2017-10-21 250 瀏覽
近日股市爆旺, 一班好友出黎慶祝, 早一個星期已經預訂左餐廳既海鮮蒸氣鍋餐, 每位338加一 (包七款蒸海鮮,食蒸氣鍋前可以先選刺身拼盤 或 雞煲, 食完海鮮後再有一款蒸餸選擇, 除左啤酒之外飲品任飲, 以及一份甜品。)餐廳座位算寬敞,有幾張卡位, 仲有幾間獨立房。一開始選擇左雞煲,因為覺得火鍋店既雞煲應該比刺身出色 結果無令我失望,雞煲非常香, 雞件好入味好嫩,因朋友唔食得辣所以只係食左bb 辣。 特別之處係員工會加油炸鬼入雞煲內一齊食,油炸鬼吸左雞煲既汁之後非常好味雞煲之後就開始蒸氣鍋, 侍應會先整粥底,將米,南瓜及排骨放係鍋底預備之後主菜海鮮到喇! 一大盤海鮮擺得非常靚,視覺上未食已經先滿足另包一碟手切牛頸脊特別一提餐廳既服務態度101分, 全程都有專人照顧你既蒸氣鍋,簡直就係食緊殘廢餐侍應亦十分體貼, 好似見到我地飲品飲完後, 仲會問我地需唔需要多一罐,呢度真係抵讚, 非常照顧客人蒸海鮮既時候可以選擇放生蒜或者食佢既原味,每種食物都會計好烹調既時間,確保海鮮唔會過熟。 總體每款海鮮都好新鮮美味, 十分高質素。蒸茄子好清新, 上面鋪上肉碎, 味道十分搭配食到最後,等左好耐既海鮮粥

