2021-08-04 74 瀏覽
近日鍾意係深水埗一帶搵食, 今日就同亞女去麗閣商場食晚餐, 佢揀咗食泰式, 就入去喜泰味. 餐廳間隔四正, 牆身大幅壁畫好搶眼, 裝修簡約, 好有街坊 feel, 難怪座無虛席.我哋一坐低, 職員就送上一份小食, 佢話係免費嘅. 原來係蝦片, 食落脆口, 仲有好少好少辣味, 正 我哋叫咗個二人餐, 另加 $38 就有一份小食, 揀了串燒雞, 飲品加 $8 要了一杯泰式芒椰西米, 亞女要了杯椰汁沙冰 (加$11)好快就送上泰式海南雞, 蒜蓉炒通菜, 兩大碗白飯. 我已急不及待先挾了兩塊雞, 我怕肥, 所以唔食雞皮, d 雞肉好嫩滑, 真係雞有雞味.睇下碟炒通菜, 上面有幾塊紅蘿蔔, 紅綠對比, 增加了吸引力. 碟菜好有鑊氣, 比起出面食嘅小炒, 佢唔算油, 亦唔咸, 份量 ok, 幾抵食.串燒雞香口, 點埋個沙爹醬, 好味, 之後點埋個甜酸醬(跟海南雞), 一樣咁夾.我杯芒椰西米都好正, 大大粒西米夠煙勒, 椰汁味香濃.埋單 2 百幾, 抵食. 溫馨提示: 外賣有八五折

我杯芒椰西米都好正, 大大粒西米夠煙勒, 椰汁味香濃.

埋單 2 百幾, 抵食. 溫馨提示: 外賣有八五折

2021-08-02 83 瀏覽
最近去長沙灣探朋友,去到夜晚唔知食咩好,朋友就介紹左屋企附近既一間泰國餐廳。係荔角村商場地下,位置非常方便。餐廳入邊既環境好舒服,燈光柔和,而且座位亦非常足夠,岩曬一大班朋友黎食。同朋友就叫左二人套餐,可以揀炒菜一款、主菜一款,而且套餐包左兩碗白飯,同埋兩杯野飲,認真抵食~!唔夠食仲可以額外再叫甜品,價錢都係非常之實惠。一坐低店員已經送上蝦餅,蝦餅好脆好香口。我地嘅二人套餐叫左泰式海南雞(半隻),雖然餐單寫半隻,但份量都係非常足夠兩個人食。雞肉非常嫩口白滑,而且骨都唔算好多,配埋佢地秘製既海南雞醬真係一流。馬拉盞炒通菜好味我地仲加左$38 揀左串燒四串,可以揀牛/雞/豬。牛肉串燒出黎既味道非常香,而且佢既沙嗲醬花生味好濃郁,好正

一坐低店員已經送上蝦餅,蝦餅好脆好香口。
馬拉盞炒通菜
好味

2021-07-30 71 瀏覽
冬陰功烏頭魚$168,額外再比一大碗冬陰功湯,足夠三個人飲。蛋綱鮮蝦炒金邊粉$98泰國海南雞$48,足半隻烏頭魚新鮮滑嫩,肉質鮮美,額外一大碗冬陰公湯加分,滿足了愛飲冬陰功湯又想食魚的人。金邊粉一如繼往的有水準。海南雞估唔到真係半隻上,等我哋高估咗自己嘅胃,好飽吖~可以唔使山長水遠走去九龍食搵泰國菜喇!

