2015-07-29 1501 瀏覽
上幾個星期去了Weshare 的活動,知道不同的花同茶葉都有唔同的功效,這天因頭尺尺下,好想找個地方休息下,行行下又來到慕茶,既然頭痛,就看看有沒有東西可以減輕一下狀況~頭痛難當,第一件事,就在茶包系列中點了杭白菊綠茶($26)茶包是以白色的布袋包著,布袋內放了店家自家配搭的茶葉,成個感覺都幾自家製,索價$26,不算便宜,但值得付在心機上,特別是好多餐廳叫花茶是放一個有品牌茶包時,相比下,這價錢就覺得"難能可貴"~沖茶的水溫控制得不錯,不會過熱,適合飲用,茶味不算非常香濃,茶色清澈,有輕微的回甘,而且店員會不停為你加水,當然,每加一次水,味道都會愈來愈淡,這也是定律!飲了兩三回,感覺頭痛好像舒緩了一些除了有舒緩頭痛的功效,不同的茶包也有其他功效,亦在餐牌上列明這天有玫瑰味的雪葩!wow!上次來的時候,剛好賣光,所以沒有機會一試,應該是上次留下的小遺憾吧!!本來想直接來一球,很不清醒的問店員男生好吃嗎?他說玫瑰的味道帶點"咸咸地",嚇了一下,最後他說不如先給你試食再選,最後我們就到了門口位置的雪糕車,讓我先試味~最後要了桂花蜜糖+玫瑰雪葩(2球$48)淺粉紅色玫瑰雪葩吃著有點像平常花茶的
這天因頭尺尺下,好想找個地方休息下,行行下又來到慕茶,
既然頭痛,就看看有沒有東西可以減輕一下狀況~

頭痛難當,第一件事,就在茶包系列中點了杭白菊綠茶($26)
茶包是以白色的布袋包著,布袋內放了店家自家配搭的茶葉,
杭白菊綠茶
飲了兩三回,感覺頭痛好像舒緩了一些
杭白菊綠茶
這天有玫瑰味的雪葩!wow!
本來想直接來一球,很不清醒的問店員男生好吃嗎?
最後我們就到了門口位置的雪糕車,讓我先試味~
最後要了桂花蜜糖+玫瑰雪葩(2球$48)
淺粉紅色玫瑰雪葩吃著有點像平常花茶的濃郁版,咸咸地但不突兀,
玫瑰花香味都幾突出,因為Kawai本來就愛喝玫瑰花茶,所以喜歡....
桂花蜜糖+玫瑰雪葩
桂花雪葩,入口感覺好清香,一路食都會見到好多明顯的桂花,
蜜糖味同桂花配合得非常一絕,不過甜很討人喜歡的味道!
桂花蜜糖雪葩
原來,慕茶已經一周年了,在門口有一個小小的告示,
如果在IG或面書Post店家的食物相片,就會多送一球的雪葩,
而且我見到店員都好細心教食客分享,
整體來說,每一次來慕茶都感受到親切的服務,
上次我們有朋友生日,店員聽到我們的對話,就自動在碟上寫上Happy Birthday的字,
小小的店子,就是令人感覺好窩心~
2015-07-27
桂花蜜糖+玫瑰雪葩
桂花蜜糖雪葩
2015-07-29 1290 瀏覽
要約這個朋友真的要排期,她忙得要緊。很久不見,當然要找一個可以「長」談又可以邊食邊講的地方。先講環境- 大約有十張枱,我們去的那天是星期四,人流不算太多,也有三四台食客。餐館帶有田園風,綠色的牆壁上掛著假花,台上也有一束。色調主要用綠色為主,有點野餐的感覺。餐牌上的都是散叫,價格觀塘工廠區來說算是中上價。大熱天時,點了一杯凍功夫奶茶,我朋友點的是抹茶紅豆綠茶。在顏色以及外觀上,我看不出它是奶茶。跟我朋友那杯對比,只是她的比較綠(淺綠)。大大吸一啖後,只能說味道不像我一般開的奶茶,而比較似抹茶。同樣價錢我比較喜歡抹茶紅豆綠茶。主菜點了一個意大利鮮茄醬牛肉意粉,買相不錯、正常份量。沒有太大的茄醬味,而是一種不知名的甜。有待改善!兩人合共吃了差不多$500有點貴, 但勝在環境舒適。與到樓上CAFE 玩的價錢差不多。
餐牌上的都是散叫,價格觀塘工廠區來說算是中上價。
功夫奶茶
意大利鮮茄醬牛肉意粉
2015-07-23
2015-07-18 2008 瀏覽
近來都幾鐘意過觀塘揾食,事關發現工廠區呢邊好多好ya食下,於是宅女出街,四處覓食!平時最鐘意食alldaybreakfast,見到呢間餐廳有,咁就梗係趁放假,要第一時間去品嚐下啦!今日呢度係係商廈同工廠既合成體咁,而唔係係咩工廠大廈,樓下環境感覺會舒服啲,點知我心急得濟去覓食,去到發現原來一點鐘先開,於是店員叫我出面等到答正先入!夏天既正午好熱呀!想喊!!好彩就唔係等左好耐姐!終於入得去坐,餐廳剛開門,已經播緊令人覺得好輕鬆愉快既韓歌,店內裝修挺舒適,有冷氣加情調吊燈和舊式典雅的吊扇!餐廳有約二十個位置,有四五名年輕員工在工作,有仲活力的感覺!這邊是有個自助調味及自助倒水區,我建議一定要去拎番杯水飲下,咁先可以嚐試到食物既真正味道!雖然平時返工慣左好晏先食飯,但今日難得咁好放假唔好曬啦,飽住咁都叫下個慕茶all day breakfast同伯爵茶朱古力試下先,唔好晒左一日咁舒服自在既假期嘛!呢度音樂好柔和,俾人感覺好relax,坐得更自在開懷,雖然開門一陣已經坐滿9成客了,估唔到啲人都幾識食喎,咁旺場既?!  也許是因為星期六既關係呱!返工都返到唔知今日原來係星期六tim   伯爵茶凍

