2018-07-22 94 瀏覽
今日有個好耐冇見朋友帶我來到依間食特色越南菜,位置天后木星街,如果揸車轉入木星街一路直入到街尾就在右手邊餐廳格離就有停車場,好方便不過停車場無免費😝店內環境舒適,燈光柔和,坐得好舒服Lemongrass mussel $88香茅的味道出眾,青口很新鮮美味,整得有特色👍🏻Snack platter $128小食拼盤好齊備,我們4個人 一人一件岩岩好,有春卷、粉絲、扎肉、魚餅、生菜、炸蝦😋Dough stick $68好特別叫做鬼馬燒,我地硏究左好耐咩叫鬼馬燒呢🤨原來係外面好似油炸鬼咁,內面有彈牙的蝦膠一起燒,食落都幾特別松葉蟹膏多士$88法包上有好多蟹膏和蟹肉黄金流沙炸蝦薄餅$178爽口大蝦加埋鹹蛋黃做流沙,薄餅好薄,加上大蝦椰汁紫米芒果棉花糖$78三重口感,甜在心😘兩杯特飲 分別係 LITTLE LA MER小喇咩$48 ALICE 愛麗絲 $48

不過停車場無免費😝店內環境舒適,燈光柔和,坐得好舒服

Lemongrass mussel $88
香茅的味道出眾,青口很新鮮美味,整得有特色👍🏻

Snack platter $128

Dough stick $68

松葉蟹膏多士$88
法包上有好多蟹膏和蟹肉

黄金流沙炸蝦薄餅$178
爽口大蝦加埋鹹蛋黃做流沙,薄餅好薄,加上大蝦

椰汁紫米芒果棉花糖$78
三重口感,甜在心😘
兩杯特飲 分別係 LITTLE LA MER小喇咩$48
ALICE 愛麗絲 $48
崇尚自然、自由,與近期熱門Terms「佛系」有類似的主張。在吵鬧的香港,找到寧靜的一角與朋友談談天吃頓好的也實在難得✨今日三人遊走於港島線,最後一站是「炮台山」📍。這個地區在我們腦海中沒有一間令我們特吃想「開飯」的概念。🍴但唯獨有一間之前在網上飲食平台看過是一名藝人開設的餐廳...好像有點印象...👀因為餐廳名字是...【小喇咩】...有趣得黎帶點玩味...😆因為英文都係【 What The Food】全名【 Little La Mer What The Food】上網找找看...原來就係「黃長興」。選擇了這就跟著地圖慢步走到木星街,【小喇咩】位於這條街的盡頭...門口色彩繽紛,青春氣色十足,未望清楚餐牌就感覺到呢度會係食fusion或者係多國菜不過門口都有個推介食物的牌,可以先看一看,合不合你心意。當時六點鐘都還未到,所以人流不多,我們先找個位置坐坐,論格局,位置充足,2-10任何組合都可以迎合....我讓朋友們先看看餐牌,我就隨處拍拍照,畢究明星開的拍多一兩張留個記念吧...😊餐廳空間感不錯,燈光柔和偏黃,無論座位、牆身、木枱、椅子、裝演都完全感受到越南加點點法國風,因為色彩配搭非
崇尚自然、自由,與近期熱門Terms「佛系」有類似的主張。
今日三人遊走於港島線,最後一站是「炮台山」📍。
這個地區在我們腦海中沒有一間令我們特吃想「開飯」的概念。🍴
上網找找看...原來就係「黃長興」
選擇了這就跟著地圖慢步走到木星街【小喇咩】位於這條街的盡頭...

不過門口都有個推介食物的牌,可以先看一看,合不合你心意。

當時六點鐘都還未到,所以人流不多,我們先找個位置坐坐,
論格局,位置充足,2-10任何組合都可以迎合....

餐廳空間感不錯,燈光柔和偏黃,無論座位、牆身、木枱、椅子、裝演都完全感受到越南加點點法國風,因為色彩配搭非常特別又用到一些木既元素配襯少量花草...感覺舒適...朋友便說道,有點殖民地色彩既感覺...

餐牌選擇一張A4兩面可以看得完,不算太多選擇,但感覺會將菜式整得更精緻!
名顯是新派形式主打越南菜加點法式又可能帶點日式...總之集多國於一身吧!
因為在外面真的比較少見到這些菜呢...

