相片已代表一切,完全放唔到入口,聞落勁大陣燶味,最尾直接揼落垃圾桶🤬🤬🤬🤬😡😡外賣極之伏 第一次食 已經係咁 永不錄用🤬🤬🤬🤬🤬🤬😡😡😡😡
第一次食 已經係咁 永不錄用🤬🤬🤬🤬🤬🤬😡😡😡😡
2021-05-10 1804 瀏覽
母親節嘅第二朝就要考試,唯有唔喺正日慶祝。於是,前日就同爸爸媽媽去呢間古琴雅苑,食我哋最鍾意食嘅北京填鴨,當係母親節晚飯。🦆烤北京填鴨(半隻)$185 三個人share半隻烤北京填鴨食好夠食。呢度嘅北京填鴨肉質細嫩,肥而不膩。鴨皮好脆之餘,鴨肉亦都唔鞋。加埋青瓜、哈密瓜、京蔥、京醬同埋蜂蜜黃梅醬,以好薄嘅鴨卷餅包住,就變咗一道人間美食。我個人唔太鍾意食京蔥,所以就冇落到京蔥。青瓜同哈密瓜嘅清新,鴨皮嘅香脆同油香,醬料嘅甜味,對我黎講缺一不可。一口咬落去,無論係味道定係口感嘅層次都非常豐富,令我一件接一件咁食。另外,店員亦都會切咗幾片香脆嘅鴨皮,可以就咁點砂糖食,估唔到竟然會有入口即溶嘅口感,食咗之後仲齒頰留香。🐟風味松子魚 $238松子魚係原條咁上嘅,然後店員會喺我地面前將松子魚剪開一份份,方便進食。松子魚炸得好香脆,估唔到淋上甜酸嘅醬汁之後都唔會變淋,仲係好脆。入面嘅魚肉亦都非常嫩滑,好好食。🥬蒜子干貝時蔬 $82呢個係我話一定要叫嘅,因為食咁多美食,唔可以唔食啲菜。而個菜我都希望係相對清淡少少嘅,所以就揀左呢個唔係炒,而係上湯嘅蒜子干貝時蔬。干貝份量都幾多,而時蔬係菜心。菜心軟硬度

🦆烤北京填鴨(半隻)$185

🐟風味松子魚 $238

🥬蒜子干貝時蔬 $82
呢個係我話一定要叫嘅,因為食咁多美食,唔可以唔食啲菜。而個菜我都希望係相對清淡少少嘅,所以就揀左呢個唔係炒,而係上湯嘅蒜子干貝時蔬。干貝份量都幾多,而時蔬係菜心。菜心軟硬度煮得適中,唔會太硬,好啱我食。配埋干貝,會有鹹鮮味。

🐥十三香農家雞 $125
農家雞以煲仔上,一上檯嘅時候仲熱辣辣香噴噴。雞件份量都多,雞皮都幾香脆,雞肉嫩滑。我同爸爸媽媽都鍾意食。

請爸爸媽媽食左一餐好食嘅中菜去預祝母親節,媽媽都好滿足,真係多謝佢咁體諒我要考試,唔要求我正日慶祝。真係世上只有媽媽好。
2021-05-03
  • 風味松子魚
  • 烤北京填鴨(半隻)
最近特別想食北京填鴨,千挑細選之下嚟到古琴雅苑用膳。適逢母/父親節店家更推出咗特別菜單,絕對喺家庭聚會嘅好選擇👨‍👩‍👧‍👦• 午市四人A餐 $668🐓花雕醉雞花雕酒味香濃突出,雞肉厚身嫩滑😛🥒蔥油海蜇拌黃瓜清涼爽口嘅海蜇撈咗麻油、蒜蓉,喺一道幾開胃嘅前菜🤤🦆烤北京填鴨(半隻)雖然望落份量有啲少,但係加埋其他小菜,其實依個份量已經好足夠😗鴨肉燒得皮脆肉嫩,油脂感十足,附送青瓜、京蔥、哈密瓜等配料,唔少得必備嘅卷餅,包住鴨肉同配料醬汁食就係最正宗嘅食法,一口咬下口感勁豐富😋🦁紅燒獅子頭一客兩大粒獅子頭,每人半粒啱啱好!第一次食獅子頭,聽講做法好繁複,俾我嘅感覺就好似食緊中式嘅漢堡扒咁,味道一啲都唔油膩☺️🥬開水白菜菜就冇咩特別,不過食咗咁多肉嘅時候食下菜清清地都唔錯😌🍚古琴鴨肉炒飯聞落去好香,不過鴨肉比較細碎,飯炒得粒粒分明好有鑊氣😉• 風味松子魚 $238醬汁就好似咕嚕肉咁酸酸甜甜,原條魚炸得夠通透,裏上醬汁都唔易變淋,而且冇細骨啖啖肉,大人細路都啱食😌• 餐前小碟 $15

