今天無所事事,到銅鑼灣找朋友,大家興起談及Omakase,就講起大坑的壽司藝,朋友話高質抵食,我未試過,於是即刻打電話去book枱同朋友試下。餐廳內部裝修好和式風格,以木色為主,位子不多,一張L型bar枱,少少十個位。餐牌方面,Omakase 有3個Set 可以選擇,我地揀左「彩」,師傅就開始準備啦~食Omakase 最大嘅樂趣,就係欣賞師傅嘅工藝,睇住師傅逐樣準備,仲整得咁精緻,真係好治癒。首先,前菜係「中拖羅魚子醬」,師傅將原件中拖羅切成蓉,再係面頭鋪上魚子醬,攪拌後就食得啦。食落口感幾特別,魚子醬嘅爽脆夾係拖羅嘅腍,魚子醬嘅咸香同拖羅又幾夾喎。之後係「薄切左口魚+火炙左口魚裙邊」,一種魚,兩種煮法,兩種口味。薄切左口魚味淡鮮甜,沾沾酸汁食就岩啦。相反火炙左口魚裙邊,魚味出好多,油香陣陣,咬落爽口彈牙,有趣!接著係「赤貝刺身」,師傅將赤貝切好後爽快拍打,赤貝微微收縮,咁做係令佢肉質變得更爽口。果然,食落口感柔嫩爽脆,好鮮甜。「水雲藻髮菜 +海鰻魚BB+ 鮟康魚肝」水雲藻髮菜好似一絲絲頭髮,食落滑溜溜,口感與海帶相似,但無海帶嘅腥味,配上酸汁,非常開胃。海鰻魚BB,呈半透明狀,食落有

中拖羅魚子醬 ​

薄切左口魚+火炙左口魚裙邊 ​

赤貝刺身 ​

水雲藻髮菜 +海鰻魚BB+ 鮟康魚肝 ​
「水雲藻髮菜 +海鰻魚BB+ 鮟康魚肝」
水雲藻髮菜 ​

海鰻魚BB ​
海鰻魚BB,呈半透明狀,食落有d似生魷魚,但比生魷魚更滑更煙韌,滑入喉嚨的爽滑口感好有趣。
海鰻魚BB ​
鮟康魚肝口感嫩滑,比一般動物肝臟軟腍得多,而且沒有渣,味帶甜,師傅處理得好好。

蒸毛蟹 ​
「蒸毛蟹」
師傅先將毛蟹拆肉,然後再配上蟹醋啫喱。毛蟹肉一梳梳幾香甜,再配合個蟹醋啫喱,蟹醋啫喱以鰹魚湯調味而成,食落感覺又凍又酸,好特別。

火炙鯖魚 ​
接住係「火炙鯖魚」,屬於味道較濃烈的一道菜,鯖魚經火炙後,魚油滿滿,食落魚味非常濃,再配上薑蓉醬油,咸香有緻。

火炙大拖羅 ​
然後係重量級「火炙大拖羅」,師傅先係大拖羅表面灑上粉紅岩鹽,然後再火炙,接住夾著紫蘇葉用紫菜包好就完成了。魚油從紫菜中一直滴下,非常邪惡嘅一味,不過真係好好味,食完齒頰留香,魚油香繼續係口徘徊。

燒深海池魚骹 ​
熱食黎到最後一味「燒深海池魚骹」,都幾出色,魚骹用麵豉醃過,之後以西京燒方式烹煮,表面非常香脆,但食落魚肉仲係嫩滑,有肉汁,唔乾,做得唔錯。

蛋黃醬油漬蝦壽司 ​
接住落黎係壽司時間,伴碟有麵豉蒜頭、牛蒡、芥末准山,而第一件壽司係「蛋黃醬油漬蝦壽司」,先將甜蝦拆殻,再將蝦肉浸係蛋黃醬油漬中淹製就完成了。蛋黃因為醬油關係,蛋漿變得較結,能夠充份將整隻蝦包住,食落蛋香味濃,幾特別。

針魚壽司 ​
之後係「針魚壽司」,肉質新鮮爽彈,配合輕輕薑蓉,可以起提鮮作用。

大拖羅壽司 ​
「大拖羅壽司」又見面啦,剛剛試完火炙,依家到壽司,大拖羅筋比較少,入口即溶嘅感覺,好滿足!