飲品都是一張A4兩面可以看得完...多款新品選擇

點餐時要講英文又會講下中文,因為有些店員是越南人 有些是香港人!
落單速度快,上菜速度都好快...👍🏻
❤前菜點了
黑松露巴馬火腿米紙卷 $88
賣相跟我想像中不同,因為平時越南餐廳上枱不會擺盤擺得咁有心機呢...
黑松露巴馬火腿米紙卷

米紙卷是越南常見小吃。每件大小剛好,兩口可以處理掉,米紙的濕度令到皮變得柔軟有彈性和黏性,透薄米紙包著巴馬火腿、檬粉,吃來更鹹香豐富!
入面仲有點點羅勒葉的清香味道上層每件鋪滿黑松露,用料更下本!
先是香噴噴再沾一沾自家蜜汁,五味紛陳,感覺好清新。
還記的當時到越南旅遊都很愛吃米紙卷呢!
黑松露巴馬火腿米紙卷

當食完咁地道既越南菜既時候...
❤像日式的
明太子意粉 $168 到了
香噴噴,眼看明太子量真的一點也不少...
明太子意粉

每條意大利粉都沾上一粒粒明太子後,味道絕對不遜於其他意粉的口味呢我相信,明太子大大粒一咬就會爆汁!夠Juicy!
而且增加了和風色彩!意粉偏粗身夠煙韌又彈牙!好鍾意呢隻質感!
明太子意粉

❤另一款意大利既菜式都到了...
黃金流沙炸蝦薄餅 $178
呢個Pizza係我地三個最期待既一樣菜式!賣相唔錯🌟
鹹蛋黃味非常濃旭,一到拍照一到流口水...令人食慾大增
黃金流沙即鹹蛋黃咸香又惹味,用呢個食材去做Pizza既主要味道非常好想法,始終鹹蛋黃依然都是大熱門受很多港人的喜歡。
黃金流沙龍蝦薄餅

中西合璧配上黃金蝦,蝦身好彈牙爽口,雖然份量唔多,但重點我都去了鹹蛋黃醬同香濃芝士的身上了!這誘人條件抗距不了😋
黃金流沙龍蝦薄餅

薄餅是薄批底,入口脆又香加上牛油、芝士、鹹蛋黃去焗,烤到香脆而且味道即時提升不少但流沙感就相對沒有太多這個效果!
但一試後絕對會令你回味的!
一個人都可以吃掉兩件或以上雖然少少Heavy,但惹味程度極高,呢個主菜十分推介❗❗
黃金流沙龍蝦薄餅

❤最後甜品少不免...
選了個法式情懷,
火焰焦糖香蕉配雪榚 $78
一個鍋底送到枱面
火焰焦糖香蕉配雪榚
店員隨即倒入酒令到鍋裡的香蕉及雪榚即刻色彩繽紛,藍藍的火焰盡在眼前,有噱頭!焦糖味好香並有層次地慢慢滲出!
整個甜品變得暖笠笠,香蕉好像稍微煎了一下似的,配上雪糕再加上焦糖醬,一暖一冷好好食!
口感易入口又香,但建議每口不好點太多焦糖醬,如果唔係就太甜了!
整體又是一味值得推介的甜品夠特別❗❗

總括感受
👉🏻論地區:如果開設在更容易找到的位置相信人流會較多之餘亦可以讓更多人體驗到什麼是多國菜!
👉🏻論環境: 色彩設計豐富,環境舒適,感到很放鬆,容易跟朋友聊聊天,慢慢吃!
👉🏻論服務: 每個員工都面帶笑客,又有禮,加水速度很快!夠細心!
👉🏻論價錢: 中價位,但有高質食材,細緻擺盤,多國菜來說還可以接受到,而且始終是藝人開,不會太貼地!但在這區來說不算太便宜的
👉🏻論菜式: 選擇就真的不算太多、但每樣菜式都是讚的!食材質素不錯,相信都想帶俾客人有個有質數的新派多國菜吧!
2018-07-20 82 瀏覽
由藝人黃長興開既餐廳,一開頭以為係法國菜,原來係越式x法式。咁新鮮既配搭,好奇心驅使下決定一試雖然係lunch time,但都多款式選擇越式方面,點左個手撕雞撈檬西式就揀左慢煮牛扒配薯條手撕雞雞肉嫩滑,而且配料十足,加上獨特醬汁,酸辣甜控制得十分之好,越食就越開胃。份量亦岩岩好,夠飽而牛扒都係推介之作,喜歡店家用心以慢煮方式烹調,保留食材最原汁原味一面。將牛扒切開裡面呈吸引的粉紅色,睇見都覺得嫩滑可口,而且肉汁豐富香口總結係,值得encore既店

