2018-05-20 30 瀏覽
New open and it highlights its beef is from japan. My japanese friend this restaurant is famous in Japan ! There are different type of beef to pick from . From high class to regular. I had the hot pot with sweet soy sauce broth. The beef is good and the veggie is fresh. It also comes with the raw egg and rice

2018-05-19 14 瀏覽
不時有外國著名食肆在香港開分店,今日來到這間大阪過江龍牛扒店。一進店內聽到的不是廣東話,而是日文。這麼多日人也來光顧。心想今次是來對了。鹿兒島黑牛餐牌鹿兒島黑毛和牛壽喜燒 $248湯底放有娃娃菜、芋絲、本菇、紅蘿蔔和豆腐。湯滾起時,倒入了生雞蛋伴勻,湯底又甜又滑。日本和牛是一貫的多油花,薄薄一塊在鍋中燙熟,牛肉吸引了壽喜鍋的甜味,佐飯最佳。定食包括小鉢沙律和蘿蔔,味道中規中矩。熟成黑牛 Champion Steak Don $159300克的安格斯牛翼板肉堆成一座小山,份量十足。醬汁加入了蒜蓉,添加了獨特香味。牛肉比壽喜燒鍋的肉件更有厚度,食落帶點煙韌,而且牛味更濃,大滿足。

鹿兒島黑牛餐牌

鹿兒島黑毛和牛壽喜燒 $248

定食包括小鉢沙律和蘿蔔,味道中規中矩。

熟成黑牛 Champion Steak Don $159

2018-05-19 185 瀏覽
位於銅鑼灣駱克道中威商業大廈地下2號舖的千里屋食堂 (Senriya Shokudo), 主打正宗日本菜,餐廳的廚師都是正宗日本人,而侍應則是香港人。餐廳的位置約有二十多個,可以先致電留枱,用膳當天為平日的晚上,Walk-in入座也有位置的。餐廳的牛肉也是日本直送過來的,更有鹿兒島和牛的菜色選擇,頗為特別。而餐廳的餐牌有不同的菜色選擇,如想經濟一點的,可以點牛肉蕎麥麵或烏冬麵,也可點餐廳的各種牛肉丼。今次則點了和牛牛肉壽喜燒套餐(Wagyu Sukiyaki Set - Flank),當中包括腹脇肉100g、2款前菜、漬物、白飯、味噌湯、生雞蛋。落單後不消十分鐘便來到,效率快速。套餐的賣相十分精緻,好像真的置身於日本吃壽喜燒。是日漬物和前菜是(左起)薯仔沙津、白蘿蔔和紅蘿蔔片。薯仔沙津的質感幼滑而細膩。湯煮白蘿蔔的味道鮮甜,蘿蔔一點渣也沒有。紅蘿蔔片的口感則想對較為爽脆。採用了珍珠米的白飯,米粒形狀圓圓的,口感軟漏。和牛是100g的腹脇肉,約有四片,色澤紅潤。腹脇肉即是Flank,這部位即是後腿跟部前面。切成薄片的和牛口感十分滑溜,而且一點也不韌,只要在鍋內煮半分鐘,煮得剛剛熟便可享用

和牛是100g的腹脇肉,約有四片,色澤紅潤。腹脇肉即是Flank,這部位即是後腿跟部前面。切成薄片的和牛口感十分滑溜,而且一點也不韌,只要在鍋內煮半分鐘,煮得剛剛熟便可享用了。