馬糞海膽壽司 ​
「馬糞海膽壽司」外表色澤金黃,非常飽滿,入口甘甜濃厚,滋味十足。

三文魚籽壽司 ​
「三文魚籽壽司」係表面灑上少許檸檬皮,中和三文魚籽個種死咸,令味道更有層次,可以看出師傅嘅用心。

火炙右口魚邊壽司 ​
「火炙右口魚邊壽司」好軟滑嘅口感,又係入口即溶嘅感覺,魚味濃郁,魚油比較重身。
呑拿魚蓉手卷 ​
最後接過「呑拿魚蓉手卷」結束壽司環節。

魚湯 ​
然後來一碗「魚湯」,呈奶白色,口感有膠質,好鮮味。配料有豆腐、菇、魚肉,都幾豐富。

芝麻雪糕+芝士紅豆忌廉炸 ​
甜品係「芝麻雪糕+芝士紅豆忌廉炸卷」,比較欣賞係個炸卷,炸得香脆但無油感,甜而不膩,芝士微咸中和紅豆嘅甜,為晚餐畫上完美句號。

總括而言,壽司藝我會以性價比高去形容,價錢每人只係一千多,與某些二千多的晚市omakase 相比,超值!食材亦新鮮,師傅用心去準備每一道菜,微細的改變,能令整道菜感覺昇華。唯覺得如果白身魚多一點,減少呑拿魚重覆出現,可以令進食時,淡到濃嘅感覺做得更分明,更有層次,omakase體驗會更好,但我依然給乎壽司藝很高評價!
2019-03-01
火炙右口魚邊壽司 ​
呑拿魚蓉手卷 ​
芝麻雪糕+芝士紅豆忌廉炸 ​
2019-03-06 68 瀏覽
是晚來到大坑小店吃廚師發辦,原因是從網上介紹看見食物種類很多,價錢吸引。六時多來到,是第一組客人,但兩位師傅已很努力預備晚市食材。第一次來,我們二人均點了屬中價的「彩」,每人$1,280,包括前菜、刺身、熱食、壽司、熱湯和甜品。中吞拿魚腩魚子醬師傅從兩款脂肪比例稍有不同的魚腩中切出魚肉,再削成碎,中吞拿魚腩不會太油膩,加入帶有鹹味的魚子醬代替豉油,與青蔥同吃,喚醒味蕾,是稱職的前菜。赤貝刺身口感彈牙,檸檬作裝飾之餘同時滲入檸汁,赤貝吃下去鮮甜得很。北海道喜知次火槍燒過後,魚油略略滲出,伴入紫蘇小花和青蔥,層次感倍增。擺碟很美,北海道生蠔手掌般大,海水味不會太重,正中我口味,加入酸汁,爽口清新。師傅介紹海鰻魚BB最適宜在春季吃,帶有海鮮的鮮甜味,質感爽口得來有一點點煙韌,很有趣。鮟鱇魚肝一直不是我喜歡的食物,通常都太厚身太滯,但這裡把魚肝拍散,再以威化夾著吃,竟然十分討好,比吃鵝肝更滋味,一口接一口吃不停。北海道蒸毛蟹配蟹醋啫喱到埗時師傅在努力拆的蟹腳,原來我也有份吃,哈哈。蟹肉鮮甜無比,拆肉拆得專業,蟹肉中間的那片硬膜消失得無影無蹤,吃得暢快,蟹醋啫喱酸酸的很匹配。鯖魚刺身微微燒過,去
中吞拿魚腩魚子醬
赤貝刺身
口感彈牙,檸檬作裝飾之餘同時滲入檸汁,赤貝吃下去鮮甜得很。
北海道喜知次
火槍燒過後,魚油略略滲出,伴入紫蘇小花和青蔥,層次感倍增。
北海道蒸毛蟹配蟹醋啫喱
到埗時師傅在努力拆的蟹腳,原來我也有份吃,哈哈。
鯖魚刺身
微微燒過,去掉鯖魚常有的腥味,配薑蔥豉油吃,比山葵更對味。
燒吞拿魚鮫
吞拿魚鮫其實是魚鰭旁的嫩肉,燒過後油香可媲美拖羅, 魚肉比拖羅更有咬口,紫蘇葉中和油膩感。
燒目光魚一夜干
外皮酥脆,肉質仍多汁嫰滑,我很少吃小魚,怕多骨,但目光魚只有中間一條軟軟的小骨,不小心吃了也不怕,我也清碟。
最後還有六件壽司和手卷一個,壽司包括金目鯛、牡丹蝦、針魚、馬糞海膽、三文魚子、右口魚邊和香蔥拖羅手卷,蝦頭會額外炸起。刺身新鮮甘美,壽司飯加入赤醋,香港少見,壽司的吃法也很多,有加入柚子皮的,有加入薑蓉的,也有炙燒的。
值得一提的是,即使接近尾聲,師傅依然毫不馬虎,先細心地刮出拖羅,再混入青蔥和柚子皮製成手卷。拖羅和壽司飯完美地融合在一起,實在要閉著眼睛好好享受。
甜品:芝麻雪糕、忌廉紅豆卷(熱)
雪糕的芝麻味濃,不會過甜,忌廉紅豆卷味道新穎又美味,外脆內軟,一冷一熱,是有心思的甜品
這裡環境靜靜的,有興趣可以隨時向師傅請教有關食材的問題,服務貼心,在適當時候總有人加茶、換碟,整頓晚飯都是令人享受的。
2019-02-27
2019-03-04 30 瀏覽
今晚同女朋友慶祝,決定同佢食omakase~上網搵左下餐廳,決定出去灣仔食壽司藝!由於食物種類太多太豐富,我決定記低印象深刻的款式🤓吞拿魚蓉配魚子醬入口好重吞拿魚味,加上上魚子醬,鮮味更濃左口魚平時都比較少食到左口魚,食落鮮甜肥美,師傅更會細心教導食法。生蠔生蠔上到黎真係會嚇左嚇,因為真係好大舊,而且好鮮甜☺️吞拿魚腩手捲極多油脂,而且紫菜燒到脆一脆,店員仲會提一提,小心滴油😆可想而知油脂係幾咁豐富之後黎到連續的壽司🍣個人特別喜愛帶子壽司、拖羅壽司、海膽壽司。款式多種類多,而且保持高質素,絕對值得上哩個價錢。

