2018-03-07 604 瀏覽
(凍/熱) 豆腐花HK $12/碗燒賣HK $16/9粒咖哩魚蛋HK $16/10粒第一次去左南丫島,由榕樹灣岀發,行左一陣就見到依間建興亞婆豆腐花。未行到過去已經見到有一條長龍排隊買豆腐花。一場黎到,又見咁多人排隊買黎食,所以就同屋企人試下。佢係自助式嘅,買完自己揾位坐,有啲似去 Food Count 食嘢咁。除左豆腐花之外,發現買豆腐花嘅另一邊有燒賣、咖哩魚蛋、紅腸、牛丸等嘅小食。豆腐花有凍同熱揀,如果外賣嘅話要加 1 蚊。豆腐花幾幼滑。頭幾啖五知點解我同家姐都食到有少少疑似人蔘嘅味道 😅 不過丫爸同丫媽就食五岀有。另外仲試左燒賣同咖哩魚蛋。咖哩魚蛋可以原味同咖哩兩溝。咖哩汁五會好辣,就算五係好食得辣嘅丫媽都接受到。雖然魚蛋五係好彈牙,不過個咖哩汁都幾好味。
(凍/熱) 豆腐花

HK $16/10粒

咖哩魚蛋
燒賣
2018-02-19
10 分鐘 (堂食)
由索罟灣行到榕樹灣 過左洪聖爺灘之後就見到阿婆豆腐花👵🏻 阿婆睇落都成90歲la bor 仲咁健康有中氣係度賣豆腐花 收錢找錢😜阿婆好叻阿😜我仲觀察到 男士去買豆腐花大碗d架😂😂不過男朋友唔夠口乖💁‍♂️😂碗豆腐花有一邊係碎既😂😂哈哈碗豆腐花暖暖地偏涼 又未至於凍💁‍♂️ 一啖食落去!好滑喔😍😭😭😭係超幼滑😭😭阿玉豆腐花同佢差好遠😭 甜度都幾甜既 黃糖都唔需要落 豆味又夠香!總之就又香又滑喔😍💁‍♂️💁‍♂️💁‍♂️兩個人share一碗岩岩好☺️阿婆豆腐花對面既壁畫仲係學生特登畫tim ga!畫左碗豆腐花 對正婆婆!大家不妨都欣賞一下喔☺️

2018-01-21
今日去南丫島, 阿婆豆腐花就係其中一個要試食嘅地方.可能因為係平日下午1點, 只得一枱客. 大部分嘅枱凳都幾殘舊. 坐低叫咗兩碗熱豆腐花, 諗住中年阿姐會拎埋嚟, 點知佢叫我自己埋去攞. 我心諗你人客都冇多個, 攞埋過嚟都得啩, 但我估呢個係佢店舖嘅規矩, 所以也不計較. 之後佢就繼續好專心咁篤電話 .講番個豆腐花, 見到呀姐喺個桶到, 畢咗兩下就成一碗. 佢哋係冇黃糖嘅, 只係畀咗一碗糖漿. 即係話冷熱豆腐花都係落佢, 而呢個糖漿只係得甜味. 我唔知呢個係咪佢哋嘅特色, 所以唔敢講話佢地對食品味道嘅追求不足.再講番個熱豆腐花, 只係微暖, 滑就係幾滑, 但豆味唔重, 同埋比起平時食開嗰啲較輕飄飄, 質感較低, 可能水的比例較多.以十分為滿分計:滑 - 8分豆味 - 3分質感 - 4分熱度 - 3分糖漿 - 4分豆腐花喺南丫島周圍都有得賣, 我見間間都係賣$10, 又坐得舒服乾淨過佢, 而佢就賣$12, 貴過人哋$2. 点解呢?
今日去南丫島, 阿婆豆腐花就係其中一個要試食嘅地方.
講番個豆腐花, 見到呀姐喺個桶到, 畢咗兩下就成一碗.
以十分為滿分計:
糖漿 - 4分
熱豆腐花
2018-01-23
2018-01-21 227 瀏覽
We tried the warm and cold versions. I preferred the warm version, but the pretty much rated the same no matter if warm or cold. The women just hands it over, nearly no waiting time even if there is a queue. A quick, good dessert on the way/on the fly. Quite famous and there is nothing else apart from that "restaurant" at this part of the trail.It tastes quite the way I expected it to taste. But I might not be the most professional person in this kind of dessert - still it is just soy bean custa

