2020-12-21 180 瀏覽
北京烤填鴨🦆(半隻) $185招牌菜北京填鴨一定要嗌啦,入座嘅時候烤鴨味已經芳香撲鼻😋 北京填鴨烤得皮脆肉嫩,無多餘嘅油脂,亦都唔會好乾,咬落肉汁好juicy又有滿滿嘅油香💖配料有京蔥、青瓜、同哈密瓜比你同烤鴨一齊食🤤第一次食片皮鴨配哈密瓜🍈配搭清新又消滯,真係有驚喜🥰.蟹粉扒豆苗🥬 $158金黃色嘅蟹粉鋪滿左喺豆苗上,賣相相當吸引,食落蟹味濃郁鮮甜😋每啖都充滿蟹粉!!😙.冰鎮孔雀鮑 $68好大隻,醬油咸香夠入味,唔會太韌💯.藥膳花雕醉雞鍋🐥(例:$168)一上枱就已經傳黎藥膳香味,呢排天氣轉涼左,最啱就係食呢個滋補養生嘅醉雞鍋.Btw 佢地嘅玫瑰荔枝茶好好飲🤫☕
北京烤填鴨🦆(半隻) $185
蟹粉扒豆苗🥬 $158
冰鎮孔雀鮑 $68
好大隻,醬油咸香夠入味,唔會太韌💯
藥膳花雕醉雞鍋🐥(例:$168)
Btw 佢地嘅玫瑰荔枝茶好好飲🤫☕
大食妹屋企今年諗住提早做冬, 可惜宜家禁晚市, 自己煮野又要買餸又要煮, 認真麻煩於是大食妹就上網做左好多research, 最後外賣自取左古琴雅苑嘅冬至•聖誕美食套餐大食妹屋企人唔多, 揀左份最細嘅6-8人家庭幸福樂套餐6-8人家庭幸福樂套餐超豐盛, 有烤北京填鴨、風味松子魚、意大利黑醋骨、京醬大蝦、醬香雞、乾煸扁四季豆同上海炒年糕宜家經OpenRice訂購唔單止可以享有六八折優惠, 仲送價值847蚊嘅古琴鴨肉炒飯、50蚊現金券兩張同紅酒一枝, 超級優惠<烤北京填鴨>古琴雅苑嘅北京填鴨係用古木炭火烤製, 外皮燒得好脆, 油而不膩用薄餅配以甜醬、砂糖、大蔥絲、黃瓜絲同哈密瓜絲, 入口炭燒味非常濃厚, 正<風味松子魚>風味松子魚炸得金黃鬆脆, 配搭酸甜醬味, 超級開胃味道偏甜, 但別具特色<意大利黑醋骨>意大利黑醋骨味道微酸, 一睇就知好入味細路仔一定鍾意<京醬大蝦>京醬大蝦味道少咸, 大蝦食落啖啖肉, 滿足度頗高<醬香雞>醬香雞份量好多, 裏面混合冬菇同冬筍, 啱晒呢個時節<乾煸扁四季豆>乾
大食妹屋企人唔多, 揀左份最細嘅6-8人家庭幸福樂套餐

