2016-02-29
今次同幾個朋友黎食燒肉放題,由於一早book左,唔使點等候就可以入坐,點左野食無幾耐佢就上左幾款細細碟既肉類俾我地燒住先,豬牛雞都有小小,亦十分有質素,由於份量實在唔夠喉,頓時引起客人的食慾。海老天婦羅&素鮑天婦羅兩樣食物的外面都炸得好脆,蝦肉爽滑彈牙,食得出好新鮮,而且清理得好乾淨,唔會有腸,可以放心大大啖咁食。素鮑片保持到原有的微甜味,咬落都幾有嚼勁。脆蝦多士由兩層麵包夾仕住鮮蝦去炸,用料豐富,麵包炸得微脆,甩入面就好軟熟,唔覺得油膩,加上爽口蝦肉,口感非常好。最先上係送既兩款肉類,二人同行就可以揀其中一款。憤怒火牛仔睇到個名大概都估到佢係辣既,辣度不是太高,對於唔食得辣既我黎講都可以接受到。醬汁咸咸地,非常惹味開胃,好適合用作燒肉,而牛肉本身油脂分佈均勻適中,又切得好薄,易燒熟又易入口。仙境純情豚油脂比較多,但燒熟左之後食落又唔膩,同埋脂肪部分在熟透之後幾爽口,沒有太重味道的腌料,適合喜歡淡味人士。野菜類燒肉食得太多都要食返小小蔬果類,我分別食左新鮮菠蘿、奶油粟米、奶油金菇同鮮冬菇。菠蘿好甜,燒完之後水份仍十分飽滿。粟米都幾甜同金菇都好有奶油味 ,最後冬菇燒熟之後味道也很好。由於
亦十分有質素,由於份量實在唔夠喉,頓時引起客人的食慾。 海老天婦羅&素鮑天婦羅
兩樣食物的外面都炸得好脆,蝦肉爽滑彈牙,食得出好新鮮,
而且清理得好乾淨,唔會有腸,可以放心大大啖咁食。
素鮑片保持到原有的微甜味,咬落都幾有嚼勁。
脆蝦多士
由兩層麵包夾仕住鮮蝦去炸,用料豐富,麵包炸得微脆,
甩入面就好軟熟,唔覺得油膩,加上爽口蝦肉,口感非常好。
最先上係送既兩款肉類,二人同行就可以揀其中一款。 憤怒火牛仔
睇到個名大概都估到佢係辣既,辣度不是太高,
對於唔食得辣既我黎講都可以接受到。
醬汁咸咸地,非常惹味開胃,好適合用作燒肉,
而牛肉本身油脂分佈均勻適中,又切得好薄,易燒熟又易入口。
仙境純情豚
沒有太重味道的腌料,適合喜歡淡味人士。 野菜類
奶油金菇同鮮冬菇。菠蘿好甜,燒完之後水份仍十分飽滿。
由於肉類款式多不勝數,所以只對以下幾種作重點推介 燒汁豬頸肉
腌製醬汁帶有小小甜味,食落可口,豬頸肉肉質彈牙,里面亦有不少油脂,
就算燒熟左之後都不會太老或太乾,咬落去還會有小小豬油流出,
在口腔當中油香四溢。每一塊的厚薄亦很適中,不會因為太韌而難以咬開,
在豚類項目中絕對是一個不錯的選擇。 黑椒一口牛粒
第二款我要介紹的是牛肉,叫黑椒一口牛粒,黑椒味好香帶點微辣,每一粒比手指公大小小,當中肉與脂肪的比例為7:3,對我黎講算係幾適中的,食落口感非常好,而且可能因為每一粒都唔係好大的關係,可以一次食好多粒都停唔到,令人欲罷不能,值得一試。 蜜糖雞翼
雞翼的味道有好幾種,每一種我都有叫,而我最鍾意蜜糖雞翼,雞肉燒熟左之後外皮有小小脆,里面的雞肉仍然係好滑,因為有蜜糖,所以有小小蜂蜜甜味,仲有小小燒到微焦的香味,簡直是非同凡享。但要注意火別開太大來燒,因為有蜜糖會令它比其他味道的雞翼易燒燶。 大蔥蒜牛舌
最後一樣都係大蔥蒜牛舌,可以話係我最喜歡的食物,每一片切得厚薄恰到好處,仲有大量的蒜蓉作為腌料,燒熟左香味好勁,蒜蓉味亦都好濃郁,咬落去好彈牙,可以在口里嚼多幾下,感受一下佢既肉味,食完身一轉之後仲單獨追加左幾轉牛舌,真係食多多都唔夠喉,無論如何都不能錯過。 今日呢餐真係大飽口福,睇黎又要做返一排運動keep fit 先可以再黎食過啦。