It tastes quite the way I expected it to taste. But I might not be the most professional person in this kind of dessert - still it is just soy bean custard with a bit sugar sauce...
Cold and warm soy bean custard
1 分鐘 (堂食)
2017-12-30 212 瀏覽
今日同鄰居慶祝生日 由榕樹灣碼頭行去第二個碼頭 一定路經馳名豆腐花 得番熱既所以叫左一碗同鄰居share. 佢會落埋糖漿 但無黃糖既食食下我鄰居嘩左聲 佢話滑得滯善左落喉嚨 差啲噎親 食過幾次都要番轉頭食 $12碗
食食下我鄰居嘩左聲 佢話滑得滯善左落喉嚨 差啲噎親
食過幾次都要番轉頭食 $12碗
2017-12-24
2017-11-27 313 瀏覽
去南丫島一定要食返碗山水豆腐花是常識吧~亞婆仲好健康咁賣豆花真叻,由細食到大同打卡一樣必到不過就由幾蚊碗賣到而家12蚊碗啦平時食開熱豆腐花就一定滑,今次趕時間食碗凍嘅估唔到一樣滑到不得了,阿婆不豆腐花時全無技巧咁滑係功架,糖水好膠好鬼甜,食一碗真係唔夠喉
去南丫島一定要食返碗山水豆腐花是常識吧~
亞婆仲好健康咁賣豆花真叻,由細食到大同打卡一樣必到

不過就由幾蚊碗賣到而家12蚊碗啦

2017-11-26
3 分鐘 (堂食)
2017-11-12 345 瀏覽
上次同大家提過,去南丫島食完青鳥居酒屋之後就會去食甜品,就是這個阿婆豆腐花, 雖然這處是小小的地方,而且比較簡陋,但是阿婆真係好有心去做豆腐花的, 聽說使用南丫島上的山水製造,每朝很早起身, 雖然是獨沽一味賣豆腐花,但係阿婆一出手 百福豆花都要行埋一二邊, 原來呢阿婆之前買菜 ,買買下菜就走去造豆花, 係因為幫補生計, 咁總好過去執紙皮,有門手藝之餘,仲可以將這美味傳承開去, 我問阿婆收唔收徒弟? 阿婆話佢呢啲唔係武功 ,唔收徒弟,好一個阿婆, i like it, 真係阿婆走得快,豆花好快賣曬 ,不過覺得12蚊碗豆腐花比較偏貴, 雖然好食又白又滑, 每日阿婆賣兩大桶豆花, 賣完就收檔, 有凍有又熱 外賣要加一蚊, 有個膠兜送, 真係美好的一天,食完青鳥居酒屋酒,又有好食的甜品, very good day
白滑豆腐花
南丫島風景, 無價
2017-11-11
10 分鐘 (堂食)
白滑豆腐花
2017-10-24 374 瀏覽
入南Y島,最出名的不是海鮮,而係阿婆山水豆腐花,真的不是用石膏粉的,真的磨豆而製,日日新鮮,看著一盤盤熱辣辣搬到,賣完收工。 我當然選擇食熱,熱的感覺新鮮些,滑些老公食凍,凍了豆腐花比較實,我熱辣辣豆腐花就不同,脹卜卜,好滑,滑到輕微移動都會走出來感覺入口還要小心太燙,易滑入喉嚨,我建議小朋友食凍安全些。不過以前好像有黃糖?現在沒有了。 另外有檔推車賣魚蛋,豬皮,我們點了豬皮15元,個辣汁好好味,堅辣惹味,令原本白灼豬皮升級。

我當然選擇食熱,熱的感覺新鮮些,滑些

入口還要小心太燙,易滑入喉嚨,我建議小朋友食凍安全些。

豆腐花

不過以前好像有黃糖?現在沒有了。

2017-10-22 234 瀏覽
對於小時候 每個人總會有一些特別的回憶婆婆從前愛整豆腐花俾我地食一整就一大桶豆香味濃鄰里街坊都愛一人一碗,團埋吹吹水 💦這就是舊屋邨深厚既鄰里感情💕當然依d 回憶大部分都係媽媽講番俾我聽想當年我還年紀小呢-不過對於婆婆整既豆腐花既味道味蕾至今仍記著-建興阿婆豆腐花挺出名的上網睇評語都唔錯呢平日黎又唔駛點排隊支持下阿婆豆腐花先-我愛熱食豆腐花豆香味濃配上滑溜既豆腐質感唔錯唔錯一邊食一邊勾起小時候回憶甜在心頭 -
對於小時候
每個人總會有一些特別的回憶
婆婆從前愛整豆腐花俾我地食
一整就一大桶
豆香味濃
鄰里街坊都愛一人一碗,團埋吹吹水 💦
這就是舊屋邨深厚既鄰里感情💕