<烤北京填鴨>

<風味松子魚>
風味松子魚炸得金黃鬆脆, 配搭酸甜醬味, 超級開胃
味道偏甜, 但別具特色

<意大利黑醋骨>
意大利黑醋骨味道微酸, 一睇就知好入味
細路仔一定鍾意

<京醬大蝦>
京醬大蝦味道少咸, 大蝦食落啖啖肉, 滿足度頗高

<醬香雞>
醬香雞份量好多, 裏面混合冬菇同冬筍, 啱晒呢個時節

<乾煸扁四季豆>
乾煸扁四季豆四季豆同肉粒份量一比一, 味道少咸, 口感爽脆, 好下飯

<上海炒年糕>
上海炒年糕非常入味, 而且有咬口
配料好似係肉絲、椰菜絲同冬菇絲都好足料

<古琴鴨肉炒飯>
贈送嘅古琴鴨肉炒飯米飯粒粒分明, 混合鴨肉粒同青蔥炒製, 香氣四溢

<紅酒>
仲有智利紅酒俾你同屋企人飲番杯慶祝

外賣自取
  • 6-8人家庭幸福樂套餐
2020-12-09 3441 瀏覽
依間京菜主打北京烤鴨,仲有其他既蟹粉菜式選擇,座位寬敞坐得幾舒服而且價錢合理🥰烤北京填鴨($368/隻)特別既係佢會先上淨鴨皮「一口酥」,係全隻鴨烤得最脆最薄既位置,店員教我地可以蘸上砂糖/黃梅醬食,入口超脆,油脂香豐富,片皮鴨配料有青瓜,京蔥,哈蜜瓜,鴨卷餅,醬有傳統京醬,蜂蜜黃梅醬,而配料同醬都係可以免費添加,片皮鴨片得厚薄均勻,肉質嫩滑,外脆內軟,用熱烘烘既餅皮包住鴨同醬料,咬落去口感豐富,特別既係配料有哈密瓜,食落去口感清新無咁油膩蟹粉扒豆苗($158)清爽既豆苗配上蟹粉,更加突顯蟹粉既鮮甜風味松子魚($238)第一次食松子魚😛魚肉炸得好酥脆,再配上大量既菠蘿,蕃茄,味道甜甜酸酸好開胃好好食!而且因為無骨所以食落去啖啖肉南翔小籠包($62)小籠包厚薄適中,肉質豐富香濃,再點薑醋食更加鮮花雕醉雞($79)平時食醉雞好怕酒味會太濃好苦,佢既酒味恰到好處,雞肉嫩滑酒味香濃好入味酸辣湯($36/一位)酸辣湯好足料,不過我自己鍾意酸辣味再濃d會更加好🤭

烤北京填鴨($368/隻)

蟹粉扒豆苗($158)
清爽既豆苗配上蟹粉,更加突顯蟹粉既鮮甜

風味松子魚($238)

南翔小籠包($62)
小籠包厚薄適中,肉質豐富香濃,再點薑醋食更加鮮

花雕醉雞($79)

酸辣湯($36/一位)
酸辣湯好足料,不過我自己鍾意酸辣味再濃d會更加好🤭

2020-12-08
2020-12-05 181 瀏覽
沒想到這個已經是4人限聚令下的最後聚會最近想食片皮鴨的心癮又起,想起之前來過在灣仔的古琴雅苑片皮鴨質素不錯,決定約定朋友仔一齊來食片皮鴨想知道是不是水準之作,就要看看店家除了片皮鴨外,有沒有分開上「「一口酥」」,一口酥是整隻鴨中烤得最脆最酥化,全隻鴨只有10塊左右,配上砂糖食用,香脆不膩又充滿鴨油香當然師傅的刀功也值得讚賞,每一份切得厚薄均勻也沒有皮肉分離的狀態!店家除了基本的京蔥,青瓜和烤鴨醬外,也有哈密瓜和蜂蜜黃梅醬,不同的配料及醬汁,讓整體味道多了變化另外最近是大閘蟹季節,特地點了蟹粉扒豆苗,豆苗的選材細嫩已經加分不少,再有香味十足的蟹粉(仲食到有不少蟹肉),4個人已經火速KO成餐飯都食得好滿足,其他餸菜質素都不錯,希望疫情快點過去再和朋友來吃吧🥲
沒想到這個已經是4人限聚令下的最後聚會

