之前見到呢間新開餐廳報道,無論食物定係環境打卡都好靚,仲知道係電競網紅Rose Ma開既,跟住朋友生日就揀咗呢間餐廳去試吓😀店舖仲係試業階段。本身上網check左佢地開2:00pm,所以約左2:00pm食,但原來原來佢地改左開2:30pm,應該係配合打機界嘅人士作息而唔開咁早,所以去到未有太多人。如果想有包場feel,可以選擇約呢個時間去食😌環境闊落,佈置好適合打卡,影相唔會太暗召喚女僕侍應用噹噹🤣我地揀咗三個set,每個set$240(未計+1)包括:即影即有相一張、一個main course(蛋包飯)、一杯嘢飲、一個甜品🍮每個蛋包飯都有唔同嘅Pattern,主要都係唔同嘅卡通人物/動物,so cute☺️每個女僕侍應都係畫畫嘅高手,超贊👍🏻食飯前仲要學佢哋先魔法,開心呢!(不過蛋包飯可以熱d,打完卡之後個飯就開始變暖😉)飲品不會太甜,幾好味😋食物賣相一流!👍🏻😋食完仲有得同女僕合照,仲寫埋字好窩心🥰一生人係要去一次女僕Cafe體驗下嘅☺️

環境闊落,佈置好適合打卡,影相唔會太暗

召喚女僕侍應用噹噹🤣

我地揀咗三個set,每個set$240(未計+1)
蛋包飯

(不過蛋包飯可以熱d,打完卡之後個飯就開始變暖😉)

飲品不會太甜,幾好味😋

食物賣相一流!👍🏻😋

食完仲有得同女僕合照,仲寫埋字好窩心🥰

一生人係要去一次女僕Cafe體驗下嘅☺️
生日
蛋包飯
喺香港都有女僕咖啡☕️啦🙌🏻唔好以為得宅男去,我哋今日三個女人🧍‍♀️去咗打卡,去完真係好開心🥳仲識咗個女僕朋友Kiko 💕餐廳位於銅鑼灣,一出C出口就見到㗎啦,超方便。佢喺2樓,一樓仲可以夾公仔🧸入邊好多打卡位,每一個角落都好有心思佈置🙌🏻你要點餐嘅時候就要,用你枱上面嗰搖鈴🔔呼喚女僕,女僕就會為你服務㗎啦!我哋今日全部人點左個套餐,一杯野飲+ 一個主食(蛋包飯)+ 一個甜品🍮+ 仲可以同女僕影即影即有。呢度嘅蛋包飯都唔錯,個蛋都幾滑👍🏼最特別係,女僕會幫你畫公仔🧸,我就畫咗左小丸子,同埋寫左我個名,女僕仲會同我地一齊施展魔法,好開心🥳甜品呢我就揀咗,女僕DIY蛋糕🎂好可愛啊,每一次都好有心思,喺上面畫公仔俾我💕💕💕 另外cake ,都好好食,焗得好香好鬆軟😝最後最期待就係同女僕影即影即有啦,又係好有心思,張相畫滿公仔🧸食完呢餐飯,我哋都好開心,唔記得晒一日嘅煩惱啦💕

喺香港都有女僕咖啡☕️啦🙌🏻
唔好以為得宅男去,
我哋今日三個女人🧍‍♀️去咗打卡,
去完真係好開心🥳
仲識咗個女僕朋友Kiko 💕
餐廳位於銅鑼灣,
一出C出口就見到㗎啦,超方便。
佢喺2樓,一樓仲可以夾公仔🧸
入邊好多打卡位,
每一個角落都好有心思佈置🙌🏻
你要點餐嘅時候就要,
用你枱上面嗰搖鈴🔔呼喚女僕,
女僕就會為你服務㗎啦!