夏天既正午好熱呀!想喊!!好彩就唔係等左好耐姐!

伯爵朱古力

伯爵茶凍朱好快上台,雖然個樣好平凡,好似普通凍朱咁,查實好有內涵!仲好彩唔會有我唔鐘意既cream姐!飲一口,幾欣賞伯爵茶味濃郁,減輕左原本朱古力既過甜,起左好好既中和作用,伯爵茶本身有隻好獨特既茶味,有點好像少少辛辣的味道,飲完一陣仲會全個囗囗腔留香,難忘的清新味道,同時不失朱古力味,實在是十分喜歡!

慕茶全日早餐

期待以久既全日早餐好快上枱喇,由於係即叫即煎即炸即做,所以都要等一下,早餐樣子好丰富呀,要兩個人才可消滅吧!

慕茶全日早餐包括有兩隻煎太陽旦,窩夫夾腸仔,炸薯餅,烤蕃茄和窩夫夾粟米青瓜紅蘿蔔絲,仲有菜沙律,材料超級丰富,一個人食完的話,真係晚餐都唔洗食lu.....

其實覺得窩夫夾腸仔好奇怪嫁,又有甜又有咸咁,不過既然佢話係餐廳招牌,店員又建議食既,咁就試下啦,因為我個人都好容易俾人映响同動搖嫁姐!!!

烤蕃茄和太陽旦有香草灑面,增添不少味道,不會單調,旦挺滑身,吉一下中間部分,靚仔旦黃即刻流出,過程好温柔,仿似講我知,咁先係生活

半個蕃茄對平時唔食菜既我黎講,已經好大個,雖然好新鮮下,但真係食左我好耐先食得曬!

沙律菜配上少少沙律汁食酸酸地,好彩份量好少!

本來爆梗瘡中,唔想食炸ya,但無理由走薯餅咁si嫁嘛,算,唔鬼理了,食左先講!薯餅炸得熱辣夠脆,加賣我加的辣椒仔汁,delicious無得輸,沙律窩夫既粟米青瓜胡蘿蔔絲亦有加上香料,並無其他汁料上,令窩夫唔會過淋濕左難入口、蔬菜絲幾有咬囗下,夾住食頗爽口,但就有少少普通既感覺,可能因為個人唔太“好“菜既關係啦,所以又係好有難度先ko到啦 !!

腸仔窩夫果然係又甜又咸,但唔會太怪,腸仔食落有黑椒味,而且皮幾脆,窩夫係甜甜地,帶旦糕既香軟,薄薄咁包住有脆皮既腸仔,旦糕質地唔會好厚重太飽肚!