• 午市四人A餐 $668

🐓花雕醉雞
花雕酒味香濃突出,雞肉厚身嫩滑😛

🥒蔥油海蜇拌黃瓜
清涼爽口嘅海蜇撈咗麻油、蒜蓉,喺一道幾開胃嘅前菜🤤

🦆烤北京填鴨(半隻)

🦁紅燒獅子頭

🥬開水白菜
菜就冇咩特別,不過食咗咁多肉嘅時候食下菜清清地都唔錯😌

🍚古琴鴨肉炒飯
聞落去好香,不過鴨肉比較細碎,飯炒得粒粒分明好有鑊氣😉

• 風味松子魚 $238

• 餐前小碟 $15
2021-05-01 304 瀏覽
生日壽星話好耐都無食過北京烤鴨,碌左幾間最後揀左古琴雅苑。北京烤鴨皮脆,仲特登分左小碟放最脆既部份提示我地要試左先,鴨肉調味唔會太濃,食多啲都唔會話好滯,平常出面好多食兩舊就滯到飽,呢度整得恰度好處,值得試下。小籠包皮有啲厚,湯唔多,略為失色,雖然味道上可以。上海炒年糕亦普普通通無乜特別。高力豆沙亦都係無乜特別,紅豆唔夠多同濃厚,無嗰種食埋甜品好滿足既感覺。整體還境同服務都好好,但係上菜有啲慢,一碟碟黎食哂再等一排先黎下碟,但特別要讚餐廳有留意到我地係生日飯有送到壽桃,而且幾好味!
生日壽星話好耐都無食過北京烤鴨,碌左幾間最後揀左古琴雅苑。

2021-04-30
慶祝紀念
生日
  • 烤北京填鴨 (半隻)
  • 香蕉高力豆沙
  • 南翔小籠包
  • 雞絲粉皮
  • 醬炒年糕蟹
2021-04-24 378 瀏覽
想加料,除了燒味斬料,花巧fd可片皮鴨半隻,佢係肉連片拱片,另外會用一個人地裝薑容的盒放左近pat pat位的皮,我食Peking duck 就係鐘中佢皮包皮(夾餅包鴨皮)油香四溢,媽媽食到唔停口,仲有佢的配料除左䓤同青瓜仲有蜜瓜條,青新爽口又解膩!半隻三個人都係慢慢緊,下次可以挑戰一隻呀!果然太心急食一張相都無影🤗🤗🤗🤗外賣半隻一盒裝鴨,一盒裝夾餅,一盒裝配料,特別細心的係佢地用石紙袋裝住d鴨保溫,我回家起馬要半小時,所以都真係幾有用!
半隻三個人都係慢慢緊,下次可以挑戰一隻呀!