我哋今日全部人點左個套餐,

呢度嘅蛋包飯都唔錯,
個蛋都幾滑👍🏼
最特別係,
女僕會幫你畫公仔🧸,
我就畫咗左小丸子,
同埋寫左我個名,
女僕仲會同我地一齊施展魔法,
好開心🥳

甜品呢我就揀咗,
女僕DIY蛋糕🎂
好可愛啊,每一次都好有心思,
喺上面畫公仔俾我💕💕💕
另外cake ,都好好食,
焗得好香好鬆軟😝

最後最期待就係同女僕影即影即有啦,
又係好有心思,張相畫滿公仔🧸

食完呢餐飯,我哋都好開心,
唔記得晒一日嘅煩惱啦💕
2020-03-11 105 瀏覽
佢無啦啦竟然約我嚟哩間新開嘅女僕cafe,其實真係冇乜期望,好幾年前已經有人去過,但是女僕質素真係。。唉,當然我們去這裏當然是用欣賞的角度啦。這裏環境很大,而且餐廳外面有一大片空地,不知道為何會這麼冷清,當然有可能是用來做活動的。門口有一個門鈴,敲響後就會有女僕出來歡迎你。咦,咁可愛既😮,女僕樣貌也絕對襯得起這件制服,可能做帶位的就需要出眾一點的女生吧🥰。坐下,眼望四周,不得了,至少有五六個女僕,連開放式廚房入邊準備食物的也是女僕。。而且每一個都是各有各可愛,各有各特色😍。。等等。。這個時候的我必須要冷靜,可能是大人給我的考驗,我必須要保持鎮靜和滿不在乎的樣子。之後女僕姐姐便會過來講解規矩,例如不能騷擾或索取女僕私人資料等,由於當時Cafe的關係,這裏都是以甜品和飲品為主,主食就暫時只得蛋包飯。飲品先來,又是女僕Cafe一個主打項目,就是要施魔法,我們要跟著女僕姐姐去唸咒語和做手勢,雖然有多少尷尬,但既然這裏是女僕cafe,唯有入鄉隨俗好了。之後便是蛋包飯了,這裏就會提供一個幫你在蛋上畫公仔的服務,看着姐姐為我全神貫注地在蛋包飯上畫公仔的時候,感覺十分幸福🤗,好了,要冷靜,這又是大人給

之後便是蛋包飯了,這裏就會提供一個幫你在蛋上畫公仔的服務,看着姐姐為我全神貫注地在蛋包飯上畫公仔的時候,感覺十分幸福🤗,好了,要冷靜,這又是大人給我的考驗,我必須要保持鎮靜和滿不在乎的樣子。蛋包飯在cafe來說算是做得不錯,不過建議入邊的飯可以嚟到再濃一點會更加可口。

最後便是甜品,這個心太軟的水準絕對媲美其他西餐廳,而且入邊的流心效果做得非常之好。

而窩夫來說就略嫌甜了少許,其實只要有女僕姐姐拿過來,已經是十分甜了,唔需要咁甜啦🤪好了,要冷靜,這又是大人給我的考驗,我必須要保持鎮靜和滿不在乎的樣子。

除了食物和飲品之外這裏的服務水準真的是值回票價,當你是一個人來的時候,你的姐姐會過來同你一起傾計或者玩遊戲。
最後還是奉勸各位絕對需要尊重和欣賞這裏所有女僕的服務,不要做出過分的行為啊😉
2020-03-10 581 瀏覽
女僕cafe不是男士到訪專利,身為女士的我一直以來都甚感好奇,此風氣終於吹至本港,在銅鑼灣開設香港女僕cafe!充滿好奇心的我已急不及待在cafe試業期間到訪光顧途經1樓商場夾公仔場地後步上2樓,跟隨日本歌曲行走便會到達女僕cafe門口,寫上餐廳名子的牆身下放了數張椅子方便食客等待,當晚平日人流不多,無需等位門口掛著鈴噹,提示客人如需召喚女僕請輕搖鈴噹。疫症期間,女僕還幫忙量體溫及搽上搓手液後便可進內就座就座後女僕會講解在cafe內用餐規則,總括最重要兩點:不可說粗言穢語及不可隨意拍攝女僕身影或臉孔,合照需收費。亦可見每枱均擺放著與掛在正門相同的鈴噹。如有任何需要召喚女僕,鈴噹一響女僕便會趕緊上前,如人場人流較多,女僕可能混淆鈴噹聲,只需示意即可餐牌內主要分為4大項目,有主食、飲品、甜品及合照收費區,可散叫亦可選擇套餐,套裝則有4款供選擇。雖然cafe在試菜期間主食只供應蛋包飯,但這正是女僕cafe最標誌性的一道菜,也是必點之一!對女僕世界每件事物都充滿好奇的我倆決定點選2個「開掛人生」套餐看似平平無期,沒有特別裝飾或打扮的百利甜酒朱古力味道不錯,質感較一般熱朱古力稀,但味道以百利甜酒

百利甜酒朱古力

看似平平無期,沒有特別裝飾或打扮的百利甜酒朱古力味道不錯,質感較一般熱朱古力稀,但味道以百利甜酒為主並帶出淡淡朱古力味,容易入口之餘又不失酒香,兩者比例剛好,做到百利甜酒與朱古力混合的精髓。正當想喝之際,女僕示意一起為食物施展美味魔法!其後每一道食物呈上後都會施展魔法,雖然過程有少許尷尬,但也是個特別的體驗
夏祭
以芒果作為「夏祭」之飲品主題確實頗有夏天的感覺,芒果沙冰呈忌廉狀順滑,明顯看到粒粒紅色蘋果皮,味道有如溶化的芒果雪糕,但蘋果味卻不太明顯,內有椰絲增加口感,椰絲份量剛好不會阻外飲用,甜度適中
蛋包飯

