餐廳: 寿司の神
資訊:

想講食到高質素嘅Omakase真係好開心,估唔到元朗一條三行林立嘅街道內有一間隱世日本料理果然水準令我好有驚喜,真係不枉我咁遠水路入到嚟元朗食👍🏻佢哋能夠屹立不倒11年至今都真係不無道理,可謂元朗Omakase界嘅元袓黎到餐廳密封式既門口已經覺得好有神秘感,推開木趟門內簡潔日系木風格盡在眼前,雖然店子細細座位唔多,大約可容納12人,但空間感幾大,座位寬敞,所以坐得好舒服🥰我哋選擇咗Omakase Lunch menu $880一位15品配有茶碗蒸、味噌湯、甜品🌀水雲醋水雲是海藻,口感黏滑,配上餐廳自家調製嘅酸汁,再加上七色芝麻,酸酸地好開胃口😋做前菜最適合不過🌀茶碗蒸呢個茶碗蒸好合我胃口😆滑滑溜既蛋上有我最愛嘅黑松露好match吖!令到每一啖都係滋味❤️🌀漬物🌿醬油漬牛蒡🌿味噌蒜頭🌿酸薑片我特別喜歡味噌蒜頭,用味噌醃製過嘅蒜頭真係好好食,而且少咗辛辣味,恰到好處👍🏻🌀兵庫縣蠔雖然唔算好大隻,但都幾飽滿,個特製柚子啫喱汁配呢個生蠔真係冇得輸🤩將生蠔既鮮甜直接升級,唔會蓋過蠔本身既鮮味🌀北海道帆立貝師傅響帆立貝面加上岩鹽同柚子皮,食落真係好清新,柚子皮既清香好特出到帆立貝鮮甜嘅味道🌀秋刀魚9
15品配有茶碗蒸、味噌湯、甜品
🌀兵庫縣蠔
🌀北海道帆立貝
🌀秋刀魚
9-10月為秋刀魚當做既月份,當然要食啦😋
赤醋飯間藏有自家製的薑蔥蓉,香氣四溢🥰同魚味好重既秋刀魚極為夾
🌀金目鯛
呢個係屬於比較高價既魚,肉質真係好鮮甜😍皮魚好爽口,配上咗醬油漬,更加帶出到魚嘅鮮味
🌀中拖羅
魚油脂比較甘香,好喜歡呢個部位無咩筋,口感豐富😋
🌀北海道鱈魚
肉質柔軟,滲出淡淡魚油香,我尤其喜歡魚皮既部位,好香好好食呀😋
🌀鰹魚
有醃過既鰹魚味道微酸再配上七色芝麻,鍾意佢魚味好濃
🌀三文魚籽
晶瑩剔透,大大粒經醬油醃漬既三文魚籽,更能帶出其鮮味,入口爆開魚油滲出點點鮮香🥰
🌀鮟魚肝
呢個真係不得了,魚肝用汁煮做法後口感非常之軟滑,簡直好似食緊鵝肝一樣咁細滑豐腴😮有入口即化感,魚肝上橙色部份係脂肪,食落油香四溢,油脂感極豐富😍呢個真係做得好出色👍🏻回味無窮
🌀鱈魚白子
其實我係第一次食魚嘅精囊,即魚精子,好肥美吖🤩奶油滑嘅口感好特別,味道幾濃烈,柔滑乳狀得黎趙落又好有咬口,配上酸汁和椒絲食又幾match既組合喎🥰絕對令我有味覺上嘅衝擊😆

🌀馬糞海膽
鮮甜道較高,我一向好喜歡它味道濃厚鮮甜😋
🌀赤身
用醬油浸過嘅拖羅背部,更加特出其味道,油脂較少有咬口
🌀腦天
呢個嚴重地驚喜,非常之好食😍非常珍貴嘅部位,數量稀少,腦天係吞拿魚嘅天靈蓋,即係魚頭頭頂嘅肉,一條吞拿魚只有兩塊肉,魚脂香非常濃,入口真係好軟滑而且無筋
🌀紫海膽
其實即係受了精既白海膽,色澤偏淺黃,回甘味亦重,食到海水味較濃
🌀甜蝦鍋巴
呢個都係我最鍾意之一❤️師傅將甜蝦略為拍扁令到有蝦膠感覺,甜蝦面頭更加配上自家製鮮蝦膏醬,味道令我驚喜,蝦膏醬蝦味非常之濃郁精華,鮮蝦香味滿瀉🤩好甘甜,再配搭埋底部脆卜卜既壽司飯鍋巴同吃,真係極度滋味呀,我大愛🤗
🌀味噌汁 / 甜品
最後有麵豉湯,同柚子雪葩做個完美ending
個雪葩幾好食😋食到有粒粒清香嘅柚子皮,而且上面加銀箔做裝飾(平時多數見係金箔)幾特別,靚靚❤️