蛋綱鮮蝦炒金邊粉$98

泰國海南雞$48,足半隻

金邊粉一如繼往的有水準。

海南雞估唔到真係半隻上,等我哋高估咗自己嘅胃,好飽吖~

可以唔使山長水遠走去九龍食搵泰國菜喇!
2021-07-30 49 瀏覽
今次同friend 玩完yoga去到附近嘅泰國餐廳食飯 餐廳格局開明 食物選擇幾豐富 有咖哩 燒烤 泰國等菜式 應有盡有 今次我地叫左蝦油大蝦炒飯豬頸肉同埋小食拼盤 蝦油炒飯幾乾身 成個炒飯幾多料 有四隻大蝦 爽口彈牙 蝦油香味可以突出返少少就好啦 小食拼盤都十分大份 有鳳凰雞丸 炸蝦餅 炸魚餅 同春卷 鳳凰雞丸正正常 彈牙可口 炸魚餅相對較軟身 實d就她啦 有幾濃冬陰功味 幾有驚喜 炸蝦餅就彈牙爽口 香脆都分好味 配埋泰式甜辣醬十分滋味 春卷入面有蔬絲同粉絲 外皮鬆脆 幾好味 豬頸肉燒得幾好 外面少少脆口入面唔會燒到冇哂肉汁 柔軟唔鞋 如果多番d炭烤香味就好啦 返而個汁有d奇怪 魚露太多 太重魚露味 同埋咸多過酸同甜 唔點汁仲好食 飲品同樣叫左椰汁沙冰 幾清涼 冰沙可以再綿密d 同埋有少少淡 服務幾周到 環境正常

服務幾周到 環境正常
2021-07-23
2021-07-30 56 瀏覽
這幾天都要來往在長沙灣, Openrice看到這間泰式餐廳最接近地鐵站出口位置, 便找了這天來試。就坐時每枱都會提供泰式蝦片作小食, 再看看openrice內的訂座優惠才發現在app內訂座會送芒果糯米飯, 可惜這時已經入座了。星期五六日和公眾期間都沒有套餐供應, 只能單點食物, 餐牌價錢不太實惠, 也只是點了好幾款泰菜必選的菜式好了。先選了冬蔭公湯, 他們選用了這種中間有煙囪的器皿, 其優點在於外觀與保溫功能。但仔細看看, 裹面的容量很少, 餐廳提供的湯匙也只是勉強放得進底部。湯內的各種甲殼類海鮮有兩三只, 僅僅足夠兩三個朋友進食。 而泰式燒豬頸肉比預期中好吃, 最棒的是伴碟的醬汁, 甜最突出, 帶有微微的酸味配合豬頸肉片的鹹味感覺很棒。以價錢而言的確比區內鄰近的泰式餐廳貴, 但出品算是不錯, 份量夠二至三人分食。這款炒通菜卻感覺只是普普通通的炒菜, 沒太大煮法或味道上的驚喜。而定價也不便宜, $78 一碟炒菜在附近也有更廉宜的選擇。選炒飯時在蝦醬炒與香辣肉碎炒的選擇之間, 最後則點了蝦醬炒飯, 上枱時香味欠奉, 味道被甜味大大蓋過了蝦醬應有的鹹香味, 放在頂上的炒蛋有點過熟, 失去了

選炒飯時在蝦醬炒與香辣肉碎炒的選擇之間, 最後則點了蝦醬炒飯, 上枱時香味欠奉, 味道被甜味大大蓋過了蝦醬應有的鹹香味, 放在頂上的炒蛋有點過熟, 失去了嫩滑的口感, 跟預期中的蝦醬炒飯有出入。不過, 混在炒飯中的櫻花蝦算是唯一的亮點, 在這價錢下應該有更好的出品。

長沙灣附近的餐廳食肆定價都很便宜, 沒想到這天在這家餐廳兩人晚市消費都用上$400, 雖然在剛就座時贈送的蝦片與用餐後的兩粒椰子大菜糕甜品略為提昇用餐體驗, 但在週末取消了的二人套餐令食客需要選擇單點食品, 而且每款定價也不便宜卻是一大敗筆。
2021-07-22
最近愛上左食泰國野,今日咁黎到長沙灣做野,就搵左依間係商場入面既喜泰味食喇蝦片一坐低,餐廳就放低左一兜蝦片俾我地~ 埋單先知係唔洗另外收費既小食黎!味道都幾好~一坐低有零食食下,個人都醒神D 鮮蝦炒金邊粉薄薄既蛋皮包住熱辣辣既金邊粉,pad thai 既醬汁酸甜惹味,入面既配料都好足,豆干唔會太硬,蝦亦爽口新鮮,份量都唔少。泰式燒牛肉第一次食泰式既燒牛肉,話道話牛肉,其實係牛排質素,表面燒得香脆,有燒烤先有既香味,表面焦香,個醬都好夾,有少少喜出望外。而且價值以牛排黎講亦唔貴。