通常食ya,我都會由淡食起,然後試每樣ya之前,我都會飲少少水,清一清喉嚨味道先,哈哈,好似懶講究咁呢?!其實唔係啦,只係我太為食,想清楚食真啲食物本來既真正味道炸!餐廳難得地洗手間也很衞生,實在有給人吃得特別放心既感覺

P.S. 有時都幾憎自己,用電話打食評本來打得好開心暢快,無奈電話有時load得慢,我又心急督兩下,攪到back番去前兩頁,成日辛辛苦苦嘔心瀝血既文章,被罰重新打過,因為唔鬼見曬,所以都咪話唔嬲

通常重打一次,已無第一次打嗰種感覺寫得咁好喇,低b之過,能怪誰哎!?我暈。。。。可能係時候換電話吧,唏。噓。
2015-07-18
10 分鐘 (堂食)
伯爵朱古力
2015-07-12 1813 瀏覽
Full day breakfast $82唔包野飲,貴!炒旦加香草,奇怪!烟肉超乾硬!白酒蜆肉意粉 $62意粉無味超乾!蜆肉有甜味,怪!好似唔識煮嘢嘅人响度學整野食咁玫瑰花奶茶 $34 成杯奶水Earl Grey朱古力 $38 好甜似嘔吐物冷氣又唔夠凍無下次!
白酒蜆肉意粉
Full Day Breadfast
Full day breakfast $82唔包野飲,貴!
炒旦加香草,奇怪!
烟肉超乾硬!
白酒蜆肉意粉 $62
意粉無味超乾!
蜆肉有甜味,怪!
好似唔識煮嘢嘅人响度學整野食咁
玫瑰花奶茶 $34 成杯奶水
Earl Grey朱古力 $38 好甜似嘔吐物
冷氣又唔夠凍
無下次!
題外話/補充資料: 冷氣不夠! 侍應執枱核突!
2015-07-12
2015-07-11 1665 瀏覽
成班朋友唱完k諗黎諗去都唔知食乜,立刻想起早前係觀塘食過既慕茶,成班就齊齊打的過去(Megabox去觀塘),好耐無上過去,而家多左個corner唱live band,不過今晚就無緣睇表演,一行七個人,慕茶主力都係甜品雪糕,不過晚餐都係有一些輕食好似意粉,all day breakfast等等.....不過唔好講少,兩味意粉和一味天使麵的水準唔錯,連我喜歡食天使麵的老婆都話個天使麵好正,小食拼盤又係驚喜,窩夫加沙拉唔錯!!最後當然係甜品雪糕啦,水準一如當日,非常有茶味,極力推薦功夫茶雪糕^^成班傾到10點幾,場細細,如何多人包場都幾正架!!

成班傾到10點幾,場細細,如何多人包場都幾正架!!
小食拼盤
抺茶意粉
卡邦尼意粉
  • 綠茶意粉
2015-07-11 1385 瀏覽
今天和同事又在觀塘工廈尋食。找到這間叫“慕茶”的cafe,一起去試。這家cafe在開聯工業大廈7樓,出電梯要繞一圈才找到。cafe的裝修充滿田園味,設計不錯。我叫了抹茶卡邦尼鲜蝦意粉($78),主要是給它的賣相吸引。我想,畢竟cafe是以茶作主打,這款意粉必試。果然,味道很好,濃濃的抹茶香伴著淡淡的芝士粉香,比例恰到好處。意粉軟硬度剛好,鲜蝦香甜。意粉加12元可配牛肝菌湯。此湯香濃,牛肝菌足料。在這裡,食客可免費飲玄米茶或茉莉花茶。這實在是慷慨之舉,亦正好可以消滯。由於今天時間比較充裕,我們可以在此舒適環境悠悠闲闲地嘆杯好茶,聊聊天。同事建議試試這裡有名的意大利雪糕。我叫了玄米茶雪糕。玄米香味撲鼻,甜度合適,感覺非常清新。老闆介紹说,這裡的雪糕用鲜牛奶製作,有别於外面的雪糕,后者多用忌廉。gelato口感輕盈,除了感覺新鲜,吃下肚子沒有罪恶感。哈哈。

