第一次去錦田探朋友,開車去都好方便,朋友就住天空之城附近,有勁大個停車場🅿️,食市又多,朋友推介,入黎錦田,一定要食這間鐵板燒,佢話食過一次,真係冇得彈,價錢比市區平,但食物比市區好食好多,咁吸引,就一定要去食啦。7:30都差不多滿座,朋友介紹特上龍蝦🦞鐵板燒。前菜,溫室野菜沙律🥗,淋上日本芝麻醬,配花螺,好開胃。厨師先端上二盤新鮮海鮮,龍蝦好大隻,好期待啊😋厨師先燒帆立具,殼放點新鮮紫菜做成點湯底,把燒好帆立貝放回殼中,加上厨師秘制過蟹子,蟹子帶點酒香,加一口紫菜湯,好特別甘調魚,魚鱗炸到卜卜脆,魚肉煎到好香滑,配上黑松露醬,平時唔食魚的我,都把正舊魚食清🤭田螺片,第一次食,加上海鹽及撒上清酒,鮮味一流龍蝦出場啦,龍蝦放鐵板燒燒,師傅就把殼肉分離,龍蝦膏由牛油炒香後把燒烤過的龍蝦肉一齊炒,蝦膏好似鎖住龍蝦肉汁,肉爽脆,未食過咁好味龍蝦🤩師傅突然拿出二片印有餐廳名面包,在鐵板烤,加上點點糖,烤到二面金黃色 ,真係食到師傅工藝,簡單一塊面包都煎到咁出色,正🤤跟著就先來一粒青檸啫喱,清清口腔。就跟住食牛肉宮崎和牛,油花靚到,輕輕一煎,就已經把牛肉肉汁鎖實,入口牛香,真係冇得彈😜😜嬰花蝦炒飯加
7:30都差不多滿座,朋友介紹特上龍蝦🦞鐵板燒。

前菜,溫室野菜沙律🥗,淋上日本芝麻醬,配花螺,好開胃。

厨師先端上二盤新鮮海鮮,龍蝦好大隻,好期待啊😋

田螺片,第一次食,加上海鹽及撒上清酒,鮮味一流

跟著就先來一粒青檸啫喱,清清口腔。就跟住食牛肉

嬰花蝦炒飯加靚魚湯,炒飯一點都不油膩,濃郁魚湯,真唔夠喉,太好飲🤭

甜品,紅豆雪糕,凍奶酪,日本紅豆真比一般紅豆濃好多,好食。

奶凍,厨師用左3·7牛奶做,濃滑。
這餐飯真冇介紹錯,食物新鮮,厨師精心制作,下次要再來試試第二個餐單
2019-05-01 217 瀏覽
老細最近搬咗屋喺錦上路一帶,佢帶咗我去食屋企附近嘅日本料理。呢間舖感覺好高級且不平凡,開放式廚房後面嘅大魚缸放左隻龍蝦,未食先興奮!我哋揀咗龍蝦set板燒2人前。頭盤係溫室沙律配響螺,沙律新鮮爽口,螺好鮮甜,不需要其他調味。師父喺我地面前煮第一道菜,北海道帆立貝配紫菜湯,。一粒帆立貝分成三份燒,帆立貝上面有三文魚籽,是經過師父特別處理,不會太鹹。至於個湯師傅用咗新鮮嘅紫菜,飲得出好新鮮,作為前菜好適合!第二道係白甘鯛,外皮脆口,魚肉鮮軟,清淡惹味。主菜是牛油燒龍蝦,加埋龍蝦膏同海膽一齊煮,肉質煮至半熟,入口軟滑,配埋個汁,絕對是天上有的味道。必試!食和牛前,師父請我地食左個蜜糖燒烤面包,又脆又甜,我都想自己整黎食。薄切A5和牛,重點在和牛與蒜。大廚用薄和牛包住燒至甘香嘅蒜片,一齊食時蒜香和牛在口內爆發,味道令人難忘。櫻花蝦炒飯好出色,每粒飯都被蛋漿包住,炒得平均,夠乾身,好食。最後點左番薯雪糕,為這餐畫上完美句號。

