2023-08-07 18 瀏覽
呢間拉麵之前已經幫襯過,覺得廣鳥蠔沾麵幾出色😋,今次再試試其他出品~🍜黑蒜濃厚山藥豚骨拉麵最特別係🐷叉燒可以揀正常叉燒或者豚角煮,揀御屋就可以兩者都試到👍🏼叉燒肥瘦均勻,豚角煮較厚身食落更加有口感😋 🧄黑蒜濃厚山藥湯底濃厚,豬骨同黑蒜balance👍🏼🍜赤雞湯拉麵. 熟成味噌廣島蠔🦪蠔肉飽滿鮮嫩~粒粒都脹卜卜😋 🐥赤雞湯濃厚,雞味濃郁,可以隨意加上附送嘅🍋檸檬,加入檸檬汁之後會感覺更加清新,兩款食法都建議一試😝🥟和風餃子餃子底煎到十分脆口 加上沙律醬、木魚碎和蔥花,有少少似食章魚小丸子嘅感覺🤣🧀芝士年糕外皮香脆,中層軟軟糯糯,最入面包住流心芝士,邪惡又美味😈推介指數: ⚡️⚡️⚡️⚡️餐廳環境:⚡️⚡️⚡️⚡️服務態度:⚡️⚡️⚡️⚡️再訪:Yes

🍜黑蒜濃厚山藥豚骨拉麵

🍜赤雞湯拉麵. 熟成味噌廣島蠔

🥟和風餃子

🧀芝士年糕
外皮香脆,中層軟軟糯糯,最入面包住流心芝士,邪惡又美味😈

推介指數: ⚡️⚡️⚡️⚡️
餐廳環境:⚡️⚡️⚡️⚡️
服務態度:⚡️⚡️⚡️⚡️
再訪:Yes
  • 和風餃子
  • 熟成味噌廣島蠔赤雞湯拉麵
今日去香港會議展覽中心,一年一度舉行嘅動漫展2023,去之前當然要充一充飢先啦。你知嫁啦,呢啲乜乜書展、動漫展,真係閒閒地都要排你成2個幾、三個鐘,先俾到人入場嫁啦。食飽啲去排隊都唔會咁肚餓啦,入到會展裡面,又真係無乜嘢好食,食埋啲貴又唔飽又唔好味嘅嘢,就費事浪費金錢、浪費自己食量的Quota啦。講返正題啦,幸屋我今次第一次食,叫咗佢哋期間限定嘅拉麵。⭐️北海道蟹肉湯拉麵 - $138- 第一啖食落啲蟹肉同埋個湯底,的確係有啲腥- 發現佢原來係有俾到檸檬🍋俾我唧啲檸檬汁出嚟,咁加咗檸檬汁,又真係僻到陣腥味。 - 食落個拉麵幾好食,掛到麵汁,又唔會太粉,食落幾滑身👍🏻 - 叉燒幾滑唔老好爽口,唔油膩。 - 仲有個雞肉,慢煮得好嫩💡所以覺得都唔差。📈