意粉加12元可配牛肝菌湯。此湯香濃,牛肝菌足料。

玄米茶gelato
牛肝菌湯
抹茶卡邦尼意粉
2015-06-23
  • 玄米白茶雪糕
2015-07-10 1009 瀏覽
同事生日,雖然唔會大攪,但都會一齊食個lunch , 忙裏偷閒,呢間餐廳之前已經食過幾次,好食之餘地方舒服,由於我地成班12個人所以前日就book左位,我地12個人由八個都叫 抹茶卡邦尼鮮虾意粉,就知有幾好食啦,呢個意粉d綠茶味好出,個汁濃得來小小澀,好過引,而另一個推介就係 白酒梘肉意粉,個樣普普通通,但食落好鮮味!Lunch set 會部跟餐無野飲,但有茶可以自己無限”針“ ,但其實女仔食都只係剛剛夠飽,份量真係小左d , 加14蚊可以加雪糕,雖然佢d雪糕款式幾多幾特別有普洱,綠茶………但得一個好細既雪糕球,真在唔抵!總結,如果有想食大件夾抵就真係唔好來,但想食得舒服,傾下計都可以考!
抹茶卡邦尼鮮虾意粉
白酒梘肉意粉
抹茶卡邦尼鮮虾意粉
白酒梘肉意粉
星期六都要返工,收工想食返啲好野補償下。同同事來到觀塘既工廈覓食。大廈位於開源道,不難找,但上到去搵餐廳門口就搵左一陣。下午三點幾到達,門口已有兩人等位。推門入去問下使唔使攞籌。點知見到張二人枱,但又冇安排人坐同職員講低兩位,佢問有冇book位,沒有就請左我地出去等。我問要等幾耐,得到既答案只係兩個字:唔知。同前面兩人一齊係門外等左一陣,果張二人枱都係冇人坐既,差不多等左十五分鐘,先叫排前面兩位入座。唔係好明點解要吉左張枱咁耐唔比人坐再等左陣,後面又有四位黎,職員先終於派籌。坐位安排真係有少少混亂。等等等,終於有得入去食喇!點知…出面走廊等位已經等到好熱,入到去都唔係好涼冷氣好唔夠喎。由於等位等左一段時間,入座前已經諗好食咩,立即落單,好肚餓飲品好快就黎左同事叫左伯爵茶朱古力,試飲左啖。茶味同朱古力味都出到,幾balance,係甜左少少。到我杯普洱奶茶,飲左啖,覺得有啲唔對路,味道唔似普洱喎,再問多次職員,佢都答我呢杯係普洱奶茶,咁唯有照飲…唔好理佢係咪普洱奶茶先,講下味道,茶味同奶味唔係好平均,基本上只係飲到茶味,冇乜奶味,不過就冇咁甜,都可以,冇乜特別。意粉都唔使好耐就到了賣相還可
星期六都要返工,收工想食返啲好野補償下。
同同事來到觀塘既工廈覓食。
大廈位於開源道,不難找,但上到去搵餐廳門口就搵左一陣。
下午三點幾到達,門口已有兩人等位。
推門入去問下使唔使攞籌。
點知見到張二人枱,但又冇安排人坐

同職員講低兩位,佢問有冇book位,沒有就請左我地出去等。
我問要等幾耐,得到既答案只係兩個字:唔知。
唔係好明點解要吉左張枱咁耐唔比人坐

再等左陣,後面又有四位黎,職員先終於派籌。
坐位安排真係有少少混亂。

等等等,終於有得入去食喇!
點知…出面走廊等位已經等到好熱,入到去都唔係好涼
冷氣好唔夠喎。

由於等位等左一段時間,入座前已經諗好食咩,立即落單,好肚餓

飲品好快就黎左

(前)普洱奶茶?(後)伯爵茶朱古力

同事叫左伯爵茶朱古力,試飲左啖。
茶味同朱古力味都出到,幾balance,係甜左少少。
唔好理佢係咪普洱奶茶先,講下味道,

意粉都唔使好耐就到了

抹茶卡邦尼

賣相還可以,但小蝦只有幾粒,好似少左啲。
撈勻個蛋黃,意粉仍然是偏乾一點。
食得出淡淡的抹茶味,但就為左呢少少抹茶味,成個意粉變左好淡口,幾乎冇乜調味咁,最後加左芝士粉先有返啲味。