餐廳座位算寬敞,有幾張卡位, 仲有幾間獨立房。

一開始選擇左雞煲,因為覺得火鍋店既雞煲應該比刺身出色

另包一碟手切牛頸脊

蒸茄子好清新, 上面鋪上肉碎, 味道十分搭配

食到最後,等左好耐既海鮮粥終於食得, 在蒸海鮮既時候我地選擇左放蟹蓋落粥煮, 每次蒸完海鮮既精華都會落哂去鍋底,加埋木魚和蔥, 呢煲粥非常鮮味

總括黎講呢一餐好高質, 不單食物,服務方面也是。 一定會再戰
打得多邊爐最近迷上左蒸氣鍋😌~呢間新南苑可算是最近新寵~ 事緣係上次食雞煲見到隔離枱食得好吸引好滋味😝,一問之下先知原來要book位講明食蒸氣鍋先食得😮😮~話晒咁多樣海鮮,都要主廚預備下架嘛👨🏼‍🍳! 未食得蒸氣鍋,先有前菜🥗同店鋪勁好地送左甜蝦刺身比我地,蝦好大隻喔🦐~而且好鮮好多羔,正! ---------------------再黎就係揀食刺身拼盤或雞煲的時候💁🏻,雞件媽肥美又惹味,得意地加左油炸鬼🐥🐥,索晒雞煲啲汁,雖然某啲硬得很,但淋左嘅都好入味👍~ 黎到蒸氣鍋啦🍲!真係必須講,啲海鮮新鮮到爆🤤🤤🤤!!由於每樣海鮮都需時唔同,所以有專人幫手整😳,仲要店員服務態度超親切,真係無得彈🙏🏻🙏🏻🙏🏻!! 龍蝦極生猛😈,切半放上枱一段時間,到落鍋果下都仲識跳😍!大羔蟹一直放左落去煲粥做粥底,一隻就拎黎蒸,點完醋食鮮味更突出🦀~聖子王超級大隻,放左蒜蓉超正,啖啖肉又爽口👄~ 扇貝同鮑魚仔一人一隻,貴妃蚌就一人兩隻🤗,全部都清理得好乾淨,即使唔點任何醬汁都已經好美味🤑~美國蠔激肥美,蒸得時間剛剛好,蠔味散發出黎果下真係oishii😋😋😋~~~~蒸料仲有靚靚牛肩脊,牛味十足
打得多邊爐最近迷上左蒸氣鍋😌~呢間新南苑可算是最近新寵~
---------------------
扇貝同鮑魚仔一人一隻,貴妃蚌就一人兩隻🤗,全部都清理得好乾淨,即使唔點任何醬汁都已經好美味🤑~美國蠔激肥美,蒸得時間剛剛好,蠔味散發出黎果下真係oishii😋😋😋~~~~蒸料仲有靚靚牛肩脊,牛味十足仲好滑嫩,堅正🐮!
中意食菜嘅唔使擔心👌,可以隨便揀蔬菜拼盤或者其他,隊長B就揀左金蒜黑豚肉蒸茄子🍆~雖然味道好清,但茄子味就好突出,蒜味同豚肉香完全滲入茄子,不澀口仲好惹味添🐷!
南瓜排骨粥底出爐啦🍚!粥底好清,因為加左羔蟹羔同木魚花及蔥碎,所以粥係更加鮮甜的🌟~每人都食到2配,連埋香濃的牛奶布丁真係食到肚仔凸凸🙈🙈~
-----------------
好味指數😋:8.5/10
翻啅指數🙆🏻:8/10
人均消費💰:201-400(每位$338再加一😃)
服務態度👨🏼‍🍳:9/10 (店員很細心體貼👍🏻)
乾淨指數🌝:7/10
2017-10-11
2017-10-18 226 瀏覽
夜晚十點先收工要揾個收得夜又坐得舒服嘅地方真係唔多選擇 呢間喺旺角嘅新南苑都唔錯但要預先訂個房先好因為佢個大廳實在有D迫同嘈 少少地4個人已經可以訂房👍係首先食個鷄煲 鷄煲可以添加食夠再轉個湯底打邊爐 D 海鮮都幾新鮮 😉海鮮會因時而定唔係每次都一樣今次人頭每人有半隻麵包蟹(超多羔)聖子亦大大隻(鮮甜)隨左指定海鮮仲有其他火煱配料好多款配料都任食夜晚十點後任飲任食都係$228咋十點後仲免加一都算抵只係冇🍻🍻
夜晚十點先收工
鷄煲可以添加
食夠再轉個湯底打邊爐
D 海鮮都幾新鮮 😉
海鮮會因時而定唔係每次都一樣
今次人頭每人有半隻麵包蟹(超多羔)
聖子亦大大隻(鮮甜)
隨左指定海鮮仲有其他火煱配料
好多款配料都任食
夜晚十點後任飲任食都係$228咋
十點後仲免加一
都算抵只係冇🍻🍻
$280 (宵夜)
2017-10-17 231 瀏覽
上次試過灣仔嘅新南苑之後一直念念不忘,有時放學想食特登去港島又好似好遠。等左咁耐旺角終於開左分店!仲要係朗豪坊附近,勁近。新鋪位置好就腳,地方佔全層都幾大。由由於間左幾間大房嘅關係,大廳嘅檯唔太多,但同一大班朋友黎食就有好大嘅私隱度,啱曬放工成班黎吹水食野。裝修似係放題嘅格局,有卡位同圓枱,湯底。新鮮蟹窩花甲湯湯底除左有大大隻蟹同蜆之外,仲有蕃茄、粟米、蘿蔔同菇類。店家提示一開始食左隻蟹先,仲好貼心咁比埋拆蟹嘅鉗我,可以好斯文咁享用埋啲蟹肉。湯底係南瓜湯,飲落清甜又唔太重南瓜味,一向唔太好南瓜嘅我都好鐘意。每位會送一個海鮮拼盤,包括有日本大元貝、紐西蘭大聖子、大連鮮鮑魚等等,每日都會有唔同嘅新鮮海鮮選擇。大蝦嘅蝦肉好爽口,一啲都唔霉,好新鮮。貝殻類嘅肉粒粒都脹卜卜,食落無沙,好鮮甜。鮑魚淥2-3分鐘就可以,勁新鮮連殻上架!入口彈牙,好好味。帶子好厚身,肉質鮮甜。手切牛頭脊。雪花鋪滿左牛肉嘅面層,入口即融,好香嘅牛肉味,即使唔點鼓油都已經好好味。除左海鮮拼盤外,仲有一個丸類拼盤,有我最愛嘅芝士竹輪外,仲有魚皮餃、鮮蝦雲吞、牛肉丸等等。食完唔夠仲可以免費加叫其他野食。

湯底。新鮮蟹窩花甲湯

手切牛頭脊。

食完唔夠仲可以免費加叫其他野食。

2017-10-17 593 瀏覽
如果有人問我邊一間餐廳既可以食到好味嘅雞煲,又可以食到 好食嘅火鍋放題,我必定會推介呢間新南苑私房菜火鍋!今日收工四人行嚟到呢一間餐廳, 點選咗呢個每位258嘅火鍋套餐! 雖然餐牌睇落平平無奇,食之前亦沒有抱太大期望,所以都係平常心態上試呢間餐廳嘅火鍋, 不過竟然有驚喜!時間尚早,人唔算太多同其他餐廳差唔多,首先都會以雞煲作為前菜, 一般都係會食曬煲入面嘅滑雞先會倒湯打邊爐, 但呢度就反轉咗呢種觀念。首先值得一讚嘅係呢度嘅雞非常鮮嫩, 職員仲會細心咁幫我哋處理好雞煲入面嘅雞, 心急嘅我經常想快啲打開啲雞呢食,但卻一次又一次被職員阻止! 職員細心咁幫我哋整好雞煲,務求以最佳嘅狀態畀我哋去食,真係好貼心。雞煲非常入味,我哋點嘅微辣啲雞啱啱好, 正當我哋四人以光速嘅速度完成雞煲嘅時候, 竟然得知一個非常好嘅消息, 原來雞煲嘅雞係無限refill,早知就唔使爭得咁辛苦啦!職員亦同時送上四隻甜蝦刺身畀我哋一人一隻, 蝦尺寸非常大而且亦好新鮮!去到正式打邊爐 我哋已經被雞煲食到半包, 而我哋點嘅係冬瓜花甲湯底, 湯底非常足料。而重頭戲終於送上,係一盤生猛海鮮拼盤, 有扇貝,象拔蚌,聖子,鮑魚,大

時間尚早,人唔算太多
秘製雞煲

甜蝦刺身

而重頭戲終於送上,係一盤生猛海鮮拼盤, 有扇貝,象拔蚌,聖子,鮑魚,大蝦及魚片, 而且全部都非常巨型足料, 送上嚟嘅一刻真係非常驚喜, 而且海鮮屬於非常新鮮, 台職員亦細心指示每樣海鮮需要滾幾耐先食得, 所以每款海鮮都令我哋食得非常滿足

新鮮靚鮑魚

鮑魚熟咗之後依然保持新鮮及依然巨大, 可見鮑魚係有幾大隻!