2020-12-03 161 瀏覽
📍 古琴雅苑襯仲未有堂食兩人限聚令前的最後一個夜晚,同屋企人食dinner。好耐冇食過片皮鴨啦,之前睇介紹話古琴雅苑為主打京菜享譽既中菜廳,座落於鬧市,有兩間分店。一於就去試下啦。➖➖📌 北京烤填鴨  (半隻)3個人食唔曬一隻烤鴨,想留返肚食其他好野,所以嗌半隻算啦! 師傅會將鴨係面前表演用純熟手勢片鴨肉。係食片皮鴨前,記得先品嚐一口酥。師傅話係鴨頸對落突出位置,一隻只切到幾片,令舍珍貴。欣賞鴨肉大小相若,排列有序,先夾起一片,只見鴨皮油光亮麗,油脂分佈平均。蘸點梅醬、甜醬、砂糖,再連同青瓜絲、哈密瓜絲卷上,第一口鴨油溢滿整個口腔,縈繞於舌。鴨肉油香四溢,搭配青瓜絲同哈蜜瓜絲的清脆,每一口都是幸福的感覺。➖➖📌  蟹粉扒豆苗 $158海量蟹膏同蟹肉撈埋一齊,用薑汁去除腥味,超級鮮甜。豆苗係季節當做蔬菜,好淋甜,一啲都唔老。送飯食超級正。➖➖📌南翔小籠包 6隻$62皮薄餡靚,湯汁好多。好細心咁墊塊蘿蔔係底面,防止大家夾起會唔小心整穿個皮而漏曬d湯出黎。➖➖📌 瑤柱強白海鮮炒飯 $99炒飯炒到粒粒分明,蝦份量都好多,絕冇欺場。瑤杜絲都好鮮甜。➖➖📌精美四小拼 $168貪佢咩都可以試勻哂,雞
📍 古琴雅苑
➖➖
📌 北京烤填鴨  (半隻)

📌  蟹粉扒豆苗 $158

📌南翔小籠包 6隻$62

📌 瑤柱強白海鮮炒飯 $99
炒飯炒到粒粒分明,蝦份量都好多,絕冇欺場。瑤杜絲都好鮮甜。

📌精美四小拼 $168
貪佢咩都可以試勻哂,雞絲粉皮有好香既花生醬汁,好味。水晶肴肉彈牙肉質爽口,口感新鮮,不會死咸。

📌 桂花糕 $45
晶瑩剔透,清新怡人,有3大塊,入面有杞子,食完油香豐富既片皮鴨再食如此清爽既甜點可以去除油膩感,為晚餐畫上完美句號

2020-11-26 239 瀏覽
想係灣仔嘅地方搵一間特色中菜館?無論係同朋友定係同屋企人一齊食飯,一樣令你更滿足。近利東街嘅哩一間片皮鴨店,非常之有特色,差唔多每圍都會嗌片皮鴨。師傅仲會當住客人面即場切比你,可見非常新鮮。片皮鴨好香脆,包埋濃郁嘅甜麵醬真係好有北京特色風味。面皮非常之薄,食落去好有口感。除此之外我哋仲叫咗風味松子魚,魚肉香脆,非常之可口,可見師傅的刀功犀利。而且它上邊仲配埋香脆嘅松子仁,食落去非常酸甜。蟹粉扒小棠菜都幾有特色,因為真係食到有蟹腳肉,最啱哩個季節。瑤柱蛋白炒飯,最鍾意嘅係入邊嘅蝦仁,炒得好,飽肚又滿足。

瑤柱蛋白炒飯,最鍾意嘅係入邊嘅蝦仁,炒得好,飽肚又滿足。
2020-11-25 2612 瀏覽
媽媽生日當然要食好野,今次揀呢間餐廳,媽咪成日都話想食北京填鴨,之前喺尖沙咀食過呢間古琴雅苑,一直都好想再試下❤️藉住今次媽咪生日就再食多次啦🤫🔸招牌烤北京填鴨半隻,呢度嘅烤鴨好正宗,而且嗰presentation好靚😋😋烤鴨既皮好薄身,重點勁脆,心心眼🤩又唔油膩,食落鴨肉多汁又嫩滑❤️❤️配料有青瓜,京蔥,哈密瓜,鴨卷餅,配埋京醬,蜂蜜黃梅醬同砂糖,按照個人喜好,將唔同嘅配料放喺鴨卷餅上邊,再配上唔同嘅醬汁😙媽咪喜歡吃雞🤫🤫嗌左荷葉杭雞,帶有荷葉的清香,因為包裹了荷葉既雞肉,空氣裡都瀰漫香味濃郁😘😘肉質嫩滑有彈性,侍應特登介紹原來雞底仲有好多精華,果然內裏乾坤😙🔸紅燒肋骨,媽媽不停讚燒出漂亮而且入味好吃的紅燒肋骨🤗肋條非常入味軟稔,湯汁濃稠,醬汁依附在肋排好正呀,滋味無窮🤩🔸蟹粉扒豆苗,大閘蟹季節,加上選用時令豆苗,鮮嫩嘅豆苗走油後更加嫩,配搭鮮味蟹粉,真係油香撲鼻,炒埋一齊,鮮甜味美😙感覺好高級呀😊😊

