2022-11-15 53 瀏覽
元朗一直都有好多出名嘅omakase 今日嚟試下其中一間寿司源餐廳距離地鐵站好近 好方便環境闊落 明亮簡潔 樓底好高 坐得舒服師傅同埋店員都好friendlyOmakase 有三個grading 試咗個中價嘅 $1280壽司師傅首先準備咗壽司薑 wasabi淮山 醬油漬牛蒡前菜一品前菜分別有紋甲魷魚 南瓜蓉同埋烤茨菰第一次食茨菰 好特別口感有啲似薯仔刺身 三種大分縣野生真鯛 - 配搭紫蘇花同酸汁 食落酸酸地好開胃北海道帆立貝 - 好厚肉 鮮甜有口感 右邊落咗柚子汁好清新 左邊就係wasabi豉油北海道秋刀魚 - 賣相精緻 味道香濃手握壽司 九貫九洲深海池魚 - 腩位 薄切咗3塊 火炙逼咗啲油脂出嚟 有油份有口感北海道松葉蟹&蟹膏撈飯 - 面頭有海膽 仲有自家製三文魚籽 同平時食開嘅比較清甜北海道縞蝦 - 甜蝦嘅一種 面頭有燒熟咗嘅蝦膏蝦籽 食落香脆鹹香千葉縣梭子魚 - 肉質清爽 配搭蔥 薑 wasabi長崎縣大拖羅 - 14日熟成 成條吞拿魚足足有 87.7kg 油脂甘香 味道濃郁有層次 熟成後食落會有少少芒果味長崎縣醬油漬赤身 - 赤身味道濃郁 北海道銀鱈魚 - 香味好濃郁 加咗自家

餐廳距離地鐵站好近 好方便

千葉縣梭子魚 - 肉質清爽 配搭蔥 薑 wasabi

長崎縣醬油漬赤身 - 赤身味道濃郁

北海道銀鱈魚 - 香味好濃郁 加咗自家製嘅鰻魚汁 好香甜

北海道馬糞海膽 - 海膽甘甜濃郁 入口即溶 份量充足

筋子壽司 - 筋子大大粒 有豐富嘅魚油香味 一啖食落去好滿足

和食 兩種

舞茸雞湯 - 完全無添加水 成隻雞淆出嚟 飲落好清甜

鮟鱇魚湯 - 有魚肉 魚皮 豆腐 娃娃菜同大蔥 好豐富 鮟鱇魚口感彈牙

手卷

三色手卷 - 有吞拿魚 三文魚同海膽 口感層次豐富

麵豉湯 - 濃郁鮮甜

赤肉蜜瓜香甜多汁 果肉嫩滑
三色小丸子配黑糖
2022-11-14 44 瀏覽
位於元朗嘅呢一間廚師發板日式餐廳位置非常方便,距離西鐵站只係5分鐘嘅路程就可以去到。餐廳嘅裝修係以木材為主,令人有一種好舒服嘅感覺。一入到餐廳,侍應就會好快主動咁樣將嗰啲熱毛巾提供比客人去抹手,仲會講解一下菜單上面嘅內容,非常貼心。前菜 魷魚南瓜蓉配池菇一個擺盤非常之優雅嘅一度前菜。魷魚清甜爽口再加上少少嘅黃豆粉更加帶出佢嘅甜味。而南瓜蓉就係細心咁樣用人手磨成茸之後再做出南瓜嘅形狀!池菇口感非常之爽口炸到外皮好脆!北海道帆立貝配魚子醬大大隻新鮮帆立貝再配以新鮮鹹香嘅魚子醬。北海道帆立貝入口即化,再加上鹹香嘅魚子醬鮮味係口中爆發!真雕配柚子蓉一道非常之開胃嘅壽司。爽口清甜嘅真雕刺身再配以少許嘅柚子蓉令成件事變成咗一個好開胃嘅壽司深海池魚師傅將空運過嚟嘅深海池魚配巧妙嘅刀工令到整塊刺身嘅油脂分布非常之平均!咬落去啖啖充滿住魚油香!石湖雕食完一系列嘅前菜之後,師傅開始準備一啲充滿又油香嘅刺身!石湖雕經過灼燒後令到整個壽司嘅魚油都開始溶化!香味撲鼻。入口充滿油香。野生油甘魚又係一件充滿魚油香嘅刺身!油甘魚嘅清甜係食完之後久久喺口腔裏面都冇散去!梳子魚加咗酸汁 非常之開胃北海道 銀雪魚 配銀雪魚

前菜 魷魚南瓜蓉配池菇

北海道帆立貝配魚子醬

真雕配柚子蓉

石湖雕

野生油甘魚

梳子魚
加咗酸汁 非常之開胃

北海道 銀雪魚 配銀雪魚魚卵燒京蒽
師傅好巧妙咁樣將銀鱈魚刺身配以巧妙燒製嘅京蔥。加咗京蒽令到整個菜嘅味道油而不肥膩。

師傅仲話呢一種魚因為佢專食一啲脂肪比例比較重嘅魚類例如魷魚同埋鯖魚,所以佢嘅肉質都比較多油脂,同埋香口!

大吞拿魚腩 / 北寄貝
都非常之新鮮,尤其係吞拿魚腩真係非常之肥美鮮甜。

三色手卷
配以海膽 三文魚子 吞拿魚腩,每一啖都充滿着深海嘅鮮味!配以脆口嘅紫菜,好味!