蛋包飯雖整作簡單,但等待需時,因為多功能的女僕除了招待客人外還需整作食物及助娛表演,佩服佩服!熱烘烘的蛋包飯呈上後,女僕隨即墩在旁詢問我倆想繪畫的圖案,我只說了:「要可愛的!」
蛋包飯

最後兩位女僕分別畫了可愛貓貓圖案及美化版樣貌的我在蛋包飯上,真懂逗食客開心,完成品放在枱面上影個不停,既簡單又可愛
蛋包飯

半流動狀態的炒蛋鋪在炒飯上,炒蛋嫩滑重蛋味。被蓋著的炒飯滲出淡淡茄汁味,與粟米粒及煙肉片炒勻後增添口感,與唧在表面作裝飾的茄汁醬一同進食,再次帶出蕃茄甜酸,開胃地一口接一口便不知不覺吃光了整碟蛋包飯了
提拉米蘇

Tiramisu 層次分明,兩層蛋糕帶有淡然冧酒香同時保留到蛋糕鬆軟,不會因過於浸泡而淋散,夾雜著挺身軟滑的忌廉,忌廉還帶著淡然牛油味,加上表面一層輕薄的朱古力粉,製造出多重口感,而且甜度適中
限定女僕DIY蛋糕

足滿神秘感的限定女僕DIY蛋糕相信定期轉款,今次品嚐到的是檸檬蛋糕,蛋糕表面的黃色醬汁帶出香濃檸檬味,挺身忌廉包裹著一層清幽檸檬果醬,層次感不及Tiramisu ,口感主要以忌廉為主,較容易有飽溜感

最後當然要與勞苦功高的女僕們合照一張吧!獻醜的我只好跟隨地來一個Kawaii風,她們還把即影即有畫得可愛不而,留下一個美好的初體驗

餐廳大門旁還有一台裝滿在女僕cafe工作的女僕照片供夾取,可以支持一下喜歡的女僕,把它夾回家~
2020-03-04
百利甜酒朱古力
提拉米蘇
2020-03-09 78 瀏覽
邊個話小毒毒先會黎女僕cafe?一直都好想黎感受下,得知動漫界女神Rose Ma開左自己的女僕cafe,即刻約friend黎朝聖💖地址有d難搵,地下係夾公仔舖,只有張細poster標示2樓係cafe入口。大家認住夾公仔舖就識黎啦😉店前有個鈴鐺,搖一搖召喚女僕出黎迎接我地😙女僕帶我地到座位後,好細心咁介紹注意事項,大家記得唔好講粗口,一個字罰$5架😩結果我地成餐飯變左斯文女女☺️枱面有個鈴鐺🎀有咩需要可以搖一搖,女僕就會黎架啦。其實每枱都係一樣鈴鈴聲,究竟搖完之後女僕點分到邊枱客人叫佢呢😮 實驗證明,搖完再眼仔碌碌咁望住佢就得🤗😂唉呀 四目交投好怕醜呀🙈我發覺自己成個痴漢咁🤣每人叫左一份開掛人生😎包直筆一張,主食,飲品同甜品。每款食物黎到都可以一齊施展魔法,令食物變得更美味喔😋女僕會係蛋包飯上晝上可愛的圖案,客人自己畫都可以😉女僕畫左隻好似樣既小丸子呀😘蛋包飯味道不錯,炒蛋有少少滑蛋的👍茄汁飯仲配有煙肉,腸仔同粟米。士多啤梨窩夫伴雪糕🍓兩大球雪糕sweet到漏💖窩夫睇落燶燶地,食落又冇事喎,仲少少脆,入面軟身有d蛋香味添。心太軟伴雪糕🍦流心好正呀。Baileys chocolate🍫終於到