由於食物種類太多太豐富,我決定記低印象深刻的款式🤓

吞拿魚蓉配魚子醬
入口好重吞拿魚味,加上上魚子醬,鮮味更濃

左口魚

生蠔
生蠔上到黎真係會嚇左嚇,因為真係好大舊,而且好鮮甜☺️

吞拿魚腩手捲

之後黎到連續的壽司🍣

個人特別喜愛帶子壽司、拖羅壽司、海膽壽司

款式多種類多,而且保持高質素,絕對值得上哩個價錢。
價錢屬於中位嘅"彩"set已經包含咗非常多道菜 包括有前菜/刺身/熱食/壽司/湯/同甜品❤️食完飽到上心口 而且每樣食物嘅質素都屬於中上 環境又舒服 超滿足啊-✏️彩 ($1280/位)-前菜: 鰻魚苗 || 生蠔 || 安鱇魚肝配威化鰻魚苗我都係第一次食😆個質感有少少似蒟蒻 口感好特別啊 而生蠔新鮮同埋唔會有腥味 不過我最鍾意係呢個魚肝夾威化 鹹香十足之餘 同超脆嘅威化食落味道好夾🙃🔹刺身: 左口魚及裙邊 || 赤貝 || 深海池魚 || 北海道毛蟹配蟹湯啫喱 || 中拖羅配魚子醬 || 燒拖羅由於一開始就同左師傅講我唔食得蝦 所以之後落嚟嘅刺身同壽司都唔會有蝦嘅存在🌚但就試咗好多款拖羅🥰芸芸刺身當中 我最鍾意食佢嘅拖羅😛中拖羅配魚子醬係完全唔需要點醬汁食 有拖羅原本嘅鮮味之餘 又帶鹹鹹地嘅魚子醬調味 而且拖羅完全食唔到筋 肉質好鮮嫩啊另外用紫菜包住嘅燒拖羅又係另外一番風味 拖羅比火槍灸燒過 魚油係一食落口就充滿成個口腔 魚肉燒過後更加入口即溶🥰魚油香好濃郁 真係勁正❤️🔹熱食: 汁煮金目鯛其實我都真係幾鍾意食魚🐟所以見到熱食都係煮魚 其實幾興奮🤪份量一啲都唔吝嗇 好大碗 煮魚個汁係甜甜地
✏️彩 ($1280/位)
前菜: 鰻魚苗 || 生蠔 || 安鱇魚肝配威化

刺身:

由於一開始就同左師傅講我唔食得蝦 所以之後落嚟嘅刺身壽司都唔會有蝦嘅存在🌚但就試咗好多款拖羅🥰芸芸刺身當中 我最鍾意食佢嘅拖羅😛中拖羅配魚子醬係完全唔需要點醬汁食 有拖羅原本嘅鮮味之餘 又帶鹹鹹地嘅魚子醬調味 而且拖羅完全食唔到筋 肉質好鮮嫩啊
熱食: 汁煮金目鯛

其實我都真係幾鍾意食魚🐟所以見到熱食都係煮魚 其實幾興奮🤪份量一啲都唔吝嗇 好大碗 煮魚個汁係甜甜地嘅 煮熟左嘅魚肉肉質都絕對唔俾刺身差😛而且配合着個醬汁好夾😚好快比我清晒🤪同埋食呢個魚嘅時候好有日式家庭料理嘅感覺😆