食飽啲

講返正題啦,幸屋我今次第一次食,叫咗佢哋期間限定嘅拉麵。

⭐️北海道蟹肉湯拉麵 - $138
- 第一啖食落啲蟹肉同埋個湯底,的確係有啲腥

- 食落個拉麵幾好食,掛到麵汁,又唔會太粉,食落幾滑身👍🏻

- 叉燒幾滑唔老好爽口,唔油膩。
- 仲有個雞肉,慢煮得好嫩

💡所以覺得都唔差。📈
2023-07-30
推薦指數: 🌕🌕🌕🌗🌑*・゜゚・*:.。..。.:*・*:.。. .。.:* ・*:.。. .。.:*・゜゚・*📍HK #灣仔 - 幸屋幸屋係 囍帖街 隔2 行嘅小街,店面小小好似啲日本隱世拉麵館🥢 除左有一般 豚骨/ 味噌 / 辛辣 湯麵,仲有各式沾麵 同 期間限定 拉麵🍜 呢間拉麵最好嘅係好多「客製化」,例如 麵條粗幼、硬度 、湯底濃度、香油、叉燒選擇、椰菜份量🍢-·-·-【𝗥𝗲𝘃𝗶𝗲𝘄 食評 💬】🎏 (期間限定) 北海道蟹肉湯拉麵 $138|7.5/10材料超豐盛… 第一次見香港啲拉麵配料鋪到咁🈵️… 肉類我選擇咗 叉燒 + 豚角煮,再加上糖心蛋,同一匙羹蟹肉絲(應該係叫蟹肉拉麵嘅主要原因LoL)🦀️ 湯底唔算特別有蟹肉鮮味,但食完好飽肚◐ 赤武士 辛味拉麵 $83|7/10一共4種辣度可以選擇 🌶️ 滿滿嘅辣油浮上湯麵,朋友揀咗辣度2⃣️,屬於日式甜辣口味。另外附上糖心蛋 + 叉燒2 塊,不過不失◐ 章魚小丸子 4 粒 乾脆外層唔特別油,普通小食 🐙 *・゜゚・*:.。..。.:*・*:.。. .。.:* ・*:.。. .。.:*・゜゚・*🥢 @yukihouseco🚶 灣仔站B1出口

推薦指數: 🌕🌕🌕🌗🌑
📍HK #灣仔 - 幸屋
-·-·-
【𝗥𝗲𝘃𝗶𝗲𝘄 食評 💬】

🎏 (期間限定) 北海道蟹肉湯拉麵 $138|7.5/10

◐ 赤武士 辛味拉麵 $83|7/10

◐ 章魚小丸子 4 粒
乾脆外層唔特別油,普通小食 🐙

🥢 @yukihouseco
🚶 灣仔站B1出口,步行約5分鐘
📍 灣仔機利臣街5-9A號維昌大廈地舖

🏷️
地區:#laymao_灣仔
分類:#laymao_日式
*・・*:.。..。.:*・*:.。. .。.:* ・*:.。. .。.:*・゜゚・*
灣仔一向多隱世嘅美食,今晚就嚟到呢一間幸屋,一間拉麵小店食晚餐店員都好細心❤️❤️入嚟會問我地要飲凍水定係熱茶☕️☕️餐牌款式又多,食物種類夠哂豐富😊😊Peggy我一向都係拉麵愛好者🍜🥰🥰咁我哋今次就叫咗一個黑蒜濃厚山藥豚骨拉麵 $88 🧄🧄同一個廣島蠔沾麵 $118 🦪另外都叫左份小丸子同個🍧柚子雪葩黑蒜濃厚山藥豚骨拉麵🍜帶有香濃嘅黑蒜味道配合埋山藥同埋豚肉,非常惹味🤤🤤🤤而且無論係麵條嘅類別,軟硬度😍湯底嘅濃度都可以俾你自己選擇😳我最鍾意係佢有得揀叉燒🐷🐷豚角煮或者係御屋,咁就可以喺一碗麵又食到叉燒又食到pork belly啦😋😋我自己就好鍾意食佢個豚角煮,非常之入味😋🤤🤤廣島蠔沾麵🥰呢碗係碗特濃味噌廣島蠔沾麵🍜🍜味增湯超濃郁,揀咗個熱麵🔥🔥而且沾湯超好味!蠔雖然唔係好大隻🦪但係都鮮味十足😳小食💜💜小丸子正正常常👍🏻 柚子雪葩係佢哋嘅時令甜品,有超濃嘅柚子味❄️❄️天氣咁熱食返杯柚子雪葩真係透心涼🍨🍨

黑蒜濃厚山藥豚骨拉麵

黑蒜濃厚山藥豚骨拉麵🍜
帶有香濃嘅黑蒜味道配合埋山藥同埋豚肉,非常惹味🤤🤤🤤
豚角煮

廣島蠔沾麵🥰
特濃味噌廣島蠔沾麵

呢碗係碗特濃味噌廣島蠔沾麵🍜🍜味增湯超濃郁,

小食💜💜
小丸子正正常常👍🏻
柚子雪葩係佢哋嘅時令甜品,有超濃嘅柚子味❄️❄️
柚子雪葩
天氣咁熱食返杯柚子雪葩真係透心涼🍨🍨
黑蒜濃厚山藥豚骨拉麵
豚角煮
特濃味噌廣島蠔沾麵
柚子雪葩
  • 章魚小丸子
2023-07-23 183 瀏覽
唔好比啲好評呃左黎食呢間鋪頭……一開始入到鋪頭,感覺還好,日本風格。店員會問你想飲水定係茶,我地揀茶。一上枱嘅時候店員就比左一杯熱水同一個茶包😅呢下對我黎講係有啲奇怪,唔係應該員工整好埋先比我地嗎?😅之後我地叫左個魚介豚骨沾麵加$15午餐(沙律/餃子)&汽水。沾麵湯底好似用粉加熱水開出黎,拉麵質素好普通,叉燒肉質太淋。最好笑係嗰餃子係湯餃上而唔係煎餃(雖然上菜時有講到係湯餃形式上),但係相信佢煎一定比烚上好😅總括而言,唔會再幫襯😂
唔好比啲好評呃左黎食呢間鋪頭……