店前有個鈴鐺,搖一搖召喚女僕出黎迎接我地😙

心太軟伴雪糕🍦流心好正呀。

Baileys chocolate🍫

終於到影相時間😍女僕會俾個木板仔,上面有齊當日當值女僕的相片。好似古代皇帝翻牌子咁😍😂同女僕一齊擺返個可愛pose, 加埋女僕的畫畫寫字,就可以帶走呢張即影即有啦📸
【去女僕cafe玩魔法🧚🏻‍♀️】。♦️我喺日本就有去過女僕cafe,香港真係未試過。。最近黃到發金Rose Ma開咗一間,我就去支持下啦😆。♦️嗱講明先,每次食物嚟到嘅時間你都要跟女僕念咒施法先可以食😆有定心理準備!食物質素算有驚喜,因為我係日本食過都出名嘅女僕cafe而食物質素平平,今次我去主食就得返蛋包飯揀,但又整得幾好👍🏻夠香,入面有煙肉呀粟米等等~甜品試咗曲奇雪葩waffle同心太軟都幾掂,放係一間甜品店賣都唔失禮!。♦️仲有呀,喺入面講粗口係要罰錢,大家記得小心啲啦!😂😂😂
【去女僕cafe玩魔法🧚🏻‍♀️】

♦️仲有呀,喺入面講粗口係要罰錢,大家記得小心啲啦!😂😂😂
外賣送餐
2020-03-06 120 瀏覽
如果有追開日本漫畫嘅朋友應該對《Re:從零開始的異世界生活》這個名字很熟悉香港模特兒馬俊怡Rose Ma所開設嘅女僕餐廳就係用這個著名動畫作為餐廳嘅名字同埋主題.我們今次點了店內主打餐點著名蛋包飯限定女僕DIY蛋糕 Tiramisu 絕對領域 (每日特調梳打特飲)凍朱古力.有可愛的女生作waitress 可以和女僕們互動一句「主人你返嚟啦」絕對令人心跳加速🥰到最後仲可以同你喜歡的女僕拍照留念 📸 相信到這家Maid Cafe光顧絕對係一種體驗❣️
如果有追開日本漫畫嘅朋友應該對
《Re:從零開始的異世界生活》這個名字很熟悉
香港模特兒馬俊怡Rose Ma所開設嘅女僕餐廳
就係用這個著名動畫作為餐廳嘅名字同埋主題
我們今次點了店內主打餐點
著名蛋包飯
Tiramisu
絕對領域 (每日特調梳打特飲)
凍朱古力
有可愛的女生作waitress
可以和女僕們互動
一句「主人你返嚟啦」
絕對令人心跳加速🥰
到最後仲可以同你喜歡的女僕拍照留念 📸
相信到這家Maid Cafe光顧絕對係一種體驗❣️
用餐優惠
試食活動
呢日嚟一個新嚐試,就係去咗女僕Cafe😂,聽就聽得多,但去都係第一次。我哋喺大廈樓下已經望到大大個廣告,要行樓梯上去,首先會經過一樓夾公仔嘅樓層,再上多層就係。Cafe應該真係新開張無耐,有一邊好似仲未裝修好🤔。不過環境好大,適合搞大型聚會。當我哋進入異世界前,我哋係要先輕搖鈴鐺🔔,召喚女僕,好快女僕就出嚟迎接我哋。第一次去女僕Cafe,感覺真係好特別🙈,好唔慣咁好服務。女僕首先同我哋講解主人/大小姐嘅守則,例如唔好玩鈴鐺、唔準講粗口同騷擾女僕等等🤣,好搞笑。我哋一場嚟到,又未食晏,所以就一人要咗一個開掛人生Almighty Life套餐($240),即係包一張即影即有、主食、飲品同甜品,都幾豐富👍。我留意到餐牌上有部份嘅食物名稱比較特別,好過癮,哈哈。首先嚟到嘅係飲品,我要咗梳打特調系列嘅絕對領域🍹(原價$68)。飲品好大杯,味道有啲複雜,飲到大概有啲水果味?好似有檸檬味🍋同波子汽水味。我朋友就要咗水果沙冰系列嘅未聞花名🌺(原價$68),同樣係大大杯。呢杯實際係士多啤梨🍓芒果🥭沙冰,都幾真材實料,飲得出用上唔少水果。味道比較酸,士多啤梨味比芒果味出,所以飲品係偏粉紅色。由於係沙冰,飲
絕對領域
未聞花名
我朋友就要咗水果沙冰系列嘅未聞花名🌺(原價$68),同樣係大大杯。呢杯實際係士多啤梨🍓芒果🥭沙冰,都幾真材實料,飲得出用上唔少水果。味道比較酸,士多啤梨味比芒果味出,所以飲品係偏粉紅色。由於係沙冰,飲到有啲啲頭痛,哈哈哈。