果然太心急食一張相都無影🤗🤗🤗🤗
2021-04-17 505 瀏覽
之前曾經叫過外賣片皮鴨,質素不俗。所以今次專程到門市試試。去到叫咗個4人餐,頭盤同片皮鴨質素都OK。點知失望就開始,因為用呢個app定枱,送一個小炒。嗰個味道唔係太好,而且全部都係D鵝頸位炒苦瓜。跟住嗰個宋嫂鮮魚羹,只係食到啲醋味,完全冇魚味,我哋四個人每人食咗一啖,就已經叫佢拎走。之後個經理就回左句,「你哋唔啱食啊,但我哋賣得好好喎」... 之後接着啲嘢食,個味道都係麻麻哋。炒飯太濕,個魚個賣相都唔係太好,味道都麻麻地,而且條魚好唔新鮮好散,炒牛肉味道一般般,個菜已經係最正常。最後連個桂花糕,啫喱粉嘅魚膠味好重,完全食唔到桂花味。總之一句講晒,極之失望,以後應該都唔會再幫襯。
2021-04-16
慶祝紀念
生日
2021-04-07 403 瀏覽
@zithergarden 見餐廳最近推出左「春日尋味,歡聚古琴」menu就一於去試吓❤️未上菜前已經有花生 🥜 同埋酸蘿蔔 🥕 jeng!1️⃣ 😽 招牌北京填鴨 🦆 (half) $185本身有分兩款❤️分別係傳統嘅北京填鴨同埋古琴酒糟烤北京填鴨 因為唔係咁鍾意酒味就揀咗傳統嘅 片皮鴨上嚟以前會有一碟一口酥俾你配砂糖點 微炸過嘅鴨皮😍充滿鴨油 至於片皮鴨都算好薄身 配料(青瓜,哈蜜瓜,京蔥同醬料(京醬,蜂蜜黃梅醬)非常豐富💕仲可以免費添加!第一次試片皮鴨配哈密瓜條/黃梅醬 感覺清新冇咁膩😏而且餅皮薄得來都煙韌 每塊餅皮仲有紙隔住 好細心 唔會痴埋一舊2️⃣ ❤️ 蜜汁燒火方 🐖 $185呢個好有驚喜!😏💗💗 第一次試火方 佢係用金華火腿中品質優良的中方為主料 然後用冰糖水💕蜂蜜 🍯 反覆浸蒸幾個鐘而成 配上好似平時食叉燒嘅蜜汁😍鹹甜交替 仲有六片煙煙韌韌既荷葉包俾你夾住😚好味!3️⃣ 💛 黃金明蝦球 🍤 $188呢個大推!💯本身已經好鍾意鹹蛋黃 呢一個餸唔單止好有好彈牙嘅蝦 🍤 仲要每一隻都鋪滿左鹹蛋黃 邪惡得來又好味 😋 不過隔離啲菜就比較硬身 4️⃣ 🥬 蟹粉小棠菜 🦀 $ 138 蟹粉唔算多
@zithergarden