一開始入到鋪頭,感覺還好,日本風格。

總括而言,唔會再幫襯😂
魚介豚骨沾麵
地點:灣仔機利臣街菜式:日式拉麵餐牌:拉麵,沾麵,丼飯,小食,沙律,飲料等。北海道蟹肉湯拉麵 $138呢款北海道蟹肉湯拉麵係期間限定,即刻試試先。拉麵用高身碗上枱,碗邊有兩片叉燒同三片雞胸肉,上面放有唔少滑溜蟹肉,蟹子同香滑蟹膏。材料豐富,蟹肉好鮮,而叉燒同雞胸肉都好嫩口,正!仲有淋滑糖心蛋一開二,加埋扁筍同黑木耳,加添爽脆口感,其他蔬菜仲有椰菜同紫洋蔥,加埋紫菜一片。面頭撒上蔥花同白芝麻粒,另上一件檸檬。湯底類似厚身雞湯,味道算清,拉麵係幼身。呢碗拉麵材料豐富,都幾好味。櫻花蝦味噌拉麵 $88呢款櫻花蝦味噌拉麵係招牌拉麵之一。湯底色水呈橙色,我揀左正常湯底濃度同正常香油。飲一啖湯先,好有蝦香味,又唔會太鹹,正。拉麵我揀左粗麵同正常硬度,好有咬口,而且蛋香十足,唔錯。配料有半肥瘦淋叉燒兩大塊,原隻流汁糖心蛋,好多櫻花蝦仔。蔬菜有黑木耳、椰菜、紫菜一片,我叫左多蔥。面頭灑上白芝麻粒,材料豐富。小食叫左和風餃子同章魚燒丸子。和風餃子 $38和風餃子入面有肉又有菜,食落有脆有煙韌口感,醬汁豐富。章魚燒丸子章魚燒丸子一客四粒,入面非常淋而有章魚肉粒。枱面有辣芽菜。食物質素保持一貫水準,每次都有
地點:灣仔機利臣街
菜式:日式拉麵
餐牌:拉麵,沾麵,丼飯,小食,沙律,飲料等。

北海道蟹肉湯拉麵 $138

櫻花蝦味噌拉麵 $88
櫻花蝦味噌拉麵

小食叫左和風餃子同章魚燒丸子。

和風餃子 $38
和風餃子

和風餃子入面有肉又有菜,食落有脆有煙韌口感,醬汁豐富。

章魚燒丸子

章魚燒丸子一客四粒,入面非常淋而有章魚肉粒。
辣芽菜

枱面有辣芽菜。
食物質素保持一貫水準,每次都有期間限定菜式試試,大熱天時,可以叫凍水飲,食完唔會成身汗。
2023-07-08
午餐
章魚燒丸子
幸屋🍜▫️櫻花蝦味增拉麵 $88 9/10櫻花蝦味增湯底叫左特濃都唔會好鹹😚係可以舒舒服服飲曬嘅鹹度🍜個人感覺湯可以再稠啲 咁就會超掛麵超正💓肉方面揀左mix~佢地嘅豚角煮同叉燒超級impressed到我😍咁厚嘅五花肉 係冧到可以用筷子分開嘅程度🥹入口超有豬肉味 肥膏完全係入口即溶🥹睇落唔算深色但係其實滷得好入味PERFECT DES!!!!😭❤️溏心蛋都十分完美 甜甜地蛋白QQ的🥚麵體方面 就算叫左粗麵 麵體都係偏幼身🤓但軟硬度我自己幾鍾意💛📝side noteJam左幾啖黑蒜油湯底 唔算好重蒜味都係走舒服無負擔風😉小食叫左唐揚炸雞 炸粉好薄好juicy😆見到隔離檯叫唐揚魷魚鬚 好似好正好fatfat😭next time must try!!!!!
幸屋🍜