店員不會把湯底加得太滿,只要開火後靜候片刻,閒時把蔬菜攪拌並可。蔬菜的份量頗多,當中還有滑豆腐和一撮菇。整個套餐配料豐富,男士也一定夠吃。

當然不少得吃掉雞蛋,個人喜愛把生雞蛋倒在鍋內煮,再小心翼翼地把雞蛋放在飯上,攪拌後享用。日本的蛋黃漿質感濃淍,蛋味濃郁。

雖然外面天氣炎熱,不算是吃火鍋的最佳時候,待蔬菜都煮熟後,個人喜愛把火關掉,利用鍋的餘溫讓蔬菜暖著。

2018-05-18
2018-05-15 20 瀏覽
銅鑼灣日式餐廳越來越多,從時代廣場街番過去世貿中心既時候見到呢間新開既千里屋,仲要日本人員工熱情為我地介紹餐牌,咁就試下啦!《壽喜燒御膳 $189》壽喜燒除咗有一鍋菜之外,另外仲有白飯、味噌湯、醃牛肉、雞蛋卷!重點當然係一碟我一個人都食唔晒嘅牛肉!壽喜燒湯底甜美而夠濃,好啱重口味既朋友!只要將牛輕輕煮十幾秒,牛肉已經吸收到湯底既甜味,之後放入攪拌過既生雞蛋過過冷河,咁就食得!正!我一個人都食唔曬,確實抵食。配菜中既煮牛肉味道唔錯,色澤已經反映左係重口味的~不過我鐘意! 《和牛鐵板三種 $298》朋友就選擇左較貴嘅和牛鐵板餐,果然係一分錢一分貨!和牛入口即溶,油脂豐盈,三種和牛嘅口感同油脂分布有少少唔同,另外仲有醬油、芥末、及鹽調味,其實牛嘅質素咁好,即使唔點任何調味都已經好好食!食飯嘅時候,都見到有日本遊客特登嚟呢度,而餐廳內亦有日本侍應,令你感覺身處日本中。

《壽喜燒御膳 $189》

正!我一個人都食唔曬,確實抵食。

《和牛鐵板三種 $298》

1K
2018-05-14 239 瀏覽
母親節正日老公帶我去日本...過江龍的千里屋吃和牛,我心滿意足了。在日本吃牛本身都不便宜(我猜,看漫畫是這樣說啦...)所以在香港的價格稍高,好像不覺得太大問題(?)今天開開心心來吃,就不要想著荷包吧... 點了和牛鐵板三種,意指共有三個不同部位的鹿兒島和牛,牛肩肉(ロース)、牛肋骨(カルビ)、五花肉(バラ),每個部位約45g,索價$298,每一口都要好好的嘗清楚才好啊(苦笑)三款之中,沒有最好味,因為各有好的地方。我覺得牛肩肉最棒,牛味最為濃郁,幸福感升天!爸爸則最愛五花肉夠,愛它的脂香,口感最滑溜。分別佐以海鹽、wasabi和燒肉汁,我是第一次知道可以配wasabi吃牛肉,味道是非常之意想不到,欲罷不能!媽媽我不知何年何月有機會去日本,這個味道我會好好的記住的(哭)澳洲和牛價格比較相宜,這碗富士山壽喜燒丼,$159有250g牛肉,絕對是「吃飽」一點的好選擇(笑)單是賣相,這絕對絕對是很吸引,滿滿的牛肉山,加上日本青葱,真的要說一聲「我唔客氣啦~!」上面是牛扒,大概七成熟,如果要和鹿兒島和牛比較,那絕對是天與地的質素,不過其實澳洲和牛也是獨當一面的美味!除了牛扒,下面還有不少壽喜燒牛

除了牛扒,下面還有不少壽喜燒牛肉,烤至微焦,兩款不同口感的牛肉丼飯,非常的惹味。

飯粒是日本珍珠米,飯香,吸收了牛肉的脂汁,特別好味!餐廳多是一般客人,服務員也是日本人,簡單英語溝通OK。不能去旅行又想吃到日本風味?來千里屋就對了!
慶祝紀念
母親節
2018-05-09 21 瀏覽
在大板有名的千里屋,終於飛到來香港的銅鑼灣了…有機會,又可不用飛,又點會錯過呢個機會呢?而千里屋係乜名堂?大家自己上網查吓,有付出,才會更享受。Mt. Fuji Steak & Sukiyaki Combo Don 丼,個丼名已寫明“Mt.”,所以上枱時的牛肉份量是有咁上下的,不單是份量,連質量都不缺少。餐廳用上高級黑安格斯牛肉,肉與脂肪分佈比例均等,半熟的牛肉再配以特製洋蔥汁,享受就是這樣。和牛壽喜燒(和牛肉100g,生雞蛋,漬菜,小菜,玉子燒,白飯)鹿兒島黑牛和牛(100g)屬特優品質,嫩粉紅的肉,油脂分布相當細緻,肉味濃郁,口感鮮嫩,配上壽喜燒,非常吸引。