雖然係lunch time,但都多款式選擇
越式方面,點左個手撕雞撈檬
西式就揀左慢煮牛扒配薯條

總結係,值得encore既店

2018-07-20 1235 瀏覽
近年本地文化盛行,餐廳改名口語化之外別有意思,小心唔好讀錯音,否則變咗講粗,黃長興的新餐廳亦跟上此潮流,中文名小喇咩,英文 What The Food (全名 Little La Mer What The Food)你想到什麼就什麼啦! 外型官仔骨骨顏值高的 Stefen,演藝事業成就至今似然一般,飾演角色都是做衰仔的多,分身經營餐廳卻有點名氣,偶然客串飲食節目當專家,主理的餐廳由開始的法國菜,後來微調至主打海鮮,現在又再變成為西越混合新派菜,法國長大的他,圍繞着自己的擅長變化。 仍是當年法國餐廳的舊舖,格局沒有大改,只有裝潢的配合。 小試牛刀,我們點了越式小點、飯河的組合。Little La Mer  因為個名得意吸引了我,成份都是我鍾意的橙汁及熱情果,用 Blue Curacao 酒配,顏色及味道都非常 refreshing,橙味及 citrus 酸香特出,粒粒熱情果添咬口,作為招牌飲品非常稱職,值得一試。青柚子雞翼  越南菜式的牛油雞翼吃過不少,沒有留意有青柚子雞翼,不知道是否小喇咩的創作。 看似平常炸雞翼,睇真啲有很多柚子皮醬汁,調味恰到好處,特色是非常有 citrus 香,鹹

仍是當年法國餐廳的舊舖,格局沒有大改,只有裝潢的配合。

小試牛刀,我們點了越式小點、飯河的組合。

青柚子雞翼
看似平常炸雞翼,睇真啲有很多柚子皮醬汁,調味恰到好處,特色是非常有 citrus 香,鹹甜味道平衡,同時炸至酥香肉嫩,有水準,心水推薦。

剛來了兩道強心針,但跟住的卻美中不足!

牛油果蝦肉米紙卷
牛油果蝦肉配賞心悅目,配搭味道皆很好,但米紙卷質地稍為過硬,口感失了分,應該多加留意!

小喇咩特盛雜湯河
賣相設計有些心思,石鍋木盆保暖,可惜湯頭沒有胡望中般熱騰騰!

這個青辣椒是勁辣的
配料正宗,兼備生芽菜、洋蔥、青檸及辣椒,就連美加流行的是拉差醬亦有,奈何湯不燙,這些配料用不上多少。欣賞服務員細心提點這個青辣椒是勁辣的,我卻忘記去冒險,唔知道事實係點?

材料的確豐盛,牛肉片、牛展、牛百葉、牛丸、扎肉及大量青蔥及炸蒜。

小喇咩特盛雜湯河
牛肉生嫩有圖為證,吃起來口感嫩滑似乎又問題不大;

小喇咩特盛雜湯河
牛展切得太厚,口感過硬又掉分,

幸好牛丸、扎肉及河粉都是靚,湯底味道其實都唔錯,罪魁禍首是湯唔夠熱,大廚也許一時看漏眼!

牛肉粒炒紅飯
只看中文名以為是平常吃到的越式牛肉粒炒紅飯,原來英文名是 risotto,此飯用意大利米做,成功做到 el dente,少少生硬感,配個生雞蛋幾夾,好看增潤澤。

牛肉粒炒紅飯
牛肉粒方面,肉粒香嫩,但味道怪怪地,可能是豉油味太濃,奇怪地又無過鹹!

配搭創新,看你喜不喜歡而已。

談及的首兩道真的好,其餘三款有進步空間,環境舒適,無壓力慢慢吃,不失為一個愉快的晚上!
2018-07-12
2018-07-19 76 瀏覽
明星效應你話無的話我就唔信,我個朋友帶我追星追到嚟北角支持下,呢一間以法式,越南為主嘅餐廳,叫小喇咩。當如果也日我唔知道食咩好的試,其實呢一間餐廳都幾好,因為見到佢嘅餐牌除咗有越南嘅嘢食之外,仲會有啲法式嘅小食亦都會有Pizza,甚至牛扒嘅出現可以一次過滿足到唔同人嘅需要。今次我就叫咗個美國嘅肉眼扒黎試吓,佢個份量真係足夠兩個人食。咁當然啦因為我哋係兩個女仔,如果一個男人嘅話可能都仲要加多個小食。今日就叫咗五成熟,整出嚟都接近五成熟,中間係有血紅色,但係冇血汁流出嚟,咬落去嘅口感剛剛好好,脂肪嘅比例剛好,肉味亦都足夠。仲會配埋薯條同埋沙律菜。越式的荔枝冰,正確來講係冰沙,淡淡的荔枝香味,甜度適中。

