一班好朋友圍在一起吃東西,無論身邊環境如何,同樣吃得滋味。 上個月和一班好朋友來到深水埗,打算親身體驗地踎風味。 這裏雖然是一間粉麵茶餐廳,竟然蘊藏玄機,連雞燉翅都有得供應。當然亦少不了一般的小菜套餐。 上至川菜下次打冷小食,通通都有供應,堪稱萬能大排檔。 豉椒炒花甲,香甜美味,炒得夠鑊氣,是必吃之選。 香辣惹味口水雞,怎能沒有他出場。 專利技術飼養的元朗楊氏烏頭,本地出品,品質保證。白灼烏頭肉吃下去清甜鮮味。 潮州蠔仔餅,香港的做法一般會半煎炸,這樣蠔仔肉會保持濕潤,粉餅會更香脆。 既然有蠔仔餅自然都有蠔仔粥。我愛潮州粥,飯粒分明,跟廣東泡飯相似。加入了大量芫茜,整鍋粥也變得香甜了。 吃潮州打冷例必有滷水鵝片,我們當然亦不會錯過。 這碟滷水鵝片,肥瘦適中,滷得非常入味,用來送潮州粥或者白飯,絕對是人間美味。 大家別忘記,滷水鵝片底下也有滷水豆腐,也同樣美味可口,千萬不要錯過。
一班好朋友圍在一起吃東西,無論身邊環境如何,同樣吃得滋味。

上個月和一班好朋友來到深水埗,打算親身體驗地踎風味。

上至川菜下次打冷小食,通通都有供應,堪稱萬能大排檔。

豉椒炒花甲,香甜美味,炒得夠鑊氣,是必吃之選。

香辣惹味口水雞,怎能沒有他出場。

吃潮州打冷例必有滷水鵝片,我們當然亦不會錯過。

2018-07-26
5 分鐘 (堂食)
2018-08-19 141 瀏覽
原先一大班人去要坐地下樓面哥哥仔好人時俾我地上一樓有間房仔坐下大聲D 講野都唔驚嘈到其他人坐低第一下叫左啤酒同鵝片先唔洗諗啦,大熱天一定係鵝片配潮式醋,酸酸地易入口呢到仲要叫一份個份量都唔算少再黎先諗下仲有咩好送下酒跟手追左兩個豉椒炒蜆呢道又係下酒一流少少辣,少見地可以係打冷食蜆無沙呢個抵讚另外,加多左個口水雞都幾辣下,仲要碟地好多花生(意外變埋送油菜)隻雞唔算肥,但幾滑下中間驚唔夠飽,加多左個蠔仔粥一大碗上,好足料可惜唔記得走青,真係好多青同埋蠔仔粥入面有魷魚 @@幾好口感最後追加左個椒鹽鮮魷新鮮炸上黎如果重口味如我,會期待佢再重D 椒鹽味
原先一大班人去要坐地下
樓面哥哥仔好人時俾我地上一樓
有間房仔坐下
大聲D 講野都唔驚嘈到其他人