▫️櫻花蝦味增拉麵 $88 9/10

📝side note
2023-07-10
  • 櫻花蝦味噌拉麵
2023-07-10 174 瀏覽
這間拉麵店,環境及拉麵賣相美觀,味道完全唔掂,我同朋友諗住試吓新野,點知"中伏",拉麵賣相美觀,但湯底淡而冇味,餃子味道Ok,只得餃子好食,冇失望,炸雞,內部熱,外皮超軟,唔趣,味道淡,櫻花蝦湯底拉麵,只有少量蝦味,拉麵第一係湯底,第二係麵,湯底差,麵再好都冇用,拉麵賣相初初美觀,但開始攪起湯底時,有啲黑點係面,感覺有啲恐怖,環境外觀幾好幾靚,不過地方好窄,入到去店員話未有位,門口等等,完全係好似係一條巷出入咁,一條巷入,一條巷出,店員態度好,但係反應緩慢,叫左人,根住望住你,之後,停一停,諗一諗,發一發呆再問你要乜,諗住好評多,應該幾好食幾好味,結果,下次唔會再去,總結,兩個字 中伏,失望,哩間拉麵店好難食,唔好食
2023-07-09
  • 和風餃子
2023-07-09 71 瀏覽
一人前套餐 $158- 蟹籽沙律或軟殼蟹沙律x1- 和風餃子或芝麻手羽x1 - 自選串燒2串- 丼飯或拉麵1客- 飲品個到啲姐姐好Nice☺️介紹我哋叫呢個一人套餐,好抵食,我同朋友同咗個一大套餐再加一個沾麵都好夠飽!🫣🥟叫咗個自家製餃子🥟覺得同平時嘅普通和風煎餃子差唔多,中規中矩🤔👉🏻 𝑹𝒂𝒕𝒊𝒏𝒈 : 𝟲/𝟏𝟎🍡串燒叫咗雞翼同牛舌,2串調味都偏重手🙈牛舌好厚juicy! 👉🏻 𝑹𝒂𝒕𝒊𝒏𝒈 : 𝟲.𝟱/𝟏𝟎🍜櫻花蝦味增拉麵,拉麵有得揀粗幼麵條同軟硬度👍🏻湯底濃度方面揀咗濃,對我嚟講岩岩好,好濃蝦味,拉麵掛湯力ok🤤👉🏻 𝑹𝒂𝒕𝒊𝒏𝒈 : 𝟳/𝟏𝟎𝑶𝒗𝒆𝒓𝒂𝒍𝒍 𝑹𝒂𝒕𝒊𝒏𝒈: 味道: 𝟲.𝟱/𝟏𝟎抵食指數: 𝟳.𝟱/𝟏𝟎環境: 𝟳/𝟏𝟎𝑹𝒆𝒗𝒊𝒔𝒊𝒕: 𝗠𝗮𝘆𝗯𝗲!😋
一人前套餐 $158

抵食指數: 𝟳.𝟱/𝟏𝟎
環境: 𝟳/𝟏𝟎
𝑹𝒆𝒗𝒊𝒔𝒊𝒕: 𝗠𝗮𝘆𝗯𝗲!😋
2023-07-06 54 瀏覽
🔹️灣仔機利臣街一間隱世拉麵店 ‘’幸屋‘’🍜 店內環境猶如置身日本⛩️除了主打拉麵, 還有特式沾麵、小食選擇🤔店員十分細心、友善🧑‍💼👩‍💼🔸️黑蒜濃厚山藥豚骨拉麵🐷🍜豚骨選擇了厚切豚角煮配幼拉麵和多葱✌️拉麵和肉也吸收了湯底精華🤩好開胃😊🔸️蝦汁帆立貝沾麵🦐🍜我們選了熱食沾麵, 沾麵被濃郁蝦汁湯底浸至腍身, 較容易入口, 配上鮮甜帆立貝和溏心蛋, 大滿足呀😋🔸️和風餃子🥟餃子煎至皮脆內軟, 肉質鮮嫩👍🔸️章魚燒🐙🍡.熱辣辣又彈牙的小丸子, 外層加了木魚絲和沙律醬Yummy🤤

