2011-02-25 175 瀏覽
那個什麼半月鴨套餐, 食落那鴨是臘鴨味,食到我的口很臭.以後都不會去!牛肉套餐的牛, 肉質像用了梳打粉, 沒味度, 餐牌有1條辣椒的辣度, 但實際是0辣度!湯是暖的, 一點都不熱........這家店真是不知所畏!超難吃要$65 加10%
半月鴨套餐 - 超差差差差差差差差

那個什麼半月鴨套餐, 食落那鴨是臘鴨味,食到我的口很臭.
以後都不會去!

湯是暖的, 一點都不熱........

這家店真是不知所畏!

超難吃
要$65 加10%

2011-02-25
10 分鐘 (堂食)
半月鴨套餐 - 超差差差差差差差差
  • 半月鴨套餐
2010-11-28 51 瀏覽
每次同鍾經理食飯, 諗唔到食咩就總會黎呢度.. 今日lunch 除左必有既例湯同配菜, 有d surprise 就係lunch set 有點心佐陣而點心係雞亦+餃子1/ 芝麻雞絲冷麵配點心: 重芝麻香, 正!!~~ 芝麻軟硬適中, 幾ok~2/ 京蔥醬爆鴨配點心: 個醬有d "杰", 但不過不失3/ 雞亦+餃子: 最差就係呢個配菜, 雞亦極不新鮮; 餃子又凍又硬, 硬既程度可以掟傷人... 失晒手...今日埋單仲要好耐... d waiter 叫極都無人理我地.. 發生咩事呀.........
每次同鍾經理食飯, 諗唔到食咩就總會黎呢度..

而點心係雞亦+餃子

2/ 京蔥醬爆鴨配點心: 個醬有d "杰", 但不過不失

2010-10-22
2010-07-22 40 瀏覽
放工上山頂前梗係醫下個肚先啦,,,之前食過東亞優惠既晚餐,,感覺良好,,,去到門口,,睇睇餐牌,,$5X蚊有主菜有小食,,,咁熱就5多諗啦,,好過身水身汗去排蕃茄面/X記牛腩,,,落到地牢沿路有好多擺設,,喜歡相影可拍一拍,,,坐低再睇清楚餐牌,,選擇不多,,3-4種套餐,,,就選擇左1個麵加1個飯,,等候期間可以欣賞下佢個裝潢,,,等左不用5分鐘,,小食先上,,有粒菜肉餃同粒炸雲吞,,同碟雜菜仔菜肉餃有D凍,,上得咁快預左5係熱辣辣粒炸雲吞不得了,,豬肉打得夠彈牙,,味又調得5錯,,皮又5會炸得油膩同太硬雜菜有西蘭花,蘿蔔同南瓜,,燴得甜甜地,,健康其後主菜都好快到啦,,拉麵同炒飯,,炒飯都有一模一樣既小食,,,醉雞同大多餐廳都一樣,,雪得太凍,,酒味5夠濃烈,,勝在份量多拉麵選用日本拉麵,,煮得長時間左D,,湯比較清淡皇帝炒飯有蟹子,蝦粒,帶子,,非常足料,,蟹子係等個飯炒完先伴進,,跟餐仲有八寶茶,,甜甜地又開胃又幫助消化,,,整體梨講最驚喜係個炸雲吞,,如果有得單點,,我相信D外國人會好鍾意$5X可以坐得舒舒服服嘆番個LUNCH,,滿足!
放工上山頂前梗係醫下個肚先啦,,,
之前食過東亞優惠既晚餐,,感覺良好,,,
去到門口,,睇睇餐牌,,$5X蚊有主菜有小食,,,
咁熱就5多諗啦,,好過身水身汗去排蕃茄面/X記牛腩,,,