我哋揀咗龍蝦set板燒2人前。

第二道係白甘鯛,外皮脆口,魚肉鮮軟,清淡惹味。

最後點左番薯雪糕,為這餐畫上完美句號。
2019-04-29 28 瀏覽
今日同朋友到元朗一間隱世鐵板燒餐廳食海老鐵板燒😋😋叫左個二人餐包括有溫室沙律非常新鮮,之後就是鐵板燒活龍蝦 非常之原汁原味用返龍蝦原本的龍蝦膏來烹調十分之好食😋😋👍之後就係北海道帆立貝首先帆立貝加入少許鹽及牛油煎再用紫菜及三文魚子加埋一齊食口感十足👍再來便是白甘鯛魚,先用油煎焗到魚輪同埋魚皮香脆最後先返轉煎一下 保持魚質鮮嫩 正宗皮脆魚嫩👍👍😋連魚輪一齊食 經油炸 口感特別再配上支豆薯容黑松露簡直絕配🥰😋響螺片十分爽脆及帶有鮮甜味道😋鹿兒島和牛一厚一簿,厚的和牛粒咬入口有肉汁流出非常好味👍👍薄的捲着蔥粒和蒜片又係另一番風味😋最後還有炒飯及香甜吐士做甜品👍👍👍

響螺片十分爽脆及帶有鮮甜味道😋
最後還有炒飯及香甜吐士做甜品👍👍👍
2019-04-29 76 瀏覽
朋友住在錦上路,今天特意入去探訪,朋友仲帶左我去食鐵板燒!!平時很少去元朗果邊的地方,不過呢間餐廳都唔算太遠,搭到錦上路站轉一程大概5-7mins 的巴士就到!都好方便。原本以爲村屋地方的餐廳應該唔會太多人,點知一拉開門(滿座)!!!相信餐廳的水凖應該都很高。我地叫左二人前set-的特上活鮑鐵板燒 ($1980)前菜係東風螺同沙律,東風螺嫩腍,鮮味和酒味道都很出。沙律用左冰菜!很新鮮的配搭,加上黑醋令人開胃。師傅首先拎海鮮比我地打下卡先,然後先拎去煮。個鮑魚仲識郁!!非常新鮮。第一菜係白甘鯛,呢個魚係可以連埋魚鱗一起食!!!首先師傅將魚鱗炸至金黃色,再焗熟鯛魚。最後更配左個黑松露蒜蓉汁。魚鱗炸得好脆而且一D刮口的感覺都無!魚肉嫩滑配上黑松露蒜醬汁更能提鮮魚的味道。北海道帆立貝:帆立貝肥厚而鮮甜無比,師傅更用了紫菜高湯和三文魚籽,將食材的優點發揮的淋漓盡致。日本活鮑魚:鮑魚味道濃郁,而且口感比起其他品種的鮑魚軟霖,鮮甜味明顯!加上師傅用了海膽和鮑魚肝製成醬汁,那種鮮味令人難忘。此外原來熟了的海膽味道很像蟹膏的味道!!因爲朋友唔食鵝肝,所以師傅幫我地轉左大蝦。一D都唔誇張,呢個大蝦差唔多係

我地叫左二人前set-的特上活鮑鐵板燒 ($1980)

前菜係東風螺同沙律,東風螺嫩腍,鮮味和酒味道都很出。
沙律用左冰菜!很新鮮的配搭,加上黑醋令人開胃。
前菜

此外原來熟了的海膽味道很像蟹膏的味道!!
因爲朋友唔食鵝肝,所以師傅幫我地轉左大蝦。一D都唔誇張,呢個大蝦差唔多係我手臂感大!!!
蝦肉十分肥厚,肉質有爽口彈牙,加上醬汁係蝦膏製成!所以係鮮香味俱全。