而牛肉亦非常新鮮, 可惜只有碟點只能淺嘗, 但係靚嘅牛肉貴精不貴多

而其他火鍋配料都係任點, 都係一啲比較大眾化又好味嘅食材, 不過我哋已經非常飽, 因為之前食嘅豐富海鮮同雞煲已經足夠填飽我哋個胃

牛乳果凍

最後餐廳亦從上佢哋嘅愛心甜品,係牛乳奶凍, 香濃既牛奶味非常有水準!
總括今餐屬於價廉物美,而走之前亦發現佢哋有一個套餐係以海鮮蒸鍋為主, 必需要預先訂座而且數量有限, 所以我哋已經決定下次再嚟試下佢嘅海鮮蒸鍋

2017-10-16
秘製雞煲
甜蝦刺身
新鮮靚鮑魚
牛乳果凍
對foodpigss🐷🐷而言 開住冷氣打邊爐簡直係人生一大享受🤗 今次黎到呢間勁近旺角地鐵店嘅餐廳食雞煲🐥喺食雞煲前 店員就送左兩隻鮮蝦刺身👍🏻 食落鮮甜 正😀而雞煲方面 🐷🐷本身唔食得辣 但朋友又覺得食雞煲叫唔辣會唔過癮 所以就叫左bb辣😉 而食落係麻味多過辣味 所以岩曬🐷🐷 加上雞肉嫩滑 真係幾滿意! 而上雞煲嘅同時 其實店員都上埋一啲油炸鬼 仲同我地撈埋😀 呢個食法都係第一次🤔 而油炸鬼係比較吸味 所以食落會辣過雞肉 不過都係🐷🐷可接受範圍以內😋其實一開始店員有同我地講要每2分鐘搞一次 所以🐷🐷都有留意住時間 驚會焦底🤔 而事實係店員都會盡時幫我地整! 一啲都唔洗擔心🙂 搞緊期間仲勁香! 勁想快啲食😚到左食得7788果時 店員仲好心建議我地可以夾起啲雞 開始火鍋 再慢慢食都唔遲😌 而佢有別於平時雞煲店係佢唔係直接倒湯落原本個煲道 而係換一個新煲🤓 所以會冇咁多油! 而因為我地食呢個係半放題海鮮套餐 menu上只係寫生猛海鮮 實質係咩就唔知 所以一上枱見到有鮑魚有蝦等等 真係即刻心心眼😍 食落仲好新鮮!啲蝦仲有膏嫁👆🏻👆🏻另外緊係有打邊爐必食嘅丸類而肉類方面 平時打邊爐都係食肥牛多

喺食雞煲前 店員就送左兩隻鮮蝦刺身👍🏻 食落鮮甜 正😀

啲蝦仲有膏嫁
👆🏻👆🏻

另外緊係有打邊爐必食嘅丸類

而肉類方面 平時打邊爐都係食肥牛多 今次初嚐牛頸脊 估唔到咁嫩 又冇根又有牛味👍🏻 一級棒

而到尾聲 其實🐷🐷已經飽到食唔落菜 所以冇攞到 點知店員話仲有甜品😳 好彩甜品係落第二個胃姐

係牛乳布甸 幾滑幾重奶味 真係幾有heart

另外飲品係出面任攞 飲茶消滯是常識吧~

不得不提當🐷🐷攞緊自己啲濕紙巾出來抹手時 ,店員就即刻提供 好貼心 服務一流
下次一定會再黎!