蝦片

味道都幾好~一坐低有零食食下,個人都醒神D

鮮蝦炒金邊粉

泰式燒牛肉

2021-06-16
  • 鮮蝦炒金邊粉
  • 泰式燒牛肉
2021-07-28 65 瀏覽
麗閣翻新成打卡貨櫃屋後,多了很多特色餐廳。而且最近天氣炎熱,媽媽都不想煮飯,於是我跟媽媽去了屋企附近的喜泰味,來一個泰式晚飯。一入喜泰味,環境乾淨寬敞,裝修都幾別緻。店內既職員主動安排位置,又立刻送上餐前小食。炸蝦片,好香脆,好容易食到停唔到口。由於我們當時唔算食慾好大,剛好見到店貼心的2人餐,主菜可3選1揀 半隻海南雞/ 青/黃咖喱牛腩/ 雞煲 於是我們選了一個馬拉盞椰菜苗,半隻海南雞,附送2個白飯和餐飲。餐飲,我們加了錢轉特飲,三色冰和咸檸梳打。三色冰方面椰汁味重,而且啫喱都多,基本都可以每啖都可以有椰汁同埋啫喱咸檸梳打,夏天可口飲品,必試。喜泰味海南雞係無骨,肉質鮮嫩,配埋搭送的酸辣醬,即使跟白飯,都好開胃送飯。雖然點了半隻,但是份量都幾多,啖啖嫩滑雞肉,不得之了! 馬拉盞椰菜苗,調味剛剛好,有洋蔥,十分惹味由於食完椰菜苗和海南雞,食指大動後,所以我們點了雪山芒果糯米飯做甜品泰國職員妹妹拿上來,加埋別緻泰式裝修,彷彿去了泰國旅行 哈!芒果香甜,雪山是因為椰子雪糕放左喺糯米飯上面,椰汁份量夠撈埋黑白糯米飯,還有少少花生粒脆脆,甜而不膩,必試!住在長沙灣附近的朋友仔,可試!
一入喜泰味,環境乾淨寬敞,裝修都幾別緻。

店內既職員主動安排位置,又立刻送上餐前小食。
炸蝦片,好香脆,好容易食到停唔到口。
由於我們當時唔算食慾好大,剛好見到店貼心的2人餐,
主菜可3選1揀 半隻海南雞/ 青/黃咖喱牛腩/ 雞煲

餐飲,我們加了錢轉特飲,三色冰和咸檸梳打。
咸檸梳打,夏天可口飲品,必試。

雖然點了半隻,但是份量都幾多,啖啖嫩滑雞肉,不得之了!

馬拉盞椰菜苗,調味剛剛好,有洋蔥,十分惹味

雪山糯米飯

住在長沙灣附近的朋友仔,可試!
2021-07-27
雪山糯米飯
2021-07-24 49 瀏覽
因打風關係 , 差不多成個星期都落大雨 , 幸得今日下午傾盆大雨過後回復好天把握時間相約朋友一齊食晚飯 , 今次食久違了的泰菜 , 地點非常方便 , 在長沙灣道旁 , 長沙灣地鐵站出口步行1分鐘就到達 喜泰味大約晚上6點正入座 , 我們是第二台客  , 店員安排坐靠角落位, 座位尚算寬闊舒適 , 環境乾淨明亮甫坐下便一覽MENU , 餐牌簡潔 , 大約6頁左右點了二人套餐($188) 及 蝦頭油鮮蝦炒飯 ($88)首先到達的是附送的前菜 , 泰式蝦片 , 爽口脆脆, 蝦味濃郁而兩杯泰式奶茶 (套餐) 則是叫二人晚市套餐附送的 , 奶茶甜度味道恰到好處跟泰國味道一模一樣 , 估計也是用了手標牌泰式茶葉佐沖 , 並與友人特ORDER了少冰泰式炒通菜 (套餐) : 通菜非常惹味 , 拌以蒜粒及少量XO醬炒 , 火侯十足入晒味 , 通菜唔用傳統腐乳炒之下....別有一番風味 , 不算辣, 入口有辛味 , 適合食唔到辣的友人椰香青咖哩牛腩煲(套餐)連附送白飯兩碗 : 不算很辣 , 適合食唔到辣的友人 , 青咖喱椰香味甚重 , 食材上沒有偷工減料 , 本身可選牛腩或雞 , 經店員推介下選了牛腩 ,