落到地牢沿路有好多擺設,,喜歡相影可拍一拍,,,
坐低再睇清楚餐牌,,選擇不多,,3-4種套餐,,,
就選擇左1個麵加1個飯,,等候期間可以欣賞下佢個裝潢,,,

菜肉餃有D凍,,上得咁快預左5係熱辣辣

雜菜有西蘭花,蘿蔔同南瓜,,燴得甜甜地,,健康

拉麵選用日本拉麵,,煮得長時間左D,,湯比較清淡

跟餐仲有八寶茶,,甜甜地又開胃又幫助消化,,,

整體梨講最驚喜係個
炸雲吞,,如果有得單點,,我相信D外國人會好鍾意

$5X可以坐得舒舒服服嘆番個LUNCH,,滿足!
醉雞拉麵套餐
皇帝炒飯
醉雞拉麵套餐
皇帝炒飯
  • 炸雲吞
2010-05-24 42 瀏覽
Went there on a sunday evening, and honestly...we were (3) the only people in the restaurant and there were at least 4 to 5 waiters serving us. This gave us the feeling that they were too nice and friendly, and sometimes a bit "annoying". Now, the food itself was very nice and it seems like they don't use (or hardly use any) MSG. Reason i think that is, because i didnt have a weird aftertaste, or was thirsty after the meal.The portions were VERY tiny and honestly, it was also a bit overpiced. S

The portions were VERY tiny and honestly, it was also a bit overpiced. So that's why it would be good for when you have a small hunger.

Nice interior, and very cosy.
2010-05-16
2010-01-06 25 瀏覽
同個朋友去, 叫左個"半價二人套餐", 加埋飲野居然要$471!食既野好普通, 味道唔係話差, 但冇特別!去一次就夠 食左:醉雞- 唔夠酒味小籠包- OK! 好味其他: 冇特別, 冇驚喜侍應態度麻麻2百幾要食好味野有好多選擇囉!仲有食中國野, 但佢裝修到西餐廳咁, 完全係為左迎合西人, 冇自己風格。

食既野好普通, 味道唔係話差, 但冇特別!去一次就夠

食左:
醉雞- 唔夠酒味
小籠包- OK! 好味
其他: 冇特別, 冇驚喜

侍應態度麻麻

2百幾要食好味野有好多選擇囉!

receipt
2009-12-19
  • 小龍包都OK既
2K
2009-11-30 11 瀏覽
30-11-2009從未來過呢間 "Chinatown" feel 餐廳, 知道佢係 King Parrot 旗下, 其實無乜興趣, 是日都係因為一行 9 人 lunch 為同事 farewell, 總算試埋呢度. 叫了 4 個一人餐, 1 個四人餐, 再散叫幾款點心/甜品 share, 對食物無乜期望, 食落亦無驚喜, 不過都可幸無驚多過喜的:-茶係八寶茶, 睇得到的有菊花, 杞子及圓肉, 飲落就有淡淡紅棗香及甘甘哋的人參味, 不過同「清甜潤喉」有好大距離...雞絲粉皮 (還是棒棒雞?): 雞絲夠, 粉皮滑溜但有點厚, 麻醬份量夠, 唔算香, 帶少少辣味, 配上青瓜拌勻嚟食, 幾開胃.牛(月展): 薄薄的幾爽口,「骨膠原」部分幾多, 豉油 look 的汁帶點蒜味, 食咗都唔多記得的一碟.鹽酥蝦: 即「走辣避風塘炒蝦」, 做得香脆, 蝦肉結實爽彈, 食落好「鹽酥」味, 蒜粒/蔥粒 etc 拌白飯一流, 相信送酒仲正 全餐最好食絕對係呢樣, 值得試試.煙鴨胸春卷: 「煙鴨胸」就食落你話係火腿我都信的粉紅色條條絲, 無乜吃頭; 入面有大量蔬菜, 蔬菜又以椰菜及紅蘿蔔為主, 不過
30-11-2009

全餐最好食絕對係呢樣, 值得試試.

煙鴨胸春卷: 「煙鴨胸」就食落你話係火腿我都信的粉紅色條條絲, 無乜吃頭; 入面有大量蔬菜, 蔬菜又以椰菜及紅蘿蔔為主, 不過炸得熱辣脆口又唔油膩, 蘸點醏/喼汁同吃, 叫做穩穩陣陣的一碟.