越式的荔枝冰,正確來講係冰沙,淡淡的荔枝香味,甜度適中。
好搞笑既店名《小喇咩》😆意會到就意會啦!唔多講😉 因為呢一間係法x越式fusion菜 ,裝修方面好colorful, 仲掛上越南特色嘅越南帽係店內牆上。越南涼水飲落有似曾相識既味道,但又講唔出係用咩黎煲,而有如其名,飲落去果刻真係有種好涼快既感覺牛油果蝦肉米紙卷米紙卷起,酸甜度,鮮甜,爽脆,再加上牛油果既幼滑質感。附上一碟醬汁,比較偏酸,而米紙卷亦都已經淋過醬汁,建議先試一件,再決定點唔點醬汁,我就中意唔點淨食,咁樣牛油果味會出D黃金流沙雞肉薄餅係一塊類似蘇打餅放大版既餅底,用上充滿罪惡感既咸旦黃佈滿餅底每一個角落,利用咸旦黃既咸香取代茄汁既酸甜,再隨意撒上雞肉,然後用上邪惡二號代表拉絲芝士將其掩蓋,焗到芝士熔化而表面更有焦脆既效果,令整體有中西合璧既感覺,但相對有少少膩。PIZZA份量有啲多,一個就足夠3至4人share。呢度食物嘅份量都比較大,所以唔好眼闊肚窄
好搞笑既店名《小喇咩》😆
意會到就意會啦!唔多講😉

黃金流沙雞肉薄餅

呢度食物嘅份量都比較大,所以唔好眼闊肚窄
2018-07-08
  • 黃金流沙雞肉薄餅
同另一半係維園游泳池游完水見肚餓做運動既原因無非都係想食多啲美食上網搵下有咩特式美食去試下見到一間同我係尖沙咀去開既餐廳之中,個名十分相似原來都係黃先生開既餐廳不過呢到係間越法fusion既餐廳另一半熱辣辣,嗌杯“越南涼水”比佢清涼一下飲落有似曾相識既味道,但又講唔出係咩黎🤔🤔但係有如其名,飲落去果時係有種好清涼既感覺本身每日都有飲咖啡既習慣,咖啡已經係一種每日既必須品,而且又未試過越式所以就試下呢到既“越南滴漏咖啡”到你面前先會係已經有咖啡粉既滴漏壺中加入熱水,然後慢慢滲透落下面既玻璃杯,而下面既杯底已經加入左煉奶過程中,有些微既咖啡香氣滲出黎,捨棄淡奶同砂糖,取而代之用上煉奶,質感比一般幼滑味道有啲似平時飲開既LATTLE,但係比較偏甜,甜度有啲掩蓋左啲咖啡味,下次一定要嗌少甜用咸旦黃結合薄餅既做法新穎得黎,又意想唔到既合拍一塊放大版本既餅乾薄餅底,捨棄傳統酸甜既茄汁🍅換上一種味道非常熟悉,咸得黎又令人難以抗拒既咸蛋黃配合上足以拉絲程度既濃香芝士焗到芝士熔化表面更有焦脆既效果一款邪惡既薄餅就係呢到出現一上枱,就有一陣香氣散發於空氣中來源就係加左蕃紅花同甜椒粉再用燉飯方式而做成鮮明大
同另一半係維園游泳池游完水見肚餓

做運動既原因無非都係想食多啲美食

上網搵下有咩特式美食去試下

見到一間同我係尖沙咀去開既餐廳之中,
個名十分相似

原來都係黃先生開既餐廳

不過呢到係間越法fusion既餐廳

越南涼水

另一半熱辣辣,嗌杯“越南涼水”比佢清涼一下

飲落有似曾相識既味道,但又講唔出係咩黎🤔🤔
但係有如其名,飲落去果時係有種好清涼既感覺

越南滴漏咖啡

所以就試下呢到既“越南滴漏咖啡”

用咸旦黃結合薄餅既做法
新穎得黎,又意想唔到既合拍

配合上足以拉絲程度既濃香芝士
焗到芝士熔化
表面更有焦脆既效果

一款邪惡既薄餅就係呢到出現

西班牙海鮮飯

一上枱,就有一陣香氣散發於空氣中
來源就係加左蕃紅花同甜椒粉再用燉飯方式而做成鮮明大紅既西班牙海鮮飯

煮法有別於意大利飯,反而比較似中式既煲仔飯
表面排上青口,大蝦,白蜆等等海鮮,不過略嫌海鮮份量比較少,缺失左西班牙海鮮飯原有既澎湃豪邁感,呢方面有少少失望。。

食多兩口,發現海鮮飯入面有啲好好咬口既西班牙臘腸
帶有少少酸同微少既辣味,令我不斷係飯入面搵呢啲臘腸黎食

2018-07-01
  • 牛油果蝦肉米紙卷
話說上網見到呢個黃金炸蝦薄餅好似好吸引, 所以就慕名而來。 餐飲點咗: Frozen Logan and little lamer 龍眼味好夠 都唔錯 但 little la met 個杯就普通,無乜得色,有啲似fruit punch 。 最出色居然係大啡菇 ,夠熱又夠juicy ,同溫泉蛋 and cheese都好夾,但唯一唔好嘅係,上菜個時,個溫泉蛋跌左落黎,係我地為咗影相,先擺番上去。 其他食物食曬,但主角***黃金炸蝦薄餅***都要等廿分鐘先到,鹹蛋味好濃郁。 薄餅好香脆,但可能因為等太耐,都開始飽,食第二件就好漏,而且價錢也偏貴,我見隔離台有點魚,下次都可以再試下其他食物。
話說上網見到呢個黃金炸蝦薄餅好似好吸引, 所以就慕名而來。