2020-11-25
  • 蟹粉扒豆苗
  • 烤北京填鴨(半隻)
  • 紅燒肋排
今日朋友生日,由於我哋全部人都想食片皮鴨所以提早已經book好咗網上好評不斷嘅呢間中菜 期待咗咁多日 唔知到頭來原來食物質素中下 服務態度差 等待上菜時間極長🙄第一道餸係一個送嘅冷盤 依家喺OpenRice book枱就會送。之後就連續上左三個餸,片皮鴨、賽螃蟹、皮蛋涼拌豆腐 同埋白飯。片皮鴨係今日主打當然一嚟就即刻食咗先,其實味道就冇乜特別 普普通通,但係佢個皮一啲都唔酥脆。由於賽螃蟹係我哋食完片皮鴨之後已經凍咗 所以我都唔係好明點解會一齊上。豆腐同皮蛋都冇乜味然後侍應姐姐喺落湯嘅時候 倒瀉左一大灘湯係枱 佢視而不見走左去翻枱 但明明現場冇乜客 事後我哋叫佢幫手抹一抹張枱 佢就黑住塊面咁過黎抹。 另外個湯淡而無味 豆腐唔入味 成個湯最好食嘅係嗰片超薄切咸肉。之後等咗20分鐘等到白飯都凍埋先上醬爆牛肉,呢個幾好食 個肉嫩口 濃味。不過呢個時候我哋已經等肚餓到唔記得影相然後黎左個松子魚,人生食過最難食嘅松子魚之一 表面唔酥脆 個汁普通。再等多20分鐘 農家雞先嚟到 前後等咗一個幾鐘的一道餸 個雞爛到似湯咋 個汁唔好食。最後黎埋個$32但稀過平時街邊糖水舖芝麻糊嘅腰果露成餐飯終於食完,前

片皮鴨($368)+賽螃蟹($188)