蟹粉唔算多 但係啲菜份量好多 炒得好嫩滑

5️⃣ 🐟 椒鹽黃魚 🐠 $158

表皮香脆 肉質嫩滑 唔會太多骨💗不過有少少鹹

6️⃣ 🥩 精美四小拼 🍗 $168

有齊水晶肉 🍖 花雕醉雞 🐔 青瓜 🥒 同埋雞絲粉皮😘💗特別鍾意個雞絲粉皮 同麻醬一齊食💯

7️⃣ 🍖 意大利黑醋骨 🖤 $98

肉質相對比較結實 而且調味太重🥺呢個就一般般

8️⃣ 🍮 高力豆沙香蕉🍌 $58

外脆內軟😚😚大大粒 裏面嘅豆沙唔會太甜同香蕉一齊食啱啱好

整體來講質素幾好😚💕服務員態度都好好💯最美食唔晒片皮鴨仲會幫你分開打包埋所有配料同醬汁👍

—————————————————————————————
📍 @zithergarden (灣仔)
皇后大道東202號QRE Plaza 19樓
2021-04-07 325 瀏覽
平日夜晚7點嚟到已經好full咁好多人,好彩我地都有檯,不得不讚經理嘅服務態度實在不錯,同朋友都食得好開心🥰🥰·一入座問飲咩茶,都好熱情推介瑰荔堂煌,姐係玫瑰荔枝茶,幾特別嘅,飲出好香玫瑰味🌹·✨烤北京填鴨半隻🦆 $185每檯都必點嘅招牌菜式❤️👍🏻,北京填鴨賣相好duck🦆用個鴨仔碟裝住😆配料有薄餅、京蔥、青瓜、哈密瓜、京醬、蜂蜜黃梅醬食北京填鴨先食一口酥(雖然我後尾先食),姐係鴨胸皮,有五塊,點一點砂糖食,入口啖啖都係鴨油🤣我食咗一舊就唔敢食,滿口油😂但個北京填鴨堅係高質,個籠裝住12塊薄餅,每一塊之間都有張蒸紙隔住好方便👍🏻自己diy,擺上填鴨同各種配料,塗上兩種醬,捲埋嚟食,薄餅皮夠薄,填鴨皮脆肉嫩🥰🥰薄餅同鴨肉份量都好足下🤣,餐牌話配料原來可以添加,宜家先留意到🤪·✨風味松子魚🐟 $238好鍾意呢味,平時唔鍾意蒸魚,但如果係呢種魚就好鍾意😍,個魚炸得好脆,仲介開一粒粒咁,個汁又酸酸甜甜,好啱胃口,我連魚頭都試下食,見佢炸得咁酥脆咪試下,不過條魚再大條啲就好啦🐟·✨花雕醉雞🐔 $79朋友想試呢個,雞肉都嫩滑,作為小菜嘅佢份量唔算多,酒味可以再重少少🤏🏻·✨蟹粉扒小棠菜 $138蟹
✨烤北京填鴨半隻🦆 $185
配料有薄餅、京蔥、青瓜、哈密瓜、京醬、蜂蜜黃梅醬
✨風味松子魚🐟 $238
✨花雕醉雞🐔 $79
✨蟹粉扒小棠菜 $138
蟹粉冇咩味,呢個正常冇咩特別
🌟呢間食物質素幾好,服務態度好,強烈推介北京填鴨,3個女仔食到好飽,咁樣叫份量啱啱好👍🏻
2021-03-30 326 瀏覽
❤️好耐冇同爹哋媽咪出外食飯喇,難得放寬咗四人堂食,帶佢哋食最鍾意嘅中菜,記得之前喺另外間分店食過,當時大家都對啲菜式都好滿意❤️我上網搵吓,發現原來佢哋喺灣仔都有分店,咁近,梗係要再食。✨烤北京填鴨 半隻~配料有青瓜、哈蜜瓜、京蔥,醬料有京醬、蜂蜜黃梅醬,店家好大方,全部都可以免費添加👍記得以前會有師傅過黎喺面前切,但係而家因為疫情關係,就會係佢哋嘅廚房即叫即切,呢度係廚房採用open kitchen,見到廚房燈光光猛非常乾淨,咁就放心得多👍✨砂鍋雲吞雞~一打開就見到大大隻雞肉,店員仲會幫我哋分好雞湯同雲吞,加上紹菜煮嘅湯頭,特別清甜,呢啲天氣感覺零舍滋潤。✨蔥油海蜇伴黃瓜~海蜇係上海嘅特色菜,食落爽口彈牙,呢度嘅醬汁有香醋、醬油、麻油、蒜蓉,但因為海蜇本身係冇味,配合呢個比較濃味嘅醬汁,反而就啱啱好。✨招牌擔擔麵~擔擔面係Daddy去到菜館必叫嘅菜式,鍾意佢有濃厚嘅花生味,遠距離已經聞到香氣撲鼻,呢度係用上比較粗條嘅上海麵,食落辣辣地,爽口彈牙。✨京醬斑球~呢度嘅班球炸得好脆口,醬汁微酸甜甜地,好開胃,令人食完想再食多件😄,如果斑塊再厚身啲就好了,會食得再過癮啲。✨紅糖桂花湯圓~一碗有
❤️
我上網搵吓,發現原來佢哋喺灣仔都有分店,咁近,梗係要再食。

