2023-02-11 96 瀏覽
今晚去的餐廳位於尖沙咀,餐廳以木色為主調,以鐵板燒為主打,可以望住廚師一邊烹調,一邊享受海景,8點更可以看到幻彩詠香江。沙律🥗沙律很清新,煙三文魚配忌廉芝士,味道很夾。湯🦞龍蝦湯煮了六小時,即場再加熱,味道很香濃。鮑魚南非鮑魚配日本南瓜,鮑魚爽口,南瓜香甜,可以蘸蟹肉麵豉醬。帆立貝香煎帆立貝配茄子🍆,帆立貝金黃色,很香滑,加上黑魚子和明太子醬,配搭清新。魚 🐟銀鱈魚皮好似薯片般香脆,而魚肉很嫩滑,很香牛油味,配有白汁和蕃茄乾。蜆清酒煮蜆,用純酒整的,十分清甜。䐁肉🐷 日本䐁肉可以選擇厚燒或薄燒,選了薄切,用泡菜卷住。很香口,泡菜中和了䐁肉的油份。牛肉🐮美國牛肉亦可以選擇厚燒或薄燒,同樣選了薄切,用了牛蒡漬物卷住,都幾特別。炒飯🍚櫻花蝦炒飯,配了高菜漬,加了沙律醬,令味道提升。上面加上個太陽蛋🍳,好正。甜品🍦選擇了開心果仁味的雪糕,加上餡料為南瓜和紫薯,外皮是春卷皮,脆卜卜。

沙律🥗
沙律很清新,煙三文魚配忌廉芝士,味道很夾。

湯🦞
龍蝦湯煮了六小時,即場再加熱,味道很香濃。

鮑魚
南非鮑魚配日本南瓜,鮑魚爽口,南瓜香甜,可以蘸蟹肉麵豉醬。

帆立貝

魚 🐟

清酒煮蜆,用純酒整的,十分清甜。

䐁肉🐷

牛肉🐮

炒飯🍚

甜品🍦

2023-02-10 81 瀏覽
約了朋友食日本菜,選擇了一間以有維港景色出名的尖沙咀鐵板燒專門店,可以與廚師互動,可以欣賞美食,又可以輕鬆一下。餐廳主打一人套餐和二人套餐,套餐抵食點,所以點了一人套餐。有沙律、湯、海鮮、魚、肉、炒飯、炒菜和甜品,十分豐富。攞盤花了心思,食物亦用心烹製。花膠鯛魚湯煲了很長時間,味道清甜。而金鯛魚魚皮煎得香脆,魚肉保持香嫩,配香濃忌廉豬骨汁,將原本味道淡的魚變得有層次。鮑魚爽口,而帶子香嫩。中間亦有蕃茄漬和蘋果蓉,清甜解膩。牛肉和豬肉都可以選擇厚切或薄切,薄切可以卷著食,所以選擇薄切。豬肉卷住泡菜,是典型的韓式做法,味道當然很夾。而牛肉卷住牛蒡,配搭很新穎。炒飯粒粒分明,一般炒飯配炒蛋,這裡用太陽蛋,增加了食欲,配炒菜食,已經很飽。最後更上個很精緻的甜品,大滿足。

花膠鯛魚湯
煲了很長時間,味道清甜。而金鯛魚

鮑魚
爽口,而帶子
香嫩。中間亦有蕃茄漬和蘋果蓉,清甜解膩。牛肉
和豬肉

炒飯
最後更上個很精緻的甜品,大滿足。
2023-01-11 160 瀏覽
午餐也食鐵板燒,實在很高興😊為生活添上色彩!先吃沙律芝麻八爪魚🐙,很開胃鐵板燒魚塊無得輸,單單見魚皮分開燒,已見廚師的細心。海鮮醬配搭香噴噴又嫩口的魚肉+脆脆魚皮,真的大快耳幾北海道帶子鮮甜無比,🍋味噌醬稍加調味,令帶子更美味👍🏻神戶黑豚肉不肥膩,因廚師巳將泡菜夾在內。咬下去時肉汁和泡菜汁混在一起慢慢流出來,未吃過如此美妙的配搭。廚師貼心地加了蘋果蓉,讓客人消滯,可以看得出廚師做每道菜都心思細密A4 伊滕和牛是上等貨色,靚牛🔥一🔥已很好吃,嫩肉加上肉汁流出來💯櫻花蝦炒飯看似平凡但美味,加上配菜吃更特別,海鹽雪糕和特製奶凍甜品,清清鐵板燒物的味道非常滿意整個套餐的菜式,每一道菜的配搭可見廚師對食材特性掌握🉐️十分好🥰
午餐也食鐵板燒,實在很高興😊為生活添上色彩!