糖醋骨: 「疑似」生炒骨, 賣相似雞軟骨, 食落炸粉多過骨, 骨又多過乜, 橙色的酸甜醬汁就甜多過酸, 唔喜歡.

糟溜魚片: 魚肉滑得似烚蛋的蛋白
, 不過魚味就當然淡薄啦; 同炒的百合就完全唔得粉腍又唔甜, 食到 sok sok 聲, 似洋蔥多 d 喎, 唔喜歡.

仲有一碟啡啡黑黑醬汁的菇菌類, 稀稀的醬汁味道幾「鱔糊」feel, 幾鹹, 食了一隻好似茶樹菇的, 完全諗唔起味道係點...

唔夠分 / 搶的鹹食有花素餃, 麻婆豆腐及兩碟睇都未睇清, 就被掃清光的唔知乜嘢, 仲有粟米湯及青紅蘿蔔湯. 唔知湯水如何?

3 客甜品就係豆沙鍋餅,「4 色糕」及姍姍來遲的擂沙湯丸... 豆沙鍋餅熱辣辣, 唔油, 幾脆, 夠甜, 又一穩穩陣陣;「4 色糕」當中只食了綠茶糕, 味道好假, 綠茶味少得離奇, 同事食完仲誤以為係蔗汁糕!?
桂花糕賣相最靚, 但據聞只得冰糖味; 仲有一隻橙色的唔知乜糕, 3 個人分別食了都講唔出係乜, 只有「甜甜哋咁囉」,「咬落似羅拔臣啫喱糖, 但又粉粉哋咁」, 聽落都有點嚇人...

食物麻麻, 環境及招呼就不錯, 成個感覺真係好 Chinatown 又好似酒吧, 都係唔啱我呢 d「傳統」老餅的了.

折後 (席上有人有 membership card) 埋單每人九十幾蚊, 食得飽, 返工人多食 lunch 可以, 我自己就唔會再來了.
2009-11-30
一向都覺得麻麻, 美其名話京滬菜, 都係呃鬼佬的中國菜中環難搵食, 貴夾唔好食, 呢間幾十有交易, 有裝修, 有得訂位... 得過且過啦...今日同舊同事食飯, 有八個人, 費事四圍行, 同事就訂左呢間... 八寶茶, 無收茶位, 之所以淡而無味都算, 同飲滾水無分別因為各人口味不同, 所以各自叫了套餐, 再來蒸餃子兩籠, 一人一隻自己今日食既係, 咩古法醬炒肉片, 真不知所謂, 唔熱既, 暖暖地, 一大pat汁 -- 有色豆粉獻, 可惜無味, 係完全無味, 唔鹹唔辣唔香, 肉片分明係用鬆肉料嗱淋, 白sai sai, 又係無味, 咩味都無, 各菇片又係咩味都無, 應該係煲左己經出左味, 只有配菜的青椒有番d青椒味囉... 係青同事個酸辣豆腐, 又係一pat醬, 佢話又唔酸又唔辣.... 仲有個糖醋脊里, 千其唔好諗住係糖醋排骨或咕嚕肉咁.... 實質係炸乾左既粉包乾肉, 個汁係咁淋上去, 無再一齊煮過....套餐包埋個湯同涼拌菜, 見個湯有蕃茄薯仔, 不過只係比飲滾水有多少少味, 合番眼根本唔知飲緊咩湯, 比茶餐廳的例水更水..... ; 今日個涼拌叫做好d, 係豆乾絲+炸菜絲+少少

一向都覺得麻麻, 美其名話京滬菜, 都係呃鬼佬的中國菜

八寶茶, 無收茶位, 之所以淡而無味都算, 同飲滾水無分別

套餐包埋個湯同涼拌菜, 見個湯有蕃茄薯仔, 不過只係比飲滾水有多少少味, 合番眼根本唔知飲緊咩湯, 比茶餐廳的例水更水..... ; 今日個涼拌叫做好d, 係豆乾絲+炸菜絲+少少鴨腎絲+唐芹絲... 係d炸菜絲有味...