🔸️黑蒜濃厚山藥豚骨拉麵🐷🍜

🔸️蝦汁帆立貝沾麵🦐🍜

🔸️和風餃子🥟
餃子煎至皮脆內軟, 肉質鮮嫩👍

🔸️章魚燒🐙🍡.
熱辣辣又彈牙的小丸子, 外層加了木魚絲和沙律醬Yummy🤤

下午茶
2023-07-03 80 瀏覽
睇到食評諗住嚟試吓,行到門口已經覺得有啲怪怪,唔係好日式既感覺,見咁多正平都試一試,拉麵味道很普通湯頭也很淡,不太像日式既拉麵味道,餃子反而不錯,不用粘醬油都好食,不過如果主打係拉麵嘅話就不太合格啦
2023-07-03
2023-07-03 84 瀏覽
以前成日係灣仔開會都會行過呢間拉麵店一路都比佢既門面吸引,好有日式街頭小店feel🎏呢日朋友黎銅鑼灣搵我食lunch,因為時間充足,再加上七一電車免費,所以決定衝過去食🤣🤣-和風餃子🥟加左大量木魚、沙律醬同燒汁,其實同章魚小丸子味道幾似, 畢竟都係相同醬料,但餃子更好食, 皮薄餡多,仲有一層薄脆片,必叫😋-章魚小丸子🐙外皮金黃香脆,內裡軟熟,仲有彈牙既章魚粒,配埋啲醬好食😋-赤武士辛味拉麵 🍜辣度揀左2,唔算好辣,下次試下挑戰最高數字🤭椰菜同木耳比得好多,每啖拉麵都食到配菜,口感好豐富,麵既粗幼軟硬都可以自己揀💕啲叉燒都好食,肥瘦相間好軟腍😋-蝦汁帆立貝沾麵 🍜呢碗真係不得了💓好鮮好豐富仲有舊厚切叉燒,又係好軟腍😋帆立貝大大粒勁肥美,仲有大量既櫻花蝦增加鮮味同口感蝦汁湯頭鮮甜濃稠,一路都好滾好熱,啲麵勁掛湯,仲有完美既半熟流心溏心蛋,黎到一定要食🤤

以前成日係灣仔開會都會行過呢間拉麵店
一路都比佢既門面吸引,好有日式街頭小店feel🎏

-和風餃子🥟

-章魚小丸子🐙
外皮金黃香脆,內裡軟熟,仲有彈牙既章魚粒,配埋啲醬好食😋

-赤武士辛味拉麵 🍜

-蝦汁帆立貝沾麵 🍜
呢碗真係不得了💓好鮮好豐富
2023-06-30 58 瀏覽
幸屋地址:灣仔機利臣街5-9A號維昌大廈地舖G/F, Wai Cheong Building, 5-9A Gresson Street, Wan Chai幸屋不止有日式拉麵及會有日本井飯, 有時都會想轉一轉口味, 唔想獨沽一味。或是同朋友來, 大家就可以點不同食物, 再SHARE ,咁先開心架!試了期間限定的北海道蟹肉湯拉麵,北海道蟹肉湯拉麵 $138呢個拉麵係期間限定,一黎到見到有滿滿既蟹肉仲有蟹子同蟹膏;除此之外仲有叉燒,雞胸,溏心蛋同埋火箭菜;一飲個湯頭係蟹肉味噌湯,超級重蟹味。麵身軟硬適中,啖麵都可以連到蟹肉一齊食,叉燒同胸都好腍好入味黑蒜濃厚山藥豚骨拉麵是一個非常特別的口味,湯頭非常濃郁,但是加入了黑蒜的味道,使得整個湯頭更加豐富,除咗啖啖肉碎,山藥也增加了湯頭的口感。拉麵的麵條和豬腩肉也非常入味軟腍,非常好吃。和風餃子 $38 冰花煎餃做法,那層薄脆根本是精華, 豐富了口感同層次, 餃子餡料豬肉同椰菜絲,再灑上了木魚碎同沙律醬,賣相精緻有點像吃大板燒的味道!八爪魚丸外脆內軟,粉唔會太多,醬汁也非常好吃。特別是他們的拉麵,包括北海道蟹肉湯拉麵非常出色#香港旅行 #香港探店 #
幸屋
地址:灣仔機利臣街5-9A號維昌大廈地舖

