餐廳: 喜記蟹將軍
優惠: 於此國泰夥伴餐廳用餐賺里 !
條款及細則:
須受其他國泰條款及細則約束。
2024-07-23 89 瀏覽
今晚去的餐廳位於尖沙咀,是一間以蟹為主題的餐廳,餐廳設計光猛,除了主打蟹宴,其他菜式亦多樣。避風塘炒辣蟹 🦀這道避風塘炒辣蟹🦀,色澤鮮艷,香氣滿口,其香辣氣息更令人食欲滿滿。蟹肉鮮嫩多汁,與特製的香辣蒜蓉融合一起,蟹肉鮮美,辣味刺激,辣而不燥,香而不膩。店員幫忙拆肉的舉動更是又窩心,又方便。❣️椒鹽富貴蝦 ✨瀨尿蝦肉飽滿彈牙,外層裹滿了金黃的椒鹽,入口能感受椒鹽的香脆與微麻,之後是蝦肉的鮮甜,是十分惹味的組合。招牌蟹油炒麵 🍜這道招牌蟹油炒麵,蟹油的香氣滲透,使麵條散發著誘人的光澤和香氣。麵條爽滑有彈性,搭配時蔬,口感層次豐富。金銀蛋浸莧菜 🥬皮蛋與鹹蛋的加入,為普通的莧菜增添了風味。皮蛋的醇厚與鹹蛋的香味交融一起,莧菜葉嫩滑,清新鮮美。✨
避風塘炒辣蟹 🦀
椒鹽富貴蝦 ✨
招牌蟹油炒麵 🍜
金銀蛋浸莧菜 🥬
不嬲喜歡食蟹,今日特登去食蟹專門店試 ”奄仔2人餐”,$688超值又好味~杏汁白肺湯 🍲呢個湯一上枱就聞到濃濃嘅杏仁香味,湯底清甜,白肺煮得軟腍,入口即溶,真係好滋潤清蒸奄仔蟹 🦀蟹肉鮮甜多汁,清蒸嘅方式保留咗蟹嘅原汁原味,肉質結實,蟹膏好多,簡單嘅蒸法更能突顯蟹嘅鮮味牛油鹽燒奄仔蟹 🦀鹹香味滲入蟹肉,鹽燒嘅手法令蟹肉更加香口,帶出咗奄仔蟹嘅風味紅燒乳鴿🍗乳鴿皮脆肉嫩,燒得恰到好處蒜蓉炒時蔬 🥬油麥菜炒得翠綠,蒜蓉香氣十足,略嫌多油左少少姐蟹油炒麵 🍜呢個炒麵真係必食!蟹油香濃,麵條彈牙有嚼勁,每一口都充滿咗濃郁嘅蟹味,好滋味!最後食返一碗蕃薯糖水暖胃,滿足晒~