食和牛之前餐廳特意準備了清檸Jelly然我們能清一清口腔,十分貼心。

A5 鹿兒島野崎和牛:全晚最期待的和牛!果然無令我失望
。和牛油脂分佈均勻,腍滑鬆化!!
肉汁在口中不斷湧,肉汁豐富且甘甜。

鯛魚湯:入口已經嘗到鯛魚濃郁的味道,而且湯有點黏黏的!能受感到到餐廳用了大量的鯛魚熬製,一D都無慳料,魚湯鮮味卻一點腥味都沒有!令人驚艷。

最後就係超野菜同炒飯,餐廳的炒飯真係超得好令!!炒到金黃色之餘,飯粒更是粒粒分明!證明厨師工架十足

食埋甜品為這頓飯畫上完美的句號!!如此好質的鐵板燒很值得進黎食,一定會再光顧。
前菜
  • 鯛魚湯,
  • A5 鹿兒島野崎和牛
  • 日本活鮑魚,
  • 白甘鯛,
  • 北海道帆立貝
2019-04-29 35 瀏覽
素聞錦田有個天空之城裡頭有很多特色小店,難得約了有車的朋友,自然不能錯過先預約間評價不錯的日式鐵板燒店。天空之城的餐廳大多是三層村屋樓下,但裝潢一點也不馬虎,裡裡外外都很有日式風格。乾淨簡潔俐落卻又傳統中帶點摩登。因朋友較愛吃龍蝦,因此我們點了個特上活伊勢海老鐵板燒二人前$1980,裡頭還有A5鹿兒島和牛或西班牙黑毛豬二選一。以鐵板燒價錢來說很不錯。先來是前菜,令人驚訝是竟是有冰菜的沙律!冰菜健康清爽清甜,但不便宜且也不常見,更何況很少用在沙律上。很不錯,配上沙律醋很開胃口感清爽。然後就是海鮮,第一炮是粒貝。燒過後的爽身彈牙,味會入口漸濃。可沾桌面的西芹洋蔥蒜頭橙檸檬試試,會帶出不于樣的鮮味。雖不沾都已很好吃。第二款海鮮是白甘雕。一種好吃的深海魚,師傳煮了枝豆黑松露汁,魚皮炸得很香脆,魚肉厚身但肉嫩滑,汁清香帶著松露香,很好入口~讚!其後是帶子,帶子本身很厚肉,下邊是鮮紫菜煮的湯很清香,然後帶子肉彈牙,上邊有三文魚籽,配著吃又清新帶點咸香味。主角之一的龍蝦,肉質自然彈牙爽口,牛油龍蝦膏混在一起煮,所以味很香濃。龍蝦味很香很重。另餐廳會送一款特色小食麵包,煎兩邊再溶了牛油再沾一沾一面灑上

另餐廳會送一款特色小食麵包,煎兩邊再溶了牛油再沾一沾一面灑上糖,等半分鐘會更脆。吃後會送上青檸啫哩清口的味道。

來到另一主角-厚切和牛。牛肉味很香濃,肉質很軟熟卻富有咬感。入口很化,好味道。

櫻花蝦炒飯的不會太重味,飯粒分明咬感好,可配醬汁試試。醬汁有由洋蔥蘋果醋芝麻,所以香濃得來又很清新。

之後是煮得白茫的魚湯,超濃郁的魚香味而不腥。味覺很鮮甜,很好喝。

炒蔬菜口味更清,選料好所在咬下時很清爽香口。

另會幾款甜品給大家選,我挑了芝麻雪糕,很香濃~

這間店其實可在錦田西鐵坐的士跳一兩下就到,比想像方便地點又不錯。最重要味道好!
2019-04-29 43 瀏覽
四天連假終究要結束了,眼看身邊的朋友不是去了日本就是韓國,每天看著他們的美食照真是心有不甘...就在最後這天,找到了一間位於元朗的鐵板燒,跟朋友看完電影就去吃了。餐廳雖然位置有點偏僻,位於錦田的天空之城,來到先知原來這裡是一個美食圈,有很多不同的餐廳,還有停車場,方便駕車的朋友。點了 $1980前菜是清酒煮花螺;沙律則用上比較少見的冰菜和蓮花莖,配上柚子汁,開胃菜一流高湯煮帶子帶子先用牛油煎香,再加上高湯、海苔,吃的時候再配上紫蘇葉的花,湯的味道立馬提升了🤩原雙日本響螺,螺片切得十分薄,非常爽口有口感,不用加其他調味已很好吃銀鱈魚廚師細心地將魚皮與肉分離,再把魚皮煎得跟薯片一樣脆口,味道更是不用多說👍🏼看著廚師把生猛的龍蝦放在鐵板上拆殻再起肉,配上龍蝦膏和海膽把牠炒熟,鮮味得來帶點甘甜,味道令人一試難忘😻海鮮過後廚師還準備了青檸啫喱和蜜糖方包為我們清一清味蕾,很是細心A5鹿兒島和牛(厚切)紋理脂肪分佈均衡,煎至五成熟,肉質幼嫩,肉味很濃,差不多入口即溶🥰炒飯用上日本雞蛋和和牛脂肪,蛋味極濃而且粒粒分明最後還有炒野菜、鯛魚湯和甜品,為這頓美味的晚餐劃上一個完整的句號

點了[特上活龍蝦🦞鐵板燒 二人前] $1980

高湯煮帶子

銀鱈魚

A5鹿兒島和牛(厚切)