甫坐下便一覽MENU , 餐牌簡潔 , 大約6頁左右
點了二人套餐($188) 及 蝦頭油鮮蝦炒飯 ($88)

椰香青咖哩牛腩煲(套餐)連附送白飯兩碗 : 不算很辣 , 適合食唔到辣的友人 , 青咖喱椰香味甚重 , 食材上沒有偷工減料 , 本身可選牛腩或雞 , 經店員推介下選了牛腩 , 牛腩肉質少腍 , 大約也有12-14舊 , 伴以青咖喱濃味非常 , 連汁食可以撈幾碗白飯食 , 非常推薦
蝦頭油鮮蝦炒飯 ($88) : 蝦隻雖然不算太大 , 但勝在數量充足 , 蝦頭油味出眾 , 味道與一般鮮蝦炒飯有出入 , 估計是用了秘制方法

最後埋單連加一  $304 , 用餐時間接近90min , 沒有趕客走
總結 值得推薦一試 , 沒有偷工減料 , 味道大約比起一般80%泰菜館 優勝 , 價錢尚算合理
2021-07-21
2021-07-23 44 瀏覽
同honey參加咗個『自肥計劃』ᕤ💥帶你遊麗閣食好西💥🤣🤣餐廳門外墻壁上大大隻:Curry, Boat Noodles,Tom Yum, Satay, Coconut, Mango……反正未諗倒食咩,就呢樹啦!裏面大大幅刺綉壁畫,“啤梨形”吊燈同吊扇好靚好match!感覺幾舒服!坐落一陣,服務員好貼心咁免費送上蝦片。一邊食住香脆中帶點微辣嘅蝦片,一邊慢慢睇有咩好嘢食。俩個人點咗✨香烤薄餅✨馬拉盞炒芥蘭✨泰式濕炒河粉✨椰汁千層糕✨香烤薄餅金黃色又蓬鬆嘅外皮,食落和暖、柔軟、有咬口,下次點埋咖哩,仲更加。✨馬拉盞炒芥蘭芥蘭炒得碧綠爽脆有鑊氣,除咗馬拉盞醬,仲加咗小蝦米、豆瓣醬、薑絲、蒜蓉同紅辣椒去炒,好入味。✨泰式濕炒河粉滿滿一“盆”濕炒河粉有甘筍、芥蘭、椰菜花、西蘭花同秀珍菇,顏色鮮艷,健康得嚟又吸睛。最欣賞佢嘅豬肉,吾係一片一片,而係好似炮仗咁一串一串,而且用咗好似香茅等香料燒烤過,有種焦香味。河粉炒得均勻,條條掛有醬汁好滑!✨椰汁千層糕到『甜品胃』出沒😂,喜歡煙煙靭靭嘅嘢,呢個椰汁千層糕幾Q彈,滿足晒😋食飽飽,今次個『自肥計劃』幾成功!
同honey參加咗個『自肥計劃』ᕤ💥帶你遊麗閣食好西💥🤣🤣

✨香烤薄餅

✨馬拉盞炒芥蘭

✨泰式濕炒河粉
✨椰汁千層糕

食飽飽,今次個『自肥計劃』幾成功!
2021-07-16 60 瀏覽
由一開張開始,試過冬蔭公湯外賣味道$98  份量少得可憐,番到家倒出來只夠一小碗不划算最近比多次機會試下午茶 “冬蔭功肥牛檬粉”陪凍lemon tea $34味道不錯但份量都是少
由一開張開始,試過冬蔭公湯外賣味道
$98  份量少得可憐,番到家倒出來只夠一小碗
不划算

