// 𝙍𝙚𝙞𝙢𝙖𝙜𝙞𝙣𝙞𝙣𝙜 𝘿𝙞𝙢 𝙎𝙪𝙢 𝘾𝙪𝙞𝙨𝙞𝙣𝙚 𝙬𝙞𝙩𝙝 𝙃𝙤𝙣𝙜 𝙆𝙤𝙣𝙜 𝙋𝙡𝙖𝙣𝙩-𝙗𝙖𝙨𝙚𝙙 𝙁𝙤𝙤𝙙 𝙄𝙣𝙣𝙤𝙫𝙖𝙩𝙞𝙤𝙣 𝘽𝙧𝙖𝙣𝙙 - 𝙋𝙡𝙖𝙣𝙩 𝙎𝙞𝙛𝙪™ 𝙭 𝙈𝙤𝙩𝙩 32 🥢 //-Hong Kong plant-based food innovation brand, 𝐏𝐥𝐚𝐧𝐭 𝐒𝐢𝐟𝐮™, celebrates the roots of its quest to forge exceptional plant-based Chinese cuisine by joining hands with renowned restaurant with the new “𝐑𝐞𝐢𝐦𝐚𝐠𝐢𝐧𝐞 𝐃𝐢𝐦 𝐒𝐮𝐦 𝐰𝐢𝐭𝐡 𝐏𝐥𝐚𝐧𝐭 𝐒𝐢𝐟𝐮™” partnership. Spanning culinary fusion and classic Cantonese, 𝐌𝐨𝐭𝐭 𝟑𝟐 showcase the beauty of plant-based dim sum, embracing the low-fat Plant Sifu™ Mince and G
Hong Kong plant-based food innovation brand, 𝐏𝐥𝐚𝐧𝐭 𝐒𝐢𝐟𝐮™, celebrates the roots of its quest to forge exceptional plant-based Chinese cuisine by joining hands with renowned restaurant with the new “𝐑𝐞𝐢𝐦𝐚𝐠𝐢𝐧𝐞 𝐃𝐢𝐦 𝐒𝐮𝐦 𝐰𝐢𝐭𝐡 𝐏𝐥𝐚𝐧𝐭 𝐒𝐢𝐟𝐮™” partnership. Spanning culinary fusion and classic Cantonese, 𝐌𝐨𝐭𝐭 𝟑𝟐 showcase the beauty of plant-based dim sum, embracing the low-fat Plant Sifu™ Mince and Ground pork with patented food technology – 𝐀𝐑𝐎𝐌𝐀𝐗™.