🔹
壽司: 帆立貝 || 針魚 || 金目鯛 || 海膽 || 三文魚籽 || 油口魚邊 || 中拖羅卷

刺身嘅質素相當高之餘 壽司自然都唔會差🤪而且佢嘅壽司包含咗好多種魚 可以每樣都試吓真係覺得好好😚壽司醋飯調味剛剛好 而且飯粒唔會乾/硬
當中我最鍾意食嘅係海膽,三文魚籽同油口魚邊😚海膽食落一啲腥味都冇 帶微微鮮甜 三文魚籽食落有濃郁嘅魚油香 充滿成個口🥰而油口魚邊係入口即溶 我覺得味道同左口魚好相似 不過魚味就在濃郁啲
湯: 魚湯

魚湯飲落好鮮甜 而且係飲得出唔係味精加工調味嗰隻 係本身嘅食材好新鮮 而且另外仲有菇菌同埋好滑嘅豆腐粒粒😛
甜品: 黑芝麻牛奶雪糕 || 炸忌廉芝士紅豆卷

當我地已經食到飽到上心口嘅時候 先記得原來仲有甜品😆而且甜品相當有驚喜啊
個黑芝麻牛奶雪糕雖然黑芝麻味唔算好濃郁 不過個牛奶香係非常之重!同喺香港普通食嘅雪糕嘅好唔同🤪而且成個口感好rich 唔算好甜 真係好好食😛個炸忌廉芝士紅豆卷同樣唔錯 外皮係炸到好香脆 重點係完全唔會覺得油膩 食落仲係熱熱地 忌廉芝士配微甜嘅紅豆蓉好夾 甜品嘅質素都完美咁完結左呢餐omakase🥰
2019-03-02 391 瀏覽
近期好落力幫男朋友慳荷人包💰好少去食Omakase啦!不過為食既我成日係ig搵食🍣比我搵到呢間睇落幾高質,但價錢又比較平🤑因為係我想食,當然就係我請佢啦🤙🏻-🔹彩($1280/人)⭐️8/10↻ 前菜 / 刺身 / 熱食 / 壽司 / 湯 / 甜品. . .▫️前菜: 中拖羅蓉✗魚子醬,中拖唔會太油,加埋魚子醬鹹鹹地,食落又幾夾架喎😳-▫️刺身: 左口魚薄片✗炙燒,同一款魚兩款做法,食落係完全兩種感覺😋薄片刺身比較爽口啲,炙熱就油啲入口即溶咁👍🏻 / 長野生蠔✗海鰻bb👶🏻我第一次食生既海鰻bb,食落滑嘟嘟又爽韌咁,類似生魷魚😖/ 鯖魚刺身,輕微燒過表面逼左少少油份出黎🔥鯖魚本身有啲腥味,配返薑蓉豉油好好多👍🏻/ 北海道蒸毛蟹🦀正啊!蟹肉非常鮮甜,撈埋柚子啫喱一齊食,好味🧡/ 拖羅魚鮫刺身-▫️熱食: 金目鯛魚鮫,煮得非常入味,連塊蘿蔔都好入味,但食到最後有點太鹹😝-▫️壽司: 帶子 / 蛋黃醬甜蝦✗魚子醬 / 針魚 / 馬糞海膽 / 三文魚子 / 左口魚邊😍最愛當係海膽,其次就係蛋黃醬甜蝦🦐仲有燒到油油的左口魚,食到呢度真係超飽🤰🏻-▫️湯係魚湯,甜品係芝麻雪糕同炸紅豆芝士卷🍨-🔺結論係呢個價錢
🔹彩($1280/人)⭐️8/10
↻ 前菜 / 刺身 / 熱食 / 壽司 / 湯 / 甜品
. . .
▫️刺身:
長野生蠔✗海鰻bb👶🏻
我第一次食生既海鰻bb,食落滑嘟嘟又爽韌咁,類似生魷魚😖/
拖羅魚鮫刺身
▫️熱食:
最愛當係海膽,
其次就係蛋黃醬甜蝦🦐
仲有燒到油油的左口魚,食到呢度真係超飽🤰🏻
▫️湯係魚湯,甜品係芝麻雪糕同炸紅豆芝士卷🍨