✨烤北京填鴨 半隻

✨砂鍋雲吞雞

✨蔥油海蜇伴黃瓜

✨招牌擔擔麵

✨京醬斑球

✨紅糖桂花湯圓
~一碗有六粒湯圓,特別欣賞佢個糖水,原來薑糖加上桂花,係別有一番風味,下次都可以自己試吓Homemade先
2021-03-30 244 瀏覽
古琴雅苑烤北京填鴨(半隻)黃金明蝦球砂鍋雲吞雞無錫脆鱔鴨鬆生菜包南翔小籠包價錢💲: $185/ $188/ $168/ $88/ $98/ $62好味程度😋: 3.7/5服務🍴: 4/5環境🗾: 4/5性價比🥢: 4/5回頭率😚: 3.7/5-真係好耐冇食過片皮鴨啦,今次就去到呢間古琴雅苑試試佢。佢哋而家仲有個最新春季餐牌,入面有唔同套餐,適合唔同嘅人數去食😋 但係因為我有啲想食嘅嘢係套餐入面冇,所以我就揀咗散叫。-我哋三個人去,叫咗半隻烤鴨🦆比較特別嘅係,佢哋有一個部份叫一口酥,油脂感比較重,同埋黃梅醬同砂糖食,可以減低油膩感,幾香脆,咬落即刻化開😆 鴨肉片得好平均,皮同肉的比例好適中,又夠薄,配埋特別的哈密瓜一齊包來食又幾好食😚 仲有,呢度嘅餅皮呢度嘅餅皮超級薄,係我第一次見過咁薄,所以食多幾塊都唔會覺得太飽🤪-除咗片皮鴨,我哋都叫咗幾個餸。1️⃣黃金明蝦球🦐 蝦球都幾大隻,用咗拉油嘅方法去整,所以外層食落比較軟,出面係包住滿滿嘅鹹蛋黃,超級邪惡🤣 2️⃣砂鍋雲吞雞🐔 大概可以分到四碗,湯底幾鮮甜,雲吞皮薄餡料滿,菜亦都煲到好淋,係雞肉因為煲過湯所以會少少柴🤔3️⃣無錫脆鱔。將啲鱔切到一條條炸
古琴雅苑
烤北京填鴨(半隻)
黃金明蝦球
服務🍴: 4/5
環境🗾: 4/5
性價比🥢: 4/5
回頭率😚: 3.7/5

除咗片皮鴨,我哋都叫咗幾個餸。1️⃣黃金明蝦球🦐 蝦球都幾大隻,用咗拉油嘅方法去整,所以外層食落比較軟,出面係包住滿滿嘅鹹蛋黃,超級邪惡🤣 2️⃣砂鍋雲吞雞🐔 大概可以分到四碗,湯底幾鮮甜,雲吞皮薄餡料滿,菜亦都煲到好淋,係雞肉因為煲過湯所以會少少柴🤔3️⃣無錫脆鱔。將啲鱔切到一條條炸咗佢,再包住一塵糖醋汁咁,食落酸酸甜甜幾開胃🤓 如果鱔條可以唔好炸得咁過火咁硬,就會更加好😉

另外仲叫左4️⃣鴨鬆生菜包🥬 要讚嘅係菜好新鮮,仲用咗入面個菜心,識落特別爽脆。用咗鴨肉碎、松子仁同埋糖芹炒,食落夠惹味,加埋生菜啱啱好。5️⃣南翔小籠包。新鮮蒸起熱辣辣,入面有肉汁,但係個皮都幾厚,呢個可以改善下🤭