炒飯用上日本雞蛋和和牛脂肪,蛋味極濃而且粒粒分明

2019-04-22
2019-04-26 41 瀏覽
同老公慶祝週年紀念,想搵間靜靜地,又舒服既食店,上Openrice見到呢間喺屋企附近,好評都幾多,相片又吸引,就去試下喇!去到鋪頭個門口好靚,裝潢喺傳統日式格局,金色有種好高級既感覺,入到鋪頭好寧靜,感覺好舒服,食鐵板燒,我哋當然揀坐喺廚師既對面啦!大廚同侍應都好好客,好好傾,用心同客人去傾計交流。鋪面好乾淨,好整齊同別緻,充滿日式感覺,當時鄰座客人未到每位都有三種調味料,全部餐廳用新鮮材料調製,好有心思(卡片也很美)!第一道菜先上頭盤,有沙律同花螺,第一次食冰菜,生食好好味啊!配上酸酸地既柚子汁,好清新,食得出汁係自己鮮製烹調。花螺帶點酒香,唔錯!跟住就係重頭戲主菜了!大廚先排列好新鮮食材俾我地影相打卡,咁靚同新鮮,真係好難唔分享俾朋友睇呢!嘻嘻!之後就先煮響螺片,切到薄薄的,好鮮,唔駛點落調味都好好味!之後係好特別既白甘鯛魚,第一次食呢種魚,大廚用高溫油炸香個魚皮同魚鱗,再焗熟魚肉,外表脆,魚肉滑,屋企不能做到既煮食效果!魚鱗炸完之後變左一塊塊戙起晒,外觀好得意,配上唔辣既青椒同黑松露忌廉汁,好香好滑!呢味北海道帆立貝最吸引我既反而唔喺主角,而係配角既鮮紫菜湯!真係好好飲,好鮮,加

鋪面好乾淨,好整齊同別緻,充滿日式感覺,當時鄰座客人未到

之後就先煮響螺片,切到薄薄的,好鮮,唔駛點落調味都好好味!

呢味北海道帆立貝最吸引我既反而唔喺主角,而係配角既鮮紫菜湯!真係好好飲,好鮮,加上餐廳特製過既魚籽同新鮮帆立貝,真係好match!

之後喺大主角出場了!龍蝦好大隻好大隻!!仲新鮮到喺燒板上仍有點彈跳(有點殘忍喔,但大廚話佢一早已處理過,相對無咁殘忍了),大廚用龍蝦膏配上牛油,連同龍蝦肉一齊煮,唔駛問當然好味到不得了!

肉好鮮,配上牛油同蝦膏既香味與鑊氣,真係無得彈!

食到一半,大廚特製了一個焦糖多士俾我地試下,另外貼心地還有一粒青檸啫喱清一清味蕾,再繼續餘下菜式了!

另一個重點就係A5鹿兒島野崎和牛,薄厚各一,和牛上有好多雪花,入口即溶。想不到原來薄片既煮法喺加入蔥花同香蒜,捲埋一齊,味道好有層次,牛既油脂融入蔥蒜當中,意想不到的夾。而厚和牛都好正,叫左六成熟,入口即溶,唔會太生或太熟。

到最後,還有炒飯、魚湯同炒雜菜,有櫻花蝦、蔥花同蛋炒珍珠米,炒既時候見到飯粒在彈跳,粒粒分明;特別一提奶白色既魚湯!好鮮好濃!飲得出落左好多鮮魚去煲才有這樣的效果,值得推介!炒雜菜就沒有甚麼特別了!

最最後還有抹茶雪糕作結。

這頓晚餐可以用旅程來形容,遂個菜式上菜,然後期待下個菜式既煮法同味道。

雖然價錢偏貴,但用心既服務、寧靜既環境、新鮮既食材,用作慶祝紀念日或特別日子,算是值得的!我同老公都過左一個愉快滿足既晚上,同大廚也好好傾呢!

✨✨✨✨✨✨✨✨✨✨ 如果大家喜愛我寫既食評📝,麻煩幫幫手比個愛的鼓勵❤️,我會寫更多豐富既食評比大家!🤤 ✨✨✨✨✨✨✨✨✨✨
2019-04-25 52 瀏覽
因為工作上原因先有機會過去高埔村,行過先知原來有條美食街。好多都係上居下鋪,感覺與世無爭。特別有間金色house好搶眼,原來係做鐵板燒。今晚就book左位試試。首先上左溫室野菜沙律同前菜。其中圓形兩塊係日本蓮花幹部,味道清幽,爽口。今次試下特上活龍蝦鐵板燒🦞 二人前$1980+1北海道䖠立貝 帶子鮮甜有彈性配下面鮮紫菜湯更甜👍🏻白甘鯛☝🏻原來係連魚鱗食既魚架😱由於皮先炸,肉煲熟。魚鱗炸成金黃,好脆!肉厚實而滑,整個口感真正既外脆內軟呀!日本響螺師傅加䜴油簡單提鮮,簡單爽甜。加上有自家調製調味料提供鮮味更出!重點活龍蝦🦞原隻起肉跟膏炒,每件都佈滿creamy同鮮甜既蝦膏!超好食👍🏻A5鹿兒島野崎和牛 厚+薄燒☝🏻☺️鍾意食蔥既我,薄燒就岩哂!薄燒牛整個口感好似一層薄脂肪包住蔥同蒜片。厚燒極肥美,一咬油脂爆發😱肉質肥美帶爽。最後仲有炒野菜,鯛魚湯,炒飯同甜品。影唔哂😥唔好睇分量細細,原來都好飽。師傅會係食客前煮同每道菜介紹,個人幾喜歡呢種溝通同對食物同廚師既了解而且食材新鮮。👍🏻

今次試下特上活龍蝦鐵板燒🦞 二人前$1980+1
北海道䖠立貝
帶子鮮甜有彈性配下面鮮紫菜湯更甜👍🏻
白甘鯛☝🏻
重點活龍蝦🦞
A5鹿兒島野崎和牛 厚+薄燒☝🏻☺️
鍾意食蔥既我,薄燒就岩哂!