2018-04-17
2018-05-08 32 瀏覽
$159呢到除咗可以食丼之外仲可以食鍋而個人嚟講一直都鍾意Sukiyaki多過ShabuShabu😙叫咗最平嗰款牛所以牛味唔係好重碟牛望落唔知點解仲好似豬添🤣但係其他野都唔錯尤其鍋底幾濃味仲會有兩舊玉子燒食下 $159嚟講其實野食都幾豐富🤤最後老闆仲送咗碟牛比我地試下味道係好食嘅不過啲牛就肥咗少少 幾個人share一人一塊的話就啱啱好喇☺️
[Sukiyaki] $159
呢到除咗可以食丼之外仲可以食鍋
叫咗最平嗰款牛所以牛味唔係好重
碟牛望落唔知點解仲好似豬添🤣
但係其他野都唔錯尤其鍋底幾濃味
仲會有兩舊玉子燒食下 $159嚟講其實野食都幾豐富🤤
最後老闆仲送咗碟牛比我地試下
2018-05-05 234 瀏覽
聽聞最近一間日本大阪的和牛餐廳係香港銅鑼灣開左第一間分店,對於喜愛食和牛的我,當然要去朝一朝聖,試下呢間「過江牛」啦。  店內的裝潢設計簡單而充滿日本風味,環境明亮舒適乾淨; 和牛壽喜燒 套餐 套餐包括:鹿兒島和牛肉100g漬菜小菜玉子燒麵豉湯生雞蛋日本產米飯 壽喜燒鍋內有大量的新鮮大蔥、娃娃菜、菇、白滑豆腐、芋絲等.....甜絲絲的香濃壽喜燒湯底充滿日本風味。 薄薄的和牛,顏色鮮嫩,油脂的雪花紋理分佈平均,非常漂亮。 灼一灼,幾秒鐘的時間已經可以食得。和牛肉質又軟又嫩,簡直係入口即化,令人停不下口,食完一碟都未學夠喉! 和牛鐵板3種牛 套餐包括:鐵板3和牛(里脊肉、牛背肉、五花肉)醬料 (日式介末、海鹽、和風醬)麵豉湯日本產米飯 里脊肉、牛肩肉、五花肉 - 3款唔同部位的和牛肉,口感風格各有不同。  里脊肉 口感較細嫩,滿口充滿油香;牛肩牛 較有口感, 牛味較重;五花肉 由於脂肪比例較多,所以油脂感較重,肉質口感軟腍充滿油香;

店內的裝潢設計簡單而充滿日本風味,環境明亮舒適乾淨;

和牛壽喜燒 套餐

玉子燒
麵豉湯
生雞蛋
日本產米飯

薄薄的和牛,顏色鮮嫩,油脂的雪花紋理分佈平均,非常漂亮。

和牛鐵板3種牛

套餐包括:
鐵板3和牛(里脊肉、牛背肉、五花肉)
醬料 (日式介末、海鹽、和風醬)
麵豉湯
日本產米飯

里脊肉 口感較細嫩,滿口充滿油香;
牛肩牛 較有口感, 牛味較重;

午餐
2018-05-05 39 瀏覽
同朋友去銅鑼灣行街,行到差唔多行飯,佢提議去千里屋食堂 dinner ~ 當然我冇咩所謂啦, 反正我又未食過, 又想試新野=]一坐低,好多款式揀~我地就一人一個set 大家一齊share =]朋友點左個和牛鐵板三種~ 個餐仲包埋麵豉湯、白飯。佢係選用左鹿兒島既和牛,和牛一共有三種 , 每部位都有唔同既特色~食落d 和牛肉汁豐盛, 肉味香濃,而且牛脂比例適中,唔錯!它有三種調味比我地揀,有  wasabi、 海鹽、 燒汁!而我就揀左個黑安格斯牛肉涮涮牛肉套餐 - 肩胛部~呢個套餐包括玉子燒、麵豉湯、白飯、前菜、漬物、薄切的安格斯黑牛肉和一個昆布湯底的湯鍋!個鍋口味比較清淡,因為配合左多種蔬菜同食, 入面有大蔥、芋絲和豆腐等!而牛肉係薄切所以只需放入鍋內幾秒就可入口,牛肉既肉質鮮嫩幼滑!overall 都好好食,下次會再黎!!

朋友點左個和牛鐵板三種~ 個餐仲包埋麵豉湯、白飯。
食落d 和牛肉汁豐盛, 肉味香濃,而且牛脂比例適中,唔錯!
它有三種調味比我地揀,有  wasabi、 海鹽、 燒汁!