蕨餅配密瓜
蕨餅甜而不膩,再配以清爽鮮甜嘅蜜瓜簡直係天作之合!
2022-11-04 46 瀏覽
👍🏻 Omakase Dinner Set廚師發板晚餐有三種價位 我地今日試左$1080 set 包括前菜一品、握壽司十四貫、手卷、味噌汁及甜品💕✅前菜一品由紋甲魷魚、茨菰、南瓜組成 切成條狀既紋甲魷魚🦑口感好好 撒上鳥魚子粉 增添鮮味!茨菰咬落去口感粉粉的 好特別 而最後既南瓜蓉清甜 綿滑!✅手握壽司十四貫由淡味到濃味、新鮮到醋漬 整個手握壽司既鋪排 都係廚師精心設計😋就好似一首樂曲 高潮起跌 為味蕾帶來驚喜🎊以下係我地印象特別深刻既👉🏻北海道帆立貝:大粒鮮甜 肉質爽口👉🏻深海池魚🐟:魚香、魚油較重既一款魚 放上少許辣蘿蔔蓉 幫助清新味蕾👉🏻梭子魚:燒過後香味四嗌 撒上白芝麻 更香!👉🏻秋刀魚:入秋必食 肉質絲滑般👉🏻牡丹蝦🦐:將蝦膏混入醬油再炙燒 放上蝦肉面 原汁原味👉🏻蛇腹拖羅:大拖羅紋理酷似蛇腹 入口即溶 油脂滿滿👉🏻薄切中拖:師傅將雪花拖羅切薄片 口感加強👉🏻醋漬鯖魚:自家製醋漬 魚肉紮實 酸酸甜甜 好refreshing👉🏻馬糞海膽:超甜 味道好濃郁 溶於口中✅三文魚籽:另一自家製出品 新鮮三文魚籽從筋子上取下 利用酒、柚子等輕輕醃製 味道清甜、芬芳✅京蔥吞拿魚蓉卷:京蔥
👍🏻 Omakase Dinner Set

✅前菜一品

✅手握壽司十四貫

👉🏻北海道帆立貝:大粒鮮甜 肉質爽口
👉🏻梭子魚:燒過後香味四嗌 撒上白芝麻 更香!
👉🏻秋刀魚:入秋必食 肉質絲滑般
👉🏻牡丹蝦🦐:將蝦膏混入醬油再炙燒 放上蝦肉面 原汁原味
👉🏻蛇腹拖羅:大拖羅紋理酷似蛇腹 入口即溶 油脂滿滿
👉🏻薄切中拖:師傅將雪花拖羅切薄片 口感加強
👉🏻馬糞海膽:超甜 味道好濃郁 溶於口中

✅京蔥吞拿魚蓉卷:京蔥吞拿魚蓉食得多 但見著師傅由頭製作 過程好奇秒 魚香味重

👍🏻 甜點
超甜蜜瓜配上泡芙🍈誰人不愛 完美的ending

注意事項⚠️
- 餐廳樓底高 環境寧靜 舒服😌 師傅十分friendly 好好傾😇
- 餐廳已開業6年 在元朗咁大競爭下 仍然能夠一枝獨秀 好值得大家嘗試💕
2022-10-25 107 瀏覽
朋友介紹元朗呢間鮨店, 晚市Omakase Set性價比相當高,我當然要約埋朋友入去試吓啦!店子環境光潔整齊,坐在bar枱位前一邊品嚐美食,一邊與師傅閒聊,差不多2個半小時儘在享受這個美食的過程,十分開心和滿足。Omakase Dinner Set$1080~🔶️前菜一品🔶️壽司十四貫🔶️手卷🔶️味噌湯🔶️甜品🔶️前菜一品🔸️甘露煮粟子~以蜜糖煮粟子然後烤過,粟子份外香甜。🔸️日本富有柿+蝦肉+三文魚籽~富有柿的蜜味和鮮甜的蝦肉十分配合,很清新。🔸️烤鰻魚~皮烤得很香脆,肉卻很軟嫩,好味。🔶️壽司十四貫~🔸️九州伊佐木~ 肉爽口帶清甜, 以蜜柑汁配紫蘇花,不錯。🔸️ 北海道帆立貝~ 帆立貝肥美鮮甜,配岩鹽和柚子皮,令鮮味更加提昇。🔸️金線鯛~ 火炙過, 有魚油香味,上面配辣椒蓉和醬油,能中和油脂,肉質比較鬆軟。🔸️ 岩手縣石垣貝~在貝類來說最為爽口鮮甜,加青檸汁和醬油調味即可,很美味。🔸️左口魚~肉質爽脆,上面加上輕輕炙過的裙邊,魚油味十分香濃。🔸️甜蝦~ 把甜蝦打成蝦膠, 但不會太爛,仍能保持爽彈的口感,十分鮮甜。🔸️新鮮秋刀魚~肉質肥美甘香,配少許薑蓉即可。🔸️石垣鯛~ 在鯛魚中油分最高,可以媲美大拖羅,輕輕炙過,上
Omakase Dinner Set$1080~
🔶️前菜一品
🔶️壽司十四貫
🔶️手卷
🔶️味噌湯
🔶️甜品

🔶️前菜一品
🔸️甘露煮粟子~
以蜜糖煮粟子然後烤過,粟子份外香甜。

🔸️日本富有柿+蝦肉+三文魚籽~
富有柿的蜜味和鮮甜的蝦肉十分配合,很清新。

🔸️烤鰻魚~
皮烤得很香脆,肉卻很軟嫩,好味。

🔶️壽司十四貫~
🔸️九州伊佐木~ 肉爽口帶清甜, 以蜜柑汁配紫蘇花,不錯。
🔸️ 北海道帆立貝~ 帆立貝肥美鮮甜,配岩鹽和
柚子皮,令鮮味更加提昇。
🔸️左口魚~肉質爽脆,上面加上輕輕炙過的裙邊,
魚油味十分香濃。
🔸️新鮮秋刀魚~肉質肥美甘香,配少許薑蓉即可。
🔸️石垣鯛~ 在鯛魚中油分最高,可以媲美大拖羅,輕輕炙過,上面灑上烏魚子粉,很香口。
🔸️真鱈魚~ 北海道深海魚,火炙過,油脂十分香濃,有少許牛奶味。
🔸️牡丹蝦~ 蝦肉十分爽甜,上面加上燒過的蝦膏,十分甘香。
🔸️ 長崎原野生中拖羅~ 是近頭部位置的中拖羅,差不多可以說是大拖羅 ,熟成了七天,肉質嫩滑,魚味更加濃郁。
🔸️ 醋漬鯖魚卷~醋漬鯖魚口感鬆軟易微酸, 其中一個夾了紫菜,另一個輕輕炙過。
最出色可說是那個飯卷, 裏面加了芝麻,木魚絲,薑,大葉和日本乾冬瓜,加上自加製醬汁,真是十分美味。
🔸️ 醬油漬中拖~ 在魚肉表面了很多刀, 然後浸在醬油中約五分鐘, 魚肉嫩滑,味道較甜。
🔸️ 北海道馬糞海膽~ 口感細腻甘甜,入口即溶,很美味。

🔶️手卷
吞拿魚蓉卷~鮮甜滑嫩的吞拿魚蓉加清甜的海膽,
甘甜的筋子,真是回味無窮。

🔶️味噌湯
有海帶,豆腐,豆皮,日本菇和蔥花, 味噌味十分香濃。

🔶️甜品
北海道赤肉蜜瓜和黑糖蕨餅~
北海道赤蜜瓜清甜又多汁,勁好味!