2018-07-12 71 瀏覽
曾經在天后炮台山一帶辦事,所以附近我都好熟,木星街我已經冇到過一段時間,現在雖然開多咗一兩間餐廳,始終比較靜,前港男冠軍黃長興以前在街尾的法國菜餐廳已經變成越南菜餐館,我相信佢有要求所以決定光顧。一個人食飯,先來柚子蜜糖雞翼,本來只想藉酸甜味道醒下神,想不到個汁做得非常好,調教到位,雞翼酥脆。另一款特盛湯牛肉粉,賣相令人感覺有心思,材料俾足,難怪$128碗,生牛肉、牛展、牛百葉、牛丸、扎肉,豐富的配料,湯頭都夠香,正宗配備生芽菜、檸檬、辣椒、九層塔自己加落粉,整體味道唔錯。

2018-07-12 56 瀏覽
終於約到大忙人食飯🤷🏻‍♀今次嚟到天后呢間餐廳食飯😍本身諗住食糖水,點知大家飽到食唔落🤦🏻‍♀#溫泉蛋芝士蟹肉大烤菇 ($78)😋好味指數:(7.5/10)大烤菇嘅賣相都幾可愛😂一共有兩隻溫泉蛋,一切開蛋黃沾滿晒🍄食落去芝士味都幾香再加埋蟹肉絲同埋大烤菇,口感夠晒豐富😎#意式卡邦尼芝士雞翼 ($68)😋好味指數:(7.5/10)一開頭我地以為係卡邦尼意粉,諗緊點解得番啲雞翼係到😂雞翼係炸過嚟嘅,最抵讚嘅就係單骨雞翼🤓卡邦尼汁都幾濃,不過記得快啲食,如果唔係凍咗就會咗一嚿嘢😩#黃金流沙炸蝦薄餅 ($178)😋好味指數:(7/10)Pizza嘅批底都幾脆😚鹹蛋黃同芝士味都好夠, 蝦都好大隻同炸得好脆😍不過最好就多啲人一齊share啦,如果唔係都幾濟🙁#火焰焦糖香蕉伴雪糕 ($78)😋好味指數:(6.5/10)下面有啲麥芽糖喺度😆上面就有燒過嘅香蕉🍌不過雪糕都用得幾快,所以建議快啲食咗去啦🧐
終於約到大忙人食飯🤷🏻‍♀

#溫泉蛋芝士蟹肉大烤菇 ($78)
😋好味指數:(7.5/10)
大烤菇嘅賣相都幾可愛😂
一共有兩隻溫泉蛋,一切開蛋黃沾滿晒🍄
食落去芝士味都幾香再加埋蟹肉絲同埋大烤菇,口感夠晒豐富😎

#意式卡邦尼芝士雞翼 ($68)
😋好味指數:(7.5/10)
一開頭我地以為係卡邦尼意粉,諗緊點解得番啲雞翼係到😂
雞翼係炸過嚟嘅,最抵讚嘅就係單骨雞翼🤓
卡邦尼汁都幾濃,不過記得快啲食,如果唔係凍咗就會咗一嚿嘢😩

#黃金流沙炸蝦薄餅 ($178)
😋好味指數:(7/10)
Pizza嘅批底都幾脆😚
鹹蛋黃同芝士味都好夠, 蝦都好大隻同炸得好脆😍
不過最好就多啲人一齊share啦,如果唔係都幾濟🙁