另外叫的蒸餃, 好采一人一隻... 之前試過小籠包都預左唔得... 除左夠熱外, 一無可取, 個餃子皮粉味好重, 個樣就好睇, 裏面舊饀, 又係無味, 點左好多黑醋先蓋到粉味...

反而見有個同事食擔擔面, 個樣好似幾得囉.... 掛住八掛住傾, 唔記得問佢得唔得, 但係個面餐就得嗰碗面, 應該唔多夠.....

都係要等一排, 唔記得有幾唔好食, 先可再來...... 無辦法, 中環難搵食, 好食d 都好貴又人頭擁擁.....

2009-10-08
一生人最難食最差嘅餐廳 very Bad experience in my life. 幾年前朋友帶我去而食過幾好, 星期日帶家人去食飯, 但啲餸真係好差, 簡真係欺客, 一生人最難食最差嘅餐廳. 如果要舉分數牌, 我哋會舉負數!!!!服務: 我地話唔想食咁棘, 一個年紀大, 肥肥地高大嘅男侍應就很不客氣說食唔倒棘就唔好叫啦, 就算叫小棘不知道廚師會落幾重...... 總知佢好無禮貌!!! 冇影到相, 但以下好清楚形容 ------1)前菜: only 青瓜條, 太鹹, 跟其他食評嘅相係兩回事2) 炒大蛤蜊: 葱和蒜在軒汁裡是生勾勾, 像剛剝皮未落鑊前, 太過分!!!! 需吐出來!!! 蛤肉全離殼, 有些殼未開, 不熱, 殼比肉多!!!! 軒汁都係好普通.3) 炒螺頭: 葱和蒜在汁裡是生勾勾, 像剛剝皮未落鑊前, 太過分!!!! 需吐出來!!! 螺肉煮過火, 太硬, 幸好熟了. 軒汁都係好普通.4) 雞絲担担麵: 食倒花生醬汁是, 湯竟然用豉油, 鹹到不得了, 大家一小口也飲不了, 麵用了好像食雲吞麵那種並不是真正担担麵條!!!! 雞絲像切好雪定係雪櫃裡, 從未食過咁差嘅担担麵

冇影到相, 但以下好清楚形容 ------

3) 炒螺頭: 葱和蒜在[軒]汁裡是生勾勾, 像剛剝皮未落鑊前, 太過分!!!! 需吐出來!!! 螺肉煮過火, 太硬, 幸好熟了. 軒汁都係好普通.

4) 雞絲担担麵: 食倒花生醬汁是[抑味], 湯竟然用豉油, 鹹到不得了, 大家一小口也飲不了, 麵用了好像食雲吞麵那種並不是真正担担麵條!!!! 雞絲像切好雪定係雪櫃裡, 從未食過咁差嘅担担麵!!!!!!!

5) 酸湯窩巴: 未食過咁差嘅窩巴料, 最過分酸湯竟然用罐頭蕃茄醬代替正宗嘅酸湯, 成大碗都係麥當勞茄汁!!!!! 綠豆在"罐頭蕃茄醬"酸湯裡是生硬的未熟, 需吐出來!!! 很離浦!!!!!! 啲小蝦係雪藏嘅不是新鮮, 都預咗, 但窩巴米通有點[抑味], 不熱不太脆!!! 從未食過咁差嘅酸湯窩巴!!!!!!!

6) 蒜香雞: 只有雞是剛剛合格, 但偏鹹.

依間仲話係 King Parrot Group 嘅餐廳 .......

我哋入座時是星期日晚八時倒但全場冷清清, 很多很多空枱, 只有幾枱客, 嗰幾圍有些還是內地遊客和西人遊客, 但那時段不是晚飯黃金時段嗎?? 我終於明白了.

究竟我食了什麼東西在肚裡呀??? 是否老闆得罪了嗰廚師?? 以上所講全是屬實. 佢地對投訴亦 follow 得唔好, 過咗海就係神仙咁!!