In 𝐌𝐨𝐭𝐭 𝟑𝟐, a world-class Chinese restaurant known for its exquisite traditional Chinese dishes with a Western twist, luxurious dim sum dishes recreated with plant-based ingredients by Plant Sifu™.
☞ 𝐓𝐫𝐚𝐝𝐢𝐭𝐢𝐨𝐧𝐚𝐥 “𝐏𝐨𝐫𝐤” 𝐒𝐡𝐚𝐧𝐠𝐡𝐚𝐢𝐧𝐞𝐬𝐞 𝐒𝐨𝐮𝐩 𝐃𝐮𝐦𝐩𝐥𝐢𝐧𝐠𝐬 - 𝐇𝐊$𝟖𝟓/𝟒 𝐩𝐜𝐬
☞ 𝐂𝐫𝐢𝐬𝐩𝐲 𝐑𝐢𝐜𝐞 𝐏𝐚𝐩𝐞𝐫 “𝐏𝐨𝐫𝐤” 𝐂𝐡𝐞𝐮𝐧𝐠 𝐅𝐮𝐧 - 𝐇𝐊$𝟏𝟐𝟎
☞ 𝐌𝐨𝐫𝐞𝐥 “𝐏𝐨𝐫𝐤” 𝐒𝐢𝐮 𝐌𝐚𝐢 - 𝐇𝐊$𝟖𝟎/𝟒𝐩𝐜𝐬
☞ 𝐒𝐜𝐚𝐥𝐥𝐢𝐨𝐧 “𝐇𝐚𝐦” 𝐑𝐨𝐥𝐥 - 𝐇𝐊$𝟕𝟓/𝟑𝐩𝐜𝐬
All are delectably recreated with 𝐏𝐥𝐚𝐧𝐭 𝐒𝐢𝐟𝐮™’𝐬 𝐩𝐚𝐭𝐞𝐧𝐭𝐞𝐝 𝐀𝐑𝐎𝐌𝐀𝐗™ 𝐤𝐨𝐧𝐣𝐚𝐜 𝐭𝐞𝐜𝐡𝐧𝐨𝐥𝐨𝐠𝐲, using plant ingredients to emulate pork fat and power plant-based meat to attain next-level texture, juiciness, aroma, and cookability.
ᴍᴇ-ᴘᴊ-ʀᴘ-ᴏʟ-sᴄɴ
2023-04-11 2513 瀏覽
🥇令家燕媽媽吃到流下感動熱淚既叉燒荷包蛋飯我哋未必試到,但Mott 32卅二公館既黑毛豬叉燒絕對係視覺味覺大滿足! ⏩蜜汁頂級西班牙黑毛豬叉燒 ($295)一整條叉燒, 都係用左西班牙半肥半瘦好飽滿既黑毛豬整既叉燒,配上少許蜜汁溢到碟面,賣相的確銷魂!⏩醬燒明蝦球 ($280)食落蝦肉爽脆得黎,彈牙程度亦都好誇張,個掛汁酸酸地但又唔會搶左個蝦既鮮味。蝦球炒得好好,係必試item!⏩陳年黑醋咕嚕肉 ($225)隔住個mon都諗返起佢陣酸甜酸甜既陳年黑醋味,同個咕嚕肉好夾。比起一般茶樓炒處理咕嚕肉外皮更加出色,食落唔係成口炸漿而係好酥脆薄貼既外皮,成個搭配都一百分!⏩鮑魚北京鴨絲春卷 ($75/3件)可惜預訂不到佢哋既signature片皮鴨 (用蘋果木燒的,朋友話四個人都食得晒因為太好味),於是試咗有少少鴨絲頂吓癮既鮑魚北京鴨絲春卷嚟試。一般般,不過不失啦!⏩仲有試左小籠包,飛魚子炒飯,4款茶,全部餸菜都基本上above average! 🌟注意: 當時一星期前打電話預約都未能訂到片皮鴨,所以想食既記得再提早啲預訂!