整體水準都唔錯,但如果每碟餸都可以更加熱辣辣就會再好食啲🤔 片皮鴨係比一般香港嘅酒樓做得好,都幾值得一試。如果想帶埋老人家去食晚飯,可以選擇呢度,試下佢哋個套餐🌸
2021-03-26 233 瀏覽
朋友話想食片皮鴨,就佢哋放工揀咗灣仔呢間食淮揚菜既古琴雅苑,食北京烤鴨😆🦆佢個玫瑰荔枝茶好飲😍🔸花雕醉雞🐥醉雞醃到好入味,有酒香但唔會太濃味,恰到好處😋🔸意大利黑醋骨估唔到熱食上菜咁快呀👍🏻 落單5分鐘就到😂 初頭仲驚係咪一早炒好左,結果一食落去熱辣辣,醋汁未食已經聞到好香,酸甜開胃,肉質夠稔唔會韌😋 份量剛好夠3個人食,唔洗怕太大份食唔落其他野🔸蟹粉豆腐🦀愛蟹人士必點🦀🦀 食蟹粉嘅餸最怕就係期望多多蟹粉,結果就得個丁丁🙄 但餐廳完全冇令人失望!! 毫不吝嗇 勁多蟹粉🤤 大啖食極都仲有👍🏻除咗蟹粉仲有絲絲蟹肉,十分推薦!🔸烤北京填鴨(半隻)🦆店員建議先食「一口酥」,即係鴨心口塊皮最脆個位,點糖/黃梅醬食,好香口!鴨肉份量都好多,鴨皮酥脆,鴨肉唔算多脂肪足夠我哋3個人食!北京烤鴨的配料有青瓜、哈蜜瓜同京蔥以及醬料有京醬同蜂蜜黃梅醬,最正係呢啲食晒可又免費再添😍😍哈密瓜係比較少見既配料,我都係第一次食,連同烤鴨食,甜甜地幾清新,平衡左油脂感。🔸十三香濃家雞🐥雞件好大件,食落有咸香味,帶微辣,都幾惹味。佢個「春日尋味 歡聚古琴」啲套餐menu都幾抵食,不過朋友有一兩樣野想食,最後都係散叫😂下

佢個玫瑰荔枝茶好飲😍

🔸花雕醉雞🐥
醉雞醃到好入味,有酒香但唔會太濃味,恰到好處😋

🔸意大利黑醋骨

🔸蟹粉豆腐🦀

🔸烤北京填鴨(半隻)🦆

🔸十三香濃家雞🐥
雞件好大件,食落有咸香味,帶微辣,都幾惹味。

佢個「春日尋味 歡聚古琴」啲套餐menu都幾抵食,不過朋友有一兩樣野想食,最後都係散叫😂下次同屋企人黎多啲人黎share就正喇!
2021-03-24 233 瀏覽
好耐之前已經聽過我朋友講灣仔有間唔錯嘅中菜餐廳,叫做古琴雅苑。因為疫情掛關係,平時都係買外賣多。今日就決定去買個外賣黎試試。我係OpenRice 訂左個古琴鴨肉炒飯。拎到番黎一打開,睇落又無乜特別,普通炒飯一個。但一食落,真係不得了。佢啲炒飯粒粒分明,每一啖咬落去都好惹味。個飯唔重鑊氣,唔算好油,啲飯好好咬口,配合埋佢啲鴨肉,真係一流。呢個四十幾蚊既鴨肉炒飯好過好多出面茶餐廳/大排檔既炒飯質素。試左佢個炒飯,大概都估到佢其他菜式差極有限,下次再覆桌👍🏻
外賣自取
港島吃貨系列🎏 — 古琴雅苑✨ 男士見家長必到🤣#90cp中菜篇 #90cp灣仔篇➖➖➖➖➖唔知有冇男士見家長嘅時候諗唔到食乜呢😂 去傳統酒樓可能又覺得太old school 但係又唔想有失體面 諗起都覺得頭痕🤢 近排小編就嚟咗呢一間出名食片皮鴨嘅餐廳 位於灣仔利東街附近 無論係地理位置或者係餐廳格調一啲都唔失禮😌 食完飯仲可以去利東街影埋相🤣美味指數 😋: ⭐️⭐️⭐️⭐️環境指數 🏖: ⭐️⭐️⭐️⭐️服務態度 👨🏼‍🍳: ⭐️⭐️⭐️⭐️翻兜指數 💫: ⭐️⭐️⭐️(五粒星為滿分💯)✨ 烤北京填鴨 (半隻) $185嚟到當然要試吓佢嘅北京填鴨🦆 食主菜之前佢會有個 “一口酥” (其實即係鴨嘅皮) 佢係配砂糖同埋酸梅醬一齊食 食落酸酸甜甜 口感極之鬆化 入口即溶😎 而主角片皮鴨雖然淨係叫咗半隻 但都算多肉🤤 比較有驚喜係配佢嘅酸梅醬加哈密瓜 成件事好清新 酸酸甜甜 食得多都唔怕漏😍 呢個絕對係必叫嘅菜式!🔸 風味松子魚 $238如果你鍾意食酸野 呢碟松子魚配飯啱晒你😌 賣相望落已經好吸引 食落佢個魚都煮得唔錯 而且冇骨食落啖啖肉 酸酸地愈食愈開胃😋 個汁拎埋嚟送飯
港島吃貨系列🎏 — 古琴雅苑✨ 男士見家長必到🤣
#90cp中菜篇 #90cp灣仔篇
➖➖➖➖➖