坐低第一下叫左啤酒同鵝片先
唔洗諗啦,大熱天
一定係鵝片配潮式醋,酸酸地易入口
呢到仲要叫一份個份量都唔算少

再黎先諗下仲有咩好送下酒
跟手追左兩個豉椒炒蜆
呢道又係下酒一流
少少辣,少見地可以係打冷食蜆無沙
呢個抵讚

另外,加多左個口水雞
都幾辣下,仲要碟地好多花生
(意外變埋送油菜)
隻雞唔算肥,但幾滑下

中間驚唔夠飽,加多左個蠔仔粥
一大碗上,好足料
可惜唔記得走青,真係好多青
同埋蠔仔粥入面有魷魚 @@
幾好口感

最後追加左個椒鹽鮮魷
新鮮炸上黎
如果重口味如我,會期待佢再重D 椒鹽味
題外話/補充資料: 男人的浪漫 其實除左豆腐火腩飯 再黎一定係一杯黃色既液體,啤酒 不過老老實實都係打冷同啤酒最夾
2018-08-01
2018-08-14 157 瀏覽
是日因為我外出面試,面試完之後就會合好友午餐,順便去附近的新興文具買之前訂的公仔=]好友最愛午餐吃茶記,所以到佢其中一間熟悉的吃午餐~~~叫咗兩個餐之後就有湯上,紅蘿蔔合掌瓜湯~~~好友叫咗個蒜汁豬趴餐,一上枱就有好重的蒜香味飄過來,塊趴都幾大塊@.@而我就點咗個肉醬豬柳漢堡焗飯,焗飯係炒飯低,得一塊豬柳漢堡,好在肉醬都夠食~~~我食食吓見到有位大叔在廚房一手拎住支煙,一手拎盤食物行出廚房外的舖面,跟住將支煙掉在廚房地下,盤食物倒在舖面的大電煲內,感覺好污糟~~~ 只限現金埋單,如果有內地微信就可以電子錢包埋單= ="

好友最愛午餐吃茶記,所以到佢其中一間熟悉的吃午餐~~~

叫咗兩個餐之後就有湯上,紅蘿蔔合掌瓜湯~~~

只限現金埋單,如果有內地微信就可以電子錢包埋單= ="

2018-08-13
午餐
2018-08-13 111 瀏覽
今日要去黃金商場買啲電腦用品,買完野之後見肚餓諗住係附近揾啲野食。深水埗係冇有好多有名嘅食肆。但最近實在食得太多較速食快餐⋯⋯想食D有番有少少鑊氣的菜色,但得自己一個。所以我都係決定去"一個人的浪漫" 我最愛的茶餐廳醫一醫肚。最後試左呢間茶記係因為佢的確離黃金好近,而且我見到門口個餐牌有《干炒牛河》。我就已經諗都冇諗就衝左入去,因為我真係突然好想食。其實我好耐之前都有黎食過佢既打冷,好正!不過個陣未裝修,分開兩邊舖,舊啲啲,麻甩啲~ 而家打裝修左,打通兩邊,感覺企理好多~~都係講番個干炒牛河先 XDD 預備上枱時,已經傳緊啲香味過黎。我自己好怕炒河通常會好油膩,但係又唔可以Dry到爆:P 而我覺得佢炒得剛剛好。😋河粉係粗河,口感度十分之夠。有啲茶記用幼河,始終唔係我心頭好~ (呢啲的確好主觀嘅)牛肉易咬味道好,份量夠~ 食完好滿足。Btw,有一樣minor野,呢到做到凍飲碎冰上,雖然看上去好少事,但我真係飲得出碎冰同唔碎冰的凍飲係有分別架><Overall 唔錯,下次有機會再試佢D打冷同以前D水準比有冇退步先!~😆👍🏻

2018-08-12
下午茶
2018-08-12 115 瀏覽
落雨天吾想出街,本身又無咩胃口,所以是是旦旦打算叫外賣醫下肚就算,叫左個福建炒飯,肉片炒河同奶茶。落左單冇耐就送到黎,送到黎仲熱辣辣,值得表揚!一打開真系好驚喜!先講福建炒飯,一打開個盒,就知道今次阿仔今次唔會揀飲擇食,用左好多唔同顏色嘅食材黎炒,睇落好吸引!用料都好新鮮,個飯底都唔差,成個飯炒得好好味!仲有肉片炒河,我地叫左個濕炒,啲汁炒落啲肉片同河炒到唔會太咸唔會太淡,味道剛剛好! 第一次見阿仔食茶記都食到唔停口!三個人食兩盒都差啲食唔晒,估唔到求其醫肚都咁滿足,下次搵食都搵返呢間!
落左單冇耐就送到黎,送到黎仲熱辣辣,值得表揚!
福建炒飯
菜遠肉片河
2018-08-11
15 分鐘 (堂食)
福建炒飯
菜遠肉片河
最近 Dayz 跟幾位女朋友去了一趟小小的拋夫棄女之旅大伙去深水埗美荷樓青年旅舍住了一個週末我們 Check-in 完之後,就去逛逛美荷樓生活館逛完都已經是黃昏了我們就直接到深水埗找吃的~難得到深水埗,當然要找一間有地道風味的餐廳啦!經過桂林街,看到這一家德豐打冷粉麵餐廳的生意好像滿不錯有不少食客進進出出呢~就選這間吧!德豐打冷、鹵水的價格很親民呢~我們五個女生,買單也不用 HKD 100/位韮菜豬紅說到潮州打冷, 韭菜豬紅算是數一數二的必點小食豬紅像豆腐般滑溜又爽口吸收了香濃的湯汁略帶鹹香,份外滋味潮州蠔仔粥Dayz 喜歡蠔仔粥那湯飯般的 Texture~在湯中加入了白米飯令口感更加獨特呢!不得不提,蠔仔不但份量多,而且粒粒飽滿另外還加入了魷魚使粥的味道鮮甜十足~煎蠔仔餅點了蠔仔粥,又怎能少了蠔仔餅呢?蠔仔餅酥脆香口、蛋香濃郁每一口都吃得到鮮嫩肥美的蠔仔呀~Dayz 喜歡沾上魚露食用非常可口!!潮州鹵水鵝(上庄)另一款打冷必食的菜式鹵水鵝我們選了份量比較多的上庄上庄部份即是鵝胸上截 鵝肉不但很大件而且肉質軟腍嫩滑這裡的鹵水汁味道不會太鹹,能夠突出鵝的鮮味 豉椒炒蜆我們還點了侍應哥哥推
最近 Dayz 跟幾位女朋友去了一趟小小的拋夫棄女之旅
大伙去深水埗美荷樓青年旅舍住了一個週末