最近比多次機會
試下午茶 “冬蔭功肥牛檬粉”
陪凍lemon tea $34
味道不錯
但份量都是少
2021-07-09
2021-07-14 64 瀏覽
夏日熱辣辣就梗係食番啲泰國嘢,今日去去深水埗所以就去麗閣邨搵食,見到佢而家都翻新咗好多,唔單只有大型電器鋪,仲有唔少餐廳,見到有一間餐廳係食泰國菜所以就去咗食。見到呢間泰國餐廳同鄰近餐廳喺個貨櫃盒仔入面好得意,好大個螢光招牌寫住就知道佢一間泰國餐廳。見到佢有單點同埋二人套餐,見到二人套餐都好似好抵所以就入咗去食,一入到去覺得環境都好寬敞,就算係兩人坐都有四人枱,而且都有圓枱所以就成多啲朋友嚟食都冇有怕。枱上面已經放曬餐具同埋清水所以想飲幾多就可以倒幾多。一坐低店員就會送上佢哋嘅炸蝦片,十分之脆口,而且唔會油淋淋,上面仲有少少胡椒粉令到佢變得更加香口,唔覺唔覺,拎下拎下就食咗好多。餐廳入面亦都見到唔少泰式嘅裝修,令自己好啲自身喺泰國嘅森林一樣 今次叫咗二人套餐入面嘅海南雞,馬拉盞炒通菜同埋再加錢嗌咗四條串燒。飲品方面就嗌咗珍多冰同埋凍咖啡。馬拉盞炒通菜方面十分之惹味,而且入面亦都有洋蔥,少少辣得呢十分之開胃,而且薑味亦都好濃,十分適合一啲鍾意食薑嘅朋友。海南雞飯同平時凍食唔同,呢度係熱食,熱辣辣但係亦都不失嫩口嘅感覺,最重要嘅係佢係無骨海南雞,雞肉嘅數量亦都好多,所以食嘅時候就可以啖啖肉

馬拉盞炒通菜方面十分之惹味,而且入面亦都有洋蔥,少少辣得呢十分之開胃,而且薑味亦都好濃,十分適合一啲鍾意食薑嘅朋友。海南雞飯同平時凍食唔同,呢度係熱食,熱辣辣但係亦都不失嫩口嘅感覺,最重要嘅係佢係無骨海南雞,雞肉嘅數量亦都好多,所以食嘅時候就可以啖啖肉咁食,配埋佢嘅酸辣醬就可以令成個人更加有食慾不停咁食落去。飲品方面,朋友表示好香好濃嘅咖啡味,唔會因為冰塊而變得淡味,珍多冰方面椰汁味十分之重,而且啫喱都十分之多,差唔多每一啖都可以有椰汁同埋啫喱。最後食咗串燒,分別嗌咗牛肉同埋豬肉,佢嘅沙爹醬十分之多,所以點樣點都唔會覺得唔夠喉,而肉類雖然比較偏乾,但係佢嘅醃料比較好,十分香口。

食完二人套餐再加串燒已經好夠飽,所以想甜品都食唔落,下次可以再戰。
2021-07-13
2021-07-12 68 瀏覽
今晚吃屋企附近的泰國菜,之前有朋友介紹過這家喜泰味不錯,自己也經過看到MENU很吸引,所以今晚有空便試試看。首先值得一讚是店內空間感大,疫情下也能安心進食,環境舒適,我和朋友不是太餓,點了兩個菜式,分別是蛋網鮮蝦炒金邊粉和泰式鐵板蠔餅。首先每枱也有一份蝦片,很香脆而且有濃濃的蝦味,和朋友很快便吃光。蛋網鮮蝦炒金邊粉用了一塊薄薄的蛋皮包著金邊粉,配上花生碎,青檸,可自己調較合適的口味。金邊粉很炒得很香,熱辣辣的很好吃,我喜歡加上青檸更開胃,少少酸的感覺。另外期待的泰式鐵板蠔餅,心想泰式的蠔餅會是什麼味道,看到賣相很特別,很像一座山,原來入面是滿滿的芽菜,外面蠔餅像奄列,吃不到蕃薯粉,有香濃的蛋味,口感很特別,很好吃,第一次吃這樣的蠔餅,點一些辣醬令味道更有層次感,推介!