慶祝紀念
紀念日
  • NO
2009-08-01 17 瀏覽
一間疑似酒吧(事實上佢夜晚真係好似一部分變酒吧)的中式餐館,店子黑黑的。被安排坐於一個廂座內今天是跟同事來,六個人食一個四人餐,因為得我一個係男冷盤:煙燻鴨絲伴粉皮 – 鴨絲就好似唔係好覺,唔通俾人食晒?丁香魚皮蛋豆腐 – 無食到o的丁香魚,唔知係咩。其實平時我都唔會食皮蛋,不過又未至於唔放得落口。無咩感覺,但希望豆腐可以係夠凍o既湯:成都酸辣湯 – 唔係好辣因為我都飲得到主菜:(標示晒辣椒,但我呢個怕辣人係食到o既)老干媽野菌鐵鍋雞 – 個名硬係好似o的粗口咁……算係有o的辣o既一款菜式,但我唔係好食到有雞味古法爆爽肉 – 其實食落同o係屋企o的小菜好似差唔松茸魚湯娃娃菜 – 呢個就幾出色,魚湯係鮮甜o既,我就食唔到有骨,都幾放心。魚肉都好爽滑甜品:唔係好記得,好似係西米露唔,整體印象只係一般用了人家的coupon 所以平了點
今天是跟同事來,六個人食一個四人餐,因為得我一個係男

冷盤:
煙燻鴨絲伴粉皮 – 鴨絲就好似唔係好覺,唔通俾人食晒?

湯:
成都酸辣湯 – 唔係好辣因為我都飲得到

主菜:(標示晒辣椒,但我呢個怕辣人係食到o既)
古法爆爽肉 – 其實食落同o係屋企o的小菜好似差唔

甜品
唔係好記得,好似係西米露

唔,整體印象只係一般
用了人家的coupon 所以平了點
2009-06-25
2009-05-19 6 瀏覽
屈算手指跟 J 小姐也算不出有多久沒見, 大慨有兩三年的吧!最近忽然在 MSN 聊一番, 大家又再找日來吃吃午餐, 談談近況.天與地是我列入 to-go list 的名單中, 身為畢打自己人, 一街之隔也從來沒有幫襯過, 似乎又說不通. 過門而不入的原因, 可能是門面較黑沉, 感覺上是不中不西只做遊客生意的小店吧! HAHA!看見食友的食評也好讓我先訂位再細嚐, 以免夜長夢多. 這裡也是某大集團的此店地方相當大, 粗略估計也有五六十張檯. 紅黑色的佈局, 是我最近喜歡的顏色. 這裡也有相當寛敞的 bar 檯, 似乎晚間時份這裡也可以變身做酒吧. 在午餐繁忙時間, 套餐有客飯跟麵食, 我得悉友人丁點兒也吃不得辣的時候, 我就選擇了炒雞肉片, 而她就選擇了糖醋里脊.這裡的前菜有紅蘿蔔, 豆腐, 青瓜, 微辣, 我想若果主菜的味道不行, 這個前菜也可以當"水泡".朋友的糖醋里脊先到, 聞到很剌鼻的酸醋味, 未細嚐先扣分.我的炒雞肉片是一貫老外風味, 厚厚的 sake 汁 (看餐牌有 sake 兩個字, 其實應該是雙蒸來吧!) 跟雞肉和什菌西芹打成一片. 雞肉也嫩滑.朋友說的菜乾湯很鹹, 我的

看見食友的食評也好讓我先訂位再細嚐, 以免夜長夢多.

這裡也是某大集團的

朋友的糖醋里脊先到, 聞到很剌鼻的酸醋味, 未細嚐先扣分.

朋友說的菜乾湯很鹹, 我的那一碗又不是那一回事. 難道我吃得鹹了麼?