2017-10-14 188 瀏覽
今日一行六人去試呢度嘅雞煲。呢度嘅雞煲同我之前食過嘅有啲唔同,佢係炒得比較乾身嘅,而且呢仲加咗啲脆嘅油炸鬼落去,非常之好味,啲雞好嫩滑,就算煮咗好耐都仲係好嫩滑,而且呢度好抵食,雞煲食完可以再叫。我哋總共食咗四個雞煲 ,而且每一個都唔同 辣度,我哋逐步加上去,直到頂唔順為止 。😂之後就係打邊爐 ,同其他地方唔同, 佢唔係就咁加啲水落個雞煲度 , 而係拎走個雞煲換個湯底畀你打邊爐 。贈送嘅海鮮拼盤 非常新鮮,啲蝦好大隻,貴妃蚌都好大好甜, 只不過美中不足嘅 ,就係啲牛肉唔係好靚,可能因為係贈送㗎啦。另外有好多種配料 都係任食。唔知另外畀錢叫嘅牛肉會唔會靚啲呢?仲有就係非酒精飲品都係任飲㗎 ,而且有韓國嘅罐裝飲品,亦都有冇糖嘅樽裝茶,所以人人都可以飲到自己鍾意嘅嘢。我哋仲要咗間房, 幾個女仔喺入面拎支神咪出嚟唱,真係好開心。🤗
今日一行六人去試呢度嘅雞煲
2017-10-04
2017-10-12 145 瀏覽
難得爸爸媽媽願意跟我出門吃飯XD所以決定帶愛吃海鮮的他們去食蒸氣鍋海鮮!!!!!位於旺角的新南苑,地點便利,在旺中後面。這間有個一定一定要預訂才有的蒸氣鍋海鮮套餐!!!我今次就食了這個,非常非常建議訂這個!!!因為平均每人收費400元,飲品任飲~~內容多到意想不到,食到飽撐了!!!!先上來有一個雞煲!!!這個是前菜!!!前菜!!!不是等一下要食的火鍋!!!別忘了還有冷盤小食,冰鎮青口~青口肉超爽~!!!好味~~另外的四季豆,小蕃茄,花生拼盤都好好味~超開胃~可以先吃著這個等雞煲而雞煲會有店員幫忙烹煮,乖乖的坐著等食就可以。煮好加入大量脆脆(這個應是油炸鬼吧?),雞肉好嫩!!!而且好入味!!!連我平常不愛吃雞的媽媽都大讚好食~~吃完以上,開始正式開始蒸海鮮~~!!如果忘記蒸煮時間,不用太擔心,同樣會有店員幫忙~而鍋底會有個南瓜排骨粥,加入海鮮盤內的蟹蓋同煮,待最後食的~先看看海鮮盤的內容~有太子像拔蚌、日本大元貝、紐西蘭大聖子、大連鮮鮑魚、沙井鮮甜生蠔、新鮮肉蟹、手切牛頭脊~另外每位還送半隻龍蝦~~~~~另外還可以自選一款蒸煮食品,我就選了自選菜籃~~~內容非常豐富,有大量鮮蔬菜、金菇、

難得爸爸媽媽願意跟我出門吃飯XD
所以決定帶愛吃海鮮的他們去食蒸氣鍋海鮮!!!!!
位於旺角的新南苑,地點便利,在旺中後面。

這間有個一定一定要預訂才有的蒸氣鍋海鮮套餐!!!
我今次就食了這個,非常非常建議訂這個!!!

因為平均每人收費400元,
飲品任飲~~
內容多到意想不到,食到飽撐了!!!!

先上來有一個雞煲!!!這個是前菜!!!前菜!!!
不是等一下要食的火鍋!!!

別忘了還有冷盤小食,冰鎮青口~青口肉超爽~!!!好味~~
另外的四季豆,小蕃茄,花生拼盤都好好味~超開胃~
可以先吃著這個等雞煲

雞煲會有店員幫忙烹煮,乖乖的坐著等食就可以。

煮好加入大量脆脆(這個應是油炸鬼吧?),
雞肉好嫩!!!而且好入味!!!
連我平常不愛吃雞的媽媽都大讚好食~~

吃完以上,開始正式開始蒸海鮮~~!!
如果忘記蒸煮時間,不用太擔心,同樣會有店員幫忙~

先看看海鮮盤的內容~
有太子像拔蚌、日本大元貝、紐西蘭大聖子、大連鮮鮑魚、
沙井鮮甜生蠔、新鮮肉蟹、手切牛頭脊~

另外每位還送半隻龍蝦~~~~~

另外還可以自選一款蒸煮食品,我就選了自選菜籃~~~
內容非常豐富,有大量鮮蔬菜、金菇、粟米~~

每次蒸一款海鮮,立即食~
同時放入下款~~

店員推薦日本大元貝、紐西蘭大聖子可加入蒜泥同煮~
別有一番滋味~~

食完已經超飽~但別忘了南瓜排骨粥~~
吃進去就知道沒有加任何味精~~
清清淡淡的味道,非常舒心~
而且南瓜粥之中,有剛才加入的蟹蓋一同烹煮~
所以粥之中充滿著海鮮的精華滋味~~