先吃沙律芝麻八爪魚🐙,很開胃

北海道帶子鮮甜無比,🍋味噌醬稍加調味,令帶子更美味👍🏻

櫻花蝦炒飯看似平凡但美味,加上配菜吃更特別,

海鹽雪糕和特製奶凍甜品,清清鐵板燒物的味道

今日專登搵咗間餐廳慶祝我哋嘅結婚周年,呢一間位於尖沙咀嘅樓上舖頭,景觀開陽, 必食鐵板燒。前菜係一個開胃嘅沙律,有新鮮嘅沙律菜,厚厚嘅蟹柳,仲有有小舊芝士三文魚。之後飲左碗花膠鯛魚濃湯,呢個屬於餐廳嘅新品之作,原片花膠放在碗底,魚味極極濃。海鮮方面有中南非鮑魚配蟹黃面豉汁,鮑魚超大隻,食落爽口彈牙,一啲腥味都冇,仲有一片爽脆的黃瓜伴碟。另一道銀鱈魚配蕃茄乾都好好食,銀鱈魚煎得剛剛好,唔會煎得太熟影響魚的質感,而且魚片更煎得香脆可口。最後更加有北海道帆立貝配檸檬味噌醬,帶子好爽口新鮮,上面放有新鮮魚子。師傅用咗自家製嘅檸檬味噌醬,味道酸酸甜甜,超級開胃。主食肉類有美國西冷,首先食薄切牛,廚師將切得薄薄的牛肉燒到五成熟,我個人感覺岩岩好,唔會太熟,肉質非常鮮嫩。餐廳特別之處,牛肉包住牛蒡同昆布,再點埋Wasabi,幾樣野加埋十分之夾。 之後再食厚切,師傅將肉同根位分開,肉位燒五成熟,肉質斬林唔韌,點上岩鹽更加帶出牛味。另外師傅更加爆香牛嘅根位,方便食客送上啤酒和其他酒類,非常貼心。當然唔少得櫻花蝦高菜漬炒飯,炒飯唔會太油,好乾身,配上粒粒葱同櫻花蝦,最後再放上一隻半熟荷包蛋,特色得來亦不失

當然唔少得櫻花蝦高菜漬炒飯,炒飯唔會太油,好乾身,配上粒粒葱同櫻花蝦,最後再放上一隻半熟荷包蛋,特色得來亦不失傳統風味。

食咗咁多海鮮,同埋肉類,梗係要食返啲菜中和下啦。師傅的炒雜菜以芽菜作主菜,配上椰菜絲同紅蘿蔔絲,香味可口。

最後嚟多個甜品做個完美收尾,焦糖香蕉配奶凍。奶凍係師傅自己親手整嘅,職員提醒要食咗奶凍先之後先至食香蕉,咁樣香蕉嘅甜味就唔會蓋過奶凍。
  • 炒什菜
聖誕節冇去外遊,唯有將啲錢都留喺香港花費,食嘅買嘅都洗咗一大筆!今日呢間餐廳絕對係小編近日嘅心水鐵板燒推薦。👍🏻鐵板燒一人前✨野菜沙律、煙三文魚配忌廉芝士前菜以一個開胃嘅沙律作為頭鎮,裏面嘅玉子更加刻上餐廳嘅名字,見其用心。拌碟嘅煙三文魚夾上忌廉芝士同青瓜片。✨龍蝦湯套餐湯品三選一,小編揀選左龍蝦湯。湯底嘅龍蝦肉係由師傅喺鐵板上面消過才放入,而湯品亦用熱壺係熱板上熬煮,倒出黎顏色橘紅,入口濃郁得黎並無過份的鹹。✨中南非鮑魚南非鮑魚相當新鮮,入口爽彈,小編特別喜歡佢原隻而上,配上蟹黃麵豉嘅配搭真係非常新穎又夠和諧,亦令整道菜更加出色!✨銀鱈魚銀鱈魚嘅外皮煎得外脆香口,不留下一滴油份,薄得如紙一樣。鱈魚肉質透白,入口滑嫩,小編特別喜歡沾上佢嘅海鮮醬,再加上一小口的風乾蕃茄乾,帶點西式嘅食法別具新鮮感。✨北海道帆立貝帆立貝厚身到不得了,師傅一分為二,肉質晶瑩剔透,烹調嘅時候,師傅保留左一定嘅生熟程度,入口滿怖鮮甜,配上檸檬味味噌醬同魚子,令到菜式更加清新。✨神戶黑豚薄燒方面,師傅加入左我最愛嘅泡菜,五花肉半肥瘦嘅口感食落爽口。厚切黑豚肉質超級嫩彈,邊位帶點油滋感,襯上甜而不膩嘅醬汁令人垂涎三