皮蛋拌豆腐

豆腐同皮蛋都冇乜味

松子魚

最後黎埋個$32但稀過平時街邊糖水舖芝麻糊嘅腰果露成餐飯終於食完,前前後後食咗一個半鐘 得半個鐘都無係真係食緊野。

2020-11-15
90 分鐘 (堂食)
慶祝紀念
生日
2020-11-21 146 瀏覽
Zither Garden 🦆古琴雅苑ℙ𝕖𝕜𝕚𝕟𝕘 𝕕𝕦𝕔𝕜 𝕥𝕙𝕒𝕥 𝕚𝕤 𝕞𝕒𝕕𝕖 𝕚𝕟 𝕒 𝕔𝕝𝕒𝕤𝕤𝕚𝕔 𝕒𝕟𝕕 𝕥𝕣𝕒𝕕𝕚𝕥𝕚𝕠𝕟𝕒𝕝 𝕨𝕒𝕪🥢🍚𝙅𝙪𝙨𝙩 𝙖 𝙛𝙚𝙬 𝙨𝙩𝙚𝙥𝙨 𝙖𝙬𝙖𝙮 𝙛𝙧𝙤𝙢 𝙇𝙚𝙚 𝙏𝙪𝙣𝙜 𝙎𝙩𝙧𝙚𝙚𝙩, 𝙕𝙞𝙩𝙝𝙚𝙧 𝙂𝙖𝙧𝙙𝙚𝙣 𝙞𝙨 𝙖 𝙥𝙤𝙥𝙪𝙡𝙖𝙧 𝘾𝙝𝙞𝙣𝙚𝙨𝙚 𝙧𝙚𝙨𝙩𝙖𝙪𝙧𝙖𝙣𝙩 𝙨𝙥𝙚𝙘𝙞𝙖𝙡𝙞𝙨𝙚𝙨 𝙞𝙣 𝙋𝙚𝙠𝙞𝙣𝙜 𝙙𝙪𝙘𝙠. 𝙔𝙤𝙪 𝙢𝙖𝙮 𝙖𝙡𝙨𝙤 𝙘𝙖𝙩𝙘𝙝 𝙖 𝙜𝙡𝙞𝙢𝙥𝙨𝙚 𝙤𝙣 𝙩𝙝𝙚 𝙥𝙚𝙠𝙞𝙣𝙜 𝙙𝙪𝙘𝙠 𝙢𝙖𝙠𝙞𝙣𝙜 𝙥𝙧𝙤𝙘𝙚𝙨𝙨 𝙩𝙝𝙧𝙤𝙪𝙜𝙝 𝙩𝙝𝙚 𝙬𝙞𝙣𝙙𝙤𝙬 𝙤𝙛 𝙖𝙣 𝙤𝙥𝙚𝙣 𝙠𝙞𝙩𝙘𝙝𝙚𝙣. 𝘿𝙪𝙧𝙞𝙣𝙜 𝙩𝙝𝙚 𝙥𝙖𝙣𝙙𝙚𝙢𝙞𝙘 𝙥𝙚𝙧𝙞𝙤𝙙, 𝙢𝙖𝙣𝙮 𝙧𝙚𝙨𝙩𝙖𝙪𝙧𝙖𝙣𝙩𝙨 𝙖𝙧𝙚 𝙤𝙣 𝙩𝙝𝙚 𝙗𝙧𝙞𝙣𝙠 𝙤𝙛 𝙨𝙪𝙧𝙫𝙞𝙫𝙖𝙡, 𝙗𝙪𝙩 𝘾𝙊𝙑𝙄𝘿 19 𝙙𝙤𝙚𝙨 𝙣𝙤𝙩 𝙨𝙩𝙤𝙥 𝙥𝙚𝙤𝙥𝙡𝙚 𝙛𝙧𝙤𝙢 𝙫𝙞𝙨𝙞𝙩𝙞𝙣𝙜 𝙝𝙚𝙧𝙚.🦠🤔1️⃣ 𝐑𝐨𝐚𝐬𝐭𝐞𝐝 𝐏𝐞𝐤𝐢𝐧𝐠 𝐃𝐮𝐜𝐤 (𝐡𝐚𝐥𝐟) 𝐇𝐊𝐃 𝟏𝟖𝟓💕🦆烤北京填鴨 (半)味道分(tastefulness):⭐️⭐️⭐️⭐️打卡分
Zither Garden 🦆
古琴雅苑

烤北京填鴨 (半)

味道分(tastefulness):⭐️⭐️⭐️⭐️
打卡分(photogenicity):⭐️⭐️⭐️
份量分(Size):⭐️⭐️⭐️⭐
環境(Environment):⭐️⭐️⭐️⭐
服務(Service): ⭐⭐⭐⭐

➡️🤪💚One of the specialty dish here:

➡️🔥🦆❤️By roasting the peking duck vertically on the oven, it creates the crispy skin texture and moist meat. Dip some sweet sauce and add a few slices of cucumbe🥒 , honeydew melon 🍈 and scallion before wrapping it with their handmade Chinese-style pancake. It is oily but it will melt in your mouth after the first bite!😻💋