黑糖蕨餅冰涼Q彈,上面灑滿黃豆粉,自家製,正!
2022-10-10
2022-10-17 539 瀏覽
「前菜」左- 牛油果帆立貝配魚子右- 愛知縣銀杏 中- 煙三文魚cream cheese 中間夾住嘅係魚乾要跟次序食,可以提出個鮮味小食左上- 紫薑左下- 蒜🧄 梅味右上- 醬油漬牛蒡右下- Wasabi 淮山(小食有助祛濃味,清清味蕾)壽司 由淡至濃味順序食左上- 北海道帆立貝(柚子皮青檸汁)中上- 青佐木魚(配酸汁)右上- 左口魚肉身 配汁燒裙邊(口感極豐富)左下- 油甘魚(一行行切開更有咬口)中下- 石垣鯛(鯛魚類油脂最豐富)有奶油香味👍🏻右下- 甜蝦(蝦汁豉油- 用甜蝦、蝦殼、蝦膏製成)呢款要用大圖表示好好食👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻「店舖主打」縞蝦 ,即時燒熟既蝦膏、蝦子係面,一口咬落去,蝦肉鮮甜,蝦子脆卜卜左上- 北海道秋刀魚配九洲蔥薑(夏天特式)中上- 北海道生北寄貝 (上碟前師傅打一打肉身, 可以令神經收縮,再爽口啲)右上- 銀雪魚配豉油油燒京蔥左中- 北寄貝嘅貝柱(稀有)勁爽甜中間- 長崎縣吞拿魚(中Toro) 分切三層可減少筋部右中- 吞拿魚腩位(赤身)左下- 醋漬鯖魚配蔥薑(係古時嘅處理手法

「前菜」
左- 牛油果帆立貝配魚子
右- 愛知縣銀杏
中- 煙三文魚cream cheese
中間夾住嘅係魚乾
要跟次序食,可以提出個鮮味

小食
左上- 紫薑
左下- 蒜🧄 梅味
右上- 醬油漬牛蒡
右下- Wasabi 淮山
(小食有助祛濃味,清清味蕾)

壽司 由淡至濃味順序食

左上- 北海道帆立貝(柚子皮青檸汁)
中上- 青佐木魚(配酸汁)
右上- 左口魚肉身 配汁燒裙邊(口感極豐富)
左下- 油甘魚(一行行切開更有咬口)
中下- 石垣鯛(鯛魚類油脂最豐富)有奶油香味👍🏻
右下- 甜蝦(蝦汁豉油- 用甜蝦、蝦殼、蝦膏製成)

呢款要用大圖表示好好食👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
「店舖主打」縞蝦 ,
即時燒熟既蝦膏、蝦子係面,
一口咬落去,蝦肉鮮甜,蝦子脆卜卜

左上- 北海道秋刀魚配九洲蔥薑(夏天特式)
中上- 北海道生北寄貝
(上碟前師傅打一打肉身,
可以令神經收縮,再爽口啲)
右上- 銀雪魚配豉油油燒京蔥
左中- 北寄貝嘅貝柱(稀有)勁爽甜
中間- 長崎縣吞拿魚(中Toro)
分切三層可減少筋部
右中- 吞拿魚腩位(赤身)
左下- 醋漬鯖魚配蔥薑(係古時嘅處理手法)
中下- 海鰻魚配鰻魚汁
右下- 北海道馬糞海膽

三色手卷(三文魚子&海膽&Toro)
食落有芒果味,好特別

MISO

2022-10-17 125 瀏覽
好多朋友都介紹寿司源✨,位於元朗青山公路1號珍珠樓地下10號舖, 所以早兩三個禮拜之前已預先訂位, 一於入元朗嘆番餐Omakase😋。 餐廳環境舒適,燈光柔和。餐牌上有三個級別📋, 我選了廚師發板晚餐$1080 前菜、十四件壽司、手卷味噌湯和甜品。 師傅會在客人面前送上十幾款菜式, 次序由淡至濃, 每完成一件都會送上客人專用的碟子上, 然後講解每件壽司的生產地和特色,一邊享受美食,一邊欣賞師傅熟練的手藝, 非常幸福。 🔸小食 ~ 師傅先為我們準備芥末醃漬淮山、 醃蒜粒、醬油漬牛蒡和酸薑。   🔸前菜 ~ 先食甜美的烤栗子,然後富有柿、花竹蝦和三文魚, 前菜賣相精美。 🔸伊佐木 ~ 帶有香滑魚鮮味,口感軟腍,連埋烏魚子一齊食,特出伊佐木獨有的鮮甜味道。 🔸甜蝦 ~ 肉質細綿, 一啖入口鮮甜得在口裏爆發出來。🔸油甘魚 ~ 來自北海道的油甘魚, 入口甘甜, 肉身油份重,每口都充斥魚油香氣。 🔸石垣鯛 ~ 肉質爽帶嚼勁, 油脂豐富,味道鮮甜。 🔸白象拔蚌 ~ 口感爽脆利落,配上酸橘汁和柑桔汁, 帶出鮮甜的層次感。 🔸秋刀魚 ~ 北海道秋刀魚,時今食材, 配上薑蔥蓉,入口甘香。 🔸小柱 ~ 口感