杏汁白肺湯 🍲

清蒸奄仔蟹 🦀

牛油鹽燒奄仔蟹 🦀

紅燒乳鴿🍗
乳鴿皮脆肉嫩,燒得恰到好處

蒜蓉炒時蔬 🥬
油麥菜炒得翠綠,蒜蓉香氣十足,略嫌多油左少少姐

蟹油炒麵 🍜

最後食返一碗蕃薯糖水暖胃,滿足晒~
  • 招牌蟹油炒麵
2024-07-22 73 瀏覽
呢間舖頭認真經典 收費 唔平 侍應 個個發緊夢 廚房整嘢 手勢差 , 白紙黑字 訂咗枱 又話冇 紀錄講到食物 真係一肚火,冇樣嘢好食 ,隻蟹細到四兩都唔知有冇! 仲話四至六位, 四個女人都唔飽!離曬大譜! 最過份係個蟹粥啲蟹仲係臭嘅、應該係死蟹, 唯一佢肯換返炒麵, 点知個炒麵鹹到阿媽都唔認得! 個餐連酒水茶芥 $1520, 真係冇下次!
2024-07-20
2024-07-20 81 瀏覽
我鍾意食粵菜,因為啲食物味道濃郁又有鑊氣,所以餸菜上枱都係熱辣辣。🦐🦐🦐椒鹽富貴蝦:以猛火爆炒以成,鑊氣十足。富貴蝦隻隻厚肉鮮美,外皮炒至金黃酥脆,已經大廚事先起肉,只要用筷子夾起就吃得,非常方便,每一口都帶有微辣的椒鹽風味,相當惹味,送酒一流!🦀🦀🦀喜記正宗炒辣蟹:蟹殼充滿濃濃的蒜香味和辣椒味,蟹肉肥美甘香,每咬一口都充滿著無比鮮甜和美味,外香內鮮,令人吃完還想再吃。🐟🐟🐟椒鹽九肚魚:表皮可口酥脆,魚肉嫩滑,香口惹味,送啤酒一流,係大牌檔必叫菜式。🥗🥗🥗啫啫通菜煲:上碟時熱騰騰,通菜十分香口,唔會炒得太淋,好爽脆,而唔會太咸或太油。
2024-07-19 84 瀏覽
朋友推介愛吃蟹一定要來這間食店嚐一嚐。今天終於可以和朋友到來一試。一看餐牌,果然以蟹為主菜,有不同煮法的蟹供選擇。我們叫了一個二人套餐,先來個杏汁白肺湯,杏味十足, 再加上我喜愛的白肺,熱燙燙的喝下去,很是滿足。這個套餐每人有兩隻奄仔蟹,先來清蒸的,蟹肉鮮甜,再加上蟹膏非常豐滿,大快朵頤。第二隻是牛油焗,這隻同樣爆膏,牛油焗比清蒸的更惹味 。只吃兩隻已經很飽,這兩隻蟹 堪稱爆膏,喜歡吃奄仔蟹的一定不會失望。吃完兩隻奄仔蟹,其實已經很飽,再來每人半隻脆皮乳鴿,真的很飽足, 乳鴿外皮脆脆的,肉身嫩滑。最後是蒜蓉炒時菜和蟹油炒麵,炒麵雖然非常美味,但是吃了一半已吃不下,因為實在太飽 ,所以這個餐十分抵吃哩!

2024-07-18 73 瀏覽
🦀🦀🦀🦀🦀🦀🦀螃蟹~螃蟹~比呢首歌洗咗腦Cut the crap? Cut the crab?廢話少講! 直接去食評喇!#foodieintern學英文#👩🏻‍🏫招牌蟹油炒麵麵條好Q彈有咬勁,完美吸附了濃郁鮮美嘅蟹油醬汁。蟹肉都肥美,入口即化!薑蔥生蠔煲這道煲仔菜式別具特色。蠔肉飽滿鮮美同薑蔥完美結合。湯汁又好濃郁醇厚而帶有少少辛辣。豉椒炒蜆上枱就好吸引,豉椒醬汁入味而不過於鹹,突出了蜆肉的鮮甜。蜆肉飽滿彈牙,同爽脆嘅青蔥、辣椒相得益彰。清蒸奄仔蟹清蒸先最考功夫。奄仔蟹肉質鮮美,肉質飽滿,入口即化。蟹肉的鮮甜味完全保留,未經過多餘調理。搭配清爽嘅湯汁,突出了蟹肉本身嘅鮮美風味。正!喜記蟹將軍 (尖沙咀)📍 尖沙咀彌敦道118-130號美麗華商場2 期2樓268-270號舖#喜記蟹將軍# #尖沙咀 #尖沙咀美食 #tsimshatsui tsimshatsuifood
🦀🦀🦀🦀🦀🦀🦀
螃蟹~螃蟹~比呢首歌洗咗腦
Cut the crap? Cut the crab?
廢話少講! 直接去食評喇!
#foodieintern學英文[话题]#👩🏻‍🏫
招牌蟹油炒麵
薑蔥生蠔煲
清蒸奄仔蟹
喜記蟹將軍 (尖沙咀)
2024-07-15 75 瀏覽
喜記正宗炒辣蟹位於尖沙咀鬧市,餐廳座位寬敞舒適,坐得舒服,非常適合各式聚餐或一班人大伙兒聚會椒鹽富貴蝦富貴蝦相當巨型,肉質厚實爽彈,鮮甜無比,餐廳以炸蒜香紅椒作烹調,非常惹味。豉椒炒蜆蜆肉飽滿,每隻也脹卜卜,穫氣夠,蜆肉鮮甜沒有砂,以豉椒汁炒起,滋味無窮喜記正宗炒辣蟹招牌菜式,到店必試!辣蟹炒至非常惹味,香辣刺激,鑊氣十足,蟹肉超級鮮甜,肉質肥厚,有驚喜喜記蟹將軍📍尖沙咀彌敦道118-130號美麗華商場2 期2樓268-270號舖
喜記正宗炒辣蟹