最後仲有炒野菜,鯛魚湯,炒飯同甜品。影唔哂😥
  • A5鹿兒島野崎和牛
  • 白甘鯛
2019-04-24 243 瀏覽
由錦上路,同朋友當假日郊遊,行過嚟高埔村、爾巒對面,食日本鐵板燒,真係尋找隱世美食,因為唔係住呢度都唔會識入嚟食嘢。點了二人餐,前菜係沙律,竟然有冰菜!見到好開心!因為好少地方有得食,仲要冰菜十分新鮮,賣相配搭了沙律菜和番茄仔,顏色極度漂亮,食落爽口,冰菜的葉呈肉質狀,水份多又,有質感。廚師選用陳醋的配搭,很有清新氣息。第一道菜已令我很有驚喜!白金鯛配支豆薯蓉黑松露汁,白金鯛先在油鍋炸過出水,然後再鐵板上輕煎,連魚鱗一起吃,卜卜脆,魚肉水份很多,非常好味!加上蒜蓉黑松露汁香味濃,配襯淡味的白金鯛魚肉,整道菜就是吃鮮味和香味。配襯的黑青椒仔其實不辣,可以整條吃掉的,又加一點清新香氣。孟加拉大蝦,廚師在鐵板上煎的時候,已經巧妙地全隻蝦起肉,留下蝦膏,配牛油煮成醬汁。 蝦肉超級爽口,啖啖肉。蝦膏配牛油煮,可以令蝦膏香味揮發得更好,食落口更香,與爽口蝦肉一起吃,美味到不行!香煎鵝肝多士,首先多士很有心思,先烙上店舖名字「崟」。 鵝肝煎好後放上麵包,油份不斷滲出,食落口感軟滑,非常creamy, 油份的香味在口腔久久不散,好味!日本黑豚肉薄燒,在鐵板上煎一會已熟透,中間捲著蒜蓉和蔥花,灑上椒鹽,

日本黑豚肉薄燒,在鐵板上煎一會已熟透,中間捲著蒜蓉和蔥花,灑上椒鹽,以這些配料去調起黑豚肉的鮮味,肉質結實,豬肉味香濃, 一咬下,肉汁都流了出來,像個豬肉包成的水餃呢!可以點醬汁食 ,試試這裏獨家調配的芝麻汁,材料有蘋果蓉、芝麻、薑、蔥、醋,伴著吃增添惹味。

美國特級牛柳,選了厚燒,七成熟。香煎後肉汁仍然豐富,牛肉味香濃,肉質很嫩滑呢!

櫻花蝦炒飯,配料超多,只是櫻花蝦,已經令整個飯夠香;蒜蓉、蔥、蛋等配料色彩繽紛,賣相超吸引!口感軟綿煙韌,因為用日本珍珠米煮的飯的確質素較好。雖然感覺前面吃的東西不夠飽,吃埋這個炒飯,滿足感大增!

麵豉湯,感覺與別不同哦,因為味道沒有外面其他餐廳的咸,咸淡適中得來有一份清新感覺,原來裏面有豆腐雜菌、海帶和蔥, 煮起特別鮮甜。

炒野菜有芽菜、椰菜和雜菌,在鐵板上煎過後,散發香味,但不失蔬菜的清新,不用下太多調味料已很好味。

焦糖多士,非常好味!第一次見用砂糖和牛油在鐵板上煎的多士,原來是可以這樣製作呢!這是餐牌上沒有的甜品廚師發辦的確很驚喜!