芥末醃漬淮山、 醃蒜粒、醬油漬牛蒡和酸薑

烤栗子、富有柿、花竹蝦和三文魚

🔸甜蝦 ~ 肉質細綿
, 一啖入口鮮甜得在口裏爆發出來。

🔸石垣鯛 ~ 肉質爽帶嚼勁, 油脂豐富,
味道鮮甜。

🔸白象拔蚌 ~ 口感爽脆利落
,配上酸橘汁和柑桔汁, 帶出鮮甜的層次感。

🔸小柱 ~ 口感富彈性
,又有鮮味。

🔸大吞拿魚腩 ~ 佈滿精緻的魚油花紋
,入口即溶的口感,鮮味無比。

🔸北海道銀雪魚 ~ 味道鮮甜
,配燒京蔥充分帶出銀雪魚獨有的鮮味。

中吞拿魚腩 ~ 味濃油香四溢
,配醬油漬, 鮮甜🔸無比。

🔸昆布鯖魚 ~ 用上關西板押做法, 味道鮮甜,有層次與紮實的口感。

🔸北海道馬糞海膽 ~ 海膽味道香濃
,口感較豐腴。

壽司

🔸帆立貝 ~ 來自北海道,配上海鹽和酸汁, 帆立貝味道鮮甜,口感柔滑細緻。

帆立貝

🔸左口魚 ~ 甘甜魚油緩緩滲出
,爽又甜。

🔸深海池魚 ~ 魚肉幼細而爽
,味道香甜,油份重。
深海池魚

🔸縞蝦 ~ 入口爽甜, 配上即場煮的蝦膏和蝦子, 增添層次感。

縞蝦

🔸金線鯛 ~ 日本紅衫魚, 餘生有閃閃發光 帶有金黃色線條的紋理, 肉感厚身, 口感彈性而鮮甜。

金線鯛

🔸吞拿魚腩蓉海膽魚籽手卷~ 三色手卷的材料豐富, 紫菜脆口。

吞拿魚腩蓉海膽魚籽手卷

🔸麵豉湯 ~ 口感順滑,味道濃郁,暖胃之選。

麵豉湯

🔸甜品 (黑糖蕨餅和赤肉蜜瓜) ~ 黑糖蕨餅Q彈口感甜度適中,蜜瓜果肉清甜美味。

甜品 (黑糖蕨餅和赤肉蜜瓜)

用差不多兩個鐘頭的時間,享受了十多款菜式和師父的功架
, 非常滿足的用餐體驗💯🥰。

2022-10-09
芥末醃漬淮山、 醃蒜粒、醬油漬牛蒡和酸薑
烤栗子、富有柿、花竹蝦和三文魚
壽司
帆立貝
金線鯛
吞拿魚腩蓉海膽魚籽手卷
麵豉湯
甜品 (黑糖蕨餅和赤肉蜜瓜)
  • 甜品(黑糖蕨餅和赤肉蜜瓜)
  • 芥末醃漬淮山、醃蒜粒、醬油漬牛蒡和酸薑
樓底高,充滿空間感鴻 師傅和善健談,分享好多日本工作經驗CP值極高, 適合慶祝 節日壽司源係元朗區大有名氣,餐廳lunch set分別 $480,$680,$780 今次介紹$780 set (內容會隨着季節作出調節)成個set包括前菜、3款刺身、 9件壽司、1件手卷、 烤物、和食、湯和甜品北海道真蠔用 生蠔做前菜 打頭炮真係好驚喜, 育新肥厚,味道非常獨特帶有甜味,作為錢財,完全被感動到回!味!無!窮!滿滿期待後續 每件壽司外表 根本光澤, 魚油滿益清香, 完全不覺得油膩招牌蟹膏牡丹蝦-非常之香爐, 蟹肉配上蝦子和炙燒過的蝦膏大拖羅 肥美入口即化, 幸福感爆棚爆棚自家醃製   橙色波波 , 粒粒晶瑩剔透,口感一流北海道沙甸魚, 非常季節性食材, 極之罕有 北海道馬糞海膽好似食緊奶油嘅口感,超級無比濃郁,大滿足大部份omakase lunch set都會用時令生果做甜品 作結, 水果棉密多汁, 非常正常發揮
樓底高,充滿空間感
鴻 師傅和善健談,分享好多日本工作經驗
CP值極高, 適合慶祝 節日

今次介紹$780 set (內容會隨着季節作出調節)

北海道真蠔

回!味!無!窮!滿滿期待後續

每件壽司外表 根本光澤, 魚油滿益清香, 完全不覺得油膩

招牌蟹膏牡丹蝦
-非常之香爐, 蟹肉配上蝦子和炙燒過的蝦膏

大拖羅 肥美入口即化, 幸福感爆棚爆棚
自家醃製   橙色波波 , 粒粒晶瑩剔透,口感一流
北海道沙甸魚, 非常季節性食材, 極之罕有

北海道馬糞海膽
好似食緊奶油嘅口感,超級無比濃郁,大滿足

2021-12-10
慶祝紀念
生日
  • 北海道真蠔
忘了原因,之前要坑人請一頓飯🤣於是朋友介紹了我去元朗壽司源食omakase lunch,感覺都唔錯,今次再去試下佢嘅dinner🥳食嘅係最相宜嘅$1080 set,有前菜、14件壽司、一件手卷及甜品,用料全都不錯,最有印象嘅係混了蟹糕的北海道牡丹蝦及滿滿嘅海膽!一位壽司師傅服務一組客人,加菜勤快,用餐氣氛寧靜,加上樓底高、純音樂背景、柔和燈光,整體用餐體驗幾好。前菜|以秋天當做食材入巽,包括甜度特高的烤栗子及清甜的富有柿,配咸咸地花竹蝦,及燒到卜卜脆燒鰻魚,在口腔發出sap sap聲那種,上面有馬山椒,椒香+焦香+魚油,好吃!壽司配菜有Wasabi漬山藥及醬油漬牛蒡,師傅會不斷refill的,特別喜歡那Wasabi漬山藥的爽脆口感,wasabi味唔攻鼻,很清新。🍣北海道帆立貝,配醬油柚子皮第一款壽司走清新路線。唔~~~係溫度剛好的飯,入口很香柚子味,鮮甜的帆立貝。🍣九州鹿兒島依左目,肉質鬆軟,魚味道本身偏淡,以紫蘇花花香,酸汁帶出鮮味。🍣沙嘴魚/接吻魚,配山椒蘿蔔蓉。🍣梭子魚/竹籤魚,配醬油及白芝麻,口感更鬆軟,油份帶清香,鬆軟程度係無牙也能吃!🍣油甘魚,取腩位,肉質較爽身。🍣北海道北
忘了原因,之前要坑人請一頓飯🤣
於是朋友介紹了我去元朗壽司源食omakase lunch,
感覺都唔錯,今次再去試下佢嘅dinner🥳