試了期間限定的北海道蟹肉湯拉麵,北海道蟹肉湯拉麵 $138

八爪魚丸外脆內軟,粉唔會太多,醬汁也非常好吃。

特別是他們的拉麵,包括北海道蟹肉湯拉麵非常出色

#香港旅行 #香港探店 #香港美食 #hkfood #hkfoodie #hktravel #yummy #foodporn #delicious #cuisine # #restaurant #dining #打卡 #網紅餐廳 #dinner #central #supper #香港必食 #高CP #幸屋 #ramen #japanfood #don #丼
夜晚喺灣仔唔知食咩…(as always do)朋友仔撳入OpenRice搵到呢間係排名頭幾位上榜嘅日本拉麵店六點幾去到已經開始有少少人龍果然係隱世但高人氣小店desu ᐢ⑅•ᴗ•⑅ᐢ舖頭仔唔大只有大概二十幾個位但入邊有吧枱感覺置身喺日本嘅居酒屋一樣入到去坐低揀拉麵係用剔剔紙嘅可以customize正正子!❤️‍🔥櫻花蝦味噌拉麵 $88 湯底揀咗濃味但係可能小公主係重口味人士覺得下次叫特濃口味會再啱口味啲😛🥺但係湯底有大量櫻花蝦乾感覺更加吊起鮮味不錯吃(՞•Ꙫ•՞)麵條種類方面都有得自己customize 小公主最鍾意食硬麵唔使諗一定就係揀硬嘅幼麵但係唔知係咪碗麵有少少overcooked…定係碗麵浸耐咗完全唔覺得有硬到🫨肉類方面可以揀叉燒mix豚角煮小公主就揀咗兩片都要叉燒૮₍ ˃ ⤙ ˂ ₎ა叉燒肥瘦相間一層層咁圍住食落去唔會一啖油又而且炆得好冧糖心蛋原隻上加上煮嘅程度啱啱好咬落去一口爆蛋漿果然係口腔orgasm ૮(♡⌂♡)ა和風炸雞 $45其實唔知炸雞下面有柴魚醬汁係咪正宗日式食法lol但個人口味唔prefer炸雞底下係濕嘅๑•́ ₃ •̀๑會寧願餐廳喺旁邊附上沙律醬用嚟沾炸雞食會更
夜晚喺灣仔唔知食咩…(as always do)
六點幾去到已經開始有少少人龍

櫻花蝦味噌拉麵 $88
湯底揀咗濃味但係可能小公主係重口味人士
覺得下次叫特濃口味會再啱口味啲😛🥺
但係湯底有大量櫻花蝦乾
感覺更加吊起鮮味不錯吃(՞•Ꙫ•՞)
麵條種類方面都有得自己customize
小公主最鍾意食硬麵
唔使諗一定就係揀硬嘅幼麵
但係唔知係咪碗麵有少少overcooked…
定係碗麵浸耐咗完全唔覺得有硬到🫨

但個人口味唔prefer炸雞底下係濕嘅๑•́ ₃ •̀๑
會寧願餐廳喺旁邊附上沙律醬
用嚟沾炸雞食會更加邪惡肥仔又開心😈
2023-06-27 73 瀏覽
去日本旅遊,每日差不多都會吃不同類型的拉麵,可想而知是非常喜歡吃拉麵的。今晚便挑選了位於灣仔的一間拉麵店。鹿兒島赤雞沾麵$108,又名鹿兒島薩摩赤雞,是日本著名的雞種,雞味十足。熱騰騰的湯在石鍋來沸騰着,把凍沾麵放在湯裏,便可吃到爽滑彈牙的沾面了。沾麵內有椰菜、木耳、味荀、溫泉蛋和紫菜。味荀醬油味道香濃,爽脆可口。溫泉蛋的蛋黃呈流心狀,醬油味到十足。赤武士辛味拉麵$83 ,可以選擇幼麵和粗麵,叉燒亦分3種的類別,叉燒比較瘦,御屋多些脂肪,豚角煮是半肥瘦叉燒。可能因為點了微辣,所以辣度不算很濃,可以接受,如果喜歡吃辣的,可以選中或高。和風餃子🥟 $38 ,餃子的表面放了很多沙律醬,令到原本香脆可口的餃子,頓然增加了層次感。小丸子$38,內裏有章魚粒,加上沙律醬和木魚絲的味道,非常有日本特色。

今晚便挑選了位於灣仔的一間拉麵店。

沾麵內有椰菜、木耳、味荀、溫泉蛋和紫菜。
味荀醬油味道香濃,爽脆可口。
溫泉蛋的蛋黃呈流心狀,醬油味到十足。