✅古琴雅苑 (QRE Plaza) (灣仔,Wan Chai)
灣仔皇后大道東202號QRE Plaza 19樓

✅古琴雅苑 (太子集團中心) (尖沙咀, Tsui Sha Tsui)
尖沙咀北京道12A號太子集團中心15樓
2020-11-01 517 瀏覽
🍴《古琴雅苑》I▪️🅘🅝🅣🅡🅞古琴雅苑出名食北京填鴨,特別在於配料有哈密瓜🍈,配搭好清新❗️還是第一次嘗試這配搭❗️😋總結:食物質素👍🏻、環境都舒適、服務態度都👍🏻。I▪️🅟🅡🅘🅒🅔Lunch🔹人均消費 🔸HKD 175I▪️🅐🅓🅓🅡🅔🅢🅢📌灣仔📍 灣仔皇后大道東202號QRE Plaza 19樓📌尖沙咀📍 尖沙咀北京道12A號太子集團中心15樓#古琴雅苑 #中菜 #北京填鴨 #wanchai #灣仔 #Foodie #Yummy #hongkong #yummy #food #foodieblogger #foodiegram #hkfoodblogger #相機食先 #photography
🍴《古琴雅苑》
I▪️🅘🅝🅣🅡🅞
總結:食物質素👍🏻、環境都舒適、服務態度都👍🏻。

I▪️🅟🅡🅘🅒🅔
Lunch🔹人均消費 🔸HKD 175

I▪️🅐🅓🅓🅡🅔🅢🅢
📌灣仔📍 灣仔皇后大道東202號QRE Plaza 19樓
📌尖沙咀📍 尖沙咀北京道12A號太子集團中心15樓

2020-10-28 553 瀏覽
同家姐過嚟食飯但係佢唔食北京填鴨 所以我哋就叫咗多啲上海菜~南翔小籠包7️⃣5️⃣味道幾好 肉味有啲蘇 同埋包皮太厚蟹粉賽螃蟹7️⃣0️⃣炒得比較粗 冇咩油香 外表都比較一般 尤其係上面嗰達蟹粉 個樣唔討好之餘 都食唔到蟹粉嘅鮮味古琴鴨肉炒飯8️⃣0️⃣炒到粒粒分明裹金黃 看似簡簡單單 但係味道好夾 鴨肉比較少但係個炒飯係出色嘅干扁四季豆6️⃣0️⃣呢度嘅四季豆就略嫌差啲啦 做唔到爆香嘅效果 呢度師傅渣獲手勢差左啲雞絲粉皮7️⃣5️⃣家姐最鍾意食寬粉 質感滑溜幾好咬 但係醬料味太重 掩蓋左雞絲本身嘅味道嚟到其實唔太北京填鴨冇乜太多選擇😂不過不失啦!