食到最後還有一個奶凍甜品作總結~~!!!
這一頓真的是 非常完滿!!!!!!!
5 分鐘 (堂食)
最鍾意食雞煲同埋打邊爐,呢度真係我嘅天堂,一入去 有私人卡位坐,同埋有獨立房 生日開P啱晒!私隱度夠高 嘢飲方面勁多選擇,總有一款啱晒你小菜有雞腳 花生同埋豆角,豆角同埋雞腳 都用泡椒 泡製成,好香的花椒味!好開胃刺身牡丹蝦 鮮甜,而且無腥味😋終於到咗主菜雞煲 ,雞肉好滑溜一啲都唔老,而且冇冰鮮味,最特別嘅係呢度 加了 麵筋 入去,炸了的麵筋,吸收了雞的香味 很有趣 而且也很香口🤤 像吃油炸鬼一樣!海鮮拼盤真係頂呱呱,👍🏼連我一向食慣好野嘅朋友,都稱讚呢度海鮮好新鮮,仲要有半隻手掌咁大嘅鮑魚!順便一提呢度嘅魚片,係用星斑切片的,口感嫩滑,而且魚皮充滿骨膠原!女人想皮膚好,真係要食多啲😻芝士丸 黑墨魚丸,都值得推介!丸子 不單止冇雪藏味,而且好彈牙 咬落去芝士馬上節出嚟!超正😽湯底我哋就叫咗凊湯,湯底好鮮甜 而且好香嘅蕃茄味,仲有好多粟米係入面,完全唔似出面 淨係加左味精嘅湯底👍🏼最後仲有 3.6北海道 牛乳布甸,牛乳又香又滑!食完鹹野最啱食甜品啦!🤤 仲有大家記得 貓頭鷹時段9:30pm後有8折優惠,即$222食火鍋免加一、免前菜 、免醬油,如坐房每位+$20。呢度嘅菜 係自己攞嘅,但

嘢飲方面勁多選擇,總有一款啱晒你

刺身牡丹蝦 鮮甜,而且無腥味😋

完全唔似出面 淨係加左味精嘅湯底👍🏼

呢度嘅菜 係自己攞嘅,但係大家都記得食唔晒唔好攞咁多,千祈唔好做大晒鬼😫

最後服務員嘅態度都好好,走嗰時會微笑 同我地講拜拜,見到我哋湯少,就會主動幫我地加湯,真係好抵讚!

• 海鮮拼盤
  • 雞煲
2017-10-08 594 瀏覽
朋友帶我食新南苑,一早訂左位架啦﹗因為得幾張TABLE 可以食蒸海鮮鍋 其他都係打邊爐。食蒸氣套餐 兩個人唔過$800 連加1  (10%)粥底既材料 係你面前倒落去撈衡^^內容有: 南瓜+ 排骨 黑豚肉蒸茄子 係最後食完海鮮先蒸架 食完就食粥一開始係食雞煲食 好特別 好少食群係蒸海鮮鍋前食雞煲好食 新鮮店員係面前即炒 SPICY 就咁睇色水都知新鮮 肉汁夠 蒸完唔洗加醬油都夠味海鮮: 新鮮 份量足 夠大隻 又唔腥日本大元貝/鮑魚/大聖子/甜生蠔/仲有半隻蟹TIM超足料 十分正撈粥底時望住都幾過隱有肉食 點D自行撈既醬油 鮑魚一早整開 一夾就食得 唔洗特登(了)開食蠔一D都唔腥 又大隻 好味道聖子 同元貝 店員仲好好咁加埋D蒜落去蒸 更加鮮 食曬海鮮就食充滿精華既粥底顏色又令 又香 又好食真係好正 兩個人食一定食唔曬三個人食最PREFECT 啦^^成餐野我覺得好抵食 好正 足料 抵 新鮮

朋友帶我食新南苑,一早訂左位架啦﹗
因為得幾張TABLE 可以食蒸海鮮鍋
其他都係打邊爐。
食蒸氣套餐 兩個人唔過$800 連加1  (10%)

粥底既材料 係你面前倒落去撈衡^^

真係好正 兩個人食一定食唔曬
三個人食最PREFECT 啦^^
成餐野我覺得好抵食 好正 足料 抵 新鮮
2017-09-25
10 分鐘 (堂食)
2017-09-30 165 瀏覽
約左男朋友同埋佢個同事一齊去佢就近公司食蒸氣火鍋,佢地話黎食過唔錯,$338加一,非常經濟實惠,決定黎一試!除蒸氣海鮮外,一開始仲會有雜錦刺身或招牌雞煲選擇,仲要每人送半隻龍蝦,飲品係任飲,真係就禁望餐牌都已經流哂口水。我地揀左雞煲(bb辣),等左一陣,熱辣辣雞鍋送上,味道吾會好咸,看似好辣,有紅椒,洋蔥等吊味 。雞肉肉質好滑彈牙,少辣少麻,令雞肉好野味 ,雞切得細細方便食又入味 而且份量不少食前放入油炸鬼脆卜卜,非常惹味。海鮮拼盤攞放精美好有心思,有蟹,鮑魚,魚,海蝦,聖子,龍蝦,全部都非常新鮮。龍蝦啖啖肉,蒸完龍蝦身仲有龍蝦腳食,足料!海蝦好鮮甜同彈牙,唔沾任何調味已經好好食鮑魚好爽甜彈牙 蟹蓋放入粥底吊味,蟹腳啖啖膏,蟹味濃郁,蟹肉鮮甜👍🏻聖子 好大隻,無沙,仲要勁彈牙爽甜生蠔大大隻,好新鮮,蒸完都唔縮水梅菜肉鬆蒸豆腐, 香滑又有d咸甜,不錯。牛當然唔小得,牛肉質嫩滑,牛味勁濃郁。最後粥吸收左之前的海鮮和肉既鮮味精華有南瓜,排骨同蟹蓋關係,粥慢慢變成金黃色,令整碗足好鮮甜滑綿。最後當然唔小得甜品啦😍😍

食前放入油炸鬼脆卜卜,非常惹味。

龍蝦啖啖肉,蒸完龍蝦身仲有龍蝦腳食,足料!