質感唔錯唔錯
一邊食一邊勾起小時候回憶
甜在心頭

2017-07-30 456 瀏覽
相信到過南丫島的人大多都有到過家「建興亞婆豆腐花」吃美味的豆花,我也不例外。愛好凍食的我不免俗地點了一份凍豆花,份量挺多,而且價錢不貴,印象中不超過雙位數。味道也不錯,豆味算濃,以這價位來說值得試試。

2017-04-28 518 瀏覽
跟好友來說到南丫島行山,我們的共同回憶就是亞婆凍豆腐花!行山必食!由學生時代就已經食,到現在味道還是一樣!連一向不吃豆腐花的我也喜歡上!而且也只吃這裡的豆腐花而已!一如以往的滑,即使加了糖水也不會太甜,反而味道變得剛剛好!不管是凍還是熱豆腐花也很推介!也是最適合行山人士食的!

由學生時代就已經食,到現在味道還是一樣!
連一向不吃豆腐花的我也喜歡上!
而且也只吃這裡的豆腐花而已!
豆腐花

也是最適合行山人士食的!
2017-04-15
15 分鐘 (堂食)
2017-03-19 641 瀏覽
是日隨友人一家到南丫島一日遊,來這裡,我們二話不說要知道豆腐花是必吃小食。雖然我們照顧著同行的一位一歲小寶貝,推著Bb車在這裡停泊進餐,未見大問題。倒是忘記了帶驅蚊貼/用品,鄰近山嶺、草旁的豆花店成了是日大出血地點。午分時候到來,點了3碗豆腐花 ($12 x 3),不消5分鐘便有了。也許是日是平日關係,遊人不算太多,能找到座位。友人說,周六日到訪可是擠個水_不通。試試豆腐花的味道吧!就是,帶點面層黃糖水的甜和辛,但味蕾的刺激很快便被豆腐粗鞋的質感和焦味蓋掉。大概是豆腐化煮制時,忘了攪拌,煲底的焦味殘漬在豆腐花上。是日實在有點大失水準了。推薦指數:2/5有期望的事情,多半不似預期。收拾心情,繼續旅行。
豆腐花

有期望的事情,多半不似預期。

收拾心情,繼續旅行。
2017-01-06
2017-02-03 631 瀏覽
到南丫島行山的人必會經過幾間小食店,亞婆豆腐花係其中一間,我想十個有九個香港人都會放低幾兩喺到休息!地方簡約有風味,簡單幾張枱幾張小椅。點了豆漿及凍豆花,豆花確實很滑,豆漿豆花都十分有豆味,但兩者都偏甜,豆花食到底就食唔落。如果可以揀少甜就好啦!

如果可以揀少甜就好啦!
2017-01-02 679 瀏覽
由榕樹灣行去索罟灣,一定會經過呢個亞婆豆腐花店。因為假日黎,好多人,坐滿晒啲位,買豆花都要排隊。本身係個後生仔做生意,後來變左個婆婆幫手,相信佢就係呢度既生招牌!睇個樣,呢度既豆花好似好出名,就試下,但食完覺得。。。。浪費左果十二蚊。相信出名係因為個婆婆,同埋係行山必經之路。本身要熱豆花,但已凍晒,只係微暖,第一啖食落有陣煙味,好似燶左既味。糖水得個甜字,完全無薑味。豆花無豆味,係好滑,但只係因為豆花太水。所以我唔覺得食緊豆花,似食寒天甘。食百福好似仲好味。有啲失望。

熱豆花
2016-12-31 471 瀏覽
假日行完山,緊要hea下休息下, 山水豆腐花一定走唔甩,豆花暖暖地,超滑ar, 最重要係好香ge豆味, 同平時食個點冇味豆腐花真係差好遠(∩_∩), 食店的環境都好有郊野風味, 有時假日離開市區都唔錯