這裡的口味是偏向老外, Oli 所言甚是, 附近沒有甚麼好地方會比這裡好坐又價錢合理, 不過味道可不要要求太高了.
糖醋里脊
前菜
2009-05-15
(非會員)
2009-05-14 6 瀏覽
15/4放假,去中環與我的好朋友lunch,商量了很久,最後決定去"天與地"吃看食評時,多數人都說要等位or搭枱,呵呵~1點過少少,我與好朋友到達天與地,不用搭枱,我們行快了一步,後面兩位女士就要搭枱了先來一瓶八寶茶(任添,成瓶給我們自添的),好香好好味飲呀~~i like it~我們點了三個餸,其中一個是餐,兩個人吃一碗飯都ok呀黑醋排骨這是食評推介,好朋友覺得很酸(應該是醋味),我個人覺得麻麻地,可能因為太大碟,最後打包了這碟,因為真的很飽竹笙扒三菇菜好朋友覺得太多汁南瓜茸粟米海鮮我們都覺得是最好味的一道菜(三碟中)好朋友覺得價錢貴了一點,亦可能是我們叫多少吧!下次有機會都可以再去~
看食評時,多數人都說要等位or搭枱,
,後面兩位女士就要搭枱了

我們點了三個餸,其中一個是餐,兩個人吃一碗飯都ok呀

竹笙扒三菇菜
好朋友覺得太多汁

南瓜茸粟米海鮮

我們都覺得是最好味的一道菜(三碟中)

好朋友覺得價錢貴了一點,亦可能是我們叫多少吧!

下次有機會都可以再去~
2009-04-15
  • 南瓜茸粟米海鮮+八寶茶
前排同同事經過餐廳, 決定今日去試下一入去個裝修已經知道幾肯花錢!一個個可造酒瓶放係玻璃櫃入面, 餐廳部份又有bar檯又有小型vip半open房, 非常唔錯!set lunch價錢ok, 約$36-58內, 有飯餐有麵餐我地揀左口水雞湯麵, 牛筋湯麵同擔擔麵全部份量都適中, 女仔食應該夠飽, 男仔就似乎差少少啦...口水雞非常好味, 凍凍地, 好多花生醬牛筋亦真係全牛筋, 煮得剛剛好, 唔會太軟身擔擔都當然只有辣油同花生醬唯一唔太好既就係d麵唔算特別好味, 叫既餐就好似北方食品, 麵卻似南方拉麵...而且好似口水雞同牛筋呢類有好好味既醬汁既食品, 似乎應該係撈麵會好d, 佢卻係湯麵...不過值得一讚係就算lunch hour都有好多waiter行黎行去, 次次想叫人都一定有人應既而且d茶係有菊花+紅棗+杞子, 好香好味~要留意既係, 需要真係一入去就有位, 佢入面都幾大不過佢會先問你可唔可以某個時間交番張檯俾佢地, 先俾你入去某程度上係先小人後君子既做法, 不過係中環區既lunch, 算佢有番d好既程序啦, 總好過某d餐廳做晒動作黎趕你走嘛~
前排同同事經過餐廳, 決定今日去試下

一入去個裝修已經知道幾肯花錢!