海蝦好鮮甜同彈牙,唔沾任何調味已經好好食

鮑魚好爽甜彈牙

蟹蓋放入粥底吊味,蟹腳啖啖膏,蟹味濃郁,蟹肉鮮甜👍🏻

聖子 好大隻,無沙,仲要勁彈牙爽甜

生蠔大大隻,好新鮮,蒸完都唔縮水

梅菜肉鬆蒸豆腐, 香滑又有d咸甜,不錯。

牛當然唔小得,牛肉質嫩滑,牛味勁濃郁。

最後粥吸收左之前的海鮮和肉既鮮味精華

最後當然唔小得甜品啦😍😍
2017-09-30 146 瀏覽
Want to try hotpot but at the same time want to stay healthy? Steampot is your solution! In order to try this steampot, we called to book a week before as we learnt from friends that only several tables were able to serve steampot and special seafood had to be prepared in advance. Good food only available for those who prepared!!Upon our arrival at 7pm, there had been quite some tables filled. Apart from normal seats, there were also VIP rooms and mahjong available - really considerate.Though th

Though there were quite some different menu, we chose the steampot set without hesitation!

1)  Spicy Chicken in Pot 招牌雞煲(⭐️⭐️⭐️⭐️💢): To stay healthy, we chose to have the least spicy one but it was equally tasty. The chicken was soft and meaty. Although it wasnt spicy, it had a strong herb taste, which stimulated our sensation!

2) Steamed Lobster 龍蝦 (⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️):
Two people shared one lobster and this cooking method exemplified its freshness. Without any seasoning, we could relish its sea water taste. Also, its meat was solid and easy for us to take off. Its size wasnt small but definitely wasnt enough!!

3) Steamed crab 肉蟹 (⭐️⭐️⭐️⭐️💢):
Similar to lobster, two people shared one crab and the crab itself not very big. Yet, its meat was very delicate when steamed without other seasonings. Besides, it was thoroughly washed and the sharp tips were cut - very considerate.

4) Steamed Geoduck 象拔蚌/ Razor Clam 聖子王 /Oyster 生蠔 / Abalone 鮑魚 (⭐️⭐️⭐️⭐️💢):
The timing control was particularly good - they were thoroughly cooked but not over. For Razor Clam, we added some garlic source to steam which boosted the taste. But there was a trade-off that the garlic taste partially covered the clam freshness. I would say both were good and it all depended on your preference.

5) Steam Think Beef 牛頭脊 (⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️):
It was very different from the meat slice we did in other hotpot stores. It was thickly sliced and the meat wasnt very fat. It had a chewy texture that you couldnt find in other typical hotpot beef.

6) Congee with Pumpkin and Pork 南瓜排骨粥(⭐️⭐️⭐️⭐️💢):
It was cooked in the steampot during the cooking process. It absorbed the taste of other steamed food. The portion was big and made you full!

7) Steamed Vegetable 自選菜籃(⭐️⭐️⭐️⭐️💢):
Several kinds of vegetables included, such as corns and mushroom. Frankly speaking, the taste wasnt very rich but this way of cooking was very healthy. There were other options too if you wanted a stronger taste.

8) Daily dessert (⭐️⭐️⭐️⭐️💢):
Very rich milk taste and the pudding wasnt too hard. A good end of the meal!

Apart from the food, the service was excellent too. There was a waitress serving our table and she did all the steaming. She could manage the steaming time well and she keep our eating pace well - not too rush.

All in all, this restaurant was excellent! Food was good and excellent service. Definitely would come back!
2017-09-17
15 分鐘 (堂食)
2017-09-29 167 瀏覽
打邊爐就食得多,今次試新野。同女友人特意book枱食蒸氣鍋,點解要bk枱,因為上次撞左板去到無bk到係無得walkin食既,聽講係預約完,佢地再搵最新鮮既海鮮比客人既,所以就試下龍定鳳啦!一坐底,已經有碟前菜雞腳,車厘茄,花生咁我地簡左雞煲同肉鬆豆腐招牌雞煲齋睇相就知好食啦,雞鮮嫩入味,仲有油炸鬼加埋落去,正呀。淡淡肉加埋d配料,食雞煲已經飽飽地,仲未到我地既主菜!各類海鮮好啦海鮮終於出場,打頭陣既係原隻大龍蝦!真係超大隻,忍唔住要手機食先。等左一陣,就有得食啦,原條龍蝦食真係好爽,淡淡肉,肉質鮮嫩,又好嚼口,超高評價。跟著第二樣海鮮就係令人流曬口水既原隻黃油蟹。第一次全隻蟹拆開黎蒸,連蟹蓋都食到。d膏蒸到好多汁好juicy,亦都好有蟹味,蟹鉗又係正!一淡食曬所有蟹肉。 跟著呢就係帶子同鮑魚啦,如果食濃味d既,自己覺得呢加埋蒜蓉落去會正d。鮑魚又係正,一d都唔腥,重點係蒸既時間剛剛好,咬口一流又鮮甜。紐西蘭大聖子王同樣淡淡肉,必試之選。到生蠔部分,個人第一次食蒸既版本,肥美大隻。食完海鮮之後,仲有肥牛登場,蒸完之後依然唔硬保持返個肉味。坦白講,其實食到呢一刻已經好飽好飽,之後上左個小菜