• 中拖羅
  • 白子
  • 漬物
  • 秋刀魚壽司
  • 金目鯛
幾年前來過 今天朋友專程入元朗跟我再吃這間Omakase 我們選了$880的lunch set 有前菜 刺身 壽司得共15品前菜先來了黑松露茶碗蒸及水雲醋物 水雲醋物很特別 酸酸的很開胃 打開了味蕾🔸北海道帶子 上面有點柚子岩鹽能提升帶子鮮甜度🔸兵庫縣的生蠔 加了點酸汁 雖然不算大隻但蠔肉厚身清甜🔸🌟銀鱈魚的鱈魚白子 師父先將白子面燒焦過 配上幾條辣椒絲 很好吃 個人認為比生的白子更好吃🔸秋刀魚是Seasonal食材 上面的那片是原味 後面那片則有燒過會更香 另外配薑蔥可一起吃🔸鮟鱇魚肝 見到有橙色點點的是它的油脂 口感綿滑之後是壽司環節 師父提醒所有壽司已有豉油或Wasabi 不需額外調味🔹鰹魚 少少偏酸 很適合作為第一件打頭炮🔹中拖羅 肉質軟滑🔹醬油漬赤身 血含量較高 所以較深色🔹黑鯥魚 師父先燒過所以較香 而且令個皮軟身番 🔹🌟甜蝦 先打成蝦膠 加上特別調製的醬 用了幾百隻蝦熬成 好像龍蝦湯咁濃 底下的壽司醋飯先風乾完再炸 好想米通咁 好好食🔹大拖 入口即溶 是近「較」位的拖羅🔹北海道新鮮銀鱈魚 很滑身 絕對不同平日熟食的多數來自加拿大 不能生食的🔹🌟腦天 是吞拿魚天靈蓋靈的兩片

🔸北海道帶子 上面有點柚子岩鹽能提升帶子鮮甜度
🔸兵庫縣的生蠔 加了點酸汁 雖然不算大隻但蠔肉厚身清甜
🔸鮟鱇魚肝 見到有橙色點點的是它的油脂 口感綿滑

🔹鰹魚 少少偏酸 很適合作為第一件打頭炮
🔹中拖羅 肉質軟滑
🔹醬油漬赤身 血含量較高 所以較深色
🔹黑鯥魚 師父先燒過所以較香 而且令個皮軟身番
🔹大拖 入口即溶 是近「較」位的拖羅
🔹🌟腦天 是吞拿魚天靈蓋靈的兩片仔肉 加了點柚子胡椒 味道慢慢散發出來
最後是2款馬糞海膽壽司
🔹黃海膽 入口甜 但味道很快散 食落好像雪糕般
🔹赤海膽 味道再濃點 keep在口腔的味道會持久一點

最後上埋湯及焙茶布甸 便超級滿足地完結這個omakase之旅
2024-11-05 198 瀏覽
呢間”壽司之神”聽朋友推薦過好多次,要同朋友慶祝生日就諗元朗起呢間omakase 🍣從門口看有一種神秘感覺,私隱度高呀👍🏻入到去店內嘅燈光光猛💡 全Bar枱位置,無死角😆🔸lunch omakase $880全15品,當中包括茶碗蒸、前菜、味噌湯及甜品所有食材非常新鮮,而且師傅都好細心同我哋傾偈🥰-前菜-坐低後前菜好快送到😆係水雲同黑松露蒸蛋有水雲食已經好興奮😍 柚子醋唔會太酸又開胃黑松露蒸蛋好滑溜,黑松露份量多多 正呀!-北海道帆立貝大大粒又厚肉😻用左岩鹽同柚子作調味,更鮮甜-兵府県生蠔手掌咁大隻,燒汁令鮮味更出海水味濃郁-鱈魚白子會有啲人聽到白子會怕怕,亦怕怕白子果隻味燒過嘅白子有一種燒烤嘅味道,很易入口!-獅魚 (油甘魚)用左2隻分法,左邊係刺身,右邊係用火槍燒一燒食落口既分別很不同呀,油脂未再重d-銀鱈魚肉質滑滑的,加埋紫蘇葉花一齊食-鮟鱇魚肝又名燈籠魚,魚肝配合鍋巴令魚肝膩既感覺減輕了食左剌身後,有9款壽司係用赤醋飯-甘目鯛浸一浸過凍水油脂含量適中,肉質細膩,味道鮮美-秋刀魚係呢個季節必食的配搭了薑蔥-馬份海膽甜味高😍-吞拿魚背脊部位-中拖羅有魚味同油味-蛇腹拖羅係熟成左5日

從門口看有一種神秘感覺,私隱度高呀👍🏻
入到去店內嘅燈光光猛💡
全Bar枱位置,無死角😆

🔸lunch omakase $880
全15品,當中包括茶碗蒸、前菜、味噌湯及甜品
所有食材非常新鮮,而且師傅都好細心同我哋傾偈🥰

-前菜-
坐低後前菜好快送到😆
係水雲同黑松露蒸蛋
有水雲食已經好興奮😍 柚子醋唔會太酸又開胃
黑松露蒸蛋好滑溜,黑松露份量多多 正呀!

-北海道帆立貝
大大粒又厚肉😻
用左岩鹽同柚子作調味,更鮮甜

-兵府県生蠔
手掌咁大隻,燒汁令鮮味更出
海水味濃郁

-鱈魚白子
會有啲人聽到白子會怕怕,亦怕怕白子果隻味
燒過嘅白子有一種燒烤嘅味道,很易入口!