黑松露三文魚忌廉天使麵

也試了幾口天使麵,呢個個味道就好好多了,食到好香既黑松露味,個麵亦都唔會太乾,但就煮得淋左啲,同埋好碎。

食完呢兩個意粉
終於到甜品時間

由於太多款都想食
兩個人叫左六球

開頭仲有啲擔心叫太多,見到個樣即刻…
三球價平均都要廿二蚊一球,呢個份量又似乎少左啲喎。

分別叫左 普洱,功夫茶,伯爵茶朱古力,玫瑰花茶,玄米茶同埋茉莉花茶。

玄米茶味道最特別,好香炒過既玄米味,變成雪糕好夾。
伯爵茶朱古力就同杯野飲差唔多味,都幾好食。
玫瑰花茶食到好香玫瑰味,但略甜
茉莉花茶就好清香,好適合夏天咁熱既天氣。
去到普洱味,終於真相大白,我飲果杯真係唔係普洱奶茶黎,兩樣野完全唔同味!
講返個雪糕,估唔到好似好老土既普洱茶,變成雪糕後又幾好味,好醇既茶味同奶味好夾得來,但相比其他味道係冇咁突出。
食埋個功夫茶味,我已經好肯定我飲果杯係功夫奶茶。
不過雪糕既奶味多返啲,效果比飲品好好多。

食完坐左唔係好耐都走了。
因為實在太熱,雖然店家沒有限坐幾耐,但環境卻無法令人hea耐啲。

總結一下,環境,服務,同埋普部份食物都有待改進。
價錢亦算偏貴,未必會再來了。
但希望店家繼續努力,畢竟以茶做主題既餐廳都幾特別。
2015-07-04
  • 玄米白茶雪糕
2015-06-23 1941 瀏覽
今天下午和秘書小姐吃午餐,因星期一老闆飛去台灣見客的關係,我們都變得輕鬆起來,秘書小姐說她上個月試了一間慕茶,她真的很懷念那裏的Gelato ice cream , Early Grey Chocolate 那濃濃的朱古力味,我立即叫她和我一起去午餐!到了門口有白色的大閘寫着Te Moment就是我們找的地方,地点很方便在開聯工業中心,我們在APM過去,不到五分鍾,一時半到了那裏我們真的餓呼呼,秘書小姐介紹我吃 Te Momento All Day Breakfast, 特式茶飲我們兩個都点了凍的伯爵茶朱古力!  我們怎會不嘗Gelato 呢,秘書小姐和我都點了Rose Tea Gleato !待應小姐很快地把兩杯熱滕滕的抹莉茶送上,茶真甘香爽口不到五分鍾,我們的伯爵茶朱古力己送上,朱古力味和伯爵茶的混合原來是很爽,這個飲品蠻特別的慕茶全日早餐份量很大也很漂亮,有紅紅的香草蕃茄,半熟太陽蛋,最可愛的是心型waffle 裏夾了一條sausage,真有心思,另一個waffle舖滿粟米,青瓜和紅籮白斯,另外伴趁上一個脆薯餅,真有心思最後當然是rose tea Gelato, 真的很有玫瑰的香

待應小姐很快地把兩杯熱滕滕的抹莉茶送上,茶真甘香爽口
Earl Grey Chocolate
Te Momento All Day Breakfast
Rose Tea Gelato
最後當然是rose tea Gelato, 真的很有玫瑰的香味和濃濃奶味(We also get one gelato scoop for Te Momento All Day Breakfast of 1st Anniversary) ,so Great !!! 不經不覺,我們己坐了一小時,能在這裏百忙中偷閑,伴着綠色的cafe, 心裏不禁由然自得地高興趣來,原來快樂是很簡單!
2 分鐘 (堂食)
Earl Grey Chocolate
Te Momento All Day Breakfast
Rose Tea Gelato
2015-06-21 1629 瀏覽
夏日炎炎 最好就是跟友人躲在餐廳內hea一日今次就來到觀塘一間工廈內hea一Hea跟友人每日點了一杯飲品然後再點多一份小食cyn點的是玫瑰花冰茶淡淡的玫瑰花味令人十分放鬆的香味夏日飲大正的友人點了慕茶latte 是抹茶味加玄米茶味最後就是小食拼盤香脆的雞翼配上熱哄哄的薯格雞翼跟薯格都炸得幾乾身
夏日炎炎 最好就是跟友人躲在餐廳內hea一日