我們 Check-in 完之後,就去逛逛美荷樓生活館
逛完都已經是黃昏了
我們就直接到深水埗找吃的~

難得到深水埗,當然要找一間有地道風味的餐廳啦!

經過桂林街,看到這一家德豐打冷粉麵餐廳的生意好像滿不錯
有不少食客進進出出呢~
就選這間吧!

德豐打冷、鹵水的價格很親民呢~
我們五個女生,買單也不用 HKD 100/位

韮菜豬紅

說到潮州打冷, 韭菜豬紅算是數一數二的必點小食

豬紅像豆腐般滑溜又爽口
吸收了香濃的湯汁
略帶鹹香,份外滋味

潮州蠔仔粥

Dayz 喜歡蠔仔粥那湯飯般的 Texture~
在湯中加入了白米飯令口感更加獨特呢!

不得不提,蠔仔不但份量多,而且粒粒飽滿
另外還加入了魷魚
使粥的味道鮮甜十足~

煎蠔仔餅

點了蠔仔粥,又怎能少了蠔仔餅呢?
蠔仔餅酥脆香口、蛋香濃郁

每一口都吃得到鮮嫩肥美的蠔仔呀~

Dayz 喜歡沾上魚露食用
非常可口!!

潮州鹵水鵝(上庄)

另一款打冷必食的菜式
鹵水鵝我們選了份量比較多的上庄

上庄部份即是鵝胸上截
鵝肉不但很大件
而且肉質軟腍嫩滑

這裡的鹵水汁味道不會太鹹,能夠突出鵝的鮮味

我們還點了侍應哥哥推薦的豉椒炒蜆
炒得香噴噴、濃郁惹味
蜆肉不但大大粒,而且非常爽甜呢~

認真,真的是超好味!!
整碟炒蜆轉眼間已經被清空了(笑)

2018-07-21
3 分鐘 (堂食)
  • 豉椒炒蜆
  • 煎蠔仔餅
  • 潮州蠔仔粥
2018-08-03 127 瀏覽
男人總會去深水埗,作為女朋友,當然都會陪伴行下,但男人行到忘形時,我已經餓死,所以就近搵間食肆食DINNER入左一間"打冷舖"就同男人傾起兒時回憶,細個時,爸媽就係中環鴨巴甸街有公司,暑假時我就會係公司玩,到收工時爸媽多數一家就會去附近熟悉既打冷舖,但依家已經無左間舖LU ~男人對我兒時又認識多左好~講返今次先~~香噴噴既韭菜豬紅處理豬紅有樣好大既困難,煮既時間短,入面會唔夠味。煮既時間太耐又會一夾就散,所以煮起上黎其實好考功夫呢到師父煮得非常好,多種辛香料,用文火細心炆煮,入哂味之餘,仲有彈牙既感覺,讚蠔餅金黃色既外表,已經垂涎欲滴,仲有一陣陣香氣散播入面既蠔仔洗得非常乾淨,一啲殼都無,仲要隻隻都非常飽滿,蠔仔仲係大大隻添,蛋漿同粉漿既比例配合得非常好,用半煎炸既方式,令到整塊蠔餅鬆脆得黎仲要有蛋香,食得好滿足豉椒炒蜆大大隻蜆肉加上香辣濃郁又惹味十足既汁,一食就已經停唔到口,香味令你動手,辣味令你動口,蜆肉隻隻都爽甜,鮮味十足重點:唔係殼多過肉~哈哈!!!!係隻隻都有肉架
男人總會去深水埗,作為女朋友,當然都會陪伴行下,