價錢雖然覺得貴點,但食物有質素,全都是日本空運到港,每日新鮮,吃食物質素,而且現場看廚師表現即制,也算一次享受。這裏服務非常好,職員都很親切,有賓至如歸的感覺。
2019-04-13
2019-04-23 226 瀏覽
今天跟朋友新界一天遊,住元朗的朋友推介錦田高埔村附近一帶有間高質素鐵板燒,門口還可以泊車,非常方便,我們在大埔駕車到元朗,行程不消十五分鐘,剛好餐廳門外有個車位。餐廳門外看已經感覺非常高級典雅,"崟"一字作招牌,店內環境不算大,有8-10個鐵板燒位,亦有數張梳化位,吃鐵板燒當然看著廚師即場制作才算吃鐵板燒。我們點了特上活龍蝦鐵板燒二人前套餐,包含前菜(沙律)、田螺、活龍蝦、北海道帆立貝、銀鱈魚、日本響螺、厚切A5鹿兒島野崎和牛、炒飯、炒野菜、鯛魚湯、甜品。先說前菜,沙律菜非常新鮮,還有兩棵很特別的菜,侍應介紹是蓮花莖,爽口,很特別。田螺 - 用酒浸著,非常野味北海道帆立貝 - 帶子肉厚肥美,加上紫蘇特異的芳香,令到湯水提昇不少。銀鱈魚 - 肉質細膩,脂肪量較高、入口即溶日本響螺 - 味道又甘,又清甜,韌中帶脆,十分爽口,沾上少少海鹽味道更提升活龍蝦 - 原隻放上鐵板上,龍蝦生命力之強大,已在鐵板上加熱,它的腳居然還會舞動,肉質扎實而Q彈,加上蝦膏和海膽作醬汁,更顯風味。厚切A5鹿兒島野崎和牛 - A5是和牛級數等級最高,優質和牛肉身呈現嫩紅色,肉味比一般和牛濃郁,肉質細膩,入口即溶,吃

田螺 - 用酒浸著,非常野味
銀鱈魚 - 肉質細膩,脂肪量較高、入口即溶
厚切A5鹿兒島野崎和牛 - A5是和牛級數等級最高,優質和牛肉身呈現嫩紅色,肉味比一般和牛濃郁,肉質細膩,入口即溶,吃肉前還會給青檸O者喱和甜多士清清口腔,很細心。
炒飯 - 用了小許和牛碎、洋蔥碎、乾櫻花蝦、日本蛋炒,加上日本米粒粒分明,不錯,廚師怕我們不夠飽,還細心問我們是否夠飽,需要加多少許米飯。
鯛魚湯 - 鮮美甘甜,很熱,飲完湯杯還是出煙的。
甜品- 有雪糕和紅豆布甸選擇,紅豆布甸香滑濃郁,紅豆不會太甜,正!

總評:元朗別樹一格鐵板燒
2019-04-22
2019-04-23 116 瀏覽
復活節假第二日,專程入去元朗搵好西食。呢餐係預約左好耐嘅鐵板燒。同女朋友一致決定要食特上活龍蝦鐵板燒。其實有諗過食鮑魚餐,因為師傅後邊個魚缸其實養咗好多活龍蝦同鮑魚,隻隻鮑魚都有成隻手掌連手指咁大隻,而龍蝦望落去都起碼有成斤幾兩斤重。不過今日想大大啖肉咁食龍蝦, 所以一致裁定要食龍蝦餐。前菜係野菜沙律同埋汁煮東風螺,沙律新鮮仲要有冰菜,東風螺亦大有驚喜非常鮮甜。跟住上碟嘅就係日本響螺,薄薄嘅一片,微微煎香,爽脆鮮甜。最特別嘅地方係去配上紫蘇葉嘅花,廚師好細心咁同我地講紫色嘅花係可以食嘅。果然紫蘇葉花帶有清香嘅紫蘇葉味配上螺片既鮮的確係絕配。北海道帆立貝並唔係單單煎香左就上枱。師傅將帶子殼放喺鐵板燒上,加上新鮮紫菜,再加少許嘅醬油同水,看似簡單嘅烹調,更加顯出師傅嘅工架。帆立貝上面再加上三文魚子,配合新鮮紫菜嘅湯底,的確係非筆墨可形容嘅鮮味。白甘鯛嘅煮法更加令我大開眼界。先將白甘鯛放喺滾油中炸魚皮,然後再焗熟魚肉。魚皮脆而不肥膩,鮮嫩的魚肉再配上支豆黑松露醬汁,令一向都唔係好鍾意食魚嘅我地亦都讚不絕口。食咗咁多好食嘅”前菜小食”之後,今日嘅主菜要正式上場啦。唔講得笑,隻龍蝦望落去有成兩斤

北海道帆立貝

白甘鯛

食咗咁多好食嘅”前菜小食”之後,今日嘅主菜要正式上場啦。唔講得笑,隻龍蝦望落去有成兩斤重。師傅原隻放喺鐵板上燒,再慢慢去殼切肉,一流視覺享受。
師傅將龍蝦膏加牛油連龍蝦肉一齊炒香,然後仲落足本咁加埋北海道海膽去煎,為呢未餸增添鮮味。
呢碟北海道海膽牛油龍蝦正式完成,未入口先聞到佢嘅香味,口水直流。龍蝦肉鮮甜彈牙,海膽同龍蝦膏濃郁的鮮甜,令到龍蝦肉嘅鮮更上一層樓。
北海道海膽牛油龍蝦