🔺結論係呢個價錢呢個質素,出面好難搵到🎖
2019-02-23 178 瀏覽
彷間嘅廚師發板而家喺香港越嚟越多!尤其是喺大坑已經有三四間!今次我哋試下區內較新嘅小店吞拿魚蓉配魚子醬入口更帶鮮甜,再放上魚子醬,更顯新鮮左口魚和左口裙邊鮮甜肥美~味道清淡帶點芬芳,蘸酸汁吃,魚味更濃。左口裙邊比左口魚更爽生蠔丶魚肝和海馬刺身生蠔好creamy又夠大隻, 海馬壽司好稀有唔係度度有得食~質感煙煙靭靭,魚肝好香油甘魚比平時嘅油甘魚爽口~而且味道好濃郁深海池魚深海池魚是好高級的刺身材料,入口質感爽利, 鮮甜又好香魚油味道毛蟹魚湯啫喱配上 鮮甜嘅魚湯啫喱 逼出蟹原來的鮮味, 鮮味十足吞拿魚腩手捲呢個油脂超多,滴曬油出嚟,勁正~第一次食到咁好味嘅吞拿魚腩吞拿魚面額星期吞拿魚即係第一次食呀 口感有啲似雞肉~ 肉質好鮮嫩帶子壽司~ 帶子微微燒過更突顯帶子嘅鮮味牡丹蝦壽司~ 蝦爽口,味道鮮甜針魚壽司~針魚質結實彈牙拖羅壽司~ 入口即溶,新鮮魚子軍艦 魚仔咬落去 卜卜聲,魚子鮮美吞拿魚蓉手捲 吞拿魚蓉入口即化,紫菜鬆脆馬糞海膽~來自北海道,極其鮮美! 超級鮮甜魚湯~ 係佢哋用魚頭魚尾煲的魚湯,魚味魚湯呈白色,絕對冇味精,鮮甜美味鱈魚乾呢個係畀我哋等待嘅時候的小零食~乾片好脆口芝麻冰和牛奶
彷間嘅廚師發板而家喺香港越嚟越多!
尤其是喺大坑已經有三四間!今次我哋試下區內較新嘅小店

吞拿魚蓉配魚子醬
入口更帶鮮甜,再放上魚子醬,更顯新鮮

左口魚和左口裙邊

生蠔丶魚肝和海馬刺身

油甘魚
比平時嘅油甘魚爽口~而且味道好濃郁

深海池魚

毛蟹魚湯啫喱
配上 鮮甜嘅魚湯啫喱 逼出蟹原來的鮮味, 鮮味十足

吞拿魚腩手捲
呢個油脂超多,滴曬油出嚟,勁正~
第一次食到咁好味嘅吞拿魚腩

吞拿魚面額
星期吞拿魚即係第一次食呀 口感有啲似雞肉~ 肉質好鮮嫩

帶子壽司~ 帶子微微燒過更突顯帶子嘅鮮味

牡丹蝦壽司~ 蝦爽口,味道鮮甜
針魚壽司~針魚質結實彈牙
拖羅壽司~ 入口即溶,新鮮

魚子軍艦 魚仔咬落去 卜卜聲,魚子鮮美
吞拿魚蓉手捲 吞拿魚蓉入口即化,紫菜鬆脆
馬糞海膽~來自北海道,極其鮮美! 超級鮮甜

鱈魚乾
呢個係畀我哋等待嘅時候的小零食~乾片好脆口

芝麻冰和牛奶布丁
甜品係餐廳自家製嘅好有心思~牛奶布丁奶味重~好似係日本食咁香濃

總括而言,小店嘅分量真係多呀,黎完一樣又一樣,食到好飽,好抵食又美味
  • 馬糞海膽
2019-02-21 107 瀏覽
坐落於大坑浣紗街很容易找到。推開大門內裏用淺色木襯托, 我想輕微的音樂, 氣氛幾好。兩位師傅已在壽司吧檯等候, 入坐後抹抹手喝啖熱茶後介紹menu。幾仔細。食得omasake都係信師傅經驗,果然沒有失望!今晚點了一個"彩" 餐。前後有15道菜!不打算順次序講菜式,但有幾道菜不得不提,就是小弟最喜歡的針魚 (sayori), 2至3月是 season, 肉質肥厚清甜,而且爽口!不能錯過。喜之次燒亦唔錯,不過再接下來的金目鯛魚鮫燒就更好,個汁味道濃郁。特別一提, 這家的漬物也是自家醃製,味道好 refreshing,好有身在九洲的溫泉旅館感覺😁😋$1280的"彩" 餐, reasonable.!
坐落於大坑浣紗街很容易找到。
推開大門內裏用淺色木襯托, 我想輕微的音樂, 氣氛幾好。
食得omasake都係信師傅經驗,果然沒有失望!
今晚點了一個"彩" 餐。前後有15道菜!
$1280的"彩" 餐, reasonable.!
  • 針魚
2019-02-20 85 瀏覽
曾到此品嚐過午餐的廚師發板,十分滿意!今晚,我倆到此品嚐晚餐的廚師發板,十分出色!😍廚師發板的菜色十分豐富😍中拖羅魚子醬、北海道牡丹蝦、火炙喜之次、安鱇魚肝、季節限定的海鰻BB、鯖魚配姜蓉醋、北海道毛蟹配蟹醋啫喱、呑拿魚魚鮫、煮金目鯛魚鮫、漬物、季節限定的針魚壽司🍣還有帶子、金目錭、馬分海膽、油口魚片壽司(壽司的米是加入赤醋,十分特別)😍甜品是自家製的芝麻沙冰及雞蛋布丁🍮此餐廳的取材十分新鮮!我倆感到大滿足😍店員、廚師十分有禮,服務一流!真的要在此一讚!