-獅魚 (油甘魚)
用左2隻分法,左邊係刺身,右邊係用火槍燒一燒
食落口既分別很不同呀,油脂未再重d

-銀鱈魚
肉質滑滑的,加埋紫蘇葉花一齊食

-鮟鱇魚肝
又名燈籠魚,魚肝配合鍋巴
令魚肝膩既感覺減輕了

食左剌身後,有9款壽司係用赤醋飯

-甘目鯛
浸一浸過凍水
油脂含量適中,肉質細膩,味道鮮美

-秋刀魚

-拖羅蓉
紫菜好脆配上拖羅蓉yummy

-甜蝦
將打成蝦膠
蝦膏醬係煮咗兩日 用咗好蝦頭、蝦膏整成的

-白海膽
受咗精嘅紫海膽 回甘味重

-白麵豉 赤麵豉
-焙茶布甸配上紅豆
食飽飽後仲有湯同甜品
差唔多到peak season 就係最忙既時候🥹愛人話要忙碌前嘆一嘆,就帶我黎 #寿司之神 喺香港算係數一數二CP值最高既Omakase💕 其實刺身嘅次序都係味道有淡而濃開始品賞~珍寶蠔😋蠔肉質肥美鮮甜🦪最鍾意係creamy口感汁煮魚肝🐠第一次係咁香滑既魚肝,煮得好入味且無腥味☺️深海池魚😆魚味鮮美豐富 略帶油香🐟中拖羅🐳脂肪比例較少~魚味香濃白子😜 極級肥美🥳口感柔軟滑膩 入口鮮甜💕 係我最愛食嘅刺生之一🤪獅魚🐟師傅為靖魚加上秘製嘅調味 味道清新鮮甜☺️三文魚子🪺可見每粒都非常飽滿 脹卜卜海膽 好鮮甜 完全沒有腥味❣️師傅除咗刀工好好之外,亦好有禮貌咁解釋每一項刺身比客人😍😍
差唔多到peak season 就係最忙既時候🥹
愛人話要忙碌前嘆一嘆,就帶我黎 #寿司之神
喺香港算係數一數二CP值最高既Omakase💕

其實刺身嘅次序都係味道有淡而濃開始品賞~
珍寶蠔😋蠔肉質肥美鮮甜🦪最鍾意係creamy口感

汁煮魚肝🐠第一次係咁香滑既魚肝,煮得好入味且無腥味☺️

深海池魚😆魚味鮮美豐富 略帶油香🐟

中拖羅🐳脂肪比例較少~魚味香濃

獅魚🐟師傅為靖魚加上秘製嘅調味 味道清新鮮甜☺️

三文魚子🪺可見每粒都非常飽滿 脹卜卜

海膽 好鮮甜 完全沒有腥味❣️

師傅除咗刀工好好之外,亦好有禮貌咁解釋每一項刺身比客人😍😍
2024-11-01 197 瀏覽
元朗Omakase的始祖「壽司之神」於2013年開業,當年嘅元朗只係有港式小店及老字號,非常破格,更係元朗區首間以高質壽司Omakase為主打的壽司店之一,由五位年輕80後主理。當大家都懷疑消費高昂嘅Omakase,如何係平靚正美食集中地元朗立足時,偏偏做到訂座長期爆滿。時至今日,每一區都有Omakase壽司,直到而家我先至book到位嚟試一試。-柚子醋水雲酸甜嘅水雲海藻,特別醒胃。-黑松露茶碗蒸超香嘅黑松露味,裏面仲有柱貝。真係衝擊到味蕾。[刺身]-北海道厚岸真蠔開始食啲Season嘢,雖然北海道一年四季都有出產蠔。但入秋後冬天嘅最肥美。金屬味海水味唔重,比較清甜。-秋刀魚秋天就必食秋刀魚,刺身的確好少食,因為本身細條同多骨。師傅慢慢將啲細骨都起埋,做成刺身,配少少薑蔥一齊食,味道出眾。-白子非常creamy,少少柚子醬油同辣椒絲調味剛好。-火炙鰤魚秋冬鰤魚非常之肥,火炙之後成間餐廳都係魚油香。-甜蝦鍋巴兩隻大甜蝦打成蝦膠,再用蝦頭膏調味。鍋巴同蝦肉雙重口感。-煮鮟鱇魚肝非常之棉滑,肝味超濃。[壽司]-醬油漬赤身-中拖羅-北海道銀鱈魚-火炙喜之次-霜降拖羅-鰈魚手卷-黃馬糞-赤馬糞八

[先付]

-柚子醋水雲
酸甜嘅水雲海藻,特別醒胃。

[茶碗蒸]
-黑松露茶碗蒸
超香嘅黑松露味,裏面仲有柱貝。真係衝擊到味蕾。

[刺身]
-北海道厚岸真蠔

-秋刀魚

-白子

非常creamy,少少柚子醬油同辣椒絲調味剛好。

-火炙鰤魚

秋冬鰤魚非常之肥,火炙之後成間餐廳都係魚油香。

-甜蝦鍋巴

兩隻大甜蝦打成蝦膠,再用蝦頭膏調味。鍋巴同蝦肉雙重口感。

-煮鮟鱇魚肝
非常之棉滑,肝味超濃。

[壽司]

-霜降拖羅
-鰈魚手卷
-黃馬糞
-赤馬糞

八貫壽司越食越濃,最後仲有兩款馬糞海膽壽司。全部都非常好食。

[味噌汁]