⏩蜜汁頂級西班牙黑毛豬叉燒 ($295)

⏩醬燒明蝦球 ($280)

⏩陳年黑醋咕嚕肉 ($225)

⏩鮑魚北京鴨絲春卷 ($75/3件)

• 醬燒明蝦球
  • 蜜汁頂級西班牙黑毛豬叉燒
  • 陳年黑醋咕嚕肉
2023-04-07 1992 瀏覽
冇諗過一間標榜自己係fine dining嘅高級中菜廳竟然會有咁差嘅服務侍應西口西面 好似完全唔想同你講嘢咁擺低嘢食係方式係茶記style 用佢手上準備上菜嗰碟去推開其他已經喺枱上面嘅碟 求其擺低就算碟餸食咗三成都冇 問都唔問就突然收起去轉落細碟 又係求其擺番低就行開明明一早book咗四位 但係坐低之後竟然有唔同嘅侍應幾次走過嚟想收起我哋未嚟嘅朋友嘅餐具 以為我哋得兩個人食嘢食就不過不失 冇乜特別 唔係太對得住個價錢加埋咁嘅服務 絕對唔值得試

侍應西口西面 好似完全唔想同你講嘢咁

嘢食就不過不失 冇乜特別 唔係太對得住個價錢
加埋咁嘅服務 絕對唔值得試
2023-03-06 2143 瀏覽
《主菜篇》💰北京片皮鴨 (蘋果木燒) $890片皮鴨係公館既著名菜色,所以必定要點返隻!呢個菜式係需要預訂⚠️打去book位個陣就要記得同佢講要一隻。不過,令人可惜既係,味道同出面既其實差唔多🥹冇乜令人驚喜既地方🥹係薄餅皮比較薄,連埋鴨肉一齊食會有點煙韌感覺。不過另外會有碟係淨係鴨皮,呢個就超好食!!!鴨皮食落好鬆化,好香鴨油味🤤💰蜜汁頂級西班牙 黑毛豬叉燒 $350呢個又係佢地著名菜色之一,都係要book位個陣就需要預訂⚠️。中意食半肥瘦叉燒既人就岩晒!因為佢件件都係半肥瘦叉燒,一咬落口就半溶狀態🤤而且表皮烤得好焦脆,口感好正!不過我覺得呢碟菜式偏甜,蜜汁過多,遮蓋左黑毛豬叉燒既味道🥹💰醬烤三弄和牛肋骨 $595‼️全晚叫既咁多個菜式中係最好食🤩‼️唔知點解OpenRice冇人推介🤣牛肉既油花較多,食落好淋好嫩。牛肉味都好濃郁,醬汁甜甜地,唔會比醬搶左牛香味,好出色!🥰💰紅燒迷你乳鴿 $98/隻呢隻bb鴿都好出色🤩烤得岩岩好,外皮香脆,鴿肉都好嫩🥰💰蝦籽福果河蝦白蘆筍 $350呢個菜唔會太重口味,細細粒既河蝦好鮮甜,白蘆筍好爽脆,食落好冇負擔感,好喜歡🥰💰南乳一字排 $280呢碟就普普通通,
《主菜篇》

💰北京片皮鴨 (蘋果木燒) $890

💰蜜汁頂級西班牙 黑毛豬叉燒 $350

💰醬烤三弄和牛肋骨 $595

💰紅燒迷你乳鴿 $98/隻
呢隻bb鴿都好出色🤩烤得岩岩好,外皮香脆,鴿肉都好嫩🥰

💰蝦籽福果河蝦白蘆筍 $350

💰南乳一字排 $280
呢碟就普普通通,味道都係偏甜,冇乜南乳香味。

💰羊肚菌素燒豆腐 $200
豆腐好滑😍😍中意食豆腐既朋友可以一試!

2023-03-01 1904 瀏覽
✴️椒鹽鮮魷粟米芯-有穫氣的椒鹽鮮魷 同時椒鹽粟米芯口感都相當特別👍🏻✴️西班牙黑豚肉根馬拉盞椒絲椰菜苗-好惹味既椰菜苗 好有咬口 菜吸收哂肉汁 好好味✴️蜜汁頂級西班牙黑毛豬叉燒-必點之作 半肥瘦叉燒 肉質好嫩 外皮燒得剛剛好 有少少脆邊 蜜汁又唔會太甜 直頭係我心目中既招牌菜❤️✴️片皮鴨-餐廳既食法係先食左淨脂肪既鴨皮 第一次食感覺好新鮮 但係個人覺得太油膩 唔愛好🤨同埋唔知係咪太大冷氣 熱辣辣既包皮落到碟會即刻凍左 令到成件事係凍住黎食 好扣分🥲然後我地試下唔包皮淨係食鴨 件鴨會變返熱食 仲係好好味的😂扁皮鴨既兩味 我地揀左椒鹽烹調 十分惹味 當日圍檯 二食比一食更受歡迎😂另外有個小表演 店員會用轉碟形式去調配食鴨既醬汁 好Amazing🥰✴️魚湯四寶泡飯-魚湯好鮮甜 好夠濃湯 飯裡面加左脆脆 令口感再度昇華 飯既軟硬度剛好 呢排凍凍地食返個熱湯飯 真係好暖胃 推薦你地都要試下❤️ 餐廳利用柔和燈光 令到環境氣氛好有情調 加上食物質素優質 每道菜都各有特色 可以食到好多特別既菜式 而且店員服務態度貼心周到 門口的打卡位別具心思 極力推薦大家過黎試下 無論係紀念日定普通飯聚 都非常適合❤️❤️
✴️椒鹽鮮魷粟米芯