椒鹽富貴蝦

喜記正宗炒辣蟹

喜記蟹將軍
2024-07-13 110 瀏覽
舊同事食飯,啱啱今次四個人就預早book咗嚟呢度食十蟹宴。放工趕過嚟三個同事已經食先影唔切前菜。不過啲同事好有良心留返咗一份俾我。個豉椒炒蜆都幾入味,唔似得出邊嗰啲汁內分離。味道唔差之外,個汁都掛得剛剛好。先來個清蒸奄仔蟹,未算係旺季,但都唔錯有膏,啲蟹肉都鮮甜。食到一半,跟住想買隻鹽燒牛油嘅1食過蟹蓋,牛油美好香再加少少鹽花個味拿捏得幾好。跟住揭開個蓋一食啲膏,出事第一啖有啲聲,再搣開佢一半,冇咩高,再咬埋落去隻蟹梅嘅。同同事食飯就唔多聲氣,始終佢都未上晒菜。不過就浪費左個油鹽焗嘅效果。剛剛好喺谷底嘅時候,佢就嚟咗個蟹粥,食完嗰隻油鹽出咗事之後,個心都有少少十五十六,但係舊老細畢咗冇理由唔食,跟住又試吓啦。先試一啖粥,蟹嘅甜味融入咗落啲粥嗰度,本來諗住佢煲蟹啲粥都係廢廢地,象徵式咬一口。咦!竟然出奇地先甜,比起青青嗰隻更加好。跟住最後食晒啲蟹同埋飲咗兩碗粥另外值得讚係個炸子雞,醃得唔會太鹹,亦都唔嚡,基本上每一個位都試過,尤其是我最鍾意食嘅尾二道,唔會過鹹。同埋隻雞唔會勁多肥膏。莧菜同埋番薯糖水就冇乜特別,糖水唔太甜合和河車整體上,美中不足就係嗰隻油鹽奄仔蟹,不過整體上其實都係唔錯嘅。
2024-07-10 94 瀏覽
之前食過港島嗰邊嘅分店覺得好好食,所以約咗屋企人嚟尖沙咀店食晚飯。尖沙咀店喺美麗華商場2期,交通好方便。我哋嗌咗個青瓜拌海蜇做前菜。青瓜、海蜇口感爽脆,有啲麻油味同醋酸味道好開胃同好有層次。之前我哋試咗佢哋嘅招牌炒辣蟹,今次試下同樣有特式嘅「招牌蟹油炒麫」。麵條口感彈牙,加上佢哋嘅招牌蟹油香氣十足。芽菜、蔥段嘅加入令味道更加豐富。同埋亦提供咗一啲口感上嘅層次。我哋都好鐘意嗰種鹹鹹香香嘅味道。我哋仲叫咗個薑蔥生蠔煲。蠔肉隻隻都好大好飽滿,味道鮮甜,仲有啲海水味,令人充滿食慾。陣陣薑蔥香味道好吸引,特別啱配白飯食。