入左一間"打冷舖"
就同男人傾起兒時回憶,細個時,爸媽就係中環鴨巴甸街有公司,
但依家已經無左間舖LU ~

男人對我兒時又認識多左

好~講返今次先~~

香噴噴既韭菜豬紅
處理豬紅有樣好大既困難,煮既時間短,入面會唔夠味。
煮既時間太耐又會一夾就散,所以煮起上黎其實好考功夫

蠔餅
金黃色既外表,已經垂涎欲滴,仲有一陣陣香氣散播

重點:唔係殼多過肉~哈哈!!!!係隻隻都有肉架
2018-07-18
  • 蠔餅
深水埗給人的感覺都是比較多低下階層的人仕的一個地區, 相對地這區的餐廳也會「大件夾抵食」,不過環境就比較參差,如果不介意環境的人來說, 深水埗都很易找到道地的美食,今次我就來到德豐打冷粉麵餐廳。 坦白說,如果要食環境,這兒不適合了,如果想以一個相宜的價錢來吃飯,不失為一個好去處。 潮州鹵水鵝上庄 鹵水鵝食打冷必點的食物,男朋友以前是在打冷店做過幾年, 他都說這家的鹵水味道不錯,我個人覺得味道不會死咸,有一點層次, 而且會帶有一點甜味,口味上我自己是比較喜歡的。 鵝肉非常入味,咬下去又不會太過柴, 必須要說,份量是十分足夠的,下面還有一些鹵豆腐,整體來說我都很滿意。 豉椒炒蜆 在問店員有什麼推薦我們,他說必吃豉椒炒蜆,聽他介紹就點了一份 來到時我跟朋友都討論這個是花甲嗎? 不過我對蜆、花甲、沙白,不是太會分,最後還是放棄 XD 份量還是很足的,味道十分惹味,但又不會蓋過海鮮的味道, 沒有推薦錯的菜式,值得一試。口水雞 (半隻) 個人喜歡辣,但不是太吃到辣的,這個是偏辣的。 雞應該不是用新鮮雞,但是沒吃到雪藏味,處理上還算不錯的。凍烏頭 他們家用的是楊氏元朗烏頭,在魚尾有標籤, 這個是比較
深水埗給人的感覺都是比較多低下階層的人仕的一個地區,
深水埗都很易找到道地的美食,今次我就來到德豐打冷粉麵餐廳。
潮州鹵水鵝上庄
鹵水鵝食打冷必點的食物,男朋友以前是在打冷店做過幾年,
而且會帶有一點甜味,口味上我自己是比較喜歡的。
鵝肉非常入味,咬下去又不會太過柴,
豉椒炒蜆
來到時我跟朋友都討論這個是花甲嗎?
不過我對蜆、花甲、沙白,不是太會分,最後還是放棄 XD
份量還是很足的,味道十分惹味,但又不會蓋過海鮮的味道,
沒有推薦錯的菜式,值得一試。
口水雞 (半隻)
個人喜歡辣,但不是太吃到辣的,這個是偏辣的。
雞應該不是用新鮮雞,但是沒吃到雪藏味,處理上還算不錯的。
凍烏頭
他們家用的是楊氏元朗烏頭,在魚尾有標籤,
這個是比較失望的,雖然魚肉沒有泥味,但是煮得時間太長了,
魚肉的口感不是很好,吃上去有點柴的感覺,有點可惜。
隔一陣子,就會想約朋友打冷,無他的,因為打冷的食物真的相當誘人,很多時還要又平又抵食,甚麼鹵水拼盤、鹵水鵝片、蠔仔粥、煎蠔餅、韮菜豬紅、豉椒炒蜆、椒鹽鮮魷、椒鹽中蝦、花生雞腳等,一一可以慢慢品嚐。早前好友介紹深水埗的德豐打冷粉麵餐廳,記得曾在這家茶餐廳之中吃過午飯,印象之中是又平又抵食,一直都不為意它的晚餐可以打冷的,今次經好友一提就頓悟了,立即相約一行七人來到這裡吃個暢快。今次點的食物也蠻多的,讓我分享其中幾款我覺得印象深刻的食物吧。 潮州蠔仔粥 ($95) 先來一客潮州蠔仔粥,大大窩粥才$95,對於一個喜歡潮州粥的人來說就是不得不吃的說。蠔仔的份量蠻多的,還加入魷魚,使粥的鮮味更佳,入口感覺更為豐富。粥品之中鮮甜中帶鹹香,更可加點胡椒粉調味,使粥品更添美味,我一口氣吃了四大碗呢。 潮州鹵水鵝上庄 ($198) 店人推介我們點份量比較多的鹵水鵝上庄,鵝的上半身的確很大件,肉質嫩滑,而且鹵水汁也夠入味,墊底的豆腐更加不用多說,十分嫩滑,加入鹵水以後特別惹味,讓人喜歡。 口水雞(半) ($135) 口水雞麻辣味恰到好處,雞件嫩滑,皮下脂肪可清理的都已經早早被清理掉,怕胖的女生們可以

