2018-06-03
終於開始咗實習生活!第一個星期無驚無險,放工仲有閒暇食個靚飯~靚牛出沒注意!!!雪花紋均勻分佈,目測都知正~叫咗$248嘅和牛shabu shabu,湯底清啲就唔會搶晒牛味~Shabu shabu配料幾多,菜量多所以即使得100g 肉都食得飽。入面嘅豆腐特別滑溜,但豆味仲好濃,僅次硬豆腐少少咋~附帶嘅燒汁主要係鹹鹹酸酸,想濃味啲可以點,但我覺得牛本身夠香就無謂點太多浪費食材喇。$159富士山丼對我嚟講就更吸引喇~無論牛味定醬汁都較濃陏。富士山丼其實係以洋蔥汁牛肉飯做底,然後用較厚嘅黑安格斯牛堆疊出山形,灑上葱花,比啲想像就好好似頂部積雪嘅富士山一樣🗻🤣牛肉略煎過,油脂散發焦香,牛味特濃,但較多筋。雖然係咁,肉嘅部分仲係好腍。下層有好多薄牛片,吸晒甜甜嘅洋蔥汁。整碗丼牛量幾多,好滿足!
靚牛出沒注意!!!
雪花紋均勻分佈,目測都知正~