魚湯四寶泡飯
椒鹽鮮魷粟米芯
  • 中式北京烤鴨絲沙律
2023-02-27 1009 瀏覽
第二次食呢一間餐廳 由於都係冇得walk-in 所以都要做咗一個月預約 上網預約就得㗎啦,比較方便,到時會有職員打嚟同你確認座位我就喺之前預約咗一隻燒鵝,同埋佢最出名嘅叉燒前菜叫咗一個粟米椒鹽魷魚,炸得幾好食,入口唔會話太油膩,可以推介,送酒一流。份量中等,都幾抵食至於主角嘅叉燒 真係冇得挑剔 入口鬆化 係一定要叫嘅食物之一 燒鵝,我哋叫咗片皮兩食,佢有好多唔同嘅醬俾你點,質素都係比出邊片皮鴨好食 至於鵝鬆都做得唔錯,食得出廚師嘅質素最後叫咗一個炒菜,食到平時好少食紫色椰菜,調味唔會好鹹,喺出邊都好少見到有咁樣嘅配搭。今次太飽,下次試埋佢啲點心服務質素一流,期待下次光顧
上網預約就得㗎啦,比較方便,到時會有職員打嚟同你確認座位
我就喺之前預約咗一隻燒鵝,同埋佢最出名嘅叉燒

至於鵝鬆都做得唔錯,食得出廚師嘅質素

今次太飽,下次試埋佢啲點心

服務質素一流,期待下次光顧

叉燒
椒鹽粟米芯魷魚
叉燒
椒鹽粟米芯魷魚
  • 蜜汁頂級西班牙黑毛豬叉燒
  • 42天飼養北京片皮鴨
2023-02-25 780 瀏覽
服務好差 琴晚去食飯慶祝 侍應一開頭見我地無叫Wine已經比面色客人睇 跟住預訂左燒鴨又特登唔講有兩食 跟住侍應落錯野 仲想人要左落錯既 比面色客人睇 成檯都呆左 咁既高級餐廳 茶記服務 比錢都唔會再去!想比錢買難受可以照去😅😅

2023-02-22 7360 瀏覽
٩(ˊᗜˋ*)و┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈扁皮鴨關注組人氣高級中菜廳✨一直都有朋友推薦位於中環中菜廳終於有機會跟朋友一起品嚐到美味的扁皮鴨🫶🏻┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈環境也是非常有氣派,燈光昏暗有情調除了菜類外也有各款酒類供應呢店員很熱情有禮貌😆用餐感覺良好┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈𐂐 ⠜42天飼養北京扁皮鴨 $890 (4.5/5)必須要提早預訂~師傅切鴨功力非常厲害!每一塊鴨皮厚薄均勻,入口油脂感重但完全不膩,顏色色澤金黃非常脆口一咬就慢慢在口腔中溶化,實在太驚艷了🥹!甜麵醬加入花生醬後更加香口,還用上特別的旋轉混合醬汁方法令到2者可以平均混合鴨肉則配上鴨皮享用,肉質嫩口好吃,味道濃厚,絕對會令人口水直流三千尺🤤┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈𐂐 ⠜蜜汁頂級西班牙黑毛豬叉燒 $350 (4.5/5)另一款招牌菜,是我人生中吃過最念念不忘的叉燒✨同樣加入了花生調味令到味道更加香濃剛燒好的叉燒色澤鮮艷,肥瘦均勻入口肉質非常非常嫩滑🤩像棉花糖一樣真的好香口好好吃,香甜的味道在口腔中蔓延,無比幸福的感覺🥹而男朋友也覺得很好吃,但他比較愛肥叉燒所以覺得可以再多一點脂肪,而我就覺得剛剛好!
٩(ˊᗜˋ*)و
扁皮鴨關注組人氣高級中菜廳✨
一直都有朋友推薦位於中環中菜廳
終於有機會跟朋友一起品嚐到美味的扁皮鴨🫶🏻
┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈
環境也是非常有氣派,燈光昏暗有情調
除了菜類外也有各款酒類供應呢
店員很熱情有禮貌😆用餐感覺良好

┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈
𐂐 ⠜42天飼養北京扁皮鴨 $890 (4.5/5)
必須要提早預訂~師傅切鴨功力非常厲害!
一咬就慢慢在口腔中溶化,實在太驚艷了🥹!

┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈
𐂐 ⠜蜜汁頂級西班牙黑毛豬叉燒 $350 (4.5/5)
另一款招牌菜,是我人生中吃過最念念不忘的叉燒✨
同樣加入了花生調味令到味道更加香濃
剛燒好的叉燒色澤鮮艷,肥瘦均勻
入口肉質非常非常嫩滑🤩像棉花糖一樣
真的好香口好好吃,香甜的味道在口腔中蔓延,無比幸福的感覺🥹
而男朋友也覺得很好吃,但他比較愛肥叉燒
所以覺得可以再多一點脂肪,而我就覺得剛剛好!

┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈
𐂐 ⠜燈影牛肉 $125 (4/5)
口感像豬肉紙一樣脆口😆
味道很特別,本以為是咸咸的
原來是麻辣口味,味道有驚喜!
不會很辣,怕辣人士應該也可以淺嘗一下

┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈
𐂐 ⠜黑松露鵪鶉蛋燒賣 $160 (3/5)
價值不菲的燒賣🌟味道沒有想像中的出色
燒賣加入黑松露頗香口,但再濃一點必定更滋味!
咬開鵪鶉蛋蛋黃還是半流心狀態,烹飪時間拿捏得很好👍🏻加分!

┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈
𐂐 ⠜野菌素春卷 $75 (2.5/5)
𐂐 ⠜脆皮翡翠鮮蝦腸粉 $130 (2.5/5)
味道正常發揮~

┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈
𐂐 ⠜招牌小籠包 $95 (2.5/5)
味道不錯,就是皮有點厚🙈

2023-02-02 856 瀏覽
朋友推介這家的北京填鴨非常出色,今天終於有機會品嚐。先來就是鴨胸部份的鴨皮,侍應表示加上黃糖味道特別好,果然沒有介紹錯,薄薄的皮上有輕微脂肪帶出香濃的鴨香,配上黃糖後竟有意想不到的回甘。其餘的鴨肉跟平時北京填鴨的吃法一樣,用蒸好的薄餅皮加上青瓜絲和京蔥段,再加甜醬及麻醬。這點的甜醬及麻醬一點也不簡單,侍應先將麻醬以一個十字形滴在甜醬上,然後很有技巧地將其搖勻,就變成照片中一圈一圈的麻醬混甜醬,非常厲害。鴨殼更可二食,我們選了做生菜包,生菜固然新鮮,鴨鬆翼炒得很香,包起來味道很好。除了北京填鴨之外我們還點了一個素菜乾炒牛河,雖然沒有牛但係其牛肝菌卻帶出牛的香味,油很少,味道很好。甜品點了青檸芝麻撻及蓮蓉笑口棗,青檸芝麻撻味道很好,青檸的味酸帶出芝麻的香味,加上一小片合桃,和味非常。蓮蓉笑口棗亦做得很鬆化,甜度亦非常適中,兩款軍事極上的甜點,不過青檸芝麻撻略勝一籌。
朋友推介這家的北京填鴨非常出色,今天終於有機會品嚐。

2023-01-31 895 瀏覽
這間中菜餐廳是位於中環的渣打銀行大廈地庫。地點是較難搵的,溫馨提示: 到達渣打銀行大廈後,要往大廈左邊直走轉左,便可看見餐廳接待櫃檯。確認booking 後, 便可前往地庫了,餐廳整體環境寬敞,多是外國人在聚餐,餐廳有一些中國古典裝飾: 一大陶瓷花瓶、燈籠🏮另外,牆身畫有一個中國女子氛圍感是有一種帶點中國古典特色。當天慶祝生日,男友提前點了: ❣️蜜汁頂級西班牙黑毛豬叉燒聽說要需要提前下訂的菜色,這叉燒有入口即化的口感,甜甜蜜汁,燒得很香,是挺不錯吃❣️阿拉斯加蟹肉飛魚籽炒飯這炒飯是粒粒分明的,亦有些蟹肉及滿滿飛魚籽,雖吃下去不算很特別,但這是一個有鑊氣、好味道的炒飯。❣️黑豚肉松露鵪鶉蛋燒賣這款是很特別的燒賣,鵪鶉蛋是半熟的會有流心,燒賣有黑松露香氣,滿滿豬肉餡都帶有黑松露,是不錯吃的❣️蔥爆安格斯牛肉這款是我覺得配菜菇較牛肉更出色的一道菜整體都是有鑊氣,好吃的;牛肉亦很滑,但吃下去不覺得有驚豔的感覺或猜想到是安格斯牛肉、但菇真的炒得很香,男友亦大讚好吃👍🏻❣️雪糕龍鬚糖這是最全個用餐體驗最有驚喜的一道餐點。龍鬚糖的外皮包裹住雪糕、而裡面亦有有流心朱古力,是十分驚喜和美味的。總括來說,餐廳所有