潮州蠔仔粥 ($95)

潮州鹵水鵝上庄 ($198)

口水雞(半) ($135)

口水雞麻辣味恰到好處,雞件嫩滑,皮下脂肪可清理的都已經早早被清理掉,怕胖的女生們可以放心食用。不得不提的是這家店用上蠻多的花生、莞茜,還有蠻多的蒜,更是香口,更是誘人。

韮菜豬紅 ($50)

這是打冷不得不吃的食物啦。豬紅滑溜,也十分鹹香。至於韮菜,略嫌有點韌,要是改善這點,相信這味菜該會是蠻高分的菜式啦。

豉椒炒蜆 ($75)

還有這道豉椒炒蜆亦是不得不推介的是豉椒炒蜆,每一隻蜆的肉都是大大粒的,而且加入豉椒炒,相當惹味。
  • 豉椒炒蜆
  • 韮菜豬紅
  • 口水雞(半)
  • 潮州鹵水鵝上庄
  • 潮州蠔仔粥
2018-07-31 122 瀏覽
前果排出去黃金買嘢見到呢間茶記門口好多人圍觀,原來係拍緊劇。最近睇番先知係大台嘅飛虎極戰。之前出黎都未試果呢間茶記,果次本住湊熱鬧嘅心情一於入去坐低試試。叫左烏頭同炒大蜆(黃宗澤拍戲時枱面嘅兩道菜),果然未跟錯風。元朗烏頭伙記話呢度啲烏頭都係元朗嘅楊氏養殖場出産,條條都有甘香嘅黃油。金牌炒大蜆最後叫左兩碟,辣得黎好鮮甜,仲要完全無沙,正!估唔到呢間茶記格局嘅餐廳會有咁驚喜嘅打冷菜色!真係意外收穫!

元朗烏頭

金牌炒大蜆
最後叫左兩碟,辣得黎好鮮甜,仲要完全無沙,正!

鹽焗烏頭
2017-08-10
鹽焗烏頭
  • 元朗鹽焗烏頭
  • 金牌炒大蜆
潮州打冷係飯聚既好地方尤其係成大班朋友飲啤酒吹水既時候價錢夠貼地之餘,款式又多最重要好食嘛打冷當然要落最邪惡既蠔餅啦雞蛋再加上鴨蛋既做法,令成個蠔餅煎得金黃又夠鬆脆而蠔仔更加粒粒都飽滿肥美鮮味盡情係口中爆發仲有一樣嘢係之中最重要,食哂成碟蠔餅,係一塊蠔殼都無架要完全無蠔殼係要逐粒逐粒清洗架!!鹵水鵝亦都係打冷皇牌之中既皇牌皮香肉嫩之餘肥瘦適中鵝皮同鵝肉中間有層脂肪,而最香既地方就係呢一層脂肪用上濃厚既鹵水汁,用武文大滾令鵝皮收縮封鎖油脂流走,之後再用文火慢煮令肉質嫩滑飽含肉汁,而油香不斷引誘食慾每個人對食物都有唔同喜好雞腎鵝腸大腸紅腸腩肉豆卜豬脷,多款種類應有盡有脆皮爽口軟糯肥美,想食邊種口感都可以所以拼盤係同朋友齊齊開心share既最佳選擇食炒蜆最怕有殼多過肉,呢到既豉椒炒蜆隻隻都有大大隻蜆肉連著加上香辣濃郁又惹味十足既汁一食就已經停唔到口香味令你動手,辣味令你動口,蜆肉隻隻都爽甜,仲要鮮味十足下次再有飯聚一定會再黎過食食到成枱嘢五百蚊都唔洗CP值超高的
潮州打冷係飯聚既好地方

