2013-07-17
廣東人最愛食海鮮,有人話只要海鮮新鮮在那裡做既都你咁好味。其實要識知酒家既最撚手煮法同點整D海鮮才不會浪費O左D好新鮮既海鮮。 好似來親容龍食飯,我地會先去三聖那邊既海鮮市場買定海鮮。容龍整得最好既就係佢地既芝士焗龍蝦,砵酒焗蠔,金銀蒜肉蟹糯米飯 同 黃金蝦。所以每一次都會先以這些為目標買海鮮。【金銀蒜肉蟹糯米飯】﹣ 蒜味入到味在糯米飯同D蟹入面。一口飯一口蟹肉連埋D蟹膏,真係好香。 ﹣ 新鮮既肉蟹口感軟而厚,正。【芝士焗龍蝦】﹣ 這一道菜,真係令我百食不厭。好濃味既芝士加上焗得好香好脆口。食到龍蝦部份還是好JUICY。食到龍蝦既鮮味。好正。【砵酒焗蠔】﹣ 我在外面也會點砵酒焗蠔,但係一路都未找到一間做得好食過容龍。無花無假。﹣ 濃厚既味道帶有砵酒既甜味,蠔本身會先煎得香口之后再加入砵酒同調味去焗。一口咬下去不會過老收干水, D砵酒汁有點焦焦地,好惹味同蠔容為一體。簡直係絕配!【黃金蝦】同芝士焗龍蝦一樣做法,不過黃金蝦可以一口一隻蝦,連蝦殼一起食,另有不同既滋味。以上既都佢地既主打, 如果喜愛食蟶子既食友,可以試下佢地既鼓椒炒蟶子。或者炒班球都好惹味O家!
【金銀蒜肉蟹糯米飯】
﹣ 新鮮既肉蟹口感軟而厚,正。
【芝士焗龍蝦】
【砵酒焗蠔】
【黃金蝦】
題外話/補充資料:
來容龍食飯一定要預早BOOK位,因為長期FULL