師傅煎咗個香脆嘅多士,仲笑講話係呢度嘅招牌菜。
招牌多士

中場黎個蒟蒻清清口腔再品嚐之後嘅餸菜。
另一道主菜就係A5鹿兒島野崎和牛厚切。
師傅煎得皮脆肉嫩。佢嘅皮脆就好似法式焦糖燉蛋一樣脆,咬落去嘅時候佢嘅脆皮呈V字直接陷入嫩肉中間,呢一種脆法都係第一次食到。和牛肉味濃郁鮮嫩多汁,食到停唔到口,好快就食晒。
A5鹿兒島野崎和牛厚切

和牛之後係一碗乳白色嘅魚湯。濃濃嘅魚鮮味,一問之下先知道原來依碗湯係鱲魚湯。足足用15斤魚煲埋50碗,難怪如此鮮甜濃郁!

香蔥櫻花蝦炒飯亦都炒到粒粒分明,雖然好飽但我都忍唔住食晒成碗。
呢一餐雖然唔平,但係絕對係物超所值,食完呢個之後令到我深深咁愛上左鐵板燒!
北海道帆立貝
白甘鯛
北海道海膽牛油龍蝦
招牌多士
A5鹿兒島野崎和牛厚切
2019-04-22 66 瀏覽
今日去左元朗探朋友同佢寶寶,之後去左佢屋企附近高埔村食鐵板燒,慶祝生日食得豪d,叫左個特上活龍蝦鐵板燒二人前$1980,可以望住師傅即煮即食,仲有新鮮食材,視覺與味覺饗宴,實在滿足。溫室野菜沙律有好少食既冰菜配上柚子汁,好清新既感覺;另外前菜係花螺。響螺,切成薄片,配上黑椒海鹽,簡單的調味。北海道帆立貝煎到兩邊金黃好香口,不會過熟,肉嫰超鮮甜,帆立貝面上有三文魚籽,但餐廳有特別醃製過,真的沒有腥味,反而有些酒香;另外驚喜是帆立貝殼上盛著的湯,有新鮮紫菜,好好味。活龍蝦超巨型,在客人面前鐵板上處理不容易啊,看到我最愛吃的龍蝦由啡色煮成橙色,感覺好神奇,最後將龍蝦肉切粒,用牛油和蝦膏炒在一起,蝦膏好香好惹味。白甘鯛,魚鱗放在190度的滾油炸,會卷埋左升起左不會令油浸住魚肉,面魚肉是焗熟的,然後配上黑松露薯蓉一起吃,好特別用心的菜色。師傅特別弄了餐牌沒有的牛油砂糖脆多士給食客,好脆的焦糖香,好邪惡但好好味。食A5 鹿兒島野崎和牛之前有青檸啫喱清一清味蕾,和牛我們選了一厚一薄燒。師傅先在鐵板上煎了蒜片,像薯片一樣脆,薄牛裡包著好多蔥、蒜片;而厚燒牛入口即融,更原汁原味。看似普通的炒飯也很不錯,

響螺,切成薄片,配上黑椒海鹽,簡單的調味。

看似普通的炒飯也很不錯,雞蛋,蔥花、櫻花蝦炒到飯一粒粒;配上超濃的魚湯,不過有點杰;再加上熱到出煙的炒野菜。

最後以雪糕作結,我選了紅豆味。好滿意加滿足的一餐,雖然貴,但都值得。
2019-04-21
2019-04-18 43 瀏覽
星期日,朋友帶我去左元朗錦田一間吃日式鐵板燒的小店吃晚飯。我入去到看見這間鐵板燒裝修得好似日本嘅店舖一樣,我一坐下朋友就叫了一個二人鐵板燒套餐。首先嚟咗個沙律和東風螺前菜, 我第一次食冰菜,味道唔錯同埋好新鮮。跟住再試東風螺,雖然細粒,但好鮮味。師傅炮製海鮮之前 ,先讓我們看看D食材,我看見隻澳洲鮑魚好大隻,我放隻手落去仲大隻過我隻手 ,睇見都流口水 。師父整嘅第二度菜 係北海道帆立貝 ,紫菜高湯同三文魚,帆立貝嘅鮮味,真係超正,另一样係甘目鯛配黑松露薯泥 ,我看見師傅用油炸一炸魚鱗同焗熟自身, 啲魚肉好滑魚鱗食落口脆卜卜 ,我們叫了一支清酒, 飲了一啖 清酒好香醇 跟住重頭戲出現了 師父在我面前活生生燒澳洲鮑魚 ,隻鮑魚用唔同煮法 去煮,好爽口 。吃完海鮮就食鵝肝 ,鵝肝好滑又好多油脂 ,·侍應好細心安排咗一 小 口 青檸啫喱,清一清 口腔 ,終於到我喜歡吃西班牙黑毛豬 ,厚切黑毛豬油脂分佈均勻 食落 口感好好, 食完黑毛豬之後有鐵板燒 ,必備嘅炒飯 ,炒飯裏面有櫻花和蝦食落好香口 值得一提係個鮑魚好有鮮味 最後還有甜品雪糕作結 尾,我揀咗芝麻味 ,我吃完覺得可以 ,下次再嚟食 。

