2020-04-07
【 台灣古早的味道 】疫情關係,要留守在家,但在家煮左咁多餐,真係煮到悶,今日突然好想食台灣野,叫老公放工隨便買埋外賣番黎食。一早就好想試下深水埗福榮街開的古早牛肉麵,聽朋友講味道不錯。餐廳食物的選擇都幾多,有麵有便當,有小食和台式飲品。我地點了一碗招牌半筋半肉湯麵,一碗綜合麵線,一盒鹽酥雞排肉燥便當,一盒古法滷水大雞腿肉燥便當。招牌半筋半肉湯麵的湯底好濃,好香,幾足料,白蘿蔔都幾淋和入味,牛肉好厚但入口又唔會硬,幾好!外賣的麵和湯底是分開上的。綜合麵線內有大腸和蚵仔,但我覺得麵線味道偏啖。鹽酥雞排肉燥便當,魯肉味幾濃,唔乾身,幾啱送飯,便當有送半隻滷蛋,鹽酥雞排好脆好香口,雞肉都算林。古法滷水大雞腿肉燥便當,今次的大雞腿肉質有小小"鞋",如果鍾意食嫩肉的人就會覺得麻麻。整體食物都唔錯,下次可以再食,也會試下佢地的台式飲品。
餐廳食物的選擇都幾多,有麵有便當,有小食和台式飲品。
幾好!外賣的麵和湯底是分開上的。
綜合麵線內有大腸和蚵仔,但我覺得麵線味道偏啖。
整體食物都唔錯,下次可以再食,也會試下佢地的台式飲品。