廚師發板的菜色十分豐富😍中拖羅魚子醬、北海道牡丹蝦、火炙喜之次、安鱇魚肝、季節限定的海鰻BB、鯖魚配姜蓉醋、北海道毛蟹配蟹醋啫喱、呑拿魚魚鮫、煮金目鯛魚鮫、漬物、季節限定的針魚壽司🍣還有帶子、金目錭、馬分海膽、油口魚片壽司壽司的米是加入赤醋,十分特別)😍甜品是自家製的芝麻沙冰及雞蛋布丁🍮

2019-02-20
5 分鐘 (堂食)
2019-02-17 149 瀏覽
Lunch omakase嚟講,壽司藝真係幾抵食,$298 10件壽司加個烏冬,啲壽司仲要一啲都唔hea,最得我歡心嘅係池魚同埋個toro卷,裡面澎湃嘅肥仔toro蓉到令我心跳不禁加速左幾下🤤
2018-11-27 765 瀏覽
朋友介紹來了吃Lunch,壽司bar枱形式,有兩名師傅在面前即握,他們的様貌一看便知是香港人,起初以為會失望,但一邊吃,一邊感受到他們的認真手藝,每件壽司的製作十分認真,味道也十分美味。用料是即日空運來港的新鮮海產,海膽的鮮度是意料以外的,其中一味Toro魚蓉卷,他們所用的魚蓉不是一般的急凍商品,而是把用作壽司的toro,用刀把它砌成魚蓉,這種做法只有在一些日本高級料理店才會看到,這令我是十分驚訝的。食品是好的,味道也不錯,但略嫌裝修有點兒缺陷,不太正宗的日本式,可有更大的進步。

2018-11-04
2018-10-22 668 瀏覽
想食好耐,終於都(捨得)食到omakase了👏🏻🤩🎊🎉今次去到大坑壽司藝食,大坑呢個地方第一次入黎,雖然貼近銅鑼灣,但又估唔到呢度係咁清幽靜謐💆🏼‍♀💆🏼‍♀呢間都係有朋友推介至知道🤙🏻🤙🏻呢度有三個價格位omakase,我就揀中價位,有齊哂刺身同壽司食,總共有🤔🤔總之食到一定夠飽😋咁開始講喇喂,Let’s go!!😎前菜:北海道生蠔+白子+炸蟹仔 首先食咗個白子先,其實我事先都知白子係咩黎,食落去就食到啲腥味🤭但又好滑溜,呢樣真係試完就算😆跟著就食外型好似擺設咁既炸蟹仔,咁就抱著懷疑既心一啖咬落去"咔嚓"隻蟹仔炸到好香脆,而且仲可以見到有啲蟹膏喺入面😳😳好味,最後就食呢個巨型珍寶生蠔,唔係誇張,佢有我手掌✋🏻咁大,啖啖都係鮮甜味,加埋佢個酸汁,食多隻都唔會膩😋👍🏻刺身(1):左口魚薄片+魚邊作為第一款既刺身,就基本一定係要淡味啲🤓,左口魚刺身比較少食,通常鐘意火炙食,呢款要點啲酸汁一齊,可以感受番左囗魚既本身質感,有咬口不過始終冇火炙咁吸引我刺身(2):赤貝呢樣同之前既左口魚係完全兩個極端,佢非常爽脆,食得好過癮,而且會越食越有個甜味出黎😛刺身(3):牡丹蝦呢個我不嬲都鐘意食,Fav
想食好耐,終於都(捨得)食到omakase了👏🏻🤩🎊🎉今次去到大坑壽司藝食,大坑呢個地方第一次入黎,雖然貼近銅鑼灣,但又估唔到呢度係咁清幽靜謐💆🏼‍♀💆🏼‍♀呢間都係有朋友推介至知道🤙🏻🤙🏻呢度有三個價格位omakase,我就揀中價位,有齊哂刺身壽司食,總共有🤔🤔總之食到一定夠飽😋咁開始講喇喂,Let’s go!!😎

刺身(1):左口魚薄片+魚邊

有咬口不過始終冇火炙咁吸引我

刺身(2):赤貝

刺身(3):牡丹蝦

呢個我不嬲都鐘意食,Favorite Top 3,食過既人都知,
呢隻蝦十分甜美,口感軟糯,簡直冇得彈
個蝦頭比師傅攞去炸黎食,又係另一種風味,成個蝦頭都可以食哂😋😋