[甜品]
焙茶布甸

最後呢個甜品真係冇得頂,焙茶味超級濃郁。質素仲好過一般嘅甜品
午餐
第一次喺元朗食omakase,位置喺B仔涼粉對面,都幾易搵裝修得好光猛,全Bar枱形式,可以近距離睇到師傅點烹製食物~我哋係食lunch,$880加一,全15品,另包埋茶碗蒸、海藻小食、味噌湯及甜品,整體感覺唔錯,食材非常新鮮😍😍🔸開胃菜海藻小食酸酸甜甜好開胃;茶碗蒸熱辣辣,入面有鳴門卷及蟹柳,蒸蛋好嫩滑,面頭嘅黑松露醬令到每一啖都好香~🔸前菜☁️北海道蠔 ,淋咗自製嘅酸汁,啖啖肉好有鮮味☁️鰹魚刺身,表面有少少灸燒過,帶出咗香味同口感☁️鱈魚白子,食落去爽口,冇腥味,加少少豉油已經好鮮☁️鯖魚刺身,新鮮嘅鯖魚會呈現鮮紅色,配埋薑蔥,食落更清新☁️拖羅蓉配自家製鍋巴,鍋巴好香脆,拖羅蓉好有油脂香,2者食更有層次👍🏻☁️鮟鱇魚魚肝,一啲都唔腥,好清甜,creamy 香濃甘香😋🔸壽司聽壽司師傅講呢度嘅壽司豉油係用左3飯唔同嘅豉油調出嚟👍🏻☁️醬油漬赤身 - 拖羅嘅背脊浸過醬油,油脂較少比較有咬口☁️中拖羅 - 油脂平均,食落軟滑香口☁️醃漬三文魚籽 - 魚籽大大粒,鮮味十足,好清甜☁️灸燒喜知次 - 燒過之後更帶到油脂出嚟,食落更肥美,肉質細嫩☁️大拖 - 吞拿魚最肥嘅位置,熟成過夠晒正,油脂豐富☁️灸燒吞拿魚面
第一次喺元朗食omakase,位置喺B仔涼粉對面,都幾易搵

🔸開胃菜

🔸前菜
☁️北海道蠔 ,淋咗自製嘅酸汁,啖啖肉好有鮮味

☁️鰹魚刺身,表面有少少灸燒過,帶出咗香味同口感

☁️鱈魚白子,食落去爽口,冇腥味,加少少豉油已經好鮮

☁️鯖魚刺身,新鮮嘅鯖魚會呈現鮮紅色,配埋薑蔥,食落更清新

🔸壽司
壽司師傅講呢度嘅壽司豉油係用左3飯唔同嘅豉油調出嚟👍🏻

☁️醬油漬赤身 - 拖羅嘅背脊浸過醬油,油脂較少比較有咬口

☁️中拖羅 - 油脂平均,食落軟滑香口

☁️醃漬三文魚籽 - 魚籽大大粒,鮮味十足,好清甜

☁️大拖 - 吞拿魚最肥嘅位置,熟成過夠晒正,油脂豐富

☁️灸燒吞拿魚面珠墩 - 比較煙靭同埋鮮甜啲

☁️甜蝦 - 面頭加咗煮左2日嘅蝦膏醬,有非常濃郁嘅蝦味,蝦肉彈牙又回甘👍🏻

☁️右口魚 - 油份多,食落口非常滑

☁️馬糞海膽 - 鮮甜度高,海膽味鮮甜~

☁️白海膽 - 顏色較淺,味道較重

☁️焙茶布甸 - 焙茶味非常濃😍,茶香回甘,而面頭甜甜哋嘅紅豆就平衡返成個感覺

2024-10-12 475 瀏覽
餐廳裝潢簡約而優雅,木系壽司吧枱大概可容納10-12人。15品 Lunch Omakase ($880)前菜🥢黑松露茶碗蒸配水雲醋物 茶碗蒸好滑溜,入面有貝柱、蟹柳等幾多料,而水雲醋物嘅醬汁酸酸地好開胃。刺身🥢北海道厚岸真蠔真蠔好飽滿,質感彈牙爽脆,酸汁啫喱帶點橙香,nice!🥢北海道松葉蟹將松葉蟹拆肉好貼心,蟹肉海水味較濃。🥢秋刀魚二食分別有刺身及火炙2款,肉質肥美且滑溜,配搭用京蔥做嘅薑蔥油又幾特別。🥢鰹魚刺身外層用火炙帶點焦香,鰹魚肉質紮實帶點酸味。🥢北海道銀鱈魚配白子脆米窩巴銀鱈魚油脂非常豐富,火炙逼出油脂更香口,可配搭紫蘇花平衡油膩感,而白子非常肥厚,口感綿密,火炙過再放上用壽司飯做成嘅脆脆窩巴,口感有層次,好食!🥢汁煮鮟鱇魚肝魚肝好肥美,用醬汁煮過帶甜甜嘅醬油香,厚厚一片但入口即溶。手握壽司🥢醬油漬赤身 - 醬油令赤身更鮮味,而肉質口感比較黏口🥢中拖羅 - 油脂甘香🥢火炙喜之次 - 火炙過令魚油更多,帶出入口溶化感覺。🥢霜降拖羅 - 脂肪感非常豐富,好肥美。🥢腦天 - 吞拿魚稀有部位,師傅係中間加入柚子胡椒,第一口食到魚香,再嚟先有柚子胡椒味道,多份層次。🥢極大甜蝦 - 甜
餐廳裝潢簡約而優雅,木系壽司吧枱大概可容納10-12人。

15品 Lunch Omakase ($880)

前菜
🥢黑松露茶碗蒸配水雲醋物

🥢北海道厚岸真蠔
真蠔好飽滿,質感彈牙爽脆,酸汁啫喱帶點橙香,nice!

🥢北海道松葉蟹
將松葉蟹拆肉好貼心,蟹肉海水味較濃。

🥢秋刀魚二食

🥢鰹魚刺身
外層用火炙帶點焦香,鰹魚肉質紮實帶點酸味。

🥢北海道銀鱈魚配白子脆米窩巴

🥢汁煮鮟鱇魚肝
魚肝好肥美,用醬汁煮過帶甜甜嘅醬油香,厚厚一片但入口即溶。

手握壽司
🥢醬油漬赤身 - 醬油令赤身更鮮味,而肉質口感比較黏口
🥢中拖羅 - 油脂甘香

🥢火炙喜之次 - 火炙過令魚油更多,帶出入口溶化感覺。

🥢霜降拖羅 - 脂肪感非常豐富,好肥美。

🥢極大甜蝦 - 甜蝦好鮮甜,而面頭嘅蝦醬汁係精華,師傅話用2日製成,未食都聞到勁香。

🥢赤海膽 - 味道好濃郁,非常甜! 師傅話就咁食唔需要配搭紫菜已經好好食。

🥢白海膽 - 味道相對無咁濃烈,反而有份清甜及回甘。

最後仲有味噌湯及甜品甜品嘅焙茶布甸一樣有驚喜,味道濃郁帶茶香,大滿足!