👍🏻鐵板燒一人前

✨野菜沙律、煙三文魚配忌廉芝士

✨龍蝦湯

✨中南非鮑魚

✨銀鱈魚

✨北海道帆立貝

✨神戶黑豚
薄燒方面,師傅加入左我最愛嘅泡菜,五花肉半肥瘦嘅口感食落爽口。厚切黑豚肉質超級嫩彈,邊位帶點油滋感,襯上甜而不膩嘅醬汁令人垂涎三尺。師傅更加細心地配上蘋果蓉用以解膩,極為貼心。

✨櫻花蝦高菜漬炒飯
米飯粒粒金黃,配上海量嘅櫻花蝦點綴,賣相美觀,加入埋高菜漬去翻炒,食落份外香口。最後師傅自創加入一隻豉油荷包蛋作畫龍點睛,讓顧客撈入蛋汁先係精粹!

✨焦糖香蕉配日式雪糕
超級有日本風味嘅甜品,焦糖香蕉香軟得黎又夠甜,配上海鹽雪糕,絕對係幸福嘅收尾。
  • 銀鱈魚
2023-01-07 143 瀏覽
前菜沙律清新可口,芝麻八爪魚🐙👍🏻北海道帶子十分鮮甜,配以🍋味噌醬,簡直錦上添花💯魚塊燒得很香,最特別的是廚師刻意將魚皮分開燒,令到魚皮非常脆口,但魚肉保持鮮嫩。再加上海鮮醬,配搭得甚佳🥰神戶黑豚肉有泡菜夾在內,咬下去時泡菜汁流出來,再配以肥美的豚肉,令味蕾有驚喜。廚師更貼心的安排是加了蘋果蓉讓你吃完豚肉後清一清味蕾,簡直是貼心的安排A4 伊滕和牛厚燒,咬下去肉汁流出來,可見廚師的真功夫!肉質嫩口,完全無「渣」,不愧A4和🐮櫻花蝦炒飯炒得很惹味,廚師提醒可用配菜加在炒飯,果然更添美味海鹽雪糕和特製奶凍做甜品,為這完美的鐵板燒餐畫上句號🎉🎉
前菜沙律清新可口,芝麻八爪魚🐙👍🏻

北海道帶子十分鮮甜,配以🍋味噌醬,簡直錦上添花💯

海鹽雪糕和特製奶凍做甜品,為這完美的鐵板燒餐畫上句號🎉🎉

2022-12-27 179 瀏覽
今日和好友來到尖沙咀亞士厘道一間頗負盛名的鐵板燒餐廳「心鐵板燒」午膳 。店舖位於十八樓,可遠望維港景色,侍應殷勤有禮,詳盡介紹餐廳的精美套餐。我點了鐵板燒特選套餐,當中有前菜、沙律、海鮮、牛肉薄燒、炒飯、什菜、湯和甜品,非常豐富。季節沙律 - 蟹柳鮮甜美味,蔬菜新鮮爽口,加了芝麻醬汁,相當醒胃。大蝦配上甜辣醬令味道的層次提升,蝦膏甘香,再加上師傳純熟的刀鋒,賞心悅目。鵝肝入口即溶,麵包吸收了鵝肝的精華,十分美味。美國牛肉薄燒可沾上少許海鹽和芥末品嘗。神戶黑豚薄燒用上泡菜作餡料,吃下來多汁滋味,配以餐廳自家製的蘋果蓉能一解油膩感。鐵板炒飯乾身,材料豐富,吃後暖笠笠。甜品是燒香蕉配奶凍,牛奶味道香濃、甜而不膩、值得再試!整體來說師傅手法熟練,調味恰當適中,不時與客人交流及仔細介紹食材和吃法,專業精神值得稱讚!

鵝肝入口即溶,麵包吸收了鵝肝的精華,十分美味。

美國牛肉薄燒可沾上少許海鹽和芥末品嘗。

鐵板炒飯乾身,材料豐富,吃後暖笠笠。
甜品是燒香蕉配奶凍,牛奶味道香濃、甜而不膩、值得再試!