刺身(4):深海池魚

其實我真係唔係太識食呢啲白身既魚,都唔太食得出佢本身既味,
只能夠講番句,師傅切得好精細,
我以為得一塊,點知一夾先知係兩塊黎,唔夾上嚟都搵唔到個切口喺邊🤣👍🏻

熱食(1):北海道蒸毛蟹

呢個之前睇其他食評已經非常想食,見師傅細心擺設,我隻👀都一直望住佢,到終於食到真係太開心了😆
而佢不負我所望,好有蟹肉啲鮮甜味,再加上自製既蟹湯蟹醋啫喱,
用蟹肉本身既熱力慢慢將佢融化,真係好amazing 😭😭

之後就個蕃茄過吓場,完全唔駛加任何野,就已經好食 Simple is good😋

熱食(2):燒拖羅

呢樣我真係唔需要好講,好多人都讚不絕口,而家食到,完全體會哂大家既感覺,每一啖都有幸福既感覺👼🏼👼🏼
真係難以形容佢有好,一世難忘👍🏻👍🏻👍🏻

熱食(3):燒魚鮫

呢個位唔係我食開啲位,不過呢個燒得好香,但啲魚肉仲係moisture,感受到佢啲魚油豐富🤤,而且冇細骨,非常易食

壽司(1):帶子

師傅手勢了得,握出黎啲壽司好正,完全fit哂擺落口,帶子一如以往咁好食,作為第一款壽司,開咗個靚頭先👍🏻😋

壽司(2):平政魚

呢隻魚我第一次食,都冇太大印象了😳😳

壽司(3):針魚

師傅話呢款比較腥,所以會加啲薑蓉上面,食落充滿薑既香味,但略為有啲霸道,而且針魚口感同其他魚唔同,佢係帶啲爽口

壽司(4):拖羅

拖羅再次出動了,呢次食生的,結果都係一樣,入口即融,可以唱句"就這樣被你征服"😜😜😜

壽司(5):海膽

簡單講句,「色澤金黃,入口即融,鮮甜並存,餘韻甘香」,而且份量十足

手卷(1):拖羅蓉
見住師傅將一塊拖羅挑晒啲筋再打成蓉,再加咗啲薑同芝麻,紫菜又夠脆,好夾

最後就飲埋個足料既海膽海鮮湯同濃郁既蜜桃茶奶凍,呢件事就都已經圓滿結束🔚了

食完今餐之後,真係令我覺得要努力返工,就可以有錢再食過了😤😤
2018-10-18
  • 牡丹蝦
  • 北海道蒸毛蟹
  • 燒拖羅
  • 海膽
2018-10-17 462 瀏覽
究竟有多少萬年無食 omakase了😭一次過食到 生蠔, 左口魚邊, 吞拿魚腩, 牡丹蝦, 海膽。。。。 好滿足😋好多食材都係日本新鮮空運, 平時普通omakase都千五 千六蚊落樓, 呢間千頭就食到(我地間最basic 個set 都非常夠食, 最貴set $1690/person) , 慳咗張機票錢算抵食👍👍不過越夜越多人, 一定要book位同埋晚市最好早d去, 唔係師傅會好忙, 最後個2~3 件壽司飯握到好鬆一夾即散的說🙊月 $1080/person
究竟有多少萬年無食 omakase了😭

月 $1080/person

2018-10-09 377 瀏覽
《壽司藝》評論服務在文章結尾!相比傳統鮨店壽司藝店面十分高調。 Omakase 分別有「月」$1080、「彩」$1280同「藝」$1680 三個價位,「彩」同「藝」嘅分別在於「彩」係有魚鮫,「藝」係有牛同鮑魚。我同友人都分別揀咗「彩」。前菜- 生蠔,炸白子,金栗生蠔肥美creamy,但不算鮮甜同埋有蠔壳。金栗多此一舉,再食炸白子變相食唔到任何味,只食到入口即溶既口感。刺身- 左口魚& 左口魚邊只可以講某大型連鎖壽司店都比呢碟左口魚好食!刺身- 鳥貝極度唔新鮮!!! 食家們對鳥貝有一定認知都知一拍就會微微上揚,因為神經線嘅敏感對拍嘅動作有反應。但壽司藝嘅鳥貝係拍咗都無反應,俗稱「死魚」。刺身- 深海池魚熱食- 魚鮫超級超級鹹 ,好似啖啖都食緊鹽咁,就算唔食魚皮都好鹹!同友人言談間用頗高調聲量講左好幾次好鹹,服務員同師傅聽到都冇反應!毫不在意!壽司- 牡丹蝦,帶子,毛蟹,池魚,赤睦魚,中拖羅,白海膽,右口魚邊,拖羅魚蓉卷壽司方面讚嘅地方就無,不滿嘅就以下幾點。白海膽,一個字臭。。。右口魚邊燒到入口唔係即溶嘅口感,而係似一pat 嘢 。甜品- 豆腐布甸最尾好上嘅所謂甜品簡直好似hea 你咁
壽司藝》

評論服務在文章結尾!