個人幾喜歡手握壽司,而且師傅非常專業,亦樂意講解,而且食材非常新鮮,刺身壽司嘅魚生都幾厚身,好足料。
2024-10-06
2024-10-08 434 瀏覽
☆ 寿司の神元朗馬田路20-30B安寧大廈地下7號舖✦ Lunch Omakase 🍴水雲醋 - 酸酸咁好開胃黑松露茶碗蒸 - 配料好多蛋又滑北海道帆立貝 - 鮮甜😋兵庫縣真蠔 鰹魚 - 魚味重 鱈魚白子 - 食落creamy 配左辣椒絲少少辣辣地新鮮銀鱈魚 - 油分重炙燒過 口感爽口鮟鱇魚乾 - 油脂味比較重 汁煮方法食落甜甜地秋刀魚 - 肉質實淨醬油漬赤身 - 黏厚啲有少少啫喱口感黑鯥魚 - 深海魚所以油份比較重中拖羅 - 嫩滑蛇腹拖羅 - 成條吞拿魚最肥嘅位置 熟成過好鮮味腦天 - 吞拿魚天靈蓋 好滑身 入口即溶咁🤤馬糞海膽 - 鮮甜紫海膽 - 清甜回甘 海膽味動甜蝦 - 甜蝦打一打膠質重d 再配蝦膏醬鍋巴 幾重口感好好食!😋麵豉湯焙茶布甸 - 好好味!!布甸好滑 焙茶味出!!係完美嘅句號。🥹我呢隻市區嘅熊貓好少去大西北,有機會入去行下緊係要揀間人氣店試下,呢到lunch omakase $880一位 全15品!質素對住佢價錢,師傅每一樣食物都有講解下,又會同食客溝通,都係好好嘅體驗🥰
☆ 寿司の神

馬糞海膽 - 鮮甜
紫海膽 - 清甜回甘 海膽味動
麵豉湯

2024-10-06 381 瀏覽
最初知道日式廚師發板,就是壽司之神,但一直沒試過,今次終於可以一嚐了。現在已是新裝潢全bar枱位。Lunch Omakase ($880 一位,全15品)先付及茶碗蒸七色芝麻藻類配以醋調製,滑溜的口感和酸醋味,十分開胃。茶碗蒸有蟹柳和日式魚蛋,黑松露使順滑的蒸蛋更香口,令人期待之後的佳餚。前菜一:北海道帶子帶子肉質細嫩,加上了柚子岩鹽,更為清新。前菜二:北海道真蠔真蠔口感 Creamy,群邊爽口,配上醋和柚子啫喱一起吃,更為鮮味。前菜三:時令秋刀魚兩食廚師建議先吃原味,後吃火炙。原味品嚐到柔軟的肉質,火灸配以薑蔥,使魚肉更濃郁香口。前菜四及五:銀鱈魚及白子油香的銀鱈魚配以紫蘇葉花一起吃,解膩兼使魚味更清柔。白子經火灸後較香口,與以壽司飯曬乾而成的窩巴一起吃,軟脆同時交集在味蕾中。前菜六:鮟鱇魚肝以汁煮製成,橙色為油脂,香口順滑。吃過前菜後,到壽司出場。出場前先介紹壽司碟旁擺放了一小碟的醃菜:壽司薑、醬油牛蒡和麵鼓蒜。壽司薑可以用來清清味蕾。另外兩款味道較濃,牛蒡爽口,蒜帶有麵鼓甜味,蒜味不會太濃,味道不錯。壽司共有9款:1. 鰹魚:屬紅肉魚類,味道較濃,帶點酸味醒胃不錯。2. 黑鯥魚:

Lunch Omakase ($880 一位,全15品)

先付及茶碗蒸

前菜一:北海道帶子
帶子肉質細嫩,加上了柚子岩鹽,更為清新。

前菜二:北海道真蠔

前菜三:時令秋刀魚兩食

前菜四及五:銀鱈魚及白子

前菜六:鮟鱇魚肝
以汁煮製成,橙色為油脂,香口順滑。

吃過前菜後,到壽司出場。

壽司共有9款:
1. 鰹魚:屬紅肉魚類,味道較濃,帶點酸味醒胃不錯。
2. 黑鯥魚:深海白身魚,燒香魚的皮能迫出油份,使魚更甜更香,口感柔軟。
3. 赤身:醬油漬的吞拿魚背部,魚味香濃,醬油提鮮
4. 中拖羅:油脂甘香且有赤身的肉香,口感軟滑。
5. 吞拿魚面頰:經火灸後很香口,柚子胡椒的味道慢慢散開,不會蓋過魚味。

6. 甜蝦:加上花了兩日製成的蝦膏醬,蝦膏醬濃得像龍蝦味,蝦香和鮮甜蝦味,蝦迷至愛。
7. 右口魚:比左口魚的油脂更肥更香,經火灸後特別甘香。
8. 赤海膽:馬糞海膽最甜的一款,十分鮮甜。
9.赤海膽:再來多一款海膽,口感綿密。