香脆的雞翼配上熱哄哄的薯格
雞翼跟薯格都炸得幾乾身
2015-06-21
2015-06-17 1584 瀏覽
山長水遠去試呢間cafeMTR B出口行十分鐘五洗 位置五月難搵上到cafe比想象細d位五算多因為2點幾去未食lunch,所以叫左個綠茶意粉第一次食綠茶意粉 五係好重綠茶味但又五係好好味 食得落口份量五算太多 一個女仔食岩岩好另外叫左杯 Earl Gery Chocolate好淡 Earl Gery味淡淡地 choc味可以話冇朋友叫做左waffle食我覺得一般 不過個桂花雪糕(全名忘記了)真係不錯吃淡淡茶味 五太甜 好味
山長水遠去試呢間cafe

我覺得一般 不過個桂花雪糕(全名忘記了)真係不錯吃
淡淡茶味 五太甜 好味

2015-06-16
  • 桂花雪糕
話說,TeMomento 慕茶離公司極近,基本上連街都唔洗出就可以到。第一次打去book 位,waitress 姐姐話唔洗book,點知上到去就摸門釘,餐廳裝修中,唯有等下啦。第2次打去book, 終於book 到啦,點知前一日餐廳打黎冷氣漏水,Shop Close again!!!第3次,終於book 到又食到,連月睇Openrice 就己經流睇口水,呢餐Lunch 真係夠期待啦。主觀害的禍,睇圖唔睇字,以為呢度有Waffle 食,點知原來只有手指Waffle配特式雪糕,$7x一份只有2件手指Waffle 同2球雪糕,失望,咁算啦,點返lunch set 再點雪糕啦唯有。同事們都係點意粉,本店No.1 嘅黑松露意粉(同事話冇松露味嘅,我地唔問佢都唔察覺原來佢點嘅係黑松露意粉),另一同事點咗好難煮得唔好食嘅Canbonara,點知,好咸,真係好咸,好難食。我就始終都係想食Waffle,所以點咗TeMomento breakfast,賣相好得好吸引,咁當然,All Day Breakfast 都係咗上下嘅野,所以望點就落咗係個Waffel 上,大家一齊試。一切開,WHAT THE!!!

一切開,WHAT THE!!! 入面有條腸咁得意嘅!(我地Surprise 到連相都唔記得影)

3、2、1,大家一齊放入口,一齊變臉... 好奇怪,未至於唔放得入口,但唔係好食囉,個Waffle 蛋漿加咗香草,似食薰衣草味,腸係雞肉腸,兩者分開食係冇問題,只係味道好唔夾囉.....