蛋包飯
到主角出場喇😍,就係蛋包飯🥚(原價$88),仲有女僕親自為我哋用茄汁畫上可愛嘅圖案。今日為我哋服務嘅係Miyo,佢除咗好可愛之外,仲好有藝術天份🎨。佢問我哋想畫乜圖案,我哋就即管話蠟筆小新啦,因為係我至愛🙈。其實只係求其講下,畫唔到都無所謂,點知佢勁犀利同勁好心機,無論小新定小白,都畫得超神似!
蛋包飯
由於唔可以影食物同環境以外嘅相,所以未能影低Miyo畫嘅過程😖。但製成品真心好靚,影咗好耐相先捨得食。不過食之前係要先施魔法嘅✨,起初有啲尷尬,但只要跟住女僕做就OK😳。
蛋包飯
蛋包飯味道正常,蛋入面嘅係茄汁炒飯,如果濃味啲會更好食。炒飯落咗煙肉粒🥓做配料,比想像中無咁寡。雖然味道無特別,但有女僕親自畫公仔,即刻扺返哂。我估餐廳因為試業嘅關係,所以主食暫時得蛋包飯一款。
Tiramisu
甜品方面,我要咗Tiramisu🍰(原價$42)。蛋糕幾大件,味還好,但白色嗰啲似普通忌廉多過係Mascarpone Cheese。Anyway蛋糕碟上畫上可愛嘅兔兔圖案🐰,好QQ。
抹茶果凍聖代
我朋友就要咗抹茶果凍聖代🍨 (原價$78)。呢個Parfait都唔錯,🍵抹茶味唔算淡,而且有好多料,例如蕨餅、棉花糖同蛋卷等。
題外話,我想講多兩樣關於女僕Cafe嘅特別嘢。第一樣係呢到呼喚女僕侍應生時係要用鈴鐺㗎🎊,唔知點解搖嗰陣我有少少怕醜👉🏻👈🏻。
第二樣就係女僕除咗幫我哋落單同畫蛋包飯外,佢哋另一個隱藏身份就係廚師👩🏻‍🍳!呢到無大廚㗎,廚房由佢哋主理,嘢飲嘢食都係佢哋整。
我見場內有唔少熟客仔👦🏻,好似成日嚟幫襯咁,女僕仲同佢哋玩Board Game添。最後,我哋個餐係每人包影一張即影即有相片的,但如果兩個人一齊同女僕影同一張相,就已經會計兩張。我哋搵返Miyo一齊影相😛,佢好好人,仲用手擺心心手勢❤️,不過相片就不便公開XD。
總括嚟講,呢次嘅女僕Cafe體驗真係好新奇,同想像中差唔多,但更為Causal!雖然食物同飲品味道唔係賣點,不過勝在消費唔高、最低消費$78就已經可以嚟見識下。我喺到再次推介要嗌蛋包飯🍚啊,真心值回票價😘。
2020-02-23
2020-03-03 341 瀏覽
一直都很想去潮聖女僕café, 以前旺角兆萬那裡有不少可是現在沒有了😭日本旅行時由於語言不通更沒有機會去🥺最近得知女神Rose ma 在銅鑼灣開了女僕餐廳終於有機會去唷❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️來到門口的時候,有個鈴噹🔔女僕聞到聲音就會出來迎接各位主人😆現在疾情肆虐下,女僕會細心為進場客人噴消毒😊我們叫了二個開掛人生,包一個主食,一杯飲料,一個甜品,一張相😏就算一個人來您們都不會悶丫😆🤤🤤🤤🤤🤤🤤🤤🤤🤤🤤🤤🤤🤤🤤🤤🤤🤤🤤主菜:當然是蛋包飯,女僕上菜時會詢問您想畫什麼圖案她會用茄汁畫上唷😁我要的是大口仔😆卡咩畫得不錯另一個蛋包飯是由咪子畫😊她畫了Sony meow不過是崩壞版😂咪子笑容也不錯畫完后,女僕邀請我們一起施魔法咒語使食物更加美味🍀🍀🍀🍀🍀🍀🍀🍀🍀🍀🍀🍀🍀🍀🍀🍀🍀飲料:絕對領域 ,長身的杯身加上漸變色寶藍色很值得打卡🥰榛子拿鐵,味道不過不失吧甜品:心太軟, 跟坊間甜品店不同,她們的心太軟中間是挖空~然後有一顆雪糕在上面😆限定甜品是由女僕畫碟~然後跟主人一起施魔法唷🍀🍀🍀🍀🍀🍀🍀🍀🍀🍀🍀🍀🍀🍀🍀🍀🍀整體而言:食物質素有進步空間,店內氣氛熱鬧為現在負面影響的香港增添一點正能量