南翔小籠包7️⃣5️⃣味道幾好 肉味有啲蘇 同埋包皮太厚

嚟到其實唔太北京填鴨冇乜太多選擇😂不過不失啦!
2020-10-18 723 瀏覽
叫咗片皮鴨半隻、鴨鬆生菜包、銀牙炒鱔糊,6:00落order, 6:30取,距離我屋企5分鐘路程,返到屋企已經唔熱,好似一早整定,鱔得幾舊仔,似齋炒銀牙,索價$8x好唔抵食,半個外賣膠都冇,鴨鬆又係一早已經整定,下次唔會再叫,三個餸$280
2020-10-17
外賣自取
秋天又係食蟹嘅時候😍知道 #灣仔 古琴雅苑 出咗個「金秋蟹逅」我同大哥即刻去試試🤤.古琴雅苑亦係主打食北京烤鴨😍亦推介大家點[古琴拾味]裡的菜色(menu最後一圖).「片皮鴨」切法,由最傳統嘅皮連肉,演變至皮肉分開,再到近年流行嘅😏全鴨三切:即係淨皮、皮連肉和淨肉分開三種👌🏻「古琴」跟到個trend做緊一鴨三切😁1)師傅先從鴨胸皮下刀,片出幾片「一口酥」,上枱店員叫我哋盡快蘸白砂糖食,否則凍咗就不脆2)鴨皮連肉😎切得均勻厚薄一致,將片皮鴨放上自家製餅皮再加青瓜、京葱、哈密瓜,最後加京醬或砂糖,或秘製蜂蜜黃梅醬食😋每種都各有風味👌🏻3)淨肉我就蘸京醬食,不會有油膩感,唔錯😁.[蟹粉撈麵]金黃色蟹粉鋪滿在白麵條上,視覺效果好震撼🤩蟹粉食落好鮮香,用來撈麵好高級😂.[冰鎮孔雀鮑]好大隻😆吸收咗酒香及醬油咸鮮👍🏻唔會韌,肉質爽彈可口.[花雕醉雞]經典冷盤❤️雞肉帶酒香,濃而不嗆雞皮滑爽彈,肉質嫩滑🤤調味較重.甜品[羅漢凍]和[紅糖桂花湯丸]一冷一熱各有特色😋作為今餐完美句號👏🏻......#古琴雅苑 #灣仔#灣仔美食
秋天又係食蟹嘅時候😍
知道 #灣仔 古琴雅苑 出咗個「金秋蟹逅」
我同大哥即刻去試試🤤
古琴雅苑亦係主打食北京烤鴨😍
亦推介大家點[古琴拾味]裡的菜色(menu最後一圖)
即係淨皮、皮連肉和淨肉分開三種👌🏻
「古琴」跟到個trend做緊一鴨三切😁
3)淨肉我就蘸京醬食,不會有油膩感,唔錯😁
[蟹粉撈麵]
金黃色蟹粉鋪滿在白麵條上,視覺效果好震撼🤩
蟹粉食落好鮮香,用來撈麵好高級😂
[冰鎮孔雀鮑]
好大隻😆吸收咗酒香及醬油咸鮮👍🏻唔會韌,肉質爽彈可口
[花雕醉雞]
經典冷盤❤️雞肉帶酒香,濃而不嗆
雞皮滑爽彈,肉質嫩滑🤤調味較重
甜品[羅漢凍]和[紅糖桂花湯丸]
一冷一熱各有特色😋作為今餐完美句號👏🏻
#古琴雅苑 #灣仔
#灣仔美食
2020-10-12 3580 瀏覽
環境:👍👍👍👍服務:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️味道:😍😍😍😍😍影相:📸📸📸📸📸Encore:98%📝進入前要度體溫 ➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖由於嫲嫲係北京人所以由細到大都食過吾少北京菜🙆‍♀️九不理,片皮鴨等等今次就帶肥羊黎「古琴雅宛」比佢見識下北京菜嘅風采😎.🔸烤北京填鴨 $185「古琴雅苑」嘅招牌北京烤填鴨,真係一食難忘!填鴨以掛爐烤製,色澤紅潤,肉質肥而不膩切好一片片而上先咬一口,外脆裡嫩,此為食法一💕將鴨肉,京蔥,青瓜,哈蜜瓜放係鴨卷餅上配上京醬,蜂蜜黃梅醬包起黎食口感豐富,而鴨肉嘅細嫩香甜更加突出黃梅醬同哈蜜瓜更有提鮮嘅作用,此為食法二🥳師傅將鴨胸皮另外用小碟承載將酥脆鴨胸皮蘸砂糖食,入口即化,此為食法三一鴨三食,多種變化🤣.🔸蟹粉撈麵 $168金黃色嘅蟹粉芡汁滿滿地鋪係上海麵上賣相非常吸引!拌勻而食,味道鮮美,蟹膏味濃郁😍.🔸南翔小籠包 $62小籠包外皮厚薄適中又煙韌輕輕一咬,肉汁係口腔中爆開湯汁豐富鮮美,肉餡滑嫩適口,好Juicy🥰蘸少少薑醋,層次感更豐富🙆‍♀️
環境:👍👍👍👍

➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖
由於嫲嫲係北京人
所以由細到大都食過吾少北京菜🙆‍♀️
九不理,片皮鴨等等
今次就帶肥羊黎「古琴雅宛」
比佢見識下北京菜嘅風采😎

🔸烤北京填鴨 $185
「古琴雅苑」嘅招牌北京烤填鴨,真係一食難忘!
填鴨以掛爐烤製,色澤紅潤,肉質肥而不膩
切好一片片而上
先咬一口,外脆裡嫩,此為食法一💕
將鴨肉,京蔥,青瓜,哈蜜瓜放係鴨卷餅上
配上京醬,蜂蜜黃梅醬包起黎食
口感豐富,而鴨肉嘅細嫩香甜更加突出
黃梅醬同哈蜜瓜更有提鮮嘅作用,此為食法二🥳
師傅將鴨胸皮另外用小碟承載
將酥脆鴨胸皮蘸砂糖食,入口即化,此為食法三
一鴨三食,多種變化🤣