2021-07-08 61 瀏覽
今日咁岩同女朋友經過長沙灣所以係附近揾間餐廳食飯,呢個地方美中不足既位就係缺乏大型商場,所以好難吸引人流黎呢到食野。但都因為呢個原因,間餐廳帶到比我一個好好既環境遠離下閙市,可以係人流較少既地區靜靜地食一餐飯,但竟然帶比我有意外既驚喜。首先入到黎既First Impression係呢間餐廳環境好乾淨,而且服務態度好好。水吧就係樓面,而廚房就係餐廳入邊,喜泰味顧名思義係一間泰國既餐廳,而且侍應同水吧有部分都係請返泰國人,令人諗返起之前可以去旅行既日子。一坐底既時候侍應姐姐就送左一籃蝦餅比我地食,而且佢係餐廳都有賣緊take out 既係13$ 一份,我地真係食到停唔到口,個蝦餅好香口又鬆脆,食落又唔會太油膩,食飯之前食幾片真係一流,肚餓既可以一路食住一路望個MENU 真係夠貼心。望下個MENU 先,咁我地今日都唔太肚餓,所以我地都只係叫左一個二人餐($188),揀左蒜蓉通菜,半隻海南雞,同埋加左($38)要左個牛肉串燒(4串),野飲揀左簡簡單單既椰汁冰同凍檸蜜野食由叫果刻到上齊都係十分鐘左右,好快手。第一樣既野食就係蒜蓉通菜,D通菜好新鮮而且蒜蓉炒得好入味,唔油膩,每次食泰國野都總會叫一

首先入到黎既First Impression係呢間餐廳環境好乾淨,而且服務態度好好。水吧就係樓面,而廚房就係餐廳入邊,喜泰味顧名思義係一間泰國既餐廳,而且侍應水吧有部分都係請返泰國人,令人諗返起之前可以去旅行既日子。
炸蝦片(免費)

野食由叫果刻到上齊都係十分鐘左右,好快手。第一樣既野食就係蒜蓉通菜,D通菜好新鮮而且蒜蓉炒得好入味,唔油膩,每次食泰國野都總會叫一碟通菜!
蒜蓉炒通菜

再黎係海南雞(半隻),都無令我地失望~ D雞好嫩滑,配埋泰式辣醬真係好有泰式既風味,我就用左佢黎送飯啦,雞係無骨既,所以怕食骨既朋友都可以叫黎食
海南雞(半隻)

最後就係牛肉串燒配埋泰式芥末醬,因為係串燒既關係,所以肉身就比較硬身,但牛味就好夠,加埋泰式芥末醬好夾,面頭係芥末味,入邊就好重既牛味,作為食肉獸既我又點可以MISS 左呢道菜阿

牛肉串燒($+38)

最後黎返張大合照先~

椰汁冰&凍檸蜜

最後我地2個人賣單就大約係250$ 左右(連埋加一服務費),價錢作為係香港食一餐夜餐黎講都唔貴好合理,而且野食大件夾抵食。反而想提出一樣野就係好多呢一類型既小店值得大家比一次機會黎試食。因為附近無大型商場,無野行既關係,令到人流好稀少,往往好多時就錯過左好多一直有心機經營既小店,就例如係呢一間。無論環境同埋野食黎講都好令人有驚喜,相反地如果呢間餐廳係開係旺角既話,我相信佢帶到比我既感覺同埋野食既價錢就一定會好唔同,估唔到咁岩經過都撞到間唔錯既餐廳,下次有機會會再ENCORE~