我地揀左口水雞湯麵, 牛筋湯麵同擔擔麵

口水雞非常好味, 凍凍地, 好多花生醬
牛筋亦真係全牛筋, 煮得剛剛好, 唔會太軟身
擔擔都當然只有辣油同花生醬

而且d茶係有菊花+紅棗+杞子, 好香好味~

要留意既係, 需要真係一入去就有位, 佢入面都幾大
不過佢會先問你可唔可以某個時間交番張檯俾佢地, 先俾你入去
2009-05-11
  • 牛筋
  • 口水雞
2009-04-30 16 瀏覽
咁岩係樓上STARBUCK飲野見到BEA做緊半價,,,睇完個MENU分別有2人餐($220)同4人餐($4XX)有湯有2-3款小食,,2-3款主菜加埋甜品,,,問問知客有位即刻試下,,設計非常中式,,岩哂D遊客,,,KING PARROT GROUP好似今次第2次做BEA優惠,,,試過阿拉面館都OK,,但依間野個SETTING真係俾到驚喜我,,,可能始終係蘭桂房,,同埋中環好多遊客,,,MENU上款式都OK多,,價錢大約為$60-80,,以中環梨講都可以接受,,,是晚3個人叫左個BEA 2人套餐再加左個怪味雞,,,除左BEA半價套餐之外,,仲有幾款小菜做緊85折,,,個餐2個人食一定會好飽,,我地3個人都只係岩岩食哂,,,質數叫中上,,但如果無半價我都5會食得咁暢快,,,因為係7點左右去食,,所以有埋HAPPY HOUR,,,價錢大約$30杯,,但有一樣野我5鍾意就係佢連茶都無供應,,,佢又5算HI-END既餐廳,,咁迫客人叫野飲既手法麻麻地,,,最欣賞既就係佢隻紅燒大蝦,,燒完放D SWEET&SOUR SAUCE係面,,,佢既怪味雞炸到個皮又薄又脆,,再加上甜甜地既汁,,非常惹味,
咁岩係樓上STARBUCK飲野見到BEA做緊半價,,,
睇完個MENU分別有2人餐($220)同4人餐($4XX)
有湯有2-3款小食,,2-3款主菜加埋甜品,,,
問問知客有位即刻試下,,設計非常中式,,岩哂D遊客,,,

可能始終係蘭桂房,,同埋中環好多遊客,,,

是晚3個人叫左個BEA 2人套餐再加左個怪味雞,,,
除左BEA半價套餐之外,,仲有幾款小菜做緊85折,,,

個餐2個人食一定會好飽,,我地3個人都只係岩岩食哂,,,
質數叫中上,,但如果無半價我都5會食得咁暢快,,,
因為係7點左右去食,,所以有埋HAPPY HOUR,,,

佢既怪味雞炸到個皮又薄又脆,,再加上甜甜地既汁,,非常惹味,,,

如果有機會既會試下佢D小菜,,因為都幾多人叫小菜食飯,,,
  • 怪味雞
2009-02-27 17 瀏覽
天與地也是列入飯友的名單中,每隔一段時間她就會提議去一次。今次也是早幾日預先訂位,如果即日或早一日一定無位。客飯包一餸、一飯、一湯及前菜,其實每次set lunch的款式也是大同小異。我好鍾意食它的前菜,但今次的好似餸頭餸尾撈埋一碟,不酸不辣稱不上開胃的前菜。可能它的黑醋排骨是招牌菜,每次set lunch也一定會有類似甜甜酸酸的東西,今次係沙律醬糖醋里脊,炸粉與肉是2:1,即是粉多過肉,又炸得乾乾的,全碟精髓是來至醒胃的甜酸汁,我是用其來撈飯才夠飽。另一味是古法炒肉片,英文寫為spicy pork,一點也不辣,肉片明顯被重重的梳打粉洗禮,芡汁過多雖不至糊口,但我很怕食太多芡汁的東西。在中環來講這間不是最好食,但在午餐煩忙時間,要坐得舒服、價錢合埋,這亦是不錯的選擇。

沙律醬糖醋里脊
古法炒肉片
2009-02-08 8 瀏覽
二月六日(星期五)同老公之前吃過,每一百有一張十元coupon,而且同事知道我們為食,所以有coupon都給了我們!!^.^大前天到過,沒有book檯的情況下,等了又等,最後沒有吃了,不過今次前一日book了,coupon快到期,要用它們!我們都喜歡吃天與地,首先環境不錯,第二每次都沒有令我們失望的,水準有番咁上下!^.^今次點了兩個lunch set,分別是黑醋排骨以及牛肉片!其他三款都有老公仔不吃的菌類,所以這是沒選擇中的選擇!先來的湯是青紅蘿蔔湯,很清,不錯!!有家的感覺再來的客飯都好吃,黑醋是酸了點,牛肉片都好味道,不是太濃,我們喜歡!我都愛飲它們的八寶茶,有杞子!有益!
二月六日(星期五)

先來的湯是青紅蘿蔔湯,很清,不錯!!有家的感覺

我都愛飲它們的八寶茶,有杞子!有益!
八寶茶
牛肉片