🔸蟹粉撈麵 $168
金黃色嘅蟹粉芡汁滿滿地鋪係上海麵上
賣相非常吸引!
拌勻而食,味道鮮美,蟹膏味濃郁😍

🔸南翔小籠包 $62
小籠包外皮厚薄適中又煙韌
輕輕一咬,肉汁係口腔中爆開
湯汁豐富鮮美,肉餡滑嫩適口,好Juicy🥰
蘸少少薑醋,層次感更豐富🙆‍♀️
2020-10-09
2020-10-09 613 瀏覽
古琴雅苑✨秋風起,梗喺要食吓當造🦀🦀嘅菜式啦😋餐廳主打淮揚菜,推出左「金秋蟹逅」以蟹粉為主題嘅菜式及套餐店內裝修以木元素為主調,加入紅灰色配襯,配搭清新又不失傳統韻味✨😋食咗乜:烤北京填鴨(半隻)HKD$185食呢道菜除左享受食物本身,往往都要欣賞埋師傅熟練嘅手勢🔪烤鴨片得厚薄適中,每片都有皮+肉,食落唔會太油膩✨細細塊嘅喺➡️鴨膊頭嘅皮👨🏾‍🍳師傅話:膊頭嘅皮特別脆,建議我地配搭砂糖趁熱享用✨除左一般包烤鴨嘅青瓜、京蔥同埋烤鴨醬,呢度仲有哈蜜瓜條同埋梅子醬👍🏽清新⬆️⬆️蟹粉扒豆苗 HKD$158蟹粉醬➡️蟹肉絲+蟹粉鮮味👍🏽👍🏽但比較濃稠份量十足,每啖放入口時都有滿滿蟹粉包裹住🤤上海炒年糕 HKD$89年糕煙韌掛汁💖食肉獸表示:如果肉絲再多少少就好啦🤤整體嚟講,食物嘅口味偏近港人口味🧂唔會太重口味✨‼️TIPS‼️🚌點搭車:🚌巴士:乘搭途徑廈門街嘅巴士線,一落車就係QPE Plaza / 亦可以乘搭途徑胡忠大廈嘅巴士線,落車過對面馬路就係QPE Plaza / 如果喺九龍區或新界區嘅朋友仔,你可以喺修頓球場落車,穿過利東街(囍帖街),之後左轉直行就會到㗎啦🚇港鐵:喺灣仔站A三出口過對面馬路,穿
古琴雅苑✨

😋食咗乜:
烤北京填鴨(半隻)HKD$185
細細塊嘅喺➡️鴨膊頭嘅皮
👨🏾‍🍳師傅話:膊頭嘅皮特別脆,建議我地配搭砂糖趁熱享用✨

蟹粉扒豆苗 HKD$158
蟹粉醬➡️蟹肉絲+蟹粉
鮮味👍🏽👍🏽但比較濃稠
份量十足,每啖放入口時都有滿滿蟹粉包裹住🤤
蟹粉扒豆苗

上海炒年糕 HKD$89
年糕煙韌掛汁💖
食肉獸表示:如果肉絲再多少少就好啦🤤
上海炒年糕

整體嚟講,食物嘅口味偏近港人口味🧂唔會太重口味✨

‼️TIPS‼️
🚌點搭車:

🚇港鐵:喺灣仔站A三出口過對面馬路,穿過利東街(囍帖街),之後左轉直行就會到QPE Plaza㗎啦

🚃電車:喺盧押道(東行)/汕頭街(西行),落車後穿過利東街(囍帖街),之後左轉直行就會到QPE Plaza㗎啦

🍵鍾意花果味嘅朋友,揀茶嘅時候不妨試吓瑰荔堂煌✨玫瑰花乾+荔枝乾+紅茶👍🏽幾特別
2020-10-07
蟹粉扒豆苗