炸蝦片(免費)
蒜蓉炒通菜
海南雞(半隻)
牛肉串燒($+38)
椰汁冰&凍檸蜜
2021-06-30 106 瀏覽
沙爹牛肉串燒 半打$88海南雞半隻$128紅咖哩牛腩煲$98鳳凰雞肉丸$58。。。。。。。。。。我地第一次黎LCK 麗閣商場 ❣️ 翻新後好有時代感 貨櫃商場咁啊點菜後,店員立刻送上前菜小食,炸蝦片,好貼心😆😆一上檯. 沙爹牛肉串燒陣陣炭烤味道 而且有胡椒香氣 好唔錯 再蘸甜甜沙爹醬至於海南雞已去骨 雞肉嫩滑可口!!就算雞胸肉都好食雞皮好薄唔肥膩 連皮食都可以咖喱好重椰汁味道 偏甜口唔辣 豐富雜菜 例如豆角 茄子 牛腩軟淋肥瘦適中 😜

沙爹牛肉串燒 半打$88
海南雞半隻$128
紅咖哩牛腩煲$98
鳳凰雞肉丸$58
。。。。。。。。。。
90s👦🐥情侶吃貨|😚飲食著數|🇭🇰hkfoodie🍽️(👦)自稱三星米芝蓮食評家(🐥)自稱拉麵沾麵專家👉 主打不專業食評🍽️👉 快閃飲食著數🤑____________👉 不專業食評🍽️.【二人套餐】HK$188【雪山芒果糯米飯】HK$58.(🐥) 首先要大讚呢間餐廳價錢親民,食物質素好,CP值高!一入座仲會先送上一籃泰式蝦片👍 今次揀嘅呢個$188 二人套餐真係好抵食!先講泰式咖哩牛腩煲,黃咖哩好有椰汁香同偏甜,唔算好辣,牛腩炆得好淋而且好夠多🤤 CP值係最高!套餐仲包咗馬拉盞炒通菜,配埋每人一碗白飯,仲有兩杯飲品!唔夠飽嘅話,可以嗌埋佢嘅招牌雪山芒果糯米飯,特別在於放咗椰子雪糕喺上面,加埋黑白糯米飯同椰子汁,仲有好甜嘅芒果🥭 成口都係奶味,但又唔會覺得膩,值得一試😋.🐥總分評價:⭐⭐⭐⭐(5/5)--- 食物:⭐⭐⭐⭐(4/5)--- 性價比:⭐⭐⭐⭐(4/5)--- 服務:⭐⭐⭐⭐(4/5)--- 環境:⭐⭐⭐⭐(4/5).(👦) 麗閣商場對👦黎講確實係一個好少去既地方,經過見到有芒果糯米飯已經好快決定左晚餐係邊度食啦☺️☺️ 見到餐廳有提供懶人選擇,就直接叫左個二人套餐!二人套餐可以揀個
90s👦🐥情侶吃貨|😚飲食著數|🇭🇰hkfoodie🍽️

👉 不專業食評🍽️
【二人套餐】HK$188
【雪山芒果糯米飯】HK$58
(🐥)

🐥總分評價:⭐⭐⭐⭐(5/5)
--- 食物:⭐⭐⭐⭐(4/5)
--- 性價比:⭐⭐⭐⭐(4/5)
--- 服務:⭐⭐⭐⭐(4/5)
--- 環境:⭐⭐⭐⭐(4/5)
(👦)
見到餐廳有提供懶人選擇,就直接叫左個二人套餐!二人套餐可以揀個小菜再加個主食(海南雞/牛腩咖喱煲/雞咖喱煲 3選1),跟套餐有白飯x2 飲品x2
 其實CP值都唔錯👍👍 今次👦就點左馬拉盞炒通菜+泰式黃咖哩牛腩煲,飲品方面就點咗1杯港式奶茶+1杯泰式奶茶。
上枱時,👦覺得個黃咖喱牛腩煲都整得唔錯,味道非常之香得黎又唔會太辣,咖喱味夠濃但又唔會話入口就好辣,牛腩亦都非常之大件抵食🙈🙈🙈🙈 最後食埋個飯後甜品芒果糯米飯真係有少少去咗泰國嘅感覺😋😋
👦總分評價:⭐⭐⭐(3/5)
--- 食物:⭐⭐⭐(3/5)
--- 性價比:⭐⭐⭐(3/5)
--- 服務:⭐⭐⭐(3/5)
--- 環境:⭐⭐⭐(3/5)
____________