#火焰焦糖香蕉伴雪糕 ($78)
😋好味指數:(6.5/10)
下面有啲麥芽糖喺度😆
2018-07-12 49 瀏覽
之前見網上介紹, 黃長興新開左一間日·法·越多國菜餐廳.睇片好似好吸引, 同朋友講起又咁岩想去試,一於gogogo_____________________🔹溫泉蛋芝士蟹肉大烤菇 $78賣相唔係好靚仔, 但好香烤芝士味, 芝士味亦超濃啡菇焗得好淋又好juicy最重要係裡面有2隻流心蛋, 切開蛋漿湧出黎芝士 X 蛋汁 X 多汁菇 X 蟹肉絲 = 好多層次好好食.🔹黃金流沙炸蝦薄餅 $178餅底係薄批, 送餐過黎已經聞到陣濃郁既鹹蛋香味芝士同鹹蛋黃份量非常多, 鹹蛋黃既份量多到以為自己食緊月餅係好食既, 係重口味既, 不過吃得多會有D膩,幾個朋友share黎食就最好喇.🔹意式卡邦尼芝士雞翼 $68我開頭以為係卡邦尼意粉, 原來係卡邦尼醬汁先岩今晚真係食左勁多芝士, 呢碟應該係今晚之最卡邦尼醬汁D芝士味好濃, 上面有D煙肉絲如果配意粉都一定好好食.雞翼炸得好香脆餐廳仲好細心咁拆左做單骨雞翼, 好方便食.🔹火焰焦糖香蕉伴雪糕 $78呢個擺明就係比相機食既食物喇, 一上台侍應就點火, 我地就係咁影影影.要讚既係點完火, 個甜品都無咩殘留到酒精味甜品底係麥芽糖底加埋焗到好淋身既香蕉, 成件事好sw
之前見網上介紹, 黃長興新開左一間日·法·越多國菜餐廳
睇片好似好吸引, 同朋友講起又咁岩想去試,一於gogogo
_____________________
🔹溫泉蛋芝士蟹肉大烤菇 $78
賣相唔係好靚仔, 但好香烤芝士味, 芝士味亦超濃
啡菇焗得好淋又好juicy
最重要係裡面有2隻流心蛋, 切開蛋漿湧出黎

芝士 X 蛋汁 X 多汁菇 X 蟹肉絲 = 好多層次好好食

🔹黃金流沙炸蝦薄餅 $178
餅底係薄批, 送餐過黎已經聞到陣濃郁既鹹蛋香味
芝士同鹹蛋黃份量非常多, 鹹蛋黃既份量多到以為自己食緊月餅

🔹意式卡邦尼芝士雞翼 $68
我開頭以為係卡邦尼意粉, 原來係卡邦尼醬汁先岩
今晚真係食左勁多芝士, 呢碟應該係今晚之最
卡邦尼醬汁D芝士味好濃, 上面有D煙肉絲
如果配意粉都一定好好食
雞翼炸得好香脆
餐廳仲好細心咁拆左做單骨雞翼, 好方便食

🔹火焰焦糖香蕉伴雪糕 $78
呢個擺明就係比相機食既食物喇,
一上台侍應就點火, 我地就係咁影影影
要讚既係點完火, 個甜品都無咩殘留到酒精味
甜品底係麥芽糖底加埋焗到好淋身既香蕉, 成件事好sweet
不過雪糕溶得超級快, 影完杷D雪糕就溶晒,
食唔到冰火既感覺