味噌汁及抹茶布甸

吃過壽司當然要喝點熱湯,麵豉鹹度恰到好處。

最後就是甜品。上面有香甜的紅豆蓉,把匙落到最底,那就可以品嚐到香濃的抹茶味。
2024-10-03 373 瀏覽
紀念日豪食少少,經朋友推介去左食壽司之神,唔係日本果間,係元朗區既!呢間壽司之神原來已係香港開業超過十年,10年都屹立不倒,一定有番幾度散手。.店面大大隻招牌寫住壽司之神,水泥牆貼出menu,再有個木門,係外面完全睇唔到入面,私隱度好高,亦幾神秘。午餐由$480-$980,我揀左中間價位,$880 有15品。由於店面積唔大,最好預先預約,亦好比店準備食材。今日接待我地既師傅望落年紀輕輕,但原來都已經有19 年經驗。佢仲要一路準備食物,又一路分享佢對食材既睇法,食到美食之餘,又學到知識。由於廚師發辦係不時不食,所以每次都會有分別,有特別想食既可以預先打電話去問下有冇。連前菜到甜品有19樣咁多,唔樣樣講,揀啲我覺得印象深刻既介紹。🔹水雲醋物 🔹水雲係一種黏黏稠稠既海藻,好有營養,以醋物方式入饌酸酸地幾開胃。🔹兵庫縣生蠔🔹口感爽而鮮甜,肉質肥美飽滿,完全唔會腥。🔹鱈魚刺身🔹魚味淡但口感爽身。🔹 鱈魚白子🔹第一次食都要唞啖大氣先敢擺入口,師傅話係熟既令我有啲信心。入口柔滑順口,係完全唔腥,好creamy,配上香蔥幾清新,唔怪得有人好鐘意。🔹甜蝦蓉配蝦膏醬 鍋巴底🔹一啖過吞,除左食到甜蝦軟糯有膠

🔹水雲醋物 🔹

🔹兵庫縣生蠔🔹
口感爽而鮮甜,肉質肥美飽滿,完全唔會腥。

🔹鱈魚刺身🔹
魚味淡但口感爽身。

🔹 鱈魚白子🔹

🔹甜蝦蓉配蝦膏醬 鍋巴底🔹
一啖過吞,除左食到甜蝦軟糯有膠質,仲有脆卜卜鍋巴令口感好豐富。

🔹鰹魚刺身🔹
魚味濃,炙燒完加啲柚子wasabi食辣辣地好特別。

🔹鮟鱇魚肝🔹
全餐最重口食物,口感好似鵝肝咁細滑豐腴,入口即化。因為比較heavy, 所以搭灑左啲柚子皮解解膩。

🔹吞拿魚系列:中拖羅、大拖羅、炙燒腦天 、醬油漬赤身 🔹
由瘦到肥美,甚至特別部位如腦天都試勻,水準都中上,特別係腦天入口軟滑無筋,魚味濃郁,肥而不油膩。

🔹海膽系列🔹
白海膽味道層次豐富、紫海膽有兩款一款較清甜,另一款較濃味。想講師傅比海膽絕不手軟,海膽既質素都好高。
Lunch 黎講食$880 唔算平,但勝在材料新鮮,食得又舒服,都值得再黎。
2024-10-02 341 瀏覽
🧑🏻‍🍳Omakase🍣全15品🔪✨漬物✨前菜▫️黑松露茶碗蒸 配 七色芝麻海藻✨刺身▫️帶子肉質厚實,配上岩鹽和柚子皮作點綴,鮮味又清新。▫️生蠔鮮甜肥美的生蠔配以微酸的啫喱,配搭令人驚喜。▫️鱈魚白子 口感如忌廉般軟滑,辣椒絲的微辣平衡其濃郁的香味。▫️鰹魚灸燒過的外皮富焦香,配搭適量的酸汁調味。▫️鮟鱇魚肝油脂香濃,口感細膩豐潤,味道帶甜。✨壽司▫️甘目鯛以湯霜做法使魚皮更爽口,令皮下的油脂充分發揮香氣。▫️秋刀魚肉質較厚實,以自家調配薑蔥提升鮮味。▫️赤身魚味香濃,味道帶微酸。▫️中拖羅油脂平均,入口軟滑香口。▫️大拖羅近骹位的油脂更多,佈滿雪花,入口即溶。▫️銀鱈魚魚肉質地幼滑,充滿鮮味。▫️甜蝦打成蝦膠的甜蝦入口彈牙,配上以蝦頭蝦膏熬製的精華,濃郁又回甘。▫️右口魚邊油份較多,口感柔軟,入口即溶。▫️馬糞海膽黃海膽味道濃郁,赤海膽回甘且香味持久。✨海帶麵豉湯✨焙茶布甸
🧑🏻‍🍳Omakase🍣全15品🔪
✨漬物
✨前菜
▫️黑松露茶碗蒸 配 七色芝麻海藻
▫️帶子
肉質厚實,配上岩鹽和柚子皮作點綴,鮮味又清新。
▫️生蠔
鮮甜肥美的生蠔配以微酸的啫喱,配搭令人驚喜。
▫️鱈魚白子
口感如忌廉般軟滑,辣椒絲的微辣平衡其濃郁的香味。
▫️鰹魚
灸燒過的外皮富焦香,配搭適量的酸汁調味。
▫️鮟鱇魚肝
油脂香濃,口感細膩豐潤,味道帶甜。
壽司
▫️甘目鯛
以湯霜做法使魚皮更爽口,令皮下的油脂充分發揮香氣。
▫️秋刀魚
肉質較厚實,以自家調配薑蔥提升鮮味。
▫️赤身
魚味香濃,味道帶微酸。
▫️中拖羅
油脂平均,入口軟滑香口。
▫️大拖羅
近骹位的油脂更多,佈滿雪花,入口即溶。
▫️銀鱈魚
魚肉質地幼滑,充滿鮮味。
▫️甜蝦
▫️右口魚邊
油份較多,口感柔軟,入口即溶。
▫️馬糞海膽
黃海膽味道濃郁,赤海膽回甘且香味持久。
✨海帶麵豉湯
✨焙茶布甸
2024-10-02 333 瀏覽
想食Omakase好耐啦😍😋今次來到元朗試下隱世餐廳這家餐廳提供的Omakase體驗,每晚最多只接待11位客人,因此提前預定是非常必要的。因為每日食材的準備量有限,若隨意走入,可能會遇到當晚菜單與預期不符的情況。餐廳的菜單會隨著季節變化,精心設計以展現當時最佳的食材。前菜:黑松露茶碗蒸:口感滑順,松露的香氣彌漫,令人陶醉。即食即蒸水雲醋物:由沖繩海草製成,搭配七色芝麻,醋汁是餐廳自調,口感清新。小菜:小菜包括牛蒡、蒜頭和薑,薑的清香能夠清新味蕾,而其他配料則偏重口味,適合慢慢品嚐。特別推薦的麵豉醬蒜頭,增添了濃郁的風味。刺身:北海道帶子刺身:配有岩鹽和柚子皮,鮮甜的滋味令人難忘。北海道口岸珍蠔:搭配酸汁啫喱,碟底下的鹽裝飾,讓人驚喜。松葉蟹肉:海水味濃,紫蘇花的裝飾更添雅致,與花蕾一同享用,味道更佳。鰹魚:加有醬汁和蒜頭,經過火炙後,口腔中充滿魚油的香味,令人回味無窮。雪魚米餅🍘:銀雪魚精囊搭配曬乾的壽司飯,層次分明,口感豐富。鮟鱇魚魚肝:橙色的油脂較重,風味獨特。壽司🍣(所有壽司飯浸有豉油,刺身加有Wasabi)醬油漬赤身:是吞拿魚背脊位,口感偏酸,讓人耳目一新。秋刀魚:秋冬魚現在當
想食Omakase好耐啦😍😋今次來到元朗試下隱世餐廳