2024-07-08 52 瀏覽
這間位於尖沙咀美麗華商場的餐廳,提供了一個非常便利的地理位置。雖然需要事先訂位,但餐廳的時尚裝潢和寬敞明亮的空間,給人一種舒適的就餐體驗。我們點了兩道經典菜式 - 喜記正宗炒辣蟹和青瓜海蜇。炒辣蟹肉質鮮嫩,辣椒調味恰到好處,不會過於刺激。青瓜海蜇清爽可口,碎冰搭配鮮脆的蔬菜,令人有清新感。總的來說,這間餐廳不論在環境座位還是菜式都很不錯,對於喜歡品嘗螃蟹的食客來說,這裡真的不要錯過。#喜記炒辣蟹 #尖沙咀美食#尖沙咀餐廳

#喜記炒辣蟹 #尖沙咀美食
#尖沙咀餐廳
2024-07-06 49 瀏覽
今日外國親戚來港,我做地主帶佢去着食最道地嘅蟹尖沙咀呢間喜必食👍🏻👍🏻我同朋友兩個人叫咗三道菜招牌清蒸奄仔蟹(肉質鮮嫩蟹味濃郁,奄仔蟹原來晶晶都係咁好味)豉椒炒蜆(惹味肉質肥厚,仲要唔會有沙,香港小炒呢間真係炒得好好👍🏻👍🏻)乾炒牛河(呢個每次嚟到都必食,因為牛肉同河粉炒得非常之乾身,入口唔會好似出面某一啲餐廳咁炒到油淋淋)朋友差不多食晒成碟🤣😂今日食完呢個晚餐,朋友大贊👍🏻👍🏻
今日外國親戚來港,我做地主帶佢去着食最道地嘅蟹

尖沙咀呢間喜必食👍🏻👍🏻

我同朋友兩個人叫咗三道菜

招牌清蒸奄仔蟹
(肉質鮮嫩蟹味濃郁,奄仔蟹原來晶晶都係咁好味)

乾炒牛河

今日食完呢個晚餐,朋友大贊👍🏻👍🏻
2024-06-14
2024-07-04 36 瀏覽
今晚和朋友吃飯,想起食蟹,便選擇了位於尖沙咀的「喜記蟹將軍」。餐廳在美麗華商場2樓,交通方便,光亮整潔,坐位寬敞,給人舒適的感覺。“奄仔2人餐”:-“杏汁白肺湯”,濃郁湯底,再加上清香杏汁,配上豬肺及大白菜,清潤可口。真材實料,有家的感覺。“清蒸奄仔蟹”,肥美飽滿,蟹膏豐富。清蒸烹調,保留原汁原味,蟹肉肉質鮮嫩無比。“油鹽燒奄仔”,加入牛油和鹽烹調的奄仔蟹,味道較濃,又是另一番滋味。“紅燒乳鴿”,即叫即製,皮脆肉嫩,肉質帶酥香。“蒜蓉炒時蔬”,選用鶴藪白菜仔,菜身肉厚,特別腍甜可口,加上炒得夠鑊氣,蒜香味濃。“招牌蟹油炒麵”,用蟹油蒜蓉炒起,夠鑊氣,麵質爽口,微辣惹味。一頓豐富蟹宴,讓我們大飽口福,回味無窮。