相比傳統鮨店壽司藝店面十分高調。

我同友人都分別揀咗「彩」。

前菜- 生蠔,炸白子,金栗
生蠔肥美creamy,但不算鮮甜同埋有蠔壳

左口魚
刺身- 左口魚& 左口魚邊
只可以講某大型連鎖壽司店都比呢碟左口魚好食!

死魚- 臭的鳥貝
刺身- 鳥貝
極度唔新鮮!!!

刺身- 深海池魚

熱食- 魚鮫
超級超級鹹

壽司方面讚嘅地方就無,不滿嘅就以下幾點。白海膽,一個字臭
。。。右口魚邊燒到入口唔係即溶嘅口感,而係似一pat 嘢
 。

甜品- 豆腐布甸
最尾好上嘅所謂甜品簡直好似hea 你咁
 ,普通到便利商店求其買盒裝布甸仲好食。。。

呢間壽司藝服務態度真係極之差,服務態度直接負分!啲樓面一個二個唔講唔知以為係入邊洗碗姐姐走咗出黎
!首先儀容上一啲都感覺唔到整潔!其次上菜收碟都勁無禮貌
 !上新醬油又唔收走舊醬油,上菜介紹時又勁馬虎
。最後臨走去廁所果時條樓梯全部水印
 !係因為入邊個洗碗姐姐真係走咗出黎行來行去,搞到個地下濕哂!

網上好多疑似打手寫呢間壽司藝!大家千其唔到上當!俾錢買難受。
2018-09-29
銅鑼灣後花園-大坑,果然名不虛傳。那邊有很多好餐廳呀~壽司藝就是其中一間很喜歡的日式高級料理店。🇯🇵.價錢不算很便宜,可是我覺得食物質素和環境都值得花費。所以第二次再光顧時,我請了爸媽作母親節慶祝飯,滿足的一餐。🤤 .餐廳格局一貫日式風格,我們選擇了師傅前的位置,滿享受邊吃邊欣賞師傅用心烹調的時間。順帶一提,由於是傳統日式店,所以餐廳氣氛會較寧靜,令我回想起每次到日本旅遊,也要在餐廳靜靜的吃飯。🤫.先來說說,兩次也是午餐時間去。餐牌選擇不多,兩次也是點了特上壽司定食🍱、和牛壽喜燒🍱、海鮮丼🍱.特上壽司定食,是由師傅作主,再逐件上在桌上品嚐。最深刻是其中的拖羅魚,師傅即烤了一塊香噴噴的紫菜,包著整個拖羅放進口裡,很出色的配搭呀,令人回味無窮。😋海鮮丼其實最抵食,$198,滿滿刺身的飯,還有前菜和甜品。很對得起價錢。🤓 壽喜燒+刺身。牛肉要趁快吃,不然在熱騰騰的鍋中會很快老掉。配上生蛋攪拌在一起,感覺一流。特別喜歡湯汁,很鮮甜。呼,豐富的午餐😋

呼,豐富的午餐😋
2018-09-08 202 瀏覽
今日慶祝友人升職,朋友介紹下去呢度試下。午餐時間全部都已預訂,感覺上好靠得住!我先到達,店員安排入座壽司吧枱的一角。一路坐等緊朋友時,店員叫我轉枱,轉去壽司吧的另一角,但沒講原因。OK反正未齊人,又未叫野食,轉亦無仿。但再一分鐘後,店員又叫我轉位,話我坐緊個度係有個客指定要坐的,要讓返出黎。以下精彩對話:我:「咁我坐返頭先個度,我唔想4個人有1個要坐轉角位」店員:「頭先個度都係有客訂左」我:「我都係訂左位架喎」店員:「因為佢地有講指要坐邊個位、你無」我:「下?咁都有?」店員:「係」我想強調,呢件事情壽司吧的板長(應該係老闆)一路睇住,但無出過聲。之後到我地叫10件set,最後係無海膽的!而其他枱都係10件,但有海膽/鮑魚。明顯地係因為我地第一次黎的生客,完全唔駛理你的態度,對熟客就俾好野。既然只想做熟客的話,咪學日本咁實行「紹介制」囉,要熟人帶先黎得。咁樣既omakase,真係祝你快d摺埋。食材大部分高級壽司店都不分上下,分勝負就係睇服務,料理創作性,識唔識教個客人品嚐舊壽司。以上,呢間店全部都唔得

我:「咁我坐返頭先個度,我唔想4個人有1個要坐轉角位」
店員:「頭先個度都係有客訂左」
我:「我都係訂左位架喎」
店員:「因為佢地有講指要坐邊個位、你無」
我:「下?咁都有?」
店員:「係」

2018-09-08