,我一坐下朋友就叫了一個二人鐵板燒套餐

我吃完覺得可以 ,下次再嚟食 。
  • 法國鵝肝
2019-04-16 37 瀏覽
今天同朋友到元朗行山,順道探訪朋友。元朗近來多了許多食市,高、中、底檔次都有。今次朋友選了屋苑附近的天空之城的廣場𥚃的 - 崟。日式鐵板燒。晚上突然下起雨來,天氣轉涼,但仍不影響食店人潮。這間店舗坐位寛躺舒服,空間充足。一坐下,師傅們先讓我們看看當天的新鮮食材,我們選了鮑魚套餐,套餐內有鮑魚,金目鯛,帆立貝,材料極之新鮮。先上蔬菜沙律,沙律內的冰菜十分爽脆,充滿清新感覺。再來先煮鮑魚,係澳洲鮑魚,體積大,鮮味十足, 咬口感非常好。再來是帆立貝,與魚湯一齊煮,又是另一種感覺,啲湯鮮味十足。再來是金目鯛,外面層皮炸到好似魚皮一樣,十分美味。今次有我最愛吃嘅鵝肝多士,一件不夠再來encore多一件。還有櫻花蝦炒飯,加上炒雜菜。這一餐充滿了大滿足。與朋友暢飲啤酒,又添一件樂事,這個地方其實好容易找到車位泊車,如揸車來真是一個不錯的選擇。這間舖,店舖細細,充滿日本風味,可一解鄉愁我。
再來是帆立貝,與魚湯一齊煮,又是另一種感覺,啲湯鮮味十足。
再來是金目鯛,外面層皮炸到好似魚皮一樣,十分美味。
今次有我最愛吃嘅鵝肝多士,一件不夠再來encore多一件。
還有櫻花蝦炒飯,加上炒雜菜。
2019-04-16 28 瀏覽
這間在錦田的鐵板燒餐廳,主要有幾款的鐵板燒款式,有十一款食物,今次我就點了龍蝦鵝肝餐。先食了螺及沙律,前者無沙,後者爽脆開胃。燒帆立貝肉厚鮮甜,伴入紫菜的湯汁,鮮甜無比。白甘鯛連魚鱗炸至香脆,完全無腥味,肉質嫩滑鮮甜,伴上黑松露更能提鮮。龍蝦從魚缸新鮮取出,上枱後非常生猛,十分新鮮,肉質彈牙鮮甜。鵝肝煎至剛熟,外脆內嫩,入口油脂爆出,充滿甘香。邪惡多士有淡淡焦糖香味但又不會太甜太膩,而且多士鬆脆。青檸啫喱正好去掉口腔內的味道及油膩感,迎接下一道菜式。A5和牛可以選厚或薄,我就比較喜歡厚身牛肉,和牛肉味濃而且充滿牛油香味,入口油脂滲出,越咬越多汁。櫻花蝦炒飯既香且鮮,蛋漿包滿每粒飯,炒至金黃不油膩,炒飯爽口。鯛魚湯呈奶白色,以十幾斤的原條鯛魚熬製而且,鮮甜度十足,而且沒有魚渣。炒椰菜及芽菜爽脆,食了多款充滿油脂的肉食,是需要蔬菜清一清油膩。甜品是多款雪糕,有柚子、紫薯及綠茶等,綠茶味道濃郁有奶香。

先食了螺及沙律,前者無沙,後者爽脆開胃。

燒帆立貝肉厚鮮甜,伴入紫菜的湯汁,鮮甜無比。

鵝肝煎至剛熟,外脆內嫩,入口油脂爆出,充滿甘香。

邪惡多士有淡淡焦糖香味但又不會太甜太膩,而且多士鬆脆。

青檸啫喱正好去掉口腔內的味道及油膩感,迎接下一道菜式。

甜品是多款雪糕,有柚子、紫薯及綠茶等,綠茶味道濃郁有奶香。