“奄仔2人餐”:-

“紅燒乳鴿”,即叫即製,皮脆肉嫩,肉質帶酥香。

一頓豐富蟹宴,讓我們大飽口福,回味無窮。
  • 杏汁白肺湯
  • 牛油鹽燒奄仔蟹
  • 紅燒乳鴿
2024-07-04 17 瀏覽
逢暑假、外國既親戚都會返香港旅行,每次都會要求食海鮮同粵菜。今次就去左尖沙咀既【喜記蟹將軍】,環境舒服、唔會嘈雜、最適合一家大細去食。喜記正宗炒辣蟹:招牌菜每次都會叫,用左特大蟹、蟹肉鮮嫩多汁。避風塘炒辣蟹係以蒜蓉、辣椒、乾辣椒、蔥同其他香料整成避風塘既辣蟹調料炒煮,香辣味濃郁好味道。呢種炒製方式令蟹吸收咗好多調味料,展現出獨特嘅風味。非常香口惹味。招牌蟹油炒麵:用蟹油搭配豉油炒既炒麵,比起平時既豉油王炒麵多左一份鮮味。大家搶住食。椒鹽九肚魚:九肚魚經過油炸後,外層變得金黃酥脆,而且外層炸粉唔會太厚、所以可以令內部仍然保持著鮮嫩的肉質,每次必點。
2024-07-03 20 瀏覽
今日帶大家遊歷一場螃蟹盛宴,細味海鮮的極致鮮甜。"青瓜拌海蜇"的清新口感為整頓大餐帶來了絕佳的平衡。爽脆的青瓜絲與彈牙的海蜇絲交織在一起,清爽的醋香點綴其中,為味蕾帶來一絲清涼。這道前菜不僅開胃,更是洗滌了味蕾,為海鮮大餐做好準備。"豉椒炒蜆"則是另一道令人驚艷的美味。鑊氣十足的炒功將蜆肉煸炒得外酥內嫩,豉椒的香氣撲鼻而來,為蜆肉增添了層次豐富的味道。蜆肉飽滿多汁,一咬即破,鮮甜的汁液在口中迸發,與豉椒的鹹香完美融合,讓人忍不住連湯汁都要一併享用。這道菜的火候掌握得恰到好處,蜆肉不會過老,保留了最佳的口感和鮮味。主角"清蒸奄仔蟹"絕對是今晚的明星。四隻體型碩大、色澤通紅的奄仔蟹整整齊齊排列在盤中,宛如四位威武的武士守護著美食寶藏。蟹殼光滑飽滿,散發出海洋的清香。輕輕撬開蟹殼,雪白的蟹肉立即呈現眼前,鮮嫩多汁得令人垂涎三尺。入口時蟹肉纖維分明,鮮甜中帶有一絲絲海水的鹹香,清蒸的烹調手法將蟹肉的原汁原味發揮得淋漓盡致。這簡直就是大海的饋贈,每一口都是純粹的鮮美!"清炒時蔬"翠綠的蔬菜保留了蔬菜的鮮嫩口感,清炒的手法讓蔬菜散發出自然的甜味,為整個餐點增添了一抹健康的色彩。總的來說,這頓海鮮盛
今日帶大家遊歷一場螃蟹盛宴,細味海鮮的極致鮮甜。

總的來說,這頓海鮮盛宴可謂是色香味俱全,從鮮美的蟹肉到鑊氣十足的蜆,再到清新爽口的前菜和時蔬,每一道菜都是令人難忘的美食!
2024-07-02 22 瀏覽
牛油鹽燒奄仔蟹奄仔蟹好大隻,而且有好多膏好多肉。佢個做法都好特別,係用牛油加粗鹽焗製,食落微鹹而帶牛油香,同平時一係蒸,一係炒嘅方法好唔同,別有一番風味蟹油炒麵每條麵都吸收曬豉油同蟹油,有味得嚟唔會太鹹,而且好重嘅蟹油香,食落亦都好有鑊氣。雖然係叫蟹油炒麵,但係炒得夠乾身,唔會覺得好油膩,唔會食完見到成堆油喺底。再加上灑咗蒜粒喺面,香上加香!!椒鹽魷魚拼白飯魚魷魚好彈牙爽口,白飯魚雖然炸過,但都食得出鮮味,而且炸得好香脆。炸嘅粉漿唔算好厚,加埋椒鹽食好惹味,用嚟送飯真係一流
牛油鹽燒奄仔蟹

蟹油炒麵