一直都很想去潮聖女僕café, 以前旺角兆萬那裡有不少
終於有機會去唷

🤤🤤🤤🤤🤤🤤🤤🤤🤤🤤🤤🤤🤤🤤🤤🤤🤤🤤

主菜:當然是蛋包飯,女僕上菜時會詢問您想畫什麼圖案
她會用茄汁畫上唷😁我要的是大口仔😆卡咩畫得不錯

另一個蛋包飯是由咪子畫😊她畫了Sony meow
不過是崩壞版😂咪子笑容也不錯

畫完后,女僕邀請我們一起施魔法咒語使食物更加美味

🍀🍀🍀🍀🍀🍀🍀🍀🍀🍀🍀🍀🍀🍀🍀🍀🍀

飲料:絕對領域 ,長身的杯身加上漸變色寶藍色
很值得打卡🥰
榛子拿鐵,味道不過不失吧

限定甜品是由女僕畫碟~然後跟主人一起施魔法唷

🍀🍀🍀🍀🍀🍀🍀🍀🍀🍀🍀🍀🍀🍀🍀🍀🍀

整體而言:食物質素有進步空間,店內氣氛熱鬧
為現在負面影響的香港增添一點正能量😆

💌💌💌💌💌💌💌💌💌💌💌💌
地址:銅鑼灣波斯富街21-27號2樓

電話:2424-0112
營業時間:14:00- 23:00
2020-03-03
2020-02-28 399 瀏覽
女僕cafe在日本各位地方都已有了多年的歷史,也有不少人去過,不少人喜歡女僕可愛的外型、服裝和文化等等。在香港,有著日本文化、服裝和音樂的人和地方倒是不多,女僕cafe我本身並沒有去過,但聽聞香港是有女僕cafe的。「從⋯異世界」是銅鑼灣一間新開的女僕cafe,既然開在旺區的市中心,試一試也無妨。一去到餐廳的門口,會看到一個叮鈴,餐廳不像一般的做法直接叫店員出來,而是搖一搖叮鈴,裡面的女僕聽到就會出來招呼客人。客人在用餐前務必要看看客人守則,特別是第2、第3和第6點尤其重要,不然會令女僕感到很不自在的。餐牌當然也跟一般的餐廳會有分別,從左邊那邊會看到各項套餐,數款套餐都有飲品,有些還包括了宿題或直筆單張,我想是即影即有的意思吧?這個挺貼心的,大家大概也希望和女僕合照留念主食只有蛋包飯,飲品和甜品的種類反而有不少。首先是蛋包飯,雖然主菜只有一款蛋包飯,但外型也是充滿特色的~蕃茄醬是女僕幫我們加上去的,她們會先問我們想要什圖案,然後才幫我們在蛋包飯上「畫畫」。一時間我也想不到該畫什麼🙉她們隨意便幫我畫了貓和魚的圖案,還會問問各個主人的名字並加上。味道跟一般的蛋包飯沒什麼分別吧,裡面的餡是煙

主食只有蛋包飯,飲品和甜品的種類反而有不少。

首先是蛋包飯,雖然主菜只有一款蛋包飯,但外型也是充滿特色的~蕃茄醬是女僕幫我們加上去的,她們會先問我們想要什圖案,然後才幫我們在蛋包飯上「畫畫」。一時間我也想不到該畫什麼🙉她們隨意便幫我畫了貓和魚的圖案,還會問問各個主人的名字並加上。味道跟一般的蛋包飯沒什麼分別吧,裡面的餡是煙肉,也挺好吃的,雞蛋滑溜溜的。

吃完正餐已經到飲品了,自己點的是「未聞花名」,其實即是草莓芒果沙冰。外型比起一般的飲品大杯很多,來到時候也幾乎是滿瀉的狀態😳顏色像西瓜色般的很是吸引🤤也許是因為草莓和芒果兩種水果本身都是酸酸的,飲品喝進口感覺也偏酸,不過是開胃的。

朋友點的是「夏祭」,即是蘋果芒果沙冰,這杯的味道比上面那一杯好,喝進口感覺清甜,蘋果的味道很是濃郁
個人本身喜歡吃蘋果,所以感覺很好。沙冰喝到最後也不會溶成很多的水,要高質素的沙冰才做到這樣的效果呢。

接著已經是甜品了,自己選擇了限定女僕DIY蛋糕,餐牌上並沒有說明是什麼款式,不過吃進口感覺是榛子朱古力蛋糕。表面那層朱古力有著濃郁細滑的味道,還要是我最愛的榛子朱古力口味呀
整件蛋糕甜而不膩,底部還有些「脆脆」,超好吃的啦。