一坐底,已經有碟前菜
雞腳,車厘茄,花生

咁我地簡左雞煲同肉鬆豆腐

招牌雞煲

各類海鮮

好啦海鮮終於出場,打頭陣既係原隻大龍蝦!真係超大隻,忍唔住要手機食先。等左一陣,就有得食啦,原條龍蝦食真係好爽,淡淡肉,肉質鮮嫩,又好嚼口,超高評價。跟著第二樣海鮮就係令人流曬口水既原隻黃油蟹。第一次全隻蟹拆開黎蒸,連蟹蓋都食到。d膏蒸到好多汁好juicy,亦都好有蟹味,蟹鉗又係正!一淡食曬所有蟹肉。 跟著呢就係帶子同鮑魚啦,如果食濃味d既,自己覺得呢加埋蒜蓉落去會正d。鮑魚又係正,一d都唔腥,重點係蒸既時間剛剛好,咬口一流又鮮甜。紐西蘭大聖子王同樣淡淡肉,必試之選。到生蠔部分,個人第一次食蒸既版本,肥美大隻。食完海鮮之後,仲有肥牛登場,蒸完之後依然唔硬保持返個肉味。坦白講,其實食到呢一刻已經好飽好飽,之後上左個小菜梅菜肉碎豆腐,一d都唔馬虎,豆腐好滑身。最後壓軸當然係熬左成晚既海鮮粥,包含曬所有海鮮既精華,加入粟米,粥底好綿,真係真心好食。下次都一定再encore!
2017-09-26
  • 海鮮拼盤
2017-09-25 782 瀏覽
今日約了幾個好耐無見的朋友去旺角新南苑食蒸氣鍋,因為是星期日,所以預早了一個星期訂枱,免得到時無位。另外因為是食蒸氣鍋關係,打去問過必須要提早訂位,以便餐廳安排食物,因為這裏的海鮮是每天新鮮取貨,有預訂才留,不會預訂額外海鮮,免得賣唔出隔夜會唔新鮮,所以唔訂一定無得食。另外訂枱時佢問我們是否是訂VIP房,只要每位加$20就可以,不過只有兩間,每間只能容納6-8位,我們共4人覺得無此需要,所以無額外加錢。一坐底即刻有碟餐前小食,有鳳爪、雲耳及花生,鳳爪及雲耳有點麻辣味。我們點了的蒸氣海鮮餐包任飲飲品。飲品款式很多,有甜、無糖的、涼茶及Jolly Shandy,但不包啤酒。調味料有約十款,不過我們用處不大。先上了雞煲,要了小辣,雞肉甚多,麻辣味香濃但不算太辣,肉質嫩滑,不過很多油沉底,比較油膩,油炸鬼很硬很油,不太喜歡。十時前光顧,每位送一隻蝦刺身,味道爽口但不太鮮甜,不過唔使錢算不錯。南瓜排骨粥先放鍋內,之後就再始蒸海鮮。開始蒸海鮮啦。先蒸了龍蝦,龍蝦非常生猛,上枱時仲會郁。龍蝦是眾多海鮮中最好味,新鮮爽口彈牙,肉汁鮮甜無比,想encore多隻食。之後就蒸蟹,蟹肉多膏少,但鮮甜可口,火喉