尤其係成大班朋友飲啤酒吹水既時候

價錢夠貼地之餘,款式又多
最重要好食嘛

打冷當然要落最邪惡既蠔餅啦

雞蛋再加上鴨蛋既做法,令成個蠔餅煎得金黃又夠鬆脆

而蠔仔更加粒粒都飽滿肥美

鮮味盡情係口中爆發

仲有一樣嘢係之中最重要,食哂成碟蠔餅,
係一塊蠔殼都無架

要完全無蠔殼係要逐粒逐粒清洗架!!

鹵水鵝

鹵水鵝亦都係打冷皇牌之中既皇牌

皮香肉嫩之餘肥瘦適中
鵝皮同鵝肉中間有層脂肪,而最香既地方就係呢一層脂肪

鹵水拼盤

每個人對食物都有唔同喜好

雞腎鵝腸大腸紅腸腩肉豆卜豬脷,

多款種類應有盡有

脆皮爽口軟糯肥美,想食邊種口感都可以

所以拼盤係同朋友齊齊開心share既最佳選擇

豉椒炒大蜆

食炒蜆最怕有殼多過肉,呢到既豉椒炒蜆隻隻都有大大隻蜆肉連著

加上香辣濃郁又
惹味十足既汁

一食就已經停唔到口

香味令你動手,辣味令你動口,
蜆肉隻隻都爽甜,仲要鮮味十足

下次再有飯聚一定會再黎過食

食到成枱嘢五百蚊都唔洗
CP值超高的
2018-07-16
10 分鐘 (堂食)
鹵水鵝
鹵水拼盤
豉椒炒大蜆
2018-07-25 160 瀏覽
呢間打冷食左無限次,質素一直都好有保證! 今次食lunch,一樣正正子!接近2點去到,都坐滿哂人! 1)五香牛什河 $31雖然好麻甩但真係好正~啲牛什好入味 個湯比河粉索哂 加埋辣椒油好惹味呀!2)菠蘿冰好懷舊嘅飲品,真係唔係度度有! 童年回憶返哂嚟~3)脆皮燒腩仔併貴妃雞飯 $50麻甩口味again ! 燒腩仔塊皮真係無得輸,一定要點黃芥末!!啲薑蔥油又係正,唔會太過油淋淋,雞肉滑溜!4)葡汁雞飯 好多汁,要嚟送飯一流~~我食哂啲飯,啲汁仲有淨!

1)五香牛什河 $31

2)菠蘿冰
好懷舊嘅飲品,真係唔係度度有! 童年回憶返哂嚟~

3)脆皮燒腩仔併貴妃雞飯 $50

4)葡汁雞飯
好多汁,要嚟送飯一流~~我食哂啲飯,啲汁仲有淨!
2018-07-23 93 瀏覽
今晚食家常小菜晚餐🤔見到餐牌大大粒字「原盎雞燉翅」好吸睛!!只係幾十蚊!價錢親民貼地!喜歡飲湯的我怎會錯過😍😍😍來到見到實物 果然冇失望!首先符合商品說明 有雞 有翅!!竟然是真翅!見到一梳梳的!! 湯 夠熱夠香!一開蓋 濃濃雞味飄出!湯味道濃郁 !韭菜豬紅!!紅油飄飄原本以為好辣!點知是假象🤣🤣豬紅入口竟然還有QQ口感!!味道不錯!鰻魚炒飯!樣貌簡樸但有鑊氣!帶甜甜的應該是鰻魚汁的功勞🤔鰻魚粒也很多😍👍🏻正
今晚食家常小菜晚餐🤔
見到餐牌大大粒字「原盎雞燉翅」好吸睛!!
只係幾十蚊!價錢親民貼地!
喜歡飲湯的我怎會錯過😍😍😍
來到見到實物 果然冇失望!
首先符合商品說明 有雞 有翅!!
竟然是真翅!見到一梳梳的!!
湯 夠熱夠香!一開蓋 濃濃雞味飄出!湯味道濃郁 !