朋友點了Tiramisu,我最愛的西式甜品是Tiramisu和焦糖燉蛋,所以對我來說吸引度很高🤤Tiramisu則較一般,大件是很大件的沒錯,只是咖啡味稍微欠缺了一點,忌廉算是滑滑的。
2020-02-22
今日去左銅鑼灣波斯富街既呢間「從 ... 異世界 re:Worlds」Cafe呢間Cafe既gimmick 係主打女僕 Cafe, 女僕 Cafe係日本文化之一,所有店員都會以女僕做造型,令客人都有做主人既感覺。我地就order 左「開掛人生」combo , 包左一張相、一份主食、一杯飲品同埋一份甜品。主食暫時只有蛋包飯一款,所以唔需要選擇蛋包飯黎到之後,女僕就問我地想畫咩公仔,我就叫佢畫連豬,朋友話由女僕決定,女僕就幫佢畫左隻bear bear熊,好可愛。食之前,仲要跟住女僕一齊向蛋包飯施魔法,咁蛋包飯就會變得更加好味喇!我地都有一齊施魔法,所以令平凡既蛋包飯都變得與別不同!夏祭呢杯叫夏祭既飲品其實係蘋果加芒果既smoothie飲落芒果味比蘋果味濃,但唔會太漏,幾正。絕對領域呢杯係藍橙梳打,我覺得飲落好refresh,而且呢隻藍色好靚!士多啤梨聖代十分足料既聖代,有三球士多啤梨味雪糕,再加上新鮮既士多啤梨,好睇又好味!流心心太軟心太軟朱古力味濃,而且有做到流心效果,配埋雪糕食,一流!

主食暫時只有蛋包飯一款,所以唔需要選擇

我地都有一齊施魔法,所以令平凡既蛋包飯都變得與別不同!

呢杯叫夏祭既飲品其實係蘋果加芒果既smoothie
飲落芒果味比蘋果味濃,但唔會太漏,幾正。

絕對領域

士多啤梨聖代

流心心太軟
心太軟朱古力味濃,而且有做到流心效果,配埋雪糕食,一流!
2020-02-25 214 瀏覽
從。。異世界,未入黎之前覺得名字很奇怪,但完結整個用餐體驗後終於知道原因了,這裏的感覺果然和外面是不同的世界。初到門口有指示要搖搖鈴鐺,清脆的鈴鈴聲響起,可愛的女僕們都望向我哋,真係質素很高,都很可愛漂亮,難怪疫情下都坐了半滿的客人。女僕笑容滿面地帶領我哋入去,第一次俾人叫主人,感覺好新奇,女僕們角色扮演得非常投入,很讚! 看看 menu 也是特別的,有唔同既套餐,我地叫左開掛人生$240, 包飲品,主菜,甜品和照片一張,來過你就知道這價錢這體驗絕對值得,就算一個人來也不會悶。飲品上來是要施魔法的,詳情大家來到就知道,熱朱古力正常,士多啤梨沙冰勁大杯,酸酸甜甜好開胃。主菜叫了蛋包飯,原來擠茄汁也是其中一個環境,而且很 custom made 呢。甜品分別叫了 tiramisu 和芭菲,和女僕們一般甜美。大家期待的環節其中一定會是拍照,可以選擇在場的女僕,擺出卡哇e 的 post 拍照。未去過女僕 cafe 的,真的要來大開眼界,全 sss 掛王人生更加有表演兩首,看見別枱氣氛很熱鬧。

甜品分別叫了 tiramisu 和芭菲,和女僕們一般甜美。

今晚正在等另一半下班時,路過銅鑼灣通利琴行舊址,發現1樓變身成:挾公仔機+3D game+電子飛鏢機;2樓名為 "異世界",門口放著部挾相片機。。。看真點,原來是餐廳,有cosplay女僕侍應🤭❓既然來到門口。就進去看看是什麼異世界吧!餐廳入口有個摇鈴,摇鈴後等女僕侍應帶位!店內光猛,相信沒有 "鬼馬" 吧! 座位寬敞不擠迫,應該開店不久。坐下後 "女僕" 講解這店的守則,我們變身成為『主人/大小姐』,『請勿玩 鈴鐺』(是招喚女僕用),另有『講穢話要罰款』 ...挺有趣!我們點了兩份〖開掛人生〗套餐,包 飲品,主食 和 甜品,與女僕拍照。飲品: ❮小確幸❯ 是士多啤梨香蕉奶昔沙冰,在飲之前,女僕說需跟她一起施咒語,我兩互望,再望看女僕,哈哈笑了出來 .....施咒後飲品會更可口,甜美 chu!小確幸是凍而沒有冰粒,香蕉味比士多啤梨味突出,很濃稠,因為沒有冰故能一直保持稠度。❮夏祭❯ 為蘋果芒果奶昔沙冰,同樣沒冰粒,芒果味香濃,蘋果清新,夠濃稠又做到平衡。因現時是肆業中,主食暫時只有一款❮蛋包飯❯ ,端上枱後,女僕問我們需要寫/畫甚麼在蛋上面?然後即時用蕃茄汁繪畫出來,很厲害啊! 畫完

既然來到門口。就進去看看是什麼異世界吧!