食嘅係最相宜嘅$1080 set,
有前菜、14件壽司、一件手卷及甜品
一位壽司師傅服務一組客人,
加菜勤快,用餐氣氛寧靜,
加上樓底高、純音樂背景、柔和燈光,
整體用餐體驗幾好。

前菜|

壽司配菜有Wasabi漬山藥及醬油漬牛蒡,
師傅會不斷refill的,
特別喜歡那Wasabi漬山藥的爽脆口感,
wasabi味唔攻鼻,很清新。

🍣北海道帆立貝,配醬油柚子皮

🍣沙嘴魚/接吻魚,配山椒蘿蔔蓉。

🍣油甘魚,取腩位,肉質較爽身。

🍣北海道北寄貝,上桌前輕輕一指,神經收縮,清爽甜,以簡單醬油調味,貝類的清甜味濃。

🍣深海池魚,切了三份再放在一起,略燒過,更香。

🍣石門鯛配辣椒蘿蔔,一樣切三份,略燒過後有接近大拖羅的油份!

🍣北海道牡丹蝦,上面係以火直燒熟的蝦膏,咸鮮香味美!

🍣熟成七日的中拖羅,那個時候是野生拖羅最時令日子,魚香很出。

🍣 時令秋刀魚,是秋天代表食材,非常濃味,配日本產薑蔥,跟濃味魚很夾。

🍣鰹魚,即平時的木魚絲的新鮮狀態,配香蔥及辣椒蘿蔔。

🍣醬油漬赤身,入口嚐到很重醬油香,層次感更複雜

🍣小川海膽,用了整行的海膽而製的飽滿軍艦,冰凍軟滑,甘甜!好好吃…

🍣店家自己醃漬的三文魚子,以酒味琳醃,清香唔咸,多汁,也很好吃!

🍣手卷是席前即製的吞拿魚蓉配京蔥,
香軟魚蓉,無筋,新鮮好吃。

🥣味噌湯有豆皮、香菇、海帶及有豆香的豆腐,
夠哂熱!合格!

🍡最後甜品是三色丸子,淋上黑糖,口感煙韌有少少痴牙,配蜜瓜味濃赤肉蜜瓜,
生日的話,2人甜品合併在一碟,還有蠟燭呢。
(見到隔離枱係咁🥳)
今個月係我同余爸爸嘅結婚週年紀念,於是倆口子就揀左食Omakase慶祝,人大了諗唔到想要咩禮物,都係食野最實際,哈哈!【壽司源】位於元朗大馬路附近,西鐵步行約5分鐘直達~ 餐廳環境寧靜,全部都係吧枱,可以睇到師傅表演~ 店員招呼都好周到和有禮貌~我地點左2個set,分別有前菜、多款新鮮美味嘅壽司、手卷、味噌湯和甜品,好豐富呀!前菜好吸睛、富藝術感,燒栗子好甜美,仲有清新爽甜嘅富有柿,卜卜脆嘅三文魚子,山竹蝦和燒鰻魚,想不到第一道菜已經咁吸引!接著就係一件又一件高水準的壽司,就連旁邊嘅淮山、牛旁和薑都好好味啊~師傅幫我地安排由淡味食起~依佐目肉質煙韌,面頭放了紫蘇花,好美的畫面喔!左口魚肉質軟滑清新~北海道根室產帆立貝加入了鼓油青檸汁,令味道更多鮮甜~而家開始食濃味了。。。師傅話石門貝係咁多種貝類之中最好味的,的確入口好鮮甜,非常新鮮!現在是油甘魚當造季節,一定要試,真係入口好香甜、香滑~深海池魚比較濃味,有辣椒蘿蔔做toppings 中和番~梳子魚燒過再灑上芝麻,兩者味道好夾,個汁好仲清甜,好想再來多件啊~真雪魚可以生食,係銀雪魚啲朋友嚟,佢油份比較重,所以師傅將佢燒過,將油份沉底,再

師傅幫我地安排由淡味食起~

依佐目肉質煙韌,面頭放了紫蘇花,好美的畫面喔!

左口魚肉質軟滑清新~

北海道根室產帆立貝加入了鼓油青檸汁,令味道更多鮮甜~

而家開始食濃味了。。。

現在是油甘魚當造季節,一定要試,真係入口好香甜、香滑~

深海池魚比較濃味,有辣椒蘿蔔做toppings 中和番~

真雪魚可以生食,係銀雪魚啲朋友嚟,佢油份比較重,所以師傅將佢燒過,將油份沉底,再以辣椒蘿蔔做toppings 中和下~

刺身好爽甜,綠色是蝦子,帶咸香海水味~

秋刀魚也是當造,魚味和油份重,好肥美啊~

長崎縣野生天然大拖羅,又稱蛇腹拖羅,位置是腩位嘅最篤篤,所以比較少有,雖未而家未係時令季節,但都已經好香、好肥美喇!

醋漬青魚有葱花芝麻做toppings,加強層次感~

石門鯛有最肥美嘅鯛之稱,是鯛拖羅, 有乾冬瓜做toppings, 令味道更香濃~

小川白海膽真係令我地回味無窮,大粒、十分甜但不會刺喉~

三文魚子是師傅自己醃漬過的,所以味道好特別,偏甜和有酒香味~

接着是手卷和味噌湯,手卷用料豐富,紫菜好夠脆~

最後食埋呢個豐富嘅甜品三色丸子,有超甜嘅黑糖赤肉蜜瓜和Q彈軟糯嘅三色丸子,無論係顏色和味道都十分吸引,為我地是晚畫上圓滿的句號!