韭菜豬紅!!紅油飄飄原本以為好辣!
點知是假象🤣🤣豬紅入口竟然還有QQ口感!!
味道不錯!

鰻魚炒飯!
樣貌簡樸但有鑊氣!帶甜甜的應該是鰻魚汁的功勞🤔
鰻魚粒也很多😍👍🏻正
2018-07-16
2018-07-21 111 瀏覽
路過遇到扺食既打冷宵夜韮菜豬紅 $50平時唔食豬紅朋友極力推薦唯有小口品嚐原來幾好味韮菜唔腥豬紅口感不太硬,幾入味滷水鵝 $85打冷當然要食下滷水招牌菜-滷水鵝滷水汁做得唔錯,上色均勻, 色澤透亮隻鵝入哂味, 味道不太咸鰻魚炒飯 $50聽到隔離枱食後讚不絕口,跟風一試, 果然冇跟錯,一上枱已感覺好有鑊氣, 每一口都食到鰻魚飯香, 燉雞湯 $50好足料, 好香雞湯味, 又唔太油,雞肉滑嫩本想叫凍蟹老細話冇貨...唯有下次再黎食各待應都好好, 入到去坐位對正風口位主動幫我地調較細D冷氣
路過遇到扺食既打冷宵夜

韮菜豬紅 $50
平時唔食豬紅
朋友極力推薦
唯有小口品嚐
原來幾好味
韮菜唔腥
豬紅口感不太硬,幾入味

滷水鵝
滷水鵝 $85
打冷當然要食下滷水
招牌菜-滷水鵝
滷水汁做得唔錯,上色均勻,
色澤透亮
隻鵝入哂味, 味道不太咸

鰻魚炒飯 $50
聽到隔離枱食後讚不絕口,
跟風一試, 果然冇跟錯,
一上枱已感覺好有鑊氣,
每一口都食到鰻魚飯香,

燉雞湯 $50
好足料, 好香雞湯味, 又唔太油,
雞肉滑嫩

本想叫凍蟹
老細話冇貨...
唯有下次再黎食

各待應都好好,
入到去坐位對正風口位
主動幫我地調較細D冷氣
2018-07-18
滷水鵝
2018-07-21 108 瀏覽
今日放工同朋友去深水埗食飯, 行過試下尼間德豐粉面餐廳,星期一晚7點半行入去,間餐廳已經坐滿人,唔通真係咁好味$50 韮菜豬紅出奇地好好味, 好入味,份量超多。抵食$98 清蒸白鱔好新鮮, 貨真價實。汁都唔錯。$75 椒鹽鮮魷比想中辣,份量多。$60 煎蠔仔餅豪仔大隻,唔太油膩, 食落香脆,記得要 親熱食。$50 鰻魚炒飯鰻魚炒飯很多鰻魚,醬汁很濃,50蚊好抵食。必試推介。$85 鹵水鵝鹵水鵝超入味, 肥瘦適中,值得推薦。整體尼講,食物都唔錯, 店會都好好招呼。有機會再試
今日放工同朋友去深水埗食飯,
行過試下尼間德豐粉面餐廳,
星期一晚7點半行入去,
間餐廳已經坐滿人,
唔通真係咁好味

$50 韮菜豬紅
出奇地好好味, 好入味,
份量超多。抵食

$98 清蒸白鱔
好新鮮, 貨真價實。汁都唔錯。

$75 椒鹽鮮魷
比想中辣,份量多。

$60 煎蠔仔餅
豪仔大隻,唔太油膩,
食落香脆,記得要 親熱食。

$50 鰻魚炒飯
鰻魚炒飯很多鰻魚,醬汁很濃,50蚊好抵食。必試推介。

$85 鹵水鵝
鹵水鵝超入味, 肥瘦適中,值得推薦。

整體尼講,食物都唔錯, 店會都好好招呼。有機會再試
2018-07-12