到期待已久嘅雪糕,點咗呢度有名嘅茶味雪糕,分別有功夫茶味及普洱味,hmm,唔係特別好味,好淡有d 澀。
呢餐超雷嘅Lunch,承為HK$92,可能係我地唔好彩,四個人齊齊點中d 唔好食嘅dish,大失望.....
2015-06-08
2015-06-16 976 瀏覽
特登開acount打食評 , 因為係觀塘行街, apm又無咩好食 , 我同男友假日鐘意去cafe hea , 上open rice見呢間多好評 環境都好hea , 心諗都唔會中伏啦 .. 都係cafe姐 ,揾既路都好容易, 上到去工廈感覺 環境好細好熱 雖然貼心再加多個風扇 ....睇左個menu ...我地tea time 去, 無set 囉 全部單叫 價錢都散叫唔便宜 叫左三文魚意粉, 上到枱好細碟,再叫多杯凍綠茶紅豆奶 極小紅豆, 又無咩味 又細杯 ...唉 等左好耐 諗住可能好野要等耐小小 ... 朱古力心太軟終於到 一上枱o 哂咀 ....細碟到呢!! 球雪糕先離譜 , 真係湯圓咁大球咋 ... 睇食評仲話雪糕係亮點 .. 個心太軟又無流心仲有苦添 ... 仲要收成70幾蚊。。。 我同男友好似食左等於無食咁 , 其實我地唔係好咀鵰 既人 .. 但真係太難食啦 埋單都要190 , 雖然cafe差唔多要呢個價 ... 但個質素真係差! 難食到爆 ... 唔明點解會咁多好評 . 我好支持年青人搞cafe , 但食物質素好影響 , 其實雪糕唔係好貴姐 ...食完即諗起he sh
仲要收成70幾蚊。。。 我同男友好似食左等於無食咁 , 其實我地唔係好咀鵰 既人 .. 但真係太難食啦 埋單都要190 , 雖然cafe差唔多要呢個價 ... 但個質素真係差! 難食到爆 ... 唔明點解會咁多好評 . 我好支持年青人搞cafe , 但食物質素好影響 , 其實雪糕唔係好貴姐 ...食完即諗起he she it 50幾蚊大件好食又靚
一次bye bye
心太軟有苦味 球雪糕細到呢 .... 真係食到苦口苦面
綠茶紅豆奶 無味
細碟 ... 好普通
2015-06-10
其實,除了返工,BeautySearch 甚少踏足觀塘區,不過,早前的周六,因為要出席首映活動,於是,又來到觀塘了!難得到來,當然要吃些平時無機會吃的東西喔!最後,我揀了一間名叫「慕茶」的樓上舖。為何?其實,之前一直聽聞這裡的Gelato好特別,以不同的茶來製作,好吸引,一直都想來這兒試試,可惜返工地點與時間都不能配合,一直苦無機會,這次當然要把握機會啦!聽說「慕茶」是由四位 80 後女生開設,是一間結合 Cafe 和舉辦自製雪糕興趣班的本地雪糕小店,在內地有相熟供應茶商入手靚貨,所以她們想到創作出少糖健康的意式茶味雪糕及雪葩,全部都是本地製作。店子設計,以柔和的綠色為主,搭配了淺色的木桌椅,並以白色及小擺設作點綴,一看便知是女生的心思,滿室充滿少女的感覺,坐在這裡,令人非常舒服!就如回到學生時代,放學後與好友在小店中詳談軼事、喋喋不休,令人不想回家的感覺!由於當日是周末,還未吃早餐 BeautySearch便來到這兒,所以,品嚐我最愛慕的Gelato之前,先來嚐嚐這裡的 ALL DAY BREAKFAST,賣相不錯,而且材料亦相當豐富,兩隻太陽蛋、薯餅、蕃茄、粟米沙律,還有心型腸仔。
慕茶全日早餐
整個餐中,最吸引我的,要數這心型腸仔...
窩夫包裹著德國香腸,外脆內軟,內質鮮味,以心型展示就更可愛、吸引!
伯爵茶朱古力
這裡大部份的飲品、食品都同茶相關,BeautySearch 最愛朱古力,所以點了杯「伯爵茶朱古力」。朱古力味非常濃郁,但沒有過甜,細意品嚐下,便能發現淡淡的伯爵茶香。
因為當日天氣太熱了,BeautySearch 點的杯凍「伯爵茶朱古力」;而朋友點的是熱的,由於杯子造型太可愛,忍唔住都影了張相。
來到Gelato 的重要時刻,但其實BeautySearch 已很飽呢,所以,只能點選單球配布甸。幸好有試味環節,讓我可以品嚐每一款的滋味。而這可愛的車仔就是用來擺放雪糕的。
Gelato 共有8款,但當日已有1款售罄,而且,還要是我最愛的朱古力味 ~ 伯爵茶朱古力味,確實有點失望,不過,店員也安排我們淺嚐一小匙!
其他味道包括普洱茶雪糕、玫瑰花茶雪糕、功夫茶雪糕、蜜糖茉莉花茶雪糕、抹茶雪糕、玄米白茶雪糕及唯一一款雪葩,桂花黃茶雪葩。
如果,像BeautySearch那樣偏愛甜的,可考慮玫瑰花茶雪糕或蜜糖茉莉花茶雪糕,口味清淡得來又帶點甜。不過,因為已有玫瑰花 伴碟,所以,最後BeautySearch揀左玄米白茶雪糕,裡頭混合了店主自家炒製的玄米,入口有嚼勁外,也有香濃的玄米味,很特別,搭配玫瑰花味的布丁,既清香又甜美。