而我就揀左個黑安格斯牛肉涮涮牛肉套餐 - 肩胛部~

overall 都好好食,下次會再黎!!
2018-05-04
2018-05-03 40 瀏覽
有一次去日本旅行時🇯🇵見到一間千里堂食屋將會在香港開幕🤣..事隔半年..有一次見銅鑼灣一直非常想食終於有得食了🤩▶️時間尚早 環境清靜 店內有日式建築 👍🏻▶️彩色豐富餐牌 簡簡單單介紹 店裏重點用上等日本肉🤣▶️黑安格斯牛肉Mage 牛扒丼加味噌湯😂三個牛肉進口一鹿兒島和牛鐵板3種白飯 味噌湯黑和牛 里脊肉 牛肩肉 等等 肉質鮮美 牛肉嫩中太有口感 食鐵板燒食最好不過架👍🏻▶️和牛鐵板3種白飯加味噌湯 面上臨滿燒汁 睇賣相已經好吸引 牛肉好有口感 加上一粒粒嘅日本珍珠米 非常絕配呀👍🏻▶️還贈送汽水添 非常細心服務👍🏻
▶️時間尚早 環境清靜 店內有日式建築 👍🏻
▶️彩色豐富餐牌 簡簡單單介紹 店裏重點用上等日本肉🤣
▶️還贈送汽水添 非常細心服務👍🏻
5 分鐘 (堂食)
2018-05-01 32 瀏覽
銅鑼灣日式食店林立,要喺呢區爭得一席真係唔係咁易。今次同太太嚟到呢間千里屋食堂,主打牛肉,據講係大阪過江龍,就睇下佢有冇能力䇄立於銅鑼灣啦~小舖位,勝在係地舖,易搵。我數過,呢度坐滿會有26人。環境算乾淨,有少少日本平民食肆feel。先來牛肉壽喜燒定食,牛肉係普通級數,已經好唔錯(和牛陣間先再介紹),各款配菜亦齊料。滾起咗感覺好豐富~鹿兒島黑牛 - 鐵板和牛三味,有牛脊、牛肩同牛五花。同普通牛真係唔同食法,啲肉真係嫰好多,亦好有牛味~席間聽到至少兩枱人係講日語,係巧合,定係日本人都覺得呢度正宗同好食?

小舖位,勝在係地舖,易搵。

滾起咗感覺好豐富~

2018-04-30 217 瀏覽
位於銅鑼灣的千里屋食堂,是一間大阪過江龍香港作為餐廳的首間海外分店,不知質素如何呢,是晩看完電影就來光顧吧。和牛牛肉壽喜燒套餐$248/100g套餐包括: 壽喜燒,和牛肉100g,生雞蛋,漬菜,小菜,玉子燒,白飯。壽喜燒內有少許蔬菜,翻滾後,甜甜的滋味不斷傳出,非常吸引。和牛肉片薄切,雪花紋理清晰,色澤粉嫩,肉質軟腍鬆化,肉味好濃阿,只有五片不太夠呢。壽喜燒越煮越甜,味道很足,但真的過甜啦。熟成黑牛Champion Steak丼$159/250g作為一名胃量不太細的吃貨,這個巨大Mega牛丼便適合我啦。呈上時便來香噴噴的牛香和醬汁香,太引人了哦。300g的安格斯黑牛翼板肉,肉量激多,牛肉厚身,煙靭軟腍,富嚼勁度,且能輕易吞下,獨特的囗感,配上帶甜的醬汁,鹹甜勻備,深得我心阿。白飯是珍珠米,粒粒飽滿,原本已圓潤甘甜,拌勻甜醬汁,小朋友也會吃光光阿。
位於銅鑼灣的千里屋食堂,是一間大阪過江龍

和牛牛肉壽喜燒套餐$248/100g

套餐

。壽喜燒越煮越甜,味道很足,但真的過甜啦。

熟成黑牛Champion Steak丼$159/250g

300g的安格斯黑牛翼板肉,肉量激多
,牛肉厚身,煙靭軟腍
,富嚼勁度

2018-04-28
2018-04-23 215 瀏覽
日本大阪過江龍千里屋食堂在銅鑼灣開業,見到FB介紹之後,就第一時間過黎試。餐牌有好多和牛產品,都很特別,在香港少有。鹿兒島黑牛fair推介好有selling point,不用到日本也可以食到個種感覺。Grape ($20)和牛shabu shabu ($248)鹿兒島黑牛和牛(100g)屬特優品質,嫩粉紅色的肉,油花豐富細緻,肉味鮮嫩,口感柔順。漬物係蘿蔔牛腩,炆得很入味,送飯一流。粉紅色的爐很特別,蔬菜豐盛新鮮,有大葱、芋絲、蘿蔔、菇、豆腐、娃娃菜,配清湯很健康,吃到食材的原味。還有味噌湯,白飯是日本產米,前菜x2。日式橙醋味道好特別,點和牛食有另一種層次。Coke ($20)御膳Steak GozenPremium ($189)配菜色彩斑爛,有南瓜、西蘭花、秋葵、蘿蔔、車厘茄。Steak上的時候已經是半熟,店家很貼心已經把肉切開了,將steak放上圓形的鐵板上,每邊輕輕燒幾秒就可以品嚐,不用燒得太熟喔。肉質細緻,咬起來柔軟,入口即融,配和風醬汁帶點酸甜,yummy!下次要試下丼飯,成坐山的安格斯牛好吸引。