這間中菜餐廳是位於中環的渣打銀行大廈地庫。
地點是較難搵的,溫馨提示: 到達渣打銀行大廈後,
要往大廈左邊直走轉左,便可看見餐廳接待櫃檯。

另外,牆身畫有一個中國女子
氛圍感是有一種帶點中國古典特色。

當天慶祝生日,男友提前點了:

❣️蜜汁頂級西班牙黑毛豬叉燒

❣️阿拉斯加蟹肉飛魚籽炒飯

❣️黑豚肉松露鵪鶉蛋燒賣

❣️蔥爆安格斯牛肉

這款是我覺得配菜菇較牛肉更出色的一道菜

❣️雪糕龍鬚糖

這是最全個用餐體驗最有驚喜的一道餐點。

總括來說,餐廳所有菜式都是美味的,綜合所有環境、食物質素、服務,性價比亦是中等偏高的,但食物上沒有很多人覺得驚豔或印象深刻的體會。
不過,還是推薦如想偶而來一個中菜夜都可考慮的。這餐廳服務真的有賓至如歸的感覺,他們都很友善、殷勤為每位客人服務,例如他們會為你墊餐巾、指導你去洗手間方向、他們亦會為你唱生日歌等等。

餐廳除了以上菜式外,他們亦有片皮鴨提供幾乎3枱就會有1枱道會點的,可見人氣滿滿,有機會亦想一試。
  • 雪糕龍鬚糖
2023-01-30 924 瀏覽
今日嚟咗呢一間高級中菜廳,真係大開眼界,無論食物以致服務都係非常高嘅水準。第一樣想講嘅係櫻花蝦蘿蔔糕,平時食到嗰啲櫻花蝦一嚟冇咁香二來好多時都食到啲蝦殼,呢一度完全唔會出現呢啲問題,設成三角形嘅櫻花蝦蘿蔔糕煎香咗之後棟高上碟造型非常之靚仔。第二樣要講嘅就係黑椒和牛酥,佢個樣就好似平時嗰啲蘿蔔絲酥餅咁樣,而佢個酥餅皮做得非常之鬆化,好好味。第三個點心係原味鮮肉小籠包,佢嘅小籠包嘅皮做到好薄,夾嘅時候要特別小心,入面嘅湯又唔會太滾,唔會灼傷個口。佢啲鮮肉都用了非常靚,好香豬肉味。第四樣係脆皮鮮蝦腸,呢個點心都係做得非常之好,呢種脆口嘅腸粉其實好考師傅嘅功夫,因為腸粉皮嘅溫度同埋濕度直接影響佢炸脆咗嘅部份,另外就係由師傅整好直到食客入口就真係要同時間競賽,所以如果想做得好,要考慮嘅嘢係非常之多,呢度做得非常好。最後一樣亦係我覺得最好食嘅一樣,就係鴨絲沙律,用了非常新鮮唔再講,佢嗰個沙律菜有和蕎頭、冰菜、車厘茄等,佢個汁做得非常之好,另外入邊有輕微金甘苦苦嘅味道, Mix埋就成件事好balance,好好味。