呢晚嘅Omakase為我地結婚週年倍增色彩,更開心難忘,真的很期待下次再來食好西啊!
2022-10-03
1 分鐘 (堂食)
慶祝紀念
紀念日
  • 1080 set
元朗食店眾多 可以屹立多年的食店當然有它的優勝之處今次就介紹一間在元朗經營已有六年的 【壽司源】•晚市的廚師發辦分了三個級別這次就選了入門級跟大家分享🤗$1080 / 一人•⭐️前菜一品🌰🦐燒栗子 富有柿 明太子 花竹蝦 鰻魚店員稍作介紹 先吃栗子 最後是鰻魚栗子超甜味道濃 果然是當造食材 而鰻魚亦烤過魚皮 烤得相當香脆放在口裡的層次感很強 是心機之作⭐️握リ十四貫北海道帶子伊佐目油金魚北寄貝左口魚秋刀魚深海池魚鱈魚石垣鯛縞海老野生中拖醋漬鯖魚醬油漬bb吞拿北海道馬糞⭐️ねぎとろ手巻京蔥吞拿魚蓉⭐️味噌汁⭐️デザート靜岡蜜瓜+蕨餅•14件手握壽司中有數款是第一次吃每款都很新鮮 而且用簡單調味已帶出不一樣的味道說說我喜歡的幾款😋•⭐️縞海老師傅先將其蝦膏搞拌 再輕微炙燒 將甘香的蝦膏放上握好的縞海老壽司上再將蝦籽放上頂層 味道層次相當滿足海老彈牙爽甜配上濃郁甘香的蝦膏蝦籽 太讚•⭐️左口魚用上爽口的左口魚 壽司上再放了一小片炙燒過的魚邊燒過魚邊油脂溢出 夾著爽口的魚身一起吃的確令美味層次提升了不少•⭐️秋刀魚可謂真的是當造的肥美😋魚肉味獨特 加上當造的油脂配上師傅特製的薑蔥蓉令獨
元朗食店眾多 可以屹立多年的食店當然有它的優勝之處

2022-10-05
前菜一品🌰🦐 燒栗子 富有柿 明太子 花竹蝦 鰻魚
  • 左口
  • 秋刀魚
講到OMAKASE起初發源地基本上都係元朗區,適逢朋友住附近夾到時間搵埋一齊試試呢間 ~壽司源!OMAKASE DINNER SET 分3個級別!揀左中間級別$1280/位由前菜、刺身、手握壽司、和食、手卷、吸物、甜品總共18道菜式!碟上會先serve 准山 (芥末醃漬)、牛蒡 (醬油漬) &薑 伴碟係每一道料理之間可以清一清味蕾~前菜:富有柿·花竹蝦·鰻魚旁邊有烤栗子伴碟,入口非常甜。入秋柿子肉爽甜清新,花竹蝦則用咸鮮十足明太子拌勻鰻魚烤得脆皮焦香,加上胡椒葉裝飾刺身3款:北海道帶子(柚子皮/醬油漬)2種食法 (先食柚子皮/後食醬油漬)帶子肉好鮮甜,柚子皮夠清新石峘貝刺身味道濃郁爽甜~赤身(熟成7天)長崎縣熟食過味道會更濃手握壽司9款:Isaki「雞魚」梭子魚「竹簽魚」經火炙過,逼出魚油加上白芝麻魚肉鬆軟,魚油豐腴。油甘魚 : 腩位肥美甘香北寄貝 比石峘貝緊緻爽實D銀鱈魚經火炙逼出魚油,帶有奶香。加辣蘿蔔蓉食可解膩秋刀魚 魚味突出,肉質緊緻配薑蔥蓉味道最搭。縞蝦配蝦膏蝦子食,鮮甜甘香。大拖羅 肥美,三片合一整體口感會更有入口即溶赤身 ·熟成7日 長崎縣馬糞海膽·小川商店來自北海道,特
壽司源!
OMAKASE DINNER SET
分3個級別!
揀左中間級別
$1280/位
由前菜、刺身、手握壽司、和食、手卷、吸物、甜品
總共18道菜式!

係每一道料理之間可以清一清味蕾~
前菜:
富有柿·花竹蝦·鰻魚
旁邊有烤栗子伴碟,入口非常甜。
入秋柿子肉爽甜清新,花竹蝦則用咸鮮十足明太子拌勻
鰻魚烤得脆皮焦香,加上胡椒葉裝飾

刺身3款:
北海道帶子(柚子皮/醬油漬)
2種食法 (先食柚子皮/後食醬油漬)
帶子肉好鮮甜,柚子皮夠清新
石峘貝刺身
味道濃郁爽甜~
赤身(熟成7天)長崎縣
熟食過味道會更濃
手握壽司9款:
Isaki「雞魚」
梭子魚「竹簽魚」經火炙過,逼出魚油加上白芝麻
魚肉鬆軟,魚油豐腴。
油甘魚 : 腩位肥美甘香
北寄貝 比石峘貝緊緻爽實D
銀鱈魚經火炙逼出魚油,帶有奶香。
加辣蘿蔔蓉食可解膩
秋刀魚 魚味突出,肉質緊緻
配薑蔥蓉味道最搭。
縞蝦配蝦膏蝦子食,鮮甜甘香。
大拖羅 肥美,三片合一
整體口感會更有入口即溶
赤身 ·熟成7日 長崎縣
馬糞海膽·小川商店
來自北海道,特別甘甜。
清湯(蝦味增醬 )
和食2款:
香霜蟹
用上雄性松葉蟹 蟹膏蟹肉加埋三文魚子配搭
鮮味甘香
斑馬瀨尿蝦
炸過瀨尿蝦 將中間蝦膏溏心化
迷你三色丼 (小川商店馬糞海膽、拖羅蓉、醃漬三文魚子)
3重口感,鮮味十足。

