。奶皇包 熱辣辣鬆軟的麵包,配香滑而不膩的奶皇,很正。帶子酥 🥧香脆的酥皮配上香濃芝士🧀️和香口煙肉🥓,中西合璧,味道很夾。

蝦餃🍤
蝦餃配筍尖,爽口彈牙,皮薄餡靚。

菜苗餃🥟
紫色的菜苗餃,上面更有瑤柱,賣相和味道都吸引。

叉燒腸

錦鹵雲吞 🥟

雲耳勝瓜
爽口的雲耳,配上清爽的勝瓜,加上上湯,健康之選。

奶皇包
熱辣辣鬆軟的麵包,配香滑而不膩的奶皇,很正。

帶子酥 🥧

2023-09-07 352 瀏覽
今天約了友人在尖沙咀先飲茶後逛街。友人推薦這位於 The One 的凱薈,因爲午市點心、小食和粉麵飯都有8折優惠,頗為吸引。用二維碼點過菜後,我們便欣賞一下這裏的裝修陳設;發現這個擁有180度高空維港景色的場地,樓底既高,裝潢又典雅,絕對是舉辦飲宴的好塲地。不消一會兒,閒談間,食物已陸續遞上。~八珍錦鹵雲吞 (大廚推介)這久違了的懷舊美食是我的至愛。大大片的雲吞炸得香脆、鬆化又可口;八珍汁材料豐富,有蝦肉、叉燒、雞肉、洋蔥和青椒等,酸甜醒胃。吃的時候,將汁料淋在雲吞皮上,味道和口感同樣討人,層次豐富,滋味無窮。~羽衣甘藍叉燒腸(特點)現今都市人工作繁忙,理應多從飲食著手,吸收一些健康有益的食物以加強體質和抵抗力。這店現時特別推介此類有益的食品,推出營養特別豐富的羽衣甘藍為主的食品,讓顧客食得更健康。我們也因此特選了兩款相關的點心一探究竟。首先,作為傳統的皮薄叉燒腸粉加入了羽衣甘藍後,入口另有一番風味:甜美的叉燒加上清新的蔬菜既有營養又有豐富的口感,頗爲吸引。~羽衣甘藍素餃 (大點)這蒸餃亦是用上本地農夫種植的水耕羽衣甘藍和菇菌作餡料,每一顆都包得脹卜卜的,個人覺得一顆一口能夠提供最大的

不消一會兒,閒談間,食物已陸續遞上。

~八珍錦鹵雲吞 (大廚推介)

~羽衣甘藍叉燒腸(特點)

~羽衣甘藍素餃 (大點)
這蒸餃亦是用上本地農夫種植的水耕羽衣甘藍和菇菌作餡料,每一顆都包得脹卜卜的,個人覺得一顆一口能夠提供最大的滿足感,在嘴裡慢慢享受鮮甜的菜味確是一樂。

~濃湯雲耳浸勝瓜 (特點)
健康爽口的雲耳和軟綿勝瓜配合得宜,健康有益,當然那濃淡得宜的湯底亦絕對不應放過。

~脆皮BB鴿
味道不錯,外皮燒得恰到好處,亦適當地保存了内裡的肉汁鮮味,沾上椒鹽或醋來吃,味道層次更多。

~芝士煙肉帶子酥 (特點)
賣相精緻,外皮酥脆,豐富的餡料十分惹味。

~櫻花蝦燒賣皇(特點)
用樱花蝦做點綴的燒賣不僅讓買相更佳,亦增加了鮮味,為傳統的燒賣增添了一點不平凡。

~窩燒樱花蝦海皇飯
熱騰騰上枱的窩飯又怎能不好吃呢?粒粒飯配上帶子片、蝦肉、蔬菜粒和大量的樱花蝦,味道既多元化又增添了鈣質,非常理想。我最愛那窩底誘人的飯焦,十分吸引。

這店位處市中心,既有美景亦有美食。吃過了這頓豐富又價格相宜的午餐,我們也感到非常滿足。