環境:我地兩個人餐廳安排左入面梳化位比我地😊 空間都幾大,食得幾舒服,加上嗰位置比較靜,好適合情侶過黎食👍🏿食物質素:👉🏿原味鮮肉小籠包評分:9/10小籠包皮薄多汁,咬落後非常Juicy😽 餡料都好滑嘟嘟,十分推薦比大家😍👉🏿蜜汁頂級西班牙黑毛豬叉燒評分:10/10呢款叉燒要預先訂先有得食😊 價錢不菲,但係因為好多人推介,我地抱住一試既心態去食🤣一咬落後簡直驚為天人,肉質軟嫩又因為厚切唔會無左叉燒既咬口。半肥瘦部位掌握得好好,脂肪位同瘦肉一齊咬時非常正,呈現到肥瘦達到最適合位置既感覺😍 醬汁係正常蜜汁既味道,我好奇如果外皮可以燒到脆脆地會唔會更加正🤣但係所有嘢加埋一齊就啱啱好👍🏿 雖然睇落好似得幾舊,但係因為厚切既關係,其實份量我都覺得足夠,3-4人食都夠食😊 👉🏿42天飼養北京片皮鴨評分:8/10片皮鴨都需要預先訂,我地早兩個禮拜book已經book唔到星期六日食🥲 所以想食既朋友記得早d book喇~師傅分左三部份比我地,一開始黎比左一碟鴨皮我地沾住砂糖食😊 鴨皮非常酥脆,入口即溶,口腔內圍繞住鴨香既味道👍🏿之後就比左鴨胸連皮同鴨髀連皮既位置,兩樣味道都唔錯,我十分欣賞係即叫即整,
環境:

評分:10/10

👉🏿42天飼養北京片皮鴨
評分:8/10

42天飼養北京片皮鴨

之後就比左鴨胸連皮同鴨髀連皮既位置,兩樣味道都唔錯,我十分欣賞係即叫即整,所以上菜時都仲係熱👍🏿 餅皮比左兩籠我地,份量十足😊 仲有一個發熱包keep住餅皮既溫度,非常貼心👍🏿 只係可能因為餅皮蒸得耐左,個邊邊位有少少硬,少少影響左個口感🤔 隻鴨我認為偏瘦dd,如果肥d再好食d😋 醬汁有提供青瓜條,京蔥,砂糖同特製既醬汁(含有花生醬)。總括黎講我覺得嗰片皮鴨味道中上,但係價錢偏貴,味道好食但係未至於驚為天人,可能間中食就ok😊

我地另外再用$160加左嗰鴨鬆炒飯,本身無特別期待,但係味道就十分驚喜😍

鴨鬆炒飯

嗰炒飯一黎到就好香,色澤鮮明。一咬就不得了,嗰飯炒到粒粒分明,佈滿住鴨油香既味道,中間仲有d脆脆地鴨皮係度,成個飯好有層次😋❤️❤️真係非常推介大家加$160食👍🏿