手卷:
拖羅蓉魚子手卷
味增湯
甜品
赤肉蜜瓜·泡芙 (蜜瓜味)
整體份量足夠,亦多元化。
2022-09-21
2022-09-28 43 瀏覽
今日同男朋友去左元朗既呢一間omakase環境我覺得相當有日本既風味而且十分乾淨企理我地叫左個omakase set $1080加一首先師傅芥辣漬淮山同埋漬牛蒡作前菜芥辣漬淮山好清新 好特別 漬牛蒡無平時牛蒡個種奇怪味道 難得我會鍾意食之後就來左日本栗子 富有柿配蝦 燒鰻魚栗子好甜 富有柿配蝦都好夾 而燒鰻魚個皮好香脆 而油脂都好足夠同香之後到主角壽司了!首先就係根室的北海道帶子 加上柚子皮碎 好清新同鮮甜之後就係鹿兒島的依佐木 配上酸汁 鮮味即刻突出了之後就是油甘魚腩 配上豉油調味 油脂同鮮味十分平衡之後呢件就係將甜蝦打成蝦膠 上面有海膽再加豉油提升甜味 因為甜蝦打左成蝦膠 所以口感豐富了,而海膽都鮮甜同好夾。之後就到了深海池魚  肉質細緻爽口 帶油份 十分不錯之後就是銀鱈魚 師傅輕輕燒咗會有油脂 但油而不膩之後就是鯛魚呢種鯛魚比起普遍鯛魚油脂比較多 無咁爽口 但好香之後就到秋刀魚 加上薑蔥 師傅話秋刀魚呢個時候食最好 食落鮮味十分濃郁之後就到牡丹蝦 師傅燒左d蝦膏再加上去 味道比平時更加香之後就是呢件蛇腹拖 熟成了7日 油脂味更加香濃之後就是腦天 魚味好濃啊! 之後就是Baby吞拿
今日同男朋友去左元朗既呢一間omakase
環境我覺得相當有日本既風味
而且十分乾淨企理

我地叫左個omakase set $1080加一
首先師傅芥辣漬淮山同埋漬牛蒡作前菜
芥辣漬淮山好清新 好特別
漬牛蒡無平時牛蒡個種奇怪味道 難得我會鍾意食

之後就來左日本栗子 富有柿配蝦 燒鰻魚

之後到主角壽司了!
首先就係根室的北海道帶子 加上柚子皮碎 好清新同鮮甜
之後就係鹿兒島的依佐木 配上酸汁 鮮味即刻突出了
之後就是油甘魚腩 配上豉油調味 油脂同鮮味十分平衡

之後就到了深海池魚  肉質細緻爽口 帶油份 十分不錯
之後就是銀鱈魚 師傅輕輕燒咗會有油脂 但油而不膩

之後就到牡丹蝦 師傅燒左d蝦膏再加上去 味道比平時更加香
之後就是呢件蛇腹拖 熟成了7日 油脂味更加香濃
之後就是腦天 魚味好濃啊!
之後就是Baby吞拿魚 口感十分滑漏細緻
之後到鯖魚 配埋薑同紫菜一齊食 一d腥味都無 仲好鮮味

之後就是海膽 十分鮮甜味美 好滑

最後就是手卷 有吞拿魚蓉 三文魚子同海膽
師傅好細心 問我地想要幾多飯 三文魚子既口感 吞拿魚蓉既鮮味 海膽既香甜 真係大滿足

最後仲有個麵豉湯同北海道蜜瓜作為結尾

今晚真係大滿足的一個晚上

2022-09-24 50 瀏覽
適逢朋友生日當然揀間好啲嘅餐廳✨朋友住新界區唔想特別出城😂所以我揀咗喺元朗區幾出名既壽司源(其實我自己都想試好耐啦)🤭平日既夜晚餐廳比較寧靜,裝修以「木」色為主,感覺特別好舒服😌我同朋友都好喜歡可以靜靜咁Enjoy一下❣️🥢廚師發辦$1280:漬物:醬油漬牛蒡、醬油漬蒜頭、Wasabi淮山~每樣都好清新,用來清清味蕾一流。前菜:烤栗子、富有柿配明太子花竹蝦、鰻魚~賣相好精緻,配合食材都好特別✨🌰烤栗子很甜,花竹蝦彈牙,鰻魚表燒到有一種焦香感,外脆內嫩!刺身三種:1)北海道根室帆立貝(右下)厚肉大粒,味道鮮甜又帶一分爽脆感!2)北寄貝(左下)口感爽實,配豉油青檸汁wasabi可以令味道更提鮮更突出!3)鰹魚(上)色澤濃郁暗紅色,原來香味及鮮味都幾明顯!口感綿密,滑身;上面還分別配搭了辣椒蘿蔔蓉/薑蓉/芥末!壽司九款:1)伊佐木:用了紫蘇葉花粒做點綴✨6-9月喺盛產期,肉質鮮甜彈牙,加了酸汁味道很夾!2)梭子魚:輕輕燒過加埋白芝麻入口更香。3)石門貝:師傅拍一拍即刻收縮,當做期特別鮮甜!4)油甘魚:重油份,肉質爽口。5)銀鱈魚:燒過後有少少奶香味,上面放辣椒調味好特別。6)秋刀魚:師傳話喺7

🥢廚師發辦$1280:

刺身三種:

壽司九款:

2)梭子魚:輕輕燒過加埋白芝麻入口更香。

3)石門貝:師傅拍一拍即刻收縮,當做期特別鮮甜!

4)油甘魚:重油份,肉質爽口。

5)銀鱈魚:燒過後有少少奶香味,上面放辣椒調味好特別。

6)秋刀魚:師傳話喺7分肥,有豐厚油脂,上面放了薑蔥一齊食顯得更濃味。

7)縞蝦:口感嫩滑而充滿彈性,加了蝦膏及蝦子很鮮甜。

8)中拖羅:切了三塊一齊食口感滿足,入口有少少溶化感✨

9)赤身:肉質較實,有咬口,好重魚香味。

和食二種:
1)松葉蟹:肉質幾軟滑、味道鮮味,而蟹膏香濃,上面仲放了我最愛嘅三文魚子❣️

2)斑馬賴尿蝦:好特別嘅一款,咬落好鬆脆,中間用蝦膏做到有流心效果!