美味指數 😋: ⭐️⭐️⭐️⭐️
環境指數 🏖: ⭐️⭐️⭐️⭐️
服務態度 👨🏼‍🍳: ⭐️⭐️⭐️⭐️
翻兜指數 💫: ⭐️⭐️⭐️
(五粒星為滿分💯)

✨ 烤北京填鴨 (半隻) $185

🔸 風味松子魚 $238
如果你鍾意食酸野 呢碟松子魚配飯啱晒你😌 賣相望落已經好吸引 食落佢個魚都煮得唔錯 而且冇骨食落啖啖肉 酸酸地愈食愈開胃😋 個汁拎埋嚟送飯真。冇得輸!

🍵 桂花烏龍茶 $16
值得一提嘅係佢嘅茶都幾特別 出邊普通茶樓比較少有機會飲到呢個桂花烏龍 🍵🤔 飲落去嘅味道都幾似菊花茶 而且都唔會太濃 嚟到不妨試吓呢個😆

💰Total: $528

小編2個人嚟就未必食到太多 不會如果真係多人嚟食 又或者要見家長🤨 其實可以選擇叫佢呢個 “春日尋味 歡聚古琴” 餐牌嘅套餐😎 佢入邊大部份嘅套餐都已經包左半隻鴨 配上唔少嘅小菜同埋鮮魚羹等等 都唔錯㗎🤪

✅ 環境非常寬躺舒適 同朋友或者同屋企人嚟食飯慢慢坐下嘅好選擇😚👍🏻

💡溫馨提示💡食完埋單之後 小編見到收據嗰度有一張$50嘅coupon😌 如果大家想翻兜 就記得留住張收據🤪

➖➖➖➖➖
📍 古琴雅苑 (QRE Plaza) (灣仔)
灣仔皇后大道東202號QRE Plaza 19樓
風味松子魚
2021-03-21
風味松子魚
2021-03-19 224 瀏覽
記得我媽咪之前講過話想食北京填鴨,今日趁着係佢生日,一家人諗住去食中菜,諗起之前有朋友推薦過呢間幾好食,所以就帶埋屋企人過嚟試吓!😆🐤烤北京填鴨(半隻)$185要講呢度嘅招牌就一定係烤北京填鴨啦,見到呢度嘅擺盤都好有心機,仲特登用一個鴨仔形狀嘅碟裝住,睇落去好可愛。呢度仲會送埋鴨卷餅同埋其他小菜,包埋一齊食嘅話感覺啲配料會蓋住填鴨嘅油膩感,一啖入面有配菜嘅清新同埋填鴨既味道,可謂係必點嘅一道菜!😋😋🐥砂鍋雲吞雞 $168原來佢哋最近宣傳緊《春日尋味 歡聚古琴》既菜單,有二至八人嘅餐單,仲有一啲精選菜式,包括蟹粉豆腐、蟹粉扒小棠菜、東坡肘子丶風味松子魚同砂鍋雲吞雞,見到咁吸引就點左其中兩道。呢個雲吞雞嘅湯底鮮甜有好濃厚嘅雞湯味,而雲吞感覺應該有豬肉同魚肉,見到口感更佳,味道不錯!🥬蟹粉扒小棠菜 $138本身只係諗住點菜食,以為同出面嗰啲都差唔多。但呢碟餸見到好比落足心機!蟹粉偏澀,感覺似羹嘅質地,但真材實料,入面有蟹肉同蟹膏,再配上清淡嘅烚小棠菜,食落去啱啱好!🐟京醬班球 $132京醬原來係一種北方嘅調味,配上炸魚球,感覺味道鹹甜適中,易啲醬味濃郁。呢度嘅班球亦係真材實料,用新鮮嘅魚塊炸