服務💕

服務貼心,就算坐係入面都唔會驚搵唔到人🤣上片皮鴨時都好認真介紹👍🏿

推介指數:
9/10✨

食物好食有驚喜,環境同服務一流,但價錢偏貴,特別日子慶祝係一個唔錯既選擇😊

2023-01-16
慶祝紀念
生日
鴨鬆炒飯
42天飼養北京片皮鴨
今次介紹呢間係一間好靚嘅中菜館,話說呢日生意夥伴生日,我哋梗係請食飯啦,問佢有咩好介紹,佢話帶我哋去間好靚嘅中菜館,嗰度有全中環最好食嘅叉燒,咁一定要去試下啦!一入到去呢間中菜館,好 Grand、好大、好靚!裝修設計好有特色,有好多唔同嘅打卡位,例如其中一間房係用咗好多支大毛筆做裝飾,又例如有另一個 Area 用咗好大個古典女士嘅樣貌做牆身裝飾,店舖中間又會有好多類似古董嘅擺設,整體感覺好高級好正。首先當然要硬咗著名蜜汁頂級黑毛豬叉燒,佔舖裡面真係有好大個爐睇住佢燒,叉燒有少少燶邊,肉汁非常豐富,好有咬口,係咪中環最好食唔知,但其他地方真係好少食到,另外有叫咗隻 42 天飼養北京片皮鴨,油脂分佈均勻,刀工都好有水準,另外買咗一個瑤柱豆苗,一個賽螃蟹配炒麵、燈影牛肉等等,成餐都好正!
2022-11-21
📍 𝗠𝗼𝘁𝘁 𝟯𝟮 卅二公館 / 中環餐廳位於渣打銀行地庫 位置方便~但入到去仲要再行一輪樓梯先到 好神秘門口&內裏都超級華麗 完全唔似去飲茶🤣✧ 蜜汁頂級西班牙黑毛豬叉燒 (需預訂) $350✧ 黑豚肉松露鵪鶉蛋燒賣 $80✧ 原味鮮肉小籠包 $95✧ 香脆茅台雞 $290✧ 阿拉斯加蟹肉飛魚籽炒飯 $260✧ 青檸海鹽芝麻撻 $145嘢食全部都幾好但冇話出色 食gimmick居多最推薦叉燒🥺選用黑毛豬肉質就當然非常好但同時蜜汁都非常香甜入味 係偏鹹但好正🤣甜品都少驚喜 層層分明 中間仲有層雪葩(?)明明係撻但食落帶軟糯 好特別 又唔太甜 讚!呢度氣氛仲要超級好!以為係中餐冇慶祝?一樣幾個員工行過嚟唱生日歌🤣慶生一流✨回頭指數😼3/5(仲想試埋佢嘅片皮鴨(*'▽'*)​
📍 𝗠𝗼𝘁𝘁 𝟯𝟮 卅二公館 / 中環

餐廳位於渣打銀行地庫 位置方便~
但入到去仲要再行一輪樓梯先到 好神秘

✧ 青檸海鹽芝麻撻 $145

嘢食全部都幾好但冇話出色 食gimmick居多
最推薦叉燒🥺選用黑毛豬肉質就當然非常好
但同時蜜汁都非常香甜入味 係偏鹹但好正🤣
甜品都少驚喜 層層分明 中間仲有層雪葩(?)
明明係撻但食落帶軟糯 好特別 又唔太甜 讚!

呢度氣氛仲要超級好!以為係中餐冇慶祝?
一樣幾個員工行過嚟唱生日歌🤣慶生一流✨

回頭指數😼3/5(仲想試埋佢嘅片皮鴨(*'▽'*)

黑豚肉松露鵪鶉蛋燒賣
香脆茅台雞
阿拉斯加蟹肉飛魚籽炒飯
青檸海鹽芝麻撻
2022-12-04 830 瀏覽
趁着友人離開香港之前,特地相約到填鴨group一致好評的卅二公館一嚐大家力推的片皮鴨。位置上不算難找,只是很奇妙地身處在渣打銀行總行的地庫。傑琪走在外圍時,一直都以為外面是另有入口,結果是先走上半層到reception,再慢慢的往地庫的樓層走。卅二公館走的是型格氣質路線,環境以深沉的色調為主,很適合黃昏的時候來小酌兩杯。現場所見也真有不少外國人在輕酌兩杯。菜式不停不說很是精緻,味道當然也不差,畢竟能屹立在中環這個主戰場,應該都是有一身本領。四個人點的東西也不多,倒是鴨鬆比填鴨更深得傑琪的歡心。配上膶腸的炒鴨鬆多了一點豐溢的油脂,錦上添花。填鴨據說是客人通知才開始烤製,所以友人特地快到現場時便通知。上桌的時候,深琥珀色的鴨皮甚是好看,只是傑琪略嫌乾澀了那麼一點。倒是服務員把芝麻醬加進海鮮醬時那乾淨利落的手法,更是好看。而公館的服務也的確很到位,也細心。連傑琪都沒發現自己的雨傘跌落在桌下,才剛到地面就收到電話詢問,那速度和貼心記憶甚深。#傑琪正在旅行中 #傑琪的吃貨生活 #food #hkfood #北京填鴨 #片皮鴨 #京菜 #滬菜 #卅二公館 #mott32 #中環