前菜:
黑松露茶碗蒸:口感滑順,松露的香氣彌漫,令人陶醉。即食即蒸

小菜:
特別推薦的麵豉醬蒜頭,增添了濃郁的風味。

刺身
北海道帶子刺身:配有岩鹽和柚子皮,鮮甜的滋味令人難忘。
北海道口岸珍蠔:搭配酸汁啫喱,碟底下的鹽裝飾,讓人驚喜。
鮟鱇魚魚肝:橙色的油脂較重,風味獨特。

壽司🍣
(所有壽司飯浸有豉油,刺身加有Wasabi)
醬油漬赤身:是吞拿魚背脊位,口感偏酸,讓人耳目一新。
秋刀魚:秋冬魚現在當造,肉質實淨,味道濃郁。
黑鯥:是深海魚,廚師用火燒魚皮,使口感柔軟,魚香四溢。
新鮮銀雪魚:入口爽口,極具新鮮感。
中拖羅:口感軟滑,令人愉悅。
霜降拖羅:雪花分布均勻,滑口至極。
赤海膽:甜味濃郁,顏色偏橙,味道豐富。
子海膽:清新回甘,口感特別。

甜品
焙茶布甸🍮: 加有紅豆蓉作為裝飾,回甘清香,為整餐畫上完美的句號。

這家餐廳的Omakase不僅在食材的選擇上精緻講究,還在每道菜的呈現和搭配上都顯示了主廚的用心。無論是前菜、小菜還是壽司,每一口都讓人感受到食材的鮮美和廚師的匠心。
非常推薦給喜愛壽司和日本料理的食客!
2024-09-22 345 瀏覽
兩公婆難得一齊放假食lunch,一於就食我哋兩最喜歡嘅🇯🇵日本嘢,今次來到元朗美食天堂,味道果然一絕🌱水雲醋海藻入口味道酸甜,令人好開胃🥚黑松露茶碗蒸嫩滑嘅雞蛋配上濃香嘅黑松露醬,矜貴又美味🐚北海道帆立貝配柚子胡椒、岩鹽食一口單純岩鹽調味清新可口,跟住再點柚子胡椒味道非常夾!🦪乒庫縣珍蠔配自家製酸汁啫喱生蠔的蠔身非常靚仔飽滿,加埋酸汁啫喱鮮甜可口🐟鯖魚配鮟鱇魚肝,簡單配搭就回味無窮!魚肝油脂感豐富,頂級與魚肝部份原來稱作腦天,食落好似豆腐嘅口感🍣池魚池魚正值秋季好當造,搭配薑蔥醬就好好味🍣螄魚螄魚原來係成型咗嘅油甘魚,燒完之後油份重咗好香🦐甜蝦蓉壽司呢一客蝦滑壽司飯係炸香咗嘅鍋巴,口感體驗好豐富!上層鮮甜,下層鍋巴香脆👍🍣金目鯛原來呢種魚係由上水到整出成品(廿四小時內)先可以叫金目鯛🐟👍肉質細膩,味道鮮甜🍣 赤身赤身係吞拿魚背部以醬油浸過既 味道偏酸、肉質偏向比較實淨🍣中拖羅口感比起其他拖羅部位更加軟滑🍣大拖羅因為大拖羅油脂感好重,所以師傅選擇薄切再疊埋一齊;呢個部位肉質極為細嫩🍣白海膽、馬糞海膽一次過可以品嘗兩款海膽,白海膽口感比較幼滑清甜❤️;另外馬糞海膽比較實啲濃味啲👅🫘紅豆焙茶布

🌱水雲醋海藻
入口味道酸甜,令人好開胃

🥚黑松露茶碗蒸
嫩滑嘅雞蛋配上濃香嘅黑松露醬,矜貴又美味

🐚北海道帆立貝配柚子胡椒、岩鹽
食一口單純岩鹽調味清新可口,跟住再點柚子胡椒味道非常夾!