手卷:
用海膽、吞拿魚蓉及三文魚子合成,三文魚子有少少酒香味😳材料豐富,每咬一口都好鮮味,超滿足。

小川海膽:來自日本北海道,色澤鮮黃外形乾身,飽滿挺身✨口味非常鮮味美味😋

味噌湯

北海道赤肉蜜瓜配泡芙
2022-09-19 40 瀏覽
好耐冇入元朗食嘢,重臨壽司源,原來不經不覺已經六週年,真係時日如飛。6週年紀念禮物:清酒杯2個晚市有三款おまかせ(廚師發辦)供應,$1080壽司set有14款壽司,好抵食。前菜有烤栗子,富有柿伴花竹蝦、明太子及燒鰻魚伴有馬山椒,精緻小巧。進入壽司部分,交由師傅揀選是日精選壽司,當然客人亦可提出自己有冇唔食嘅款式。左至右,上至下:北海道根室產帆立貝,先從淡味入口,我非常欣賞。梭子魚壽司,燒過後更焦香間八腹身部位,重油香 深海池魚伴辣椒蘿蔔蓉,更重油香 北寄貝壽司,好爽脆石垣鯛,第一部分以白身魚為主,有心思。鎬蝦壽司,有甜蝦的甜、牡丹蝦的爽,有點漿口的口感左至右,上至下:秋刀魚伴薑蔥蓉 ,9月剛剛有秋刀魚的時節蛇腹拖羅(熟成7日)更重魚味,亦充滿油脂九州 幻星鰹,魚味濃醋鯖魚卷物九州赤鯥伴炙燒京蔥腦天(吞拿魚的稀有部位),筋少而脂肪多紫海膽,鮮甜自家剦漬三文魚子,帶有甜味加酒香2種拖羅手卷甜品有香甜的赤肉蜜瓜及泡芙,完美!

6週年紀念禮物:清酒杯2個

左至右,上至下:

北海道根室產帆立貝,先從淡味入口,我非常欣賞。

梭子魚壽司,燒過後更焦香

間八腹身部位,重油香

深海池魚伴辣椒蘿蔔蓉,更重油香

北寄貝壽司,好爽脆

石垣鯛,第一部分以白身魚為主,有心思。

鎬蝦壽司,有甜蝦的甜、牡丹蝦的爽,有點漿口的口感

左至右,上至下:

秋刀魚伴薑蔥蓉 ,9月剛剛有秋刀魚的時節

蛇腹拖羅(熟成7日)更重魚味,亦充滿油脂

九州 幻星鰹,魚味濃

醋鯖魚卷物

九州赤鯥伴炙燒京蔥

腦天(吞拿魚的稀有部位),筋少而脂肪多

紫海膽,鮮甜

自家剦漬三文魚子,帶有甜味加酒香

2種拖羅手卷

甜品有香甜的赤肉蜜瓜及泡芙,完美!

2022-09-19 390 瀏覽
上回講到元朗一日遊午餐,今次輪到晚餐!我地揀左omakase,元朗出名嘅omakase主要有三間。經過一輪篩選之後,我哋決定食壽司源。餐廳位置唔算好遠,一出地鐵站行5分鐘左右就到。餐廳環境方面,樓底幾高,燈光十足。餐廳只有吧枱位,呈L形狀。壽司源Omakase有三個價位,我哋揀咗$1080,包括前菜、十四款壽司、手卷、湯同甜品🤑- 前菜前菜一共有三款,分別係溫室蕃茄、無花果天婦羅同抹茶冷麵。溫室蕃茄味道清甜。自己第一次食水果嘅天婦羅,估唔到幾好味,外脆內嫩。至於抹茶冷麵入面加咗山葵,味道更香。食壽司之前師傅提供薑片同漬物,漬物有Wasabi淮山漬同牛蒡漬。- 十四款壽司每一款壽司都好味道,但最深刻嘅壽司有三款,包括牡丹蝦、沙甸魚同拖羅👍🏻北海道帆立貝:厚切帆立貝味道鮮甜,加左少少岩鹽調味。沙錐魚:Kisu上面擺放紫蘇花,而且淋上少少酸汁,肉質比較結實,味道獨特。竹籤魚:外皮燒到好香,帶有少少焦香味,肉質幾鬆軟。北海道北寄貝:口感非常爽脆,肉質彈牙。北寄貝小柱位:肉質比起上一款北寄貝壽司肥美,味道更加鮮甜,加咗青檸汁有一種清新嘅感覺。深海池魚:每次omakase都會食到,今次都唔例外🤣。

- 前菜

- 十四款壽司

北海道帆立貝:厚切帆立貝味道鮮甜,加左少少岩鹽調味。

竹籤魚:外皮燒到好香,帶有少少焦香味,肉質幾鬆軟。

北海道北寄貝:口感非常爽脆,肉質彈牙。

深海池魚:每次omakase都會食到,今次都唔例外🤣。味道鮮甜,炙燒過魚油更香。

池魚:肉質爽口,食落無筋,加左黃薑同九州蔥令味道更豐富

伊左目:師傅炙燒燒香魚皮,油脂豐富,而且有一陣煙熏味。壽司上面放上辣椒蘿蔔蓉。

牡丹蝦:口感綿滑,味道甜美。上面再放上炙燒過嘅蟹膏,呢個配搭非常新穎,蝦味非常香濃😋

中拖羅:壽司上面放咗三片拖羅,回甘味好重,入口即化,成個口都係油脂😍

鯖魚:同拖羅一樣有三片,上面仲加左昆布。

沙甸魚:肉質較為結實爽甜,亦有一定油香。另外加咗少少薑蓉作點綴。

北海道海膽:一個字:creamy!

食完十四件壽司之後,仲有吞拿魚蓉手卷、湯、三色丸子同黃桃,真係非常豐富,為今次元朗一日遊畫上完美嘅句號🥰
2022-09-04