🐤烤北京填鴨(半隻)$185

🐥砂鍋雲吞雞 $168

🥬蟹粉扒小棠菜 $138

🐟京醬班球 $132
京醬原來係一種北方嘅調味,配上炸魚球,感覺味道鹹甜適中,易啲醬味濃郁。呢度嘅班球亦係真材實料,用新鮮嘅魚塊炸成,表皮乾脆,實在係老少咸宜嘅一道菜!

😋南翔小籠包 $62
黎之前都見到網上有好多人都有掂小籠包,所以我都跟風掂下,一籠入面有六個包,咬落去嘅時候肉汁爆出黎,真係幾好味,果然跟大隊係冇錯嘅!

🍜招牌擔擔麵 $68
食咗咁多度餸,都想點啲飯或者面嚟食,見到呢度嘅擔擔麵睇落去咁好食,所以就點咗啦😋,呢度嘅湯底雖然有少少辣,但好足料,有花生渣同個種調味料,而啲麵條彈牙,食到屋企人都讚不絕口呀!

🍲瑤柱蛋白炒飯 $99
我一向都好鍾意食酒樓嘅炒飯,因為通常呢度嘅炒飯都好夠鑊氣,呢碟都唔例外啦,除咗有瑤柱同蛋白,仲有鮮蝦!令到成碟炒飯食材豐富,唔會好單調啦🤩🤩
自從發現咗小朋友好鐘意食片皮鴨,我成日都搵有咩好地方食,最後試咗位於灣仔嘅古琴雅苑,真係無黎錯!佢真係捧住個大肚腩走,個樣超滿足,係食咗勁多勁多野!最驚喜係小朋友有得叫兒童餐,仲有畫筆畀佢畫畫添!原來佢地啱啱轉咗新餐牌,主題係「春日尋味 歡聚古琴」,可以單點或者揀選有2-6人套餐。今次我地就叫咗必食嘅北京烤鴨,同埋單點咗當中幾款必點菜式😋!北京烤鴨~鴨肉皮脆肉嫩,呢度嘅配料同醬料比出面有少少唔一樣,最令我驚喜原來夾哈蜜瓜係好出色,味道非常清新,消除肥膩感!鴨件沾上蜂蜜黃梅醬,酸酸甜甜都好好味!另外仲有一小碟一口酥(淨鴨皮),侍應教我地沾上少少砂糖食,酥脆之餘入口即溶!砂鍋雲吞雞~湯頭非常鮮甜,雞味濃郁。蟹粉豆腐~有好多蟹肉,幾鮮味,用黎餸飯👍🏻風味松子魚~係我最鐘意嘅一道菜式,醬汁酸甜,配以菠蘿、松子、青椒、洋蔥,口感豐富,賣相色彩繽紛,食落脆卜卜,小朋友都會鐘意食!兒童餐都一樣豐富,小朋友最欣賞桂花糕,邊食邊讚!呢度環境同坐位都好舒適,仲會有bb櫈提供,啱晒帶小朋友黎!

砂鍋雲吞雞~湯頭非常鮮甜,雞味濃郁。

蟹粉豆腐~有好多蟹肉,幾鮮味,用黎餸飯👍🏻

兒童餐都一樣豐富,小朋友最欣賞桂花糕,邊食邊讚!

呢度環境同坐位都好舒適,仲會有bb櫈提供,啱晒帶小朋友黎!