Grape ($20)

和牛shabu shabu ($248)

漬物係蘿蔔牛腩,炆得很入味,送飯一流。

還有味噌湯,白飯是日本產米,前菜x2。

日式橙醋味道好特別,點和牛食有另一種層次。

Coke ($20)

御膳Steak GozenPremium ($189)

配菜色彩斑爛,有南瓜、西蘭花、秋葵、蘿蔔、車厘茄。

下次要試下丼飯,成坐山的安格斯牛好吸引。
  • 和牛shabushabu
  • SteakGozenPremium
2K
2018-04-20 37 瀏覽
千里屋食堂在香港開了分店,朋友超喜歡吃牛肉,所以今天特意放工後約了他一起吃晚飯。店舖地址便利,鄰近銅鑼灣熱點,吸引不少shopping後的客人前來用餐。店倫裝修精緻又乾淨,座位舒適。店內menu以定食為主,以飯類、和火鍋類兩款為主,火鍋湯底有清湯和壽喜燒2款選擇,我和朋友一人點了一個火鍋share來吃,味道非常好!兩個火鍋大致上配料上都是一樣,就是牛的種類不同,肉的質量區吃而已。然而,既然稱之為牛肉專家,當然肉質一家有相當之質量呢!先說壽喜燒湯底,味道濃濃的,帶點甜味,濃味可口,甜香的醬汁配在牛肉上非常美味!Gozen Premium湯底則較為清淡,清湯底配上大量蔬菜,屬健康之選。🦌鹿兒島黑牛Fair🍲和牛壽喜燒($248)🔥日式牛肉火鍋👉🏻和牛100g🐄👉🏻前菜x2☘️👉🏻蔬菜🥗👉🏻漬物🌱👉🏻白飯🍚👉🏻生雞蛋🍳👉🏻味噌湯🥘🍲Shabu Shabu Gozen Premium ($189)👉🏻牛肩肉🐮👉🏻前菜x2☘️👉🏻蔬菜🥗👉🏻漬物🌱👉🏻白飯🍚👉🏻生雞蛋🍳👉🏻味噌湯🥘整體味道非常好,店員在點餐前也會清楚介紹店內招牌食物,服務和食物也很好,推介!📌店名:千里屋食堂’📍地址:銅鑼灣駱克道44

然而,既然稱之為牛肉專家,當然肉質一家有相當之質量呢!

🦌鹿兒島黑牛Fair

🍲和牛壽喜燒($248)

🔥日式牛肉火鍋

👉🏻味噌湯🥘

📌店名:千里屋食堂’
📍地址:銅鑼灣駱克道447-449號中威商業大廈地下2號舖
2018-04-18 41 瀏覽
自從係日本食過呢種勁牛肉嘅蓋飯之後,就一直都好想再食。前幾日咁岩經過呢間千里屋,見到menu全部都係牛肉蓋飯,就決定入去一試,質素都幾唔錯我地去到嘅時候人流都唔算多,但係再夜啲就開始多人,要等一陣位先會到。淨係牛肉蓋飯已經有好多種,價錢亦唔算貴,相當抵食。我地就揀左2號嘅mt. fuji steak& sukiyaki combo don同和牛鐵板三種。和牛鐵板三種係一個set,有湯有飯。三個唔同部位食落口感都略有不同,但係共通點就係都非常嫩滑,非常好食。另外嘅安格斯牛蓋飯真係分量十足😍牛排堆到好似一座小山咁高,唔怪得取名mt. fuji 喇。半熟嘅牛排淋上惹味燒汁,睇到已經覺得好吸引。呢個牛肉比起岩岩個鐵板牛係冇咁滑,需要費一啲牙力去咬,食落有好香嘅牛排味,配合粒粒珍珠米食非常唔錯。