🚨p.s. 侍應只係識簡單廣東話, 全程都係要講英文
2018-07-11 55 瀏覽
青檸柚子雞翼 $68呢份雞翼好好食 如果大家諗住叫小食一定要考慮埋佢!雞翼炸得鬆脆 最重要係佢既醬汁 雖然青檸唔係好食得出 但係柚子汁相當入味 而且有真柚子絲係雞翼面 炸物配柚子非常少見 少少酸酸地減輕左食炸野果份油膩雞翼量都唔少有六隻 價錢黎講我覺得算fair 鍾意食香口野既朋友應該都非常岩食黃金流沙炸蝦薄餅 $178早幾年已經食過黃長興既法國餐廳 今次黎到發覺轉左型做fusion 菜單有多國菜式 感覺意越風最濃叫左一個pizza 呢個pizza非常有特色 特別在於用左咸蛋黃 而且味道相當突出 一食第一啖就明顯察覺到 咸蛋黃配芝士又的確幾match菜式名黃金流沙炸蝦都唔錯 最重要炸蝦本身同咸蛋黃又意外地夾 食落有加成 所以味道方面屬水準以上 大家只需要擔心自己會唔會眼闊肚窄 皆因重口味而且份量都幾大整體黎講份pizza都叫得過 一試傳統pizza價既反傳統口味 小喇咩招牌青口 $108海鮮唔使海鮮價 有大量青口 非常抵玩!首先青口量其實比起影出黎更加多 中等size 叫海鮮類好少可咁揼本 算得上貨真價實呢份招牌青口用左泰式醬汁 係泰北旅遊返黎無幾耐既我一試就feel到如出一轍既果份泰
青檸柚子雞翼 $68
呢份雞翼好好食 如果大家諗住叫小食一定要考慮埋佢!
黃金流沙炸蝦薄餅 $178
小喇咩招牌青口 $108
海鮮唔使海鮮價 有大量青口 非常抵玩!
呢份招牌青口用左泰式醬汁 係泰北旅遊返黎無幾耐既我一試就feel到如出一轍既果份泰式咖喱重椰奶味 平心而論泰式醬汁重口味未必人人鍾意 不過係青口配其實唔會over 足夠吊味之餘又唔會太膩
雖然份量都幾多 作為前菜我又覺得岩岩好 正好仲留有肚量食其他好西
越南滴漏咖啡 $28
利申本人並非咖啡粉 叫份越南咖啡都係試下心態 點知又幾岩飲
present黎講滴漏效果有分加 都未完全滴完已經心急地一試 正確黎講係先聞咖啡香再嘆返啖 咖啡香同味道都令人滿意 當然如果要一個少飲咖啡既foodie分得出咖啡豆咩質素邊度出產實在不可能 只能直觀地同大家講飲落既香又濃 無苦澀味 入門級都無有怕
是日晚餐嘆左杯咖啡 結果當晚三四點先訓得著 對於無咖啡抗體既我黎講只能話飲好西要付出代價 如果大家飲開咖啡當然又另計
2018-07-08
2018-07-10 69 瀏覽
原來到後來大家成長了我再沒有想你也再沒找大家也開始了新的生活大家也開始了解自己的需要拍拖並不是一定甜蜜的拍拖並不是一定浪漫的幾個月後J和D的飯局又出現了,繼上次在黃長興的La Mer吃過念念不忘後,今次J帶我們到他新開的越法餐廳一試,新店位於木星街,其實小妹很小來港島,但餐廳也頗近地鐵站,所以也尚算方便。今次是越法菜,所以店內的裝潢都帶有越南風味,有法包餐車設計,有越南帽等等……餐牌主要有特色河粉、薄餅、主食、甜品、小食……火炙三文魚米紙卷及三文魚籽配荷蘭醬$88前餐小食點了個米紙卷,用上三文魚籽可以帶出鹹鮮味,米紙卷的蔬菜份量不少,蔬菜新鮮爽甜。米紙皮薄透光,帶微微韌勁。小喇咩特盛雜錦湯河 $158特盛雜錦湯河配料有牛丸、肥牛片、牛腱、牛栢葉、越南扎肉,用上石鍋上菜可以保持熱力又可以增加賣相,食慾也因而增加。湯底則是清甜帶牛骨香氣,入囗微甜不會涸喉,牛腱軟腍易入囗,牛栢葉爽彈,扎肉有嚼勁,唯一不足是河粉有點碎身,雖然入囗滑溜。黄金流沙龍蝦薄餅$298近年鹹蛋黄大熱,用上鹹蛋黄顆粒能提升囗感,入囗味道不會太鹹,龍蝦份量每作薄餅上均有一至兩件,但薄餅本身並沒有太大的特色,不是薄身香脆的批
原來到後來
大家成長了
我再沒有想
你也再沒找

大家也開始了新的生活
大家也開始了解自己的需要
拍拖並不是一定甜蜜的
拍拖並不是一定浪漫的

餐牌主要有特色河粉、薄餅、主食、甜品、小食……

火炙三文魚米紙卷及三文魚籽配荷蘭醬$88

小喇咩特盛雜錦湯河 $158

黄金流沙龍蝦薄餅$298
近年鹹蛋黄大熱,用上鹹蛋黄顆粒能提升囗感,入囗味道不會太鹹,龍蝦份量每作薄餅上均有一至兩件,但薄餅本身並沒有太大的特色,不是薄身香脆的批邊。

炭燒美國特級牛扒配薯條
今次點了Medium rare ,外層保持微焦帶啡褐色澤,內裡紅潤,肉汁鎖在內,肉的紋路清晰,只要蘸上秘製醬汁或灑上點鹽便足夠。最重要是餐廳會用上鐵碟上菜,在下面加熱,這個也頗吸引的。另外配菜也不能說笑,用上帶皮的薯仔炸成薯條比一般的更香脆和更有咬口。

little la mer ( Orange juice,Passion Fruit,Blue Curacao )
飲品外貌已經夠吸引,Blue Curacao的基底,入囗帶甜,頗清涼的。