前菜

我們點了的蒸氣海鮮餐包任飲飲品。

調味料有約十款,不過我們用處不大。
調味料

刺身

南瓜排骨粥先放鍋內,之後就再始蒸海鮮。

開始蒸海鮮啦。

海鮮併盤

先蒸了龍蝦,龍蝦非常生猛,上枱時仲會郁。

龍蝦

之後就蒸蟹,蟹肉多膏少,但鮮甜可口,火喉控制剛好,肉質嫩滑呈白色。

鮑魚容易咬開,完全唔會鞋口,又爽又彈牙。
鮑魚

象拔蚌比較多沙,肉質有點鞋,是七種海鮮中比較普通。
象拔蚌

生蠔很腍很creamy,一D都唔腥,而且很大隻,非常鮮甜。
生蠔

蒜蓉蟶子很大隻,肉質鮮甜但比較鞋,蒜蓉味滲了落去,跟蟶子很夾。
蒜蓉蟶子

蒜蓉扇貝肉質鮮甜腍滑,會因應客人喜好而加蒜蓉,非常貼心。
扇貝

牛頸脊顏色鮮紅,有油脂但不算多,肉味濃郁,一入口有油份滲出,而且肉嫩很腍,雖不到入口即溶但不遠矣。
牛頸脊

梅菜肉鬆蒸豆腐軟滑無比,梅菜咸味不重,全部都滲落去豆腐,無味的豆腐加上梅菜咸香,一濃一淡配搭出其合拍。
梅菜肉鬆蒸豆腐

南瓜排骨粥呈金黃色,南瓜幾乎全部溶掉落粥底內,南瓜甜味夾雜著海鮮鮮甜及排骨的肉味,粥底綿甜,配上木魚及葱花,飽到上心口。
南瓜排骨粥

最後有個甜品奶凍,香滑不膩,奶香十足,驚喜之作,拍得住外面的甜品店。
奶凍

總結:套餐份量十足,幾個男人都食到非常飽,海鮮新鮮無得彈,龍蝦是絕對要推介,服務一流,侍應全程服侍,完全唔需要動手,仲要分埋上碟,絕對抵讚。
2017-09-24
調味料
奶凍
旺角絕對是多國美食集中地,尤其是放題及火鍋,梗有一間係附近。今日去了位於華僑商業中心的新南苑食蒸氣鍋, 因為之前有朋友帶我去過,知道食蒸氣鍋一定要預早訂位,不接受walk in,因為餐廳需要因應客人數量預訂海鮮,保證新鮮,不留過夜,所以我提早一星期已經訂位,保証有得食。另外如果怕嘈的話,餐廳有兩間VIP房,每間可供6-8人用,每位都是加$20,就可以享受獨立房間,絕對超值。講返食物先,每枱都有一碟餐前小食,花生、麻辣雲耳及雞腳,麻辣味香但不算太辣。我們一行四人點了蒸氣海鮮鍋餐,共七樣海鮮。外面有自製調味料。飲品任飲,包括Jolly Sandy及涼茶。涼茶是五花茶,甜度適中,可以降火。還有無糖飲品,啱哂怕甜的我。先上枱的是雞煲,因為屋企人不吃辣,所以走辣。雞煲很大鍋,店員會幫忙煮滾,全程不用自己出手,煮好後再加上油炸鬼粒,就可以開餐啦。雞煲內大部份都是肉,很少骨,全部真材實料,雞肉雖然是雪雞,但完全無雪氣味,味質嫩滑,不過都幾油膩;油炸鬼就比較硬,吸收了雞油味,比較肥膩。另外十點前入座,每位會奉送蝦刺身一隻,味道普通,不過很爽口。南瓜排骨粥底先放落去鍋內,水份量不多,主要是靠蒸氣水及海鮮
旺角絕對是多國美食集中地,尤其是放題火鍋,梗有一間係附近。今日去了位於華僑商業中心的新南苑食蒸氣鍋, 因為之前有朋友帶我去過,知道食蒸氣鍋一定要預早訂位,不接受walk in,因為餐廳需要因應客人數量預訂海鮮,保證新鮮,不留過夜,所以我提早一星期已經訂位,保証有得食。另外如果怕嘈的話,餐廳有兩間VIP房,每間可供6-8人用,每位都是加$20,就可以享受獨立房間,絕對超值。

前菜

我們一行四人點了蒸氣海鮮鍋餐,共七樣海鮮。

外面有自製調味料。
調味醬

飲品任飲,包括Jolly Sandy及涼茶。

飲品

刺身蝦

南瓜排骨粥底先放落去鍋內,水份量不多,主要是靠蒸氣水及海鮮湯汁流落去煲內去煲熟。
南瓜排骨粥

海鮮併盤共有七款海鮮,包括龍蝦、鮑魚、扇貝、蟶子、生蠔、象拔蚌仔及蟹,龍蝦上枱時已開邊,但依然會郁動,非常新鮮生猛。
海鮮併盤

龍蝦排放整齊,每人半隻,新鮮爽口彈牙。
龍蝦

鮑魚比較有咬口及彈牙。
鮑魚

扇貝可以選擇落蒜蓉與否,肉質鮮甜腍滑。
扇貝

蟶子可能過了火,有點鞋口,但依然鮮甜。
蟶子

生蠔大隻,隻隻脹卜卜,鮮甜可口,肉質較creamy。
生蠔

象拔蚌仔有點沙,肉質都比咬口,如果吐耐一點沙可能會比較好味。
象拔蚌仔

蟹肉有膏,蟹蓋放埋落去煲粥,蟹肉鮮甜味美,帶點蟹膏。

牛頸脊色澤鮮紅,脂妨比例均勻,肥瘦適中。
牛頸脊

牛頸脊肉味香濃,油份甘香,肉質嫩腍。
牛頸脊

梅菜肉鬆蒸豆腐應該是百福豆腐,非常軟滑,梅菜本身咸味及肉鬆味道全部流落了豆腐內,不雖要加任何調味已經好夠味。
梅菜肉鬆蒸豆腐

南瓜排骨粥煲得很綿,加上木魚,芫茜及葱花,一人食了兩碗多。粥底內包含了海鮮的鮮甜,十分夠味,不用加鹽。
南瓜排骨粥

最後送上甜品奶凍,牛奶味香濃幼滑,甜度適中,為完滿的一餐作為終結。
奶凍

總括而言,海鮮新鮮就已經無敵,服務周到,全程有人服侍,$400/位食新鮮海鮮確實超值。不過記住一定要訂位,因為隔離枱見到我們咁豐富,想叫跟我們一樣的套餐,結果無得供應,迫住食打邊爐。
2017-09-24
調味醬