題外話/補充資料: 客人除了平日可以在店舖堂食及買走雪糕,這裏更會舉辦雪糕班,為學員準備好所需材料及雪糕機,親手製作自己的雪糕,雪糕口味每班不同,不限於茶味
2015-06-06
下午茶
伯爵茶朱古力
曾幾何時成行成市樓上cafe今時今日租金更加貴更多店舖都往上發展近年越來越多Cafe滲入工廠區假日又多個新玩意就係去工廈尋寶啦~今次同美女blogger一齊到訪聞名已久位於觀塘開源道嘅 Tè Momento 慕茶離觀塘站不遠,亦好易搵~當日係星期六下午觀塘人流比要返工嘅日子少感覺更加幽靜閒逸慕茶一室粉綠與木俱的配搭充滿清新雅緻氣息~Tè Momento 慕茶由4位80後女生成立親自調配各種茶味Gelato、飲品及食物照店名字面睇,相信幾位女生們的確深深地愛慕著茶呢~當日只草草地食過早餐午餐都未食,非常餓~於是決定要一份咸食及一份甜品一眼就瞄到menu上有3款All Day Breakfast好快就點左貌似最特別嘅蝦沙律多士全日早餐 $82呢個蝦多士並非平時茶記食開果種炸到好脆、一睇就知極度熱氣果種魔鬼蝦多士而係溫和地稍微經過烤焗的多士如果可以脆口D就更加開心啦~中間挖左個淺凹位放入蝦子再灑上芝士粉不過味道偏淡呢,蝦子實在需要再加點調味結論:口感及味道層次仍需努力!呢度大部份飲品及甜品都同茶有關茶包系列坊間太多了當然要試特式茶飲!先點一杯signature茶飲 - 伯爵茶朱古力 $38負
曾幾何時成行成市樓上cafe
今時今日租金更加貴
更多店舖都往上發展
近年越來越多Cafe滲入工廠區
假日又多個新玩意
就係去工廈尋寶啦~
今次同美女blogger一齊到訪聞名已久
位於觀塘開源道嘅 Tè Momento 慕茶
離觀塘站不遠,亦好易搵~
當日係星期六下午
觀塘人流比要返工嘅日子少
感覺更加幽靜閒逸
慕茶一室粉綠與木俱的配搭
充滿清新雅緻氣息~
Tè Momento 慕茶由4位80後女生成立
親自調配各種茶味Gelato、飲品及食物
照店名字面睇,相信幾位女生們的確深深地愛慕著茶呢~
當日只草草地食過早餐
午餐都未食,非常餓~
於是決定要一份咸食及一份甜品
好快就點左貌似最特別嘅蝦沙律多士全日早餐 $82
蝦沙律多士全日早餐
呢個蝦多士並非平時茶記食開果種
炸到好脆、一睇就知極度熱氣果種魔鬼蝦多士
而係溫和地稍微經過烤焗的多士
如果可以脆口D就更加開心啦~
中間挖左個淺凹位放入蝦子
再灑上芝士粉
不過味道偏淡呢,蝦子實在需要再加點調味
結論:口感及味道層次仍需努力!
蝦沙律多士全日早餐
呢度大部份飲品及甜品都同茶有關
茶包系列坊間太多了
當然要試特式茶飲!
先點一杯signature茶飲 - 伯爵茶朱古力 $38
負責人介紹時話曾經有客人試過覺得茶味過濃
改良後將茶同朱古力比例balance返
還好味道唔會過甜,仍然飲到有茶味
我個人可以接受偏重茶味
相信最初版本味道應該不錯~
然後再點左另一杯Signature
抹茶紅豆奶綠 $34
抹茶味道非常濃郁
仲好似紅豆冰咁加入紅豆
邊飲邊咀嚼,感覺更養生~
抹茶紅豆奶綠
食完咸點當然要試試甜品~
近門口果邊擺放一架人力雪糕車
全部Gelato都係以意大利傳統製作手法
炮製出中國茶口味Gelato!
8款之中已有1款清左~
果款就係伯爵茶朱古力味啦!
我地都試左剩底果少少~
都唔太甜,但應該係8款之中最濃味的
玄米茶味最得我心~
特愛佢果種近乎 "炭燒"嘅味
仲可以見到一粒粒玄米
真材實料啊
桂花味一如平時飲到/食到果種桂花香味
唔係難食,只係個人認為唔太夾Gelato~
茉莉味如預期般清幽
普洱本應係偏濃味的
不過俾先前試的抹茶味蓋過了~
功夫茶味就好似飲緊功夫茶一樣
茶甘非常!
跟住就點貴族伯爵茶窩夫繽紛樂園 (配2款Gelato) $80
配了玫瑰及抹茶味gelato
此窩夫口感都幾有咬勁
質地又有少少似蛋糕果種棉密
帶有淡淡茶香及甜味
個人十分喜歡~
玫瑰味跟抹茶味Gelato相比的話
抹茶味絕對係最令人印象深刻!
帶有抹茶該有的苦澀
同時又有回甘,久久不散!
非常推介~
題外話/補充資料: 除左可以到慕茶用餐,呢度仲可以舉行Gelato Workshop或其他活動,更可以租用Gelato人力雪糕車連Gelato到婚禮同賓客分享,準新人不妨考慮一下啊~
2015-06-06
抹茶紅豆奶綠