漸漸發現互相遷就很重要
漸漸發現錯過大家的原因

漸漸明白大家都已經向前看
漸漸把你從生活中抽了出來

為的是不可以因為舊記憶影響新生活
星期六的下午 同好友見面 想好好的放鬆一下好友提議不如試下呢間隱世Fushion菜我淨係知係黃長興開,係越南fushion菜其他乜都唔知,都係跟好友隊黎試試假期都有lunch set有西式有越式我地決定一個西式一個越式兩種都有小食炸豬肉春卷呢個好好食!推薦!好脆好香額外叫多左個巴馬火腿蜜瓜salad好味好fresh!!估唔到lunch喺到都食到呢味叫左一凍一熱滴漏咖啡好香濃,一d都唔酸!熱比凍更香濃!!慢煮牛柳扒薯條配紅椒汁估唔到小店都有slow cook係驚喜嘅牛扒可以揀幾成煮,最少5成,我地要左5成牛肉都幾淋,但要點醬食,本身只有牛味~切開見到佢煮得幾好,中間粉紅色生牛肉湯河(+$28雙倍牛肉)本身靚d,加晒配料先記得影呢個真係好正湯底好香好夠味,牛肉淋身,食得出係靚牛,河粉都好多左邊一細碟係配菜,自由加入去我地加左$15試埋個檸檬撻好高水準,加$15擺到咁靚好細個,一人都食得晒,個皮係餅脆皮入面個檸檬醬勁正好fresh!唔會過酸好清新
星期六的下午 同好友見面 想好好的放鬆一下
好友提議不如試下呢間隱世Fushion菜

我淨係知係黃長興開,係越南fushion菜
其他乜都唔知,都係跟好友隊黎試試

假期都有lunch set

巴馬火腿蜜瓜salad
好味
好fresh!!估唔到lunch喺到都食到呢味

叫左一凍一熱滴漏咖啡
好香濃,一d都唔酸!
熱比凍更香濃!!

慢煮牛柳扒薯條配紅椒汁
估唔到小店都有slow cook
係驚喜嘅
牛扒可以揀幾成煮,最少5成,我地要左5成
牛肉都幾淋,但要點醬食,本身只有牛味~
切開見到佢煮得幾好,中間粉紅色

生牛肉湯河(+$28雙倍牛肉)
本身靚d,加晒配料先記得影

呢個真係好正
湯底好香好夠味,牛肉淋身,食得出係靚牛
,河粉都好多

左邊一細碟係配菜,自由加入去

我地加左$15試埋個
檸檬撻
好高水準,加$15擺到咁靚

好細個,一人都食得晒,個皮係餅脆皮
入面個檸檬醬勁正
好fresh!唔會過酸好清新

2018-07-07
每隔一排就想同fd 去搵下食掃下呢區有咩好食,見到呢間係黃長興開既法、日,越式fusion 菜,評價不錯,就決定去試試位置方面可能我們唔熟呢頭,搵左一陣先搵到,好在有黃長興遠遠向我地招手環境裝飾得幾有心思,椰林樹影枱同椅都好襯我們叫兩個lunch set前菜叫一個Pama ham melon salad 哈密瓜好甜配個pama ham咸咸地中和反,夾埋就岩岩好其他菜食落都幾新鮮另一款頭盤就叫左炸豬肉春卷。外皮好脆,入面既豬肉唔係好肥,配個微微酸既汁,幾開胃。唔會好油主菜方面,叫左個慢煮牛柳扒薯條配紅椒汁。首先,個薯條好好食熱辣辣又脆,薯味好重,唔停口牛排好厚,中間就幾淋,但邊位就有少少乾。外部有陣陣既烤味,都幾香牛味另一個主菜就叫左越式生牛肉湯蒙。黎食越南菜點可以唔叫d代表作份量都好大碗D生牛肉好有味,湯底都好重牛肉味,幾濃郁飲品方面,點左越南滴漏咖啡☕️佢真係有個滴漏器皿去流d咖啡咖啡味好重,一點都唔酸,甜度適中,熱比凍既好飲真心推薦最後,加15元食埋甜品,檸檬撻。份量岩岩好,細細地。入面個檸檬醬酸酸甜甜,好開胃配埋個有朱古力味既撻,好食兩樣夾埋個味道好適中,唔覺得漏食完又覺得岩岩好,
每隔一排就想同fd 去搵下食

環境裝飾得幾有心思,椰林樹影
枱同椅都好襯

我們叫兩個lunch set
前菜叫一個Pama ham melon salad

哈密瓜好甜
配個pama ham咸咸地中和反,夾埋就岩岩好
其他菜食落都幾新鮮

另一款頭盤就叫左炸豬肉春卷。

主菜方面,叫左個慢煮牛柳扒薯條配紅椒汁。

首先,個薯條好好食
熱辣辣又脆,薯味好重,唔停口

份量都好大碗
D生牛肉好有味,湯底都好重牛肉味,幾濃郁

飲品方面,點左越南滴漏咖啡☕️
佢真係有個滴漏器皿去流d咖啡
咖啡味好重,一點都唔酸,甜度適中,熱比凍既好飲
真心推薦

配埋個有朱古力味既撻,好食
兩樣夾埋個味道好適中,唔覺得漏
食完又覺得岩岩好,為呢餐豐盛既午餐劃上完美既句號