午餐
2022-12-24 167 瀏覽
慶祝週年紀念第一擊,當然嘆嘆鐵板燒,上次吃過午餐,質素有保證,今次晚上來,有夜晚的靚景陪伴。 野菜沙律 - 清清爽爽的很開胃。 花膠鯛魚湯 - 兩個壺內裝著湯,在鐵板燒上加熱。 鯛魚湯鮮甜,還有花膠在內,補充骨膠原。 黃金大虎蝦 -  燒的時候已聞到蝦香,鹹蛋黃醬師傅親自做,不是用粉開的。先取蛋黃,再蒸熟後壓碎,加上醬汁造成。 虎蝦很大隻,蝦肉彈牙爽口,配上自家製鹹蛋黃醬,吊出味道,不會太鹹。 金鯛魚立鱗燒配忌廉豬骨汁 - 我最喜歡這道菜,立鱗燒不是很多地方可以吃到,師傅把魚鱗燒到剛剛好,入口香脆可口但不油膩,再放上幼幼的紅椒絲 ,最特別的是忌廉豬骨汁,是用豬骨拉麵湯底再加忌廉而成,能帶出魚的鮮味。 廣島蠔 - 配上櫻花蝦乾和酸汁柚子啫喱,外脆內軟,散發出陣陣蠔味。 再加上意大利青瓜,吃完蠔後清爽口腔一下。 泡菜豚肉卷配蘋果蓉 - 豬腩肉包著泡菜,入口微辣,胃口大開。 和牛厚燒 - 色澤鮮豔,油脂均勻,入口粒粒重牛味,亦十分軟淋。 接著當然要來個炒飯和炒雜菜,滿腹飽肚感。 最後來一個可愛的甜品,焦糖香蕉加奶凍,味道不太甜,恰到好處。聖誕節將至,師傅畫了可愛的圖案,又為我們增添喜悅。 📍
野菜沙律 - 清清爽爽的很開胃。
接著當然要來個炒飯和炒雜菜,滿腹飽肚感。
📍心鉄板燒
📇 尖沙咀亞士厘道17-19號18樓
2022-12-23 141 瀏覽
週末天氣溫度驟降,節日氣氛漸變濃厚。今天和友人相約到尖沙咀Christmas shopping,中午就去了位於亞士厘道的心鉄板燒午飯。餐廳設有兩張鐵板枱,其中一張是靠窗的,能夠欣賞師傅用心製作美食的同時,亦能遠望到維港嘅景色。入座後,職員隨即送上前菜、蟹柳沙律和熱茶,亦為客人的大褸套上椅套,十分貼心。師傅以純熟的手法拆開大大隻大蝦的蝦頭和蝦殼,去除蝦腸,煎香後灒上牛油汁上碟。碟上亦另配有辣蕃茄醬。蝦肉爽口彈牙,不會過熟,恰到好處。師傅將比目魚的魚皮分開處理,把魚皮煎至香脆,魚肉則保持嫩滑,配以海鮮醬,非常可口。香煎鵝肝外脆內軟,配上法包和黑醋一起品嘗,在口腔內油香滿溢。神戶黑豚和美國牛肉薄燒挺特別的,包著的餡料並不是炸蒜蔥粒。黑豚裹着的是泡菜,牛肉裹着的是昆布漬和牛蒡漬。有驚喜。跟餐還有炒飯、炒雜菜和麵豉湯。最後送上充滿心思的甜品(燒香蕉伴海鹽雪糕)作結。

跟餐還有炒飯、炒雜菜和麵豉湯。

最後送上充滿心思的甜品(燒香蕉伴海鹽雪糕)作結。
2022-12-17
2022-12-19 568 瀏覽
One of my favourite Japanese cuisine, the Tepppanyaki.Started with a simple salad but with Heart!, is refreshing.In the mean while, our soups its been prepared with a nice view.Dried Fish Maw Soup - taste nice, doesn't taste fishy.Lobster Soup - is very strong lobster taste, and alot of lobster pieces.This is our friendly Chef - he is very professional.Golden egg yolk Tiger Prawn - is a big prawn, the egg yolk was self prepared and very well prepared, the egg yolk wasn't too heavy covering the p

Golden egg yolk Tiger Prawn - is a big prawn, the egg yolk was self prepared and very well prepared, the egg yolk wasn't too heavy covering the prawn taste. Taste very nice.

Pan Fried Fish - the Amadai fish skin was deep fried, and you can see the texture is really crunchy and the sauce is a dense cow bone soup, which give it a very special taste.

Hiroshima Oysters - big oyster with dried Sakura shrimp and the it come with a citron jelly sauce.

Kobe Black Pork roll - pork belly rolled with kimchi. Its spicy juicy and can eat with the smash apple at the side.

Thick cut Japanese A4 Wagyu beef - the Wagyu is so soft and can melt in your mouth.