🦪乒庫縣珍蠔配自家製酸汁啫喱
生蠔的蠔身非常靚仔飽滿,加埋酸汁啫喱鮮甜可口

🐟鯖魚配鮟鱇魚肝

🍣池魚
池魚正值秋季好當造,搭配薑蔥醬就好好味

🍣螄魚
螄魚原來係成型咗嘅油甘魚,燒完之後油份重咗好香

🦐甜蝦蓉壽司

🍣金目鯛

🍣 赤身
赤身係吞拿魚背部以醬油浸過既 味道偏酸、肉質偏向比較實淨

🍣中拖羅
口感比起其他拖羅部位更加軟滑

🍣大拖羅

🍣白海膽、馬糞海膽

🫘紅豆焙茶布甸🍮
紅豆上鋪滿白金箔,紅豆入口香甜,底部濃厚焙茶,味道好豐富👅為呢餐畫上完美記號
  • 馬糞海膽
  • 深海池魚
  • 海膽
  • 赤貝
  • 茶碗蒸
今日黎到元朗食超性價比Omakase,問親元朗人都識既寿司の神,人氣之選。食完就覺得原來食Omakase,可以咁抵食。餐廳日式裝潢,有點和風味道,坐得幾舒服。師傅好nice ,而且服務週到😊⭐黑松露茶碗蒸食落啖啖松露香氣,又香又滑。⭐北海道带子加佐岩鹽柚子別具一番風味。⭐日本兵库縣生蠔肉汁鮮嫩,入口好新鮮。⭐青魚刺身魚邊有紅色表示仲係好新鮮,食落真係冇腥味。⭐狮魚原來係成年油甘魚,味道濃郁好多⭐甜蝦蝦膠配鍋巴加蝦膏醬 味道好特別,口感豐富,而且蝦味似龍蝦味。⭐金目雕壽司魚皮好爽口,魚肉新鮮。⭐拖羅溶壽司好重油香味,口感棉滑⭐燒墨魚壽司一層層燒得好靚,食落有咬口⭐醬油渍赤身味道好濃郁,又不失鮮甜。⭐吞拿魚壽司今次用咗面豬登肉,特別有咬口⭐醬油三文魚子好鮮味,咬落卜卜脆⭐北海道银魚食落都幾滑身⭐燒右口魚邊 油脂感濃裂,好香好香⭐白海瞻食落地一口超甜,完全驚喜⭐赤海膽味道濃烈在口腔保持住⭐焙茶布甸加紅豆蓉⭐味噌湯

⭐黑松露茶碗蒸

⭐日本兵库縣生蠔
肉汁鮮嫩

,入口好新鮮。

⭐青魚刺身
魚邊有紅色表示仲係好新鮮,

食落真係冇腥味。

⭐狮魚

原來係成年油甘魚,味道濃郁好多

⭐甜蝦蝦膠配鍋巴加蝦膏醬
味道好特別,口感豐富

,而且蝦味似龍蝦味。

⭐金目雕壽司
魚皮好爽口,魚肉新鮮。

⭐拖羅溶壽司

好重油香味,口感棉滑

⭐燒墨魚壽司

一層層燒得好靚,食落有咬口

⭐醬油渍赤身味道好濃郁,又不失鮮甜。

⭐吞拿魚壽司

今次用咗面豬登肉,特別有咬口

⭐醬油三文魚子

好鮮味,咬落卜卜脆

⭐北海道银魚
食落都幾滑身

⭐燒右口魚邊
油脂感濃裂,好香好香

⭐白海瞻

食落地一口超甜,完全驚喜

⭐赤海膽

味道濃烈在口腔保持住

⭐焙茶布甸加紅豆蓉

⭐味噌湯

2024-09-12 454 瀏覽
在元朗這家日式料理店, Omakase每一道菜品都彷彿是由廚師精心雕琢的藝術品,讓人感受到日式料理的極致魅力。首先上桌的是茶碗蒸,滑嫩的質感與鮮美的高湯相得益彰,令人一口接一口。接著是來自兵庫縣的生蠔,搭配自家調配的酸汁,海味鮮甜之中帶有微微的酸爽,令人驚喜。鬼手和鬼爪螺則展現了廚師對海鮮的獨特詮釋,每一口都保留了海鮮的鮮美。深海池魚以胡椒鹽烤製,油脂豐富,口感滑順;而油甘魚經火燒後更顯油香四溢,讓人欲罷不能。青魚的鮮紅色澤更是新鮮的象徵,配上自家調配的薑蔥醬,令人回味無窮。接下來的汁煮鮟鱇魚肝和壽司拼盤,更讓整個餐點達到高潮。甜蝦的濃郁與蝦膠的融合,配上銀雪魚和大拖羅,每一口都充滿驚喜。最後以焙茶布甸作結,茶香與甜味交融,完美收尾。這家Omakase不僅展現了食材的新鮮與精緻,更體現了廚師對料理的熱愛與用心。每一道菜品都令人陶醉,讓人期待下次的再訪。