! 畫完後也需一起施咒語 ...吃了會更加美麗...chu

嚴格來說,這蛋包飯是在炒飯上面加一層炒蛋,但炒蛋做得很嫩滑,一點也不老,還帶濕潤感
。炒飯炒至一粒粒,微鹹帶甜的口感源於加了蜜糖粟米粒與煙肉同炒,好味。

最後到甜品時間,❮限定女僕DIY蛋糕❯ 咒語又來了.....是否吃了不會胖呢⁉ 哈哈
檸檬忌廉蛋糕,清新鮮的檸檬蓋過忌廉的膩口,蛋糕軟綿。

因沒有窩夫,點了❮冧酒提子聖代❯即是雪糕,冧酒的酒味頗出,吃到有提子粒,還有餅乾,朱古力脆粒與忌廉配搭,不會很甜。

用餐期間,女僕會主動與客人攀談
,還有數款遊戲可取玩。如付費,可邀請女僕一起玩的,贏了可得獎品,我們當然 ...自己玩啦!

但鄰桌真的有『主人』正與女僕下祺。

餐後更可自選女僕拍照,多寡需視乎選那款餐。

這可算是一間可以獨自一人來到,也不會口臭的施咒語的 0 異世界食店。唯別太拘緊,以免跟不上女僕唸的咒語,哈哈哈

2020-02-21
2020-02-25 150 瀏覽
地方很大,門口裝飾很搶眼,裝修也很給力,很有女僕氣氛,場内比想中整潔又沒什麼雜物~坐位很多,坐位之間不算太逼,個人覺得幾舒服飲品~絕對領域外觀很值得打卡,長身杯寶藍色有點漸變~味道像荔枝乳酸另外朋友點小確幸,個人推介點這杯特飲(可惜沒有拍照),粉紅色牛奶特飲,很可愛的外觀~用了香蕉和草莓混合了牛奶,味道有新鮮水果香味,帶點草莓酸味~再有香蕉甜味,感覺不錯餐牌上的主食只有蛋包飯比較一般,入面炒飯是普通茄汁炒飯,如果多點料就更好,雞蛋是好味的~但份量不算多個人幾滿意女僕在每次上菜有好好帶领客人做魔法~這一點值得讚賞甜品,朋友點了特色蛋糕,味道可以個人點了草莓芭菲,雪糕非常好味, 混合了士多啤梨醬很甜,個人很喜歡入面配搭了粟米片

飲品~絕對領域
外觀很值得打卡,長身杯寶藍色有點漸變~味道像荔枝乳酸

餐牌上的主食只有蛋包飯

甜品,朋友點了特色蛋糕,味道可以

2020-02-24
2020-02-24 137 瀏覽
熱愛日本文化的各位可以注意la😆近排在銅鑼灣開左間新的女僕Cafe~以藍白爲主色仲有魔法陣可以打卡🤩不時還有"電競女神" Rose Ma駐場👏🏻.Cafe主要有3個套餐,咁我就點左依個👇🏻開掛人生 ($240) +1有主菜、飲品&甜品各一份,另外包直筆單張(同女僕的一張即影即有合照)💁🏻‍♂️.主菜叫左蛋包飯(試業期間暫時主菜衹有蛋包飯),到左之後女僕會蹲下,之後會用茄汁喺上面畫上可愛圖案&你個名,隨即會一同施展令食物更美味的魔法💞味道方面比想像中好,蛋夠滑身,材料也足,飯方面略爲淋身少少會更好😌.飲品方面叫左一杯絕對領域&一杯熱Latte☕絕對領域喺每日特調梳打特飲,因爲海洋藍色好靚所以叫咗~而Latte 令我幾有驚喜,至少唔會太苦澀或者酸,如果D奶打熱多D會更好🤗.甜品方面叫左個心太軟&提拉米蘇~咁我冇食個心太軟(個fd食曬)~提拉米蘇就因為有酒味所以更加喜歡🥰.整體食物尚可有改善空間,但喜歡店內夠空擴,女僕會不時與客人互動、交流,服務良好👍🏻P.S 一入到去就撞到個好耐冇見的fd🤣Taste: 7/10
熱愛日本文化的各位可以注意la😆
不時還有"電競女神" Rose Ma駐場👏🏻