Bacon Sakura Shrimp Fried Rice - the fried rice is dried, just rite and a big fried egg at the top.

Japanese Milk pudding  with sugared fried banana - the pudding is not too sweet and the banana is just perfect.
2022-12-05
  • Pan fried Amadai Fish
2022-12-17 140 瀏覽
果然係「心」鐵板燒!細心,真心,用心之鐵板燒。話說我老公帶我去食鐵板燒,見到好有VIP 的環境,感覺好似食 Omakase 咁嘅招待,啲嘢食精緻得嚟係食得飽,飽到上心口都要繼續食😆,一定要再食。
2022-12-16
2022-12-09 303 瀏覽
想食鐵板燒,老公特登搜尋到呢間好多正評,所以決定一試。一入餐廳,侍應態度好好,餐廳望落唔算好大,但估唔到當晚食7:00,竟然得我哋一枱,好似包左場甘,我哋被安排坐的位置可以望到海景,因為餐廳位於18樓,望出去個view都幾靚。坐低後我哋揀左個鐵板二人套餐,$2280/2位,加$400大虎蝦轉左做龍蝦,其中一味有鵝肝,因為我哋唔太想食鵝肝,師父幫我哋轉左做帶子。每度菜師傅都用心幫我哋烹煮,食完會問我哋意見,咸淡度係咪合適,然後按需要幫我哋調較👍🏻整體每度菜味道都唔錯,雖然唔算好有驚喜,但食材新鮮,食完都好滿足,不過因為當日環境好靜而且冇其他食客,所以講野都唔敢太大聲,但如果鍾意靜靜地食一餐,呢間絕對適合😂
想食鐵板燒,老公特登搜尋到呢間好多正評,所以決定一試。
前菜
小女子炒飯
炒什菜
焦糖香蕉配牛奶布甸
2022-11-06 691 瀏覽
老公生日諗住食鐵板燒,喺open rice見到評語唔錯就Book左呢間,去到環境舒服,師傅都細心,D嘢食比我想像中好味,好彩冇中伏🤭🤭值得介紹比身邊朋友去試,最重要我老公都好滿意,太好啦,同埋喺Ig 見到佢地有幫客人畫公仔喺甜品碟上,見老公生日所以提早request 左佢地喺甜品碟畫公仔,估唔到當日見到實物,畫得真係好靚,有驚喜呀🤩心鐵板燒,果然好用心左製作🥰🥰我同老公會再食,今次叫左個2人餐已經好飽,下次可以再試下叫其他款嘅嘢食
  • 中南非鮑魚配紫菜柚子汁
  • 日本岩蠔配櫻花蝦
2022-08-07 2024 瀏覽
心血來潮想食鐵板燒環境非常舒適優美🥰 對正個維港😍雖然系lunchtime 去食 但個境觀一流食物好有質素 大虎蝦好有驚喜 肉質紮實加上個番茄辣汁配搭一流清酒煮蜆 蒸發左啲酒精味 留左啲湯嘅甜味 非常正😋鐵板鵝肝 煎得好好 滿分😋 外脆內軟 夠juicy 😋再加上個多士同個意大利黑醋汁 肥而不膩牛肉厚燒5成熟 好有口感又夠juicy 非常多汁再配上佢哋自己嘅生磨wasabi 提升左個牛肉味🤩薄燒牛肉入面卷左個wazabi昆布同小小漬物 味道偏甜小小 都系一個新體驗🥰
心血來潮想食鐵板燒

• 鵝肝配黑醋汁
  • 大虎蝦伴番茄辣汁
  • 美國牛肉厚燒&薄燒
2022-08-03 1201 瀏覽
花膠鯛魚湯:湯顏色雖然是奶白色但味道偏淡龍蝦湯:不過不失,濃杰適中日本宮城蠔配櫻花蝦:滿滿嘅蠔香味配以特色醬汁提升鮮味❤️❤️鵝肝配黑醋汁:鵝肝煎到外脆內軟但是麵包太過乾身如果加少少牛油提升味道更佳牛肉薄燒:充滿驚喜薄簿嘅牛肉煎香裏便加了日本醋物包住味道相當清新❤️❤️❤️❤️番茄龍蝦:用龍蝦膏炒龍蝦味道鮮味厚燒和牛:不過不失改善的地方就是我們那天冷氣剛剛壞了所以比較熱
花膠鯛魚湯:湯顏色雖然是奶白色但味道偏淡
龍蝦湯:不過不失,濃杰適中
番茄龍蝦:用龍蝦膏炒龍蝦味道鮮味
厚燒和牛:不過不失